SACHER TORTA
Pozdrav svima! Sacher torta je jedna od najpoznatijih torti na cijelom svijetu. Slastičar Franz Sacher ju je stvorio u Beču i od tada je jedan od najprepoznatljivijih klasika u svijetu slastica. To je elegantna, mekana, čokoladna torta puna džema od marelica i prelivena ukusnim čokoladnim preljevom.Mišljenja o njoj su dvojaka, neki misle da je precijenjena, a ja osobno obožavam njezin slatko-kiseli kontrast čokolade i džema od marelica. Svakako je isprobajte jer je ovaj recept vrlo jednostavan i napravljen od svakodnevnih sastojaka, idealan desert za iznenadne goste! Sastojci potrebni za izradu torte: 7 jaja 150 g maslaca sobne temperature 120 g šećera u prahu 150 g čokolade aroma vanilije 120 g šećera za bjelanjke prstohvat soli 160 g brašna Izradite s mikserom maslac i šećer u prahu te dodajte postepeno žumanjke. Čokoladu otopite u mikrovalnoj i dodajte u smjesu od žumanjaka. Posebno miksajte bjelanjke i šećer te ručno sjedinite sa smjesom od čokolade i žumanjaka. Na kraju lagano umiješajte brašno i smjesu izlijte u kalup za torte 26 cm promjera koji ste prethodno obložili papirom za pečenje. Na 180*C pecite tortu oko 40 minuta! (provjeravajte sa čačkalicom) Sada pripremite džem od marelica, možete kuhati svježe voće ili upotrijebiti već gotovi džem. Treba vam oko 400 g džema koji lagano ugrijte u posudi, a ako je pregust dodajte mu par kapi vode. Ohlađeni biskvit prerežite na pola i premažite polovinom džema, stavite drugi komad biskvita i namažite tortu ostatkom džema (ako imate viška možete namazati i bočne strane). Glazuru možete napraviti koju i inače koristite, ali ja sam ovaj put odlučila napraviti drugačiju! Glazura: 210 g čokolade 250 g šećera 160 ml vode Stavite kuhati šećer i vodu te ostavite da ključa oko 5 minuta. Sada maknite s vatre, dodajte čokoladu i miješajte dok se ne otopi. Tortu stavite na rešetku i polako je polijevajte s glazurom. Recept kaže da treba biti vruća, ali bolje je da je ostavite da se malo ohladi i stisne, puno bolje će prekriti tortu. Servus i uživajte uz ovaj elegantan klasik :) Oznake: Sacher Torta, marelice, čokolada |
< | rujan, 2016 | > | ||||
P | U | S | Č | P | S | N |
1 | 2 | 3 | 4 | |||
5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 |
12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 |
19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 |
26 | 27 | 28 | 29 | 30 |