Gurmanka

05.03.2016., subota

SALENJACI

Pozdrav svima!
Salenjaci su tradicionalni kolači kojih se svakako vrijedi prisjetiti. Ovi kolači kod većine nas prizivaju razna lijepa sjećanja na prošla vremena, na mirise i okuse koji su se širili iz kuhinja naših baka...
Mnogi ti okusi nas vraćaju u djetinjstvo, a salenjaci uz čvarkove pogačice su svakako jedan od najprepoznatljivijih tradicionalnih slavonskih kolača. Ovaj kolač se možda neće svidjeti mnogima od vas, osobito mlađima, ali vjerujte da ih jednom probate sigurno biste uživali u njihovom okusu. Naravno, umjesto sala možete koristiti maslac ili margarin dok ostatak recepta ostaje nepromijenjen. Meni je drago da postoje još ti naši stari izvorni recepti kojih se moramo prisjetiti i izvući ih iz zaborava, a salenjaci su svakako jedan od njih!
Sastojci potrebni za izradu salenjaka:
1 kg glatkog brašna
svježi kvasac
jaje
2 žličice soli
4 žlice šećera
500 ml mlijeka
100 ml ulja
100 ml mineralne vode
400 g mljevenog sala
Napravite kvas od kvasca, žlice šećera i 150 ml mlijeka. Kada se digne dodajte ga ostalim sastojcima i zamijesite glatko tijesto koje ostavite da se digne. Kada se tijesto diglo tanko ga razvaljajte u pravokutnik i premažite salom koje ste podijelili na tri dijela jer ćete tijesto tri puta premazivati. Kada ste ga prvi put premazali presložite ga 4 puta kao harmoniku i malo izlupajte valjkom za valjanje. Ostavite da stoji i svakih pola sata ponovite postupak. Zadnji put razvaljajte tijesto na centimetar debljine, razrežite na kvadratiće i punite ih marmeladom od marelica ili šljiva, koja vam je draža! Radite salenjake kao trokutiće, samo ih preklopite na pola ili kako god vi želite! Složite ih na lim za pečenje, premažite žumanjkom i ostavite da se malo dignu te pecite na 200*C dok ne dobiju lijepu zlatno smeđu boju!
Možete ih uvaljati u šećer u prahu ili samo lagano posipati!
Servus i uživajte u okusima naše tradicije :)





Oznake: salenjaci, marmelada, okus tradicije


- 09:07 - Komentari (19) - Isprintaj - Link

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< ožujak, 2016 >
P U S Č P S N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

KONTAKT

TORTE

KOLAČI

KRUH, PECIVA I RAZNO

Blog.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Blog.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice Blog.hr kliknite na gumb "Slažem se".Slažem se