SALENJACI
Pozdrav!
Večeras me pohode duhovi, ali oni dobri, nasmiješeni! Donijeli su mi pregršt toplih uspomena i probudili nostalgiju u meni. Vidim poznata draga lica koja više nisu s nama, duboki bijeli snijeg i čujem hihot razdragane dječurlije. Stari štednjak svojim vatrenim plamenom obasjava cijelu sobu, a mi djeca nestrpljivo čekamo da baka izvadi iz pećnice vruće slasne salenjake! Miris rastopljene vruće marmelade od marelica, hrskavo tijesto i oblaci šećera u prahu me odvode večeras upravo tamo u tu toplu kuhinju punu smijeha i sreće, tamo gdje je život bio jednostavan i običan,ali bogat duhom baš kao i kolači koje sam večeras napravila! Onaj tko je jednom probao salenjake zna o čemu govorim! Neobično je kako te uvijek mirisi najsilovitije odvuku u prošlost! R. Bachman Evo recept za sve one koji bi željeli isprobati ove fine kolače! Sastojci potrebni za izradu salenjaka: 1 kg glatkog brašna svježi kvasac jaje 2 žličice soli 4 žlice šećera 500 ml mlijeka 100 ml ulja 100 ml mineralne vode 400 g mljevenog sala Napravite kvas od kvasca, žlice šećera i 150 ml mlijeka. Kada se digne dodajte ga ostalim sastojcima i zamijesite glatko tijesto koje ostavite da se digne. Kada se tijesto diglo tanko ga razvaljajte u pravokutnik i premažite salom koje ste podijelili na tri dijela jer ćete tijesto tri puta premazivati. Kada ste ga prvi put premazali presložite ga 4 puta kao harmoniku i malo izlupajte valjkom za valjanje. Ostavite da stoji i svakih pola sata ponovite postupak. Zadnji put razvaljajte tijesto na centimetar debljine, razrežite na kvadratiće i punite ih marmeladom od marelica ili šljiva, koja vam je draža! Radite salenjake kao trokutiće, samo ih preklopite na pola ili kako god vi želite! Složite ih na lim za pečenje, premažite žumanjkom i ostavite da se malo dignu te pecite na 200*C dok ne dobiju lijepu zlatno smeđu boju! Možete ih uvaljati u šećer u prahu ili samo lagano posipati! Servus :) Oznake: kolači, salenjaci, marmelada od marelice |
SALENJACI
Pozdrav svima!
Salenjaci su tradicionalni kolači kojih se svakako vrijedi prisjetiti. Ovi kolači kod većine nas prizivaju razna lijepa sjećanja na prošla vremena, na mirise i okuse koji su se širili iz kuhinja naših baka... Mnogi ti okusi nas vraćaju u djetinjstvo, a salenjaci uz čvarkove pogačice su svakako jedan od najprepoznatljivijih tradicionalnih slavonskih kolača. Ovaj kolač se možda neće svidjeti mnogima od vas, osobito mlađima, ali vjerujte da ih jednom probate sigurno biste uživali u njihovom okusu. Naravno, umjesto sala možete koristiti maslac ili margarin dok ostatak recepta ostaje nepromijenjen. Meni je drago da postoje još ti naši stari izvorni recepti kojih se moramo prisjetiti i izvući ih iz zaborava, a salenjaci su svakako jedan od njih! Sastojci potrebni za izradu salenjaka: 1 kg glatkog brašna svježi kvasac jaje 2 žličice soli 4 žlice šećera 500 ml mlijeka 100 ml ulja 100 ml mineralne vode 400 g mljevenog sala Napravite kvas od kvasca, žlice šećera i 150 ml mlijeka. Kada se digne dodajte ga ostalim sastojcima i zamijesite glatko tijesto koje ostavite da se digne. Kada se tijesto diglo tanko ga razvaljajte u pravokutnik i premažite salom koje ste podijelili na tri dijela jer ćete tijesto tri puta premazivati. Kada ste ga prvi put premazali presložite ga 4 puta kao harmoniku i malo izlupajte valjkom za valjanje. Ostavite da stoji i svakih pola sata ponovite postupak. Zadnji put razvaljajte tijesto na centimetar debljine, razrežite na kvadratiće i punite ih marmeladom od marelica ili šljiva, koja vam je draža! Radite salenjake kao trokutiće, samo ih preklopite na pola ili kako god vi želite! Složite ih na lim za pečenje, premažite žumanjkom i ostavite da se malo dignu te pecite na 200*C dok ne dobiju lijepu zlatno smeđu boju! Možete ih uvaljati u šećer u prahu ili samo lagano posipati! Servus i uživajte u okusima naše tradicije :) Oznake: salenjaci, marmelada, okus tradicije |
< | kolovoz, 2019 | |||||
P | U | S | Č | P | S | N |
1 | 2 | 3 | 4 | |||
5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 |
12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 |
19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 |
26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 |