AJVAR - ZIMNICA (recept)
Pozdrav svima!
Pripremanje zimnice ne može proći bez ajvara koji je mojoj obitelji na prvom mjestu. Ovaj tradicionalni ukusni namaz je omiljeni dodatak svim jelima, a napravljen je prema provjerenom starom receptu koji koristim već godinama. Najteže je pronaći vrhunsku papriku i patlidžan koji su najbitniji za konačnu kvalitetu ajvara. Varaždinska rog paprika se pokazala jako dobrom, mada na Zelenoj tržnici možete takođe kupiti predivnu papriku. Postoji mnogo priča o najboljem ajvaru, postoji mnogo savršenih recepata, ali meni je moj najdraži! U potrazi za jednostavnošću i zbog velikih količina povrća papriku ne pečem nego je kuham. Ajvar pripremljen na taj način puno je laganiji i nema onu masnoću kao kada se peku paprike. Naravno, nema dobrog ajvara bez velikog truda, pa mi u pripremi pomaže cijela obitelj tako da je to i prilika da se nađemo svi na okupu i uživamo u druženju! Pošto je ajvar važan sastojak naših omiljenih jela poput graha, raznih rolada, rižota...svatko ima barem jedan razlog da sudjeluje u njegovoj pripremi. Recept je provjeren, ajvar ukusan, pa ako vam se sviđa i vi stignete napraviti nekoliko probnih staklenki! Ovo je recept za količine od kojih ja radim ajvar, a vi možete recept prilagoditi svojim potrebama: 70 kg rog paprike i 20 kg patlidžana Operite papriku i očistite je od koštica te narežite na polovice. Patlidžan ogulite i narežite na kolutove. Povrće sada treba kratko prokuhati u otopini vode i začina oko 15 minuta da samo lagano omekša. Pošto se radi o velikoj količini povrća kuham ga u velikom kotlu. Za kuhanje trebate: 35 l vode 460 ml esenca octene kiseline (nabaviti u poljoprivrednoj apoteci) 2.3 l ulja 2.2 kg soli 1.8 kg šećera papar u zrnu U vodu pomiješajte začine,malo ih miješajte dok se ne rastope i ne zakuha voda. Dio po dio povrća kuhajte po 15 minuta i vadite u veliku posudu gdje će se hladiti do drugog dana. Drugi dan kada se povrće ohladilo morate ga samljeti, a nekoliko ljutih feferona sameljite i posebno odvojite. U kotao stavite grijati 8.8 litara suncokretovog ulja, ali pažljivo,pazite da vam ne izgori ulje (događalo se i to) :) Povrće koje ste samljeli istresite na vruće ulje i dobro miješajte da vam se ne prihvati za dno. Najteži dio pripreme ajvara slijedi i to je baš ovo neprestano miješanje ajvara za koje uvijek trebate koji par prijateljskih ruku viška da vam pomognu. Obično ga pečem oko 2 sata, ali sve ovisi o paprici, patlidžanu, jačini vatre... Sada možete dodati ljute feferone, svatko prema vlastitom ukusu. Kada ocijenite da se dovoljno zgusnulo, maknite ga s vatre i odmah punite u čiste staklenke. Od ove količine ispadne oko 70-tak staklenki koje složimo i zamotamo nekom tkaninom da se postepeno hlade. Kada se ohlade, nakon nekoliko dana ponosno ih posložite na police smočnice i uživajte do druge jeseni u svom domaćem ajvaru! Servus :) P.S. Slobodno ih darujte da i vaši prijatelji uživaju u ovom ukusnom namazu :) Oznake: ajvar, namaz, paprika, patlidžan |
< | rujan, 2016 | > | ||||
P | U | S | Č | P | S | N |
1 | 2 | 3 | 4 | |||
5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 |
12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 |
19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 |
26 | 27 | 28 | 29 | 30 |