Gurmanka

16.03.2019., subota

KREMŠNITE





Stari recept i stari okusi, ali oduševljenje novo kao da je jedemo prvi put :)

Recept možete pronaći ovdje!

Oznake: kolači, kremšnite, lisnato tijesto


- 17:32 - Komentari (10) - Isprintaj - Link

16.03.2017., četvrtak

KREMŠNITE

Pozdrav!
Klasik koji uvijek rado vidimo na našem stolu, mirisne i tako slasne :)




- recept možete pronaći ovdje

Oznake: kolači, kremšnite, vanilija


- 07:23 - Komentari (33) - Isprintaj - Link

25.05.2016., srijeda

KREMŠNITE

Pozdrav svima!
Kremšnita, kraljica među kolačima i omiljeni kolač mog supruga. Svaki put kada ih napravim izazovu zadovoljne osmijehe i uzvike oduševljenja kod moje ekipe. Kremasta i neodoljiva poslastica koja će uvijek ostati klasik, pa je uistinu nebitno da li su bolje samoborske ili zagrebačke!
Postupak izrade:
Za početak ispecite 2 komada lisnatog tijesta veličine 25x35 centimetra tj. veličine posude u kojoj ih pravite.
Sastojci potrebni za kremu:
Litru mlijeka i 1/2 litre vode stavite zajedno kuhati.
Za to vrijeme dobro izmiksati 6 žumanjaka i 7 žlica šećera.
Zatim u 200 ml mlijeka (od ukupne količine)zamutiti 6 žlica oštrog brašna i 6 žlica gustina. Sve skupa izmiješati i ukuhati u mlijeko.
Kada je krema kuhana dodajte joj 3 vanil šećera i malo ohladite ( 10-tak minuta).
Za to vrijeme izmiksajte bjelanjke i 7 žlica šećera.
Ručno pomiješajte žutu kremu i snijeg od bjelanjaka te prelijte preko donjeg dijela lisnatog tijesta. Gornji list stavite kada se krema potpuno ohladi da vam ostane hrskavo tijesto. Posipajte ih šećerom u prahu!
Jedna od mogućih varijanti su kremšnite s keksima i šlagom koji stavite na kraju i po njemu naribajte čokoladu!
Najbitniji dio ovog recepta je kakve zapravo vi kremšnite volite? Ako su to čvršće kremšnite onda žlica za mjeru neka bude vrhom puna, ali ako volite kao i mi da budu meke i drhtave onda nemojte pretjerati s brašnom i gustinom (žlica razom). Uvijek volim naglasiti da svaki recept treba prilagoditi ukusu i željama domaćice na zadovoljstvo svih ukućana!
Servus i u slast svima :)



Oznake: kremšnite, desert, vanilija


- 08:03 - Komentari (18) - Isprintaj - Link

03.11.2015., utorak

Kremšnite


Dobro vam jutro, dragi moji!
Danas klasik poznat kao kremšnite,slastica koja je još jedan razlog zašto volimo Zagreb.Obučena u starogradsko ruho, vlada od pamtivijeka ovim našim prostorima.Neki vole samoborske, još tople,neki zagrebačke, a čujem da ih svojataju i mnogi drugi. Dok se oni raspravljaju čije su, evo vam moj recept koji sam dobila davno i od tada mi " vjerno služi".Moje kremšnite me nisu dosada iznevjerile, a nadam se da neće ni vas. Najbolje su, časna riječ!
Za početak ispecite 2 komada lisnatog tijesta veličine tepsije u kojoj pravite kremšnite (moja je 25x35 cm).
Za kremu trebate :1 litru mlijeka i 1/2 litre vode zajedno kuhati. Za to vrijeme dobro izmiksati 6 žutanjaka i 7 žlica šećera. Zatim u 2 dcl mlijeka zamutiti 6 žlica oštrog brašna i 6 žlica gustina. Sve skupa izmiješati i ukuhati u mlijeko.Kada je krema kuhana dodajte 3 vanil šećera i malo ohladite ( 10-tak minuta). Za to vrijeme izmiksajte bjelanjke i 7 žlica šećera. Ručno pomiješajte žutu kremu i bjelanjke te prelijte preko donjeg lisnatog tijesta. Tko voli može gore staviti i šlag. Gornji list stavite kada se krema potpuno ohladi da vam ostane hrskavo tijesto. Posipajte ih šećerom u prahu!
Servus :)






Oznake: kremšnite, slatko, desert


- 08:41 - Komentari (13) - Isprintaj - Link

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< ožujak, 2019  
P U S Č P S N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

KONTAKT

TORTE

KOLAČI

KRUH, PECIVA I RAZNO