Gurmanka

31.03.2016., četvrtak

MENTA MAKRONI SA ČOKOLADOM

Pozdrav svima!
Moja zaluđenost after eight čokoladom je tako duboka da će ta ovisnost i prijateljstvo sigurno trajati cijeli moj život . Volim kombinaciju čokolade i mente u bilo kojem obliku, zato su me ovi makroni kupili odmah čim sam ih isprobala. Nevjerojatan okus čokolade i svježina mente će vas natjerati da i vi zavolite ove predivne hrskave kolačiće. Neki recepti za makrone jednostavno "ne drže vodu", ali pokušajte s ovim jer su zaista super ispali, vi samo slijedite moje upute i držite fige:)
Sastojci potrebni za izradu makrona:
150 g bademovog brašna
150 g šećera u prahu
110 g bjelanjaka (3 kom.)
40 ml vode
120 g šećera
3-4 kapi arome mente (jačina okusa ovisi o vama)
zelena boja (ako treba)
Krema:
200 g čokolade
50 ml slatkog vrhnja
aroma mente
Bademovo brašno i šećer u prahu pomiješajte i prosijte da ne ostanu grudice. Stavite kuhati vodu i šećer dok se šećer ne otopi i postane gusti sirup (5 minuta) te polako ulijevajte u snijeg koji ste napravili od bjelanjaka. Kada ste dobili čvrsti snijeg od bjelanjaka lagano špatulom umiješajte bademovo brašno i šećer u prahu. Sada možete dodati aromu mente i boju prema potrebi. Polako miješajte masu dok ne dobije strukturu lave tj. da lagano curi sa špatule. Stavite smjesu u vrećicu za ukrašavanje i na plehu za pečenje, koji ste obložili pek papirom, radite kružiće jednake veličine. Ostavite da stoje 30 minuta i stavite ih peći na 160*C oko 12 minuta. Probajte ih pomaknuti i ako se odvajaju od papira za pečenje vaši makroni su gotovi. Ostavite ih na plehu da se ohlade, pa spajajte sa čokoladnom kremom!
Ugrijte slatko vrhnje i prelijte ga preko čokolade. Dobro promiješajte, dodajte par kapi mente i stavite hladiti da možete mazati i spajati makrone.Kremu je najbolje napraviti prvu da se stigne ohladiti i stisnuti.
Ukrasite makrone kako god želite ili neka ostanu jednostavno zeleni!
Tako fini i hrskavi će nestati za tren, bili ukrašeni ili ne:)
Servus i uživajte:)


Oznake: makroni, menta, čokolada


- 07:16 - Komentari (11) - Isprintaj - Link

29.03.2016., utorak

GRČKA POGAČA

Pozdrav svima!
Skoro sve je moguće ispeći,pa čak i salatu. Ova pogača je napravljena od sastojaka grčke salate, mojih omiljenih, a ja sam dodala malo pršuta da je učini još poželjnijom.Za pripremu ovog recepta možete upotrijebiti i ostatke uskrsne šunke. Ova ukusna pogača od maslinovog ulja i origana ispunjena rajčicama, maslinama, lukom i feta sirom izvrstan je izbor ako želite iznenaditi vaše prijatelje nečim novim i drugačijim! Pravo je osvježenje nakon svih tih blagdanskih delicija :)
Sastojci potrebni za tijesto:
500 g glatkog brašna
200 ml tople vode
pola kvasca
120 ml maslinovog ulja
jaje
žličica soli
žličica origana
Napravite kvas od tople vode, žlice šećera i kvasca pa ga ostavite da se digne. Dodajte ga ostalim sastojcima i zamijesite glatko tijesto koje dižite sat vremena.
Za to vrijeme pripremite povrće po vašem izboru za nadjev, a ja sam koristila ove sastojke:
200 g smrvljenog feta sira
200 g narezane rajčice i paprike
100 g narezanih maslina
pola narezanog ljubičastog luka
kukuruz
pršut
Kada se tijesto diglo podijelite ga na 4 dijela koje razvaljajte na veličinu cca. 20x20 centimetara. Pola tijesta napunite nadjevom, a drugom polovinom ga prekrjite i krajeve samo pritisnite prstima.
Napravite 4 štruce, nožem napravite nekoliko rezova na vrhu da para može izlaziti van kada ih pečete i ostavite da se dižu još 10-tak minuta dok vi ugrijete pećnicu na 200*C. Pecite ih oko 35 minuta dok ne dobiju lijepu boju!
Servirajte ih uz neki umak ili jednostavno uz zelenu salatu!
Servus i u slast :)


Oznake: grčka pogača, povrće


- 08:34 - Komentari (13) - Isprintaj - Link

26.03.2016., subota

ČESTITKA





Sretan i blagoslovljen Uskrs želi vam vaša Gurmanka!

Oznake: čestitka, Uskrs


- 13:34 - Komentari (14) - Isprintaj - Link

25.03.2016., petak

PINCA - SLATKI USKRŠNJI KRUH

Pozdrav svima!
Možda još nemate omiljen recept za ovu predivnu slatku pogaču, pa pokušajte s ovim koji je mene potpuno oduševio!
Pinca je tradicionalan kolač koji je najljepši ukras uskršnjeg stola, a ja sam pokušala napraviti malo moderniju verziju. Ovaj put nije samo okruglog oblika već je ispletena u pletenicu i punjena slatkim sirom, orasima i brusnicama.Miris tople pince donijeti će u vaše domove duh tradicije i pravi blagdanski ugođaj!
Sastojci potrebni za tijesto:
500 g glatkog brašna
svježi kvasac
200 ml mlijeka
130 g maslaca
pola žličice soli
5 žutanjaka
100 g šećera
sok od pola naranče
žlica arome vanilije ili 2 žlice ruma
sir,orasi, brusnice, suho voće - prema želji ako želite puniti pincu
Napravite kvas od toplog mlijeka, žlice šećera i kvasca. Kada se digne dodajte ga ostalim sastojcima i zamijesite glatko mekano tijesto koje stavite dizati jedan sat u blago nauljenu posudu.
Kada se tijesto diglo podijelite ga na 4 dijela. Jedan dio razvaljajte u krug i stavite na dno podmazanog kalupa za torte. Od ostatka tijesta ispletite pletenicu koju složite na razvučeno tijesto, kružno uz rub kalupa. Sada se pinca opet diže oko sat vremena i spremna je za pećnicu. Ako želite možete je napuniti sa sirom i suhim voćem.
Nadjev:
100 g sira (svježi, mascarpone, ricotta...)
jaje
3 žlice šećera u prahu
aroma vanilije , naribana kora limuna ili naranče
malo oraha, brusnica...
Pomiješajte sve sastojke nadjeva i ulijte u sredinu pince pa stavite peći na 180*C oko 30 minuta, zatim je prekrijte folijom i pecite još 15 minuta. Kada je gotova tek sada je premažite žlicom meda kojeg ste razmutili s malo mlijeka.
Servus i uživajte u ovoj, vjerujte mi, izuzetno mekanoj pogači :)



Oznake: pinca, slatki kruh, pogača


- 07:17 - Komentari (17) - Isprintaj - Link

24.03.2016., četvrtak

TART SA ČOKOLADOM I MALINAMA

Pozdrav svima!
Ovaj poseban recept je samo za one koji znaju uživati u čokoladi, a osobito u čokoladi koja miriše na svježe maline čiji se okus savršeno upotpunjuje s njom. Ako želite napraviti nešto zaista posebno, napravite ovaj tart za koji je potrebno samo 15-tak minuta vašeg vremena i čarobna torta iz bajke je spremna za vaš užitak!
Sastojci potrebni za izradu deserta:
400 g oreo keksa
120 g otopljenog maslaca
700 g čokolade
300 ml slatkog vrhnja
300 g svježih malina
Oreo kekse usitnite i prelijte s otopljenim maslacem te dobro promiješajte. Prstima ili pomoću žlice pritisnite smjesu u okrugli kalup te stavite u frižider da se malo stegne.
Čokoladu i slatko vrhnje otopite kako inače radite, na pari ili u mikrovalnoj pećnici i miješajte dok ne dobijete gustu kompaktnu smjesu koju prelijte preko podloge od keksa. Vratite još malo u frižider da vam maline ne potonu ako je čokoladna smjesa mekana. Probajte lagano da li se krema počela stezati pa složite voće na nju. Ostavite da se sve skupa malo stegne i posipajte šećerom u prahu!
Servus i vjerujem da ćete uživati u svakom zalogaju ovog predivnog deserta:)







Oznake: tart, čokolada, maline=užitak


- 07:04 - Komentari (14) - Isprintaj - Link

23.03.2016., srijeda

DOMAĆA POGAČA

Pozdrav svima!
Danas vam darujem recept jedne posebne tradicionalne pogače zbog koje se vrijedi potruditi. Uskrsni blagdani su pred nama i bilo bi lijepo da ova predivna pogača bude ukras vašeg svečanog stola! Ukrasite je predivnom mašnom ili šarenim pisanicama i uživajte u njoj!
Sastojci potrebni za tijesto:
1 kg glatkog brašna
svježi kvasac
300 ml mlijeka
2 žlice šećera
50 ml ulja
jaje
200 ml tople vode
žlica soli
maslac ili margarin za premazivanje
Napravite kvas od toplog mlijeka, šećera i kvasca. Kada se digne dodajte ga brašnu i od svih sastojaka zamijesite glatko tijesto koje ostavite da se diže sat vremena. Tijesto razvaljajte na centimetar debljine i čašom režite krugove koje slažite u okrugli kalup promjera 25 centimetara. Svaki krug premažite otopljenim maslacem i pokrivajte trećinu kruga ispod njega. Treba vam oko 22 komada za vanjski krug, a za sredinu izrežite manje krugove (8 kom.) i završite pogaču tako da lijepo izgleda. Ostavite je da se diže pola sata, premažite lagano žumanjkom i pecite na 190*C oko 30 minuta, dok ne dobije lijepu boju.
Pogača je mekana i sočna, a izgledom će sigurno uljepšati vaš blagdanski stol!
Servus i uživajte:)


Oznake: domaća pogača


- 07:58 - Komentari (12) - Isprintaj - Link

21.03.2016., ponedjeljak

FERRERO ČAROLIJA

Pozdrav!
Za jednu posebnu mladu damu i za njen poseban dan jedna Ferrero čarolija!
Torta iz snova bogatog čokoladnog okusa koja će vas jednostavno ostaviti bez riječi!
Sastojci potrebni za biskvit:
5 jaja
100 g čokolade
150 g šećera
70 g brašna
prašak za pecivo
žlica arome vanilije
3 žlice krušnih mrvica
3 žlice mljevenih lješnjaka
70 g maslaca
Krema:
500 g sira mascarponea
500 ml slatkog vrhnja
400 g nutelle
50 g sjeckanih lješnjaka
50 g mljevenih napolitanki
100 g čokolade
Za biskvit odvojite bjelanjke i žutanjke te napravite snijeg od bjelanjaka.
Otopite maslac i čokoladu te ostavite da se malo ohladi. Za to vrijeme mikserom izradite žumanjke, šećer, brašno te ostale sastojke. Dodajte otopljenu čokoladu i lagano ručno umiješajte snijeg od bjelanjaka. Pecite biskvit na 180*C oko 30 minuta. Izvadite ga, ohladite i prerežite na tri dijela.
Za kremu izradite sir i nutellu te dodajte šlag od slatkog vrhnja. Ručno sjedinite sve sastojke i mažite na hladne kore.
Redoslijed slaganja: kora-krema.lješnjaci.napolitanke-malo otopljene čokolade i tako tri puta dok ne potrošite kremu.
Tortu ukrasite prema vlastitoj želji, dobro rashladite i uživajte u svakom zalogaju ove posebne torte!
Dugo sam tražila dobar recept i naišla na ovaj koji je savršen, jednostavan i precizan, hvala!
Servus dragi moji i uživajte:)


Oznake: Ferrero čarolija, torta


- 07:08 - Komentari (26) - Isprintaj - Link

19.03.2016., subota

OREO PLOČICE

Pozdrav svima!
Danas vam darujem recept za desert koji se odmah nametnuo svojim okusom i zauzeo važno mjesto u mojoj slatkoj bilježnici. Krem sir i bijela čokolada svojim okusom i teksturom daju predivan kontrast podlozi od hrskavih Oreo keksa. Ovo je jednostavno desert koji mora riješiti sve vaše probleme i učiniti vaš dan posebnim i ljepšim!
Sastojci potrebni za izradu kolača:
24 komada Oreo keksa - za podlogu
100 g maslaca
250 g bijele čokolade
150 g krem sira
12 + 6 komada narezanih Oreo keksa
Kekse usitnite i prelijte otopljenim maslacem te prstima utisnite u kalup 20x20 cm.
Otopite bijelu čokoladu na pari ili u mikrovalnoj pećnici, dodajte joj krem sir i narezane kekse te premažite preko podloge.
Posebno krupno narežite još 6 komada Oreo keksa i posipajte po kremi te sve skupa prošarajte preljevom od čokolade.
Stavite da se dobro ohladi, narežite i uživajte!
Servus i vjerujte mi da ovaj užitak ne smijete nikako propustiti :)



Oznake: Oreo, sir, čokolada


- 08:20 - Komentari (19) - Isprintaj - Link

17.03.2016., četvrtak

INTEGRALNA PECIVA SA SIROM

Pozdrav svima!
Moji ukućani su jutros uživali u toplom integralnom pecivu koje sam zamijesila jučer navečer i stavila na hladno. Ovo je jedna varijanta za zdrava, ali ipak ukusna peciva čija je izrada jednostavna samo zahtijeva nešto vremena koje je potrebno za dizanje tijesta. Peciva su idealna za jutarnji obrok jer su puna vlakana koja organizmu pružaju dovoljno energije da može izdržati naporne radne dane koji su iz dana u dan sve duži. Peciva su izvana hrskava, a njihovu mekoću i sočnost iznutra možemo zahvaliti siru!
Sastojci potrebni za izradu tijesta:
420 g integralnog brašna
svježi kvasac
žlica šećera
120 ml mlake vode
240 g svježeg sira
60 g rastopljenog maslaca
žlica soli
3 žlice rastopljenog maslaca za premazivanje
Napravite kvas od 100 ml tople vode, šećera i kvasca, pa dodajte ostalim sastojcima kada se digne. Zamijesite tijesto, a količina vode će ovisiti o vlažnosti sira koji koristite.Ostavite tijesto da se digne, a zatim ga podijelite na 16 komada koje formirajte u oblik loptica. Složite ih u okrugli kalup promjera cca. 25 centimetara i ostavite da se malo dižu dok pećnicu zagrijete na 200*C. Posipajte ih sjemenkama ako želite te pecite oko 30 minuta dok ne porumene. Sada ih premažite maslacem i uživajte u ovom toplom mirisnom pecivu!
Servus i uživajte :)



Oznake: pecivo, integralno, sir


- 07:13 - Komentari (18) - Isprintaj - Link

15.03.2016., utorak

BRIOŠ SA ČOKOLADOM I MARELICAMA

Pozdrav svima!
Već sam prije radila jednu varijantu ovog finog, slatkog francuskog kruha. Danas dijelim s vama brioš od čokolade i suhog voća koji je ispao zaista fantastičnog okusa, ali i interesantnog izgleda kada ga narežete.Tako je tradicionalan, a ipak moderan. Možete ga prilagoditi svojim ukusima i napraviti neku sasvim novu verziju. Najbitnije je da ga pojedete još toplog jer tada je zaista božanstvenog okusa! Uz šalicu toplog mlijeka ili čaja krijepi dušu!
Sastojci potrebni za tijesto:
250 g glatkog brašna
80 g omekšalog maslaca
2 jaja
1/2 svježe germe
2 žlice šećera
80 ml mlijeka
1/2 žličice soli
2 šake nasjeckane čokolade
šaka nasjeckanih suhih marelica
Napravite kvas od toplog mlijeka, šećera i germe. Izradite mikserom maslac i jaja, dodajte ostale sastojke i kvas. Zamijesite ljepljivo, mekano tijesto koje stavite u posudu premazanu uljem na sat vremena da se diže. Kada se udvostručilo podijelite ga na dva dijela. Jednoj polovini umijesite čokoladu i stavite na dno kalupa, a drugoj marelice i stavite je na čokoladni dio. Sve skupa ostavite još mirovati 30 minuta, premažite žumanjkom i stavite peći na 180*C oko 35 minuta!
Kažu da ga nije dobro rezati dok je još topao, ali samo navalite! Pojedite ga baš takvog jer je tada najbolji!
Servus i uživajte:)







Oznake: brioš, čokolada, marelice


- 21:27 - Komentari (11) - Isprintaj - Link

14.03.2016., ponedjeljak

TOAST MINI PITE

Pozdrav svima!
Danas ste baš lijeni, a jede vam se slatko! Ne brinite, postoji rješenje i za to :)
Radila sam mini pite s podlogom pod toasta. Prhko tijesto zahtijeva malo više vašeg vremena kao i biskvit, pa predlažem da pokušate napraviti pite na ovaj način. Vrlo su sočne, mekane i ukusne, a izbor voća prepuštam vama! Koristila sam jabuke jer moj obožavani začin, cimet, najbolje dođe do izražaja uz njih. Pite su brzo gotove, jednostavan je način pripreme i svaka moderna užurbana domaćica može pronaći malo vremena za njihovu izradu!
Sastojci potrebni za izradu pita:
2 jabuke
toast
2 jaja (Pozz Euro:))
300 ml mlijeka
žlica arome vanilije
2 žlice šećera
cimet
Jabuke tanko narezati ili naribati i preliti s malo limunovog soka.
Jaja, mlijeko i šećer dobro promiješati te staviti arome prema želji. Od duple kriške toasta izrežite kalupom ili čašom veliki krug koji dobro umočite u otopinu mlijeka i jaja. Nekoliko puta okrenite da dobro upije tekućinu pa stavite na lim za pečenje obložen pek papirom. Možete napraviti više mini pita, ovisi koliko imate jabuka ili toasta, glavno da radite duple kriške za podlogu. Kada ste stavili namočeni toast, poslažite po njemu jabuke ili neko drugo voće i posipajte ga smeđim šećerom i cimetom.Pecite pite na 190*C oko 25 minuta, dok ne dobiju lijepu zlatnu boju!
Kada su se malo ohladile, obilno sam ih prelila s domaćim medom od kestena vrlo aromatičnog okusa. Božanstveno!
Servus i uživajte:)






Oznake: toast, pita, jabuke


- 07:09 - Komentari (16) - Isprintaj - Link

12.03.2016., subota

KIKIRIKI PLOČICE

Pozdrav svima!
Možda je baš danas dan da pokušate napraviti ove fine pločice, kažem napraviti jer je ovo desert koji se ne treba peći. Čokoladne pločice s kikirikijem su brz i jednostavan desert s mramornim efektom zbog kojeg, morate se složiti, izgledaju fantastično. Kombinacija čokolade i kikirikija nam uvijek daje jedan nevjerojatan slatko-slani okus koji jednostavno morate voljeti!
Sastojci potrebni za podlogu:
200 g Digestiv keksa (čajni kolutići, integralni keksi...)
50 g maslaca
120 g kikiriki maslaca
Kekse usitnite, prelijte maslacem i dodajte kikiriki maslac te dobro promiješajte. Rukama ih utisnite u manju posudu cca. 20x20 centimetara.
Čokoladni preljev:
200 g čokolade
60 g maslaca od kikirikija
Na pari otopite čokoladu i dodajte joj 30 g maslaca od kikirikija. Kada ste dobili finu glatku kremu prelijte je preko podloge od keksa.
Ostatak maslaca od kikirikija tj. 30 g otopite na laganoj vatri i žlicom stavljajte na čokoladnu kremu. Pazite da lagano radite nepravilne oblike da ih možete nožem prošarati i dobiti predivan mramorni efekt. Kada se desert ohladi spreman je za serviranje, a osobito ćete njime usrećiti mlade i sve one koji se tako osjećaju:)
Servus i uživajte:)











Oznake: kikiriki, pločice, čokolada


- 10:06 - Komentari (12) - Isprintaj - Link

11.03.2016., petak

MUFFINI SA SIROM

Pozdrav svima!
Danas dijelim s vama super brzi i jednostavan recept za muffine od sira koji ćete sigurno češće raditi kada ih jednom probate. Muffini su tako ukusni, sočni i mekani iznutra dok su izvana hrskavi i pikantni te odlično idu uz svježu salatu. Možete ih poslužiti kao samostalan obrok ili kao slane zalogajčiće na druženjima s prijateljima. Pojačajte njihov okus tako da im dodate mladi luk ili neke druge začine te ih prilagodite svojim željama. Djeca mogu sama birati okuse koje vole i napraviti muffine baš po svojoj ideji.
Probajte i uživajte igrajući se:)
Sastojci potrebni za izradu muffina:
200 g glatkog brašna
pola praška za pecivo
pola žličice soli
200 g naribanog sira (koristila sam gaudu)
120 ml jogurta
120 ml mlijeka
jaje
60 g rastopljenog maslaca
Pomiješajte u zdjeli prvo sve suhe sastojke i sitno naribani sir. Jaje, jogurt i mlijeko izradite mikserom i dodajte rastopljeni maslac te ulijte među suhe sastojke i dobro promiješajte. Možete dodati svoje začine, ali obavezno stavite svježe mljevenog papra.
Kalup za muffine premažite margarinom i posipajte brašnom tako da ne morate koristiti košarice, a muffini se lijepo odvajaju od kalupa. Stavljajte žlicom smjesu u kalup, svaki muffin posipajte crvenom mljevenom paprikom i naribanim sirom.
Pecite ih na 190*C oko 25 minuta, dok ne porumene!
Servus i uživajte:)


Oznake: muffini, sir


- 07:22 - Komentari (11) - Isprintaj - Link

09.03.2016., srijeda

KUGLOF S BOROVNICAMA I LIMUNOM

Pozdrav svima!
Volim ovaj jednostavan kolač jer me uvijek uspije razveseliti! Priprema ovog recepta traje nekoliko minuta, pa možete često uživati u ovom kuglofu. Zašto ga ne pripremiti, skuhati kavu ili čaj te pozvati prijateljicu i provesti veselo vaše slobodno popodne! Volim okus borovnica u kolačima, osobito ovaj kuglof jer je sočan i mekan, a limun mu daje svježinu. Možete ga poslužiti samo posutog šećerom u prahu ili prelivenog preljevom od limuna, obje kombinacije su dobre!
Sastojci potrebni za tijesto:
220 g omekšalog maslaca
300 g šećera
3 jaja
žlica arome vanilije
2 žlice naribane limunove kore
2 žlice soka od limuna
370 g brašna
prašak za pecivo
žličica soli
200 ml mlaćenice (koristila sam jogurt 0.9 %)
200 g smrznutih borovnica
Limun glazura:
125 g šećera u prahu
2 žlice soka od limuna
Izradite mikserom maslac i šećer te dodajte jaja. Naizmjence dodajte jogurt i brašno te ostale sastojke. Borovnice pomiješajte sa žlicom brašna da ne puste jako boju po tijestu. Na kraju ih ručno, ali vrlo kratko pomiješajte u smjesu te stavite peći u premazan kalup. Pecite ga na 180*C oko jedan sat i provjeravajte štapićem sredinu da li je pečeno.
Ukrasite ga preljevom, voćem ili samo posipajte šećerom!
Servus i uživajte :)










Oznake: kuglof, borovnice, limun


- 07:24 - Komentari (15) - Isprintaj - Link

08.03.2016., utorak

Dan žena!

Drage moje!
Svim damama želim sretan Dan žena :)



... recept uskoro!

Oznake: čestitka


- 07:58 - Komentari (12) - Isprintaj - Link

07.03.2016., ponedjeljak

LIMUN KOCKE

Pozdrav svima!
Pošto sam dobila svježu pošiljku Viškog eko limuna, pozdravi mojoj dilerici, odlučila sam napraviti pravu vitaminsku bombu - limun kocke! Tko voli limun mora svakako, barem jedanput, probati ovaj desert jer je pun mirisa i okusa koji će vas oduševiti svojom svježinom. Recept je vrlo jednostavan za pripremu, a kocke je najbolje poslužiti prvi dan jer su tada savršene teksture. Kombinacija hrskave korice i glatkog mirisnog nadjeva od limuna mora zadovoljiti svakog tko uživa kao i ja u desertima s limunom!
Sastojci potrebni za tijesto:
250 g brašna
200 g omekšalog maslaca
100 g šećera
pola žličice soli
Zamijesite tijesto i utisnite ga prstima ili razvaljajte za tepsiju veličine 23x33cm. Stavite peći koru na 180*C oko 20 minuta i kada malo porumeni izvadite je i kratko rashladite.
Nadjev od limuna:
300 g šećera
3 žlice brašna
4 jaja
2 žlice naribane limunove korice
150 ml limunovog soka
Pomiješajte šećer i jaja u zdjeli te smjesi dodajte brašno i limunov sok. Ulijte nadjev od limuna na pripremljenu koru i pecite još 20 minuta tj. dok ne porumeni.
Prije serviranja ohladiti i posipati šećerom u prahu!
Servus i uživajte:)











Oznake: limun, kocke, kolač


- 09:48 - Komentari (18) - Isprintaj - Link

05.03.2016., subota

SALENJACI

Pozdrav svima!
Salenjaci su tradicionalni kolači kojih se svakako vrijedi prisjetiti. Ovi kolači kod većine nas prizivaju razna lijepa sjećanja na prošla vremena, na mirise i okuse koji su se širili iz kuhinja naših baka...
Mnogi ti okusi nas vraćaju u djetinjstvo, a salenjaci uz čvarkove pogačice su svakako jedan od najprepoznatljivijih tradicionalnih slavonskih kolača. Ovaj kolač se možda neće svidjeti mnogima od vas, osobito mlađima, ali vjerujte da ih jednom probate sigurno biste uživali u njihovom okusu. Naravno, umjesto sala možete koristiti maslac ili margarin dok ostatak recepta ostaje nepromijenjen. Meni je drago da postoje još ti naši stari izvorni recepti kojih se moramo prisjetiti i izvući ih iz zaborava, a salenjaci su svakako jedan od njih!
Sastojci potrebni za izradu salenjaka:
1 kg glatkog brašna
svježi kvasac
jaje
2 žličice soli
4 žlice šećera
500 ml mlijeka
100 ml ulja
100 ml mineralne vode
400 g mljevenog sala
Napravite kvas od kvasca, žlice šećera i 150 ml mlijeka. Kada se digne dodajte ga ostalim sastojcima i zamijesite glatko tijesto koje ostavite da se digne. Kada se tijesto diglo tanko ga razvaljajte u pravokutnik i premažite salom koje ste podijelili na tri dijela jer ćete tijesto tri puta premazivati. Kada ste ga prvi put premazali presložite ga 4 puta kao harmoniku i malo izlupajte valjkom za valjanje. Ostavite da stoji i svakih pola sata ponovite postupak. Zadnji put razvaljajte tijesto na centimetar debljine, razrežite na kvadratiće i punite ih marmeladom od marelica ili šljiva, koja vam je draža! Radite salenjake kao trokutiće, samo ih preklopite na pola ili kako god vi želite! Složite ih na lim za pečenje, premažite žumanjkom i ostavite da se malo dignu te pecite na 200*C dok ne dobiju lijepu zlatno smeđu boju!
Možete ih uvaljati u šećer u prahu ili samo lagano posipati!
Servus i uživajte u okusima naše tradicije :)





Oznake: salenjaci, marmelada, okus tradicije


- 09:07 - Komentari (19) - Isprintaj - Link

03.03.2016., četvrtak

KOLAČ OD JOGURTA I BOROVNICA

Pozdrav svima!
Danas dijelim s vama jedan novootkriveni kolač koji će vas oduševiti svojim mirisom, mekoćom i iznimno sočnim okusom!
Recept je vrlo jednostavan za izradu, pa ako vam se danas jede slatko razmislite o njemu kao jednoj od mogućnosti!
Sastojci potrebni za izradu podloge:
200 g Digestiv keksa ( mogu i čajni kolutići, integralni keksi...)
90 g otopljenog maslaca
Usitnite kekse i prelijte ih otopljenim maslacem te samo rukama utisnite u lim za pečenje cca. 20x30 centimetara.
Sastojci potrebni za nadjev:
300 ml Dukatos jogurta
3 jaja
170 g smeđeg šećera
300 g krem sira (mascarpone)
2 žlice brašna
100 g svježih, smrznutih ili suhih borovnica
Izradite mikserom jaja i šećer te dodajte sir, jogurt i brašno. Miksajte dok ne dobijete glatku smjesu koju prelijte preko podloge od keksa i na kremu složite borovnice. Pecite kolač na 180*C oko sat vremena dok ne dobije zlatnu boju!
Ohladite ga i servirajte posutog šećerom u prahu ili ga prelijte nekim finim voćnim preljevom!
Servus i uživajte:)



Oznake: kolač, jogurt, borovnice


- 10:37 - Komentari (23) - Isprintaj - Link

02.03.2016., srijeda

EMPANADAS SA ŠAMPINJONIMA

Pozdrav svima!
Empanar je španjolska riječ za kruh i znači da je nešto zamotano u kruhu. To nešto su ovi predivni hrskavi jastučići koje možete puniti s čim vam srce poželi, mesom, povrćem, sirom, plodovima mora i jako su popularni diljem svijeta. Punjeni jastučići se mogu pržiti u ulju, ali moj izbor je pečenje u pećnici što je zdravije i jednostavnije.Danas sam odlučila jastučiće napuniti nadjevom od šampinjona i sira, a svi smo bili više nego zadovoljni ovom kombinacijom. Možete ih servirati tople ili hladne uz dodatak nekog finog umaka ili samo uz zelenu salatu. Princip izrade im je jednostavan, a okus garantira zadovoljstvo svim gurmanima!
Pronađite sami svoju idealnu kombinaciju za nadjev!
Sastojci potrebni za tijesto:
160 g brašna
110 g maslaca
1/2 žličice soli
6 žlica ledene vode
Zamijesite tijesto, omotajte ga folijom i stavite u frižider na sat vremena.
Sastojci potrebni za nadjev:
maslinovo ulje
glavica luka
2 režnja češnjaka
mrkva
pola paprike
5 većih šampinjona
peršin, bosiljak
sol, papar
3 žlice soja sosa
100 g sira
Na malo ulja prodinstajte nasjeckani luk i češnjak pa dodajte: naribanu mrkvu,sitno sjeckane šampinjone i papriku te začinite. Prema ukusu možete dodati soja sos, bosiljak ili peršin, a na samom kraju naribanog sira (gauda).
Tijesto tanko razvaljajte, čašom izrežite krugove promjera 9 cm i na svaki stavite žlicu nadjeva. Malo vodom navlažite rubove i pritisnite dobro vilicom. Slažite ih u lim za pečenje i premažite žumanjkom. Meni je ispalo 16 jastučića koje sam pekla na 200*C dok nisu porumenili!
Servus i uživajte:)




Oznake: empanadas, šampinjoni, sir


- 19:18 - Komentari (13) - Isprintaj - Link

01.03.2016., utorak

KRUH S JABUKAMA

Pozdrav svima!
Nisam već dugo radila ovaj predivan slatki kruh s jabukama , pa sam zaboravila razlog zbog kojeg ga obožavam. Neću vam reći da dvojim oko toga da li više volim njegov miris koji se širi kuhinjom ili okus koji mu je jednostavno nezaboravan. Ovaj sočan mirišljav kruh prepun cimeta i brusnica ne možete ne voljeti. Iako su mu sastojci vrlo jednostavni daju mu zaista posebne i jedinstvene okuse, okuse mira i spokoja. Teško ga je opisati riječima, jednostavno ga probajte ispeći i postanite jedan od njegovih obožavatelja, baš kao i ja!
Sastojci potrebni za tijesto:
100 ml otopljenog maslaca
200 g šećera
50 ml mlijeka
pola praška za pecivo
2 jaja
prstohvat soli
žlica arome vanilije
250 g oštrog brašna
3 oguljene i sitno naribane jabuke
žlica cimeta
100 g brusnica
žlica narezane kore od naranče
Posip:
2 žlice brašna
50 g smeđeg šećera
3 žlice hladnog maslaca
prstohvat soli
Pomiješajte suhe sastojke posebno, a mokre posebno i u njih dodajte jabuke. Promiješajte sve sastojke zajedno i izlijte u kalup za kruh (33x11 cm). Posipajte kruh posipom kojeg ste izradili vilicom i stavite peći na 200*C oko sat vremena (provjerite čačkalicom da li se lijepi) dok ne dobije lijepu zlatnu boju!
Brzo i jednostavno, zar ne?
Servus i uživajte:)




Oznake: slatki kruh, jabuke, brusnice


- 07:23 - Komentari (17) - Isprintaj - Link

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< ožujak, 2016 >
P U S Č P S N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

KONTAKT

TORTE

KOLAČI

KRUH, PECIVA I RAZNO