srijeda, 10.09.2014.

Ravnateljice über alles

Školstvo je nešto manje prožeto korupcijom nego ostala područja života u Hrvatskoj jednostavno zato što se u njemu vrti manje novca nego drugdje no ima je. Novac se vrtio oko udžbenika, prijevoza, upisa i zapošljavanja pa su da bi prevenirali zloupotrebe i zaštitili djelatnike ministri i sindikati ugradili barem neke zaštitne mehanizme u kolektivne ugovore, između ostalog o prednosti pri zapošljavanju djelatnika zaposlenog u sustavu na neodređeno vrijeme koji promjenom obrazovne politike ili smanjenjem broja učenika ostanu bez posla. Pri realizaciji tog prava posreduju uredi za državnu upravu i u njihovom okrilju komisije za tehnološke viškove u kojima su i predstavnici većinskog sindikata u sustavu.
Upućen sam tako na dogovor u hotelsko turističku školu iz Opatije.



Nešto kasnije su odluku o prednosti blagoslovili i predstavnici većinskog sindikata, usput sam saznao da u sustavu ne postoji niti jedan drugi kandidat.



Malo me sumnjičavim činila činjenica da se opatijska ravnateljica ne javlja na službeni telefon, no istovremeno ju je pokušavao dobiti nekoliko puta bezuspješno ravnatelj moje matične škole. Uputio sam se autom u Opatiju i na putu sam neslužbeno saznao da ravnateljica ima "svoju" osobu za predviđeno mjesto. U par riječi razmjenjenih s ravnateljicom saznao sam da je ta osoba već više puta zamjenjivala djelatnike na toj školi i da će je ona uvesti s tih devet sati, koje će dobiti njenom odlukom na neodređeno vrijeme, u sustav. Uspio sam dobiti potvrdu da sam se javio na radno mjesto na koje sam poslan, time bi u nekoj drukčijoj državi stvari bile zaokružene i čiste.



Kod nas kolektivni ugovori obvezuju samo budale, državu, odnosno poreske obveznike kad treba isplatiti neka novčana prava potpisana u njima i djelatnike kojima se regulira kao zadnjim ugovorom oduzimanje nekih njihovih prava. Ravnatelji tvrde da nigdje zakonski nije precizno opisano kako se vrši prijem novih djelatnika i da su oni tu "odgovorni".
Sjetivši se nekih nepravilnosti u toj školi o kojima sam godinama kao županijski sindikalni povjerenik slušao išao sam guglati i onako usput našao nešto za što nisam znao, reprezentativno za profilnu sliku (link):

Trampa pri zapošljavanju


08:21 | Komentari (17) | Print | ^ |

<< Arhiva >>

11. 08.