Gurmanka

16.09.2016., petak

CIGANSKI GRAH - ZIMNICA



Pozdrav svima!
Priprema zimnice zahtijeva puno vremena i truda, ali sav taj posao dobije smisao kada dojurimo umorni s posla i samo otvorimo staklenku ciganskog graha,ispečemo nekoliko jaja - i ručak je tu!
Raznovrsno povrće, mladi grah i malo volje je sve što trebate za pripremu ovog ukusnog obroka koji može stajati na policama vaše smočnice cijelu zimu.
Pokušajte ga napraviti i vi, možda vas ugodno iznenadi svojim okusom :)
Sastojci potrebni za izradu ciganskog graha:
6 kg mladog graha
4 kg rog paprike
4 kg paradajza
4 glavice češnjaka
8 glavica luka
350 ml octa
1 l ulja
2 vezice nasjeckanog peršina
300 g šećera
200 g soli
2 konzervansa
4 ljuta feferona (prema ukusu)
Postupak:Mladi grah stavite u veliku posudu i skuhajte ga do kraja te ocijedite vodu i ostavite sa strane.Na ulju prvo dinstati luk i kad omekša dodajte mu papriku izrezanu na rezance, ali pazite da ostanu kraći jer tako bolje kasnije izgleda.
Paradajzu ogulite kožicu i narežite ga te dodajte i njega u smjesu. Sve skupa dinstajte dok se ne zgusne tj. dok ne nestane većina vode.Pošto cijeli postupak traje dosta dugo, a ne znate koliko će vam tekućine biti potrebno kada umiješate grah ja polako odvajam suvišnu tekućinu tijekom dinstanja u jednu posudu.
Kada je povrće omekšalo dodajte mu grah i dobro promiješajte.Sada dodajete začine i ostatak sastojaka tj. sol, narezani češnjak, peršin, ocat, šećer, konzervans i ljute feferone.
Morate sami ocijeniti da li je sve skupa malo suho i dodati one tekućine koju ste tijekom dinstanja povrća odvojili. Uglavnom je potrebno dodati tekućine, ali to sve ovisi o vašem ukusu. Bitno je da se salata od graha fino zgusnula i svakako probajte treba li joj dodati još nešto od začina. Računajte na to da će se sve još malo zgusnuti kada se ohladi!
Grah punite u čiste staklene flašice dok je još vruće i sve flašice dobro utoplite nekom starom tkaninom da se polako hladi.
Ciganski grah je fantastičan kao prilog, ali i idealan za brzinski ručak uz pečena jaja, kobasice, palentu, pire krumpir…
Servus i u slast :)




Oznake: zimnica, ciganski grah


- 07:36 - Komentari (30) - Isprintaj - Link

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< kolovoz, 2019  
P U S Č P S N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  

KONTAKT

TORTE

KOLAČI

KRUH, PECIVA I RAZNO