Resetirati kao rješenje
18.03.2024.

Koja noć, koji dan. Jutros nakon košmara ustao oko pet, Jin s kojim sam se dio noći družio, ovaj put je nastavio spavati. Pokušao sam sve i poetski složiti, prilično uspješno, ali nisam uspio dovršiti do sedam, uoči odlaska na posao. Nadao sam se, da će se šef ipak predomisliti, pa da ćemo barem kratko prošetati, ništa od toga. Ponedjeljkom imam najviše sati, ne baš najbolje grupe, danas su mi se dogodile i cjeline, koje baš i ne volim previše, odmah prvi sat je počelo, predavao sam, učinilo mi se da je nešto skliznulo s katedre, ali se nisam zaustavljao. Nakon drugog sata ne mogu naći ključ učionice, netragom nestao, nije pronađen do kraja radnog dana. Išao ipak do zbornice vidjeti da tamo automatski nisam ostavio ključ, ništa od toga, dočekuju me sa sindikalnim pitanjima. Vraćam se na nastavu, neočekivani problemi učenika s brojevima, miješa se 14 i 40, kad sam fit tako nešto se nikad ne događa, ipak,, barem savršeno rutinski kontroliram živce i strpljivo apeliram da se malo razmisli, prije nego što se nešto kaže...

Stižem doma, Jin strpljivo čeka na balkonu i iako bubane noge, zalijeće se niz strme stepenice pred mene, nema predaha. Nakon šetnje koja me dodatno iscrpila, ručak,, i bez odmora žurba na sud, trebaju nam potvrde, prije isteka radnog vremena. Drugarica ulazi prva, Jin i ja čekamo. Iz zgrade izlazi žena u lijepo kombiniranom, ipak za sud malo nekonvencionalnom kompletiću, ide s osmijehom srdačno prema meni, nekad draga učenica, sad sutkinja. Ipak ne govori istinu, da izgledam dobro kao nekad, i netko tko je, kako sam priznao, pred umirovljenjem. Jednom, kad mi je bilo najgore, ponudila mi je pomoć, žalio sam se na blogu, oko onog što mi se dešava, njena sestra, tad poznata blogerica, s kojom se nisam komentirao, ju je upoznala s mojim postom, moja sindikalna odvjetnica je u međuvremenu već riješila situaciju. I sad je očito zanimalo što radim tamo, međutim shvatila je da ovaj put ne želim pričati i da nije ništa ozbiljno, drugarica je pak izašla, rekla da moram požuriti i kamo trebam ići, u sekundi sve izdala. Kad smo se vratili na parkiralište i već platili parkirnu kartu na automatu, sjetili smo se da nismo kupili drugarici cigarete ni Jinu štapiće za zube, kojih mu je nestalo, joggirao sam preko mosta i prometne ceste do Korza i nazad. Bilo je uspješno, drugarica je rekla da još imamo itekakve fore u vremenu, međutim rampa se nije željela podići. Odmah se stvorila gužva iza nas, srećom, tu je bila i osoba, koja iz iskustva zna, kako zazvoniti za pomoć i javio se odgovorni čovjek s klasičnim budalastim pitanjem, jesmo li platili kartu, nakon potvrdnog odgovora nam je daljinski podignuo rampu. Čim smo stigli doma, požurio sam vidjeti, što se događa na školskim teamsima, još uvijek nam je to glavna oglasna ploča, neumrlo naslijeđe one nesretne nastave iz vremena korone i zamislite, to mi se zbilja neuobičajeno dugo nije dogodilo, krv je izbila na nos. Imali smo mi još itekako događanja, drugarici su iz nepoznatog razloga oni iz bombona uskratili slanje poruka i pozive, njihovu službu je već legendarno teško dobiti, nešto u rangu činovnika iz našeg ministarstva, kad je nakon izvjesnog vremena uspjelo, stigla je samo poruka, resetirali smo, probajte i sve je funkcioniralo...

21:13 - Komentiraj ( 6 ) Print NF
Muskovo tuširanje
17.03.2024.

Nevjerojatno je ovo masovno zatupljivanje stanovništva, koje Musk sprovodi preko u svijetu jako popularne x mreže, bivši twitter, kod nas twitteraši nikad nisu izašli iz povoja, mnogo više ih pratim iz Srbije, gdje je, kao i u Njemačkoj, popularniji i od fejsa, nego ovdje. Problem je što da bih došao do novih iskaza osoba koje pratim, moram proći gustu mrežu twittova, koje Muskovi suradnici biraju i koji se ne mogu izbjeći. Tako je kod Muska jutros najpopularnija tema, tuširati se ujutro ili navečer, razvila se žestoka diskusija, sad već i koliko je uopće potrebno osigurati vremena za tu higijensku naviku, malo sam preletio diskusiju, nevjerojatno mi je, koliko twitterašica i redovno pere kosu uz tuširanje,te si naravno moraju osigurati i vrijeme za sušenje i feniranje. U jednom starom udžbeniku od prije možda dva desetljeća, bila je i lekcija o higijenskim navikama, anketirano je šest vršnjak(inj)a naših učenika, jedan dečkić je izjavio da svako jutro pere kosu, jer je jako tašt, svi su bili vidno iznenađeni, jedna cura je pak rekla da se ovaj samo pravi važan, kao i mnogi, kad ih se anketira. Inače Musk povremeno redovito upozorava američke republikance, da bi se, ako bi Trump uvjerljivo vodio u anketama, Biden mogao naglo razboliti i u trku ući Michelle Obama, koja bi u tom srazu pobijedila, valjda taj kontrolor mozgova zna :D
Već prije sam pisao da je Musk jako opasan tip, prijatelj moguće budućeg predsjednika SAD De Santisa, naravno ako se stvari uopće budu odvijale normalnim tokom, Trump naime u najnovijem govoru prijeti mogućim krvoprolićem ako izgubi izbore. Danas i Novi list iznosi o njemu u svijetu davno poznatu činjenicu , taj portal navodim kao izvor samo zato što se vjerodostojniji portali s preciznim ilustracijama ne mogu više čitati bez pretplate.

09:40 - Komentiraj ( 12 ) Print NF
Zadnje pismo Sophie von Kühn
16.03.2024.

Bloger Vjetar u kosi je objavio jedan za dobar dio blogopučanstva dosadan i arhaičan post, ispod posta sam ostavio komentar i neću se ponavljati, koga zanima pročitat će, uostalom nebitno, svi si pridajemo ionako previše važnosti.

Mene zanima ovdje psihologija ograničenosti i nedostatak imaginacije prosječnog čitatelja, te sudovi iz perspektive današnjeg vremena. Zaboravljamo da govorimo o vremenu kad su pismenost i obrazovanost bile privilegij manjine, te da je pjesma gore nastala u doba ranog romantizma.
Kako bilo da bilo u svim povijestima književnosti je ljubav između romantičara Novalisa i Sophie von Kühn ostala kao primjer tragične besmrtne ljubavi.
Bilježim zadnje očuvano pismo Sophie svom zaručniku, par mjeseci prije smrti, sačuvano inače u rukopisu.

Dobri Hardenbergu,
vidite da se držim svog obećanja i pišem Vam uvijek kad mi je to moguće. Kako sam, vjerojatno Vam je Langermann već pisao. Prema nama kao djeci su svi pažljivi i trude se da nam bude dobro, doduše meni je sve jasno. Ipak obradovalo me, da Vaša draga mama želi imati moj portret, to mi jako laska. Iako je portretist bio jako dobar, nije još završio obje slike.
Ipak obećao je poslati ih što je moguće brže. Je li još aktualno, da Vi dolazite nakon Silvestrova? Da, da, morate doći! Ljubite i pozdravite sve od mene, a Vama svako dobro želi

Vaša Sophie

(Dopisano od Danscoura)

Ovi redovi Vam najbolji Hardenbergu moraju biti nešto najvrednije i najskupocjenije, naročito kad bi vidjeli, koliko truda je to jadnicu koštalo, pisati sa svojom drhtavom rukom- ah, prekrasno je to stvorenje, dođite nam što je moguće prije.

p.s.
Kad se guglaju slike Sophie von Kühn dominira taj portret, koji je Novalisa pratio do kraja i njegovog kratkog, ali ispunjenog života.
p.p.s.
Novi jutros objavljeni foto post



˙

10:05 - Komentiraj ( 7 ) Print NF
Uobičajeno i iznenada
15.03.2024.

Pratim na sebi znakove zasad puzajućeg tjelesnog slabljenja, ne hrabrim se poput prijatelja, koji su otišli prije mene, neki se čak i aktivno borili, odlascima u teretanu pod stare dane, znam da sve ide neumitnim tokom, a da ja ni ovo nisam zaslužio, koliko sam ružio u mladosti. Dobro je dok oči još koliko toliko služe i bliske osobe razaznajem u poznatoj oštrini. Mnogo teže mi je isti proces pratiti kod Jina, on evo već drugi dan zaredom odgađa jutarnju šetnju i nakon uobičajenog ranog ustajanja uz mene, vraća se u mrak spavaće sobe i svog krevetića.

Iako je to tužno uvijek se nasmijem sjetivši se svoje ljutnje, kad mi jedan od boljih prijatelja iz mladosti nije na fejsu odgovorio na brižljivo smišljenu čestitku povodom rođendana ljeta gospodnjeg 2022.. Tumačio sam to našom zadnjom polemikom o koroni, koju je eto čak i on negirao, nedostojno njegove inteligencije, mislio sam da je možda u pitanju staračka uobraženost, ostvario je sve što je želio vrativši se iz inozemstva, kupio si je šahovski klub u BIH, doveo bivšeg svjetskog prvaka Karpova u goste, pisao mi oduševljeno kako je samo ovaj drag i pristupačan, ja sam se čudio, kao da su veliki ljudi nešto bitno različiti od nas malih, ali dobro, ostvario je svoje ambicije, kći mu je isto bila financijski zbrinuta i uspješna i to je to. Ja nikad nisam imao velike ambicije, kojima bih podredio svoj mali život i to bi bilo to. Sljedeći rođendan sam odlučio ne čestitati, na fejsu je bilo puno onih koji su mu poželjeli najviše zdravlja, jer je sve ostalo imao, kao i onih, što poput mene uglavnom rutinski pišu “Sretan rođendan!”. Ipak vrag mi nije dao mira i išao sam guglati, on je za razliku od mene ipak bio cijenjena javna osoba, možda nađem nešto novo. I jesam, iznenada je preminuo na katolički Božić 2021..
p.s.
Nešto vedrije, najavljeni jutros objavljeni foto post NF u Viškovu

08:58 - Komentiraj ( 10 ) Print NF
Kako dalje?
14.03.2024.

Kao što su neki primjetili aktivirao sam povremene foto blogove NF2 i NF3. Naime ja cijelo vrijeme povremeno fotografiram, danas je bilo dvadesetak snimaka, a poznato je da rijetko koju brišem i selektiram, pa neka negdje idu, ja i sad ponekad svratim na wordpress blog pokojnog bergaza, koji prkosi neizbježnosti. Ovdje se zbilja ne usuđujem ništa staviti, paranoičan ili ne, jedino meni su se učestalo doživljavale preobrazbe fotki hrane u gadarije, samo ovdje, na twitteru i fejsu se istima to nije događalo. Tako ću na NF2 blogspot blogu objavljivati fotke s pričama, npr. danas sam putovao busom u Viškovo na županijski sastanak, malo sam umoran pa ću pauzirati, sutra objavljujem vjerojatno post s puta. Na NF3 wordpress blogu sam planirao objavljivati za ovdašnji prosjek kontroverzne fotografije, to je Blumi već primjetio, ja vidim njegov komentar, ostali ne. Ne znam zašto, defender ne dopušta otvoriti komentare, a s fotografijama nema problema. Kad objavim tamo post, stavit ću link ovdje, za NF2 valjda uvijek, za ovaj drugi po procjeni, materijala danas ima za oba. Ovdje nastavljam meditirati o svakodnevnim temama.

19:08 - Komentiraj ( 12 ) Print NF
Djevojačka banda iz St. Paulija
13.03.2024.

Postoji tema o kojoj se šuti i o kojoj u društvima poput našeg nije poželjno grepsti ispod površine, pa niti ja to više ne radim. Zato ću ovdje kratko predstaviti jedan roman, u naslovu posta s podnaslovom.

U godini kad je haralo kravlje ludilo prijavio sam se za ljetni tečaj usavršavanja iz njemačke književnosti u Hamburgu. Taj seminar pamtim po više stvari, jeftinom tatarskom bifteku, kući Jil Sander, čuvenoj ulici s legalnim prostitutkama u izlozima, te jeftinim nasrtljivim “nelegalnim”, ako malo odlutaš, nešto dalje, te vjerovali ili ne, možda ponajviše, susretu s književnikom Haraldom Tondernom. Mogli smo taj dan birati između više predavanja gostiju, ja sam izabrao njegovo, najviše zbog teme “Djevojačke bande” i ponuđenog didaktičkog materijala za nastavu u srednjoj školi njegovih suradnica. Kako to biva, nakon potpisivanja nazočnosti predavanju, za koju su dobili potvrdu, većina sudionika se raspršila, kud koji mili moji, uz napomenu koja me u ono vrijeme čudila, da im ne pada na pamet tu temu raditi na nastavi. Doslovno par nas je ostalo na piću s Tondernom i neformalnom druženju, tad sam i užicao besplatni primjerak te njegove knjige “Wehe, du sagst was”(jao tebi, ako nešto kažeš) uz autorovu posvetu, kasnije sam kupio druge dvije njegove, koje mi nisu ni približno toliko zanimljivije, jedna je bila mislim o pošasti kasnije aktualnog ekstazija među mladima. Uglavnom budući da se predstavio kao profesionalni književnik, mene je zanimalo kako to financijski izgleda. Osim ugovora kao ovog o suradnji s Goethe institutom, čiju stipendiju sam i ja tad koristio, zanimljivi su mi bili ugovori s izdavačem. On je praktično godinu dana imao plaćeni istraživački rad na knjizi, za koju se obvezao završiti u tom roku, na dogovorenu temu. On se uspio i ubaciti u milje “junakinja” svog romana.

Rekao sam mu bacivši pogled na didaktičke materijale, koje smo dobili, da sumnjam da su pogodni za nastavu, onakvu na koju su moji učenici navikli. Zanimao se kako obično radim slične teme i predložio mi, da ni ja najprije ne pročitam knjigu do kraja, da didaktički obradim odlomak koji površno opisuje članice bande i ispričam sadržaj knjige do odlomka, kad je već šefinja bande odlučila se obračunati s članicom, te da moje učenice svakako same predlože rasplet radnje i da mu prijedloge pošaljem na mail, baš ga zanimaju, prije nego pošaljem mail, sam pročitam knjigu do kraja i da mu napišem, one što su pogodile kraj, spadaju li u bolje ili problematičnije učenice.

Raspleti su bili najrazličitiji, svi mogući, uključujući i moj, nitko ipak nije pogodio, kako će roman završiti. Tondern mi je odgovorio, da su se i njemu nametala neka druga slična rješenja, ali se odlučio za po njemu najrealističniji, udubljujući se u psihu i način razmišljanja delikventica.

Dva dodatka:

Neki njemački mediji su danas objavili vijest o godišnjici smrti dvanaestogodišnjakinje, koju su okrutno ubile dvije prijateljice, o tome što je s “prijateljicama” se ništa ne zna jer spadaju u onih do 14 godina, koje zakon štiti, poput Koste u Srbiji, palo mi je na pamet da bi nam bulevarski “Bild”mogao nešto otkriti, oni su na grobu otkrili oca jedne od ubojica, kojem je isto život promijenjen i spreman je suočiti se s roditeljima ubijene, često donosi utučen cvijeće na groblje. Inače zaštićene kategorije su do 14 godina, u Češkoj i kod nas 15, na Zapadu su bande sve češće i mlađe, muške i mnogo češće i okrutnije, ali tu već ulazimo u preosjetljivo područje za uobičajene oblike “diskusije” na ovom portalu.


07:58 - Komentiraj ( 14 ) Print NF
Lijep dan
11.03.2024.

Pakleno krenulo, nakon šetnje s Jinom idem za relaksaciju ostaviti par komentara po blogovima i pogledati statistiku na blog spotu, najduži pišem kod Galaksije i umjesto slanja nešto krivo stisnem i komentar nestaje u bespućima interneta, bijesan pišem novi kraći, siguran da sam svladao slanje linkova, međutim javlja grešku, koju uzalud tražim, kad sam već odustao vidim da dva puta stoji https :D Jurim u školu, provjeravaju laptope zadužene prije 4 godine, tamo velika nervoza, tajnica objašnjava ljudima da im koeficijent ide gore, ali se ukida inflacioni dodatak, još jedna velika uobičajena prevara u zraku, autoritativno smirujem situaciju, provjerit ću u četvrtak s pravnicom i predsjednikom sindikata, pa će biti jasno tko tu krivo što tumači, ja osobno ne vjerujem u toliku glupost kod vladajućih, pogotovo kad ispod radara u nebesa dižu drugoj službi. Opet žurim doma na sinoć skuhani ručak, popodne radim punu smjenu. Vidim da Jin poslije ručka dobiva zadnji štapić za zube u vrećici. Danas imam relativno loše grupe, rutinski rad po udžbeniku, nešto najgore i umara. U zbornici čujem da su se dvije cure raspravljale pred razrednicom oko mog stila predavanja, jedna rekla, nemaš pojma, nema boljeg, neće reći o kojim učenicama se radi, pravim se da ionako sve znam, mada za razliku od drugih nikad ništa sigurno ne znam. Sa svojim razredom imam sat razrednika prije velikog odmora, puštam ih ranije na marendu i trčim u DM po štapiće za Jina za sutra, te stižem na novi nesporazum oko učionica, staloženo i to rješavamo. Poslije već po mraku stižem doma, Jin čeka na balkonu, al me na prvu ne prepoznaje, kad ulazim, nakon kratkog maženja, trčimo kratko van, konačno sjedam, uključujem pregledani laptop u struju i primjećujem, nema novčanika, gledam na sat 19.20, drugarica na netu pronalazi telefon DM-a i zove, vidi čuda, rade i netko se javlja, ne znam kad mi je zadnji put uspjelo nekog telefonski dobiti, kolega već skoro mjesec dana zove donkihotski ministarstvo na javno objavljene brojeve. Ne zna se tko se više raduje, drugarica ili ova s druge strane žice, ponovo jurim u grad prije zatvaranja. Izuzetno ljubazna žena, u novčaniku je uz sve dokumenta bilo 55 eura, jedva joj nekako uspijevam ostaviti 5 eura kao zahvalu, žena sretna za mene, ta firma je uvijek bila primjer za ono, dobro nekog plati i ponašaj se ljudski i dobit ćeš pravog djelatnika. Već iscrpljen, stižem doma, ovaj put me Jin s balkona osjetio i pojurio niz stepenice prema meni., čista sreća. Jedem dva sladoleda za oporavak i startam post, u suštini lijep dan...

21:26 - Komentiraj ( 11 ) Print NF
Perfect days
10.03.2024.

Na blogu ima i sretnih dana. Zahvaljujući postu preporuci blogera MA požurili smo kao rijetko kad prije nabaviti najnoviji film omiljenog nam Wima Wendersa "Perfect days" i danas popodne smo organizirali kućnu projekciju, na foto blogu-klik se primjećuje, da se od početka do kraja projekcije dan pretvarao u večer, a i da sam ja mijenjao udaljenost od ekrana. Ostao sam bez riječi, pun dojmova, dugo tako nešto dobro nisam gledao, ako nekad i jesam. Japanski film velikog redatelja, glavni glumac neprejebiv kao i kamera, nijedna suvišna sporedna uloga. Sad meditirati i opustiti se uz "Perfect day" Lou Reeda...

19:34 - Komentiraj ( 11 ) Print NF
Djevojčice na dva natjecanja
09.03.2024.

Mi koji smo bili i višekratno organizatori nečega, poštujemo i nikad nećemo minirati rad nekoga, koji pokušava organizirati nešto drugo. Prošao je dan žena i danas završava međunarodni ženski šahovski turnir Cvijet Mediterana u Rijeci, sutra pak završava ove godine po rejtingu dosta jači međunarodni ženski šahovski turnir u Beogradu. Preko fejsa sam povezan i s čovjekom koji vuče konce oko realizacije najvažnijih šahovskih događanja u Srbiji, a osobno poznajem direktora riječkog turnira s kojim sam u istom klubu, a i nekad davno sam i skromno pomagao, kao tad poznati bloger (sic), još uvijek se u arhivi na stranici može pronaći arhiva slika, jedina potpisana nečijim prezimenom je moja, koju naravno neću linkati, jer sam tad bio poznat kao mutni blog fotograf .

Da biste razumjeli nerazumljive stvari i podmetanja, o kojima ću, umjesto o uspjesima dviju djevojčica, pisati, potrebno je znati da je u šahovskom savezu Hrvatske situacija još gora nego u hrvatskom društvu uključujući i ovu blog platformu (može stvarno i u reali biti gore, vjerujte na riječ), da su nedavno jedna fizički blizu druge održane dvije skupštine, jedna s 22, druga s 24 delegata, da su obje izabrale vodstva saveza, obje skoro ili potpuno jednoglasno, nisam naravno gubio vrijeme čitajući izvještaje, prva je naravno odabrala staro vodstvo, drugi na nju ili nisu primljeni iz proceduralnih razloga (nisu održali predskupštine svojih saveza u statutom određenom roku), ili nisu ušli jer su se solidarizirali s ovima “nepravedno nepripuštenim”.

Ta grupa ima na fejsu grupu (Šah u Hrvatskoj), administratori sebe nazivaju domoljubnom strujom i njima je npr. potpuno jasna pozadina ne puštanja na skupštinu delegata iz vukovarsko srijemske županije (svi znamo simboliku Vukovara, hajd ti sad odgovori, primjedba autora), sve postove i komentare na grupi i odgovore moderiraju administratori i ja spadam u rijetke, koji nije “ni na jednoj mail listi”, kojem nakon kratke analize puštaju odgovore. Ipak mnogo više objavljujem i bolje se osjećam u fejs grupi “Šah na Balkanu”, gdje mi samo jednom, s razlogom, nisu objavili prilog, a u komentare se ne diraju nego idu u redovnom vremenu, naknadno se zbilja samo nešto uvredljivo i osobno obriše.

Zašto je ove godine beogradski turnir- link ipak znatno jači. Dva su razloga, nikako oni zbog kojih domoljubi pljuju po riječkom turniru. Kod oba je najvažnije promišljanje smisla natjecanja od onih koji vuku konce oko turnira. Mudar beogradski organizator je prije par godina na turniru ugostio mladu neafirmiranu djevojku, kći poznate kineske velemajstorice, koja je priliku uspješno iskoristila. Sad je i ona velemajstorica i sudjeluje na turniru, kao i njena mama, obje jako visokih rejtinga, jedna se bori i za ukupnu pobjedu. U Beograd je lakše dovesti i indijske igračice visokog rejtinga, kojih kao Kineskinja ima kao u priči, uz to Ukrajinka i Ruskinja, ako ide, i turnir je nevjerojatne snage. Ipak sad dolazimo do dvosjeklog mača, u turnir je uvršteno i srpsko čudo od djeteta, 12-godišnja Vera Vujović, to sam baš na grupi “Šah u Hrvatskoj”, u kojoj su domoljubi hvalili mudrost beogradskog i isticali nesposobnost riječkog direktora, baš to sam problematizirao.

Komunicirao sam o usporedbi dva turnira i s dugogodišnjim direktorom riječkog, naravno, smještaj u hotelu je znatno skuplji nego u Beogradu, košta 4 puta više od fonda za nagrade, za igračice iz najmnogoljudnijih država bi bile potrebne i vize, al to nipošto nisu glavni razlozi. On je ove godine i selektor hrvatske ženske šahovske reprezentacije, polako uvodi u reprezentaciju 13. godišnju Laru Zagorac iz kluba “Rječina”, na ovaj turnir je pozvao sve reprezentativke i nije ni težio prejakom sastavu inozemnih gošći, samo su dvije velemajstorice ukupno i obje trenutno pri začelju tabele.

Epilog:

Djevojčica iz Beograda je uvjerljivo zadnja na ljestvici, iako je prije ovih turnira imala znatno viši rejting od naše curice, što naglašava u polemici sa mnom glavni administrator hrvatske fejs stranice, “istina sad dobiva lekciju, ali tako je to i u šahu i životu, treba očvrsnuti”, s druge strane Lara Zagorac proživljava zvjezdane trenutke pobjeđujući mnogo iskusnije, te rejtingom i iskustvom jače šahistkinje, naravno neće biti pobjednica turnira, no to vjerojatno neće biti ovaj put ni Kineskinja u Beogradu, iako su Kineskinje zadnjih godina neprikosnovene u svijetu ženskog šaha, gdje god nastupale.

09:43 - Komentiraj ( 14 ) Print NF
Ljubav koja sputava
06.03.2024.

Kratko smo razgovarali stalno prekidani onima sa svakodnevnim “trivijalnim” problemima, ja sam između ostalog žurio na ručak. Nikad više mladih s prilagodbama i u psihološkim tretmanima, dobro je, konstatiramo, ako uspiju zatražiti pomoć.
S druge strane u svim dominantno patrijahalnim društvima, javno je izražena nevjerojatna empatija prema mladima i nemoćnima, prirodno u tome su uvijek u prvom planu roditelji, ma koliko inače zauzeti svakodnevnim poslovima bili. Nameće se pitanje radi li se o iskrenoj zaštiti ili prilagođavanju djece promašenom sebi i društvu takvom kakvo jest, moraju se uklopiti, da bi bila sretna. Radi li se tu često o psihičkom nasilju skrivenom pod okriljem brige za najbliže? Zašto mlade toliko smeta i trpe u sebi kad stariji rigorozno traže slabosti u njima i njihovim izborima, od odjeće nadalje i zašto se tome bez otpora pokoravaju i razbolijevaju? Ionako će ih se iz želje za boljom budućnošću, uz sve ustupke na koje pristaju, gnjaviti dok nemaju maksimalan mogući uspjeh u školi.
Bitno je upamtiti, siguran/sigurna si ako neupadljivo izgledaš i uklapaš se u sivilo, koje su ti izborili oni prije tebe i na kojem trebaš biti zahvalan.

07:43 - Komentiraj ( 14 ) Print NF

<< Arhiva >>

Opis bloga
Nikakav, užasan, histeričan, drzak, bezobrazan, poučan, programiran za rušenje granica hm, hm, hm... Sredstvo za trošenje vremena, kojeg ionako ima previše, also uopće nema...


Važno zbog budaletina koje ne znam zašto posjete ovaj blog: "ovo djelo je plod fikcije. svaka sličnost sa stvarnim osobama i događajima slučajna je." Rečenica ima pravnu valjanost!

copyright©blog.dnevnik.hr/nachtfresser 2004.-..., sva prava pridržana. Zabranjeno kopiranje, umnožavanje, objavljivanje ili bilo koja druga uporaba teksta i fotografija s bloga u bilo koje svrhe bez dozvole autora.
Alter ego foto blog




Instagram

nachtfresser@gmail.com

Pirat urednik na fejsu :P
Web Nachtfresser

IZBOR POSTOVA 06.2004. - ?
od najstarijih do danas, barem po jedan mjesečno, odozdo prema gore
2023
Deleted
6000.post, treći dio
6000.post, drugi dio
Wasserdicht, 6000.post prvi dio
Tri blog gracije
2019
Institucija slobodnog blogera (ogled o Böllu)
Aktivizam Grete Thunberg
Odakle ocean u pjesmi?
Vrelo Bosne i Jajce
Sarajevski ćevapi, dame i uspomene
Snježni Benkovac na brdu
Pulski zalasci
Kosa i sram
2018
Sa Sloterdijkom u Puli
Uzoran učenički dom
Tko otvara vrata Bukowom mačku
Djevojčica iza žice
Starac i (r)evolucija
Neotuđena crtica
Trešnjevački teatar
Intimni otvori depresivnih ljudi
Modna osvježenja
Kupac ružnog limuna
Međupost
2017
Pao stoljetni park
Budimo na mi
Poderane čarape
Pijača bez leda
Ostaj mi dobro Berlinu moj
Iskustvo i stil
Sedacija, odlasci, promatračica života
Nitko ne vrijedi više od dvije minute
Kud plovi ovaj put
Srcamo se
Vareš, imenovanje prošlosti
Popravljač
2016
Božić kod Dolores
Blog arhiva, genijalno
Varešarije
Obrobljeni plimom
Nestanak Wagnerovog psa
Poezija koja to nije s teletinom na pratećoj slici
Preko crte
Djevojka sa sajma u Opicini
Predvečerje u Trstu
Labinski bijenale industrijske umjetnosti
Dresirani i slobodni
Projekt bicikl
2015
4000. post
Forever Lolita
Vječno vraćanje dupeta
O potrebi za bloganjem
Blogerska subota
U pokretu
Gromovi love golotinju
Nisam mislio na Pariz
New York, Jack i ostali mitovi
Sipa i čokolada
Čudnovati su putevi Googleovi
Svakodnevni samoslici
Nachtfresser, 3700.post
2014
Pljeskavica i čaj
Istup Anne Helm
Ravnateljice über alles
O fotografiranju i svinjama
Život
Večer s berlinskim piratima
Posljednja marenda
Fuck the System!
Izlet u Opatiju
Kandidat broj 5 liste 16 za EUP
Nek nam živi bezuvjetni temeljni dohodak
Nagnuće berlinskog piratskog broda
Tišina hotelskih soba
S visina Svetog Križa
Avionska dijagnoza obrazovnog sustava
2013
Dame i gospodo, Astrid Kuljanić
Dekadencija
Odjeb ljetu gospodnjem dvijetisućetrinaestom
Naš mali šareni štand
Anonymous MMM u Rijeci
Profesor budala
Roštilj bez jahte
Krivo mi je zbog mog starog
Što radi piratska stranka ?
Bloger za EU parlament
Izbor postova
Shitstorm
2012
Sanjam knjige u Puli
Taštine
Sjećanje
Proteze Auschwitza danas
Blogeri 2004-2011
Prošao još jedan...
Prelijep dan u Zagrebu
Blogersko pušenje privatnosti
Napad Svetle Yordanove
Čitajte "Bolju polovnjaču"
Ostajte tamo, stižemo
2011
2500. post
Čestitka vjetrom raspršena
Predsjedniku ima tko da piše
Isšljivan
A meni se popodne spava
Smrt u Opatiji
Povratak u Ništa
Dijalog jednog blogera i Igora Mandića
Hrana naša svagdanja
Jučerašnji prosvjed u Rijeci
Civilizacija baterija
Hotel Montree
2010
Snijeg u Rijeci
Obzor
Vodice, bajka s pogledom na more
Cambridge i karavane
Otočna opuštanja
Berlin : balkanska galerija
Repovi rata
Dan divljanja maturanata
Abrutissement, načelo zatupljenja
Igramo se okvirima
Nacisti u Dresdenu
Boje budimpeštanskog Ludwiga
2009
Sa(n)jam knjige Pula 6.12.2009
Prođe još jedna fešta
a je još uvijek u krugu
U najjačem sastavu
Muzej, multikulturalnost, beskućnici...
Poučak o golom
Divlji Balkan
Gorski Kotar devetog svibnja
Londonerica u palanci
O bocama i maslinovom ulju
Prozori
Ha,ha, Amy je zakon
2008
Tako je zborila Gudrun Ensslin
Priznanje
Onako usput
Blog i grob
Govor mržnje na blogu.hr
Razgovor studentica pred Humbolt univerzitetom
Nogometno bratstvo Španjolske, Hrvatske i Koreje
Prosvjed, turisti i sunčani Korzo
Rasaditi
Dobro se žega
Politička korienitost
Osamstoprvi post, mali osvrt
2007
Ekološki fašizam
Masturbacijo, sretan rođendan !
Van Goghova zvjezdana noć
Radni dan jedne Berlinerice
Dani bez neta
Petak trinaesti
Razredni izlet u vodni centar Atlantis-Ljubljana
Guščija pašteta
FBK u Rijeci, jel se kome štucalo :P
Rasulo
Izletila zbog marihuane
Moja Paris gola u novinama
2006
Manta, vraaaaaaaaaati se
O blogu "Pjesmarije" (autora NF)
Igra revolveraša
Idealisti s oružjem
Ceremonija oproštaja s praznicima
Jedna Ljudmila
Zadaća (dječja bolnica)
Irokez u školi
Moji prijatelji
Coool
Prva klasa
O ovcama i nadi
2005
Kenningari i druge učenosti
Uvijek iznova, deja vu
Moj Uerige
Ostavština
Pred maturalac
Moj Raščupanko
Sjećanje na Radovića
Pišanje u Harteri
Samoubojstvo u štali
Montaža tv stolića i sretnije budućnosti
Pivo
Nekad smo znali veselo polemizirati...
2004
Inventura 2004.
Sjećanje na vrt (Paul Klee)
Razrednik
Isplazit jezik
Kamere oko nas
O fašistima, Sloterdijku, Walseru i meni
Skins&Teacher


















































SUPERCOOL ;P
















































< ožujak, 2024  
P U S Č P S N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Ožujak 2024 (14)
Veljača 2024 (25)
Siječanj 2024 (18)
Prosinac 2023 (13)
Studeni 2023 (18)
Listopad 2023 (6)
Rujan 2023 (7)
Kolovoz 2023 (2)
Srpanj 2023 (18)
Lipanj 2023 (16)
Svibanj 2023 (22)
Travanj 2023 (16)
Ožujak 2023 (17)
Veljača 2023 (14)
Siječanj 2023 (13)
Prosinac 2022 (12)
Studeni 2022 (11)
Listopad 2022 (11)
Rujan 2022 (11)
Kolovoz 2022 (7)
Srpanj 2022 (4)
Lipanj 2022 (1)
Travanj 2022 (6)
Ožujak 2022 (1)
Prosinac 2021 (1)
Listopad 2021 (1)
Rujan 2021 (1)
Kolovoz 2021 (11)
Srpanj 2021 (9)
Lipanj 2021 (11)
Svibanj 2021 (22)
Travanj 2021 (26)
Ožujak 2021 (21)
Veljača 2021 (24)
Siječanj 2021 (31)
Prosinac 2020 (20)
Studeni 2020 (12)
Listopad 2020 (6)
Rujan 2020 (5)
Srpanj 2020 (29)
Lipanj 2020 (26)
Svibanj 2020 (31)
Travanj 2020 (29)
Ožujak 2020 (32)
Veljača 2020 (28)
Siječanj 2020 (26)
Prosinac 2019 (24)
Studeni 2019 (22)