Dobro vam jutro, dragi moji!
Danas klasik poznat kao kremšnite,slastica koja je još jedan razlog zašto volimo Zagreb.Obučena u starogradsko ruho, vlada od pamtivijeka ovim našim prostorima.Neki vole samoborske, još tople,neki zagrebačke, a čujem da ih svojataju i mnogi drugi. Dok se oni raspravljaju čije su, evo vam moj recept koji sam dobila davno i od tada mi " vjerno služi".Moje kremšnite me nisu dosada iznevjerile, a nadam se da neće ni vas. Najbolje su, časna riječ!
Za početak ispecite 2 komada lisnatog tijesta veličine tepsije u kojoj pravite kremšnite (moja je 25x35 cm).
Za kremu trebate :1 litru mlijeka i 1/2 litre vode zajedno kuhati. Za to vrijeme dobro izmiksati 6 žutanjaka i 7 žlica šećera. Zatim u 2 dcl mlijeka zamutiti 6 žlica oštrog brašna i 6 žlica gustina. Sve skupa izmiješati i ukuhati u mlijeko.Kada je krema kuhana dodajte 3 vanil šećera i malo ohladite ( 10-tak minuta). Za to vrijeme izmiksajte bjelanjke i 7 žlica šećera. Ručno pomiješajte žutu kremu i bjelanjke te prelijte preko donjeg lisnatog tijesta. Tko voli može gore staviti i šlag. Gornji list stavite kada se krema potpuno ohladi da vam ostane hrskavo tijesto. Posipajte ih šećerom u prahu!
Servus :)