Gurmanka

31.01.2019., četvrtak

PARMEZAN PECIVA

Pozdrav!
Danas imam za vas mirisna i ukusna peciva koja će vas, sigurna sam, oduševiti!
Istodobno i hrskava i mekana poput laganih pahuljastih oblačića ispunit će vašu kuhinju mirisima pravog doma!

Sastojci potrebni za izradu tijesta:
300 ml tople vode
žlica šećera
kvasac
žlica soli
500 g glatkog brašna
60 g rastopljenog maslaca
začini koje volite (ja sam koristila ružmarin)
100 g naribanog parmezana, ribanca ili nekog drugog sira za posipanje peciva
-prvo napravite kvas od tople vode, šećera i kvasca, a kada se digne od navedenih sastojaka zamijesite tijesto i ostavite ga da se diže jedan sat
-tijesto podijelite na 12 komada od kojih napravite oblike koje volite npr. čvorove, kiflice, perece...
-složite svojih 12 peciva i ostavite da se dižu,a vi stavite da prokuha cca. 2 litre vode i 3 žlice sode bikarbone
-svako pecivo prokuhajte oko 30 sekundi i izvadite na pleh za pečenje koji ste prethodno premazali uljem (obavezno!)
-svako pecivo prije pečenja premažite žumanjkom i posipajte parmezanom ili sezamom, ovisno o vašoj želji
-pecite ih na 200*C oko 30 minuta dok ne dobiju lijepu boju!

Servus i u slast :)

Oznake: kruh i pecivo, parmezan, soda


- 18:35 - Komentari (17) - Isprintaj - Link

29.01.2019., utorak

ČOKOLADNI TART S MERINGOM




Pozdrav!
Danas imam za vas tart s hrskavom koricom i bogatim čokoladnim punjenjem te glatkom svilenom meringom na vrhu, ovo je slatko zadovoljstvo koje ne smijete propustiti!

Sastojci potrebni za izradu podloge:
125 g glatkog brašna
50 g maslaca
jaje
pola praška za pecivo
vanilin šećer
50 g šećera
žlica hladne vode po potrebi
-zamijesite tijesto i razvaljajte ga u kalup za tart četvrtasti ili okrugli (morate obložiti i stijenke kalupa)
-prekrijte tijesto s pek papirom na koji stavite dvije šake graha i pecite ga na "slijepo" oko 15 minuta na 190*C, zatim maknite grah i papir te pecite dalje dok ne porumeni
-ostavite ga da se ohladi dok vi napravite kremu

Sastojci potrebni za izradu kreme:
200 ml slatkog vrhnja
250 g čokolade
2 velike žlice nutelle
-ugrijte vrhnje i prelijte preko komadića čokolade
-kada se čokolada otopila dodajte nutellu i sve skupa dobro promiješajte
-kremu prelijte preko ohlađene podloge od tijesta te ostavite da se ohladi i stisne

Sastojci potrebni za izradu meringe:
2 bjelanjka
100 g šećera
prstohvat soli
žlica arome vanilije
- na pari prvo lagano rukom miješajte sastojke dok ne postignete temperaturu od 70*C
-maknite smjesu s izvore topline i izradite bjelanjke mikserom dok ne dobijete snijeg sa čvrstim sjajnim vrhovima
- meringu premažite preko čokoladnog punjenja i ukrasite prema želji

Servus i u slast :)

Oznake: tart, pita, čokolada.nutella, meringa


- 19:57 - Komentari (12) - Isprintaj - Link

28.01.2019., ponedjeljak

ČOKOLADNI KUGLOF

Pozdrav!
Već je poznata moja opsesija kuglofom i svim njegovim inačicama, ali kada se radi o ovom kuglofu od čokolade mojoj sreći nema premca!
Jednostavan za izradu, sočan i ukusan, a mirisi koji će se širiti vašom kuhinjom probuditi će sva vaša čula!

Sastojci potrebni za izradu kuglofa:
200 g glatkog brašna
prašak za pecivo
prstohvat soli
4 jaja
60 g čokolade
200 ml mlijeka
4 žlice kakaa
200 g šećera
250 g maslaca

Postupak:
-na laganoj vatri rastopite maslac,pa mu dodajte šećer,kakao i mlijeko, sve skupa dobro promiješajte i ostavite da kuha jednu minutu
-u posebnu zdjelicu izlomite na kockice 60 g čokolade za kuhanje i od smjese koju ste prokuhali oduzmite 220 ml tekućine te prelijte čokoladu i dobro promiješajte, to će vam biti glazura kojom ćete kasnije preliti gotov kuglof
-ostavite ostatak kakao sirupa da se hladi, a vi za to vrijeme napravite snijeg od bjelanjaka i prstohvata soli
-sirupu polako pjenjačom dodajte žumanjke, brašno i prašak za pecivo
-na samom kraju ručno umiješajte snijeg od bjelanjaka i dobivenu smjesu izlijte u kalup za kuglof
-pecite ga na 200*C oko 35 minuta što naravno ovisi o vašem kalupu ili jačini vaše pećnice, svakako provjerite čačkalicom da li se lijepi, ali dobro pazite da ga ne isušite
Servus i u slast :)


Oznake: kolači, kuglof, čokolada


- 08:58 - Komentari (16) - Isprintaj - Link

24.01.2019., četvrtak

MALE PALAČINKE

Pozdrav!
Nekako najradije posegnem nakon obilja razno raznih slastica baš za ovim receptom!
Malene, meke i pahuljaste palačinke koje napravite za tren oka na opće zadovoljstvo cijele obitelji.
Njihov osmijeh kojim će vas za njih nagraditi je nešto neprocjenjivo :)

Sastojci potrebni za izradu palačinki:
180 g oštrog brašna
180 g glatkog brašna
3 jaja
100 g otopljenog maslaca
550 ml mlijeka
80 g šećera
žličica ekstrakta vanilije
prstohvat soli
prašak za pecivo
vanilin šećer
-mikserom napravite snijeg od bjelanjaka
-pomiješajte sve suhe sastojke
- mikserom izradite žumanjke, šećer i mlijeko te smjesi dodajte suhe sastojke
- na samom kraju ručno umiješajte snijeg od bjelanjaka
- premažite tavicu uljem i na zagrijanu tavu žlicom stavljajte smjesu
-kada se stvore mjehurići okrenite palačinku i kratko još pecite
-obogatite ih svojim omiljenim namazom ili baš kao i ja, samo obilno prelijte sa čokoladom i posipajte s nasjeckanim pistacijama!

Servus i u slast :)


Oznake: kolači, male palačinke, čokolada


- 18:10 - Komentari (17) - Isprintaj - Link

23.01.2019., srijeda

KOLAČ OD NARANČE




Pozdrav!
Torta koja donosi sunce na tanjur zajedno s mirisima i okusima prirode!
Sočan, ukusan i aromatičan kolač od naranče kojeg ćete uvijek rado kušati možda baš već danas uz vašu podnevnu kavicu :)

Sastojci potrebni za izradu kolača:
4 žlice smeđeg šećera
2 naranče
-maslacem premazati kalup za torte promjera 24 cm i posipati dno smeđim šećerom
-tanko narezati naranče i njima obložiti dno kalupa

100 g maslaca
sok i korica 2 naranče
200 g šećera
4 jaja
6 žlica džema od naranče
200 g glatkog brašna
100 g mljevenih badema
pola praška za pecivo
prstohvat soli
-mikserom izraditi maslac i šećer
-dodati sok i koricu naranče
-dodajte jaja i dobro izradite mikserom
-sada dodajte 3 žlice džema od naranče
-na kraju umiješati brašno, mljevene badema i prašak za pecivo
-dobro promiješati dok smjesa ne bude glatka
-dobivenu smjesu preliti preko narezanih naranči i peći na 180*C oko 40 minuta
-kolač ohladiti 5 minuta i preokrenuti na pladanj za serviranje
-premazati vrh torte s ostatkom džema od naranče koji možete ugrijati da vašem kolaču da završni sjaj
-kolač možete poslužiti sa šlagom ili blago zaslađenim krem grčkim jogurtom

Servus i u slast :)

Oznake: kolači, naranče, čaj, bademi


- 12:40 - Komentari (19) - Isprintaj - Link

21.01.2019., ponedjeljak

PRHKA ORAHNJAČA

Pozdrav!
Danas imam za vas klasik, prhku orahnjaču koja već godinama osvaja srca svih koji su je probali!
Naravno, možete ih raditi i s makom, sirom ili višnjama... ovisi o vašem ukusu, kako god, zasučite rukave i krenite s izradom prhkih roladica koje će vašem domu podariti mirise djetinjstva!

Sastojci potrebni za izradu tijesta:
330 g brašna (pola glatko - pola oštro)
2 žumanjka
120 ml vrhnja
130 g maslaca
prašak za pecivo
vanilin šećer
50 g šećera
naribana kora limuna

Sastojci potrebni za nadjev:
330 g mljevenih oraha ili lješnjaka
2 vanilin šećera
50 g šećera
žlica meda
aroma vanilije ili ruma
130 ml mlijeka
bjelanjak
- od navedenih sastojaka zamijesite tijesto i ostavite ga da stoji na hladnom oko pola sata
- za to vrijeme pripremite nadjev tako da pomiješate orahe, med, šećer i arome te ih prelijete vrućim mlijekom
- kada se nadjev ohladi umiješajte mu snijeg od bjelanjka
- tijesto podijelite na 2 dijela i razvaljajte
- svaki dio premažite s pola nadjeva i zarolajte u roladu
- pecite ih na 200*C dok ne dobiju lijepu zlatnu boju
- ohlađene rolade posipajte šećerom u prahu i narežite oštrim tankim nožićem

Servus i u slast :)










Oznake: kolači, prhka orahnjača, tradicija


- 11:56 - Komentari (10) - Isprintaj - Link

20.01.2019., nedjelja

SLIKA DANA!




... danas pinku domaće slanine, šteta što ne osjećate mirise :)

Oznake: nedjelja, slanina, domaće


- 11:06 - Komentari (22) - Isprintaj - Link

17.01.2019., četvrtak

PITA OD BOROVNICA 2

Pozdrav!
Hrskava, prhka, ukusna i aromatična pita od borovnica koju ćete, sigurna sam, odmah zavoljeti!

Sastojci potrebni za izradu tijesta:
250 g glatkog brašna
100 g maslaca
jaje
prašak za pecivo
vanilin šećer
100 g šećera
žlica vrhnja
-zamijesite tijesto i razvaljajte ga u kalup za pite (morate obložiti i stijenke kalupa)
-višak tijesta odrežite i s njim ćete kasnije raditi ukrase kojima ćete pokriti pitu

Sastojci potrebni za nadjev:
400 g smrznutih ili svježih borovnica
70 g šećera
žlica gustina
50 ml vode
-stavite kuhati borovnice i šećer
-u vodi razmutite gustin i dodajte voću kada zakuha te kuhajte dok se nadjev ne stisne (nekoliko minuta)
-stavite nadjev preko razvaljanog tijesta i od ostataka napravite ukrase kojima želite prekriti pitu
- ovaj put su to bile pletenice i trakice koje su podarile piti zimski ugođaj
- pecite je na 190*C dok ne dobije lijepu zlatnu boju
-servirajte je još toplu posutu šećerom u prahu
Servus i u slast :)

Oznake: kolači, pita, borovnice, prhko tijesto


- 09:45 - Komentari (12) - Isprintaj - Link

14.01.2019., ponedjeljak

SACHER ROLADA

Pozdrav!
Ako nemate vremena baviti se izradom svoje omiljene Sacher torte danas imam za vas recept za Sacher roladu koju ćete napraviti za tren oka, a okusom nimalo ne zaostaje za svojoj poznatom i slavnom "sestrom"!
Rolada, sočna i ukusna s već svima prepoznatljivim okusima čokolade i domaćeg džema od marelica sigurna sam, zadovoljiti će sve vas ljubitelje ove slasne delicije!

Sastojci potrebni za izradu biskvita:
200 g čokolade
150 g maslaca
6 jaja
130 g šećera
130 g brašna

- otopite na laganoj vatri maslac i čokoladu
- bjelanjke izradite mikserom u čvrsti snijeg
- miksajte žumanjke i šećer te im dodajte otopljenu čokoladu i brašno
- na samom kraju lagano smjesi umiješajte snijeg od bjelanjaka
- lim za pečenje veličine 42x32 cm obložite papirom za pečenje i istresite smjesu za biskvit
- pecite ga na 190*C oko 25 minuta (provjerite čačkalicom da li je gotovo)
- kada je pečeno lagano odvojite biskvit od papira, pa ga opet zarolajte u isti taj papir
- kada se malo ohladi premažite ga džemom od marelica i stavite u hladnjak da se ohladi

Sastojci potrebni za glazuru:
100 g čokolade
120 ml slatkog vrhnja
- izlomite čokoladu na kockice i prelijte je ugrijanim vrhnjem, dobro promiješajte i prelijte po roladi
- ukrasite prema želji, a možete je servirati uz tučeno slatko vrhnje
Servus i u slast :)


Oznake: kolači, Sacher, rolada, čokolada, džem


- 15:46 - Komentari (16) - Isprintaj - Link

09.01.2019., srijeda

DOMAĆE KIFLICE

Pozdrav!
Danas imam za vas recept za ove fine kiflice koje će vas, sigurna sam odmah osvojiti, a vašim domovima podariti miris toplog peciva koji nam donosi osjećaje spokoja i tradicije!

Sastojci za tijesto:
1 kg glatkog brašna
1 žlica soli
1 žlica šećera
200 ml ulja
500 ml mlakog mlijeka ( 200 ml za kvas - 300 ml u brašno)
svježi kvasac
Napravite prvo kvas:
-u 200 ml toplog mlijeka razmutiti šećer i kvasac (ne smije biti prevruće)
-pričekati 10 minuta da se digne te pomiješati s ostalim sastojcima
-zamijesite glatko tijesto i podijelite ga odmah na 4 kruščića
-sada se mora dizati barem 30 minuta
-svaki kruščić tanko razvaljati u krug, premazati uljem i razrezati na 16 komada
- rezala sam ih rezačem za pizzu pa su ispali fino rebrasti
- svaku kiflicu premazati jajetom, posipati sezamom i ostaviti još malo da se diže
- pecite ih oko 20-tak minuta na 200*C
- meni su najbolje prazne ali vi ih možete puniti po želji
- ovo tijesto koristim i za razne pogače jer je drugi dan još uvijek vlažno i sočno
- probajte i javite kakve su!

Servus i uživajte :)

Oznake: pecivo, kiflice, mekane, sezam


- 08:53 - Komentari (18) - Isprintaj - Link

07.01.2019., ponedjeljak

BOUNTY TORTA

Pozdrav!
Danas imam za vas malenu torticu koja će vas, sigurna sam osvojiti već na prvi pogled!
Čokolada i kokos "ljube" se u svim kombinacijama tako da je ova tortica pun pogodak za sve vas ljubitelje slatkog, a na vama je da provjerite zašto!

Sastojci potrebni za podlogu (kalup promjera 20 cm):
160 g kakao keksa s kokosom
100 g maslaca
- usitnite kekse i prelijte ih otopljenim maslace, te utisnite u kalup za torte

Sastojci potrebni za tamni čokoladni mousse:
140 g tamne čokolade
400 ml slatkog vrhnja
pola vrećice želatine
- želatinu pomiješajte s 2 žlice hladne vode i ostavite da nabubri
- otopite tamnu čokoladu u 100 ml slatkog vrhnja, dodajte želatinu i kada se krema malo ohladi umiješajte ostatak tučenog slatkog vrhnja
- prelijte tamni mousse preko podloge i ostavite u frižideru da se stegne dok vi ne napravite bijeli mousse

Sastojci potrebni za bijeli mousse:
200 g bijele čokolade s kokosom
400 ml slatkog vrhnja
pola vrećice želatine
- želatinu pomiješajte s 2 žlice hladne vode i ostavite da nabubri
-otopite bijelu čokoladu u 100 ml slatkog vrhnja, dodajte želatinu i kada se krema malo ohladi umiješajte ostatak tučenog slatkog vrhnja
- prelijte bijeli mousse preko onog od tamne čokolade i ostavite da se torta stisne u frižideru dok vi ne pripremite glazuru

Sastojci potrebni za glazuru:
100 g čokolade
120 ml slatkog vrhnja
- otopite čokoladu s vrhnjem na laganoj temperaturi i ostavite 20-tak minuta da se ohladi da možete formirati kapljice na torti
- prvo žličicom napravite kapljice, a ostatkom glazure prelijte tortu

Servus i u slast :)

Oznake: torte, bounty, kokos, čokolada


- 09:00 - Komentari (20) - Isprintaj - Link

04.01.2019., petak

1000 LISTIĆA

Pozdrav!
Danas vam darujem recept za francuski klasik Millefoglie ili 1000 listića!
Dolazi nam u mnogo raznih varijanti, a sve su podjednako ukusne, posebno one u kombinaciji sa svježim voćem!
Ovo je poseban kolač za vrlo posebne trenutke i divan je osjećaj uživati u njegovim okusima, dok tijesto od 1000 listića lagano hrska, baršunasta krema miluje vaše nepce, provjerite zašto baš svi uživaju u njemu!
Za početak ispecite 4 kore svježeg lisnatog tijesta, a dok se kore hlade napravite kremu.
Sastojci potrebni za kremu:
2 pudinga od vanilije
600 ml mlijeka
5 žlica šećera
-skuhajte kremu, prekrite je prozirnom folijom i ohladite
-500 ml slatkog vrhnja izraditi mikserom i lagano dodati u kremu
-od svake kore odrežite 2 centimetra tijesta da kasnije na vrh kolača izmrvite te komadiće
-premažite kremom svaku koru (završite s kremom)
- posipajte kolač s mrvicama tijesta i komadićima bijele čokolade
Servus i uživajte :)



Oznake: 1000 listića, vanil krema, millefoglie


- 08:51 - Komentari (26) - Isprintaj - Link

02.01.2019., srijeda

TORTA S KLEMENTINAMA


Pozdrav!
Sočna, osvježavajuća i ukusna slastica koju jednostavno morate napraviti i sami!
Domaće klementine ili mandarine koje niste uspjeli svježe konzumirati biti će upravo savršene za ovaj vrlo jednostavan, ali zato ništa manje ukusan desert!
Sastojci potrebni za izradu biskvita:
5 mandarina
2 jaja
100 g brašna
200 g šećera
100 g maslaca
prašak za pecivo
- očistite mandarine i usitnite ih u blenderu
-mikserom izradite omekšali maslac i šećer te dodajte jaja
-dobro promješajte i dodajte mandarine, a na samom kraju brašno i prašak za pecivo
-dobivenu smjesu ulijte u mali kalup za torte (20 cm) te pecite na 190*C oko 30 minuta (provjerite čačkalicom)
Dok se torta hladi napravite ušećerene mandarine, naravno ako ste se odlučili ukrasiti tortu s njima!
Potrebno vam je:
2 mandarine
100 g šećera
50 ml vode
-pustite šećer i vodu da zakuhaju te stavite kriške mandarina da se lagano kuhaju 20 minuta
-izvadite ih pažljivo na papir za pečenje te ostavite da se ohlade
Glazura od sira:
2 žlice sira
2 žlice toplog mlijeka
2 žlice šećera u prahu
-ohlađenu tortu premažite glazurom i ukrasite mandarinama!
Napravite je odmah dok još traje sezona ovog predivnog voća!
Servus i u slast :)

Oznake: torte, klementine, glazura od sira, mandarine


- 19:39 - Komentari (21) - Isprintaj - Link

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< siječanj, 2019 >
P U S Č P S N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

KONTAKT

TORTE

KOLAČI

KRUH, PECIVA I RAZNO