Pozdrav svima!
Moje najdraže voće u kombinaciji sa sirom, ne može biti loše, dapače kolač je ispao fenomenalan. Ova torta sa sirom i borovnicama idealna je poslastica za sve prigode, a može se raditi u svim oblicima ( kao kolač, torta ili tart...). Ovo je jedan jako lagan i ukusan desert za koji je potrebno izdvojiti malo vremena, a rezultat će oduševiti i vas i vaše ukućane. Lagana, lepršava i vesela tortica, pravi je uvod za vesele ljetne dane!
Sastojci potrebni za izradu torte:
230 g keksa (Digestive ili čajni kolutići)
80 g otopljenog maslaca
500 g mascarponea
200 ml slatkog vrhnja
200 ml jogurta
2 žlice soka od limuna
6 žlica šećera u prahu
2 žlice želatine
300 g borovnica
6 žlica šećera
2 žlice soka od limuna
2 žlice želatine
Borovnice, šećer i limunov sok zagrijte na blagoj vatri. Želatinu namočite sa 2 žlice hladne vode i ostavite da stoji 5 minuta, pa dodajte borovnicama i miješajte dok se ne otopi. Ostavite smjesu da se ohladi prije nego je umiješate u bijeli dio kreme.
Kekse usitnite, prelijte s maslacem i utisnite u manji kalup za torte (22 cm).
Mikserom izradite sir, jogurt i vrhnje te toj smjesi dodajte otopljenu želatinu sa dvije žlice vode i kremu podijelite na tri dijela. Jedan dio pomiješajte s plodovima borovnica koje ste prokuhali i malo soka te prelijte preko keksa. Drugi dio kreme pomiješajte samo sa par žlica soka tako da krema bude svjetlija od donjeg dijela torte, ali nemojte preliti odmah da se kreme ne pomiješaju nego pričekajte da želatina počne stezati. Za sam vrh torte ostavite bijelu kremu koju možete blago ukrasiti s nekoliko crvenih kapljica soka ili preliti preljevom za torte.
Torta je predivnog okusa, a o izgledu prosudite sami!
Servus i uživajte:)