Gurmanka

08.04.2017., subota

ZA SUKIYAKI - KRUH BEZ UGLJIKOHIDRATA

Pozdrav!
Čitajući post naše drage blogo prijateljice Sukiyaki zainteresirala sam se za njezin novi način prehrane, a posebno za kruh koji je poseban i drugačiji!
Naravno, izazov je bio prevelik kao i moja znatiželja tako da sam ga odmah odlučila napraviti :)
Slijedeći njene upute i originalni recept koji sam ipak neznatno promijenila, ali samo zbog praktičnosti i osobne sklonosti određenim začinima, kruh je bio vrlo brzo gotov!
Mogu vam reći da sam ostala ugodno iznenađna njegovim okusom kao i činjenicom da zbog svojih sastojaka zaista može poslužiti i kao samostalan obrok. Dodatak kima mu je dao jedan specifičan okus koji meni odgovara što ne znači da se mora svidjeti i vama, sami odlučiti koji ćete začin upotrijebiti.
Originalan recept sugerira i cimet, ali ja bih ga ostavila za slučaj da želite ovaj kruh napraviti i u slatkoj verziji, cimet će mu dati onu finu ugodnu aromu!
Sastojci potrebni za izradu kruha:
200 g mljevenih sjemenki lana
50 g mljevenih sjemenki sezama
50 g mljevenih lješnjaka - grublje
50 g mljevenih badema - grublje
pola praška za pecivo
žličica soli
začini po želji ( cimet, kim, origano, timijan...)
50 g rastopljenog maslaca
100 ml vrhnja ili jogurta
200 g zrnatog sira
6 jaja
- suhe sastojke sameljite i dobro promiješajte
- mokre sastojke izradite mikserom, dodajte ostatku smjese i izlijte u dugoljasti kalup za kruh
- pecite ga na 180*C oko 25 minuta ( probajte čačkalicom), pazite da ga ne isušite dugim pečenjem
Interesantog je okusa, vrlo praktičan za ponijeti na posao i kao ukusna podloga uz razne namaze!
Nadam se da će ga i naša Sukiyaki vrlo skoro isprobati da čujemo i njene dojmove :)
Servus :)







Oznake: kruh i peciva, kruh bez ugljikohidrata, lan, sezam


- 19:11 - Komentari (29) - Isprintaj - Link

24.03.2017., petak

DOMAĆE KIFLICE

Pozdrav!
Što vam može bolje popraviti raspoloženje nego tople mirisne netom pečene kiflice?
Odvojite vrijeme za sebe i osmijehnite se novom danu :)

Recept možete pronaći ovdje!



Oznake: kruh i peciva, kiflice, sjemenke


- 13:56 - Komentari (31) - Isprintaj - Link

08.03.2017., srijeda

PIZZA KRUH

Pozdrav!
Koliko postoji varijanti pizze ne mogu vam sa sigurnošću potvrditi, ali da je ovo jedna od ukusnijih to vam garantiram!
Ukusno, sočno i hrskavo, poznati okusi, ali u novom, drugačijem ruhu :)
Vruć i mirisan kruščić koji će vas sigurno oduševiti
Sastojci potrebni za izradu tijesta:
500 g glatkog brašna
svježi kvasac + žlica šećera
250 ml mlijeka
žličica soli
jaje
50 g maslaca
Ugrijte mlijeko i napravite kvas od kvasca i šećera.Ostavite ga desetak minuta da nabubri i dodajte brašnu, jaje i otopljeni maslac dodajte na kraju te zamijesite mekano glatko tijesto.
Ostavite ga 30 minuta da se diže, a onda razvaljajte u oblik pravokutnika.
Okruglim kalupom režite krugove od tijesta i na svaki stavite omiljene sastojke.
Tijesto sam premazala domaćim paradajzom, stavila šunku i krišku mozzarelle.
Fantastična je baš ova mogućnost kombinatorike jer to ne mora nužno biti šunka, možete napraviti nadjev od špinata, češnjaka, inćuna... svega što poželite!
Sada uzmite dugoljasti kalup za pečenje kruha i obložite ga papirom te poslažite male pizzete u njega! ( vidi sliku)



Ostavite kruh da se diže dok ne ugrijete pećnicu na 200*C i pecite ga dok ne dobije lijepu boju. Možete ga pred sam kraj pečenja posipati s malo sira kojeg nikad dosta :)
Kruh fantastično izgleda, a i zgodno je jer ga možete jesti odvajajući sloj po sloj!
Servus i uživajte :)



Oznake: kruh i peciva, pizza, mozzarella


- 22:11 - Komentari (25) - Isprintaj - Link

21.02.2017., utorak

GERMKNEDLE



Pozdrav!
Austrijski tradicionalni desert, dizane knedle s marmeladom od šljiva!
Fantastični spoj okusa slatkog toplog tijesta, reske marmelade i glatkog mirisnog preljeva od vanilije!
Svakako ovo morate isprobati, biti ćete više nego zadovoljni!
Sastojci potrebni za tijesto:
250 g glatkog brašna
1/2 žličice soli
30 g šećera
svježi kvasac
30 g rastopljenog maslaca
120 ml mlijeka
jaje
naribana korica jednog limuna
aroma vanilije
- napravite kvas od toplog mlijeka, šećera i kvasca
- dodajte ga brašnu i zamijesite glatko tijesto koje ostavite da se digne
-kada se diglo podijelite ga na 4 komada i svaki prstima oblikujte u krug
- u sredinu svakog stavite žlicu marmelade, koja ne mora biti nužno od šljiva (mislim da bi fantastično odgovaralo šumsko voće)
- pritisnite prstima krajeve i oblikujte 4 velike knedle koje ostavite da se dižu dok vi ne ugrijete veliku posudu s vodom, naime ove knedle se kuhaju na pari
- posudu s ključalom vodom prekrite krpom ili sitom protiv prskanja masnoće, stavite knedle i pokrijte ih drugom zdjelom tako da ostane prostora da se knedle dignu
- kuhajte ih točno 16 minuta
- kada su gotove prelite ih s ovim fantastičnim umakom od vanilije kojeg mi je dosta ostalo, pa sam ga iskoristila za nešto drugo, ali to je već druga priča :)


Umak od vanilije:
2 žumanjaka
žlica gustina
3 žlice šećera
2 žlice arome vanilije
300 ml mlijeka
200 ml slatkog vrhnja
- u posudi izradite pjenjačom sve sastojke, stavite ih kuhati na srednju vatru, kuhajte oko 10 minuta, ali ne brinite što umak nije jako gust, takav mora biti, nježan i da fino klizi preko knedla
- uzmite jednu toplu knedlu, prelite je obilno umakom od vanilije i posipajte po želji makom
Zar ne da je ukusno, uživajte i u slast :)




Oznake: kruh i peciva, germknedle, pekmez, mak


- 07:42 - Komentari (32) - Isprintaj - Link

09.02.2017., četvrtak

IGRE TIJESTA

Pozdrav svima!
Koliko sam se nekada bojala raditi s tijestom danas ga u toj istoj mjeri obožavam.
Zbunjenost bi nastupila na samom početku kada bi netko napisao: Potrebno vam je 500 g brašna...
Ma, kojeg brašna i za što? Kada ide glatko,a kada oštro brašno i što je zaboga kvas?
Zato se danas trudim kada i sama pišem recepte objasniti točno i precizno da vas ne ostavim u velikoj dilemi! Postavljate mi pitanja o dizanju tijesta i što to znači kada se tijesto udvostruči, kada naraste i koliko mu treba...
Ovom slikom sam vam pokušala dočarati tu igru tijesta, a vi doma gledajte i uspoređujte, možda vam slika na kraju ipak malo pomogne!
Ne zaboravite, nikada ne može ispasti tako loše da se ne da iskoristiti. Sve što radite vlastitim rukama je neprocjenjivo! Zato, bez straha zaprljajte ruke brašnom bilo glatkim, bilo oštrim i slobodno se opustite u igri s tijestom!
P.S. Na slici su rolice s cimetom za koje sam recept već prije objavila!
Servus i uživajte:)



Oznake: kruh i peciva, dizano tijesto, rolice


- 07:51 - Komentari (30) - Isprintaj - Link

14.01.2017., subota

LIJEK ZA DUŠU - TOPLI KRUH

Pozdrav!
Kako ugoditi sebi i ugrijati se na jedan ovakav hladan bijeli zimski dan. Ispecite kruh i otopite led koji je okovao vaše dvorište, ali možda i neki sitan djelić vašeg srca!
Potrebno je samo malo brašna, vode i soli i eto nama kruha svakidašnjeg!
Namirnica koja se koristi već tisućama godina i nikad nije izašla iz mode. Kroz sve te godine smo kruh radili na različite načine i svaki od njih je za nekog najbolji.
Miris toplog kruha je jedan od najugodnijih mirisa, podsjeća nas na lijepe trenutke i budi u nama ugodu, pozitivne osjećaje i podiže nam raspoloženje.
Danas sam ispekla ovaj mali topao kruščić s hrskavom koricom i hladnoća današnjeg dana se potpuno istopila!
Dovoljno je samo poslušati poruku iz vaše nutrine i ugoditi sebi!
Svatko sigurno ima svoj poseban recept za kruh, slobodno ga podijelite s nama :)
P.S. Moj kruščić je od bijelog brašna, "loš i potpuno nezdrav", ali baš takvog ga volim!
Servus :)









Oznake: kruh i peciva, domaći, utjeha


- 09:44 - Komentari (32) - Isprintaj - Link

03.01.2017., utorak

PALAČINKE S LUKOM

Pozdrav svima!
Sigurno ste primjetili moju ljubav prema pecivu, a osobito svim varijantama peciva s lukom. Volim taj miris poprženog luka i njegov slatkasti okus kombinirati s mirisom dizanog tijesta. Cijeli taj postupak izrade me opušta i usrećuje, a kada se mojom kuhinjom počne širiti miris svježe ispečenog peciva - to je zaista neprocijenjivo. Nedavno sam otkrila recept jedne naše predivne blogerice i već sam ga isprobala mnogo puta, svaki put me iznova oduševi. Naime, radi se o kineskim palačinkama s lukom. Izrada im nije komplicirana, a za okus vam mogu potvrditi da je senzacionalan! Mirišu na luk, tijesto, maslinovo ulje... na zadovoljstvo! Hrskave i vruće idu uz umake koje god poželite, a idealne su kao zalogajčići koje uvijek možete ponuditi vašim prijateljima ili samo kao večera za vaše voljene, naravno, uz domaći ajvar kako mi to volimo kušati!
Sastojci potrebni za izradu palačinki:
250 g glatkog brašna
180 ml mlake vode
prstohvat soli
4 komada sitnog mladog luka (zeleni dio)
češnjak
maslinovo ulje
Zamijesite glatko tijesto i ostavite ga da stoji 30 minuta. Podijelite ga na 5 jednakih dijelova koje razvaljajte što tanje u krug. Svaku razvučenu kuglicu tijesta premažite maslinovim uljem, preko nje stavite narezani luk i posolite. Sada je zamotajte kako motate palačinke i onda spiralno smotajte poput puža. Valjkom rastanjite palačinku u krug i pecite na ugrijanoj tavi lagano premazanoj maslinovim uljem.
Tako napravite sa svih 5 palačinki i pecite ih dok nisu zapečene i hrskave s obje strane. Razrežite ih na četvrtine i tople servirajte uz vaš omiljeni umak!
Posjetite blog O slanom & slatkom: o svemu.
Zahvaljujem na originalnom receptu za ove predivne aromatične palačinke!
Servus i uživajte :)




Oznake: kruh i peciva, slana palačinka, mladi luk


- 08:59 - Komentari (20) - Isprintaj - Link

29.12.2016., četvrtak

PECIVO SA SIROM I KRUMPIROM

Pozdrav svima!
Danas maleni odmak od slatkih delicija, imam za vas recept finog peciva koje možete sami napraviti od ostataka pire krumpira. Ako nemate pirea, skuhajte i naribajte krumpir, ali od peciva ne odustajte jer je zaista predobro. Postupak izrade je jednostavan i vrlo brzo ćete uživati u mekanom, ali ipak hrskavom pecivu. Ribani sir je dodatak koji će ove predivne pogačice učiniti još ukusnijim i poželjnijim!
Sastojci potrebni za izradu peciva:
200 ml mlijeka
150 ml maslinovog ulja
300 g naribanog krumpira ili pirea
3 jaja
žlica gustina
500 g brašna
200 g naribanog sira (Gauda)
žličica soli
Ugrijte mlijeko i ulje te maknite s vatre i umiješajte brašno. Dobro promiješajte, pa postepeno dodajte pire, jaja, gustin i ostale sastojke. Na samom kraju dodajte naribani sir i zamijesite glatko tijesto koje oblikujte u kuglice i slažite na lim za pečenje.
Pecite pecivo na 220*C oko 25 minuta dok ne dobije lijepu boju!
Poslužite ih uz zelenu salatu ili neki fini umak!
Servus i uživajte :)





Oznake: kruh i peciva, slano pecivo, sir, krumpir


- 09:42 - Komentari (21) - Isprintaj - Link

09.12.2016., petak

KRUŠČIĆ S LUKOM

Pozdrav!
Samo onaj koji je barem jednom sam ispekao svoj domaći kruh zna kakvo on zadovoljstvo predstavlja svim vašim osjetilima!
Ako je to još i kruh s okusom i aromom luka onda će vaše zadovoljstvo biti neprocijenjivo!
Vruć, aromatičan, domaći, samo moj, nezaboravan ... :)
Postupak:
Na 3 žlice maslinovog ulja prodinstajte narezanu glavicu luka. Dodajte mu i bijeli dio od mladog luka, a zeleni dio nasjeckajte i stavite sa strane. Posolite i dinstajte tako dugo dok se malo ne karamelizira (dobije smeđu boju), te ohladite.
Ako nemate mladog luka ne brinite, dovoljna je samo jedna glavica običnog luka!
Tijesto:
500 g glatkog brašna
žlica soli
kvasac
320 ml mlake vode
karamelizirani luk i lišće od luka
U mlakoj vodi razmutite kvasac i žlicu šećera, a kada se digne dodajte u brašno te s ostalim sastojcima zamijesite tijesto.
Ostavite ga da se diže oko pola sata, premjesite ga i zarolajte u željeni oblik te stavite u pleh za pečenje.
Malo posolite i posipajte sa nasjeckanim listovima mladog luka.
Ostavite ga da se malo digne dok vi ugrijete pećnicu na 220*C i pecite ga oko 25 minuta!
Pojedite ga još toplog, užitak je neprocjenjiv!
Servus :)

Oznake: kruh i peciva, luk


- 07:26 - Komentari (19) - Isprintaj - Link

04.12.2016., nedjelja

DOMAĆE OKRUGLO PECIVO

Pozdrav!
Znate da volim raditi razne kiflice, rolice, peciva raznih oblika, pa evo danas nešto okruglo i domaće!
Pecivo tako mekano i ukusno već dugo niste probali, a najljepši dio je miris toplog peciva i maslaca koji se širio mojom kuhinjim cijelu večer!
Pahuljasta, mekana i sočna peciva u kombinaciji s domaćim ajvarom, malo Gligora sira i finog slanog pršuta... mmmmmmmmm :)
Sastojci potrebni za izradu tijesta:
500 g glatkog brašna
svježi kvasac + žlica šećera
250 ml mlijeka
žličica soli
jaje
50 g maslaca
Ugrijte mlijeko i napravite kvas od kvasca i šećera.Ostavite ga desetak minuta da nabubri i dodajte brašnu, jaje i otopljeni maslac dodajte na kraju te zamijesite mekano glatko tijesto.
Ostavite ga pola sata da se digne te podijelite na 12 -15 komada. Od svakog komada tijesta oblikujte kuglicu i složite s razmakom u lim za pečenje jer se još malo dignu tijekom pečenja. Ostavite ih još 15 minuta da se dižu dok vi ugrijete pećnicu na 180*C.
Pekla sam ih oko 20 minuta dok ne dobiju lijepu boju, izvadite ih i još tople premažite otopljenim maslacem!
Servus i uživajte u vašem domaćem toplom pecivu :)

Oznake: kruh i peciva, maslac, okruglo pecivo


- 18:00 - Komentari (27) - Isprintaj - Link

29.11.2016., utorak

DOMAĆI KUKURUZNI KRUŠČIĆ



Pozdrav!
Dobila sam domaće brašno od bijelog kukuruza s Rastoka, Plitvička jezera!
Mljeveno je na staroj drvenoj mlinici u posebnom vodeničarskom naselju gdje se spajaju rijeke Slunjčica i Korana, spoj veličanstvene prirode i etnografske baštine!
Ako ste ikada kušali pravi domaći kukuruzni kruh, onda znate o čemu govorim.
Kruh koji je istovremeno grub,tvrd, vlažan, sladak, a opet najbolji na svijetu :)
Recept sam dobila u naslijeđe, a ovo posebno dragocjeno brašno je više nego dovoljan razlog da danas ispečem domaći kruh!
Već i sama pomisao na okus ovog kruha vraća me u djetinjstvo, a miris koji se širi mojom kuhinjom je nešto neprocijenjivo!
Sastojci potrebni za izradu kruha:
Prvo morate 500 g kukuruznog brašna preliti s 600 ml vruće slane vode i ostaviti da se ohladi.
Potom zagrijati 100 ml mlijeka i napraviti kvas od žlice šećera i svježeg kvasca.
Ohlađenom kukuruznom brašnu dodajte 600 g glatkog bijelog brašna, žlicu soli,2 velike žlice svinjske masti (ili neke druge masnoće) i dignuti kvas.
Zamijesite kruh i stavite ga u kalup da se diže nekih 15-tak minuta, pecite na 200*C oko 35 minuta pa ga spustite na niži nivo u pećnici i pecite još 15-tak minuta.
Servus i u slast :)


Oznake: kruh i peciva, bijeli kukuruz, Rastoke


- 09:06 - Komentari (45) - Isprintaj - Link

20.10.2016., četvrtak

ČVARKOVE POGAČICE

Pozdrav svima!
Danas imam za vas još jedan stari provjereni recept koji vas sigurno neće razočarati. Ove pogačice su omiljena poslastica moje obitelji, a mene svojim mirisom i okusom vraćaju u prošlost i stara dobra vremena. Iziskuju malo više truda i vremena, ali kada ih kušate, shvatit ćete zašto se vrijedilo potruditi.Naše bake su ih radile vrlo često jer su nekada čvarci bili osnovna težačka namirnica dok su danas vrlo skupa delikatesa!
Okus im je nenadmašan, pa se nadam da će ove vruće sočne i hrskave pogačice osvojiti i vas :)
Za tijesto nam je potrebno:
1 kg glatkog Farina brašna
2 jaja
250 ml vrhnja
1 svježa germa + žlica šećera
500 g mljevenih čvaraka
400 ml mlijeka
2 i 1/2 žličice soli
- zamijesite tijesto i ostavite ga da se digne
- smjesu čvaraka podijelite na 4 dijela
- tijesto razvaljajte na 2 cm debljine i premažite s 1/4 čvaraka
- preklopite ga prema sredini: prvo lijeva strana pa desna onda gornja pa donja strana
- ostavite da odstoji 30 minuta pa ponovite cijeli postupak ( ukupno trebate mazati 4 puta) i svaki put preklapajte tijesto istim redoslijedom
- na kraju razvaljajte tijesto na 3 cm debljine, režite ga kalupom (čašom) i pogačice poslažite u tepsiju
- premažite ih žumanjkom i ostavite da se dižu 30 minuta
- pecite ih na 200*C oko 20 minuta dok ne dobiju lijepu boju
- tko može neka ih ostavi da se malo ohlade, a tko je "slab" kao ja, neka slobodno poklekne :)
P.S. Ovaj recept sam ponovila za sve one koji su ga prvi put propustili jer zaslužuje vašu punu pažnju!
Servus i u slast :)




Oznake: kruh i peciva, čvarci, pogačice, lisnato


- 09:15 - Komentari (31) - Isprintaj - Link

04.10.2016., utorak

ROLICE S NUTELLOM

Pozdrav svima!
Kada poželite nešto toplo i slatko za večeru nema boljeg od ovih rolica!
Mirisne slatke rolice melem su za tijelo i dušu, ali i utjeha na kraju napornog dana, za opuštanje i lagan san :)
Sastojci potrebni za izradu tijesta:
500 g glatkog brašna
kvasac
1/2 žličice soli
jaje
žlica arome vanilije
50 ml otopljenog maslaca
50 g šećera
50 ml tople vode
150 ml mlijeka
Napravite kvas od žlice šećera, mlijeka i kvasca te ostavite da se malo digne. Dodajte ga ostalim sastojcima i zamijesite glatko tijesto koje ostavite dizati jedan sat, Razvaljajte ga u pravokutnik debljine jednog centimetra, te premažite nutellom, ali pazite da bude tanko da se kasnije rolice mogu lakše rezati. Zarolajte tijesto i narežite ga na 16 rolica koje složite s malim razmakom u kalup za pečenje.Ostavite ih još 15-tak minuta da se dižu, premažite žumanjkom i stavite peći na 200*C dok ne porumene!
Možete ih posipati šećerom u prahu ili preliti nekim preljevom!
Servus i počastite se jer ponekad trebamo ugoditi sami sebi :)

Oznake: kruh i peciva, nutella, rolice, desert


- 20:27 - Komentari (16) - Isprintaj - Link

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< travanj, 2017  
P U S Č P S N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

KONTAKT

TORTE

KOLAČI

KRUH, PECIVA I RAZNO

Blog.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Blog.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice Blog.hr kliknite na gumb "Slažem se".Slažem se