Jadranka Varga Uzoran učenički dom - Nachtfresser - Blog.hr

petak, 16.11.2018.

Uzoran učenički domJučer smo mi razrednici pozvani na druženje i razmjenu informacija u učenički dom Podmurvice, mali dio nas se čak i odazvao. Tamo imam osam učenica, uspostavilo se najviše uopće, i osjećao sam ipak neku obvezu. Google je jučer štrajkao "ups, nešto je krenulo po krivu", pa sam krenuo ranije otpješačiti isključivo po preciznom opisu jedne učenice, kad vidite znak za prvu pomoć, tu smo Vam odmah mi prijeko...
Stigao sam tako petnaestak minuta prije predviđenog termina, no svejedno nisam bio prvi, uvijek ima i većih štrebera. Odmah na ulazu oduševljeno sam prepoznao rad Voje Radoičića, taj čovjek je na više mjesta baš uljepšao Rijeku i ostavio neizbrisiv trag, kao i njegov prijatelj Hundertwasser u Beču, s razlikom da po Beču već postoje i vodiči koji ciljano vode umjetnikovim tragom.
Jako brzo je dojavljeno odgojiteljici, zaduženoj za moje učenice, da sam tu, i ona je odmah predložila, ono što me u stvari primarno zanimalo, da me odvede do boravišta učenica. Osmjesi za doček, lijepe svjetle i prostrane sobe, kao i hodnik na kojem većina uči.To me malo zbunilo, jer imaju jako lijepo uređene kao dnevne boravke, no učenica mi je objasnila, tamo stalno dolazi netko paliti televiziju, samo neka drnda, i od učenja ništa.
I druženje s odgojiteljima bilo je zanimljivo, opširno su nas informirali o zbilja raznovrsnim aktivnostima u domu, posebno su ponosni na uzoran vrt, za koji su isto dobivali priznanja, jako je lijep, no od učenica sam čuo da ga čiste i uređuju po rasporedu, one s kojima sam razgovarao, ne baš rado, iako sam neformalno čuo da je grupa u kojoj su moje učenice najbolja domska grupa na osnovu više kriterija.
Otkako su uvedeni e dnevnici odgojitelji imaju problem koji nije sustavno riješen, naime mogu vidjeti ocjene i izostanke samo kad im učenici pokažu na svojim mobitelima. S nekim školama su dogovorili da im se dopusti pristup s opcijom "skrbnik", mi neki smo pak izrazili skepsu, je li to pravno moguće bez izrazitog pristanka roditelja.
Inače naravno, djeca imaju primjedbe na hranu, mada su u ovom domu izuzetno susretljivi oko vremena serviranja, te dio njih, koji nema opciju neograničenog interneta se žali na strašno loš signal. Ipak, sve u svemu, jako sam ugodno iznenađen svime, uključujući i organizaciju svakodnevnog rada i bivanja.


09:58 | Komentari (4) | Print | ^ |

<< Arhiva >>