Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/gurmanka

Marketing

ŠTRUDLA OD VIŠANJA

Pozdrav svima!
Višnja nas je ove godine opet bogato podarila. Višanja je bilo za džem, višnjevaču, kompot, ali i za štrudlu koja je jedan od omiljenih kolača mojih ukućana. Uz ovaj slasni domaći kolač i mirise višanja, cimeta i vanilije često uživamo, a posebno kada se nađe vremena za izradu domaćih kora. Znam da je to teško izvedivo uz današnji ritam života, ali kada vas miris domaće štrudle vrati u sretne dane djetinjstva vašem zadovoljstvu neće biti premca :)
Sastojci potrebni za izradu tijesta:
1 kg glatkog brašna
2 žličice soli
600 ml vode
2 žlice octa
100 g otopljenog maslaca - za premazivanje
Od navedenih sastojaka zamijesite tijesto, podijelite ga na dva dijela, stavite ga u nauljenu posudu i sa svih strana dobro premažite uljem te ostavite sat vremena da odstoji.
Za to vrijeme napravite nadjev:
1 kg očišćenih višanja
150 g šećera
2 pudinga od vanilije
cimet, vanil šećer
Puding u prahu posipajte preko višanja, dodajte šećer, cimet i vaniliju te dobro promiješajte.
Postupak izrade:
Stol prekrijte stoljnjakom i polako krenite nauljenim prstima razvlačiti tijesto od sredine prema van. Zbog octa je tijesto jako elastično i zaista se lako razvlači. Razvucite ga preko cijelog stola, a krajeve koji vise odrežite i možete ih ponovo premijesiti te iskoristiti opet.
Ako vam tijesto malo popuca uopće nije strašno jer se to neće kasnije ni primjetiti.
Razvučenu koru poškropite s malo otopljenog maslaca i posipajte s malo krušnih mrvica. Rasporedite pola nadjeva po tijestu i zarolajte pomoću stolnjaka prvo jednu stranu prema sredini, pa onda drugu.



Prerežite štrucu na tri dijela i premjestite u namašćeni lim za pečenje. Od navedene količine (dva komada tijesta) vam ispadne jedna velika tepsija sa šest štruca štrudla.

Premažite ih s maslacem i pecite na 190*C oko 30 minuta, dok ne dobiju lijepu hrskavu koricu!
Od odrezanih ostataka koje ste premijesili i ostavili da malo odstoje možete napraviti malu štrudlu od sira, jabuka ili krumpira. Ponovo razvucite i taj treći list tijesta, premažite ga omiljenim nadjevom i zarolajte ne do sredine nego skroz do kraja. Složite ga u okruglu posudu za pečenje da izgleda poput spirale, premažite maslacem i pecite dok ne dobije lijepu boju!
Neki su uživali u slasnoj štrudli od višanja, a ja u slanoj zagorskoj bučnici!



Servus i lijep pozdrav uz ovaj mali podsjetnik na naše tradicionalne delicije :)










Post je objavljen 05.09.2016. u 09:04 sati.