Gurmanka

29.09.2016., četvrtak

KUGLOF OD BANANA I ČOKOLADE

Pozdrav svima!
Danas imam za vas fantastičan kolač za koji možete upotrijebiti banane koje više i ne izgledaju baš privlačno. Vrlo je jednostavan i brzo gotov, a pošto je pečen u formi kuglofa odmah poprima svečaniji oblik. Naravno, možete ga ispeći u malenoj tepsiji ili kalupu za torte, okus će mu biti jednako dobar. Kombinacija banana i čokolade je oduvijek poznata u svijetu slastica, a ovom kolaču daju izuzetno sočan i primamljiv okus. Osobno, volim ga preliti laganom, bijelom, osvježavajućom glazurom koja čini predivan kontrast i daje mu posebnu svježinu!
Sastojci potrebni za izradu kolača:
100 g omekšalog maslaca
200 g šećera
2 jaja
pire od 3 banane
aroma vanilije
50 ml mlijeka
250 g brašna
žličica sode bikarbone
žličica praška za pecivo
200 g komadića čokolade
Mikserom dobro izradite maslac i šećer te smjesi dodajte jedno po jedno jaje.
Sada umiješajte vaniliju, banane i mlijeko te dodajte suhe sastojke.
Komadiće čokolade umiješajte na samom kraju, ali ostavite dio za ukrašavanje kuglofa.
Pecite ga na 180*C oko jedan sat (provjerite čačkalicom) da li je gotov!
Možete ga ukrasiti kako god želite, ali moj izbor je ovaj put bila bijela glazura!
Sastojci potrebni za glazuru:
4 žlice krem sira
4 žlice šećera u prahu
4 žlice toplog mlijeka
žlica arome vanilije
Sve sastojke dobro pomiješajte i prelijte preko ohlađenog kolača, a na kraju ga posipajte komadićima čokolade!
P.S. Pokušala sam ga slikati tako da možete vidjeti njegovu sočnu teksturu, nadam se da sam uspjela :)
Servus i u slast :)










Oznake: kuglof, banane, čokolada, glazura


- 08:55 - Komentari (16) - Isprintaj - Link

28.09.2016., srijeda

ZAPEČENI TORTELINI







Ručak za one koji su baš danas u žurbi, brzo i slasno!
Dobar tek :)

Oznake: tortelini iz pečnice


- 12:58 - Komentari (15) - Isprintaj - Link

27.09.2016., utorak

KISELA PAPRIKA - ZIMNICA

Pozdrav svima!
Dok još traje sezona kupite paprike i spremite ih, a ako nemate svoj recept napravite ih prema ovom jer je paprika fantastična!
Miris kisele paprike u svima nama će probuditi sjećanje na djetinjstvo, drvene šporete i škripu starog bunara. Prali smo je hladnom bunarskom vodom i prskali se, nesputano i veselo kako samo djeca to znaju!
Pripremam zimnicu i danas, baš zato da moja djeca uživaju u zajedničkom druženju i osjete duh prošlosti te da se ne zaboravi naša tradicija i dobri stari običaji!
Za pripremu kisele paprike imam stari provjereni recept, a potrebno nam je:
10 kg paprike (babure ili paradajzerice)
4 l vode
100 ml esenca
300 g šećera
150 g soli
250 ml ulja
konzervans
biber u zrnu
Prvo treba oprati i očistiti papriku od koštica te narezati na polovice.
Vodi dodajte začine i miješajte otopinu dok ne zavrije te kuhajte dio po dio očišćene paprike oko 3-4 minute, ali ne duže jer će postati premekana.
Papriku odmah vadite i slažite u staklenke, a kada sve izvadite u otopini otopite konzervans i još vrućom tekućinom napunite sve staklenke. Odmah ih zatvorite, malo utoplite i ostavite do sutradan da se ohlade.
Staklenke s paprikom poslažite na police svoje smočnice da biste mogli uživati u njima kad nestane svježeg povrća i dođu jesenske magle!
Obložite poklopce nekom veselom tkaninom tek toliko da ih uljepšate i zadovoljite duhove prošlosti!
Servus dragi moji :)






Gotovo je za ovu godinu sa zimnicom, sada slijedi samo uživanje :)





Oznake: kisela paprika, zimnica


- 07:58 - Komentari (14) - Isprintaj - Link

26.09.2016., ponedjeljak

SLANE KIFLICE

Pozdrav svima!
Veseli me igra s tijestom, pa često radim razno razne pogačice, kiflice, peciva... Ove kiflice sam pronašla nedavno i već su zaslužile mjesto u mojoj kuharici. Mekane, sočne, mirisne, a prije svega dekorativne jer ih možete posložiti u krug unutar kojega servirajte svoje omiljene umake. Svakako ih preporučam, ispecite ih i uživajte!
Sastojci potrebni za tijesto:
500 g glatkog brašna
2 žličice soli
žličica šećera
pola svježeg kvasca
40 g otopljenog maslaca
125 ml mlijeka
125 ml vode
Napravite kvas od toplog mlijeka, šećera i kvasca i ostavite desetak minuta da se digne. Dodajte ga ostalim sastojcima i zamijesite glatko tijesto koje pustite pola sata da se diže. Razvaljajte ga u krug i narežite na 16 komada.
Kiflice možete puniti s omiljenim sastojcima, a ja sam narezala sir gaudu i u svaku kiflicu zarolala štapić sira. Može to biti i malo šunke ili kobasica, kako god, zarolajte kiflice i prokuhajte kratko (20 sekundi) u 2 litre vode u kojoj ste razmutili 2 žlice sode bikarbone. Ne pitajte me zašto, ali znam da su takve kiflice puno mekše i ostanu duže svježe nego kada se samo peku.
Prokuhane kiflice složite na lim za pečenje u krug, premažite ih žumanjkom i posipajte sezamom ili samo posolite.
Pecite ih na 200*C dok ne dobiju lijepu boju!
Unutar kruga servirajte svježu rikolu, rajčicu, ajvar, majonezu... sve ono što volite!
Servus :)
P.S.Ispecite ih i pozovite prijatelje, pa uživajte u zajedničkom druženju :)



Oznake: slane kiflice, sir, Tijesto


- 08:48 - Komentari (13) - Isprintaj - Link

23.09.2016., petak

MAKRONI S DŽEMOM OD JAGODA

Pozdrav svima!
Poznato je da uživam u pečenju kolača, ali za taj hobi vam je potrebno osim dobre volje i viška vremena još poprilično raznih stvarčica. Naravno, uživam u kupovini svih tih kalupa, boja,ukrasa, raznog kuhinjskog pribora...i baš mi "sve" to treba :) Već dugo vremena sve što trebam nalazim u jednom malom slatkom dućanu koji ima zaista sve do najsitnih detalja, pa nije čudo da se zove Sve i svašta!
Nedavno sam tamo kupila podlogu za makrone koju sam odmah morala isprobati. Moja ekipa obožava te male, slatke, hrskave, šarene kolačiće i vrlo često ih radim. Moram priznati da ponekad jednostavno ne ispadnu dobro usprkos istom receptu, uvjetima, istoj kuharici... :)
Zato je svaki put iznenađenje kako će ispasti, jednostavno stisnete fige "sretnice" i gurnete ih u pećnicu, pa kako bude!!!!
Nastojte neuspjeh pretvoriti u šalu i pokušajte ponovo jer zaista su vrijedni toga!
Sastojci potrebni za izradu makrona:
150 g bademovog brašna
150 g šećera u prahu
3 bjelanjka
40 ml vode
120 g šećera
prehrambena boja (po želji)
Bademovo brašno i šećer u prahu pomiješajte i prosijte da ne ostanu grudice.
Stavite kuhati vodu i šećer dok se šećer ne otopi i postane gusti sirup (5 minuta) te polako ulijevajte u snijeg koji ste napravili od bjelanjaka.
Kada ste dobili čvrsti snijeg od bjelanjaka lagano špatulom umiješajte bademovo brašno i šećer u prahu. Sada možete dodati boju koju želite.
Polako miješajte masu dok ne dobije strukturu lave tj. da lagano curi sa špatule. Stavite smjesu u vrećicu za ukrašavanje i na plehu za pečenje, koji ste obložili pek papirom, radite kružiće jednake veličine.Do sada sam koristila isprintanu šablonu za kružiće, a sada vidim da postoje i te gotove silikonske šablone za pečenje makrona (pojednostavite si tamo gdje možete).



Ostavite ih da stoje oko 15 minuta,probajte ih dotaknuti prstom i ako se ne lijepe vrijeme je da ih stavite peći na 160*C oko 12-14 minuta. Probajte ih pomaknuti i ako se odvajaju od papira za pečenje vaši makroni su gotovi!
Spajam ih džemom od jagoda jer su nam baš takvi božanstveni, a jedina mana im je što nestanu u trenu :):)
Servus i u slast :)







Oznake: makroni, kalup, SVE I SVAŠTA


- 13:20 - Komentari (16) - Isprintaj - Link

22.09.2016., četvrtak

PITA OD MAKA I SIRA

Pozdrav svima!
Predivna domaća pita, može li jesen bolje započeti?
Uskoro imamo veliko obiteljsko okupljanje, pa sam već počela s potragom za nekim novim kolačima kojima ih želim obradovati. Naravno, moj dragi mužić će komentirati da su mi stari predobri,ali ja moram izmišljati nešto novo. Mak nije baš moja omiljena namirnica, ali kada sam vidjela ovaj recept na blogu Domaćice odmah sam znala da je ovo kolač za mene. Pita je vrlo jednostavna, brzo je gotova, a okusom je daleko na vrhu kolača s makom.Tako sočan, ukusan i predivan kolač sigurno će zadovoljiti sve moje goste na obiteljskom okupljanju, a preporučam ga i vama jer sam zaista oduševljena ovom pitom!
Sastojci potrebni za izradu tijesta:
250 g glatkog brašna
170 g maslaca
3 žumanjka
1 šećer s okusom limuna
pola praška za pecivo
1 žlica vrhnja
Od navedenih sastojaka zamijesite tijesto i podijelite ga na dva dijela. Pola stavite u škrinju da se zamrzne jer ćete ga na kraju naribati na pitu.
Drugi dio ostavite u frižideru dok ne napravite oba nadjeva!
Nadjev od maka:
9 žlica mlijeka
200 g mljevenog maka
100 g šećera
Ugrijte mlijeko i prelijte ga preko maka i šećera te dobro promiješajte. Smanjila sam količinu šećera u nadjevima u odnosu na originalan recept, a vi napravite prema svom ukusu.
Nadjev od sira:
500 g svježeg sira
150 g šećera
malo limunove korice ili limun šećera
3 bjelanjka
3 ravne žlice griza
Izradite mikserom snijeg od bjelanjaka, pa ga polako ručno dodajte u smjesu sira i šećera.
Upalite pećnicu na 200*C i razvaljajte tijesto iz frižidera za manju tepsiju (20x30cm).
Na tijesto raširite nadjav od maka, pa preko njega izlijte smjesu od sira.
Smrznuti komad tijesta naribajte preko sira i pecite pitu oko 35 minuta dok ne dobije lijepu boju!
Zahvaljujem Domaćici na predivnom receptu, a vi svakako svratite na njezin blog i guštajte!!!
Servus i uživajte u slasnoj piti :)



Oznake: pita, mak, sir, desert


- 08:42 - Komentari (18) - Isprintaj - Link

20.09.2016., utorak

POGAČA SA ŠPINATOM

Pozdrav svima!
Večeras imam za vas jednu predivnu domaću pogaču koju možete raditi u razno raznim varijantama. Topli krem sir i aromatični špinat daju predivan kontrast hrskavom pecivu iz kojeg se šire mirisi zadovoljstva. Postoji li išta slađe od štipanja toplog kruha i umakanja u slasni umak?
Budite kreativni i napravite vlastitu verziju pogače!
Sastojci potrebni za izradu tijesta:
350 g brašna
kvasac
200 ml mlijeka
50 ml maslinovog ulja ili maslaca
žličica soli
Nadjev:
400 g špinata
2 češnja češnjaka
jaje
100 g sira
50 g parmezana
50 g mozzarelle
sol, papar
Napravite kvas od toplog mlijeka, žlice šećera i kvasca te zamijesite tijesto koje ostavite da se diže 30 minuta.
Za to vrijeme pripremite nadjev:
Prodinstajte na malo ulja češnjak i špinat te ostavite da se malo ohladi. Mikserom izradite sir i jaje te dodajte špinat, mozzarellu i parmezan.
Tijesto podijelite na 16 komada od kojih napravite kuglice koje posložite uz rub okruglog kalupa za torte. Ostavite da se dižu 10-tak minuta, pa u sredinu rasporedite nadjev od špinata i sira. Pecite pogaču oko 30 minuta, a pred kraj naribajte malo sira preko peciva. Pecite dok ne dobije lijepu boju i hrskavu koricu!
Servus i uživajte u toplom okusu zadovoljstva :)






Oznake: pogača, špinat, sir


- 19:51 - Komentari (14) - Isprintaj - Link

19.09.2016., ponedjeljak

SACHER TORTA


Pozdrav svima!
Sacher torta je jedna od najpoznatijih torti na cijelom svijetu. Slastičar Franz Sacher ju je stvorio u Beču i od tada je jedan od najprepoznatljivijih klasika u svijetu slastica. To je elegantna, mekana, čokoladna torta puna džema od marelica i prelivena ukusnim čokoladnim preljevom.Mišljenja o njoj su dvojaka, neki misle da je precijenjena, a ja osobno obožavam njezin slatko-kiseli kontrast čokolade i džema od marelica. Svakako je isprobajte jer je ovaj recept vrlo jednostavan i napravljen od svakodnevnih sastojaka, idealan desert za iznenadne goste!
Sastojci potrebni za izradu torte:
7 jaja
150 g maslaca sobne temperature
120 g šećera u prahu
150 g čokolade
aroma vanilije
120 g šećera za bjelanjke
prstohvat soli
160 g brašna
Izradite s mikserom maslac i šećer u prahu te dodajte postepeno žumanjke. Čokoladu otopite u mikrovalnoj i dodajte u smjesu od žumanjaka.
Posebno miksajte bjelanjke i šećer te ručno sjedinite sa smjesom od čokolade i žumanjaka.
Na kraju lagano umiješajte brašno i smjesu izlijte u kalup za torte 26 cm promjera koji ste prethodno obložili papirom za pečenje.
Na 180*C pecite tortu oko 40 minuta! (provjeravajte sa čačkalicom)
Sada pripremite džem od marelica, možete kuhati svježe voće ili upotrijebiti već gotovi džem. Treba vam oko 400 g džema koji lagano ugrijte u posudi, a ako je pregust dodajte mu par kapi vode.
Ohlađeni biskvit prerežite na pola i premažite polovinom džema, stavite drugi komad biskvita i namažite tortu ostatkom džema (ako imate viška možete namazati i bočne strane).
Glazuru možete napraviti koju i inače koristite, ali ja sam ovaj put odlučila napraviti drugačiju!
Glazura:
210 g čokolade
250 g šećera
160 ml vode
Stavite kuhati šećer i vodu te ostavite da ključa oko 5 minuta. Sada maknite s vatre, dodajte čokoladu i miješajte dok se ne otopi. Tortu stavite na rešetku i polako je polijevajte s glazurom. Recept kaže da treba biti vruća, ali bolje je da je ostavite da se malo ohladi i stisne, puno bolje će prekriti tortu.
Servus i uživajte uz ovaj elegantan klasik :)



Oznake: Sacher Torta, marelice, čokolada


- 09:05 - Komentari (17) - Isprintaj - Link

17.09.2016., subota

CHEESECAKE S LIMUNOM

Pozdrav svima!
Cheesecake je jedna od mojih omiljenih slastica i makar najviše uživam u klasičnom cheesecakeu često se volim poigrati s različitim namirnicama i aromama. Tako da sam napravila mnogo različitih kombinacija s raznovrsnim voćem, ali limun nikako da dođe na red. Moram vam priznati da sam jako zadovoljna dobivenim okusom, kolač je kremast, lagan i ima blagu aromu limuna. Spoj hrskave podloge od keksa i kremastog nadjeva je neodoljiv! Pogriješila sam što sam ga pekla u kalupu promjera 26 centimetara, pa je torta ispala malo preniska. Svakako ga ispecite u manjem kalupu 20 - 22 centimetra, a gore ne morate stavljati moju glazuru (mada je jako ukusna), nego vaš cheesecake možete uljepšati jednim crvenim preljevom za torte!
Sastojci potrebni za izradu torte:
180 g keksa (Digestive, čajni kolutići...)
3 žlice krušnih mrvica
80 g rastopljenog maslaca
naribana korica dva limuna
Usitnite kekse, dodajte limunovu koricu i mrvice te pomiješajte s otopljenim maslacem. Dobivenu smjesu utisnite na dno kalupa za torte.
Nadjev:
500 g krem sira ( uvijek koristim za cheesecake ABC sir)
200 g kiselog vrhnja
naribana korica dva limuna
5 žlica šećera
žlica meda
3 jaja
aroma vanilije
3 žlice gustina
Mikserom izradite prvo sir i vrhnje, pa smjesi dodajte ostale sastojke dok jaja umiješajte na kraju postepeno, jedno po jedno.
Nadjev prelijte preko podloge i pecite tortu na 180*C oko 40 minuta (ovisno o jačini vaše pećnice).
Kada se potpuno ohladila možete je ukrasiti samo kriškama limuna, nekom glazurom ili preljevom za torte.
Glazura koju sam koristila je jako ukusna, pa ako želite možete je probati i vi. Fantastična je i uz razne dizane voćne rolice, kao preljev za kuglofe, voćni kruh..., a potrebno je samo nekoliko sastojaka za nju.
Za glazuru vam je potrebno: 2 žlice krem sira, 2 žlice šećera u prahu i dvije žlice toplog mlijeka.
Možete je premazati preko cijele torte ili samo malo prošarati po njoj. Jednom sam ovu tortu prelila crvenim preljevom za torte što je izgledalo vrlo dekorativno, a nije ni malo umanjilo njen okus.
Osobno, jako volim ovu tortu jer nema preintenzivan okus limuna (korištena je samo naribana korica, bez soka), jako je lagana i sočna!
Servus i uživajte u njenom okusu svježine :)



Oznake: cheesecake, ABC, limun, torta


- 09:17 - Komentari (18) - Isprintaj - Link

16.09.2016., petak

CIGANSKI GRAH - ZIMNICA



Pozdrav svima!
Priprema zimnice zahtijeva puno vremena i truda, ali sav taj posao dobije smisao kada dojurimo umorni s posla i samo otvorimo staklenku ciganskog graha,ispečemo nekoliko jaja - i ručak je tu!
Raznovrsno povrće, mladi grah i malo volje je sve što trebate za pripremu ovog ukusnog obroka koji može stajati na policama vaše smočnice cijelu zimu.
Pokušajte ga napraviti i vi, možda vas ugodno iznenadi svojim okusom :)
Sastojci potrebni za izradu ciganskog graha:
6 kg mladog graha
4 kg rog paprike
4 kg paradajza
4 glavice češnjaka
8 glavica luka
350 ml octa
1 l ulja
2 vezice nasjeckanog peršina
300 g šećera
200 g soli
2 konzervansa
4 ljuta feferona (prema ukusu)
Postupak:Mladi grah stavite u veliku posudu i skuhajte ga do kraja te ocijedite vodu i ostavite sa strane.Na ulju prvo dinstati luk i kad omekša dodajte mu papriku izrezanu na rezance, ali pazite da ostanu kraći jer tako bolje kasnije izgleda.
Paradajzu ogulite kožicu i narežite ga te dodajte i njega u smjesu. Sve skupa dinstajte dok se ne zgusne tj. dok ne nestane većina vode.Pošto cijeli postupak traje dosta dugo, a ne znate koliko će vam tekućine biti potrebno kada umiješate grah ja polako odvajam suvišnu tekućinu tijekom dinstanja u jednu posudu.
Kada je povrće omekšalo dodajte mu grah i dobro promiješajte.Sada dodajete začine i ostatak sastojaka tj. sol, narezani češnjak, peršin, ocat, šećer, konzervans i ljute feferone.
Morate sami ocijeniti da li je sve skupa malo suho i dodati one tekućine koju ste tijekom dinstanja povrća odvojili. Uglavnom je potrebno dodati tekućine, ali to sve ovisi o vašem ukusu. Bitno je da se salata od graha fino zgusnula i svakako probajte treba li joj dodati još nešto od začina. Računajte na to da će se sve još malo zgusnuti kada se ohladi!
Grah punite u čiste staklene flašice dok je još vruće i sve flašice dobro utoplite nekom starom tkaninom da se polako hladi.
Ciganski grah je fantastičan kao prilog, ali i idealan za brzinski ručak uz pečena jaja, kobasice, palentu, pire krumpir…
Servus i u slast :)




Oznake: zimnica, ciganski grah


- 07:36 - Komentari (30) - Isprintaj - Link

14.09.2016., srijeda

PLETENICA S BOROVNICAMA

Pozdrav svima!
Ljetno voće je polako pri kraju, pa ne želim propustiti priliku da uživam u predivnim svježim borovnicama. Dio ovih zanosnih bobica sam odvojila za pripremu ovog brzog i ukusnog deserta, a ostale smo pojeli svježe u trenu!
Ova slasna pletenica vam može poslužiti i kao fini topli doručak! Ustanite malo ranije i neka predivan miris toplog tijesta i aromatičnih borovnica dozove vaše voljene u kuhinju!
Može li se ljepše započeti dan?
Sastojci potrebni za izradu pletenice:
list gotovog razvaljanog lisnatog tijesta
120 g krem sira (ABC)
3 žlice šećera u prahu
aroma vanilije
50 g borovnica ili nekog drugog voća
U zdjeli dobro promiješajte sir, šećer i vaniliju.
Lisnato tijesto provizorno podijelite na tri dijela. Sredinu ostavite netaknutu, a s obje strane napravite horizontalne rezove (vidi sl.).


Sada po sredini rasporedite nadjev od sira i poslažite preko njega borovnice.
Trakice izrezanog tijesta isprepletite jednu preko druge i dobit ćete formu pletenice koju premažite žumanjkom i posipajte sa šećerom.
Pecite je na 200*C oko 20 minuta, dok ne dobije lijepu boju!
Servus i u slast :)



Oznake: pletenica, lisnato, krem sir, borovnice


- 08:53 - Komentari (28) - Isprintaj - Link

13.09.2016., utorak

PIZZA LAĐICE 2

Pozdrav svima!
Još jedna verzija uvijek željenog obroka u mojem domu, naravno, radi se o pizzi. Ovaj put sam je napravila u obliku lađica da razbijemo monotoniju još jednom veselom verzijom domaćeg peciva. Tijesto je jako ukusno, ali i deblje tako da ove lađice preporučam onima koji vole pizzu s debljim tijestom. Nadjenite ih svim svojim omiljenim sastojcima od salame do raznog povrća, a prvobitna ideja je bila pizza s puno sira i u sredini pečeno jaje. Kako god je napravili bitno je da uživate u mirisu i okusu domaće pizze :)
Sastojci potrebni za izradu tijesta:
450 g glatkog brašna
žličica soli
2 žlice ulja
pola svježeg kvasca
žlica šećera
230 ml tople vode
110 ml toplog mlijeka
Napravite kvas od šećera, toplog mlijeka i kvasca, ostavite da se malo digne te ga dodajte ostalim sastojcima. Zamijesite tijesto i ostavite ga da se diže 30 minuta.
Kada se tijesto diglo podijelite ga na 4 dijela i svaki posebno razvaljajte u dugoljasti oblik. Zarolajte ga malo s dvije kraće strane i pritisnite krajeve tako da dobijete oblik male lađice.
Sada je sve dalje prepušteno vašoj kreativnosti i ukusu. Ako vam se sviđaju moje lađice onda premažite tijesto paradajzom, napunite ga šunkom, paprikom, kukuruzom te bogato posipajte sirom. Stavila sam još i malo feta sira te premazala rubove tijesta žumanjkom.
Pecite ih 20 minuta, a ako želite, zadnje 3 minute u sredinu svake razbijte jaje!
Servus i uživajte u finom, mirisnom domaćem pecivu :)


Oznake: domaće pecivo, pizza, povrće


- 09:20 - Komentari (17) - Isprintaj - Link

12.09.2016., ponedjeljak

AJVAR - ZIMNICA (recept)

Pozdrav svima!
Pripremanje zimnice ne može proći bez ajvara koji je mojoj obitelji na prvom mjestu. Ovaj tradicionalni ukusni namaz je omiljeni dodatak svim jelima, a napravljen je prema provjerenom starom receptu koji koristim već godinama. Najteže je pronaći vrhunsku papriku i patlidžan koji su najbitniji za konačnu kvalitetu ajvara. Varaždinska rog paprika se pokazala jako dobrom, mada na Zelenoj tržnici možete takođe kupiti predivnu papriku.


Postoji mnogo priča o najboljem ajvaru, postoji mnogo savršenih recepata, ali meni je moj najdraži!
U potrazi za jednostavnošću i zbog velikih količina povrća papriku ne pečem nego je kuham. Ajvar pripremljen na taj način puno je laganiji i nema onu masnoću kao kada se peku paprike. Naravno, nema dobrog ajvara bez velikog truda, pa mi u pripremi pomaže cijela obitelj tako da je to i prilika da se nađemo svi na okupu i uživamo u druženju! Pošto je ajvar važan sastojak naših omiljenih jela poput graha, raznih rolada, rižota...svatko ima barem jedan razlog da sudjeluje u njegovoj pripremi.
Recept je provjeren, ajvar ukusan, pa ako vam se sviđa i vi stignete napraviti nekoliko probnih staklenki!
Ovo je recept za količine od kojih ja radim ajvar, a vi možete recept prilagoditi svojim potrebama:
70 kg rog paprike i 20 kg patlidžana
Operite papriku i očistite je od koštica te narežite na polovice.
Patlidžan ogulite i narežite na kolutove.
Povrće sada treba kratko prokuhati u otopini vode i začina oko 15 minuta da samo lagano omekša. Pošto se radi o velikoj količini povrća kuham ga u velikom kotlu.
Za kuhanje trebate:
35 l vode
460 ml esenca octene kiseline (nabaviti u poljoprivrednoj apoteci)
2.3 l ulja
2.2 kg soli
1.8 kg šećera
papar u zrnu
U vodu pomiješajte začine,malo ih miješajte dok se ne rastope i ne zakuha voda. Dio po dio povrća kuhajte po 15 minuta i vadite u veliku posudu gdje će se hladiti do drugog dana.
Drugi dan kada se povrće ohladilo morate ga samljeti, a nekoliko ljutih feferona sameljite i posebno odvojite.
U kotao stavite grijati 8.8 litara suncokretovog ulja, ali pažljivo,pazite da vam ne izgori ulje (događalo se i to) :)
Povrće koje ste samljeli istresite na vruće ulje i dobro miješajte da vam se ne prihvati za dno.
Najteži dio pripreme ajvara slijedi i to je baš ovo neprestano miješanje ajvara za koje uvijek trebate koji par prijateljskih ruku viška da vam pomognu.

- 09:01 - Komentari (25) - Isprintaj - Link

09.09.2016., petak

AJVAR - ZIMNICA






Ugodan vikend vam želim :)
... recept uskoro!

Oznake: ajvar, paprika, zimnica


- 16:10 - Komentari (17) - Isprintaj - Link

08.09.2016., četvrtak

KIT KAT TORTA

Pozdrav svima!
Nova predivna torta je osvojila moje ukućane, a nadam se da će i vas. Izgleda jako dobro, a vjerujte da je i vrlo ukusna. Moja kćer ju je poželjela i dobila mada mi je bio veliki izazov napraviti je. Uvijek postoji mogućnost da se ne stisne dovoljno i raspadne kada maknete kalup, međutim torta je ispala odlično. Velika prednost joj je što je brzo gotova i ništa ne morate peći, dok joj je nedostatak cijena namirnica koje trebate za njenu izradu. Naravno, to nije svakodnevni kolač nego je možete raditi za svečane prilike i vjerujte svi će ostati zadivljeni i njenim izgledom i okusom!
Sastojci potrebni za izradu torte (22 cm promjera):
15 paketa Kit kat čokoladica
400 ml slatkog vrhnja
450 g čokolade
2 želatine
300 ml slatkog vrhnja
2 žlice šećera u prahu
Prvo usitnite 5 paketića čokolade i utisnite ih u kalup za torte kao podlogu. Ostale čokoladice poslažite uz rub kalupa i stavite u frižider da se malo stisne.
Na pari otopite čokoladu i pomiješajte je s tekućim slatkim vrhnjem te dodajte otopljenu i zagrijanu želatinu.
Posebno izradite mikserom 300 ml slatkog vrhnja i šećer te ručno pomiješajte s ostatkom kreme. Prelijte preko podloge i stavite u frižider. Tortu možete ukrasiti po želji, a ja sam svoju posipala komadićima čokolade i ukrasila crvenom mašnom!
Servus i uživajte u ovoj predivnoj slastici :)


Oznake: kit-kat torta, čokolada, desert


- 08:48 - Komentari (26) - Isprintaj - Link

07.09.2016., srijeda

TAČKRLE S PEKMEZOM

Pozdrav svima!
Danas se prisjećamo djetinjstva uz mirise i okuse domaćih tačkrla. Ti vrući slatki jastučići punjeni domaćim pekmezom
uvijek me odvedu u prošlost u dane igre i smijeha. Danas ih radim ne samo za sebe nego i za sve vas koji cijenite i volite tradicionalnu kuhinju i stare provjerene domaće recepte!
Sastojci potrebni za izradu tačkrla:
400 g glatkog brašna
2 jaja
300 g pire krumpira
3 žlice ulja
pola žličice soli
pekmez od marelica
Uglavnom ih radim od ostataka pire krumpira, ali ako ga nemate možete skuhati krumpir u ljusci i naribati.
Dodajte ostale sastojke i zamijesite glatko tijesto. Podijelite ga na dva dijela i razvaljajte na pola centimetra debljine. Možete ih rezati i oblikovati u kvadratiće ili polumjeseca kao ja. Izrežite čašom ili okruglim kalupom tijesto te stavite na sredinu svakog kruga žličicu pekmeza.



Pritisnite prstima ili vilicom dobro svaki rub da tijekom kuhanja pekmez ne iscuri. Možete ih pripremati svježe ili zamrznuti za neku drugu priliku. Kuhajte ih u slanoj vrućoj vodi, a gotove su kad isplivaju na površinu.
Na malo masti ili maslaca prepržite krušne mrvice i prelijte preko tačkrla, a kombinacija s kiselim vrhnjem je više nego dobra!
Servus i u slast :)

Oznake: tačkrle, pekmez, marelice


- 08:57 - Komentari (15) - Isprintaj - Link

05.09.2016., ponedjeljak

ŠTRUDLA OD VIŠANJA

Pozdrav svima!
Višnja nas je ove godine opet bogato podarila. Višanja je bilo za džem, višnjevaču, kompot, ali i za štrudlu koja je jedan od omiljenih kolača mojih ukućana. Uz ovaj slasni domaći kolač i mirise višanja, cimeta i vanilije često uživamo, a posebno kada se nađe vremena za izradu domaćih kora. Znam da je to teško izvedivo uz današnji ritam života, ali kada vas miris domaće štrudle vrati u sretne dane djetinjstva vašem zadovoljstvu neće biti premca :)
Sastojci potrebni za izradu tijesta:
1 kg glatkog brašna
2 žličice soli
600 ml vode
2 žlice octa
100 g otopljenog maslaca - za premazivanje
Od navedenih sastojaka zamijesite tijesto, podijelite ga na dva dijela, stavite ga u nauljenu posudu i sa svih strana dobro premažite uljem te ostavite sat vremena da odstoji.
Za to vrijeme napravite nadjev:
1 kg očišćenih višanja
150 g šećera
2 pudinga od vanilije
cimet, vanil šećer
Puding u prahu posipajte preko višanja, dodajte šećer, cimet i vaniliju te dobro promiješajte.
Postupak izrade:
Stol prekrijte stoljnjakom i polako krenite nauljenim prstima razvlačiti tijesto od sredine prema van. Zbog octa je tijesto jako elastično i zaista se lako razvlači. Razvucite ga preko cijelog stola, a krajeve koji vise odrežite i možete ih ponovo premijesiti te iskoristiti opet.
Ako vam tijesto malo popuca uopće nije strašno jer se to neće kasnije ni primjetiti.
Razvučenu koru poškropite s malo otopljenog maslaca i posipajte s malo krušnih mrvica. Rasporedite pola nadjeva po tijestu i zarolajte pomoću stolnjaka prvo jednu stranu prema sredini, pa onda drugu.



Prerežite štrucu na tri dijela i premjestite u namašćeni lim za pečenje. Od navedene količine (dva komada tijesta) vam ispadne jedna velika tepsija sa šest štruca štrudla.

Premažite ih s maslacem i pecite na 190*C oko 30 minuta, dok ne dobiju lijepu hrskavu koricu!
Od odrezanih ostataka koje ste premijesili i ostavili da malo odstoje možete napraviti malu štrudlu od sira, jabuka ili krumpira. Ponovo razvucite i taj treći list tijesta, premažite ga omiljenim nadjevom i zarolajte ne do sredine nego skroz do kraja. Složite ga u okruglu posudu za pečenje da izgleda poput spirale, premažite maslacem i pecite dok ne dobije lijepu boju!
Neki su uživali u slasnoj štrudli od višanja, a ja u slanoj zagorskoj bučnici!



Servus i lijep pozdrav uz ovaj mali podsjetnik na naše tradicionalne delicije :)








Oznake: štrudla, domaće kore, višnje


- 09:04 - Komentari (29) - Isprintaj - Link

02.09.2016., petak

ČOKOLADNI UŽITAK

Pozdrav svima!
Ovo je kolač koji mogu razumjeti i voljeti samo pravi ljubitelji čokolade. Zasitno, teško, kalorično su riječi koje ne prihvaćam kao opis ove torte. Dakle, tko voli i cijeni čokoladu iznimno će uživati u ovom desertu bogatog i jakog čokoladnog okusa koji se naprosto topi u ustima i odvodi vas u neki drugi svijet. Olakšavajuća okolnost je ta što je tortica tako mala (kalup promjera18 cm) i jedna slasna kriška ovog savršenog deserta vas neće upropastiti nego naprotiv, usrećiti će vas i sve koji vole slatko!
Sastojci potrebni za izradu biskvita:
jaje
žlica šećera
žlica brašna
pola žlice kakaa
Dobro mikserom izradite sve sastojke i izlijte u kalup za torte promjera 18 centimetra te kratko ispecite.
Krema:
400 g tamne čokolade
400 ml slatkog vrhnja
90 g maslaca
Čokoladu i maslac otopite u mikrovalnoj te smjesi dodajte ugrijano slatko vrhnje. Dobro promiješajte i ostavite kremu da se malo rashladi te prelijte preko biskvita. Ostavite preko noći na hladnom da se stisne i već sutradan možete uživati u ovom malom slatkom savršenstvu :)
Originalan recept ove torte sam pronašla na Majinom blogu i nisam mogla odoljeti da ga podijelim s vama. Zavirite malo i uživajte u njenim finim domaćim jelima i desertima!
Servus i uživajte :)




Oznake: čokoladna torta, desert, čisti užitak


- 18:58 - Komentari (22) - Isprintaj - Link

01.09.2016., četvrtak

KUHANI PARADAJZ - ZIMNICA

Pozdrav svima!
Došlo je vrijeme da polagano počnemo pripremati zimnicu. Naravno, za taj veliki posao morate imati puno ljubavi, volje i vremena. Ove predivne sunčane dane sam iskoristila za pripremu kuhanog paradajza i ciganskog graha.
Danas ćemo pričati o kuhanom paradajzu kojeg svake godine pripremam od velike količine povrća jer ga rado koristim u svojoj kuhinji, a radim ga po starom provjerenom receptu već godinama. Već unaprijed znam za što ću ga sve trebati i u čemu ćemo uživati tijekom cijele godine. Pizza, razni umaci, punjena paprika... samo su dio jela koja postaju puno ukusnija upotpunjena kuhanim paradajzom koji im daje posebnu "domaću" notu :)
Sastojci potrebni za izradu kuhanog paradajza:
50 kg paradajza (sorta šljivar)
2 kg zelene paprike
1.5 kg luka
330 g soli
3 konzervansa
10 žlica šećera (ovisi o zrelosti ili vrsti paradajza)
Paradajz oprati, narezati na komade i posoliti te dobro promiješati.
Stisnuti i gnječiti rukama koliko je moguće te ostaviti da stoji preko noći.
Isti dan očistiti luk i papriku te skuhati i ostaviti u toj tekućini također do drugog dana.
Drugi dan pasirati paradajz, luk i papriku te sve pomiješati u velikom kotlu.




Naravno, ako radite velike količine i imate kotao. Tko se odluči za manje paradajza cijeli postupak neka prilagodi svojim potrebama.
Moram naglasiti da ne morate stavljati luk i papriku po originalnom receptu, ali nama je tako ukusnije.
Sve skupa kuhajte dok se malo ne zgusne (ovu količinu sam kuhala oko 2 sata).
Srećom, nije potrebno stalno miješati jer se ne lovi za dno posude. Kada ste završili umiješajte konzervans i punite paradajz u čiste flaše dok je još vruć.
U svaku flašu nalijte na vrh malo ulja koje će čuvati paradajz od kvarenja. Bitno je ostaviti flaše malo zamotane da ostanu tople i da se hlade polako (prekrijte ih nekom starom tkaninom).
Od ove količine mi ispadne cca. 40-tak staklenki paradajza i sav ovaj posao je vrijedan truda jer svi zaista uživamo kroz cijelu godinu u okusu domaćeg paradajza!
Servus :)





Oznake: zimnica, domaći kuhani paradajz


- 09:19 - Komentari (30) - Isprintaj - Link

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< rujan, 2016 >
P U S Č P S N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    

KONTAKT

TORTE

KOLAČI

KRUH, PECIVA I RAZNO