Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/gurmanka

Marketing

KUHANI PARADAJZ - ZIMNICA

Pozdrav svima!
Došlo je vrijeme da polagano počnemo pripremati zimnicu. Naravno, za taj veliki posao morate imati puno ljubavi, volje i vremena. Ove predivne sunčane dane sam iskoristila za pripremu kuhanog paradajza i ciganskog graha.
Danas ćemo pričati o kuhanom paradajzu kojeg svake godine pripremam od velike količine povrća jer ga rado koristim u svojoj kuhinji, a radim ga po starom provjerenom receptu već godinama. Već unaprijed znam za što ću ga sve trebati i u čemu ćemo uživati tijekom cijele godine. Pizza, razni umaci, punjena paprika... samo su dio jela koja postaju puno ukusnija upotpunjena kuhanim paradajzom koji im daje posebnu "domaću" notu :)
Sastojci potrebni za izradu kuhanog paradajza:
50 kg paradajza (sorta šljivar)
2 kg zelene paprike
1.5 kg luka
330 g soli
3 konzervansa
10 žlica šećera (ovisi o zrelosti ili vrsti paradajza)
Paradajz oprati, narezati na komade i posoliti te dobro promiješati.
Stisnuti i gnječiti rukama koliko je moguće te ostaviti da stoji preko noći.
Isti dan očistiti luk i papriku te skuhati i ostaviti u toj tekućini također do drugog dana.
Drugi dan pasirati paradajz, luk i papriku te sve pomiješati u velikom kotlu.




Naravno, ako radite velike količine i imate kotao. Tko se odluči za manje paradajza cijeli postupak neka prilagodi svojim potrebama.
Moram naglasiti da ne morate stavljati luk i papriku po originalnom receptu, ali nama je tako ukusnije.
Sve skupa kuhajte dok se malo ne zgusne (ovu količinu sam kuhala oko 2 sata).
Srećom, nije potrebno stalno miješati jer se ne lovi za dno posude. Kada ste završili umiješajte konzervans i punite paradajz u čiste flaše dok je još vruć.
U svaku flašu nalijte na vrh malo ulja koje će čuvati paradajz od kvarenja. Bitno je ostaviti flaše malo zamotane da ostanu tople i da se hlade polako (prekrijte ih nekom starom tkaninom).
Od ove količine mi ispadne cca. 40-tak staklenki paradajza i sav ovaj posao je vrijedan truda jer svi zaista uživamo kroz cijelu godinu u okusu domaćeg paradajza!
Servus :)







Post je objavljen 01.09.2016. u 09:19 sati.