Gurmanka

26.09.2017., utorak

ZIMNICA - CIGANSKI GRAH





Pozdrav!
Posebna delicija za kraj ljeta, ciganski grah pripremljen i začinjen tako da zadovolji i one najizbirljivije!
Detalje recepta možete pronaći ovdje!
Servus :)

Oznake: zimnica, grah, paprika


- 08:29 - Komentari (24) - Isprintaj - Link

12.09.2016., ponedjeljak

AJVAR - ZIMNICA (recept)

Pozdrav svima!
Pripremanje zimnice ne može proći bez ajvara koji je mojoj obitelji na prvom mjestu. Ovaj tradicionalni ukusni namaz je omiljeni dodatak svim jelima, a napravljen je prema provjerenom starom receptu koji koristim već godinama. Najteže je pronaći vrhunsku papriku i patlidžan koji su najbitniji za konačnu kvalitetu ajvara. Varaždinska rog paprika se pokazala jako dobrom, mada na Zelenoj tržnici možete takođe kupiti predivnu papriku.


Postoji mnogo priča o najboljem ajvaru, postoji mnogo savršenih recepata, ali meni je moj najdraži!
U potrazi za jednostavnošću i zbog velikih količina povrća papriku ne pečem nego je kuham. Ajvar pripremljen na taj način puno je laganiji i nema onu masnoću kao kada se peku paprike. Naravno, nema dobrog ajvara bez velikog truda, pa mi u pripremi pomaže cijela obitelj tako da je to i prilika da se nađemo svi na okupu i uživamo u druženju! Pošto je ajvar važan sastojak naših omiljenih jela poput graha, raznih rolada, rižota...svatko ima barem jedan razlog da sudjeluje u njegovoj pripremi.
Recept je provjeren, ajvar ukusan, pa ako vam se sviđa i vi stignete napraviti nekoliko probnih staklenki!
Ovo je recept za količine od kojih ja radim ajvar, a vi možete recept prilagoditi svojim potrebama:
70 kg rog paprike i 20 kg patlidžana
Operite papriku i očistite je od koštica te narežite na polovice.
Patlidžan ogulite i narežite na kolutove.
Povrće sada treba kratko prokuhati u otopini vode i začina oko 15 minuta da samo lagano omekša. Pošto se radi o velikoj količini povrća kuham ga u velikom kotlu.
Za kuhanje trebate:
35 l vode
460 ml esenca octene kiseline (nabaviti u poljoprivrednoj apoteci)
2.3 l ulja
2.2 kg soli
1.8 kg šećera
papar u zrnu
U vodu pomiješajte začine,malo ih miješajte dok se ne rastope i ne zakuha voda. Dio po dio povrća kuhajte po 15 minuta i vadite u veliku posudu gdje će se hladiti do drugog dana.
Drugi dan kada se povrće ohladilo morate ga samljeti, a nekoliko ljutih feferona sameljite i posebno odvojite.
U kotao stavite grijati 8.8 litara suncokretovog ulja, ali pažljivo,pazite da vam ne izgori ulje (događalo se i to) :)
Povrće koje ste samljeli istresite na vruće ulje i dobro miješajte da vam se ne prihvati za dno.
Najteži dio pripreme ajvara slijedi i to je baš ovo neprestano miješanje ajvara za koje uvijek trebate koji par prijateljskih ruku viška da vam pomognu.

- 09:01 - Komentari (25) - Isprintaj - Link

09.09.2016., petak

AJVAR - ZIMNICA






Ugodan vikend vam želim :)
... recept uskoro!

Oznake: ajvar, paprika, zimnica


- 16:10 - Komentari (17) - Isprintaj - Link

25.07.2016., ponedjeljak

PIZZA LAĐICE

Pozdrav svima!
Nedavno sam otkrila recept za posebno ukusno i bogato tijesto koje sada kombiniram u razno raznim varijantama. Okus mu je nešto drugačiji, a opet tako poznat i miriše na smijeh i druženje! Pizza lađice s tijestom koje se topi u ustima :)
Domaće i tako posebno, kušajte ih i vi!
Sastojci potrebni za izradu tijesta:
400 g glatkog brašna
kvasac+žlica šećera+60 ml toplog mlijeka
žličica soli
200 g maslaca
2 jaja
Napravite kvas i kada se digne dodajte ga brašnu i ostalim sastojcima te zamijesite tijesto. Možete ga razvaljati i formirati u oblik koji vi želite, a ja sam se ovaj put odlučila na dugoljaste lađice.
Jedna varijanta je poput pizze: premazane su paradajzom i prekrivene rajčicom, mozzarellom i šunkom!
Druga varijanta: premazane su maslinovim uljem i prekrivene rajčicom. paprikom, mozzarellom i kukuruzom!
Nismo se mogli odlučiti koja nam je varijanta bolja, pa smo "uništili" obje vrste!
Napravite i vi svoju omiljenu kombinaciju!
Servus i uživajte :)







Oznake: pizza lađice, kukuruz, paprika, mozzarella


- 19:56 - Komentari (16) - Isprintaj - Link

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< kolovoz, 2019  
P U S Č P S N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  

KONTAKT

TORTE

KOLAČI

KRUH, PECIVA I RAZNO