Gurmanka

13.12.2018., četvrtak

KOLAČ OD BOROVNICA I LIMUNA

Pozdrav!
Nedavno sam radila ovaj jednostavan, ali vrlo ukusan kolač prepun ugodnih voćnih aroma.
Okus borovnica u kolačima mi je oduvijek bio poseban, a osobito ovaj jer je sočan i mekan dok mu limun daje određenu notu svježine. Možete ga poslužiti samo posutog šećerom u prahu ili prelivenog preljevom od limuna, obje kombinacije su vrlo ukusne!

Sastojci potrebni za tijesto:
220 g omekšalog maslaca
300 g šećera
3 jaja
žlica arome vanilije
2 žlice naribane limunove kore
2 žlice soka od limuna
370 g brašna
prašak za pecivo
žličica soli
200 ml mlaćenice (koristila sam jogurt 0.9 %)
200 g smrznutih borovnica
Limun glazura:
125 g šećera u prahu
2 žlice soka od limuna
-izradite mikserom maslac i šećer te dodajte jaja
-naizmjence dodajte jogurt i brašno te ostale sastojke
-borovnice pomješajte sa žlicom brašna da ne puste jako boju po tijestu
-na kraju ih ručno, ali vrlo kratko umješajte u smjesu te stavite peći u namašćen dugoljasti kalup
-pecite ga na 180*C oko jedan sat i provjeravajte štapićem sredinu da li je pečeno
-ukrasite ga preljevom, voćem ili samo posipajte šećerom!

Servus i u slast :)

Oznake: kolač, borovnice, limun


- 19:52 - Komentari (18) - Isprintaj - Link

11.12.2018., utorak

FRITULE

FRITULE

Malene vruće i i mirisne loptice koje nas oduvijek silno raduju i griju naša srca u ove hladne blagdanske dane!

Sastojci potrebni za izradu fritula:
3 jaja
120 g šećera,
prstohvat soli
2 žlice ruma ili rakije
2 jogurta
grožđice po želji
prašak za pecivo
500 g oštrog brašna
naribana korica od limuna
-ugrijati dobro ulje i lagano spuštati žlicom fritule te ih peći dok ne porumene
- pečene fritulice izvadite na salvetu da upije višak masnoće
- obilno ih posipajte šećerom u prahu





Oznake: kolači, fritule, blagdani


- 13:55 - Komentari (19) - Isprintaj - Link

07.12.2018., petak

MEDENA KATA

Pozdrav!
Medena Kata je neizostavan kolač bilo da se radi o blagdanima ili pak o jednom sasvim običnom hladnom i tmurnom zimskom danu.
Kada poželite da vaš dom zamiriše na medene kore, domaći pekmez od šljiva i uspomene napravite ovaj fini kolač i uživajte!

Sastojci potrebni za kore:
2 jaja
žlica masti
2 žlice meda
3 žlice mlijeka
150 g šećera
450 g oštrog brašna
mala žličica sode
- jedno jaje, mast, med, šećer i mlijeko zagrijte u posudi, dodajte brašno, sodu i drugo jaje te zamijesite tijesto
- razvaljajte i ispecite 4 kore, nekih 5 minuta na 200*C
- olakšajte si tako da koru razvaljajte na papiru za pečenje i s njim stavite na preokrenutu tepsiju, ispikajte vilicom i pecite
- ohladite ispečene kore, ali filajte isti dan jer sam primjetila da kore pucaju ako ih ispečete dan ranije

Krema:
300 ml mlijeka
3 žlice brašna (ali ne vrhom)
2 vanilin šećera
200 g maslaca
200 g šećera u prahu
- u vruće mlijeko zakuhati brašno i vanilin šećer te ohladiti
- mikserom izradite maslac i šećer u prahu te dodajte ohlađenoj kremi
- postupak: kora-pola kreme-kora-marmelada od šljiva-kora-ostatak kreme-kora
- pitu možete posipati šećerom u prahu ili preliti glazurom
- svakako ostavite jedan dan da kore malo omekšaju i uživajte u ovoj medenoj piti!

Servus i u slast :)

Oznake: kolači, Medena Kata, med, pekmez od šljiva


- 10:13 - Komentari (14) - Isprintaj - Link

05.12.2018., srijeda

KUGLOF S VIŠNJAMA




Kuglof nam donosi poseban duh blagdana, našim stolovima daruje svečani izgled i s njim je svaki blagdan još posebniji!
Danas vam darujem jednu finu sočnu varijantu s višnjama!

Sastojci potrebni za izradu kuglofa:
250 g maslaca
250 g smeđeg ili običnog šećera
4 jaja
350 g glatkog brašna
prašak za pecivo
prstohvat soli
270 ml mlijeka
aroma vanilije ili ruma
smrznute višnje ili iz kompota
- mikserom dobro izradite šećer i maslac te smjesi dodajte žumanjke
- kada ste sve dobro promiješali dodajte brašno i prašak za pecivo
- zatim mlijeko i arome umiješajte u glatku smjesu
- na samom kraju rukom lagano dodajte smjesi snijeg od bjelanjaka
- istresite dio smjese u dobro podmazani kalup za kuglof, poslažite višnje i prekrijte ih ostatkom smjese
- kuglof pecite na 180*C oko sat vremena
- ukrasite ga prema želji

Servus i u slast :)

Oznake: kolači, kuglof, blagdani, višnje


- 10:05 - Komentari (28) - Isprintaj - Link

30.11.2018., petak

PUSLICE





... onako, za moju dušu!
Želim vam ugodan vikend uz ove male slatke puslice!

Oznake: kolači, puslice, šećer, bjelanjci


- 08:04 - Komentari (23) - Isprintaj - Link

27.11.2018., utorak

ROLICE S KREMOM OD VANILIJE


Ovako to izgleda kada pokušavam snimiti što bolju fotku svojih kolačića,




a poslije silnog skakanja i penjanja po stolu ovako izgleda slika s kojom sam na kraju vrlo zadovoljna!



Naravno, postoji i recept za ovo malo slatko zadovoljstvo, a možete ga pronaći na ovom prekrasnom blogu Od slatkoga slađe!

Oznake: kolači, rolice, vanilija, lisnato


- 19:19 - Komentari (26) - Isprintaj - Link

25.11.2018., nedjelja

TORTA OD SIRA I VIŠANJA






Ukusna i sočna torta za moju "malu" Katarinu, a svim ostalim Katarinčicama čestitam imendan od srca!
Recept možete pronaći ovdje!

Oznake: torte, sir, višnje, slatko vrhnje


- 11:20 - Komentari (20) - Isprintaj - Link

23.11.2018., petak

PITA OD BOROVNICA 2



Fantastična pita, sočna i hrskava, okusi koji se pamte...

Sastojci potrebni za izradu tijesta:
250 g brašna
180 g maslaca
20 g šećera
jaje
3 žlice hladne vode
- od navedenih sastojaka zamijesite tijesto, pokrijte ga prozirnom folijom i ostavite na hladnom 30 minuta
Sastojci potrebni za nadjev:
450 g smrznutih borovnica
120 g šećera
2 jaja
150 ml milerama
30 g brašna
cimet i naribana korica limuna
- tijesto razvaljajte i njime obložite kalup promjera 25 cm uključujući i stranice kalupa
- na tijesto stavite smrznute borovnice i prelijte ih nadjevom
- pitu pecite na 200*C oko 40 minuta dok ne dobije lijepu zlatnu boju

Servus i u slast :)

Oznake: kolači, pita, borovnice, mileram


- 08:29 - Komentari (14) - Isprintaj - Link

19.11.2018., ponedjeljak

TIRAMISU TORTA S MALINAMA




Apsolutno fantastična torta, sočna i jednostavno posebna baš kao i naša Domaćica koja me uvijek ugodno iznenadi svojim provjereno dobrim i kreativnim receptima!
Tiramisu torta je za svaku preporuku!

Servus i u slast :)

Oznake: torte, tiramisu, maline, džem


- 06:54 - Komentari (17) - Isprintaj - Link

15.11.2018., četvrtak

RUSTIKALNA PITA OD JABUKA



Pozdrav!
Znam da sigurno svi već imate svoj omiljeni recept za pitu od jabuka, ali ponavljanje je majka mudrosti tako da ...
Ovo je samo jedna od inačica ove svima nama omiljene pite, a mene posebno oduševljava svojom sočnošću i rustikalnim izgledom, pa tko voli...
Sastojci potrebni za tijesto:
250 g glatkog brašna
100 g maslaca
jaje
prašak za pecivo
vanil šećer
100 g šećera
žlica vrhnja
- zamijesite tijesto i razvaljajte ga u kalup za torte ili tart, ali pazite,morate obložiti i stijenke kalupa tako da tijesto malo visi jer ćete ga morati poslije preklopiti preko punjenja
- tijesto premažite bjelanjkom i ispikajte vilicom
Sada su vam potrebne 4 jabuke koje ogulite, prerežite na pola i tanko narežite s nožem, ali ne razdvajajte polovice nego ih slažite preko tijesta zajedno i formirajte po vlastitom ukusu.
Sastojci potrebni za nadjev:
100 g maslaca
3 žlice integralnog brašna
50 ml vode
50 g bijelog šećera
50 g smeđeg šećera
žličica cimeta i arome vanilije
- sve sastojke otopite i malo prokuhajte na laganoj vatri te nadjevom prelijte jabuke koje ste prethodno posložili
- po želji možete dodati i malo oraha
- sada s tijestom preklopite rubove nadjeva, a od ostataka možete napraviti listiće ili ukrase po vlastitoj želji
- premažite tijesto žumanjkom i posipajte šećerom
- pitu pecite na 180*C dok ne dobije lijepu zlatnu koricu

Servus i u slast :)



Oznake: kolači, pita, jabuke, orasi


- 21:37 - Komentari (19) - Isprintaj - Link

14.11.2018., srijeda

ČOKOLADNI TART

Pozdrav!
Uskoro je jedan 18 rođendan, a ja sam obećala nešto čokoladno i posebno!
Lutajući po bespućima interneta naletjela sam na ovu čokoladnu fantaziju koja nas je sve momentalno osvojila svojim okusom.
Dijelim je danas sa svim štovateljima čokolade jer samo vi možete razumjeti strast prema ovom savršenstvu okusa :)

Sastojci potrebni za izradu:
4 jaja
10 dkg šećera
20 dkg maslaca
10 dkg čokolade za kuhanje
4 žlice brašna
0.5 l slatkog vrhnja
20 dkg čokolade za kuhanje
1 žlica šećera
Žutanjke i šećer umutiti, dodati istopljeni maslac i čokoladu, brašno pomiješano sa praškom za pecivo i na kraju snijeg od bjelanjaka (bjelanjke umiješati polagano, ne mikserom).
Peći u kalupu za torte na 180 stupnjeva oko 20 minuta.
Slatko vrhnje, čokoladu i šećer zagrijavati na laganoj vatri (miješajući polagano) dok ne provri. Pečeni biskvit izbockati vilicom na nekoliko mjesta i dok je još topao preliti ga sa toplom kremom. Krema je dosta rijetka, ali je ne treba dodatno miksati ili bilo što dodavati jer će se nakon nekoliko sati u hladnjaku stisnuti. Kolač ohladiti prvo na sobnoj temperaturi, a onda staviti u hladnjak da se dobro ohladi i stegne krema.

P.S. Nisam pronašla čiji je recept, ali svakako autoru zahvaljujem na simfoniji okusa i jednostavnosti izrade!
Servus i u slast :)

Oznake: kolači, tart, čokolada, torta


- 08:51 - Komentari (21) - Isprintaj - Link

13.11.2018., utorak

MEKA POGAČA

Pozdrav!
Danas imam za vas pogaču mekanu kao duša, gotova je za tren oka i idealno rješenje za nas zaboravne jer ćete je zamijesiti prije nego odete u dućan po kruh, koji ste možda baš kao i ja jučer, zaboravili kupiti :)

Sastojci potrebni za izradu pogače:
450 g brašna
pola suhog kvasca
žličica šećera
2 žličice soli
50 ml maslinovog ulja
350 ml tople vode
- od malo tople vode, šećera i kvasca napravite kvas
- uzdigli kvas dodajte brašnu i mikserom zamijesite tijesto koje je vrlo rijetko, ali ne brinite jer takvo mora biti
- pokrijte posudu prozirnom folijom i ostavite da se diže sat vremena
- dignuto tijesto istresite u posudu i ostavite da miruje dok vi ugrijete pećnicu na 190*C
- pecite pogaču dok ne dobije lijepu zlatnu boju

Servus i u slast :)




Oznake: kruh i ostalo, meka pogača, bijelo brašno


- 07:33 - Komentari (11) - Isprintaj - Link

11.11.2018., nedjelja

CRVENKAPICA





Ukusna, osvježavajuća i lagana!

Recept možete pronaći ovdje!

Oznake: kolači, Crvenkapica, višnje


- 11:31 - Komentari (11) - Isprintaj - Link

09.11.2018., petak

VINSKI KOLUTIĆI




Obično neobični keksi koje samo Sandra s bloga O slanom & slatkom može izmisliti :)
Kako ne vjerovati ženi koja peče onako fine limun raspuknutiće?

Recept je jednostavan, a kolutići fantastični, zašto ih ne bi ispekli već ovaj vikend dragim prijateljima?
Servus i u slast!

Oznake: keksi, crno vino, maslinovo ulje, lješnjaci


- 11:37 - Komentari (15) - Isprintaj - Link

08.11.2018., četvrtak

POGAČICE




Večera je spremna, hrskave i ukusne!

Oznake: kruh i ostalo, pogačice, slana večera


- 19:25 - Komentari (16) - Isprintaj - Link

07.11.2018., srijeda

PLETENICA S AJVAROM





Poznato je da domaćeg ajvara kod mene nikada ne nedostaje, a ovaj ukusan kruščić je gotovo savršen način za uživanje i u okusima ajvara i aromama mirisnog toplog kruha!

Recept sam vidjela na blogu O slanom & slatkom i nisam mu mogla odoljeti, provjerite i vi kakve se sve delicije tamo kriju!

Oznake: kruh i ostalo, pletenica, ajvar


- 21:08 - Komentari (13) - Isprintaj - Link

06.11.2018., utorak

LIMUN TART





Mirisan, hrskav i ukusan tart koji ćete sigurno zavoljeti!

Sastojci potrebni za izradu tijesta:
250 g glatkog brašna
150 g maslaca
80 g šećera u prahu
pola praška za pecivo
jaje
malo soli
žlica vrhnja
- zamijesite tijesto i tanko razvaljajte u kalup za tart te ispecite na 180*C dok ne postane rumeno

Sastojci potrebni za kremu:
120 g maslaca
300 g šećera u prahu
3 jaja
3 žumanjka
150 ml limunovog soka
naribana korica 2 limuna
- na pari kuhajte sve sastojke osim maslaca i korice limuna
- kada se krema ugusti maknite je s vatre i dodajte maslac i koricu limuna
- kremu prelijte preko ohlađene kore i ukrasite meringom tj. šaumom

Sastojci potrebni za meringu:
3 bjelanjka
150 g šećera
4 žlice vode
- mikserom izradite bjelanjke i dodajte im prokuhanu vodu i šećer koje ste kuhali do 120*C
- sve skupa dobro izradite mikserom i željenim oblicima ukrasite tart

Servus i u slast :)





Oznake: kolači, limun, tart, pita


- 12:55 - Komentari (20) - Isprintaj - Link

03.11.2018., subota

TORTA OD KESTENA




Prava ljepotica, draga i oku i nepcu!
Radila sam je nedavno, ali nikako napisati koju riječ o njoj. Kažu da slika govori više od riječi tako da ...

Nas je oduševila, a ako želite provjeriti zašto recept možete pronaći na prekrasnom i vrlo inspirativnom blogu Cukar!

Oznake: torte, mousse, kesten, čokolada


- 18:34 - Komentari (28) - Isprintaj - Link

02.11.2018., petak

ŠAUMROLE





Klasične, hrskave i ukusne, kod njih nema sredine: Volite ih ili ...?

Oznake: kolači, šaumrole, lisnato


- 07:42 - Komentari (11) - Isprintaj - Link

31.10.2018., srijeda

PANNA COTTA OD ČOKOLADE

Pozdrav!
Najbolje što možete dobiti od čokolade, baršunasta krema prepuna aroma, a hrskavi listići od badema joj daju jednu posebnu orašastu notu!
Morate se uvjeriti kako u vrlo kratkom vremenu možete i sami napraviti ovu savršenu deliciju :)
Sastojci potrebni za panna cottu:
200 g tamne čokolade
500 ml slatkog vrhnja
80 gr šećera
pola želatine ( 5g)
listići od badema
- slatko vrhnje zajedno sa šećerom prokuhajte do vrenja
- maknite s vatre i umiješajte želatinu koju ste prethodno namočili u 2 žlice hladne vode
- na kraju umiješajte usitnjenu čokoladu i miješajte dok se dobro ne rastopi
- po želji možete dodati rum, aromu mente ili vanilije...
- u navlažene flašice izlijte kremu i ostavite je da se stisne u hladnjaku
- prije serviranja možete je posuti hrskavim bademima ili svježim voćem po izboru
Servus i u slast :)


Oznake: kolači, krema, čokolada


- 06:37 - Komentari (14) - Isprintaj - Link

30.10.2018., utorak

POGAČA PUŽ




Pogača koja će ukrasiti svaki stol, primamljivog izgleda i vrlo ukusna!
Naravno, recept sam pronašla na Minjinoj stranici jer kada poželite nešto zamijesiti kod nje ćete pronaći dobre provjerene recepte, a zna se da je gospođa Minja majstorica za tijesta!

Servus i u slast :)

Oznake: kruh i ostalo, pogača puž, sezam


- 06:58 - Komentari (15) - Isprintaj - Link

29.10.2018., ponedjeljak

MOJ MALI ROĐENDAN





Ugodno druženje s prijateljima uz ukusno predjelo (ostatak nisam stigla slikati) i




raznovrsne slatke delicije te mirisno cvjetno iznenađenje mog supruga za kraj:)



Nanizala sam još jednu lijepu godinu i veselim se nastavku, u očekivanju najboljeg pozdrav vama dragi prijatelji!



Oznake: rođendan


- 06:34 - Komentari (40) - Isprintaj - Link

26.10.2018., petak

ROLADA S ORASIMA





Sočna i ukusna!
Od kada sam otkrila ovaj Majin recept uporno ga ponavljam i divim se s koliko je jednostavnosti moguće doći do savršenstva okusa!

Servus i u slast :)

Oznake: kolači, orasi, vrhnje, Maja Babić


- 11:58 - Komentari (16) - Isprintaj - Link

25.10.2018., četvrtak

MALO ČOKOLADNO ZADOVOLJSTVO





Poklonjen kalup, malo dobre volje i ukusna čokolada... mogu li biti bolji?

Recept možete pronaći ovdje!
Servus :)

Oznake: kolači, muffini, malina, čokolada


- 19:43 - Komentari (14) - Isprintaj - Link

23.10.2018., utorak

BUHTLE

Pozdrav!

Neodoljive, bucmaste i slasne buhtle... mirišu na prošlost, pekmez od šljiva i šparet na drva!
Promijenilo se od tada sve, ali one su ostale iste, jednostavne i neodoljive!

Sastojci potrebni za izradu tijesta:

500 g glatkog brašna
1 svježi kvasac
250 ml mlijeka
25 ml ulja
2 žlice šećera
prstohvat soli
2 žumanjka
Kvasac i šećer razmutite u toplom mlijeku te ostavite da se digne.
Brašnu dodajte ostale sastojke i kvas te zamijesite tijesto.
Ostavite da se diže 30 minuta te razvaljajte na prst debljine i razrežite na kocke. Nadjev ( marmelada, čokolada, sir, orasi...) stavite u sredinu svake i skupite tijesto u svežanj, napravite buhtlu.
Okrugli lim za pečenje promjera 28 cm. premažite rastopljenim maslacem i slažite buhtle jednu do druge.
Prije pečenja ih premažite ostatkom maslaca, ostavite 30 minuta da se dignu i pecite na 180*C oko 40 minuta tj. dok ne porumene!

Servus i u slast :)





Oznake: kolači, dizano, buhtle, pekmez


- 13:26 - Komentari (14) - Isprintaj - Link

21.10.2018., nedjelja

VIKEND U ZADRU




Nisam mogla ni sanjati da ću jučer i zaplivati u našem predivnom moru!



Naravno, vikend nije mogao proći bez malo finog pršuta i mojih ukusnih raspuknutića s limunom!


Servus :)

Oznake: Vikend u Zadru


- 14:20 - Komentari (24) - Isprintaj - Link

19.10.2018., petak

ČOKOLADNI TART S MALINAMA





Priuštite si užitak za sva osjetila, ovaj desert je pun pogodak, osvaja izgledom, mirisom, a ponajviše okusom :)

Oznake: kolači, tart, čokolada, maline


- 21:18 - Komentari (14) - Isprintaj - Link

16.10.2018., utorak

AMERIČKE PALAČINKICE






... a što je kod vas bilo za večeru?

Servus :)

Oznake: kolači, palačinke, desert, džem


- 19:58 - Komentari (21) - Isprintaj - Link

15.10.2018., ponedjeljak

ROLICE S LJEŠNJACIMA I ČOKOLADOM

Pozdrav!
Miris toplog peciva danas se širio mojom kuhinjom i uljepšao mi današnji tmuran dan.
Jedna od varijanti omiljenih nam rolica opet nas je iznova oduševila, a uz čašu toplog mlijeka ili čaja postati će i vaša utjeha :)
Sastojci potrebni za tijesto:
220 g glatkog brašna
pola svježeg kvasca
120 ml mlijeka
2 žlice šećera
1/2 žličice soli
jaje
30 g otopljenog maslaca
- zamijesite mekano tijesto i ostavite ga odmarati 15-tak minuta
Za to vrijeme pripremite svoj omiljeni nadjev, a danas je kod mene bio nadjev od lješnjaka i čokolade!
Potrebno vam je 150 g lješnjaka i 150 g čokolade koje nasjeckajte na krupnije komadiće
Postupak izrade:
- razvaljati tijesto u pravokutnik, premazati marmeladom od marelica i filom te zarolati u štrucu
- razrežite je na 12 komada koje posložite s malim razmakom u pleh za pečenje i ostavite da se diže dok ne ugrijete pećnicu na 190*C
- rolice pecite oko 25 minuta dok ne dobiju lijepu boju

P.S. Servirajte ih dok su još tople jer tada su najukusnije!
Servus i u slast :)

Oznake: rolice, dizano, lješnjaci, čokolada


- 20:40 - Komentari (18) - Isprintaj - Link

12.10.2018., petak

ČOKOLADNA TORTA




Jednostavno joj nisam mogla odoljeti, sočna i ukusna, ali sumnjam da ću je uskoro ponoviti jer za njenu pripremu treba izdvojiti poprilično vremena, iako nimalo ne žalim, vrijedilo je :)
Naravno, recept sa svim pojašnjenjima možete pronaći na jednoj od mojih omiljenih stranica Home Cooking Adventure!

Servus i u slast :)


Oznake: torte, čokolada, kava, mascarpone


- 19:41 - Komentari (23) - Isprintaj - Link

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< prosinac, 2018  
P U S Č P S N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

KONTAKT

TORTE

KOLAČI

KRUH, PECIVA I RAZNO