Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/gurmanka

Marketing

KRAFNE

Pozdrav!
Pokladnica ili krafna je slatki kolač od dizanog tijesta, a ovo vrijeme maškaranja učinit će slađim i posebnijim!
Imate li vremena i volje poigrajte se i napravite ove meke i pahuljaste, uvijek moderne slasne zalogajčiće!
Vašem zadovoljstvu neće biti ravna i biti ćete ponosni jer nema ništa slađe od netom pečene vruće slasne krafne!
Kruna svega je domaća marmelada kojom ih svakako napunite!
Podsjetimo se ovog već prije objavljenog recepta tek toliko da utvrdimo gradivo :)
Sastojci potrebni za izradu krafni:
svježi kvasac
300 ml mlijeka
prstohvat soli
3 žlice šećera
3 žlice otopljenog maslaca
jaje + žumanjak
500 g glatkog brašna
2 žlice ruma
limunova korica (nije obavezno)
Ugrijte mlijeko sa žlicom šećera te umješajte kvasac u njega i ostavite da se digne.
Kada je kvas narastao dodajte ga brašnu i ostalim sastojcima te zamijesite glatko tijesto.
Ostavite ga jedan sat da se diže i razvaljajte, ali pazite, nikako ne pretanko jer će vam krafne ostati male i nećete dobiti onaj famozni prsten. Razvaljajte tijesto na cca.2 cm debljine i okruglim kalupom ili čašom režite krafne.
Pazite da čaša ne bude premala jer će se krafnice okretati u ulju kao fritulice i nećete ih moći ravnomjerno ispržiti (promjer mog kalupa je bio 8 cm).
Pobrašnite radnu površinu i na nju poslažite izrezane krafne te ostavite da se opet dižu oko 30 minuta.
U dubokoj posudi dobro ugrijte ulje i kada se zagrijalo možete krenuti s prženjem krafni, ali pazite da ih ne stavite previše jer će se lijepiti jedna za drugu. Ja sam pržila po 4 krafne, ali to ovisi o veličini vaše posude.
Na ulje okrenite prema dolje onaj dio krafne koji je bio gore kada su se dizale tako da imaju lijep pravilan oblik.
Vrlo brzo potamne tako da morate biti jako pažljivi, pecite ih po minutu sa svake strane, opet ovisno o temperaturi vašeg ulja.
Vadite ih na papir koji će upiti višak masnoće i prema želji napunite marmeladom ili samo posipajte šećerom u prahu!
Servus i u slast :)









Post je objavljen 28.02.2017. u 07:35 sati.