KUHANI PARADAJZ - ZIMNICA
Pozdrav svima!
Došlo je vrijeme da polagano počnemo pripremati zimnicu. Naravno, za taj veliki posao morate imati puno ljubavi, volje i vremena. Ove predivne sunčane dane sam iskoristila za pripremu kuhanog paradajza i ciganskog graha. Danas ćemo pričati o kuhanom paradajzu kojeg svake godine pripremam od velike količine povrća jer ga rado koristim u svojoj kuhinji, a radim ga po starom provjerenom receptu već godinama. Već unaprijed znam za što ću ga sve trebati i u čemu ćemo uživati tijekom cijele godine. Pizza, razni umaci, punjena paprika... samo su dio jela koja postaju puno ukusnija upotpunjena kuhanim paradajzom koji im daje posebnu "domaću" notu :) Sastojci potrebni za izradu kuhanog paradajza: 50 kg paradajza (sorta šljivar) 2 kg zelene paprike 1.5 kg luka 330 g soli 3 konzervansa 10 žlica šećera (ovisi o zrelosti ili vrsti paradajza) Paradajz oprati, narezati na komade i posoliti te dobro promiješati. Stisnuti i gnječiti rukama koliko je moguće te ostaviti da stoji preko noći. Isti dan očistiti luk i papriku te skuhati i ostaviti u toj tekućini također do drugog dana. Drugi dan pasirati paradajz, luk i papriku te sve pomiješati u velikom kotlu. Naravno, ako radite velike količine i imate kotao. Tko se odluči za manje paradajza cijeli postupak neka prilagodi svojim potrebama. Moram naglasiti da ne morate stavljati luk i papriku po originalnom receptu, ali nama je tako ukusnije. Sve skupa kuhajte dok se malo ne zgusne (ovu količinu sam kuhala oko 2 sata). Srećom, nije potrebno stalno miješati jer se ne lovi za dno posude. Kada ste završili umiješajte konzervans i punite paradajz u čiste flaše dok je još vruć. U svaku flašu nalijte na vrh malo ulja koje će čuvati paradajz od kvarenja. Bitno je ostaviti flaše malo zamotane da ostanu tople i da se hlade polako (prekrijte ih nekom starom tkaninom). Od ove količine mi ispadne cca. 40-tak staklenki paradajza i sav ovaj posao je vrijedan truda jer svi zaista uživamo kroz cijelu godinu u okusu domaćeg paradajza! Servus :) Oznake: zimnica, domaći kuhani paradajz |
< | rujan, 2016 | > | ||||
P | U | S | Č | P | S | N |
1 | 2 | 3 | 4 | |||
5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 |
12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 |
19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 |
26 | 27 | 28 | 29 | 30 |