Kiša i nitkost
21.05.2024.

Stala je kiša, barem privremeno i kratko, Jin je sve obavio, meni to najvažnije. Zadnji sati s maturantima, još prošli tjedan im rekao zaključne ocjene, jutros prije odlaska u školu upisao, mora po zakonu datum zaključivanja odgovarati datumu zadnjeg sata, kad su došli provocirao ih zašto su došli, kad im je ionako zaključeno, a ja sam još prije petnaestak godina prestao s dirljivim oproštajnim govorima, ako su se tome nadali, ne, odgovorila cura, ako već moramo biti na drugim satima, bit ćemo i na Vašem!
Opet me nije poklopilo kao onog vođu iz Friedove pjesme:"Drugovi, ja sam nitko, zadnji kotačić naše revolucije/Zbor mu spremno odgovara:"Ti si nitko, zadnji kotačić naše revolucije!/ On je bio nekako razočaran svojim sljedbenicima."
Dok EU licemjerno uručuje saučešće zločinačkom režimu, tamo kao i kod nas u sličnim vremenima, kruže vicevi napaćenog puka, zadnja molitva u avionu, samo nek bude teroristički napad, a ne obična nesreća, jer tko strada kao mučenik, čekaju ga djevice na nebu.
Zadnje vrijeme svugdje žale za nezamjenjivim vođama.
Novi post na foto blogu, kliknuti na post da se otvori...

20:16 - Komentiraj ( 6 ) Print NF
Posljednja postaja Köln
20.05.2024.

Znam da moje blog čitateljstvo uglavnom ne prati avangardnu glazbu, pa o tome neću ni pisati, samo ukratko o povodu posta. Poznati međunarodni autor te vrste glazbe i svestrani umjetnik Janko Jezovšek javio mi je početkom tjedna da je preminuo njegov umjetnički brat blizanac Silvio Foretić. Ne može se reći da nije bio poznat i u hrvatskim krugovima. Primio je već teško bolestan i 2021. Porina za životno djelo.
Janka J. sam pak upoznao kao starijeg slovenskog kolegu prevoditelja Struwwelpetera (Janka Raščupanka), kojeg je u svojem stilu i ispjevao i uglazbio, europski projekt mu je zapeo baš na hrvatskom prevoditelju, mojoj malenkosti, jer mu ja, poslovično lijen i nemuzikalan, nisam našao nekog tko bi mu dao primjer hrvatskog pjevanja mog pjevljivog prepjeva Raščupanka, ja sam mu samo odgovorio, da mi se sviđa, kako je on to kao primjer otpjevao na hrvatskom, s tim nije bio zadovoljan, a Silvio mu nije mogao pomoći, jer je već ostajao bez glasa.
Kraj svog radnog vijeka je u Kölnu dočekao i Emil Cipar, dugogodišnji urednik "Hrvatskog glasa Berlina", tamo mi je objavio neke priloge. Vodili smo i privatnu korespodenciju, započetu s temom sličnosti i razlika ta dva njemačka grada, meni je naravno Berlin bio ipak nešto bliži, njemu ovaj drugi. On se pak završivši radnu karijeru u Njemačkoj, vratio mirovinu uživati u svojoj Slavoniji, no to nije dugo trajalo, prvo je ostao bez psa originalnog imena Cuko, a onda je otišao i on. Silvio, iako s puno više priznanja u Hrvatskoj, nije se vraćao. Njegov prijatelj Janko je zadnje dane bio u njegovoj blizini, danas će se oprostiti na svoj način na Mirogoju od njega.
Svjedoči da je ovaj ostao do kraja vjeran onoj svojoj, iako voljen od obitelji i prijatelja,:"Sve je glupo!"

10:33 - Komentiraj ( 6 ) Print NF
Odlučujuća runda
19.05.2024.

Noćas je održan tkz. boksački meč stoljeća, između dvojice do sad nepobijeđenih gorostasa, Ukrajinac je pobijedio Britanca, nevjerojatno što je ovaj sve izdržao u predzadnjoj devetoj rundi, koju na linku možete naći snimanu iz različitih kuteva.
Mi stariji pamtimo meč stoljeća naše generacije između Fraziera i Alija, kad smo svi navijali budilice za rano ujutro, da bismo gledali izravan prijenos.
Ovaj put su zainteresirani direktan prijenos morali platiti, no iako je u Hrvatskoj Piratska stranka brisana iz registra stranaka, piratski duh je nemoguće uništiti, pa su oni boljih živaca borbu pratili prebacujući se s jedne "x" platforme na drugu, ja sam jutros kliknuo na ovu, poslije vidim da je i Index izdvojio devetu rundu iz istog izvora.
Mislim da smo mi politički pirati za kratkog postojanja (stranka je još snažna u Češkoj, u Pragu živi, sad s češkim državljanstvom i bivša predsjednica Internacionale Lola), s kojom smo se prije ravno desetljeće i družili, naravno zabilježeno i na ovom blogu (otvori Lolu). Onda sam nažalost točno prorokovao, nakon boravka u Berlinu, da će se politička ljevica samouništiti na ocjeni izraesko palestinskog sukoba, sad kad je na jednoj strani jedan od najzatucanijih režima u povijesti, na drugoj luđak na čelu vlade, vidim da se to događa. A jedino moguće riješenje je bilo na stolu 1948., zašto, kad se ratom, uz mnogo žrtvovanih, nažalost, ne samo fanatika, lako za njih, oni imaju ključiće za raj, možda može uzeti malo više zemlje uz mnoštvo nevinih žrtava...


09:09 - Komentiraj ( 7 ) Print NF
Umjetnost bez povijesti
17.05.2024.

Na jednom od mnogobrojnih predavanja kojima sam prisustvovao, a koja, što se tiče praktične unovčive koristi, mogu objesiti mačku o rep, iznijeta je teza, da ne možemo ozbiljno razgovarati o nekoj povijesti umjetnosti. Povijest kao znanost nužno slijedi kronološki tijek događanja, tehnički, u novije vrijeme tehnološki napredak, te transformaciju vladajućih društvenih sustava i pogleda na svijet. Za razliku od navedenog, umjetnost trpi duga razdoblja stagnacije, štoviše neka djela starih majstora su neosporno nedostižna, kako danas, tako i u budućnosti.
Sad nešto osobno, osim prve najdraže istočnonjemačke stipendije, koja mi je zahvaljujući poganom jeziku, praktično darovana s neba, dobio sam je zahvaljujući pismenoj preporuci istočnonjemačkog lektora, kojeg su na jezičnim vježbama jako iritirale moje kritike realnog socijalizma, te mi je sam ponudio pomoć, da se na licu mjesta uvjerim, da ništa nije crno-bijelo. Težišta su bila filološka, morfologija, sintaksa, tvorba riječi, ali sve uz ideološko političke primjere i razgovore. Poslije toga su uslijedili brojni seminari u obje, i kasnije jednoj Njemačkoj, na kojima sam sam birao područje interesa, a to je uvijek bilo "Kunst und Kultur" (umjetnost i kultura), nešto, što je ispravno primjetio doktor ekologije, moj pokojni otac, dakle nešto najbeskorisnije, od čega nikad kruha, usvajanje nepotrebnog znanja i umijeća.
Ipak zahvaljujući tome uspio sam se uvjeriti da je nacističko stvaralaštvo nešto najbjednije, barem od onog što poznajem, Nijemci to nisu uništavali, može se u Berlinu pogledati lijepo tematski izloženo, upoznao sam se i s književnim djelom najpoznatijih protagonista tog vremena...Izložena Speerova maketa Germanie, zamišljenog glavnog grada velike Njemačke, čak mi se u nekim detaljima sviđa, jedan pjesnik mi je dobar, omiljeni skulptor i portretist kralja čokolade Ludwiga, koji je otvarao muzeje suvremene umjetnosti po Europi, Havani i još ponegdje, taj skulptor je bio zanimljiv, iako nacist, i to bi bilo uglavnom to. Prevladavao je kič plavookih mišičavih muškaraca, kult uniforme, simetrija i pravokutnost, žene širokih bokova s malom djecom u naručju. Tu su se natjecali sa socrealističkim umjetnicima, ali ovi su ipak imali jaku književnost, poeziju, kao i underground alternativu, unutrašnja umjetnička opozicija u nacističkim državama je bila neznatna i opasna za život.
U Mađarskoj i Poljskoj kulturne revolucije nisu mogle nauditi suvremenoj umjetnosti, moćni muzeji tog usmjerenja su u privatnim rukama, državi bi bilo kontraproduktivno da prestane financirati poznate državne muzeje, s isto tako kvalitetnim fundusom, s druge strane hipotetski, a u nekim državama očito više ni to, prestankom financiranja gubi se i alternativa tom jadnom "tradicionalnom" kiču, muzeji se jednostavno gase.
Inače u nečemu su nacisti bili u pravu, ako pogledamo hladno s distance, "izopačena umjetnost", ono što su javno na lomačama palili po trgovima, je zbilja bila nešto najbolje, što je to vrijeme dalo, i jedno od vrijednijih razdoblja u takozvanoj povijesti umjetnosti.

21:40 - Komentiraj ( 9 ) Print NF
Igra Graničar
16.05.2024.

Ma moram nešto napisati, jer se ne radi samo o budaletinama na blogu, nego i poslovično neinformiranim hrvatskim novinarima, slovačka ministrica kulture nije nikakva ljevičarka, nego ultradesničarka, koja bi bila uzor DP-u da su dobili željeni resor, muzej suvremene umjetnosti u Bratislavi (i u Slovačkoj poznat kao Kunsthalle) više ne postoji,ukinuto je financiranje svega "izopačenog", što će zdravom narodnom duhu "entartete Kunst".
Inače danas mi se nametnula mnogo zanimljivija tema za koju sam slučajno saznao. Naime u Rijeci se navodno, nigdje nisam pročitao, održava, valjda na Zametu, veliko međuškolsko natjecanje u meni iz djetinjstva dobro poznatoj igri graničara. Prije toga se naravno, kao i svako natjecanje, po školama treniralo. Graničar može za nespretne ispasti gruba igra, u Njemačkoj je jedno vrijeme bila aktualna diskusija o potpunoj zabrani Völkerballa po školama, diskutiralo se o jednom konkretnom problemu, koji je iskrsao, mene principijelno zanima po kojem ključu bi vi sastavljali ekipe za treninge, tamo gdje je nesrazmjer među dečkima i curama, da li bi njih pustili da se sami podjele i koje su moguće posljedice, sluti li tko, malo je teže od detektiranja političke desnice...
p.s.
Blogove obilazim nakon "Milijunaša";)

20:15 - Komentiraj ( 17 ) Print NF
Atentator
15.05.2024.

Pjesnik Juraj Cintula (71).
"Predložio sam smrti, da se borimo, a ona... Ona je briznula u plač." (iz jedne od pjesama).
Književnik i pjesnik, objavio više knjiga. Užasavao se nasilja, pokušao osnovati stranku, koja bi se isključivo nenasilnim metodama borila protiv odvratnog sustava. Radio kao zaštitar u velikoj robnoj kući, dok ga nije premlatio mladi narkoman, viši i jači od njega." Nije imao respekta prema sijedim vlasima." Društvo književnika, kojem je pripadao bilo je izloženo velikoj medijskoj kampanji vladajućih, koji su najprije preuzeli medije.
Nitko nije svejedno očekivao ovako nešto, iako u jednoj od zadnjih pjesama posvećenoj snovima, sanja i doživotnu robiju. Silvia Plath je svojevremeno u pjesmi opisala točno kako će staviti glavu u pećnicu i ubiti se, naravno, tko bi pjesnicima vjerovao.
Čitajući sve ovo na twitteru pada mi na pamet razgovor s beskućnikom na münchenskom kolodvoru, prije pet ujutro jedne davne godine, kojem sam platio pivo, nije htio kobasice, koje sam ja nakon noćne vožnje jeo i čekao naredni vlak. Bio je iz Italije, inženjer s obitelji, i onda je jednostavno jednog dana pukao i ostavio sve, nikom se više nije javljao.
Tad su još bile tete umjesto automata na ulazu u WC, on im je rekao, on ne plaća, to je moj prijatelj, jedna je odgovorila, jasno Mario, jesi li dobro spavao, noć je bila prilično hladna?"

p.s.

Foto blog danas u obliku internog foto dopisivanja ide dalje, tu je samo ono što sam danas u prolazu zalio, nisam sve, kiša je cijeli dan samo prijetila, sad čujem, sutra će.

20:57 - Komentiraj ( 14 ) Print NF
Treća Jennifer
14.05.2024.

Evo smiju se učenice mojem neznanju, konačno me vrijeme zbilja pregazilo, kako ne znam, pa s dvadesetak godina je već oscara dobila, te dvije Jenniferice koje ja spominjem su lanjski snijeg prema njoj, ja se branim, pa svi spominju "atribute" od ove dvije, to je već dio opće kulture, o atributima bi se dalo govoriti, dodaje jedna, no hard feelings, ja klimam glavom, oke, kako biste to na njemačkom rekle pitam, dobivam odgovor, zašto, nije njemački film, pali mi se lampica, poslije sata guglam, zbilja naslov filma, i glumica s kojom su me objesili u njemačkoj inačici igre vješala. O atributima bi se zbilja dalo razgovarati, Jennifer Lawrence. Blumi nam prestao predstavljati romantične komedije, pa se brukam par mjeseci pred mirovinu, pred generacijom, koju još nisu preodgojili eksperti iz DP-a. Link je 16+, nije za ove 50-60, to zatucano, vidio istraživanje...

Necenzurirano

p.s.
U Njemačkoj inačici milijunaša kandidat zapeo, zablokirao, nitko nije toliko rano tražio joker publike, voditelj očajan, 99% publike stislo "a", točan odgovor, voditelj Jauch poludio, traži od režije broj sjedala onog koji je dao odgovor "b", dobiva i dolazi praćen kamerama do prestrašenog čovjeka, zašto ste stisli pogrešno, oprostite, to je bio možda jedini način da Vam skrenem pozornost na sebe i možda dobijem autogram od Vas. Uspjelo mu je.

16:44 - Komentiraj ( 17 ) Print NF
Greška u percepciji i promjeru
13.05.2024.

Još jedan odvratni ponedjeljak s jutarnjom smjenom. Ustao sam sam u pet, jer nema još najavljene kiše, Jin odmah zamnom, ali se vratio u sobu i krevetić, kad je vidjeo da ne odustajem od svojih jutarnjih rituala kao prioritetom. Pokušao sam ga sad naknadno nagovoriti na kratku šetnju, on se samo okrenuo na drugu stranu.
Drugo jutro što mi započinje vijestima o smrti, zanimljivo, otišle su zaredom dvije i po fizičkom izgledu valjda najupečatljivije muške figure u današnjoj Hrvatskoj, Nenad Miščević i Luko Paljetak, jednom ih vidiš, ne možeš ih više ikad zamijeniti za bilo koga drugoga, eto, sad ih više nećemo viđati.
Navikavam se pomalo na novu manju gimnastičku loptu za sjedenje, naime podučili su me da sam godinama sjedio na omiljenoj previsokoj, do 1,85 m naše visine promjer treba biti 65 cm, a nikako 75 cm ili čak 85 cm, kakva me je privlačila, a prikladna bi možda bila samo našem velikanu u svakom pogledu Sewenu, eto, ako se tko upusti u tu avanturu nek prije provjeri mjere i zna.
Moja zagrebačka kolegica Maja je na fejsu napisala zanimljiv osvrt na eurosong, koji je za razliku od mene i pratila, zašto sam njen osvrt pored tolikih morao pročitati, pa Maja je za razliku od velike većine komentatora nepredvidiva, nisam ni ja uspio naslutiti što će joj biti u prvom planu, pozabavila se pobjednik(c)om, ne smeta joj naravno ta nebinarnost, nije ona tipični sirovi bloger desne provinijencije, niti kako sam shvatio simpatična suknja, no osjetila je da je kod te osobe nešto "fake", isfurana karikirana woke poza. Ne znam, ako bude još vremena i volje, možda ipak pogledam taj nastup...

07:32 - Komentiraj ( 14 ) Print NF
Zatišje i euforija
12.05.2024.

Umro je moj sugrađanin Nenad Miščević, svjetski poznati analitički filozof, u vrijeme kad su građanski filozofi kod nas mahom prigrlili nacionalizam, on ga je podvrgnuo i teoretskoj kritici. Prvo je morao napustiti katedru u Zadru, zatim i u Rijeci, te je do mirovine predavao u Mariboru i Budimpešti.
Mislim da hrvatska nacija nikad nije niti može biti jedinstvenija nego u slučaju podrške glazbeniku Lasagni. Nevjerojatno, podržali su ga koliko ja znam baš svi hrvatski političari, od Katarine Peović, Sandre Benčić, Marije Lugarić do premijera i najopskurnijih javnih desničara, za DP pretpostavljam, budući da je katolik, Hrvat, al nisam pročitao pa nisam baš siguran, ima nešto sotonističko u tom ritmu, koji se i meni sviđa, a i Marko ne izgleda baš kako mali klečavac zamišlja pravog muškarca.
I prije nego što sam jutros upalio komp, pretpostavio sam da nije pobijedio, jer me nisu noćas očekivano probudile petarde i detonacije, a toliko čvrsto, da ne bih čuo, više ne spavam.
Ispalo je idealno, odlično drugo mjesto, on priznao da mu se jako svidjela pobjednička pjesma, nebitno, ali nju još nisam poslušao. Potrajat će još malo svehrvatska eufarija na zagrebačkom glavnom trgu, a nećemo morati i iduće godine barem mjesec dana pratiti pripremu tog spektakla. Svi nam eto priznaju moralnu pobjedu, a vidim i Nijemci su svojim nastupom zadovoljni, konačno su pogodili eurovizijski ukus i nisu kao zadnjih godina posljednji, već u zlatnoj sredini.
p.s.
Novi radni kutak

14:42 - Komentiraj ( 9 ) Print NF
Naše prve Ukrajinke
11.05.2024.

Viđao sam ih dosta po gradu, prepoznavao po jeziku, doduše mogao bih se i prevariti, ima kod nas i Ruskinja sa sličnim naglaskom, ali eto, jutros uz Jina sam doživio prvi bliski susret. Bile su dvije, negdje zašle u tridesete, procjena na prvu, nije im na nosu pisalo odakle su, obje s psima, očito zbunjene u parkiću, u koji smo upravo Jin i ja ulazili. Neizbježno pitanje s moje strane, dečko ili cura, uvijek umjesto upoznavanja, moram biti oprezan, jer Jin ima s curama kao i ja, uvijek otvoren drugarski odnos, s dečkima obojica znamo biti nepredvidivi. Šute obje, Jin i ja se ne približavamo, napokon jedna na engleskom pita za Jina, je li boy, što ja potvrđujem, i neuškopljen, ja klimam glavom, ova lijepo objašnjava drugoj, ono što bi baš svatko na kugli zemaljskoj razumio, ova odgovora, ja koji ni jednu riječ njihovog jezika ne znam, razumijem, da je jako umorna od puta i da nema energije za moguću svađu muških pasa, te da bi željela da njih dvije idu dalje, ova je ne sluša nego prevodeći meni na engleski, prilazi sa svojom kujicom meni i Jinu, kojem rep izdajnik od zadovoljstva počinje luđački raditi. Dolazi do nježnog upoznavanja i onda ono što mi je obilježilo jutro, naravno uz izvrsnu limunadu opisanu na foto blogu, očajan ljubomorni glasni cvilež muškog psa, kojeg je druga Ukrajinka čvrsto držala, i koji je sve zaustavio i zatekao, te su njih dvije pozdravivši se produžilje dalje.
p.s.
Vrijedna blogerska donacija jučer stigla :D

11:01 - Komentiraj ( 9 ) Print NF
Praznici koji se ne slave
08.05.2024.

Jandl, Ernst:
Markierung einer Wende

1944 1945

krieg krieg
krieg krieg
krieg krieg
krieg krieg
krieg mai
krieg
krieg
krieg
krieg
krieg
krieg
krieg



Egy fordulópont jelölése

1944 1945
:
háború háború
háború háború
háború háború
háború háború
háború május
háború
háború
háború
háború
háború
háború
háború

Sretan vam dan pobjede nad nacizmom, nadam se da pjesmu nije potrebno prevoditi!

Jučer je paralelno sa spomenutim održana racija u kancelariji prvog kandidata s liste njemačkog AfD-a za EU izbore zbog sumnje u špijunažu u korist Kine.

Crveno-crno (link)

Do mene je stigao i zanimljiv intervju s meni nekad najdražom političarkom Sahrom Wagenknecht, čija stranka osnovana prije par mjeseci, nezadrživo i nezabilježeno napreduje u svim anketama. Evo što govori sad samodefinirana konzervativna ljevičarka (link), koliko god meni neke stvari bile odbojne, razumije puls i prioritete biračkog tijela.
Onako usput, najbliža suradnica joj je dugogodišnja kineska stipendistica.

16:17 - Komentiraj ( 10 ) Print NF
Nema do vode izvorske
06.05.2024.

Bili smo u Gorskom kotaru po vodu "Slijediti tragove vode" pa nismo gledali Selakicu, ali evo čitam da je na drugi način rekla ono što ja tupim od prvog dana nakon rezultata izbora, juriš na nadzorna vijeća i podjela plijena, dok će "intelektualna elita" ponovo dijeliti javnost diskusijom, je li Budak možda bio zaslužni velikan i domoljub ili samo ustaški doglavnik i ideolog zločinačkog režima, te će se potezati "neumoljive" brojke, vaši su ih više pobili, jebote kako dosadno. Utakmica nije, jer su je sudili stranci, bila toliko predvidiva, mada sam ja kao zloguki prorok, nažalost predskazao onaj gol iz slobodnog udarca. Uskoro idem na podnevni maraton ponedjeljkom, u ustanovi je isto napeto, i tamo su u zraku izbori, sreća da imamo e dnevnike i ne moramo odlaziti na odmorima u zbornicu.

13:38 - Komentiraj ( 14 ) Print NF
Obrazovni sustav
05.05.2024.

Najuspješniji obrazovni sustav u svijetu. Naravno uz svo priznanje i poštovanje prema mentalitetu građanstva, koje omogućuje tolika ulaganja, ja eto, na kraju svog radnog puta, imam i neka zapažanja. Kao prvo, koliko god to paradoksalno zvuči čitajući ove nadahnjujuće retke, previše se radi, mislim najprije na učenike, a onda i kolege. Ovi drugi su ipak pristojno plaćeni i nisu izloženi teretu primitivne meritokracije, nedodirljivo naslijeđe lako prežaljene Blaženke Divjak.
Članak je, što je izuzetno rijetko kod nas, korektno napisan i sustav zorno predstavljen, pa bih samo skrenuo pozornost na još jedan stav s kojim se ne slažem. Kod nas su sad pomodno kao i u EU puna usta STEM područja, naš inteligentni par stipendista je to duhovito modificirao u STEAM, naglašavajući umjetničku Art komponentu sustava, radni prostori su zbilja lijepi i nadahnjujući, ali ja bih naglasio i važnu hedonističku komponentu, koja se isto spominje u osvrtu Kkomponentu, pa bih ipak drukčije složio prioritete, te bismo dobili STEAK (k se odnosi na njemačko KuK-Kunst und Kultur), jer što je klasik Schiller napisao:"Narod treba prvo odgojiti pa osloboditi.":D STEAK bi mogao biti po izboru i veganski, u detalje izvedbe ne bih ulazio.
p.s.
Novi post i na foto blogu o hedonizmu, koji neću posebno naglašavati, klikom na naslov, kad otvorite link, otvara vam se post, koji želite gledati i manje čitati.

07:04 - Komentiraj ( 11 ) Print NF
Lola (1981)
04.05.2024.

Kao što filmofili znaju, svi na svijetu imaju svoju Lolu. Možda ih precjenjujem, jer mlađi, ako žele nešto pogledati, prvo proguglaju redatelja i sadržaj ili jednostavno postave upit umjetnoj inteligenciji. Tako bi tipični današnji Hrvat brzo odustao od ovog filma, saznavši da je redatelj bio homoseksualac, ovisnik o alkoholu i cocainu, živio manje od 40 godina. I dobro da je tako jer bi, da je gledao i barem djelić razumio (ne smije se tražiti previše) "Lolu", hrvatska bi mu politička lakrdija bila nepodnošljivo jasna i dosadna, kao i svjetska dekadencija nakon "Cabareta" i prepoznao bi Deja vu
Bez ovih filmova i naravoučenija našem Hrvatu, nesvjesnom što se događa, ostaje sazrijevanje na teži način i duži put uz nužnu Oproštajnu ...
p.s.
Novi foto post: Čekajući pred tržnicom

16:17 - Komentiraj ( 6 ) Print NF
Entartet iliti izopačeno
03.05.2024.

Klima je montirana, ljeto može početi, Jin i ja smo, bukom izgnani, prije podne proveli u šetnji. Najgore je to odnošenje i vraćanje stvari, drugarica je iskoristila jednu pauzu za skinuti tapete na dijelu sobe, gdje se radilo, ostala je gola patina, od valjda proteklih bar pola stoljeća, meni je sad mnogo ljepše od naslijeđenih tapeta, ali poznat je moj "entarteter Geschmack". Inače sve sam bolje, jutros kad sam se nasapunjao za brijanje mi je palo na pamet, kog vraga nisam upalio svjetlo u kupaonici, bilo je upaljeno.
Inače opet sam u fazi latentne razočaranosti u ljude, pa mi se ne da baviti s introspekcijom. Foto post s dvije današnje fotke, šteta što je soba premračna za moj fotić: Uh
Inače tražio sam po portalima detalje o požaru i otrovnom plinu u Berlinu, navodno ovi isporučuju oružje Ukrajini, ali ništa konkretno. Na stranici Bilda sam zato našao goli nogomet, neću dobiti kritike jer se radi o muškom sportu, ako pogleda kratak video ne sumnjam da će Euro poput mene odmah otkriti detalj :D
goli nogomet

19:23 - Komentiraj ( 7 ) Print NF
Trenerica
02.05.2024.

Prva žena trener u povijesti njemačkog profesionalnog nogometa: trenerica. Istina ugovor za trećeligaša Ingolstadt je potpisan samo do kraja ove sezone. Uspješno je vodila mladu momčad, do 19. Bile su već dvije trenerice u četvrtoj ligi, ali tamo su još amateri. Meni na fotki djeluje uvjerljivo, posvećena svojoj misiji. Zanimljivo prve asocijacije su mi bile naslovi s portala: "Nužna promjena u svlačionici" ili kako Sopić nakon pobjeda u gostima, zadnji put je eto to izostalo, vodi na prvoj pumpi dečke na piće. Neka, neka, barem u sportu vesele vijesti, eppur si muove...
p.s.
Još jednom, jučerašnji post na foto blogu...

21:21 - Komentiraj ( 8 ) Print NF
Neke nove vještice
01.05.2024.

„We are the witches you couldn‘t burn“

Nikad otužnija Walpurgisnacht u Berlinu. Toliko otužna da se postavlja pitanje hoće li tko odgovarati za preskupi trošak i pogrešnu procjenu angažmana 3000 policajaca do zuba opremljenih, a sve zbog jednog ženskog, feminističkog prosvjeda s gore navedenim ogromnim transparentom na čelu kolone. Naime organizatorice su se u pozivu na prosvjed jasno izjasnile da muškarci nisu poželjni. To ruši i argument šefice policije, da je po informacijama, kojima su raspolagali, postojala realna opasnost od paljenja izraelskih zastava i židovskih simbola. Znači islamisti nisu bili kao ni drugi muškarci poželjni, žene se po svim relevantnim istraživanjima znatno manje "pale" na zastave i njihovu simboliku, njima je simbolika brojki bliža, pa su navodno prijavile policiji 666 kao očekivani broj sudionica, ipak pojavilo ih se preko 1000 pa je početak prosvjeda kasnio i krenulo je, tek nakon što je preko razglasa organizatorica uz smijeh prisutnih naglasila, da je najstrože zabranjeno paljenje zastava.Pred prvomajsko svitanje je zapaljen, kao u loša stara prvomajska vremena, vozni park Amazona, ali to nema veze s ovom pričom.
Danas su tamo tradicionalne velike sindikalne demonstracije, osiguravat će ih nešto malo manje od 6000 policajaca, zadnjih desetljeća su uvijek bile s manje nereda od ovih poznatih "ekstremističkih" noćnih, ali sve se u Europi okrenulo i izokrenulo, tako da su sva predviđanja nezahvalna.
Inače noć uoči prvog svibnja je izvorno dobila ime po svetoj Valburgi, koga više zanima, može guglati, mi smo sve to morali u onom jednoumlju znati pripremajući se za tumačenje Goetheovog Fausta na ispitu iz njemačke, a Majstora i Margarite od Bulgakova, iz svjetske književnosti. Noć uoči 1.5. se kolokvijalno naziva "noć vještica", u Münchenu u najvećem muzeju blizu željezničkog kolodvora, postoji izuzetna slika meni nepoznatog autora, leteće gole vještice na metlama, ali to su bila neka daleka sotonistička vremena. Kad smo već kod toga palo mi je jutros po prvi put na pamet da je moj blog kreiran 6.6.2004.(2+4=6), vražja posla, bit će gadno, kad pobjednici izbora očekivano angažiraju egzorciste.


14:47 - Komentiraj ( 14 ) Print NF

<< Arhiva >>

Opis bloga
Nikakav, užasan, histeričan, drzak, bezobrazan, poučan, programiran za rušenje granica hm, hm, hm... Sredstvo za trošenje vremena, kojeg ionako ima previše, also uopće nema...


Važno zbog budaletina koje ne znam zašto posjete ovaj blog: "ovo djelo je plod fikcije. svaka sličnost sa stvarnim osobama i događajima slučajna je." Rečenica ima pravnu valjanost!

copyright©blog.dnevnik.hr/nachtfresser 2004.-..., sva prava pridržana. Zabranjeno kopiranje, umnožavanje, objavljivanje ili bilo koja druga uporaba teksta i fotografija s bloga u bilo koje svrhe bez dozvole autora.
Alter ego foto blog




Instagram

nachtfresser@gmail.com

Pirat urednik na fejsu :P
Web Nachtfresser

IZBOR POSTOVA 06.2004. - ?
od najstarijih do danas, barem po jedan mjesečno, odozdo prema gore
2023
Deleted
6000.post, treći dio
6000.post, drugi dio
Wasserdicht, 6000.post prvi dio
Tri blog gracije
2019
Institucija slobodnog blogera (ogled o Böllu)
Aktivizam Grete Thunberg
Odakle ocean u pjesmi?
Vrelo Bosne i Jajce
Sarajevski ćevapi, dame i uspomene
Snježni Benkovac na brdu
Pulski zalasci
Kosa i sram
2018
Sa Sloterdijkom u Puli
Uzoran učenički dom
Tko otvara vrata Bukowom mačku
Djevojčica iza žice
Starac i (r)evolucija
Neotuđena crtica
Trešnjevački teatar
Intimni otvori depresivnih ljudi
Modna osvježenja
Kupac ružnog limuna
Međupost
2017
Pao stoljetni park
Budimo na mi
Poderane čarape
Pijača bez leda
Ostaj mi dobro Berlinu moj
Iskustvo i stil
Sedacija, odlasci, promatračica života
Nitko ne vrijedi više od dvije minute
Kud plovi ovaj put
Srcamo se
Vareš, imenovanje prošlosti
Popravljač
2016
Božić kod Dolores
Blog arhiva, genijalno
Varešarije
Obrobljeni plimom
Nestanak Wagnerovog psa
Poezija koja to nije s teletinom na pratećoj slici
Preko crte
Djevojka sa sajma u Opicini
Predvečerje u Trstu
Labinski bijenale industrijske umjetnosti
Dresirani i slobodni
Projekt bicikl
2015
4000. post
Forever Lolita
Vječno vraćanje dupeta
O potrebi za bloganjem
Blogerska subota
U pokretu
Gromovi love golotinju
Nisam mislio na Pariz
New York, Jack i ostali mitovi
Sipa i čokolada
Čudnovati su putevi Googleovi
Svakodnevni samoslici
Nachtfresser, 3700.post
2014
Pljeskavica i čaj
Istup Anne Helm
Ravnateljice über alles
O fotografiranju i svinjama
Život
Večer s berlinskim piratima
Posljednja marenda
Fuck the System!
Izlet u Opatiju
Kandidat broj 5 liste 16 za EUP
Nek nam živi bezuvjetni temeljni dohodak
Nagnuće berlinskog piratskog broda
Tišina hotelskih soba
S visina Svetog Križa
Avionska dijagnoza obrazovnog sustava
2013
Dame i gospodo, Astrid Kuljanić
Dekadencija
Odjeb ljetu gospodnjem dvijetisućetrinaestom
Naš mali šareni štand
Anonymous MMM u Rijeci
Profesor budala
Roštilj bez jahte
Krivo mi je zbog mog starog
Što radi piratska stranka ?
Bloger za EU parlament
Izbor postova
Shitstorm
2012
Sanjam knjige u Puli
Taštine
Sjećanje
Proteze Auschwitza danas
Blogeri 2004-2011
Prošao još jedan...
Prelijep dan u Zagrebu
Blogersko pušenje privatnosti
Napad Svetle Yordanove
Čitajte "Bolju polovnjaču"
Ostajte tamo, stižemo
2011
2500. post
Čestitka vjetrom raspršena
Predsjedniku ima tko da piše
Isšljivan
A meni se popodne spava
Smrt u Opatiji
Povratak u Ništa
Dijalog jednog blogera i Igora Mandića
Hrana naša svagdanja
Jučerašnji prosvjed u Rijeci
Civilizacija baterija
Hotel Montree
2010
Snijeg u Rijeci
Obzor
Vodice, bajka s pogledom na more
Cambridge i karavane
Otočna opuštanja
Berlin : balkanska galerija
Repovi rata
Dan divljanja maturanata
Abrutissement, načelo zatupljenja
Igramo se okvirima
Nacisti u Dresdenu
Boje budimpeštanskog Ludwiga
2009
Sa(n)jam knjige Pula 6.12.2009
Prođe još jedna fešta
a je još uvijek u krugu
U najjačem sastavu
Muzej, multikulturalnost, beskućnici...
Poučak o golom
Divlji Balkan
Gorski Kotar devetog svibnja
Londonerica u palanci
O bocama i maslinovom ulju
Prozori
Ha,ha, Amy je zakon
2008
Tako je zborila Gudrun Ensslin
Priznanje
Onako usput
Blog i grob
Govor mržnje na blogu.hr
Razgovor studentica pred Humbolt univerzitetom
Nogometno bratstvo Španjolske, Hrvatske i Koreje
Prosvjed, turisti i sunčani Korzo
Rasaditi
Dobro se žega
Politička korienitost
Osamstoprvi post, mali osvrt
2007
Ekološki fašizam
Masturbacijo, sretan rođendan !
Van Goghova zvjezdana noć
Radni dan jedne Berlinerice
Dani bez neta
Petak trinaesti
Razredni izlet u vodni centar Atlantis-Ljubljana
Guščija pašteta
FBK u Rijeci, jel se kome štucalo :P
Rasulo
Izletila zbog marihuane
Moja Paris gola u novinama
2006
Manta, vraaaaaaaaaati se
O blogu "Pjesmarije" (autora NF)
Igra revolveraša
Idealisti s oružjem
Ceremonija oproštaja s praznicima
Jedna Ljudmila
Zadaća (dječja bolnica)
Irokez u školi
Moji prijatelji
Coool
Prva klasa
O ovcama i nadi
2005
Kenningari i druge učenosti
Uvijek iznova, deja vu
Moj Uerige
Ostavština
Pred maturalac
Moj Raščupanko
Sjećanje na Radovića
Pišanje u Harteri
Samoubojstvo u štali
Montaža tv stolića i sretnije budućnosti
Pivo
Nekad smo znali veselo polemizirati...
2004
Inventura 2004.
Sjećanje na vrt (Paul Klee)
Razrednik
Isplazit jezik
Kamere oko nas
O fašistima, Sloterdijku, Walseru i meni
Skins&Teacher


















































SUPERCOOL ;P
















































< svibanj, 2024  
P U S Č P S N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Svibanj 2024 (17)
Travanj 2024 (29)
Ožujak 2024 (25)
Veljača 2024 (25)
Siječanj 2024 (18)
Prosinac 2023 (13)
Studeni 2023 (18)
Listopad 2023 (6)
Rujan 2023 (7)
Kolovoz 2023 (2)
Srpanj 2023 (18)
Lipanj 2023 (16)
Svibanj 2023 (22)
Travanj 2023 (16)
Ožujak 2023 (17)
Veljača 2023 (14)
Siječanj 2023 (13)
Prosinac 2022 (12)
Studeni 2022 (11)
Listopad 2022 (11)
Rujan 2022 (11)
Kolovoz 2022 (7)
Srpanj 2022 (4)
Lipanj 2022 (1)
Travanj 2022 (6)
Ožujak 2022 (1)
Prosinac 2021 (1)
Listopad 2021 (1)
Rujan 2021 (1)
Kolovoz 2021 (11)
Srpanj 2021 (9)
Lipanj 2021 (11)
Svibanj 2021 (22)
Travanj 2021 (26)
Ožujak 2021 (21)
Veljača 2021 (24)
Siječanj 2021 (31)
Prosinac 2020 (20)
Studeni 2020 (12)
Listopad 2020 (6)
Rujan 2020 (5)
Srpanj 2020 (29)
Lipanj 2020 (25)
Svibanj 2020 (31)
Travanj 2020 (29)
Ožujak 2020 (32)
Veljača 2020 (28)
Siječanj 2020 (26)