Gurmanka

13.02.2018., utorak

KRAFNE






Krafne koje uvijek uspiju, mekane i mirisne, baš kao nekada bakine!
Recept možete pronaći ovdje!
Servus i u slast :)

Oznake: fašnik, krafne, pokladnice


- 20:57 - Komentari (11) - Isprintaj - Link

28.02.2017., utorak

KRAFNE

Pozdrav!
Pokladnica ili krafna je slatki kolač od dizanog tijesta, a ovo vrijeme maškaranja učinit će slađim i posebnijim!
Imate li vremena i volje poigrajte se i napravite ove meke i pahuljaste, uvijek moderne slasne zalogajčiće!
Vašem zadovoljstvu neće biti ravna i biti ćete ponosni jer nema ništa slađe od netom pečene vruće slasne krafne!
Kruna svega je domaća marmelada kojom ih svakako napunite!
Podsjetimo se ovog već prije objavljenog recepta tek toliko da utvrdimo gradivo :)
Sastojci potrebni za izradu krafni:
svježi kvasac
300 ml mlijeka
prstohvat soli
3 žlice šećera
3 žlice otopljenog maslaca
jaje + žumanjak
500 g glatkog brašna
2 žlice ruma
limunova korica (nije obavezno)
Ugrijte mlijeko sa žlicom šećera te umješajte kvasac u njega i ostavite da se digne.
Kada je kvas narastao dodajte ga brašnu i ostalim sastojcima te zamijesite glatko tijesto.
Ostavite ga jedan sat da se diže i razvaljajte, ali pazite, nikako ne pretanko jer će vam krafne ostati male i nećete dobiti onaj famozni prsten. Razvaljajte tijesto na cca.2 cm debljine i okruglim kalupom ili čašom režite krafne.
Pazite da čaša ne bude premala jer će se krafnice okretati u ulju kao fritulice i nećete ih moći ravnomjerno ispržiti (promjer mog kalupa je bio 8 cm).
Pobrašnite radnu površinu i na nju poslažite izrezane krafne te ostavite da se opet dižu oko 30 minuta.
U dubokoj posudi dobro ugrijte ulje i kada se zagrijalo možete krenuti s prženjem krafni, ali pazite da ih ne stavite previše jer će se lijepiti jedna za drugu. Ja sam pržila po 4 krafne, ali to ovisi o veličini vaše posude.
Na ulje okrenite prema dolje onaj dio krafne koji je bio gore kada su se dizale tako da imaju lijep pravilan oblik.
Vrlo brzo potamne tako da morate biti jako pažljivi, pecite ih po minutu sa svake strane, opet ovisno o temperaturi vašeg ulja.
Vadite ih na papir koji će upiti višak masnoće i prema želji napunite marmeladom ili samo posipajte šećerom u prahu!
Servus i u slast :)







Oznake: kolači, krafne, marmelada, fašnik


- 07:35 - Komentari (43) - Isprintaj - Link

28.10.2016., petak

KRAFNE

Pozdrav!
Jučerašnji trenutak inspiracije ili samo trenutak moje slabosti prema ovim vrućim slatkim lopticama!
Pokladnica ili krafna je slatki kolač od dizanog tijesta, a vole ih gotovo svi. Međutim, postoji kvaka,nije ih baš lako napraviti!
Pokušala sam već s puno recepata, ali nisam bila baš zadovoljna rezultatima. Okus im je fenomenalan, nisu pune masnoće, ali nikako da dobijem onaj famozni prsten koji su uvijek imale krafne naših baka.
Rijetko ih radim jer sam nekada poznavala dragu osobu kojoj su uvijek ispadale savršeno tako da smo njoj prepuštali taj delikatan posao. Ona više nije s nama, pa sada ja pokušavam, ali samo pokušavam, postići da krafne budu što sličnije njenima.
Naravno, postoji puno raznih trikova da bi krafne ispale sočne i ukusne. Ja još uvijek istražujem, a do tada dijelim s vama ovaj recept koji zadovoljava stroge kriterije svih ljubitelja krafni u mojoj obitelji, a i šire :)
Sastojci potrebni za izradu krafni:
pola svježeg kvasca
300 ml mlijeka
prstohvat soli
3 žlice šećera
3 žlice otopljenog maslaca
jaje + žumanjak
500 g glatkog brašna
limunova korica (nije obavezno)
Ugrijte mlijeko s žlicom šećera te umiješajte kvasac u njega i ostavite da se digne.
Kada je kvas narastao dodajte ga brašnu i ostalim sastojcima te zamijesite glatko tijesto.
Ostavite ga jedan sat da se diže i razvaljajte, ali pazite, nikako ne pretanko jer će vam krafne ostati male i nećete dobiti onaj famozni prsten. Razvaljajte tijesto na cca.2 cm debljine i okruglim kalupom ili čašom režite krafne. sada vas moram upozoriti da pazite da čaša ne bude premala jer će se krafnice okretati u ulju kao fritulice i nećete ih moći ravnomjerno ispržiti (promjer mog kalupa je bio 8 cm).
Pobrašnite radnu površinu i na nju poslažite izrezane krafne te ostavite da se opet dižu oko 30 minuta.
U dubokoj posudi dobro ugrijte ulje i kada se zagrijalo možete krenuti s prženjem krafni, ali pazite da ih ne stavite previše jer će se lijepiti jedna za drugu. Ja sam pržila po 4 krafne, ali to ovisi o veličini vaše posude.
Vrlo brzo potamne tako da morate biti jako pažljivi, pecite ih po nekoliko minuta sa svake strane, opet ovisno o temperaturi vašeg ulja.
Vadite ih na papir koji će upiti višak masnoće i posipajte šećerom u prahu!
Svoje sam naknadno punila pomoću šprice za kreme marmeladom od marelica i nutellom jer tako vole moje cure, a vama prepuštam da sami odlučite i napunite ih svojim omiljenim nadjevom!
P.S. Od ostataka tijesta sam napravila nešto za što sam pronašla ideju pretražujući internet, ali o tome vrlo skoro :):)
Servus i u slast :)



Oznake: kolači, krafne, marmelada, desert


- 07:35 - Komentari (24) - Isprintaj - Link

09.02.2016., utorak

FRITULE S JABUKAMA / AMERIČKE KRAFNE

Pozdrav svima!

Fašničko je vrijeme, a priprema krafni vam je tlaka. Nema potrebe stvarati si stres u ova već i onako stresna vremena. Krafne moraju imati poseban bijeli prsten, stavlja li se rum ili rakija, hoće li biti masne,..? Preskočite sva ta pitanja i napravite jednostavne, a tako fine, dobre, stare, domaće fritule. Neka to danas ne budu obične fritule, već ih obogatite jabukama i cimetom. Cimet će im dati onaj neponovljivi miris, a jabuke prepoznatljiv okus. Gotove su za 15-ak minuta, a vjerujte mi da se vaši ukućani neće ni zapitati gdje su nestale krafne. Domaće fritulice, fine i mirišljave, pravi su izbor za današnji fašnički dan!

Sastojci potrebni za izradu fritula:
-200g brašna
-50g šećera
-100 mL mlijeka
-pola praška za pecivo
-1/4 žličice soli
-žličica cimeta
-jaje
-2 žlice rastopljenog maslaca
-vanilija
-jabuka oguljena i narezana na kockice

Miksajte sve sastojke, vadite fritule malom žlicom i pecite na već prethodno ugrijanom ulju. Možete ih posuti šećerom u prahu ili preliti rastopljenom čokoladom. Uživajte u ovim malenim i mirisnim kuglicama!




Možete se odlučiti i pokušati napraviti američku varijantu krafni koja je svakako zdravija jer se ne peku u dubokoj masnoći. Prhke su i hrskave te vam svakako preporučam da isprobate i ovu varijantu!


AMERIČKE KRAFNE (DONUTS)

Sastojci za tijesto:
-500 g glatkog brašna
-250 g šećera
-280 ml mlijeka
-220 g rastopljenog maslaca
-2 jaja
-1 žlica arome vanilije
-1/2 praška za pecivo
-1/2 žličice soli

Prvo miksajte jaja i šećer pa dodajte ostale sastojke, a na kraju umiješajte brašno. Koristila sam vrećicu za šlag i pomoću nje sam napunila kalup za krafne. Prvo ga nauljite i stavite smjesu pa se neće zalijepiti za kalup. Pecite ih na 220*C oko 15 minuta.
Umočite ih u preljev od čokolade i ukrasite po želji.


Oznake: krafne, fašnik


- 07:05 - Komentari (10) - Isprintaj - Link

09.01.2016., subota

AMERIČKE KRAFNE (DONUTS)

Pozdrav svima!
Krafna je slatki kolačić od dizanog tijesta koje se prži u ulju i puni raznim nadjevima.Moram vam priznati da me nikada nisu posebno privlačile sve do otkrića ovog prefinog recepta. Ove male američke krafnice su zaista posebne i drugačije osobito kad su pečene u kalupu za krafnice tj. ne prže se u ulju. Prhke su i hrskave, a topli čokoladni preljev im daje završnu notu i čini ih još posebnijima!
Svakako ih probajte!
Sastojci za tijesto:
500 g glatkog brašna
250 g šećera
280 ml mlijeka
220 g rastopljenog maslaca
2 jaja
1 žlica arome vanilije
1/2 praška za pecivo
1/2 žličice soli
Prvo miksajte jaja i šećer pa dodajte ostale sastojke, a na kraju umiješajte brašno. Koristila sam vrećicu za šlag i pomoću nje sam napunila kalup za krafne. Prvo ga nauljite i stavite smjesu pa se neće zalijepiti za kalup. Pecite ih na 220*C oko 15 minuta.
Umočite ih u preljev od čokolade i ukrasite po želji.
Servus i uživajte :)


Oznake: amerike, krafne, desert


- 09:31 - Komentari (5) - Isprintaj - Link

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< travanj, 2018  
P U S Č P S N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            

KONTAKT

TORTE

KOLAČI

KRUH, PECIVA I RAZNO

Blog.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Blog.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice Blog.hr kliknite na gumb "Slažem se".Slažem se