PLETENICA S AJVAROM
Poznato je da domaćeg ajvara kod mene nikada ne nedostaje, a ovaj ukusan kruščić je gotovo savršen način za uživanje i u okusima ajvara i aromama mirisnog toplog kruha! Recept sam vidjela na blogu O slanom & slatkom i nisam mu mogla odoljeti, provjerite i vi kakve se sve delicije tamo kriju! Oznake: kruh i ostalo, pletenica, ajvar |
AJVAR JE GOTOV!
|
AJVAR
|
SLANE ROLADE
Pozdrav! Jučer sam ih radila za jedan mali party i opet su nas oduševile, probajte ih i vi! Recept možete pronaći ovdje! Oznake: slane rolade, losos, špinat, ajvar |
AJVAR
|
AJVAR - ZIMNICA (recept)
Pozdrav svima!
Pripremanje zimnice ne može proći bez ajvara koji je mojoj obitelji na prvom mjestu. Ovaj tradicionalni ukusni namaz je omiljeni dodatak svim jelima, a napravljen je prema provjerenom starom receptu koji koristim već godinama. Najteže je pronaći vrhunsku papriku i patlidžan koji su najbitniji za konačnu kvalitetu ajvara. Varaždinska rog paprika se pokazala jako dobrom, mada na Zelenoj tržnici možete takođe kupiti predivnu papriku. Postoji mnogo priča o najboljem ajvaru, postoji mnogo savršenih recepata, ali meni je moj najdraži! U potrazi za jednostavnošću i zbog velikih količina povrća papriku ne pečem nego je kuham. Ajvar pripremljen na taj način puno je laganiji i nema onu masnoću kao kada se peku paprike. Naravno, nema dobrog ajvara bez velikog truda, pa mi u pripremi pomaže cijela obitelj tako da je to i prilika da se nađemo svi na okupu i uživamo u druženju! Pošto je ajvar važan sastojak naših omiljenih jela poput graha, raznih rolada, rižota...svatko ima barem jedan razlog da sudjeluje u njegovoj pripremi. Recept je provjeren, ajvar ukusan, pa ako vam se sviđa i vi stignete napraviti nekoliko probnih staklenki! Ovo je recept za količine od kojih ja radim ajvar, a vi možete recept prilagoditi svojim potrebama: 70 kg rog paprike i 20 kg patlidžana Operite papriku i očistite je od koštica te narežite na polovice. Patlidžan ogulite i narežite na kolutove. Povrće sada treba kratko prokuhati u otopini vode i začina oko 15 minuta da samo lagano omekša. Pošto se radi o velikoj količini povrća kuham ga u velikom kotlu. Za kuhanje trebate: 35 l vode 460 ml esenca octene kiseline (nabaviti u poljoprivrednoj apoteci) 2.3 l ulja 2.2 kg soli 1.8 kg šećera papar u zrnu U vodu pomiješajte začine,malo ih miješajte dok se ne rastope i ne zakuha voda. Dio po dio povrća kuhajte po 15 minuta i vadite u veliku posudu gdje će se hladiti do drugog dana. Drugi dan kada se povrće ohladilo morate ga samljeti, a nekoliko ljutih feferona sameljite i posebno odvojite. U kotao stavite grijati 8.8 litara suncokretovog ulja, ali pažljivo,pazite da vam ne izgori ulje (događalo se i to) :) Povrće koje ste samljeli istresite na vruće ulje i dobro miješajte da vam se ne prihvati za dno. Najteži dio pripreme ajvara slijedi i to je baš ovo neprestano miješanje ajvara za koje uvijek trebate koji par prijateljskih ruku viška da vam pomognu. Obično ga pečem oko 2 sata, ali sve ovisi o paprici, patlidžanu, jačini vatre... Sada možete dodati ljute feferone, svatko prema vlastitom ukusu. Kada ocijenite da se dovoljno zgusnulo, maknite ga s vatre i odmah punite u čiste staklenke. Od ove količine ispadne oko 70-tak staklenki koje složimo i zamotamo nekom tkaninom da se postepeno hlade. Kada se ohlade, nakon nekoliko dana ponosno ih posložite na police smočnice i uživajte do druge jeseni u svom domaćem ajvaru! Servus :) P.S. Slobodno ih darujte da i vaši prijatelji uživaju u ovom ukusnom namazu :) Oznake: ajvar, namaz, paprika, patlidžan |
AJVAR - ZIMNICA
|
SLANE ROLADE
Pozdrav svima!
Pošto je danas dan rolada evo još jednog recepta, ali ovaj put za slanu varijantu. Radi se o roladi od špinata i lososa. Vrlo je ukusna, brzo gotova, a njeno šarenilo će sigurno razveseliti vaše ukućane ili prijatelje! Sastojci potrebni za izradu rolade: 4 jaja 4 žlice oštrog brašna 1 prašak za pecivo 2 dcl jogurta 5 žlica špinata (briketa) 1/2 žličice soli Miksajte jaja pa im lagano dodajte ostale sastojke, nije bitan redoslijed. Koristim smrznuti špinat u briketima koji morate prije odmrznuti, može i u mikrovalnoj.Veliki pleh od pećnice premažite i obložite pek papirom te izlijte biskvit.Pecite ga dok ne dobije lagano smeđu boju, izvadite i skupa sa pek papirom odmah zarolajte.Kada se ohladi premažite sa 200 g ABC sira i razbacajte dimljeni losos po biskvitu. Zarolajte, stisnite roladu sa pek papirom i stavite do večere u frižider. Vrlo ukusan zalogaj, provjerite! Možete se i sami poigrati s omiljenim sastojcima, pa napraviti varijantu rolade od ajvara, punjenu šunkom i sirom! P.S. Narežite i malo crvene paprike da unese šarenila i svježine :) Oznake: rolada od špinata i lososa, ajvar, predjelo |
< | kolovoz, 2019 | |||||
P | U | S | Č | P | S | N |
1 | 2 | 3 | 4 | |||
5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 |
12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 |
19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 |
26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 |