Nisam favorit kao nekad
30.09.2023.

Šah me nikad nije previše zanimao. Kao mali sam bio jako boležljiv, morao sam se uz školu nečim baviti i šah je ispao logično rješenje za mene onako slabašnog. Išlo me je i bio sam u pionirskoj konkurenciji treći u državi, prvak je bio Predrag Nikolić kasnije najjači velemajstor na prostoru bivše države, ja sam osvojio prvu kategoriju koja se više ne oduzima. Za studija i dugo godina poslije sam potpuno prestao igrati i ništa mi nije falilo. Onda su u mjestu za koje me sad vezuje samo rođenje i loše uspomene s rođacima odlučili osnovati šahovski klub, registrirali me i dugo godina sam bio prva ploča i najbolji igrač, ali igrao sam samo ekipno i nazadovao dok su drugi grizli. Ipak upoznao sam dosta osoba iz šahovskog miljea i na fejsu imam impresivnu zbirku ponajboljih svjetskih šahistica kao prijateljice, od muških samo one koji fotografiraju natjecanja, ostali su dosadni. Profesionalne šahistice zanimaju i mjesta na kojima se natječu, duše gradova. Tako je Maria Manakova čiju fotku ponavljam, objavila uz velik broj lajkova iz cijelog svijeta fotke grafita s riječkih zidova. Rođena Moskovljanka sad putuje i igra po SAD-u, jučer je oduševljena objavila fotke Nijagarinih vodopada s američke strane, rekli su joj da su još ljepši s druge strane, ali za to bi trebala vaditi novu vizu.
Jedino s hrvatskim šahisticama nisam prijatelj. Danas igramo protiv Goranke iz Ravne Gore, igrom slučaja sam četvrta ploča i kako sad stvari stoje mogao bih lako igrati protiv šahistice, ili majstorice ili kandidatkinje koja pak ima veći rejting od ove. Ne znam kako će me oči služiti u prostorijama polumračnog šahovskog doma gdje je i ova fotka snimljena, budemo vidjeli. Naša ekipa Krka nije dvaput igrala u istom sastavu tako da oni i da ih zanima ne mogu pretpostaviti koji su im pojedinačni protivnici.

14:44 - Komentiraj ( 18 ) Print NF
Još svinje nisu propale
29.09.2023.

image host

image host

Zabrazdio tako ja s ozbiljnim temama ovdje, zaboravio gdje se nalazim. Isprika Lucidu i Anni zbog odjave prethodnog posta, al eto staro zlopamtilo, sjetio sam se naknadno da mi je jedina iz one ekipe blog mudrijaša koju cijenim, popljuvala na drugom blogu baš dobar esej o Gerhardu Richteru, što sam ovdje objavio, kao plagijat, pizdarija kakvu od nje nisam očekivao, pa si nisam želio priuštiti slično palamuđenje.
Ajmo na nezdravu hranu, ono u što se svi razumijemo. Na tržištu se pojavila po povoljnoj cijeni suha šunka, ne znam koje su to makinacije, al odlična je, drugarica je puno kupila pa sad radimo kombinacije, pica je prva došla na red. Danas smo pak konačno stigli nakon Berlina posjetiti majstora za sve i već prijatelja, radi sve što drugi neće, ovaj put su bile u igri drugaričine drage cipele i moji kožni pojasevi, na jednom otišla kopča, drugi se skoro prekinuo na dva dijela, još nešto je bilo, kaže za sat vremena i pita jel puno 10 eura za sve. Nisam morao pridržavati hlače na predstavljanju roditelja prvih razreda koje smo imali danas na tapetu, dobar epilog dobrog dana. Bilo je zabavno kod laboranata, jedna mama kasni kao nekada, moja bivša učenica, kratka isprika svima te maše prije sjedanja u klupu meni u nastavničkom stroju.
Inače sve skupa smo proslavili u Trsatici, uz ono što tamo najviše volim, ovaj put nisam ni panoramu fotkao, vjerni pratioci se valjda sjećaju pogleda, mislim da se prošli ručak od tamo još nije blogladio.

20:49 - Komentiraj ( 12 ) Print NF
June Newton- idila nebitnosti
27.09.2023.

"Odrastajući me pogađalo što nemam duže noge." "Ali Vi imate jako lijepe noge." "I to je točno." "Hipotetski gledano, kad smo već ovako počele razgovor, da li biste iz današnje perspektive mijenjali Vaše lijepe noge za duže i drugačije?" Ne, ni u kom slučaju." "Moda Vam nije puno značila u životu?" Baš ništa. Preko 80 posto moje garderobe je crnobijelo. Iz prije navedenog razloga cijeli život sam provela u hlačama, tu me ograničavala." "i veliki pauk sa zida Vašeg apartmana je crnobijeli..." "Pauci su u mom životu duga posebna priča." "Znači možemo zaključiti, boje Vam baš ništa nisu značile u životu?" "Kako ne, pogledajte palme i svo to šarenilo boja ispod mene."
Dio intervjua prepričanog po sjećanju s June Newton suprugom čuvenog fotografa Helmuta Newtona preminuloj 2021. u 98. godini života u gradu svog izbora Monte Carlu, u svom apartmanu smještenom na 19. katu. Nakon suprugove tragične smrti u automobilskoj nesreći u 83.godini života, osnovala je u Berlinu zakladu "Helmut Newton" koja je uredila veliki muzej fotografije s pripadajućom bibliotekom u centru grada, koji je June vodila do svoje smrti.
Ove godine je muzej organizirao retrospektivu fotografija poznate modne portretistice Alice Springs, poznata je postala vrlo rano s dizajnom cigareta Gitanes, a poslije je portretirala mnoge slavne osobe, a na njoj je bio i autoportret fotografkinje bez odjeće s fotoaparatom. Vraćajući se po drugi put pred fotografiju saznao sam ono što nisam znao, pogađate, Alice Springs je bio umjetnički pseudonim samozatajne June Newton, supruge i muze Helmuta Newtona.

image host


09:34 - Komentiraj ( 13 ) Print NF
Npr. Greding
24.09.2023.

image host

image host

Bavarski gradić skoro na pola puta između Rijeke i Berlina, već drugi put smo prespavali tamo u hotelu u centru starog grada (na slici) na putu ka njemačkoj prestolnici. Ovaj put smo došli u vrijeme pučke fešte te smo najbolje mogli vidjeti lice i naličje takvih mjesta. Jezgra starog grada i srednjovjekovne zidine su odlično očuvani. Kroz uske prolaze se s autom može ući i izaći, prednost imaju oni što izlaze. U cijelom starom gradu se za razliku od parkirališta van zidina parkiranje ne naplaćuje, al je vremensko ograničenje 5 sati, mi smo došli dovoljno rano za naći mjesto pred hotelom, tamo gostima toleriraju i ostanak preko noći pa valjda ponovo broje. Van gradske jezgre živi većina stanovništva, tamo uz parkiralište su bili i veliki šatori za feštu. Fešta poput naših fešta na obali gdje je npr. ljetovao jedini automehaničar koji je taj vikend radio. Dok smo se približavali velikom šatoru koji smo u širokom luku zaobišli, pjevušio sam u ritmu muzike "Ajde mala dođi u moju sobu...", koju je na engleskom pjevušila mlada pjevaljka. Na kraju će ispasti da nije samo Bijelo dugme slavu steklo na obradama ondašnjih hitova, nego su i drugi to radili, za ovu pjesmu nisam znao.
Van gradske jezgre stanovništvo živi u obiteljskim kućama s kultiviranim šarenim vrtovima i neizbježnim vrtnim patuljcima, sve jako lijepo uređeno. Blizu mjesta fešte pak su se osjećale alkoholne pare. Fešta je pak bila zastrašujuće slična našim pučkim feštama, jedino ujutro kad smo Jin i ja šetali blizu poprišta bakanalija, nije zaudarala mokraća. Primjetio sam dok smo pak večer prije šetali da su ključne točke, očito dobro pokrivene kamerama, više puta zalijevali vodenim šmrkovima.
Provincija ostaje provincija ma gdje bila, makar izuzetno uređena i zanimljivih originalnih pravila unutar gradske jezgre, osim parkiranja ima ih još, mi smo ionako došli samo relativno povoljno prespavati.

18:17 - Komentiraj ( 11 ) Print NF
Pac od jučer
23.09.2023.

image host

Više ne postoji kao ni jučer. Upotrebljen je u dobre svrhe i svi su pohvalili njegov učinak. Dobro je bit poštovan.
Uobičajeno je da se jučer precjenjuje kao i prošlost koja je svakim danom nešto drugačija..
Neki dan smo spominjali mlađeg prijatelja koji nas je prerano napustio, al je barem znao da je nešto ostavio iza sebe.

19:27 - Komentiraj ( 12 ) Print NF
Afrika paprika
19.09.2023.

Sretoh Šabota. Dok je živio i radio uJužnoj Africi imao je jedan od ponajboljih blogova ikad "budalacobanin", svima nama se blog sviđao, tek nakon njegovog povratka u Rijeku smo saznali da je blog njegov, ubrzo je kaže nešto sprčkao i blog je nestao. Svakih par godina kad se sretnemo imamo vremena za popričati. Bio je u radnim hlačama, kaže zida sebi za dograditi za rentati za iduću sezonu, ništa pretjerano, nigdje nije stalno zaposlen, nađe posao kad mu zafali za režiju i osnovne potrebe, jebiga, godinama je postao potpuno alergičan na hijerarhiju u radnim odnosima.

image host

11:22 - Komentiraj ( 17 ) Print NF
Crtica o civiliziranom
12.09.2023.

image host

image host

Odmah nakon povratka iz Berlina, sam završio na očnoj hitnoj, tako da već više ood mjesec i pol dana nemam informacije o ukrajinsko-ruskoj bojišnici, a mašile su me i dvije nogometne utakmice naše reprezentacije, moj odabir, nije bilo nužno ostati potpuno neinformiran. Šetnje s Jinom su duže, a i radi se. Puštam Jina da vodi i zahvaljujući tome shvatio sam da je Rijeka puna slijepih ulica i ćorsokaka. Ljudi ograđuju sve očito nekadašnje prolaze. Ipak moram priznati moj grad me učinio ponosnim na njega. Reprezentacija je zabila kako sam u šetnji drugo jutro saznao pet golova i nije se pucalo osim na punom riječkom stadionu. Moj sušetač i tadašnji informator je pogriješio i u prognozi da će se sve nadoknaditi bude li pobjede na gostovanju, opet je ostalo bez detonacija petardi i gorih stvari, tako se već da veseliti pobjedi.

22:10 - Komentiraj ( 17 ) Print NF

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Opis bloga
Nikakav, užasan, histeričan, drzak, bezobrazan, poučan, programiran za rušenje granica hm, hm, hm... Sredstvo za trošenje vremena, kojeg ionako ima previše, also uopće nema...


Važno zbog budaletina koje ne znam zašto posjete ovaj blog: "ovo djelo je plod fikcije. svaka sličnost sa stvarnim osobama i događajima slučajna je." Rečenica ima pravnu valjanost!
Instagram

nachtfresser@gmail.com

Pirat urednik na fejsu :P
Web Nachtfresser

IZBOR POSTOVA 06.2004. - ?
od najstarijih do danas, barem po jedan mjesečno, odozdo prema gore
2023
Deleted
6000.post, treći dio
6000.post, drugi dio
Wasserdicht, 6000.post prvi dio
Tri blog gracije
2019
Institucija slobodnog blogera (ogled o Böllu)
Aktivizam Grete Thunberg
Odakle ocean u pjesmi?
Vrelo Bosne i Jajce
Sarajevski ćevapi, dame i uspomene
Snježni Benkovac na brdu
Pulski zalasci
Kosa i sram
2018
Sa Sloterdijkom u Puli
Uzoran učenički dom
Tko otvara vrata Bukowom mačku
Djevojčica iza žice
Starac i (r)evolucija
Neotuđena crtica
Trešnjevački teatar
Intimni otvori depresivnih ljudi
Modna osvježenja
Kupac ružnog limuna
Međupost
2017
Pao stoljetni park
Budimo na mi
Poderane čarape
Pijača bez leda
Ostaj mi dobro Berlinu moj
Iskustvo i stil
Sedacija, odlasci, promatračica života
Nitko ne vrijedi više od dvije minute
Kud plovi ovaj put
Srcamo se
Vareš, imenovanje prošlosti
Popravljač
2016
Božić kod Dolores
Blog arhiva, genijalno
Varešarije
Obrobljeni plimom
Nestanak Wagnerovog psa
Poezija koja to nije s teletinom na pratećoj slici
Preko crte
Djevojka sa sajma u Opicini
Predvečerje u Trstu
Labinski bijenale industrijske umjetnosti
Dresirani i slobodni
Projekt bicikl
2015
4000. post
Forever Lolita
Vječno vraćanje dupeta
O potrebi za bloganjem
Blogerska subota
U pokretu
Gromovi love golotinju
Nisam mislio na Pariz
New York, Jack i ostali mitovi
Sipa i čokolada
Čudnovati su putevi Googleovi
Svakodnevni samoslici
Nachtfresser, 3700.post
2014
Pljeskavica i čaj
Istup Anne Helm
Ravnateljice über alles
O fotografiranju i svinjama
Život
Večer s berlinskim piratima
Posljednja marenda
Fuck the System!
Izlet u Opatiju
Kandidat broj 5 liste 16 za EUP
Nek nam živi bezuvjetni temeljni dohodak
Nagnuće berlinskog piratskog broda
Tišina hotelskih soba
S visina Svetog Križa
Avionska dijagnoza obrazovnog sustava
2013
Dame i gospodo, Astrid Kuljanić
Dekadencija
Odjeb ljetu gospodnjem dvijetisućetrinaestom
Naš mali šareni štand
Anonymous MMM u Rijeci
Profesor budala
Roštilj bez jahte
Krivo mi je zbog mog starog
Što radi piratska stranka ?
Bloger za EU parlament
Izbor postova
Shitstorm
2012
Sanjam knjige u Puli
Taštine
Sjećanje
Proteze Auschwitza danas
Blogeri 2004-2011
Prošao još jedan...
Prelijep dan u Zagrebu
Blogersko pušenje privatnosti
Napad Svetle Yordanove
Čitajte "Bolju polovnjaču"
Ostajte tamo, stižemo
2011
2500. post
Čestitka vjetrom raspršena
Predsjedniku ima tko da piše
Isšljivan
A meni se popodne spava
Smrt u Opatiji
Povratak u Ništa
Dijalog jednog blogera i Igora Mandića
Hrana naša svagdanja
Jučerašnji prosvjed u Rijeci
Civilizacija baterija
Hotel Montree
2010
Snijeg u Rijeci
Obzor
Vodice, bajka s pogledom na more
Cambridge i karavane
Otočna opuštanja
Berlin : balkanska galerija
Repovi rata
Dan divljanja maturanata
Abrutissement, načelo zatupljenja
Igramo se okvirima
Nacisti u Dresdenu
Boje budimpeštanskog Ludwiga
2009
Sa(n)jam knjige Pula 6.12.2009
Prođe još jedna fešta
a je još uvijek u krugu
U najjačem sastavu
Muzej, multikulturalnost, beskućnici...
Poučak o golom
Divlji Balkan
Gorski Kotar devetog svibnja
Londonerica u palanci
O bocama i maslinovom ulju
Prozori
Ha,ha, Amy je zakon
2008
Tako je zborila Gudrun Ensslin
Priznanje
Onako usput
Blog i grob
Govor mržnje na blogu.hr
Razgovor studentica pred Humbolt univerzitetom
Nogometno bratstvo Španjolske, Hrvatske i Koreje
Prosvjed, turisti i sunčani Korzo
Rasaditi
Dobro se žega
Politička korienitost
Osamstoprvi post, mali osvrt
2007
Ekološki fašizam
Masturbacijo, sretan rođendan !
Van Goghova zvjezdana noć
Radni dan jedne Berlinerice
Dani bez neta
Petak trinaesti
Razredni izlet u vodni centar Atlantis-Ljubljana
Guščija pašteta
FBK u Rijeci, jel se kome štucalo :P
Rasulo
Izletila zbog marihuane
Moja Paris gola u novinama
2006
Manta, vraaaaaaaaaati se
O blogu "Pjesmarije" (autora NF)
Igra revolveraša
Idealisti s oružjem
Ceremonija oproštaja s praznicima
Jedna Ljudmila
Zadaća (dječja bolnica)
Irokez u školi
Moji prijatelji
Coool
Prva klasa
O ovcama i nadi
2005
Kenningari i druge učenosti
Uvijek iznova, deja vu
Moj Uerige
Ostavština
Pred maturalac
Moj Raščupanko
Sjećanje na Radovića
Pišanje u Harteri
Samoubojstvo u štali
Montaža tv stolića i sretnije budućnosti
Pivo
Nekad smo znali veselo polemizirati...
2004
Inventura 2004.
Sjećanje na vrt (Paul Klee)
Razrednik
Isplazit jezik
Kamere oko nas
O fašistima, Sloterdijku, Walseru i meni
Skins&Teacher


SUPERCOOL ;P
< rujan, 2023 >
P U S Č P S N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  

Studeni 2023 (16)
Listopad 2023 (6)
Rujan 2023 (7)
Kolovoz 2023 (2)
Srpanj 2023 (18)
Lipanj 2023 (16)
Svibanj 2023 (22)
Travanj 2023 (16)
Ožujak 2023 (17)
Veljača 2023 (14)
Siječanj 2023 (13)
Prosinac 2022 (12)
Studeni 2022 (11)
Listopad 2022 (11)
Rujan 2022 (11)
Kolovoz 2022 (7)
Srpanj 2022 (4)
Lipanj 2022 (1)
Travanj 2022 (6)
Ožujak 2022 (1)
Prosinac 2021 (1)
Listopad 2021 (1)
Rujan 2021 (1)
Kolovoz 2021 (11)
Srpanj 2021 (9)
Lipanj 2021 (11)
Svibanj 2021 (22)
Travanj 2021 (26)
Ožujak 2021 (21)
Veljača 2021 (24)
Siječanj 2021 (31)
Prosinac 2020 (20)
Studeni 2020 (12)
Listopad 2020 (6)
Rujan 2020 (5)
Srpanj 2020 (29)
Lipanj 2020 (26)
Svibanj 2020 (31)
Travanj 2020 (29)
Ožujak 2020 (32)
Veljača 2020 (28)
Siječanj 2020 (26)
Prosinac 2019 (24)
Studeni 2019 (22)
Listopad 2019 (27)
Rujan 2019 (28)
Kolovoz 2019 (27)
Srpanj 2019 (26)