Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/gurmanka

Marketing

SACHER TORTA


Pozdrav svima!
Sacher torta je jedna od najpoznatijih torti na cijelom svijetu. Slastičar Franz Sacher ju je stvorio u Beču i od tada je jedan od najprepoznatljivijih klasika u svijetu slastica. To je elegantna, mekana, čokoladna torta puna džema od marelica i prelivena ukusnim čokoladnim preljevom.Mišljenja o njoj su dvojaka, neki misle da je precijenjena, a ja osobno obožavam njezin slatko-kiseli kontrast čokolade i džema od marelica. Svakako je isprobajte jer je ovaj recept vrlo jednostavan i napravljen od svakodnevnih sastojaka, idealan desert za iznenadne goste!
Sastojci potrebni za izradu torte:
7 jaja
150 g maslaca sobne temperature
120 g šećera u prahu
150 g čokolade
aroma vanilije
120 g šećera za bjelanjke
prstohvat soli
160 g brašna
Izradite s mikserom maslac i šećer u prahu te dodajte postepeno žumanjke. Čokoladu otopite u mikrovalnoj i dodajte u smjesu od žumanjaka.
Posebno miksajte bjelanjke i šećer te ručno sjedinite sa smjesom od čokolade i žumanjaka.
Na kraju lagano umiješajte brašno i smjesu izlijte u kalup za torte 26 cm promjera koji ste prethodno obložili papirom za pečenje.
Na 180*C pecite tortu oko 40 minuta! (provjeravajte sa čačkalicom)
Sada pripremite džem od marelica, možete kuhati svježe voće ili upotrijebiti već gotovi džem. Treba vam oko 400 g džema koji lagano ugrijte u posudi, a ako je pregust dodajte mu par kapi vode.
Ohlađeni biskvit prerežite na pola i premažite polovinom džema, stavite drugi komad biskvita i namažite tortu ostatkom džema (ako imate viška možete namazati i bočne strane).
Glazuru možete napraviti koju i inače koristite, ali ja sam ovaj put odlučila napraviti drugačiju!
Glazura:
210 g čokolade
250 g šećera
160 ml vode
Stavite kuhati šećer i vodu te ostavite da ključa oko 5 minuta. Sada maknite s vatre, dodajte čokoladu i miješajte dok se ne otopi. Tortu stavite na rešetku i polako je polijevajte s glazurom. Recept kaže da treba biti vruća, ali bolje je da je ostavite da se malo ohladi i stisne, puno bolje će prekriti tortu.
Servus i uživajte uz ovaj elegantan klasik :)





Post je objavljen 19.09.2016. u 09:05 sati.