Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/nachtfresser

Marketing

Lou Salome i njen muž

Po svemu sudeći je Friedrich Carl Andreas bio četvrti muškarac, koji je ponudio još mladoj Lou brak i koji je odbijen, ali je reagirao drukčije nego ostali, zabio si je pred njom nož duboko u grudi. Lou je brzo dozvala pomoć, spasili su ga, sutradan su se zaručili, pod uvjetima od Lou, na koje je on pristao. Udat će se za njega, ali neće konzumirati "bračne dužnosti" niti će se ikako međusobno sputavati. Brak je pod tim dogovorom potrajao do kraja života i pokopani su u istoj grobnici.
O Lou Andreas Salomi i koliko je bila ispred, ne samo svog vremena, pisane su još za njenog života biografije, krcate pogrešnim tumačenjima i neshvaćanjem. Njena autobiografija je po vlastitoj želji objavljena dosta nakon smrti, imam je naravno.
Manje je poznato da ni njen muž FCA nije bio bilo tko. Još uvijek ga smatraju jednim od najboljih orijentalista i iranologa u povijesti, bio je inače vrstan filolog, tečno govorio dvadesetak jezika.
Tek kad je i on dobio katedru u Berlinu, nabavili su kućnu pomoćnicu, uglavnom za njega, ona je često putovala. Zbog "dvorskih intriga" je nakon dvije godine ostao bez posla, ali je dobio ponudu iz snova iz Göttingena i sve troje je odselilo tamo. Ona je više puta predlagala razvod, on o tome nije želio razgovarati, a na neki način je strahovala od njegove impulsivnosti.
Zanimljivo je da, još dok su živjeli u Berlinu, ona je jedno vrijeme boravila u drugom stanu s mladim obožavateljem pjesnikom Rielkeom, međutim, kad joj je FCA priopćio da je kućna pomoćnica trudna s njim, ona ga je prekorila, jer se to desilo u njihovoj kući. Ipak Lou ju je pratila na porod i njih dvije su nastavile živjeti s njima. Prva je umrla kućna pomoćnica, već odrasla kći je sad s obitelji doselila i brinula se o kući, a zajedno s Lou i o bolesnom FCA.
Nakon njegove smrti, nastavila je brinuti o Lou i svjedočila da poslije smrti FCA Lou niti jednom nije posjetila njegov grob, valjda joj je dovoljno bilo što su se dogovorili, da će i u njemu biti zajedno u vezi.

Post je objavljen 30.05.2024. u 18:25 sati.