Gurmanka

02.07.2017., nedjelja

DŽEM OD MARELICA







Kada ti prijatelji donesu domaće marelice, a kćeri odrade i tvoj dio posla!
Može li zvučati bolje?
P.S. Recept možete pronaći ovdje!

Oznake: ostalo, džem, marelice


- 11:22 - Komentari (34) - Isprintaj - Link

26.06.2017., ponedjeljak

KATINA ŠARENA TJESTENINA

Pozdrav svima!
Kada vam ponestane vremena za pripremu ručka pokušajte s ovim receptom i pripremite ovo jednostavno i lagano jelo. Već provjereno i opisano tisuću puta, a uvijek tako fino i originalno jer slijedi sezonu povrća s kojim ga pripremate. Šarena tjestenina je spoj jednostavnosti i dobrog okusa, a piletina se može zamijeniti bilo kojom vrstom mesa po vašem ukusu. Razno povrće, lagano meso i tjestenina pripremljeni u istoj posudi vam garantiraju brz i jednostavan, ali i posebno ukusan obrok!
Način na koji ga moja Kata priprema:
Pileći file nareže na kockice, začini ga mješavinom začina i preprži u woku ili nekoj širokoj tavi. Kada izvadi piletinu preprži nasjeckani mladi luk (velike količine), papriku, paradajz, grašak, šampinjone, limun... Izbor povrća se uglavnom prilagođava sezoni ili vašem ukusu. Kada je povrće malo omekšalo vraća piletinu i sve skupa lagano krčka još desetak minuta. Tjesteninu dodaje na samom kraju (ako se je kuhala posebno) i obavezno sve podlijeva sa škrobnom vodom u kojoj se je kuhala, što jelu daje kompaktniji i sočniji okus! Ponekad tjesteninu (suhu) ubaci kada i povrće u wok te sve krčka zajedno, a podlijeva je s toplom vodom po potrebi. Prednost ovog načina pripreme je kompletan obrok u jednoj posudi.Kada je gotovo dodajte samo malo maslaca koji je zaista točka na " i "ovog finog laganog obroka!
P.S. Moje cure obožavaju špagete i one su neizostavan dio ove kombinacije!
Servus i uživajte :)


Oznake: šarena tjestenina, piletina, povrće


- 12:46 - Komentari (27) - Isprintaj - Link

19.06.2017., ponedjeljak

DOMAĆI LIKER OD VIŠANJA

Pozdrav svima!
Pošto imamo u dvorištu višnju bila bi šteta ne napraviti pravi domaći višnjevac za koji je potrebno odvojiti zaista malo vremena.
Liker od višanja je piće koje se tradicionalno pije i priprema u našim krajevima,a u njemu osobito uživaju pripadnice ljepšeg spola.
Jedini nedostatak ovog recepta je vrijeme koje je potrebno proći do prve konzumacije, rado bismo ga probali odmah!
Jako je dobrog okusa, pa se isplati čekati, probajte ga i vi :)
LIKER OD VIŠANJA 1
Priprema:
Operite 1.5 kg višanja i 1/3 ostavite cijelu, a ostale višnje zgnječite rukama i stavite ih u dvije velike staklenke.
Sve skupa promiješajte i ostavite da stoji 12 sati.
Sada im dodajte 2 litre domaće fine rakije i 1 kg šećera u prahu.
Staklenke držite na suncu 40 dana te povremeno promiješajte višnjevac da bi se šećer što bolje otopio.
Nakon 40 dana procijedite višnjevac i dodajte mu 750 ml dobrog crnog vina.
Cijele višnje vratite u staklenku koju sada premjestite na tamno i hladno mjesto gdje će stajati još 30 dana.
Nakon 30 dana ga ponovo procijedite, prelijte u ukrasne bočice i višnjevac je napokon spreman za posluživanje!
Ako ste nestrpljivi kao ja i želite brzo uživati u višnjevcu, napravite ga po provjerenom receptu moje kume Sanje.
Osim što je brže gotov, okusom je puno slađi i gušće teksture od prve varijante, a ako volite intenzivniju aromu rakije i da je višnjevac žešći držite se prvog recepta.
LIKER OD VIŠANJA 2
Priprema:
Uzmite 3 kg opranih i očišćenih višanja, dodajte im 500 ml ruma, 2.5 kg šećera, 2 litre rakije i litru dobrog crnog vina. Promiješajte i ostavite stajati 48 sati. Višnjevac prelijte u staklene boce i možete odmah uživati u vašem domaćem aperitivu!
Servus i živjeli :)
P.S. Recept je iz arhive od prošle godine pa ako netko ima višanja i želi napraviti svoj domaći liker možda mu pomogne :)



Oznake: domaći liker, višnjevac


- 09:22 - Komentari (47) - Isprintaj - Link

12.06.2017., ponedjeljak

POZDRAV




... tek jedan mali
trenutak opuštanja…
Lijep pozdrav dragi prijatelji, želim vam ugodan dan :)

Oznake: malo zadovoljstvo


- 07:55 - Komentari (32) - Isprintaj - Link

28.05.2017., nedjelja

BRANCIN ZA PET!

Pozdrav svima!
Donosim vam jednostavan recept za pripremu brancina u pećnici. Cijela moja obitelj obožava brancina pripremljenog na ovaj način, pa pokušajte i vi, ako još niste. Sigurno svaka domaćica ima svoj omiljeni recept, ni sama nikada ne mijenjam ono s čime sam zadovoljna, zato izvolite :)
Sastojci:
4 brancina
1 kg mladog krumpira
3 mrkve ili nekog povrća po vašem ukusu, možda tikvice
1 glavica luka
6 režnjeva češnjaka
2 dcl bijelog vina
1 dcl vode
maslinovo ulje
ružmarin, sol, biber...
Postupak:
Očistite ribu, osušite je i posolite samo s unutarnje strane, a ako je veća malo je zarežite nožem.
Krumpir i mrkvu očistite i narežite na ploške. Luk prerežite na pola, a češnjak na krupnije komadiće. Začinite krumpir i povrće, dodajte maslinovo ulje i posložite na pleh za pečenje. Ribu stavite na posteljicu od povrća, prelijte vinom, vodom i maslinovim uljem te pokrite folijom. Pecite je sat vremena na 220*C, maknite foliju i nastavite peći na 250*C dok ne dobije lijepu boju,a korica
ne postane hrskava.
Ako nismo u prilici ispeći je na roštilju uživamo u ribi pripremljenoj i na ovaj način!
Servus, uživajte i vi:)






Oznake: brancin, pećnica, čista petica


- 11:21 - Komentari (46) - Isprintaj - Link

25.05.2017., četvrtak

KREM PITA OD JAGODA

Pozdrav!
Pošto sam oduvijek veliki obožavatelj tradicionalnih pita pokušat ću ovu napraviti u malo modernijem ruhu!
Za njenu izradu koristila sam samo jagode, ali vi možete koristiti bilo koju kombinaciju voća, sigurna sam da će i dalje ostati ukusna!
Mislim da bi se i maline savršeno uklopile, ali to ću ostaviti za slijedeći put :)
Sastojci potrebni za podlogu:
250 g oreo keksa
80 g otopljenog maslaca
- usitnjene kekse prelijte maslacem i utisnite u kalup veličine 22 cm tako da i bočne stranice budu oko 2 cm visine obložene keksima
- sada rastopite 150 g čokolade i 100 ml slatkog vrhnja te 2/3 čokolade prelijte po podlozi od keksa, a mali dio ostavite za ukrašavanje
- podlogu stavite u frižider da se stisne dok vi radite kremu
Sastojci potrebni za kremu:
500 g mascarponea
100 g šećera
100 ml kiselog vrhnja
aroma vanilije
240 ml slatkog vrhnja od kojeg napravite šlag
300 g svježih jagoda
- prvo mikserom izradite sir, kiselo vrhnje, vaniliju i šećer
- dodajte ručno šlag od slatkog vrhnja i kremu premažite preko podloge od keksa
- pitu ukrasite narezanim sočnim jagodama i prelijte ostatkom čokolade
- dobro je ohladite prije serviranja
Servus i uživajte u ovoj osvježavajućoj i ukusnoj poslastici :)



Oznake: kolači, pita, oreo keksi, jagode, mascarpone


- 07:42 - Komentari (32) - Isprintaj - Link

23.05.2017., utorak

LEDENI VJETAR

Pozdrav!
Moji me mole već danima da napravim ovaj kolač, ali nekako je sve bilo preče od njega :)
Pošto nemam svoj recept posegnula sam za rješenjima koja se nude na internetu i nisam pogriješila što sam izabrala blogericu Sandru jer na njenom blogu Reci Peci sam otkrila taj, ali još i puno drugih recepata koje ću sigurno isprobati!
Ovo sočno i voćno zadovoljstvo će vas osvježiti i oraspoložiti :)
Za svaku je preporuku i nemojte ništa mijenjati jer Sandra, vjerujte mi dobro zna što radi :)
Ako vas zanima recept možete ga potražiti ovdje!
Servus i u slast :)






Oznake: kolači, ledeni vjetar, voćni


- 07:22 - Komentari (33) - Isprintaj - Link

19.05.2017., petak

ČVARKOVE POGAČICE






Pozdrav!
Inspirirana Frešovim komentarom o vegetarijanstvu hitro sam ih ispekla tek toliko da uklonim sve zablude i ideje u začetku da bi i Gurmanka mogla zaploviti tim vodama :)
Ugodan vikend vam želim mili moji!
P.S. Recept možete potražiti ovdje!

Oznake: čvarkove pogačice


- 14:07 - Komentari (26) - Isprintaj - Link

ČOKOLADNA MOUSSE TORTA

Pozdrav!
Čim sam na mojoj omiljenoj kulinarskoj stranici Home Cooking A. vidjela sliku ove predivne torte odmah sam je odlučila napraviti, ali ovaj put nisam ostala baš oduševljena.
Prema njezinom predivnom izgledu sam očekivala i podjednako dobar okus koji je ovaj put izostao :(
Da se razumijemo, torta je fina i jestiva, ali puno manje od očekivanog. Pošto za njenu pripremu trebaju čak 3 želatine već drugi dan je postala žilava i gumenasta, nimalo mekana i kremasta na što sam navikla i očekujem od ovako lijepe slastice.
Tortu koja je fantastična i ima ono"nešto" možete pronaći ovdje!
Za sve one koji možda ne smiju iz nekog razloga jesti mascarpone evo ipak recepta tortice koja je u biti tako malena da je možete pojesti već prvi dan dok je još mekana i svježa!
Ovo je verzija sa smanjenom količinom želatine pa vjerujem da će biti i vrlo ukusna :)
P.S. Svakako radite kreme po redu tako da se slojevi stignu stisnuti da ne bi došlo do miješanja krema!
Sastojci potrebni za tortu promjera 20 cm:
200 g oreo keksa
60 g maslaca
- usitnjene kekse prelijte maslacem i utisnite u kalup
Tamna krema:
150 g čokolade
120 ml slatkog vrhnja
160 ml šlaga od slatkog vrhnja
mala žličica želatine + 2 žlice hladne vode
- otopite u mikrovalnoj čokoladu i 120 ml tekućeg slatkog vrhnja
- namočite želatinu u vodu da nabubri
- mikserom izradite šlag od 160 ml vrhnja
- ugrijte želatinu i dodajte čokoladi kojoj zatim polako rukom umiješajte izrađeni šlag
- na podlogu od keksa prvo izlijte tamnu kremu i vratite u frižider na hlađenje
Mliječna i bijela krema:
- umijesto tamne čokolade sada koristite mliječnu i bijelu čokoladu te sve ostale sastojke u istim omjerima
- tortu završite s bijelom kremom te je ostavite da se dobro ohladi
- prije serviranja je ukrasite kakaom ili voćem
Servus i uživajte u ovoj maloj čokoladnoj ljepotici :)




Oznake: torte, tri čokolade, mousse


- 07:45 - Komentari (19) - Isprintaj - Link

16.05.2017., utorak

ČOKOLADNA ROLADA

Pozdrav!
Danas imam za vas jednu jednostavnu, ali okusom bogatu čokoladnu poslasticu koja će, uvjerena sam zadovoljiti sve ljubitelje čokolade!
Ukusan sočan čokoladni biskvit ispunjen je laganim mousseom i preliven čokoladnom glazurom!
Jednostavno je, ovo morate svakako isprobati!
Sastojci potrebni za izradu biskvita:
60 g glatkog brašna
3 žlice kakaa
prašak za pecivo
1/2 žličice soli
4 jaja
140 g šećera
žličica instant kave
20 ml ulja
- zagrijte pećnicu na 180*C i obložite pek papirom lim veličine 30x40 cm
- sve suhe sastojke pomiješajte u jednoj posudi
- u drugoj mikserom izradite prvo jaja i šećer te dodajte ulje i žličicu instant kave
- polako umiješajte suhe sastojke i smjesu raširite na lim za pečenje
- biskvit pecite oko 10-tak minuta ( provjerite čačkalicom)
- odmah ga prvo odvojite od papira, a zatim ponovo zarolajte u taj isti papir i ostavite da se hladi dok vi napravite kremu
Sastojci potrebni za kremu:
150 g čokolade
120 ml slatkog vrhnja
200 ml slatkog vrhnja izrađenog u šlag
- otopite u mikrovalnoj čokoladu i 120 ml tekućeg vrhnja
- kada se malo ohladi umiješajte otopljenu čokoladu u šlag i ručno sve dobro pomiješajte
- biskvit premažite s kremom i ponovo zarolajte te stavite u frižider da se dobro ohladi
- prije serviranja prelijte ga čokoladnom glazurom
Sastojci potrebni za glazuru:
30 g čokolade
30 ml slatkog vrhnja
- otopite u mikrovalnoj i njome ukrasite roladu
- možete je i samo posipati kakaom ili ukrasiti svježim voćem
Servus i u slast :)


Oznake: kolači, rolada, čokolada, mousse


- 07:43 - Komentari (36) - Isprintaj - Link

15.05.2017., ponedjeljak

SLANA TORTA

Pozdrav!
Zatrebate li ikada recept za brzinsko jelo koje morate poslužiti iznenadnim gostima, ovo je samo za vas!
Jednostavna slana torta od toasta, šunke i sira koja je oduševila moje ukućane!
Sočno i ukusno slano jelo koje možete servirati kao predjelo ili samostalni obrok, praktično za druženje s prijateljima ili za dječje rođendane.
Još je ukusnije ako imate vremena napraviti ga dan ranije pa ostaviti da se svi sastojci prožmu preko noći!
Ništa se ne mora peći već samo slažete sastojke za tortu koju ne morate nužno raditi od ovih namirnica već je možete prilagoditi vlastitom ukusu i omiljenim namirnicama :)
Sastojci potrebni za izradu torte:
12 kriški toasta
2 kuhana jaja
4 narezana kisela krastavca
500 ml vrhnja
250 ml majoneze
150 g buđole ili pršuta
150 g šunke
300 g gaude ( naribati ili u listićima)
- za premaz prvo pomiješajte vrhnje i majonezu
- za podlogu složite 4 kriške toasta
- premažite je premazom i poslažite na nju šunku, narezana jaja i sir
- sada ide red toasta kojeg opet premažete premazom
- drugi sloj napravite od buđole, narezanih kiselih krastavaca i sira
- na sve poslažite zadnja 4 toasta i premažite vašu tortu ostatkom premaza
- tortu obilno posipajte naribanim sirom i ukrasite prema vlastitoj želji: rajčicama, narezanim maslinama, ružicama od šunke ili sira...
Kako god završili vašu priču sa slanom tortom nadam se da ćete je pojesti u slast!
Servus i uživajte :)


Oznake: kruh i peciva, slana torta, toast, vrhnje, majoneza


- 09:00 - Komentari (17) - Isprintaj - Link

12.05.2017., petak

CHEESECAKE OD JAGODA

Pozdrav!
Danas imam za vas jedan elegantan ukusan recept, naime,radi se o torti od jagoda!
Lagana je i osvježavajuća, a svaki njen sloj nosi svoj okus i aromu. Izmjenjuju se sir, limun, parfe od jagoda i na samom vrhu dolazi fini aromatični žele od jagoda!
Ako razmišljate čime ćete uljepšati stol za neki od svečanih događaja koji su pred vama vjerujte mi, ovo je torta baš za vas :) :)
Sastojci potrebni za podlogu:
60 g mljevenih badema
50 g šećera u prahu
10 g glatkog brašna
žlica kakaa
2 jaja
2 bjelanjka
10 g kristal šećera
20 g otopljenog maslaca
- mikserom izradite bjelanjke i šećer kristal
- pomiješajte sve suhe sastojke i miksajte ih sa žumanjcima i rastopljenim maslacem
- na kraju smjesi lagano ručno dodajte snijeg od bjelanjaka i izlijte je u kalup za torte te ispecite na 180*C
- ostavite biskvit da se dobro ohladi
Krema od sira:
500 g krem sira
želatina + 3 žlice soka od limuna
100 g šećera u prahu
140 ml slatkog vrhnja
- želatinu stavite u sok od limuna da nabubri te je zatim lagano ugrijte da se rastopi
- mikserom izradite sir i ostale sastojke, dodajte ugrijanu želatinu, sve dobro promiješajte i prelijte preko ohlađene podloge i stavite u frižider na hlađenje dok vi radite drugi sloj torte
Krema od jagoda:
želatina + 3 žlice hladne vode
200 g pirea od jagoda
40 g šećera u prahu
150 ml slatkog vrhnja
- stavite želatinu u vodu dok ne nabubri, ugrijte je i umiješajte u pire od jagoda
- mikserom izradite šlag od slatkog vrhnja i dodajte ga smjesi jagoda
- premažite preko sloja od sira i ponovo vratite u frižider
Žele od jagoda:
želatina + 3 žlice hladne vode
300 g pirea od jagoda
80 g šećera u prahu
- stavite želatinu u vodu dok ne nabubri, ugrijte je i pomiješajte u pire od jagoda
- dodajte šećer i dobro promiješajte
- ovim slojem završite tortu i dobro je rashladite
Servus i uživajte u mirisima i okusima ove ukusne torte :)







Oznake: torte, jagode, sir, limun, žele


- 21:41 - Komentari (17) - Isprintaj - Link

10.05.2017., srijeda

ROĐENDAN







Pozdrav!
Samo malo predivnog svježeg voća, lagana krema od limuna i pita je brzo gotova, a razlog je i više nego radostan - 23. rođendan jednog mladog čovjeka pred kojim je još toliko toga lijepoga :)

P.S. Ako vam se svidjela voćna pita recept možete potražiti ovdje!

Oznake: rođendan, voćna pita


- 15:03 - Komentari (39) - Isprintaj - Link

09.05.2017., utorak

SOČNI KOLAČ S VIŠNJAMA

Pozdrav!
Danas imam za vas nešto vrlo jednostavno, ali i ukusno!
Na mojoj omiljenoj kulinarskoj stranici Home Cooking Adventure sam naišla na ovaj recept koji me vrlo zainteresirao.
Naime, radi se o tom da sve sastojke za kolač umutite zajedno, a dobijete kolač od 3 sloja!
Izuzetno je sočan i ukusan, a možete ga raditi tijekom cijele godine i kombinirati s raznovrsnim sezonskim voćem!
Danas sam napravila varijantu s višnjama koje se fantastično uklapaju u ovu cijelu priču, a kolač je i s limunom neodoljiv :)
Uvjerite se i sami :)
Sastojci potrebni za izradu:
4 jaja
120 g omekšalog maslaca
130 g brašna
500 ml mlijeka
aroma vanilije
140 g šećera
višnje (kompot ili svježe)
- pećnicu zagrijte na 150*C, posuda za pečenje neka bude cca. 20x30cm
- odvojite bjelanjke i napravite čvrsti snijeg
- miksajte žumanjke, šećer i maslac
- dodajte brašno, pa mlijeko
- na samom kraju lagano rukom umiješajte bjelanjke
- stavite peći i nakon 15 minuta po površini kolača rasporedite višnje, vratite i pecite oko 60 minuta
Kolač dobro rashladite, posipajte šećerom u prahu i spreman je za serviranje!
Servus i uživajte :)



Oznake: kolači, vanilija, višnje


- 07:37 - Komentari (29) - Isprintaj - Link

06.05.2017., subota

PALAČINKE

Pozdrav svima!
Smatra se da svi znaju i mogu ispeći obične palačinke, ali vjerujte mi da je to zabluda. Poznajem mnoge koji se boje priznati da je njihov zadnji pokušaj da ispeku palačinke bio pravi fijasko. Ovo je moja dobitna kombinacija, pa ako želite pokušajte s njom. Ja sam jako zadovoljna jer su palačinke mekane, mirisne i sočne. Možda je moja tajna i u novoj Delimano tavi za palačinke. Ovo nije reklama nego prijateljski savjet i ako si je možete priuštiti kupite je jer je tava pravo otkriće. Na početku je premažite s nekoliko kapi ulja i do kraja ćete ih peći bez imalo dodavanja ulja, a ni jedna palačinka vam se neće zalijepiti. Fantastično je to što ste dobili palačinke minimalne masnoće, a okus im je i dalje fenomenalan!
Sastojci:
500 ml mlijeka
350 g glatkog brašna
2 jaja
40 g šećera
100 ml ulja - u smjesu
naribana limunova korica
prstohvat soli
mineralne prema potrebi
Miksajte sve sastojke i ostavite smjesu da malo odstoji. Sada je razrijedite s mineralnom vodom ako je potrebno, meni je trebalo oko 200 ml vode. Dobro promiješajte i na jako vrućoj tavi pecite palačinke koje možete premazati vašim omiljenim namazom!
Servus i uživajte:)




Oznake: palačinke, nutella, marmelada


- 18:42 - Komentari (32) - Isprintaj - Link

04.05.2017., četvrtak

ŠTAPIĆI SA SJEMENKAMA

Pozdrav!
Pred vama je burna večer, dolazak hrpe prijatelja koji glasno zahtijevaju grickalice i hladno pivo uz večerašnju partiju karata :)
Brzo i jednostavno rješenje je pred vama, ove štapiće sa sjemenkama je zaista lako i brzo napraviti baš svima, čak i ako ste najveća šeprtlja u kuhinji :):)
Tijesto možete zamijesiti i pomoću miksera, nema kvasca i petljanja oko dizanja, a to čak i ne moraju biti štapići, samo izrežite razvaljano tijesto običnom čašom ili s nekom veselom modlom za kekse!
Ako vam se ne svidi okus dok su još topli ne brinite, kada se ohlade postaju gotovo savršeni - ukusni i hrskavi!
Za receptom sam posegnula u arhivu samo sam ovaj put promijenila omjer brašna i napravila ih od 250 g integralnog i 250 g bijelog brašna i vrlo sam zadovoljna kako su ispali!
Ako volite male slane zalogajčiće svakako ih napravite, a recept možete potražiti ovdje!
Servus i u slast :)


Oznake: kruh i peciva, štapići, sjemenke, Slano


- 07:39 - Komentari (33) - Isprintaj - Link

02.05.2017., utorak

PARFE TORTA OD JAGODA





Pozdrav!
Ne vidim razlog zašto i vi već danas ne biste uživali u njenim okusima!
Recept ove mirisne voćne torte možete pronaći ovdje!
Servus i u slast :)





Oznake: torte, parfe, jagode, čokolada


- 07:40 - Komentari (22) - Isprintaj - Link

01.05.2017., ponedjeljak

DVORAC TRAKOŠĆAN



Moj mali bijeg u prirodu i ponovni susret sa dvorcem koji me svaki put iznova iznenadi i oduševi!
Nikako ga nemojte zaobići ako se nađete u ovom prekrasnom kutku Lijepe naše :)
Servus dragi moji!




Oznake: priroda, dvorac


- 20:01 - Komentari (23) - Isprintaj - Link

27.04.2017., četvrtak

ČOKO MUFFINI




Pozdrav!
Sasvim sam sigurna da svatko od vas ima svoj omiljeni recept za muffine, a ja vam danas darujem ovaj po kojem ih već dugo moje kćeri rade, a koji nas nikada nije iznevjerio!
Što reći novo o ovoj poslastici osim vrući, mirisni, sočni i prepuni domaćeg džema od malina koji ljepljivo i uporno peče vaše nepce, ali vi ne odustajete...užitak je jednostavno prevelik :)
Sastojci potrebni za 12 muffina:
250 g glatkog brašna
250 ml mlijeka
2 jaja
pola praška za pecivo
pola žličice sode bikarbone
2 žlice kakaa
150 g šećera
vanilin šećer
100 ml ulja
100 g nasjeckane čokolade
- pomiješajte posebno suhe, a posebno mokre sastojke
- lagano ih pomiješajte i dodajte dio nasjeckane čokolade, a dio ostavite za ukrašavanje
- u kalup za muffine stavite papirnate čašice i smjesom napunite tako da pokrijete dno čašice
- sada stavite žličicu džema po vlastitom ukusu, a kod nas je to uvijek malina
- smjesom prekrite džem tako da napunite 2/3 čašice
- posipajte ih ostatkom nasjeckane čokolade
- ako vam je ostalo smjese napravite još muffina kada se ovi prvi ispeku ( ovisi o veličini vašeg kalupa)
Servus i uživajte u ovom malom mirisnom zadovoljstvu :)







Oznake: kolači, muffini, čokolada, džem od malina


- 07:31 - Komentari (30) - Isprintaj - Link

25.04.2017., utorak

SACHERICA

Pozdrav!
Tradicionalna Bečka poslastica koja privlači ne svojom ljepotom nego šarmom koji prepoznaju samo pravi znalci :)
Tajanstvena, zamamna i sočna ljepotica kojoj sigurna sam, nećete moći odoljeti!
Ovih dana uživali smo u njenim okusima, a ako je želite i vi isprobati recept možete pronaći ovdje!
Servus i uživajte u ovom uvijek posebnom i prepoznatljivom klasiku!

Oznake: torte, Sacher, čokolada, marelica


- 07:28 - Komentari (32) - Isprintaj - Link

20.04.2017., četvrtak

LIMUN SOUFFLE



Pozdrav!
I sama pomisao na izradu soufflea može zvučati zastrašujuće, ali uz dobar recept sve je moguće!
Ovaj put sam odlučila napraviti nabujak od limuna jer posebno uživam u ovom aromatičnom voću i njegovim okusima!
Ispekao se savršeno i napuhnuo, a limun žuta boja dala je nevjerojatan kontrast crvenom umaku od malina!
Okus mu je fantastičan, topao, mirisan, lagan kao pjena ... :)
Sastojci potrebni za izradu:
100 g šećera
8 žumanjaka
9 bjelanjaka
2 i 1/2 žlice brašna
žlica naribane limunove korice
50 ml soka od limuna
200 ml mlijeka
2 žlice maslaca
- ugrijte mlijeko i dodajte ga u mikserom izrađenu smjesu od svih sastojaka osim pola šećera,maslaca i limunovog soka
- kada ste dobro promiješali vratite smjesu na vatru i kuhajte dok se ne počne zgušnjavati (2 minute)
- maknite s vatre i dodajte maslac i limunov sok
- mikserom napravite snijeg od bjelanjaka i ostatka šećera te ručno lagano umiješajte u smjesu
- posudice u kojima ćete raditi nabujak premažite maslacem i kristal šećerom te ih napunite do vrha
- nožem izravnajte i uklonite višak smjese
- pecite ih 16 minuta na 200*C
- još tople prelijte omiljenim voćnim umakom
Servus i uživajte u ovom posebnom desertu :)




Oznake: kolači, limun, souffle, maline


- 07:38 - Komentari (34) - Isprintaj - Link

18.04.2017., utorak

POGAČA OD KIFLICA

Pozdrav!
Kada poželim ukusnu i posebnu domaću pogaču samo moram posegnuti za stranicom Minjina kuhinjica jer gospođa Minja je nedostižna kraljica domaćih pogača!
Koliko god sam njenih recepata isprobala, nikada me nije razočarala niti s jednim :)
Ukusna, maštovita, hrskava i vruća, pogača od kiflica koju ćete sigurno voljeti!
Recept za pogaču možete pronaći ovdje!
Isproban recept i za svaku preporuku!
Servus i u slast :)



Oznake: pogača, kiflice, Minjina kuhinjica


- 07:28 - Komentari (24) - Isprintaj - Link

15.04.2017., subota

ČESTITKA





Osjetite svu radost i toplinu Uskrsa!
Vaša Gurmanka :)

Oznake: Uskrs, pinca, čestitka


- 08:55 - Komentari (35) - Isprintaj - Link

13.04.2017., četvrtak

KUGLOF S BOROVNICAMA I LIMUNOM

Pozdrav svima!
Trudim se ne ponavljati i pripremiti vam uvijek neki novi i originalni recept,ali moram vas podsjetiti na ovaj predivan kuglof. Za ovaj kolač zaista vrijedi pravilo manje je više!
Toliko je jednostavan za pripremu, a užitak u njegovom mirisu i okusu je neponovljiv, barem za mene! Svježina koju mu daju spoj vanilije, voća i limuna me uvijek iznova oduševljava!
Sastojci potrebni za izradu voćnog kuglofa:
220 g omekšalog maslaca
200 g šećera
3 jaja
žlica arome vanilije
2 žlice naribane limunove kore
2 žlice soka od limuna
370 g glatkog brašna
prašak za pecivo
žličica soli
200 ml mlaćenice (koristila sam jogurt 0.9 %)
200 g borovnica (može i smrznutih)
Limun glazura:
100 g šećera u prahu
2 žlice soka od limuna
Izradite mikserom maslac i šećer te dodajte jaja. Naizmjence dodajte jogurt i brašno te ostale sastojke. Borovnice pomiješajte sa žlicom brašna da ne puste jako boju po tijestu. Na kraju ih ručno, ali vrlo kratko umiješajte u smjesu te stavite peći u premazan kalup. Pecite ga na 180*C oko jedan sat i provjeravajte štapićem sredinu da li je pečeno.
Ukrasite ga preljevom, voćem ili samo jednostavno posipajte šećerom u prahu!
Servus i uživajte već ovih blagdana u ovom mirisnom i osvježavajućem desertu :)




Oznake: kolači, voćni kuglof, borovnice, vanilija


- 07:52 - Komentari (32) - Isprintaj - Link

12.04.2017., srijeda

GODIŠNJICA






Iznad svega cijeni ljubav koju primiš.
Živjet će još dugo pošto izgubiš zlato i zdravlje!
Og Mandino

Njegova omiljena torta za prekrasnih 20 godina dobrog braka!
Lijep pozdrav prijatelji :)


Oznake: godišnjica


- 09:15 - Komentari (32) - Isprintaj - Link

11.04.2017., utorak

PROLJETNA TORTA

Pozdrav!
Lagana, mirisna i osvježavajuća torta koju možete napraviti od svog omiljenog voća - sve kombinacije su dozvoljene!
Vrlo je dekorativna i već ovaj Uskrs možete njome ukrasiti vaš blagdanski stol na zadovoljstvo svih vaših ukućana :)
Prvo je potrebno napraviti dvije rolade koje ćete premazati marmeladom od marelica!
Sastojci potrebni za rolade:
3 jaja
3 žlice šećera
3 žlice glatkog brašna
- odvojite bjelanjke i mikserom izradite od njih snijeg
- miksajte žumanjke i šećer te na kraju rukom lagano umiješajte snijeg od bjelanjaka
- lim za pečenje veličine cca. 25x35 cm obložite papirom za pečenje i izlijte smjesu na njega
- na 180*C pecite oko 15 minuta i izvadite
- za izradu torte su vam potrebne dvije ovakve rolade tako da cijeli postupak ponovite još jednom
- još topli biskvit prvo odvojite od papira pa ga odmah zatim zarolajte u taj isti papir
- potrebno ga je prvo odvojiti da se ne zalijepi za njega u toku hlađenja
- kada se malo ohladi premažite ga marmeladom od marelica i zarolajte ponovo vaše dvije male rolade te ostavite da se dobro ohlade
- rolade možete napraviti i dan ranije ako ste u stisci s vremenom, ostavite ih zamotane u papir na hladnom
Sastojci potrebni za kremu:
8 žumanjaka
8 žlica šećera
litra mlijeka
5 žlica oštrog brašna
2 vanilin šećera
- mikserom izradite sve sastojke i zakuhajte u vruće mlijeko, miješajte dok se ne počne zgušnjavati te je ostavite da se malo ohladi
Postupak slaganja:
- rolade narežite oštrim nožem i njima obložite dno i rubove kalupa za torte
- pola kreme izlijte preko podloge od rolada
- sada možete preko kreme poslagati narezano voće
- inače koristim narezane banane koje samo malo prije poškropim sokom od limuna, ali vi koristite voće po svom izboru
- preko voća ponovo poslažite rolade koje premažite drugom polovicom kreme
- poslažite red voća i tortu premažite tučenim slatkim vrhnjem
- bočne stranice torte ne premazujem tučenim vrhnjem tako da se sa strane vide rolade koje je ujedno i ukrašavaju
Servus i u slast svima :)




Oznake: torte, proljetna torta, jagode, vanilija, slatko vrhnje


- 07:35 - Komentari (33) - Isprintaj - Link

08.04.2017., subota

ZA SUKIYAKI - KRUH BEZ UGLJIKOHIDRATA

Pozdrav!
Čitajući post naše drage blogo prijateljice Sukiyaki zainteresirala sam se za njezin novi način prehrane, a posebno za kruh koji je poseban i drugačiji!
Naravno, izazov je bio prevelik kao i moja znatiželja tako da sam ga odmah odlučila napraviti :)
Slijedeći njene upute i originalni recept koji sam ipak neznatno promijenila, ali samo zbog praktičnosti i osobne sklonosti određenim začinima, kruh je bio vrlo brzo gotov!
Mogu vam reći da sam ostala ugodno iznenađna njegovim okusom kao i činjenicom da zbog svojih sastojaka zaista može poslužiti i kao samostalan obrok. Dodatak kima mu je dao jedan specifičan okus koji meni odgovara što ne znači da se mora svidjeti i vama, sami odlučiti koji ćete začin upotrijebiti.
Originalan recept sugerira i cimet, ali ja bih ga ostavila za slučaj da želite ovaj kruh napraviti i u slatkoj verziji, cimet će mu dati onu finu ugodnu aromu!
Sastojci potrebni za izradu kruha:
200 g mljevenih sjemenki lana
50 g mljevenih sjemenki sezama
50 g mljevenih lješnjaka - grublje
50 g mljevenih badema - grublje
pola praška za pecivo
žličica soli
začini po želji ( cimet, kim, origano, timijan...)
50 g rastopljenog maslaca
100 ml vrhnja ili jogurta
200 g zrnatog sira
6 jaja
- suhe sastojke sameljite i dobro promiješajte
- mokre sastojke izradite mikserom, dodajte ostatku smjese i izlijte u dugoljasti kalup za kruh
- pecite ga na 180*C oko 25 minuta ( probajte čačkalicom), pazite da ga ne isušite dugim pečenjem
Interesantog je okusa, vrlo praktičan za ponijeti na posao i kao ukusna podloga uz razne namaze!
Nadam se da će ga i naša Sukiyaki vrlo skoro isprobati da čujemo i njene dojmove :)
Servus :)







Oznake: kruh i peciva, kruh bez ugljikohidrata, lan, sezam


- 19:11 - Komentari (29) - Isprintaj - Link

06.04.2017., četvrtak

ČOKOLADNI CHEESECAKE




Pozdrav!
Bogat, gust i nevjerojatno ukusan kolač od čokolade i sira, stvoren za poseban užitak!
Kremasta baršunasta torta koju je teško ne voljeti, jedinstven kolač koji svakako morate isprobati!
Sastojci potrebni za podlogu:
150 g mljevenih badema
3 žlice kakaa
3 žlice šećera u prahu
6 žlica rastopljenog maslaca
- pomiješajte sve sastojke, utisnite u kalup za torte promjera 22 cm i pecite 10-tak minuta na 180*C
Nadjev:
200 g čokolade
žlica maslaca
500 g krem sira
100 g šećera u prahu
aroma vanilije
3 jaja
3 žlice kakaa
70 ml slatkog vrhnja
Glazura:
150 ml slatkog vrhnja
100 g čokolade
aroma mente
Postupak izrade:
- otopiti maslac i čokoladu
- mikserom izraditi sir, vaniliju, jaja i šećer
- izraditi šlag od slatkog vrhnja i dodati mu kakao
- pomiješati otopljenu čokoladu i šlag te sve dodati smjesi sira
- peći na 180*C oko 45 minuta (provjeriti čačkalicom)
- kada se torta ohladi prelijte je glazurom, posipajte kakaom ili samo ukrasite svježim voćem
Servus i uživajte :)

Oznake: torte, čokoladni cheesecake, voće


- 07:54 - Komentari (34) - Isprintaj - Link

04.04.2017., utorak

MINI PITE S KREMOM OD LIMUNA



Pozdrav!
Prhko, lagano, osvježavajuće i ukusno!
Danas imam za vas mini pite koje će vas osvojiti odmah na prvi pogled kako svojim izgledom tako i okusom :)
Krema od limuna:
80 g maslaca
200 g šećera u prahu
2 jaja
2 žumanjka
100 ml limunovog soka
naribana korica jednog limuna
- mikserom izraditi maslac i šećer
- dodati jaja i limunov sok
- na pari ili u posudi s debelim dnom na srednjoj vatri lagano kuhati kremu dok se ne zgusne (15-tak minuta)
- maknuti i dodati limunovu koricu te ostaviti da se ohladi dok vi radite tijesto
Sastojci potrebni za izradu tijesta:
200 g glatkog brašna
100 g maslaca
50 g šećera u prahu
jaje
prstohvat soli
- zamijesite tijesto i malim kalupima izrežite krugove te ga kratko ispecite ( možete se poslužiti kalupima za šape)
- ako nemate kalupe oblikujte od tijesta kuglice kojima u sredini napravite udubljenje te ih stavite peći dok ne dobiju blagu boju
- kada se tijesto ispeklo napunite ga kremom od limuna i vratite kratko u pećnicu da se blago zapeče ( 10-tak minuta)
Servus i uživajte u ovim malim aromatičnim hrskavim kolačićima :)



Oznake: kolači, pite, limun


- 07:41 - Komentari (38) - Isprintaj - Link

02.04.2017., nedjelja

PRIRODA






Ništa mi neće ovi dan pokvarit... :)


Oznake: riba, priroda, proljeće


- 14:11 - Komentari (26) - Isprintaj - Link

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< srpanj, 2017  
P U S Č P S N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

KONTAKT

TORTE

KOLAČI

KRUH, PECIVA I RAZNO

Blog.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Blog.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice Blog.hr kliknite na gumb "Slažem se".Slažem se