Gurmanka

24.02.2017., petak

NUTELLA BROWNIES




Pozdrav!
Današnji recept je za sve one koji vole sve što vole mladi, a to je definitivno nutella!
Fantastični topli mirisni kolačići s punjenjem od obožavane nam nutelle, gotovi u trenu, a nestaju s tanjura brzinom svjetlosti!
Pokušajmo zajedno, možda nečija mama ima sutra rođendan ili je želite iznenaditi zato jer je jednostavno samo volite!
Prvo morate na tanjur staviti oko 12 malih žličica nutelle i staviti u zamrzivač na 30 minuta da se hrpice dobro stisnu.
Vi za to vrijeme možete napraviti bisvit!
Sastojci potrebni za izradu biskvita:
150 g maslaca
200 g smeđeg šećera
100 g svježeg sira
prašak za pecivo
aroma vanilije
2 jaja
230 g glatkog brašna
80 g nutelle
- rastopite maslac i maknite ga s vatre
- ne treba vam mikser za ovo nego lagano pjenjačom umiješate u maslac prvo šećer, jaja, vaniliju, brašno i nutellu
- ako je nutella jako tvrda možete je malo rastopiti u mikrovalnoj pećnici (30 sek.)
- sada uzmite manju posudu za pečenje i obložite je papirom za pečenje
- pola smjese istresite na dno posude
- komadiće nutelle koje ste smrznuli rasporedite i utisnite u biskvitnu smjesu
- sada prelijte preko svega drugi dio biskvitne smjese
- kolač pecite na 200*C oko 25 minuta (provjerite čačkalicom)
- izvadite ga i ohladite
- rastopite još malo nutelle i ukrasite kolač s njom
Nas je oduševio, jednostavno, a ukusno, svakako ga isprobajte!
Servus i u slast :)



Oznake: kolači, nutella, Brownies


- 15:10 - Komentari (10) - Isprintaj - Link

23.02.2017., četvrtak

MINI KUGLOF I NJEGOVA DVA LICA




Pozdrav!
Oduvijek sam voljela kombinirati i stvarati nešto novo, pa to primjenjujem i u mom malom svijetu slastica!
Nedavno sam radila germknedle od kojih mi je ostalo dosta ukusnog aromatičnog umaka od vanilije i zaista bi ga bio grijeh baciti.
Naravno, odmah sam smislila kako ga iskoristiti, malo se poigrati i napraviti fantastične male kuglofe od čokolade koje sam prelila preostalim umakom od vanilije, ali naravno nisam odoljela iskušenju i dio kuglofa sam prelila toplom mirisnom čokoladnom glazurom :)
Ako nemate kalup za njih, možete od ovog tijesta ispeći tortu, muffine, veliki kuglof... sve opcije su dozvoljene :)
Sastojci potrebni za biskvit:
200 g glatkog brašna
prašak za pecivo
prstohvat soli
4 jaja
60 g čokolade
200 ml mlijeka
4 žlice kakaa
200 g šećera
250 g maslaca
Postupak:
Na laganoj vatri rastopite maslac,pa mu dodajte kakao, šećer i mlijeko, sve skupa dobro promiješajte i ostavite da kuha jednu minutu.
U posebnu zdjelicu izlomite na kockice 60 g čokolade za kuhanje i od smjese koju ste prokuhali oduzmite 220 ml tekućine te prelijte čokoladu i dobro promiješajte. To će vam biti glazura kojom ćete kasnije preliti gotov kolač.
Ostavite ostatak kakao sirupa da se hladi, a vi za to vrijeme napravite snijeg od bjelanjaka i prstohvata soli.
Sirupu polako pjenjačom dodajte žumanjke, brašno i prašak za pecivo.
Na samom kraju ručno umiješajte snijeg od bjelanjaka i dobivenu smjesu izlijte u kalup za pečenje koji ste odabrali.
Pecite ga na 200*C oko 20-25 minuta što naravno ovisi o vašem kalupu ili jačini vaše pećnice, svakako provjerite čačkalicom da li se lijepi, ali dobro pazite da ga ne prepečete!
Kada se ohladilo, izvadila sam kuglofe iz kalupa, servirala i prelila mirisnom vanilijom...



ili pak čokoladom!
Servus i u slast :)




Oznake: kolači, kuglof, vanilija, čokolada


- 07:44 - Komentari (30) - Isprintaj - Link

21.02.2017., utorak

GERMKNEDLE



Pozdrav!
Austrijski tradicionalni desert, dizane knedle s marmeladom od šljiva!
Fantastični spoj okusa slatkog toplog tijesta, reske marmelade i glatkog mirisnog preljeva od vanilije!
Svakako ovo morate isprobati, biti ćete više nego zadovoljni!
Sastojci potrebni za tijesto:
250 g glatkog brašna
1/2 žličice soli
30 g šećera
svježi kvasac
30 g rastopljenog maslaca
120 ml mlijeka
jaje
naribana korica jednog limuna
aroma vanilije
- napravite kvas od toplog mlijeka, šećera i kvasca
- dodajte ga brašnu i zamijesite glatko tijesto koje ostavite da se digne
-kada se diglo podijelite ga na 4 komada i svaki prstima oblikujte u krug
- u sredinu svakog stavite žlicu marmelade, koja ne mora biti nužno od šljiva (mislim da bi fantastično odgovaralo šumsko voće)
- pritisnite prstima krajeve i oblikujte 4 velike knedle koje ostavite da se dižu dok vi ne ugrijete veliku posudu s vodom, naime ove knedle se kuhaju na pari
- posudu s ključalom vodom prekrite krpom ili sitom protiv prskanja masnoće, stavite knedle i pokrijte ih drugom zdjelom tako da ostane prostora da se knedle dignu
- kuhajte ih točno 16 minuta
- kada su gotove prelite ih s ovim fantastičnim umakom od vanilije kojeg mi je dosta ostalo, pa sam ga iskoristila za nešto drugo, ali to je već druga priča :)


Umak od vanilije:
2 žumanjaka
žlica gustina
3 žlice šećera
2 žlice arome vanilije
300 ml mlijeka
200 ml slatkog vrhnja
- u posudi izradite pjenjačom sve sastojke, stavite ih kuhati na srednju vatru, kuhajte oko 10 minuta, ali ne brinite što umak nije jako gust, takav mora biti, nježan i da fino klizi preko knedla
- uzmite jednu toplu knedlu, prelite je obilno umakom od vanilije i posipajte po želji makom
Zar ne da je ukusno, uživajte i u slast :)




Oznake: kruh i peciva, germknedle, pekmez, mak


- 07:42 - Komentari (32) - Isprintaj - Link

19.02.2017., nedjelja

SRETAN ROĐENDAN

Pozdrav!
Danas sam bila na predivnom slavlju, brojna obitelj se okupila da zajednički proslavi 80-ti rođendan našeg dida Pepe!
Danas je privilegij ostarjeti, a netko tako teškog i bogatog života je zaslužio da slavimo svaku minulu godinu njegovog plodnog života!
Naravno, kako i priliči uživali smo u raznim delicijama, a Lino torta je jedna od njih!
Recept možete pronaći ovdje!
Živjeli!



Oznake: rođendan


- 17:23 - Komentari (26) - Isprintaj - Link

17.02.2017., petak

PITA OD BOROVNICA




Pozdrav!
Danas imam za vas jedan bezobrazno dobar desert!
Naime, radi se o fantastičnoj aromatičnoj hrskavoj piti s predivnim ljepljivim nadjevom od borovnica i bourbon vanilije!
Neka slike govore :)
Sastojci potrebni za izradu tijesta:
40 g mljevenih badema
50 g šećera
prstohvat soli
330 g glatkog brašna
200 g maslaca
2 žumanjka
60 ml hladne vode
- zamijesite od ovih sastojaka glatko tijesto i podijelite ga na dva dijela
- jedan dio razvaljajte i stavite u plitki kalup za pite
- drugi dio tijesta razvaljajte i možete ga ukrasiti tako da ga izrežete malim modlama u obliku srca (Valentinovo), zvijezda, cvijetića...
Sastojci potrebni za nadjev:
450 g smrznutih borovnica ili još bolje ako imate svježe
150 g smeđeg šećera
3 žlice gustina
vrećica bourbon vanilije
naribana korica jednog limuna
- sve sastojke dobro pomiješajte i istresite na razvaljano tijesto
- poklopite drugim listom tijesta i pritisnite krajeve da nadjev ne izlazi van
- premažite žumanjkom i posipajte smeđim šećerom
- pecite na 200*C dok ne dobije lijepu boju
Servus i u slast :)





Oznake: kolači, pita, borovnice, bademi, vanilija


- 12:18 - Komentari (35) - Isprintaj - Link

16.02.2017., četvrtak

LIMUN CURD



Pozdrav!
Danas imam za vas fantastičnu kremu od limuna, aromatičnu i ukusnu!
Obilje domaćeg limuna koji dobijem s naših predivnih otoka jednostavno motam pretočiti u ovu posebnu žutu svilenu kremu.
Možete je čuvati u staklenkama na hladnom dok ne odlučite da li ćete s njom raditi kolače, nadjevati palačinke ili je jednostavno jesti sa žlicom i zadovoljno mrmljati....baš poput mene!
Sastojci potrebni za kremu:
4 žumanjka
200 g šećera u prahu
80 g maslaca
100 ml soka od limuna
- šećer i žumanjke izradite mikserom, dodajte ostale sastojke i u posudi s debelim dnom lagano kuhajte dok ne dođe do vrenja i krema se ne počne zgušnjavati
- ostavite je da se ohladi i odmah koristite ili spremite staklenku u frižider
Servus i uživajte u ovom osvježavajućem desertu koji može u tren oka postati mousse od limuna, ali to je već druga priča :)



Oznake: kolači, limun curd, fino


- 07:39 - Komentari (32) - Isprintaj - Link

15.02.2017., srijeda

SOČNE KOŠARICE

Pozdrav!
Malene i slatke, prepune okusa vanilije i voća po vašem izboru, moj je izbor bila višnja!
Košarica od prhkog tijesta, lagana krema od vanilije i preljev od voća, desert koji će se svidjeti svakom!
Predivno izgledaju, savršen su izbor za druženja s prijateljima ili kao originalan poklon dragim ljudima!
Sastojci potrebni za izradu košarica:
P.S. Moram naglasiti da je s njima najviše posla, pa ako nemate vremena mogu se kupiti već gotove i preostaje vam samo napuniti ih s kremom!
200 g brašna
100 g maslaca
50 g šećera u prahu
1 jaje
malo soli
Zamijesite tijesto, tanko ga razvaljajte i izrežite kalupima.
Možete ih peći i u kalupu za muffine, mada ja radim s malim košaricama jer su tako slađe (možete se poslužiti i s kalupima za šape).
Pecite dok ne porumene i izvadite ih iz kalupića da se ohlade.
Sada nastupate vi, možete staviti u njih sve što poželite!
Ako ste u stisci s vremenom stavite u svaku malo džema, šlaga, naribajte čokoladu... sve je dozvoljeno :)
Moj izbor je ovaj put bila krema od vanilije za koju vam je potrebno:
2 pudinga od vanilije
600 ml mlijeka
5 žlica šećera
Skuhajte kremu, prekrite je prozirnom folijom i ostavite da se ohladi.
Za to vrijeme izradite mikserom 500 ml vrhnja za šlag i dodajte kremi koja se ohladila.
Košarice napunite kremom i stavite po žlicu preljeva od višanja ili nekog drugog voća po vašem izboru!
Preljev od voća:
pola teglice višanja (kompot)
250 ml tekućine (soka ili vode ako koristite smrznuto voće)
5 žlica šećera
žlica gustina
Voće pomiješajte s tekućinom i šećerom te stavite kuhati. Kada zavrije dodajte gustin razmućen u malo vode.Kratko prokuhajte i kada se ohladi stavite na svaku košaricu žlicu preljeva!
Sočno i voćno, u slast :)
Servus!












Oznake: kolači, višnje, vanilija, prhke košarice


- 07:47 - Komentari (31) - Isprintaj - Link

14.02.2017., utorak

VALENTINOVO


„Bilo je milijun malih stvari koje kada su se dodale jedna na drugu, značile su da smo stvoreni da budemo zajedno… i tada sam znao“ - Tom Hanks, „Sleepless In Seattle“






... malo se pravim važna :)

Oznake: valentinovo


- 08:23 - Komentari (24) - Isprintaj - Link

11.02.2017., subota

RAFFAELO TORTA

Pozdrav!
Danas imam za vas jednu nježnu i elegantnu tortu od kokosa!
Kolač je nježne teksture, blago se osjeća aroma badema i kokosa, upotpunjena okusima bijele čokolade i mascarponea!
Sigurna sam da ćete biti zadovoljni kada je isprobate :)
Recept za tortu sam pronašla na stranici Home Cooking Adventure koju sa zadovoljstvom pratim već duže vrijeme i uživam u njihovim slasticama!
Sastojci potrebni za biskvit:
6 jaja
prstohvat soli
200 g šećera
100 g mljevenih badema
125 g brašna
- odvojite bjelanjke i izradite od njih i šećera čvrsti snijeg
- žumanjke i aromu vanilije pomiješajte i dodajte bjelanjcima
- lagano rukom umiješajte mljevene bademe, pa zatim brašno
- tortu pecite na 170*C oko 40 minuta
- izvadite je, ohladite i razrežite na tri dijela
Krema:
200 g bijele čokolade
250 g mascarpone sira
500 ml slatkog vrhnja
30 g šećera u prahu
40 g kokosovog brašna
- na pari otopite čokoladu i dodajte je siru
- slatko vrhnje izradite u šlag i dodajte mu šećer
- pomiješajte obje smjese i kremi dodajte kokosovo brašno
Postupak slaganja:
- biskvit malo natopite toplim mlijekom i premažite 1/3 kreme
- postupak ponovite još dva puta, pa cijelu tortu premažite ostatkom kreme
- posipajte je kokosovim brašnom i ukrasite raffaelo kuglicama
Servus i u slast :)






Oznake: torte, raffaelo, kokos, mascarpone


- 09:22 - Komentari (33) - Isprintaj - Link

09.02.2017., četvrtak

IGRE TIJESTA

Pozdrav svima!
Koliko sam se nekada bojala raditi s tijestom danas ga u toj istoj mjeri obožavam.
Zbunjenost bi nastupila na samom početku kada bi netko napisao: Potrebno vam je 500 g brašna...
Ma, kojeg brašna i za što? Kada ide glatko,a kada oštro brašno i što je zaboga kvas?
Zato se danas trudim kada i sama pišem recepte objasniti točno i precizno da vas ne ostavim u velikoj dilemi! Postavljate mi pitanja o dizanju tijesta i što to znači kada se tijesto udvostruči, kada naraste i koliko mu treba...
Ovom slikom sam vam pokušala dočarati tu igru tijesta, a vi doma gledajte i uspoređujte, možda vam slika na kraju ipak malo pomogne!
Ne zaboravite, nikada ne može ispasti tako loše da se ne da iskoristiti. Sve što radite vlastitim rukama je neprocjenjivo! Zato, bez straha zaprljajte ruke brašnom bilo glatkim, bilo oštrim i slobodno se opustite u igri s tijestom!
P.S. Na slici su rolice s cimetom za koje sam recept već prije objavila!
Servus i uživajte:)



Oznake: kruh i peciva, dizano tijesto, rolice


- 07:51 - Komentari (30) - Isprintaj - Link

07.02.2017., utorak

TORTA OD RICOTTE I LIMUNA




Pozdrav!
Danas imam za vas jedan lijep i lagan desert s kandiranim limunom koji me je nedavno oduševio.
Poznato je da su kolači s ricotta sirom lagani i osvježavajući, a ova verzija s limunom mu daje jednu posebnu aromatičnu notu!
Naravno, jednako ukusan će biti i s preljevom od bobičastog voća, svježe voće je uvijek dobar izbor!
Ricotta sir ima laganu kremastu strukturu i savršen je izbor za ovu tortu, ali možete je napraviti i s običnim svježim sirom, ali pazite da je dobro iscijeđen. Bez obzira na koju kombinaciju voća se odlučili, sigurna sam da ćete uživati u ovom ukusnom desertu!
Sastojci potrebni za izradu torte:
700 g ricotta sira
160 g šećera
50 g brašna
pola praška za pecivo
4 žumanjka
4 bjelanjka + 60 g šećera
žlica soka od limuna
korica limuna
Kandirani limun:
3 limuna
300 g šećera
200 ml vode
- prvo narežite limun na kriške i prokuhajte ga u vodi kojoj ste dodali šećer, kuhajte lagano oko 15-tak minuta
- izvadite kriške limuna i ostavite ih da se ohlade
- od bjelanjaka i šećera napravite čvrsti snijeg
- u drugoj posudi mikserom izradite žumanjke i šećer te dodajte sir, limunov sok i naribanu koricu te brašno
- na samom kraju lagano ručno pomiješajte bjelanjke sa smjesom
- tortu pecite na 190*C oko 50 minuta, ovisno o jačini vaše pećnice
Dobro je ohladite, ukrasite kriškama limuna i obilno posipajte šećerom u prahu!
Servus i u slast :)




-

Oznake: torte, ricotta sir, limun


- 07:56 - Komentari (31) - Isprintaj - Link

05.02.2017., nedjelja

ROĐENDAN







... rođendanski niz se nastavlja, kad moja Kata slavi rođendan to traje :)

Oznake: torta, rođendan 17


- 11:15 - Komentari (31) - Isprintaj - Link

04.02.2017., subota

TIRAMISU MOUSSE

Pozdrav svima!
Apsolutno obožavam tiramisu iako baš nisam ljubiteljica piškota. Oduvijek me oduševljavala ta bogata glatka krema, pa sam odlučila izbaciti piškote iz ovog recepta. Volim mascarpone, šlag i okus kave, pa zašto ih ne složiti u čašu i samo uživati u ovoj predivnoj kombinaciji okusa. Danas je takav dan kada mi nisu potrebni keksi, kolači, torte... Dovoljna mi je mala žličica i božanstvena tiramisu krema servirana u običnoj teglici i današnji dan je upravo postao savršen!
Sastojci potrebni za tiramisu kremu:
11/2 žličica instant kave
50 ml vruće vode
200 ml slatkog vrhnja
100 g šećera u prahu
250 g mascarponea
žlica arome vanilije
žlica kakaa
naribana čokolada za ukras
Skuhati kavu i ostaviti da se malo ohladi.
Mikserom izraditi slatko vrhnje, a mascarpone i šećer u prahu miksati posebno te mu dodati 3 žlice skuhane kave. Lagano ručno dodajte šlag i stavite kremu u vrećicu za ukrašavanje. Čašu, zdjelicu ili prigodnu staklenku naizmjence punite kremom i posipajte kakaom da se vide slojevi koji čine cijelu ovu priču interesntnijom!
Na sam vrh naribajte čokoladu i tek tada će ovaj desert postati kompletan!
Servus i uživajte :)


Oznake: kolači, tiramisu, krema, mascarpone


- 17:14 - Komentari (14) - Isprintaj - Link

02.02.2017., četvrtak

TWIX TORTA

Pozdrav!
Danas Twix torta, ukusna slastica od karamele i čokolade!
Bogata je fantastičnim okusima, istodobno i hrskava i kremasta. Predivno izgleda i njeni okusi će zaista zadovoljiti i one najizbirljivije.
Vrlo je popularna, pa je moja ekipa često traži, tako da ako volite sve što vole mladi, ova torta će biti pun pogodak za vas :)
Sastojci potrebni za izradu podloge:
300 g čajnih kolutića (čokoladnih)
150 g rastopljenog maslaca
Usitnite kekse i prelijte ih rastopljenim maslacem te utisnite na dno kalupa za torte. Na 200*C stavite peći vrlo kratko podlogu, tek toliko da bude hrskava i da se lakše reže,oko 10-tak minuta.
Nadjev:
400 g sira mascarponea
400 ml slatkog vrhnja
80 g šećera u prahu
želatina
- mikserom izradite sir i tekuće slatko vrhnje te dodajte šećer
- želatinu napravite prema uputstvu i dodajte u nadjev na samom kraju
- prelijte ga preko podloge i ostavite da se stisne
Karamel:
125 g šećera
125 ml slatkog vrhnja
25 g maslaca
- na srednjoj vatri u posudi s debljim dnom otopite šećer
- dodajte mu ugrijano slatko vrhnje i maslac te kuhajte još oko 2 minute
- kada se malo ohladi karamelu prelijte preko kreme
Čokoladni ganache:
200 g čokolade
200 ml slatkog vrhnja
- usitnite čokoladu i prelijte je ugrijanim slatkim vrhnjem
- smjesu dobro promiješajte i prelijte preko stisnute karamele
- dobro ohlađenu tortu ukrasite twix čokoladicama
P.S. Nemojte biti nestrpljivi kao ja, pa prerano otvoriti kalup, karamela će vam pokušati pobjeći :):), svakako ostavite tortu da odstoji jedan dan!
Servus i u slast!






Oznake: torte, twix, karamela, čokolada


- 07:56 - Komentari (25) - Isprintaj - Link

31.01.2017., utorak

PITA OD LIMUNA I MERINGE

Pozdrav!
Danas imam za vas laganu sočnu pitu, slasticu prepunu osvježavajuće arome limuna!
Ukusna prhka podloga daje kontrast glatkom osvježavajućem nadjevu, a pahuljasta meringa onu posebnu završnu notu za slatko-kiselu igru osjetila!
Sastojci potrebni ta podlogu:
250 g glatkog brašna
150 g maslaca
80 g šećera u prahu
pola praška za pecivo
jaje
prstohvat soli
žlica vrhnja - po potrebi
- zamijesite glatko tijesto i razvaljajte ga u okrugli kalup za pite, ali dublji
- može to biti i kalup za torte kojeg morate tijestom obložiti do pola stijenke
- koru pecite na "slijepo" s grahom na 200*C oko 15 minuta dok ne dobije lagano boju, zatim maknite grah i pecite je još 5 minuta
Nadjev:
300 g šećera
70 g gustina
prstohvat soli
4 žumanjka
300 ml vode
100 ml soka od limuna
3 žlice maslaca
naribana kora od limuna
- stavite lagano kuhati žumanjke, vodu,gustin, sok i šećer te kuhajte dok se ne zgusne
- maknite s vatre i dodajte maslac i koricu
- vrući nadjev prelijte preko pečene kore
Meringa:
4 bjelanjka
100 g šećera
aroma vanilije
žlica gustina
- mikserom napravite snijeg od bjelanjaka i žlicom ga stavljajte na nadjev od limuna, ukrasite prema želji
- sve skupa pecite još 20 minuta na 180*C
- pitu dobro ohladite prije serviranja
Servus i u slast :)

Oznake: kolači, pita, limun, meringa


- 07:50 - Komentari (25) - Isprintaj - Link

29.01.2017., nedjelja

PUŽIĆI S MAKOM

Pozdrav svima!
Upravo smo uživali u finom pecivu s makom bogatog i aromatičnog okusa. Miris maka se miješa s mirisom cimeta i odvode nas u dane djetinjstva, u dane kada su naše bake radile ove sočne kolače. Možete ih puniti svojim omiljenim nadjevom poput oraha, marmelade, nutelle..., ali ja sam se ovaj put odlučila za mak. Ako želite toplu, nostalgičnu mirisnu večeru onda je ovo pecivo idealan izbor za vas. Uz čašu mlijeka i ove fine pužiće vaš dan će imati doista mirisan i ukusan završetak!
Sastojci potrebni za izradu tijesta:
250 ml toplog mlijeka
kvasac
2 jaja
80 g rastopljenog maslaca
100 gr šećera
1/2 žličice soli
500 g glatkog brašna
Napravite kvas od toplog mlijeka, žlice šećera i kvasca te ga dodajte ostalim sastojcima kada se digne i zamijesite tijesto. Ostavite ga da se diže sat vremena, a vi za to vrijeme napravite nadjev:
100 g mljevenog maka
100 ml vrućeg mlijeka
50 g šećera
žličica cimeta
20 g maslaca
Zakuhajte mlijeko i prelijte preko maka, šećera i ostalih sastojaka te ostavite da se malo ohladi.
Kada se tijesto diglo razvaljajte ga u pravokutnik veličine 30x40cm.
Premažite tijesto nadjevom i zarolajte te narežite na 12 komada.
Sada uzmite lim za pečenje cca. 30x40 cm i slažite pužiće na njega, ali ostavite mali razmak između da tijesto ima prostora za dizanje. Ostavite ga opet da se malo digne, premažite žumanjkom i pecite na 180*C oko pola sata dok ne dobije lijepu boju!
Možete ga samo posuti šećerom u prahu ili preliti čokoladom, kako god,uživajte u svakom zalogaju ovog toplog mirisnog peciva!
Servus :)


Oznake: kruh i pecivo, pužići s makom, desert


- 20:08 - Komentari (29) - Isprintaj - Link

28.01.2017., subota

SOČNI ČOKOLADNI SOUFFLE



Pozdrav!
Mislim da slike govore više od riječi!
Svaki dodatni komentar bi pokvario ovu harmoniju, ovaj savršeni sklad, sklad čovjeka i čokolade :)
Samo ću vam reći da ovo morate svakako probati, savršenstvo koje ćete osjetiti svim vašim osjetilima!



Sastojci potrebni za 4 čašice:
30 ml mlijeka
15 ml slatkog vrhnja
5 žlica šećera
60 g tamne čokolade
2 žumanjka
3 bjelanjka
prstohvat soli
3 žlice kakaa
3 žlice vode
- odvojite bjelanjke i napravite od njih i šećera čvrsti snijeg
- posudice premažite maslacem i posipajte šećerom tako da obložite i stijenke
- mlijeko i vrhnje ugrijte i dodajte komadiće čokolade te sve dobro promiješajte
- kada se čokolada otopila smjesi dodajte kakao i vodu te još nekoliko minuta vratite na vatru
- kada se smjesa malo ohladila dodajte joj jedan po jedan žumanjak
- na samom kraju rukom lagano umiješajte snijeg od bjelanjaka
- napunite čašice i stavite ih u ugrijanu pećnicu na 190*C oko 13 minuta dok souffle ne naraste
- posipajte šećerom u prahu i servirajte još vruće jer će se souffle brzo "ispuhati" :):)
Servus i uživajte jer ovaj desert je i stvoren za naš užitak!

Oznake: kolači, čokolada, souffle


- 08:59 - Komentari (27) - Isprintaj - Link

26.01.2017., četvrtak

PERFEKTNA ČOKOLADNA TORTA




Pozdrav!
Mogu samo reći da je ovo definitivno najbolja čokoladna torta koju sam ikad probala!
Mmmmmmmmmm... perfektno!

Sastojci potrebni za izradu torte:
200 ml vode + 150 g šećera
110 g maslaca
500 g čokolade
6 jaja
- vodu i šećer stavite kuhati i kada zavri kuhajte još 5 minuta
- maslac i čokoladu otopite u mikrovalnoj ili na laganoj vatri, pomiješajte s prokuhanim šećernim sirupom te ostavite da se malo ohladi
- dodajte jedno po jedno cijelo jaje te promiješajte sve dobro pjenjačom
- smjesu ulijte u kalup za torte
- kalup prije toga s vanjske strane omotajte dobro alu folijom jer se torta peče u vodenoj kupki
- kalup stavite u posudu s vrućom vodom tako da voda bude do polovine stijenki kalupa
- tortu pecite na 180*C točno 50 minuta i dobro ohladite
- kada je dobro ohlađena samo je prelijte čokoladnim ganacheom
Čokoladni ganache:
200 g čokolade
200 ml slatkog vrhnja
- usitnite čokoladu i prelijte je ugrijanim slatkim vrhnjem
- sastojke dobro promješajte i prelijte preko torte
- svaki dodatni ukras bi bio suvišan
Servus i u slast svima :)






Oznake: torte, čista čokolada, perfektno


- 07:48 - Komentari (31) - Isprintaj - Link

24.01.2017., utorak

PRHKA ŠTRUDLA S VIŠNJAMA

Pozdrav!
Hrskavo prhko tijesto i moj mirisni džem od višanja dali su savršen spoj koji ovaj desert čini fantastičnim!
Ideju za štrudlu i recept za tijesto sam pronašla na Majinom blogu koji pratim s zadovoljstvom jer ona zna kako se rade dobri kolači!
Originalni recept za nadjev od višanja možete potražiti kod nje, a ja sam ovu predivnu štrudlu napravila sa svojim džemom od višanja i ispala je fantastična!
Toplo, ukusno, mirisno, slatko... ovo je pravo zadovoljstvo za sve vas koji želite malo zasladiti i uljepšati svoju svakodnevicu :)
Sastojci potrebni za tijesto:
400 g brašna
pola žličice soli
150 g masti
2 žumanjka
3 žlice šećera
2 vanilin šećera
svježi kvasac
100 ml toplog mlijeka
Ugrijte mlijeko i žlicu šećera te dodajte kvasac i pričekajte desetak minuta da se digne.
Mikserom izradite mast, šećer i žumanjke te dodajte brašnu u koje ste prethodno umiješali kvasac.
Zamijesite glatko tijesto i ostavite ga da odmori 30 minuta.
Tanko ga razvaljajte u pravokutnik veličine 30x40 cm i premažite nadjevom od višanja. Jedan kraj duže strane ostavite bez nadjeva oko 5 cm i zarolajte štrucu prema tom kraju.
Krajeve štrudle pritisnite blago s prstima da nadjev ne izlazi van i ostavite je još 30-tak minuta da se diže.
Ugrijte pećnicu na 180*C i pecite štrudlu oko 45 minuta tj.dok ne dobije lijepu boju,ohladite je i posipajte šećerom u prahu!
Servus i u slast :)






Oznake: kolači, štrudla, višnje, prhko


- 07:51 - Komentari (23) - Isprintaj - Link

20.01.2017., petak

ČOKOLADNA PITA



Pozdrav!
Ova pita je san svakog ljubitelja čokolade, bijeli i čokoladni mousse na hrskavoj podlozi od oreo keksa!
Samo ću vam reći jedno: Slatki čokoladni dodir fantazije :)
Sastojci potrebni za podlogu:
250 g oreo keksa
80 g rastopljenog maslaca
- usitnjene kekse prelijte s maslacem i utisnite na dno kalupa za torte promjera 22 cm.
- podlogu pecite na 180*C oko 15 minuta, izvadite i ohladite
Tamni mousse:
150 g čokolade
200 ml slatkog vrhnja
3 bjelanjka
- otopite čokoladu i 50 ml slatkog vrhnja te malo ohladite
- ostatak vrhnja (150 ml) izradite mikserom i napravite šlag
- bjelanjke također miksajte dok ne dobijete snijeg od bjelanjaka
- rashlađenoj čokoladi prvo dodajte šlag, pa snijeg od bjelanjaka i to lagano ručno umiješajte
- preko rashlađene podloge namažite tamni mousse i stavite pitu na hladno
Bijeli mousse:
180 g bijele čokolade
300 ml slatkog vrhnja
pola žličice želatine + žlica hladne vode
- namočite želatinu
- otopite čokoladu i 100 ml vrhnja
- zatim treba ugrijati želatinu i dodati otopljenoj čokoladi te smjesu malo ohladite
- od ostatka vrhnja (200 ml) izradite mikserom šlag
- lagano ručno umiješajte šlag u smjesu sa čokoladom
- bijeli mousse prelijte preko čokoladnog i pitu dobro ohladite
Možete je ukrasiti strugotinama čokolade, posipati kakaom ili preliti čokoladnom glazurom!
Servus i u slast :)



Oznake: torte, bijeli i čokoladni mousse


- 19:18 - Komentari (38) - Isprintaj - Link

19.01.2017., četvrtak

TORTA OD NARA



Pozdrav!
Torta od nara,desert kao stvoren za zimsko vrijeme, a izuzetno ukusan i osvježavajući!
Recept za ovu tortu sam davno pronašla u jednom časopisu, probala ga i ostala iznenađena njezinim fantastičnim okusom!
Torta ne samo da je posebno ukusna, nego je vrlo lagana i jednostavna za izradu.
Zašto ne biste i vi uživali već sutra u ovoj fenomenalnoj torti, samo slijedite moje upute :):)
Sastojci potrebni za podlogu:
200 g mljevenih Petit keksa
200 g otopljenog maslaca
50 g badema
- pomiješajte mljevene bademe i kekse te ih prelijte maslacem
- dobivenu smjesu utisnite u kalup za torte i stavite na hladno
Krema:
vrećica želatine + 3 žlice hladne vode
200 ml soka od naranče
500 ml jogurta (Dukatos)
130 g šećera u prahu
vrećica šlaga + 100 ml mlijeka
vrećica crvenog preljeva za torte
jedan veliki nar
- pripremite želatinu prema uputama na vrećici i lagano je otopite te joj dodajte sok od naranče i sve skupa lagano zagrijte
- jogurt i šećer pomiješajte te otopljenu želatinu i sok dodajte jogurtu
- šlag i mlijeko izradite mikserom i dodajte smjesi od jogurta, lagano rukom sjedinite sve sastojke
- nar očistite i pola dodajte u kremu, a pola ostavite za ukrašavanje
- kremu prelijte preko podloge od keksa i stavite na hladno da se stisne
- kada se krema stisnula prelijte je crvenim preljevom za torte i ukrasite sa sjemenkama nara
Nadam se da ćete uživati u ovoj osvježavajućoj torti baš kao i mi!
Servus i u slast :)








Oznake: torte, nar, jogurt, osvježavajuće


- 07:57 - Komentari (23) - Isprintaj - Link

17.01.2017., utorak

BAKLAVA

Pozdrav!
Poznato je da je baklava desert orijentalnog porijekla koji se pravi naizmjeničnim slaganjem tankih kora i smjese od mljevenih oraha.
Također je poznato da ovaj kolač nije nimalo lagan i prozračan, ali volimo ga baš zbog te njegove teksture, takvog kakav on je!
Baklavu jednostavno moraš voljeti, a ja vam danas predlažem jednu ipak malo laganiju varijantu koja je zadovoljila mnoge sladokusce koji su je isprobali, kušajte je i vi!
Sastojci potrebni za izradu baklave:
500 g tankih kora
6 jaja
6 žlica šećera
250 g mljevenih oraha
100 g grožđica
- izbrojite kore i pola odvojite za dno lima za pečenje, a pola listova ćete složiti na vrh baklave
- veličina vašeg lima neka bude cca. 30x40 cm
- slažite kore, a svaku premažite kistom s otopljenim maslacem (tako se kore neće odvajati)
- kada ste složili polovicu kora prelijte ih nadjevom kojeg ste prethodno napravili
Postupak izrade nadjeva:
- odvojite bjelanjke i napravite od njih čvrsti snijeg
- sada dodajte jedan po jedan žumanjak, a uz stalno miješanje dodajte još 6 žlica šećera
- na samom kraju ručno umiješajte orahe i grožđice
- dakle, ovaj nadjev stavite preko složenih kora, a na njega poslažite ostatak kora koje ste također premazali otopljenim maslacem
- pecite je na 200*C oko 20-tak minuta dok ne dobije lijepu boju
Dok se baklava peče napravite sirup kojim ćete je preliti:
- stavite kuhati litru i 1/2 vode, 800 g šećera ( nije greška, baš toliko) i 3 limuna narezana na kriške
- sirup dobro promiješajte i pustite da zavrije
- kada je baklava pečena još vruću je izrežite na komadiće željene veličine, tradicija nalaže da budu oblika romba
- prelijte je vrućim sirupom i ostavite da se dobro rashladi
P.S. Limun joj daje određenu svježinu i razbija slatkoću, a vaš desert će imati i jednu prekrasnu voćnu notu :)

Servus i u slast svima :)




Oznake: kolači, baklava, orasi, limun


- 07:44 - Komentari (36) - Isprintaj - Link

14.01.2017., subota

LIJEK ZA DUŠU - TOPLI KRUH

Pozdrav!
Kako ugoditi sebi i ugrijati se na jedan ovakav hladan bijeli zimski dan. Ispecite kruh i otopite led koji je okovao vaše dvorište, ali možda i neki sitan djelić vašeg srca!
Potrebno je samo malo brašna, vode i soli i eto nama kruha svakidašnjeg!
Namirnica koja se koristi već tisućama godina i nikad nije izašla iz mode. Kroz sve te godine smo kruh radili na različite načine i svaki od njih je za nekog najbolji.
Miris toplog kruha je jedan od najugodnijih mirisa, podsjeća nas na lijepe trenutke i budi u nama ugodu, pozitivne osjećaje i podiže nam raspoloženje.
Danas sam ispekla ovaj mali topao kruščić s hrskavom koricom i hladnoća današnjeg dana se potpuno istopila!
Dovoljno je samo poslušati poruku iz vaše nutrine i ugoditi sebi!
Svatko sigurno ima svoj poseban recept za kruh, slobodno ga podijelite s nama :)
P.S. Moj kruščić je od bijelog brašna, "loš i potpuno nezdrav", ali baš takvog ga volim!
Servus :)









Oznake: kruh i peciva, domaći, utjeha


- 09:44 - Komentari (32) - Isprintaj - Link

12.01.2017., četvrtak

SOČNA ČOKOLADNA TORTA




Pozdrav!
Danas vam darujem recept za tortu koja je zaista sjajnog okusa i iznimno sočna!
Kombinacija badema i čokolade će, sigurna sam, pronaći vjerne obožavatelje među vama.
Ova torta je puni pogodak za sve iskrene ljubitelje čokolade, svakako je isprobajte!
Sastojci potrebni za biskvit:
5 jaja
200 g čokolade
200 g badema
100 g šećera
2 vanil šećera
100 g maslaca
prašak za pecivo
žlica ruma ( po želji)
- odvojite bjelanjke od žumanjaka i mikserom izradite snijeg od bjelanjaka
- maslac i šećere izradite mikserom te smjesi dodajte žumanjke, mljevene bademe i otopljenu čokoladu te dobro izmiksajte
- na kraju lagano ručno umiješajte snijeg od bjelanjaka i smjesu izlijte na papirom obložen kalup za torte
- biskvit pecite na 180*C oko 35 minuta ( provjerite čačkalicom)
- ostavite ga da se ohladi, a nakon toga ga razrežite na 3 dijela
Krema:
300 ml slatkog vrhnja
300 g čokolade
- slatko vrhnje ugrijte i prelijte preko čokolade
- kremu dobro promiješajte i ostavite sat vremena na sobnoj temperaturi
- zatim je izradite mikserom dok ne posvijetli i ne poveća volumen (5 minuta)
- nikako je nemojte staviti na hladno jer će se previše stisnuti ( ostavite je na sobnoj temperaturi)
- premažite ohlađene kore, a tortu ukrasite glazurom, čokoladnim mrvicama ili je možete kao ja, jednostavno posuti kakaom!
Servus i u slast :)







Oznake: torte, čokolada, bademi, kakao


- 07:49 - Komentari (32) - Isprintaj - Link

10.01.2017., utorak

RAVIOLI

Pozdrav svima!
Tako izgledaju u konačnici!



Željela bih večeras podijeliti s vama jedno novo otkriće, barem je za mene novo. Radi se o Tuperware kalupu za raviole i ne , nije reklama nego dobronamjeran savjet. Jedna draga prijateljica mi ga je poklonila i ja sam nestrpljiva, kao i uvijek odmah krenula u akciju.
Pošto smo željeli nešto slatko, a imamo domaći džem od marelica odmah se rodila ideja za slatke raviole. Bila sam potpuno lijena i koristila sam gotovo razvaljano kupovno lisnato tijesto (prava buntovnica) :)
Uglavnom, na kalup stavite tijesto i blago označite prstom udubine od rupica u koje stavite malo džema (naravno, sa žličicom koju dobijete uz kalup - nikako ne običnom :)).
Prekrijte drugim listom tijesta i pređite čvrsto valjkom da razrežete raviole koji samo ispadnu van s druge strane i gotovo!!!! Poslažite ih na lim za pečenje i pecite dok ne porumene, a Fornetti će za vas postati prošlost jer ih sada kod kuće sami možete napraviti!




Servus i velika pusa Terezi!
P.S. Degustacija prema dogovoru :)

Oznake: ravioli, tuperware kalup


- 20:46 - Komentari (23) - Isprintaj - Link

09.01.2017., ponedjeljak

ČUPAVCI




Pozdrav!
Što reći za kolač koji svi poznajemo i u njemu uživamo svaki put iznova!
Ovaj klasik vole sve generacije, jednostavan je za izradu i garantirano uvijek uspijeva.
Ovo je recept koji već godinama ne mijenjam jer su mali slatki čupavi kolačići jedni od omiljenih kolača moje obitelji!
Provjerite zašto :):)
Sastojci potrebni za biskvit:
4 jaja
250 g šećera
250 g brašna (pola-pola)
150 ml mlijeka
150 ml ulja
prašak za pecivo
Odvojite bjelanjke od žumanjaka i izradite snijeg od bjelanjaka.
Ostale sastojke dobro izradite mikserom i na kraju ručno lagano umiješajte snijeg od bjelanjaka.
Smjesu izlijte na papirom obložen lim za pečenje dimenzija cca. 23x33 cm i pecite na 200*C!
Krema:
130 g čokolade
200 ml mlijeka
250 g šećera
U vruće mlijeko stavite čokoladu i šećer te kratko prokuhaje.
Biskvit malo rashladite, ali neka bude još topao dok ga režete,uronite čupavce u kremu još tople jer će je tako bolje upiti i biti sočniji.
Lagano ih uvaljajte u kokosovo brašno (250 g) i slažite na pladanj da se ohlade!
Servus i u slast svima :)








Oznake: kolači, čupavci, kokos, čokolada


- 07:53 - Komentari (31) - Isprintaj - Link

05.01.2017., četvrtak

PITA OD KOKOSA

Pozdrav!
Ako volite kokos onda ovaj kolač svakako morate isprobati.
Danas vam darujem recept za bogatu i kremastu pitu od kokosa posebnog okusa.
Hrskavo prhko tijesto prekriveno je ukusnom i gustom kremom od kokosa, a sama pita završava mekanim i prozračnim oblacima bjelanjaka!
Jednostavna je za napraviti,vrlo izdašna i ukusna, zašto je ne biste isprobali i vi?
Sastojci potrebni za tijesto:
250 g glatkog brašna
pola žličice soli
pola praška za pecivo
70 g šećera u prahu
140 g maslaca
jaje
- zamijesite glatko tijesto i razvaljajte ga u okrugli kalup za pite, ali dublji
- može to biti i kalup za torte kojem morate tijestom obložiti do pola i stijenke
- koru pecite na 200*C oko 15 minuta dok ne dobije lagano boju
Sastojci potrebni za kremu:
100 g šećera
50 g brašna
prstohvat soli
400 ml mlijeka
3 žumanjka
3 žlice otopljenog maslaca
aroma vanilije
150 g kokosovog brašna
- mikserom izradite žumanjke, brašno, šećer i malo mlijeka, a ostatak mlijeka ugrijte do vrenja
- mlijeko prvo ulijte u smjesu žumanjaka, dobro promiješajte i vratite na vatru te kuhajte dok se ne zgusne
- kremu maknite s vatre i dodajte joj maslac, vaniliju i kokos
- premažite kuhanom kremom koru od tijesta i prekrijte je šaumom od bjelanjaka
Šaum:
3 bjelanjka
6 žlica šećera
aroma vanilije
- miksajte bjelanjke i šećer dok ne dobijete čvrsti šaum
- sve skupa stavite peći još oko 15-tak minuta, ali pazite da vam bjelanjci previše ne potamne
Pitu dobro rashladite i servirajte posutu šećerom u prahu ili je ukrasite čipsom od kokosa koji sam slučajno pronašla u svojoj "slatkoj ladici" tko zna od kuda, ali je vrlo ukusan i dekorativan!
Servus i u slast :)






Oznake: kolači, kokos, pita, šaum


- 09:01 - Komentari (34) - Isprintaj - Link

03.01.2017., utorak

PALAČINKE S LUKOM

Pozdrav svima!
Sigurno ste primjetili moju ljubav prema pecivu, a osobito svim varijantama peciva s lukom. Volim taj miris poprženog luka i njegov slatkasti okus kombinirati s mirisom dizanog tijesta. Cijeli taj postupak izrade me opušta i usrećuje, a kada se mojom kuhinjom počne širiti miris svježe ispečenog peciva - to je zaista neprocijenjivo. Nedavno sam otkrila recept jedne naše predivne blogerice i već sam ga isprobala mnogo puta, svaki put me iznova oduševi. Naime, radi se o kineskim palačinkama s lukom. Izrada im nije komplicirana, a za okus vam mogu potvrditi da je senzacionalan! Mirišu na luk, tijesto, maslinovo ulje... na zadovoljstvo! Hrskave i vruće idu uz umake koje god poželite, a idealne su kao zalogajčići koje uvijek možete ponuditi vašim prijateljima ili samo kao večera za vaše voljene, naravno, uz domaći ajvar kako mi to volimo kušati!
Sastojci potrebni za izradu palačinki:
250 g glatkog brašna
180 ml mlake vode
prstohvat soli
4 komada sitnog mladog luka (zeleni dio)
češnjak
maslinovo ulje
Zamijesite glatko tijesto i ostavite ga da stoji 30 minuta. Podijelite ga na 5 jednakih dijelova koje razvaljajte što tanje u krug. Svaku razvučenu kuglicu tijesta premažite maslinovim uljem, preko nje stavite narezani luk i posolite. Sada je zamotajte kako motate palačinke i onda spiralno smotajte poput puža. Valjkom rastanjite palačinku u krug i pecite na ugrijanoj tavi lagano premazanoj maslinovim uljem.
Tako napravite sa svih 5 palačinki i pecite ih dok nisu zapečene i hrskave s obje strane. Razrežite ih na četvrtine i tople servirajte uz vaš omiljeni umak!
Posjetite blog O slanom & slatkom: o svemu.
Zahvaljujem na originalnom receptu za ove predivne aromatične palačinke!
Servus i uživajte :)




Oznake: kruh i peciva, slana palačinka, mladi luk


- 08:59 - Komentari (20) - Isprintaj - Link

30.12.2016., petak

MEDENO DRVCE




Sretna Nova i svako dobro u novoj godini!
Mala slatka dekoracija za vaš dom od medenjaka :)

Oznake: kolači, medenjaci, drvce


- 11:52 - Komentari (35) - Isprintaj - Link

29.12.2016., četvrtak

PECIVO SA SIROM I KRUMPIROM

Pozdrav svima!
Danas maleni odmak od slatkih delicija, imam za vas recept finog peciva koje možete sami napraviti od ostataka pire krumpira. Ako nemate pirea, skuhajte i naribajte krumpir, ali od peciva ne odustajte jer je zaista predobro. Postupak izrade je jednostavan i vrlo brzo ćete uživati u mekanom, ali ipak hrskavom pecivu. Ribani sir je dodatak koji će ove predivne pogačice učiniti još ukusnijim i poželjnijim!
Sastojci potrebni za izradu peciva:
200 ml mlijeka
150 ml maslinovog ulja
300 g naribanog krumpira ili pirea
3 jaja
žlica gustina
500 g brašna
200 g naribanog sira (Gauda)
žličica soli
Ugrijte mlijeko i ulje te maknite s vatre i umiješajte brašno. Dobro promiješajte, pa postepeno dodajte pire, jaja, gustin i ostale sastojke. Na samom kraju dodajte naribani sir i zamijesite glatko tijesto koje oblikujte u kuglice i slažite na lim za pečenje.
Pecite pecivo na 220*C oko 25 minuta dok ne dobije lijepu boju!
Poslužite ih uz zelenu salatu ili neki fini umak!
Servus i uživajte :)





Oznake: kruh i peciva, slano pecivo, sir, krumpir


- 09:42 - Komentari (21) - Isprintaj - Link

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< veljača, 2017  
P U S Č P S N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28          

KONTAKT

TORTE

KOLAČI

KRUH, PECIVA I RAZNO

Blog.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Blog.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice Blog.hr kliknite na gumb "Slažem se".Slažem se