maliba
Malibu
POTREBNO: 30 dag šećera 1 dl vode 1 margarin 20 dag kokosa 20 dag keksa 20 dag grožđica 2 lista oblatne 30 dag marmelade od šipka NACIN PRIPREME: Šećer prokuhati s vodom, u vruću smjesu staviti margarin i dodati kokos, kekse (izmrvljene, ne samljevene) i grožđice. Listove oblatni premazati marmeladom, smjesu izliti na list oblatne, ravnomjerno rasporediti, pokolpiti drugim listom oblatne i na njih staviti nešto teško da ih drži preko noći. |
lelina pita
Lelina pita
POTREBNO: 25 dag brašna 10 dag šećera 4 jaja 17 dag margarina 1/2 praška za pecivo 1 vanilin šećer 15 dag mljevenih oraha 1 svježi kravlji sir 25 dag šećera 2 velike žlice griza 1 vanilin šećer malo limunove korice NACIN PRIPREME: Zamijesi tijesto od 25 dag brašna, 10 dag šećera, 4 žumanjka, 17 dag margarina, 1/2 praška za pecivo i 1 vanilin šećera pa ga podijeli na dva dijela. Prvi dio stavi u namazani protvan i na njega fil od 15 dag mljevenih oraha pomiješanih sa šećerom (da bude slatko po želji) i poprskanih rumom. Na orahe namaži fil od 1 svježeg sira, 25 dag šećera, 2 vellike žlice griza, snijegom od 4 bjelanjka i 1 vanilin šećerom. Odozgo stavi drugi dio tijesta pa ga malo nabodi viljuškom i peci. Pečeno posipaj sitnim šećerom. |
krem palačinke
Krem-palačinke
POTREBNO: 5 jaja 8 dag šećera 8 dag margarina 8 dag brašna 3 dl mlijeka NACIN PRIPREME: Razdvojiti bjelanjke od žumanjaka. Čvrsto tuci bjelanjke. Mikserom izmiješati šećer s žumancima, stopljenim margarinom, brašnom i mlijekom. Dodati bjelanjke zadnje. Palačinke peci samo na jednoj strani. Nakon svake pečene palačinke, posuti malo šećera, kakaa i badema prije nego sto se slozi sljedeća palačinka. Zadnju palačinku se okrene naopako tako da preklopi sve ostale. Zamutiti preljev u tavi i preliti preko složenih palačinki. Servirati toplo uz kavu |
kolae s višnjama
Kolae s višnjama
POTREBNO: 1/2 kg višanja 1 prašak za pecivo 4 dl brašna 1 jogurt 1 dl ulja 2 dl šeaera 2 jaja NACIN PRIPREME: Dobro izradiš jaja sa šeaerom. Dodaš ulje (izradiš), dodaš jogurt (izradiš), dodaš brašno i prašak za pecivo. Sve zajedno sjediniš i izliješ u namašaenu i brašnom posutu tepsiju. Na tijesto staviš oeišaene višnje i malo ih utisneš. Peai na temperaturi od 200 stupnjeva dok ne porumeni. |
kolač od datulja
KOLAČ OD DATULJA
POTREBNO: 300 g brašna 60 g zobenih pahuljica 90 g šećera u prahu 180 g maslaca 240 g datulja sol 1 limun NACIN PRIPREME: U posudu staviti brašno malo soli, zobene pahuljice i šećer. Dobro izmiješati. Dodati komadić omekšanog maslaca i mijesiti dok se ne dobije glatko tijesto. Datuljama izvaditi koštice nasjeckati ih i dodati ribanu limunovu koricu. Tijesto podijeliti u dva dijela. Razvaljati i staviti u plitki lim, poslagati datulje i pokriti drugim dijelom tijesta. Peći na laganoj vatri jedan sat. Kada se ohladi izrezati na komade i poslužiti. |
kocke od kokosa
Kocke od kokosa
POTREBNO: 250 g kokosa 250 g petit keksa 250 g šećera u prahu 125 g margarina GLAZURA: 50 g margarina 5 rebra čokolade NACIN PRIPREME: U malo vode otopiti šećer, dodati margarin i na laganoj temperaturi otopiti. Dodati kokos i kekse i oblikovati kolac četvrtastog oblika. Kada se stegne preliti glazurom od čokolade |
jang kocke
Jang kocke
POTREBNO: Tijesto: 6 jaja 25 dag šećera 25 dag brašna 1 prašak za pecivo 3 žlice kakaa 6 žlica vruće vode Krema: 2 pudinga od vanilije 6 žlica oštrog brašna 1 litra mlijeka 20 dag šećera 2 vanilin šećera 25 dag margarina kutija piškota 3 dl crne kave Glazura: 10 dag čokolade za kuhanje 4 žlice ulja NACIN PRIPREME: Tijesto: pjenasto izmiješaj jaja sa šećerima, dodaj vruću vodu. Postupno primiješaj brašno s praškom za pecivo i kakaom. Lagano promiješaj. U namašćen i pobrašnjen lim srednje veličine ulij polovicu tijesta i stavi peći u pećnicu zagrijanu na 220°C. Peci tijesto oko 15 minuta. Posebno ispeci drugu polovicu tijesta. Krema:izmiješaj prašak za puding s brašnom, šećerom i vanilin šećerom u 1,5dl mlijeka. Ostatak mlijeka stavi kuhati. Kad provrije ulij priređenu smjesu te nastavi kuhati još 5 minuta dok se ne zgusne. Smjesu dobro ohladi. Dobro izmiksaj margarin i u njega umiješaj smjesu i dobro izradi. Prvo tijesto premaži polovicom kreme, zatim složi po dužini piškote namočene u mlaku kuhanu kavu. Na piškote namaži drugu polovicu kreme i gore položi drugo tijesto. Glazura: 4 žlice ulja u čokoladu rastopi na pari. Ravnomjerno prelij po kolaču. |
kinder pingui
Kinder Pingui
POTREBNO: BISKVIT 6 jaja 6 žlica šećera 6 žlica brašna 6 žlica vode 2 žlice kakaa 1/2 praška za pecivo KREMA 1/2 l vrhnja za šlag 1 vrećica želatine u prahu PRELJEV 20 dag čokolade 10 dag margarina NACIN PRIPREME: BISKVIT Istucite snijeg od bjelanjaka. Pjenasto umutite žumanjke, šećer i vodu. Dodajte brašno, prašak za pecivo i kakao, te snijeg od bjelanjaka. Ispecite biskvit i ohlađeni prerežite na pola. KREMA: Pripremite želatinu prema uputama na vrećici. Započnite tući vrhnje i dodajte želatinu. Obzirom da sva vrhnja nisu jednako slatka, provjeriti da li je krema dovoljno slatka. PRELJEV Otopiti na laganoj vatri čokoladu i margarin. Slagati kolač: biskvit, pola šlaga, pola čokoladnog preljeva, druga polovica šlaga, drugi dio biskvita, ostatak čokolade. U slast! |
kiflice sa sirom
Kiflice sa sirom
POTREBNO: 1 kg glatkog brašna 1 jogurt 1 prašak za pecivo 2 jaja 1 žlica soli 2 žlice ulja 1/2 l mlijeka 1 kvasac 2 žlice šećera svježi sir i 1 vrhnje NACIN PRIPREME: Odvojiti malo mlakog mlijeka te ga pomiješati sa šećerom i kvascem i ostaviti tu smjesu da se malo digne. Kad se smjesa digla umiješati sve ostale sastojke i zamijesiti meko tijesto. Tijesto ostaviti u hladnjaku oko 2h. Nakon stajanja od tijesta napraviti 4 loptice koje treba valjati u krugove i zatim rezati te valjati u kiflice. U svaku kiflicu staviti nadjev od sira i vrhnja. Staviti kiflice u protvan, svaku premazati s malo žumanjka te na svaku staviti listić margarina, peći na 220 stupnjeva oko 15-20 minuta. |
julska pita
JULSKA PITA
POTREBNO: Bijela krema: 3 žlice brašna 3 dl mlijeka margarin 20 dag šećera Crna smjesa: 10 dag šećera 10 dag oraha 15 dag čokolade u prahu 6 jaja 1 vanili šećer NACIN PRIPREME: Bijela krema; 3 žlice brašna i 3 dl mlijeka kuhati na umjerenoj vatri i miješati mikserom dok se na zgusne. Ohlađenoj smjesi dodati izrađen margarin sa 20 dag štaub šećera. Sve zajedno dobro izmiksati i izliti u tepsiju na razvučenu koru lisnatog tijesta i staviti peći. Drugu koru lisnatog tijesta ispeći prije. Na ohlađeno tijesto staviti bijelu kremu zatim pečenu koru. Posipati šećerom |
jon kocke
Jon kocke
POTREBNO: Tijesto: 25 dag brašna 1 žumanjak 8 dag margarina 15 dag šećera 1 mala žlica sode 4 velike žlice mlijeka 1 žlica kakaa Nadjev: 8 dcl mlijeka 2 pudinga od vanilije 4 velike žlice gustina 25 dag šećera 25 dag margarina Petit keksi NACIN PRIPREME: Tijesto se zamijesi i podijeli u dva dijela koja se razvaljaju i peku kao kore. Mlijeko, puding, gustin i šećer se skuhaju i u hladno se doda razrađeni margarin. Slaže se tako da jedna kora ide dolje na nju polovica kreme na to se slažu petit keksi umočeni u mlijeko, na kekse druga polovica kreme i na kraj se stavlja druga kora. Prelije se čokoladom ili posipa štaub šećerom. |
išleri
Išleri
POTREBNO: Tijesto: 18 dag margarina 20 dag brašna 7 dag šecera u prahu 1 žumanjak 10 dag oraha Krema: 3 jaja 15 dag šecera 10 dag margarina 1 vanilin šećer čokoladna glazura NACIN PRIPREME: Tijesto: umijesiti tijesto od navedenih sastojaka i tanko ravaljati pa rezati male kolutice promjera 5 cm. Staviti ih na pobrašnjen pleh (ili staviti pergament papir) te peci oko 15 minuta na temperaturi od 190°. Pecene kolutice ohladiti, premazati kremom i spajati dva po dva. Krema: izmiješati jaja, šecer i vanilin šecer te kuhati na pari uz neprestano miješanje. Kada se krema zgusne, staviti je hladiti i u ohladeno umiješati pjenasti margarin. Svaki preliti cokoladnom glazurom. |
fina pita
Fina pita
POTREBNO: 28 dag margarina 28 dag šećera u prahu 28 dag mljevenih oraha 28 dag brašna 7 jaja 4 fildžana mlijeka pekmez od šipka 5 žlica šećera 5 žlica kiselog vrhnja NACIN PRIPREME: Izmiješati margarin, šećer u prahu, orahe, brašno, 2 jaja i mlijeko te napola ispeći. Premazati pekmezom. Umutiti 5 žumanjaka sa šećerom, dodati kiselo vrhnje i snijeg od 5 bjelanjaka. Preliti smjesu preko vrućeg tijesta i vratiti u pećnicu da se zapeče do zlatnožute boje. U slast! |
dukati
Dukati
POTREBNO: TIJESTO: 500 g pšeničnog brašna 2 pune žličice praška za pecivo 150 g šećera 2 vanilin šećera sol, 2 jaja 2 žlice mlijeka 250 g omekšanog margarina NADJEV: 250 g margarina 150 g šećera u prahu 60 g kakaa 2 vrećice vanilin šećera par kapi ruma 2 jaja NACIN PRIPREME: Od navedenih sastojaka zamijesi se glatko tijesto. Ako se lijepi, staviti ga na hladno. Tijesto tanko razvaljati i okruglim kalupčićima promjera oko 4 cm izrezati u ploškice. Posložiti u pleh i peći oko 10 minuta na temperaturi od 175°C do 200°C. Za nadjev margarin rastopiti i ostaviti da se ohladi. Pomiješati šećer u prahu, kakao, vanilin šećer i rum te dobro izmiješati, naizmjence dodajući jaja i mlačni margarin. Nadjev staviti na hladno, a kad se malo ščvrsne, njime s donje strane premazati polovicu ploškica, a preostale položiti na njih.. Kad se nadjev u ploškicama malo ščvrsne, u glazuru umočiti polovicu svakoga dukata |
damen kapric
Damen kapric
POTREBNO: Tijesto: 25 dag brašna 15 dag putra 1 žumanjak 1 žlica šećera Krema: 6 žumanjaka 15 dag šećera 2 žlice brašna 5 dcl mlijeka Snijeg: 6 bjelanjaka 20 dag šećera NACIN PRIPREME: Tijesto: 25 dag brašna, 15 dag putra, 1 žumanjak, 1 žlica šećera zamijesiti i razvaljati na prst debelo. Peći na namazanoj i posutoj tepsiji. Krema: 6 žumanjaka, 15 dag šećera, 2 žlice brašna, 5 dcl mlijeka kuhati na pari dok ne zgusne. Snijeg: 6 bjelanjaka i 20 dag šećera tući na pari sve dok ne postane tvrdo. Na pola pečeno tijesto namaže se krema i onda snijeg. Peče se dalje da ostane bijelo. Reže se mokrim nožem |
čokoladna krema
ČOKOLADNA KREMA
POTREBNO: 150 g čokolade za kuhanje 1 žumanjak 1 žlica šećera 1 žlica mlijeka NACIN PRIPREME: Izlomite čokoladu, dodajte mlijeko i šećer i sve otopite na pari. Uklonite zatim s vatre, dodajte žumanjak, i dobro miješajte dok se smjesa ne ohladi. |
crvenkapica
Crvenkapica
POTREBNO: Biskvit: 4 žutanjka pjenasto umješaj 1 (čaša od jogurta) šećera 1 jogurt 2 dl mljeka 2 čaše oštrog brašna 1 prašak za pecivo snjeg od 4 bjelanjka NACIN PRIPREME: Pola tijesta izliti u protvan, malo zapeći, izvadi i posloži ocjeđene višnje, preli sa preostalim tijestom u koji si stavila 2 žlice KAKAA, ispeci kolač od kraja i po vrućem kolaču preli 2 dcl KOMPOTA OD VIŠNJE (pomješano sa malo vode) u koji si umutila 2 žlice šećera. To ohladi i stavi kremu. KREMA: 1/2 kg svježeg sira smiksaj sa 3 vanilij šećera i 6 žlica šećera k tome dodaj tučeno slatko vrhnje (HOPLA 1/2 L) PRELJEV: 2 preljeva za torte, ukuhati u preostali kompot pomješan sa vodom (oko 1/2 L tekućine) preliti po kolaču. |
biskvit
Biskvit
POTREBNO: 4 jaja 12 dag šećera 8 dag brašna NACIN PRIPREME: Miješajte žumanjke sa šećerom i 3 žlice tople vode da dobijete pjenušavu masu. Umiješajte brašno i snijeg od bjelanjka. Uspite u maslacem namazan i pobrašnjen lim pa stavite u već zagrijanu pećnicu. Neka se peče pet minuta na jakoj vatri, onda smanjite. |
breskve
Breskve
POTREBNO: TIJESTO: 30 dag brašna 15 dag margarina 10 dag šećera 1 cijelo jaje 2 žlice kiselog vrhnja 1/2 praška za pecivo NACIN PRIPREME: Tijesto umijesiti da bude glatko, nauljenim rukama formirati kuglice, slagati u tepsiju, te peći. Kada se ispeku, izdubiti sredinu, izmrviti ju i dodati u te mrvice: malo margarina, malo otopljene čokolade, malo ruma, šećera i pekmeza, te time spajati kuglice. Malo crvenog ekstrakta razrijediti mlijekom, umakati samo gornji dio breskvi i umočeni dio uvaljati u kristal šećer. Tako ostaviti preko noći, pa drugi dan još preko sitnog sita posipati štaub šećerom. |
kolač
Bounty kolač
POTREBNO: Biskvit: 4 jaja 150 g šećera 1 žlica kakao-praha 250 g brašna prasak za pecivo 3 bjelanjka 150 g šećera 200 g brašna od kokosa Krema: 2 pudinga od vanilije 1/2 l mlijeka 3 žumanca 200 g margarina 150 g šećera u prahu Glazura: 150 g čokolade 100 g margarina kokos za posipanje Otopite čokoladu i margarin, glazirajte kolac, pospite kokosom. NACIN PRIPREME: Biskvit; Tuci jaja i šećer, dodaj brašno pomiješano s kakaom i praskom za pecivo. Izlij u namazanu tepsiju. Istuci snijeg od 3 bjelanca, dodati šećer i umiješaj kokos žlicu po žlicu. To preliti preko tamne smjese i sve zajedno peci 10-15 minuta na 180 C Krema: Skuhajte puding, i prije nego sto ga maknete s vatre umiješajte žumanca. Premažite ohlađeni biskvit kremom |
bljesak kocke
Bljesak kocke
POTREBNO: Biskvit: 5 žumanjaka 15 dag šećera 12 dag brašna 5 bjelanjaka 1/2 praška za pecivo Krema: 3,6 dl mlijeka 1 puding od vanilije 15 dag šećera 5 dag čokolade malo ruma 20 dag margarina. petit keksi šalica crne kave 2 šlag pjene NACIN PRIPREME: Biskvit smiksaj i stavi peći na 220 stupnjeva, kad je gotov ostavi da se ohladi. Krema: stavi kuhati 3 dl mlijeka, posebno izmiješaj šećer, puding i preostalo mlijeko. Tu smjesu umiješaj u vrelo mlijeko zajedno sa čokoladom. U hladno umiješaj margarin i malo ruma. Biskvit premaži polovicom kreme, petit kekse umoči u crnu kavu te slaži na kremu ,na kekse izlij drugu polovicu kreme, premaži šlag pjenom te posipaj čokoladnim mrvicama. |
bečka rolada
BEČKA ROLADA
POTREBNO: 5 jaja 100 g šećera 100 g mljevenih lješnjaka 2 vrećice vanilin-šećera maslac i brašno za mazanje šećer u prahu za posipanje za nadjev: 310 g maslaca 320 g šećera u prahu 4 rebra naribane čokolade NACIN PRIPREME: Tucite žumanjke sa šećerom, dodajte lješnjake, pa snijeg od bjelanjaka. Aluminijsku foliju namažite maslacem i pospite brašnom, stavite u lim dovoljno velik da tijesto bude u tankom soju. Ulijte tijesto i ispecite na srednje jakoj vatri. Ispečeno iskrenite na kuhinjsku krpu koju ste prethodno posuli šećerom u prahu i odmah savijte. Pustite da se ohladi. Za nadjev dobro izradite maslac, odmah umiješajte šećer i čokoladu, pa dalje miješajte. Ohlađenu roladu pažljivo odvijte, premažite nadjevom i ponovo savijte. Izvana pospite naribanom čokoladom. |
bananko
Bananko
POTREBNO: 3 vrećice želatine u prahu 3 dl vode 70 dag šećera 1 ekstrat od banane NACIN PRIPREME: U 1 dl vode umiješati želatinu i pustiti da stoji. Uštinati šećer sa 2 dl vode (kada se šećer potpuno rastopi, ali ne špinati predugo jer na kraju kolač može ispasti žilav). Skinuti s vatre i staviti želatinu, te miksati 10 minuta. Zatim dodati ekstrat od banane i miksati još 5 minuta. Izliti na pouljenu i pobrašnjenu tepsiju. Kad malo odstoji preliti čokoladnom glazurom. Najbolje jesti drugi dan (tada se ima osjećaj kao da jedete pravi bananko) |
bajadera
BAJADERA
POTREBNO: 25 dag šećera 8 žlica vode 25 dag margarina 35 dag mljevenih keksa 15 dag mljevenih oraha 5 dag čokolade za glazuru žlica kakaa 2 žlice ruma 1 oblatna NACIN PRIPREME: Šećer kuhajte s vodom, odmaknite s vatre, dodajte margarin i miješajte dok se ne otopi. Umiješajte rum, kekse i orahe. Polovicu smjese namažite na oblatnu. U drugu polovicu umiješajte kakao pa namažite preko prve. Prelijte glazurom od čokolade. |
zubatac
Zubatac u krupnoj soli
POTREBNO: 1,5 kg zubatac 2 kg krupne soli sol, papar maslinovo ulje češnjak peršin 0,60 kg krumpira limun NACIN PRIPREME: Zubatca moramo dobro osušiti . Nakon sto je dobro suh , u roštijeru stavimo krupnu sol , zatim zubatca i nakon toga ga pokrijemo totalno sa soli . Pokrijmo roštijeru sa aluminijskom folijom i pecimo na temperaturi od 220 C sat vremena , te nakon toga skinemo aluminijsku foliju i pečemo još 45 minuta . Nakon toga pustimo desetak minuta da sve odstoji i sada dolazi trenutak gdje moramo razbiti sol da bi oslobodili zubatca . Dobro će nam doći mali čekić . Izvadimo zubatca van i servirajmo sa kuhanim krumpirom , a ribu dobro zalijmo mješavinom ulja , peršina i češnjaka . Ribu možemo zaliti i limunovim sokom . Posto se ovo smatra jednostavnim jelom , možemo naći bogato bijelo vino ( chardonnay ) ili ono sto je u našem podneblju još uvijek neshvatljivo možemo piti pinot noir ( crno vino ) i garantiram vam da će oba prijati sa ovako pripremljenom ribom . Dobar tek ! |
tuna u crvenom
Tuna u crvenom
POTREBNO: 2-3 mlada luka koncentrat rajčice sol, papar ljuta crvena paprika, konzerva komada tunjevine (komadići su premasni i presitni!) desetak maslina lovorov list malo vina NACIN PRIPREME: Na ulju (onom iz konzerve tune), prodinstati mladi luk izrezan na kolutiće, dodati mu tunjevinu, koncentrat rajčice, sol, papar i sitnu papriku. Podliti vodom ako je pregusto (vrlo malo). Kuhati poklopljeno desetak minuta, dodati lovor, masline (cijele ili narezane) i bijelo vino pet-deset minuta kuhati da vino malo ispari. Toplo preliti preko tjestenine. Poslužiti uz zelenu salatu, fino vino i masline. |
rakovica
SALATA OD RAKOVICA (Pacarela)
POTREBNO: 4 rakovice 2 jaja 1/2 dl maslinovog ulja 50 g limuna 1 dl bijelog vina peršin (list) papar sol NACIN PRIPREME: Oprane rakovice stavimo kuhati u vrelu slanu vodu jednu po jednu tako da najprije uronimo hrbat. Kuhamo oko 30 minuta. Izvadimo iz vode i iz čvrsti dijelova rakovice izvučemo meso. Dodamo na sitne kockice izrezana kuhana jaja, jedan dio isjeckanog peršina i začinimo maslinovim uljem, vinom, sokom od limuna, soli i paprom. Lagano promiješamo i salatu poslužimo u školjki od rakovice. Ukrasimo listom zelene salate, kriškama limuna, peršinovim listom i poslužimo. |
rižoto od lignji
RIŽOTO OD LIGNJI
POTREBNO: 1/2 kg lignji 300 grama riže 2 glavice luka 6 rajčica 2 žlice peršinova lista 2 dl bijelog vina 200 grama ovčjeg sira sol papar ulje NACIN PRIPREME: Lignje očistite, operite i isijecite na komade. Popržite sitno isjeckani luk, dodajte zatim na komade isječenu rajčicu i pirjajte dok rajčica ne omekša. Stavite zatim isječene lignje, posolite, popaprite te pirjajte dalje u poklopljenoj posudi povremeno dolijevajući vino. Kad lignje omekšaju dodajte rižu, dolijte vodu i kuhajte na laganoj vatri da se riža skuha. Kad je riža skuhana dodajte peršinov list koji ste prethodno sitno nasjeckali i ostavite još malo na vatri da bi sva tekućina isparila. Gotov rižoto pospite ribanim sirom. Poslužite toplo. |
salata
Salata od tune
POTREBNO: 4-5 konzervi tune 1 konzerva crvenog fažola 1 konzerva kukuruza 30 dag kiselih krastavaca 40 dag paprike na štapiće (crvena, žuta, zelena) 20 dag kapule 2 dl kečapa 1 dl maslinova ulja NACIN PRIPREME: Kapulu dinstati da zacakli. Sve sastojke izmiješati i dodati kapulu. Posoliti i popapriti po želji |
riba u pivu
RIBA U PIVU
POTREBNO: 8 komada ribe 3 dl piva 40 g maslaca 40 g ulja češnjak peršin 10 g brašna 10 g maslaca ružmarin lovorov list 1 dl bijelog vina brašno NACIN PRIPREME: Posolimo komade ribe, uvaljamo u brašno i ispečemo na ulju ili maslacu. Premjestimo ih u drugu posudu, zalijemo pivom pa poklopljene pirjamo na laganoj vatri. Na masnoći prepržimo češnjak, zalijemo drugom polovicom piva i vina, te dodamo začine. Kada umak prokuha dodamo maslac pomiješan s brašnom da se zgusne, pa njime zalijemo komade ribe. Sve zajedno pirjamo još nekoliko minuta. Poslužimo odmah s pečenim krumpirom. |
pohane lignje
POTREBNO:
1 kg lignji 3 jaja brašno sol, ulje NACIN PRIPREME: Lignje očistite, operite i isijecite na rezance ili kolutiće. Posušite ih od vode pa ih zatim uvaljajte u brašno a potom u umućena jaja i pržite na vrućem ulju. Kad su pečene posolite i poslužite tople. |
pastrva
PASTRVA U MARINADI
POTREBNO: 4 pastrve 7,5 dl riblje juhe 2,5 dl bijelog vina 50 g sjeckanih začina (peršin, krastavci, kapare, kiseli šampinjoni) 2 dl limunovog soka, kriške limuna bez kore NACIN PRIPREME: Pastrvu očistiti i na brzinu ispeći na vrućem ulju. Začine kuhati u vodi s vinom i limunovim sokom dok tekućina ne ispari na pola. Preliti preko pečene pastrve i kratko prokuhati. Ohlađeno staviti na jedan sat u hladnjak. Ukrasiti sjeckanim peršinom i kriškama limuna. |
hladna salata od tune
Hladna salata od tune
POTREBNO: 2 konzerve mljevene tune 2 vrećice majoneze 1-2 vrhnja sol, papar sok od 1 limuna 1 kg tjestenine šarene(šarafići) NACIN PRIPREME: Skuhaj tjesteninu u slanoj vodi, procijedi, ohladi. U nju dodaj tune iz konzerve (ocijeđenu od ulja), majonezu, vrhnje, sok od limuna, po potrebi sol i papar. Dobro izmiješaj (po želji odozgor ribani parmezan) i posluži hladno. |
brudet
Brudet od ugora i morskog psa
POTREBNO: 50 dag ugora 50 dag morskog psa 2 glavice luka 1 dl maslinova ulja 25 dag pelata rajčice 5 režnjeva češnjaka 2 dl bijelog vina 4 lista lovora 1 ljuti feferon peršin po želji sol i papar po želji NACIN PRIPREME: U većoj posudi ugrijati maslinovo ulje i dodati sitno nasjeckan luk. Kad požuti dodati usitnjen češnjak. Ostaviti kratko na vatri da češnjak pusti miris a potom dodati ribu i pržiti je dok ne dobije boju s obje strane. Tada je preliti izmiksanim pelatom. Umjesto miješanja posudu samo protresti. Posoliti i popapriti. Zaliti bijelim vinom. Ostaviti da kuha na laganoj vatri. Kad provri dodati lovor i pustiti da kuha 7-8 min. Malo prije gašenja vatre dodati nasjeckan feferon. Posuti peršinom, ugasiti vatru, poklopiti i ostaviti desetak minuta. Poslužiti s kuhanom palentom. |
umak od gljiva
UMAK OD GLJIVA
POTREBNO: 400 g gljiva 1 l juhe (koncentrat) 2 žlice brašna 2 žlice maslaca 1 žumanjak papar sol sok od limuna NACIN PRIPREME: Očišćene gljive skuhajte u juhi da budu sasvim mekani, potom ih izvadite, ocjedite i sitno isjeckajte. Na maslacu popržite brašno ali ne da previše potamni, nalijte ga juhom u kojoj ste kuhali gljive i kuhajte. Kad se umak malo prokuha ostavite ga da se ohladi, dodajte žumanjak, limunov sok, posolite, popaprite i umiješajte gljive. Umak mora biti gust. Umak će biti potpunijeg okusa ako koristite više vrsta gljiva. |
praznična juha
Velika praznična juha
POTREBNO: 30 dag pileće sitneži za juhu (hrbat, vrhovi krilca, jetrica i želudac...) 30 dag komada junetine za juhu pola okruglog celerova korijena i manji svežnjić lista 2 veća peršinova korijena i manji svežnjić lista 4 veće mrkve 2 srednje korabice 2 manje rajčice 1 srednja stabljika poriluka četvrtina sredine manjega kelja 1 paprika Vegeta, sol, papar NACIN PRIPREME: Sve povrće i meso (prilagođeno količini juhe koju želimo skuhati, oko 4 litre), očistimo, operemo i stavimo u hladnu vodu. Kuhamo na laganoj vatri oko 3 sata, postupno dodajući začine po želji. Kuhanu juhu procijediti, dodati joj povrće koje želimo i zakuhati rezancima. Povrće i meso možemo poslužiti toplo uz neki umak nakon juhe, kao drugo od tri ili četiri praznična jela. |
riblja juha
SINJSKA RIBLJA JUHA
POTREBNO: 800 g bijele morske ribe 150 g mrkve 2 glavice luka 5 češanja češnjaka 1,5 dl maslinovog ulja 60 g riže celerov i peršinov list vino limunov sok sol papar NACIN PRIPREME: Dobro očišćenu ribu skuhajte u slanoj vodi, izvadite i očistite od kostiju. Juhu procijedite, dodajte isjeckano povrće, papar, sol i maslinovo ulje. Kad povrće omekša dodajte rižu i kuhajte još dvadesetak minuta pa ponovo u juhu vratite ribu. Pustite da malo prokuha pa začinite vinom i limunovim sokom po želji. |
juha od vrganja
JUHA OD VRGANJA
POTREBNO: vrganji 1 žlica brašna margarin 1 l mesne juhe sol papar list peršina NACIN PRIPREME: Na margarinu prepržimo kosani luk, pa dodamo vrganje koje smo isjekli na male kockice. Dodamo žlicu brašna, posolimo, popaprimo i prijamo desetak minuta. Zatim dolijemo juhu i pustimo da prokuha. Pospemo sitno kosanim peršinovim listom. Poslužimo sa kockicama prepečenog kruha ili tostom |
juha od boba
JUHA OD BOBA
POTREBNO: 1/2 kg mladoga boba celerov list 1 litru juhe (može koncentrat) ulje stari kruh peršin NACIN PRIPREME: Očišćeni bob skuhajte sa što manje vode i s celerom. Osolite ga. Skuhani bob protisnite (propasirajte) i razrijedite juhom. Neka još malo vrije. Stari kruh narežite na kockice, i ispržite na masti. Prije posluživanja juhi dodajte kockice kruha i mnogo nasjeckanoga zelenog peršina. |
umak od jabuka
UMAK OD JABUKA
POTREBNO: 4-5 kiselih jabuka 4 dl kiselog vina 50 g maslaca 1 žlica brašna malo šećera sol NACIN PRIPREME: Očistite jabuke pa ih isijecite i skuhajte u vinu. Zatim kuhane jabuke propasirajte. Na maslacu popržite brašno tako da porumeni pa ga zalijte vinom u kome su se kuhale jabuke. Dodajte pasirane jabuke. Posolite, dodajte malo šećera, promiješajte i poslužite. |
umak od bijelog vina
UMAK OD BIJELOG VINA
POTREBNO: 4 dl bijelog vina 1 dl juhe 20 g brašna 50 g maslaca sok od pola limuna 1-2 glavice luka sol, papar NACIN PRIPREME: U posudu stavite polovinu maslaca i kad se on počne pjeniti dodajte sitno nasjeckani luk i pržite dok neporumeni. Potom dodajte sol i papar pa dolijte vino uz stalno miješanje. Kuhajte na laganoj vatri i nemojte dozvoliti da umak provri. Pri kraju dodajte juhu i sok od limuna i kuhajte još desetak minuta. Ostatak maslaca pomiješajte sa brašnom, tako da se ujednače pa ga dodajte vinu stalno miješajući. Kuhajte još 10 minuta. Ovaj umak je prikladan uz pečena i pržena mesa i kuhanu govedinu |
bešamel
BEŠAMEL (Umak)
POTREBNO: 50 g maslaca 30 g brašna 0,5 dl mlijeka slatko vrhnje sol papar NACIN PRIPREME: Zagrijte 50 g maslaca, dodajte brašno i sasvim kratko popržite. Zalijte hladnim mlijekom, i miješajući kuhajte oko 5 minuta, dok se umak ne zgusne. Na kraju dodajte po želji limunova soka, papar, soli i slatko vrhnje. 6356 1998 |
pijani koklet
Đurđevački pijani kotlet (glavno jelo),
Specijalitet slavonske kuhinje Sastojci: Za 4 osobe: 80 dg telećih kotleta 15 dg suhih šljiva 10 dg maslaca 1 dl šljivovice 1 dl umaka od pečenja 20 dg suhe slanine 1/2 vezice peršina 1/2 žličice kumina sol i papar Opis: Teleće kotlete potući batom i posoliti. Ispržiti ih s obje strane na 5 dg maslaca. Suhe šljive namočiti u vodi, izvaditi im koštice i dodati ih mesu. Dodati sitno narezanu slaninu i sve zajedno pirjati, zalijevajući umakom od pečenja. Izmiješati preostali maslac i kumin. Izručiti u posudu s mesom. Uliti šljivovicu i pirjati dok šljivovica ne ishlapi. Posoliti, popapriti i skinuti s vatre. Kotlete posipati isjeckanim peršinom i poslužiti uz kuhanu ili pirjanu rižu ili uz domaće rezance. |
salata
Salata od govedine (salata),
Specijalitet slavonske kuhinje Sastojci: glavica crvene salate glavica zelene salate 400 g mlada krumpira 350 g tanka goveđeg odreska (kao za carpaccio) 100 g sira Gouda rajčice 150 g gljiva u ulju peršin maslinovo ulje Opis: Oguljeni krumpir skuhajte i ohladite. Očistite salatu, odvojite listove, operite rajčice. Naglo ispecite odreske na žlici ulja (minutu sa svake strane). Narežite govedinu na rezance, sir i rajčice na kockice, krumpir na ploške pa crvenom salatom prekrijte dno i rubove zdjele za posluživanje. Posložite zelenu salatu i sve ostale sastojke. Začinite uljem, soli i sjeckanim peršinom. Poslužite |
bezalkoholni
Bezalkoholni punč od dinje (napici),
Specijalitet američke kuhinje Sastojci: 1 dinja 1 štapić cimeta 90 ml soka od jabuka bez šećera 1 l limunade Opis: Prepoloviti dinju, odstraniti koštice i sa žlicom za kuglice izvaditi “meso” dinje. Staviti meso dinje u veliku zdjelu i dodati štapić cimeta i sok od jabuka. Pokriti i staviti hladiti na jedan sat. Izvaditi štapić od cimeta i izliti 1 litru limunade preko dinje. Promiješati. Servirati u čaše i dodati slamku. |
|
Krapec na procep - Šaran na rašljama (glavno jelo),
Specijalitet moslavačke kuhinje Sastojci: 2 kg šarana sol glogove rašlje Opis: Šarana od 2 kg rasporiti po kičmi. Očistiti iznutrice i dobro nasoliti. Naložiti jaku vatru i pripremiti mnogo žara jasenova drva. Šarana ukliještiti u glogove rašlje i peći na jakom žaru oko 45 minuta. Prvo treba peći sa strane kože. Poslužuje se uz kuhani krumpir i mladi ili crveni luk. krapec |
finjki
Fanjki – jastučići sa sirom (prilog),
Specijalitet moslavačke kuhinje Sastojci: 2 dl vode 2 jaja malo ulja soli oštro brašno za nadjev: 1 kg svježeg sira 2 do 3 jaja sol Opis: Zamijesiti tijesto. Ostaviti da počiva pola sata. Zatim tijesto razvaljati na tanko. Filati sa sirom. Prethodno tijesto namazati uljem. Nožem razrezati na jastučiće i peći u pećnici dok ne porumene. |
bazlamaća
Bazlamača (glavno jelo),
Specijalitet moslavačke kuhinje Sastojci: 3 jaja žličica soli 3 jušne žlice šećera 1 kruti jogurt 2 dl kukuruznog brašna 2 dl oštrog brašna 2 dl mlijeka 2 dl ulja prašak za pecivo šaka sira Opis: Navedene sastojke zamijesiti tijesto. Pleh namastiti i izliti u njega smjesu. Peći oko 30 minuta na 220 °C. |
bordet
Brodet sa začinskim travama (glavno jelo),
Specijalitet dalmatinske kuhinje Sastojci: 1 kg ribe za brodet (škarpma, ugor, kijernja, tabinja, kovač) 1 mali jastog 2 veće glavice luka 3-4 češnja češnjaka 3 veće prezrele rajcice (ili pelat) 1-2 žlice vinskog octa, maslinovo ulje 0,3 l bijela vina voda da prekrije ribu sol, papar, peršin metvica timijan kadulja origano estragon Opis: Očišćena i oprana riba se lagano isprži na ulju u loncu u kojem će se pripremati brodet. Riba se izvadi, na istom ulju se isprži grubo narezani luk, češnjak i peršin; dodaju se oguljene rajčice kojima je odstranjena koža i koštice. Kad su se rajčice propirjale doda se vino i smjesa se kuha 15-20 minuta. Doda se riba, potrebna količina hladne vode, soli i octa. Nastavlja se kuhati još sljedećih 8-15 minuta zavisno od veličine i vrste ribe. Pred kraj se dodaju začinske trave prema ukusu. Na kraju se sve popapri. Servira se s palentom kao glavno jelo |
brodet
Brodet sa začinskim travama (glavno jelo),
Specijalitet dalmatinske kuhinje Sastojci: 1 kg ribe za brodet (škarpma, ugor, kijernja, tabinja, kovač) 1 mali jastog 2 veće glavice luka 3-4 češnja češnjaka 3 veće prezrele rajcice (ili pelat) 1-2 žlice vinskog octa, maslinovo ulje 0,3 l bijela vina voda da prekrije ribu sol, papar, peršin metvica timijan kadulja origano estragon Opis: Očišćena i oprana riba se lagano isprži na ulju u loncu u kojem će se pripremati brodet. Riba se izvadi, na istom ulju se isprži grubo narezani luk, češnjak i peršin; dodaju se oguljene rajčice kojima je odstranjena koža i koštice. Kad su se rajčice propirjale doda se vino i smjesa se kuha 15-20 minuta. Doda se riba, potrebna količina hladne vode, soli i octa. Nastavlja se kuhati još sljedećih 8-15 minuta zavisno od veličine i vrste ribe. Pred kraj se dodaju začinske trave prema ukusu. Na kraju se sve popapri. Servira se s palentom kao glavno jelo |
bordet
Brodet sa začinskim travama (glavno jelo),
Specijalitet dalmatinske kuhinje Sastojci: 1 kg ribe za brodet (škarpma, ugor, kijernja, tabinja, kovač) 1 mali jastog 2 veće glavice luka 3-4 češnja češnjaka 3 veće prezrele rajcice (ili pelat) 1-2 žlice vinskog octa, maslinovo ulje 0,3 l bijela vina voda da prekrije ribu sol, papar, peršin metvica timijan kadulja origano estragon Opis: Očišćena i oprana riba se lagano isprži na ulju u loncu u kojem će se pripremati brodet. Riba se izvadi, na istom ulju se isprži grubo narezani luk, češnjak i peršin; dodaju se oguljene rajčice kojima je odstranjena koža i koštice. Kad su se rajčice propirjale doda se vino i smjesa se kuha 15-20 minuta. Doda se riba, potrebna količina hladne vode, soli i octa. Nastavlja se kuhati još sljedećih 8-15 minuta zavisno od veličine i vrste ribe. Pred kraj se dodaju začinske trave prema ukusu. Na kraju se sve popapri. Servira se s palentom kao glavno jelo |
artićoke
Artičoke u ulju (predjelo),
Specijalitet dalmatinske kuhinje Sastojci: 12 artičoka (ili 20 manjih) suho bijelo vino ocat 2 limuna 12 listova lovora 2-3 klinčića origano peršin papar u zrnu maslinovo ulje Opis: Artičoke očistite i odrežite im stabljiku. Ako su prevelike, razrežite ih na četvrtine, stavite u lonac, prelijte vodom kojoj ste dodali limunov sok, da ne potamne. Dodajte pola litre vina i pola čaše octa, klinčiće i sol, pa kuhajte 20 minuta. Kuhane artičoke izvadite i okrenite naopako da se ocijede na pamučnoj krpi. Što ih dulje ostavite da se cijede (čak i čitavo jutro), bit će bolji. Ako listovi ostanu mokri, ulje neće moći prodrijeti i začiniti artičoke. Ocijeđene artičoke složite u staklenke, pokrijte uljem, začinite lovorovim lišćem, origanom, dvoma ili trima zrnima papra i vezicom narezanog peršina. Staklenku hermetički zatvorite i čuvajte na tamnom mjestu barem tjedan dana prije posluživanja |
torta
Torta od dunja (kunje) (desert),
Specijalitet istarske kuhinje Sastojci: 8 dunja (oko 1,2 kg) 1 kg šećera biskvit Opis: Skuhati cijele dunje, nakon kuhanja oguliti ih i izrezati na komadiće i izmiksati te smjesu kuhati na laganoj vatri 1,5 sat. Na kilogram smjese dodati kilogram šećera uz povremeno miješanje. Dobivenu smjesu staviti u kalup od torte. pustiti da se ohladi, i ohlađenu rezati na kriške te položiti na priređeni biskvit koji je napravljen u obliku kriške i namočen sokom od dunja. Posuti šećerom u prahu |
pršut
Pršut na maslinovom ulju (međujelo),
Specijalitet istarske kuhinje Sastojci: 200 g pršuta maslinovo ulje 5 - 6 maslina malo bijelog vina Opis: Domaći istarski pršut narežemo na fete, stavimo na vrelo ulje. Popržimo i podlijemo bijelim vinom. Poslužimo s maslinama. |
grdobina
Grdobina na partložanski (glavno jelo),
Specijalitet istarske kuhinje Sastojci: 0,10 l maslinova ulja 0,15 kg luka 1,8 kg grdobine 0,2 kg školjka priljepaka 0,5 l tanke riblje velute limunov sok, bijeli papar, sol Opis: Grdobinu očistimo, ogulimo, operemo, izrežemo na komade i mariniramo (limun, bijeli papar, sol). Priljepke blanširamo u kipućoj vodi, ohladimo i očistimo. Na maslinovom ulju pirjamo luk, dodamo ribu i priljepke. Nakon deset minuta dodamo tanki riblji velute. Kuhamo još deset minuta na jakoj vatri. Provjerimo okus i serviramo uz palentu. |
kolaćići
Kolačići od grožđica (desert),
Specijalitet istarske kuhinje Sastojci: 225 g maslaca 150 g šećera 1 žličica ekstrakta vanilije 175 g brašna 50 g smeđeg šećera 100 g grožđica 50 g kukuruznog brašna četvrtina žličice soli Opis: Umutiti maslac sa šećerom, dok se ne zapjeni. Dodati ekstrakt vanilije, prosijano brašno, kukuruzno brašno i sol. Na kraju umiješati grožđice. Dobro izmiješati da smjesa postane mekana. Tijesto razdijeliti na deset komada i oblikovati loptice. Loptice poslagati na namašteni lim. Pritisnuti ih vilicom da dobiju plosnati oblik. Peći ih 20 minuta na 180oC. |
maneštra
Maneštra od jačmika (predjelo),
Specijalitet istarske kuhinje Sastojci: 12 dg ječmene kaše (šen, zimac, ješprenj) 10 dg suhog graha 20 dg krumpira 40 dg suhih svinjskih nogica 10 dg luka lovorov list sol papar Opis: Očišćeni grah prokuhati u vodi, ocijediti i doliti svježu vodu. Kada prokuha, dodati list lovora, očišćenu i opranu ječmenu kašu, oprane suhe svinjske nogice, luk izrezan na veće kriške, sol i papar. Kada su grah i ječmena kaša napola kuhani, dodati oguljen i na kockice izrezan krumpir. Kuhane nogice izvaditi i posebno poslužiti uz maneštru, a jedan dio kuhanog krumpira izmrviti viljuškom da se dobije gustoća maneštre. |
specijalitet
Kraljevski pljukanci (predjelo),
Specijalitet istarske kuhinje Sastojci: (za četiri osobe) 400 g brašna 2 jaja 100 g tartufa 0,50 dl maslinovog ulja 50 g ribanog parmezana 10 g soli Opis: Umiješamo brašno, jaja, sol i vodu u gusto tijesto. Iskomadane komadiće tijesta među dlanovima oblikujemo u pljukance. Kuhamo ih u zasoljenoj vreloj vodi 15 minuta. Kuhane procijedimo, stavimo u zdjelu, zalijemo maslinovim uljem i naribanim ili sitno isjeckanim tartufima, koje prethodno popržimo na maslacu i ribanom siru. Poslužimo u košarici koju smo napravili od ribanog parmezana |
janjeći put
Janjeći but na istarski način (glavno jelo),
Specijalitet istarske kuhinje Sastojci: Za 4 osobe: 1 kg janjećeg buta 10 dg istarskog pršuta 10 dg maslaca 15 dg mrkve 2 dl bijelog vina 1 janjeća maramica 2 lovorova lista 1 grančica ružmarina sol i papar Opis: Meso očistiti od kostiju, samljeti ga, posoliti i popapriti. Izmijesiti ga u obliku buta. Janjeći but omotati tankim kriškama pršuta. Zatim sve uviti u janjeću maramicu i posložiti u vatrostalnu posudu premazanu maslacem. Oko mesa posložiti krupno narezanu mrkvu, lovorove listove i ružmarin. Meso preliti vinom i peći u pećnici na umjerenoj vatri oko jedan sat. Kad je meso pečeno, izvaditi ga i narezati na tanke kriške. U umak od pečenja uliti malo vode, prokuhati ga i procijediti. Meso poslužiti uz umak i valjuške od krumpira. |
|
Fritule od tikvica (prilog),
Specijalitet istarske kuhinje Sastojci: 15 dg tikvica 10 dg brašna 1 jaje 1 dl bijelog vina 2 dl ulja za prženje sol 3 dg ribanca Opis: Brašno, žutanjak, vino, sir, sol i sitno ribane tikvice dobro izmiješati, a zatim lagano umiješati snijeg od bjelanjka. Žlicom uzimati male loptice tijesta i pržiti ih u vrelom ulju. Lagano ih okretati kako bi se ravnomjerno ispekle. Poslužiti posipanim ribancem. friture |
special
Endivija u vinegret umaku (prilog),
Specijalitet istarske kuhinje Sastojci: 3 manje glavice endivije 1 korijen cikle 2 žlice vinskog octa 4 žlice maslinova ulja 1 žlica kapara sol papar Opis: Oprati ciklu i pod korom ispeći u pećnici. Dok se cikla peče, očistiti endiviju od tvrdih vanjskih listova, dobro je oprati i prokuhati nekoliko minuta u blago osoljenoj vodi. Izvaditi je, isplahnuti pod mlazom hladne vode, ocijediti i osušiti na kuhinjskom papiru. Odstraniti korijen, a lišće narezati na šire rezance. Vinegret umak zamiješati u posebnoj zdjelici od ulja, octa, soli, papra i sjeckanih kapara. Pečenoj cikli oljuštiti koru i narezati je na listiće. Endiviju složiti u zdjelu za posluživanje zajedno s narezanom ciklom i preliti salatu pripremljenim umakom. |
bakalar
Bakalar u umaku od rajčice i luka (glavno jelo),
Specijalitet istarske kuhinje Sastojci: 800 g omekšanog bakalara 400 g mladih glavica luka 1 mrkva 1 celer 1 konzerva pasirane rajčice malo bijelog brašna 1 žličica peršina sjeckanog zajedno s 1 režnjem češnjaka malo juhe ulje papar sol Opis: Oprati bakalar, oguliti mu kožu, izrezati ga na komade, uvaljati u brašno i pržiti u dosta vrelog ulja s obije strane da porumeni. Na vatru staviti veliku posudu s nekoliko žlica ulja. Dodati sjeckanu glavicu luka, mrkvu i celer. Popržiti, dodati preostale komade luka u komadu i ostaviti da se dobro propirjaju. Posoliti, popapriti i pirjati dalje dok ne dobiju lijepu blijedosmeđu boju. Zatim dodati pasiranu rajčicu razrijeđenu s malo juhe, promiješati i ostaviti da kipi sve dok lukovi ne budu sasvim gotovi. Ako je potrebno, dodati još malo juhe. U umak staviti komade bakalara i ostaviti da dobro upiju aromu. Prije nego što se makne s vatre posuti sjeckanim peršinom i češnjakom. |
bogata tunina
Bogata tunina (glavno jelo),
Specijalitet istarske kuhinje Sastojci: 700 g tunjevine, 4 odreska mrkva crveni luk list celera 300 g zrelih rajčica (ili pelata), režanj češnjaka lovor žumanjak peršin (po ukusu) bijelo suho vino maslinovo ulje Opis: Ugrijte 3 - 4 žlice ulja i pirjajte tuninu 15 minuta, često je okrećući, malo posolite. Sklonite s peći i držite na toplom. Operite rajčice, odstranite sjemenke i narežite na kockice. Očistite mrkvu, crveni luk i celer pa ih sitno narežite te pirjajte na jako tihoj vatri na 4 - 5 žlica ulja, dodajte smrvljeni lovorov list. Podlijte s pola čaše vina i pustite da ispari. Dodajte rajčice i promiješajte pa polagano kuhajte u poklopljenoj posudi četvrt sata dok se umak poveže. Umak mora ostati rijedak, što znači da ga se ne smije previše zgusnuti. Otklopite posudu, dodajte tunu i pažljivo promiješajte, kuhajte na tihoj vatri povremeno okrečući odreske. Kad je jelo gotovo, skinite posudu s vatre te je pustite da se malo ohladi pa brzo miješajući dodajte žumanjak (jelo se mora omlačiti da bi se žumanjak stopio a umak postao poput kreme |
bataci
Bataci s limunom
ncimera Vrijeme pripreme: 90 min. Sastojci: 10 pilećih bataka marinada: naribana kora i sok od jednog limuna 6 velikih nasjeckanih granćica peršina 1 luk narezan na tanke ploške 2 češnja češnjaka /zgnječena/ sol papar Login: Password: Tražilica Naziv: Sastojci: Vrsta: bez obziraGrickalice i predjelaJuheGlavna jelaPriloziUmaciSalateTjestenineKruh, peciva, tijestaSlatkiši i desertiVegetarijanska jelaNapiciJela od svinjetineJela od govedine isl.Jela od janjetineJela od piletineJela od ostale peradiJela od divljačiJela od siraRibe, plodovi moraJela od gljivaJela od povrćaBezmesna jelaVariva Kuhinja: bez obziraHRVATSKA KUHINJADalmatinska kuhinjaIstarska kuhinjaSlavonska kuhinjaZagorska kuhinjaLička kuhinjaEUROPSKA KUHINJAGrčka kuhinjaNizozemska kuhinjaMađarska kuhinjaTurska kuhinjaBosanska kuhinjaAustrijska kuhinjaSlovenska kuhinjaARAPSKA KUHINJAČeška kuhinjaEngleska kuhinjaNjemačka kuhinjaRuska kuhinjaSrpska kuhinjaMakedonska kuhinjaUkrajinska kuhinjaTalijanska kuhinjaŠpanjolska kuhinjaPortugalska kuhinjaFrancuska kuhinjaINTERNACIONALNA KUHINJAJUŽNOAMERIČKA KUHINJAMeksička kuhinjaKubanska kuhinjaBrazilska kuhinjaORIJENTALNA KUHINJAIndijska kuhinjaJapanska kuhinjaKineska kuhinjaIndonezijska kuhinjaTajlandska kuhinjaAFRIČKA KUHINJAAUSTRALSKA KUHINJASJEVERNOAMERIČKA KUHINJA Vrijeme pripreme: bez obzirado 10 min.do 30 min.do 60 min.iznad 60 min. Priprema: pripremiti marinadu: u veliku zdjelu pomješati maslinovo ulje limunovu koru i sok peršin luk češnjak sol i papar uroniti batke u marinadu pokriti i ostaviti u hladnjaku najmanje 30 minuta staviti batke u vruću pećnicu i peći uz povremeno okretanje i poljevanje marinadom 20 minuta tj. dok koža ne bude smeđa i hrskava a meso pečeno |
kelj
Kelj papučar sa sirom
ncimera Vrijeme pripreme: 30 min. Sastojci: 50 dkg kelja papučara 10 dkg suhog špeka 10 dkg šunke 10 dkg topljivog sira ulje vegeta Login: Password: Tražilica Naziv: Sastojci: Vrsta: bez obziraGrickalice i predjelaJuheGlavna jelaPriloziUmaciSalateTjestenineKruh, peciva, tijestaSlatkiši i desertiVegetarijanska jelaNapiciJela od svinjetineJela od govedine isl.Jela od janjetineJela od piletineJela od ostale peradiJela od divljačiJela od siraRibe, plodovi moraJela od gljivaJela od povrćaBezmesna jelaVariva Kuhinja: bez obziraHRVATSKA KUHINJADalmatinska kuhinjaIstarska kuhinjaSlavonska kuhinjaZagorska kuhinjaLička kuhinjaEUROPSKA KUHINJAGrčka kuhinjaNizozemska kuhinjaMađarska kuhinjaTurska kuhinjaBosanska kuhinjaAustrijska kuhinjaSlovenska kuhinjaARAPSKA KUHINJAČeška kuhinjaEngleska kuhinjaNjemačka kuhinjaRuska kuhinjaSrpska kuhinjaMakedonska kuhinjaUkrajinska kuhinjaTalijanska kuhinjaŠpanjolska kuhinjaPortugalska kuhinjaFrancuska kuhinjaINTERNACIONALNA KUHINJAJUŽNOAMERIČKA KUHINJAMeksička kuhinjaKubanska kuhinjaBrazilska kuhinjaORIJENTALNA KUHINJAIndijska kuhinjaJapanska kuhinjaKineska kuhinjaIndonezijska kuhinjaTajlandska kuhinjaAFRIČKA KUHINJAAUSTRALSKA KUHINJASJEVERNOAMERIČKA KUHINJA Vrijeme pripreme: bez obzirado 10 min.do 30 min.do 60 min.iznad 60 min. Priprema: u 3 dcl vode staviti veliku žlicu vegete pa u njoj kuhati kelj 15 minuta šunku i špek izrezati na manje komadiće te popržiti tome dodati ocjeđen kelj i sve dobro promješati smjesu staviti u vatrostalnu posudu po vrhu rasporediti sir izrezan na rezance i zapeći u pečnici dok se sir ne otopi |
krempita
Krempita light
ncimera Vrijeme pripreme: 45 min. Sastojci: 6 jaja 20 žlica šećera 6 žlica brašna 6 vanilin šećera 1 gustin 1l mlijeka 1.5l vode 1 kora lisnatog tijesta 4 šlag pjene naribana čokolada Login: Password: Tražilica Naziv: Sastojci: Vrsta: bez obziraGrickalice i predjelaJuheGlavna jelaPriloziUmaciSalateTjestenineKruh, peciva, tijestaSlatkiši i desertiVegetarijanska jelaNapiciJela od svinjetineJela od govedine isl.Jela od janjetineJela od piletineJela od ostale peradiJela od divljačiJela od siraRibe, plodovi moraJela od gljivaJela od povrćaBezmesna jelaVariva Kuhinja: bez obziraHRVATSKA KUHINJADalmatinska kuhinjaIstarska kuhinjaSlavonska kuhinjaZagorska kuhinjaLička kuhinjaEUROPSKA KUHINJAGrčka kuhinjaNizozemska kuhinjaMađarska kuhinjaTurska kuhinjaBosanska kuhinjaAustrijska kuhinjaSlovenska kuhinjaARAPSKA KUHINJAČeška kuhinjaEngleska kuhinjaNjemačka kuhinjaRuska kuhinjaSrpska kuhinjaMakedonska kuhinjaUkrajinska kuhinjaTalijanska kuhinjaŠpanjolska kuhinjaPortugalska kuhinjaFrancuska kuhinjaINTERNACIONALNA KUHINJAJUŽNOAMERIČKA KUHINJAMeksička kuhinjaKubanska kuhinjaBrazilska kuhinjaORIJENTALNA KUHINJAIndijska kuhinjaJapanska kuhinjaKineska kuhinjaIndonezijska kuhinjaTajlandska kuhinjaAFRIČKA KUHINJAAUSTRALSKA KUHINJASJEVERNOAMERIČKA KUHINJA Vrijeme pripreme: bez obzirado 10 min.do 30 min.do 60 min.iznad 60 min. Priprema: izmiksati žumanjak s šećerom miksanjem dodati razmućeno brašno i gustin te sve skupa ukuhati u vodi i mlijeku u gustu vruću masu umješati čvrsti snijeg od bjelanjka s vanili šećerom masu istresti na pećenu koru lisnatog tijesta na ohlađen kolač staviti šlag i ukrasiti čokoladom |
piletina
Pileća prsa s šampinjonima
ncimera Vrijeme pripreme: 45 min. Sastojci: 1/2kg šampinjona 2 pileća prsa 1 žlica maslaca 11/2kiselo vrhnje 2žlice majoneze 2 tvrdo kuhana jaja 5 kiselih krastavaca peršin vegeta sol papar limun sok Login: Password: Tražilica Naziv: Sastojci: Vrsta: bez obziraGrickalice i predjelaJuheGlavna jelaPriloziUmaciSalateTjestenineKruh, peciva, tijestaSlatkiši i desertiVegetarijanska jelaNapiciJela od svinjetineJela od govedine isl.Jela od janjetineJela od piletineJela od ostale peradiJela od divljačiJela od siraRibe, plodovi moraJela od gljivaJela od povrćaBezmesna jelaVariva Kuhinja: bez obziraHRVATSKA KUHINJADalmatinska kuhinjaIstarska kuhinjaSlavonska kuhinjaZagorska kuhinjaLička kuhinjaEUROPSKA KUHINJAGrčka kuhinjaNizozemska kuhinjaMađarska kuhinjaTurska kuhinjaBosanska kuhinjaAustrijska kuhinjaSlovenska kuhinjaARAPSKA KUHINJAČeška kuhinjaEngleska kuhinjaNjemačka kuhinjaRuska kuhinjaSrpska kuhinjaMakedonska kuhinjaUkrajinska kuhinjaTalijanska kuhinjaŠpanjolska kuhinjaPortugalska kuhinjaFrancuska kuhinjaINTERNACIONALNA KUHINJAJUŽNOAMERIČKA KUHINJAMeksička kuhinjaKubanska kuhinjaBrazilska kuhinjaORIJENTALNA KUHINJAIndijska kuhinjaJapanska kuhinjaKineska kuhinjaIndonezijska kuhinjaTajlandska kuhinjaAFRIČKA KUHINJAAUSTRALSKA KUHINJASJEVERNOAMERIČKA KUHINJA Vrijeme pripreme: bez obzirado 10 min.do 30 min.do 60 min.iznad 60 min. Priprema: pileća prsa skuhati u malo vode začinjene s vegetom i ohladiti šampinjone sitno narezati i pržiti na maslacu dok ne puste vodu kad voda ispari maknuti s vatre prsa očistiti od kože narezati na kocke dodati šampinjone osoliti popapriti staviti peršin i izmješati pustiti da se ohladi 15 min. staviti smjesu u duboku staklenu posudu dodati jaja krastavce majonezu i kiselo vrhnje promješati i staviti u hladnjak |
da da
Krem od jagoda
Sastojci 2 kesice želatina 1/2 l mljeka Na vrh noža sode bikarbone 1 kašika brašna 250 gr šećera 6 jaja 400 gr jagoda Pjenasto izmiksirajte 6 žumanaca, 250 gr šećera, u masu dodajte brašno, sodu bikarbonu i mljeko, pa miksirajte dok se masa ne ujednači. Stavite sud na umerenu vatru i mješajte dok se ne zgusne. Tada u masu dodajte rastopljeni želatin, prethodno rastopljen u hladnoj vodi, izmješajte krem sa želatinim, skinite sa štednjaka i u masu ulijte sok od 150 grama propasiranih jagoda. Kada se krem prohladi dodajte mu i čvrsto ulupan krem od 6 belanaca. Sve dobro promesajte, pa na kraju dodajte i cijele jagode. Masu ulijte u podmazan kalup i ostavite na hladnom nekoliko sati da se stegne. Stegnut krem izvadite iz kalupa, na tanjir, pa ga ukrasite šlagom i jagodama umoočenim u kristal šećer. |
super
Domaća majoneza
Sastojci 2 jaja žličica senfa pola žličice soli malo šećera sok od većeg limuna 1/2 l ulja bijeli papar po ukusu Uputstva Jedno jaje tvrdo skuhati, pa odvojiti žumanjak. Umutiti prijesni žumanjak s tvrdo skuhanim, skupa sa solju, šećerom i senfom. Postupno dodavati ulje i sok od limuna naizmjence uz stalno miješanje. Dodati na kraju i mljevenog bijelog papra ako volite. |
da da aaaaaaaa
Oslic s povrcem
Sastojci oko 1,30 kg fileta oslica 20 dag graha iz konzerve 15 dag ocišcene rajcice struk poriluka brašno, peršin, povrtna juha (može iz kocke) maslinovo ulje sol, papar u zrnu Uputstva Ocišcen poriluk dobro operite, narežite i pirjajte na vrucem ulju, dodajte grah, poriluk, zalijte žlicom juhe, posolite i neka polako kuha. Ribu provucite kroz brašno i pržite na ulju. Kad lijepo zažuti prelijte umakom od rajcica, po potrebi još posolite i nepokriveno kuhajte još 5 minuta da riba omekša. Posipajte listicima peršina i odmah poslužite. |
a naj musaka
Musaka od platlidzana
Sastojci 3 isječena paradajza 1 glavica crnog luka 400 g fasiranog goveđeg mesa kiselo mlijeko 1 kg patlidžana 1 zelena paprika peršun 4 jaja brašno Uputstva Patlidžan oguliti, pa po dužini sijeci na tanke šnite (1 cm) i dobro posoliti. Ostaviti ih da tako stoje najmanje 1h. Za to vrijeme propržiti na luku meso, isječenu papriku, paradajz i peršun. Kad je to isprženo, posoliti, pobiberiti. Isječeni patlidžan ocijediti od vode koju je pustio, uvaljati ga u brašno, pa u umućena 2 jaja, i prziti ga na ulju dok ne porumeni sa obe strane. Kad je i to gotovo, redati u pomašćenu tepsiju red patlidžana, red pripremljenog mesa. Posljednji red završiti patlidžanima.preliti razmućenim jajima i kiselim mlijekom,(mada ja volim staviti kasiku supenu ajvara i kasiku kecapa), tako da cijela površina bude u soku/sosu. Peći u rerni dok musaka ne dobije koricu, tacnije dok se ne zapece. |
uh njam njam
Lazanje
Sastojci Tjestenina za lazanje vrhnje za kuhanje 500 gr piletine 300gr sira gaude sol papar vegeta brašno Uputstva Nasjeckaj piletinu na sitne kockice i dobre je prodinstaj sa soli, paprom, vegetom, dodaj 4 žlice brašna u to, i kad sve dobro promješaš dodaj 1 dl vrhnja za kuhanje u to ulij oko pola lita tople vode i pusti nek prokuha. Pleh za pecenje lazanja stavi smjesu koja se dobila dinstanjem piletine, toliko (ali samo tekuci dio) da pokrije cijelo dno stavi na to tjesteninu, lijepo redati, jedno do drugog, onda stavi smjese s piletinom na to naribaj sir i tako dok ne potrošiš svu smjesu i svu tjesteninu. Peci dok ne porumeni na 220C Pred kraj pecenja naribaj sira po površini, preporucam dimsi. |
njam njam
Vegetarijanske šnicle
Sastojci 1 jaje (ako je za više osoba onda i više) fant ili nešto slično crvena paprika krušne mrvice origano sojine ljuskice sol papar chilli češnjak Uputstva ovi sastojci su totalno neodređeni. što ćete sve staviti ovisi o vašem ukusu. nakon par puta ćete skužiti koliko odprilike ide čega pa će biti mnogo lakše... ja za dvije osobe stavim oko pola vrećice soje, dosta krušnih mrvica, malo fanta, jedno jaje i gomilu začina. a sad na pripremu: kao i uvijek soju prvo prukuhaj ili namoči. nakon toga ju dobro iscjedi i stavi u suhu posudu gdje ju pomješaj sa sredstvima za stvrdnjavanje (krušne mrvice, fant i jaje). mješaj dok se ne počne dobro stvrdnjavati (probaj rukom uzeti malo pa ćeš vidjeti). nakon toga dodaj začina po volji. ja više volim to napraviti ljuto (zato stavljam chili, papar i crvenu papriku). možeš čak unutra umješati sitno narezano povrće (grašak, mrkvu, krumpir...). nakon što si stavio/la sve začine i dobro sve promješao/la zagrabi jednu šaku toga i oblikuj šniclu. to ponavljaj dok ti ne ponestane soje. kad ih sve napraviš uključi plin (ili struju), ubaci ulje u tavu i pegla.... ovo je meni izvrsno uz pire krumpir i kisele krastavce |
salata
Ljetna salata
Sastojci Sastojci za 4 porcije 1/2 manje glavice kupusa 2 konzerve tunjevine ili riba po želji 4-5 jaja 2 kašike meda sok od pola limuna Uputstva Kupus isjeći na rezance, jaja tvrdo skuvati i poslije isjeći na kockice. Konzerve otvoriti sipati u posudu, dodati limunov sok i med, po želji posoliti, mešati i dodati jaja i kupus i ponovo mješati. Servirati hladno ili kao nadjev za sendviče. Prijatno |
ekstra
Sastojci
100g mljevene junetine Parmezan 1/2 glavice luka 200g paradaiza u komadićima 1/2 česme bijelog luka 1 kašika pirea od paradaiza malo bosiljka, soli, bibera i origana 1 kašika maslinovog ulja Špageti INFO Kategorija : Glavna jela Glasova: 4 Dodao-la : admin Dodaj u favorites Dodaj u e kuhar-Logiraj se Preuzmi PDF -Logiraj se Uputstva U tavu staviti i zagrijati kašiku maslinovog ulja. Na ulju pržiti luk i bijeli luk dok luk ne postakli. Dodati meso. Nakon što meso posmeđi, dodati paradaiz zajedno sa sokom, pire od paradaiza i začine. Čekati da zakipi, potom poklopiti i kuhati 20 do 25 minuta uz povremeno miješanje. Staviti špagete u kipuću vodu i kuhati dok ne omekšaju (ovisno o debljini špageta kuhati 3 do 12 minuta, prema uputama na pakovanju). Servirati špagete na tanjir i preliti umakom Bolognese. Uz špagete odvojeno poslužiti parmezan. |
zakon
2 kašike šečera u prahu
4 dl slatke pavlake 2 kašike marmelade od merelica 1 konzervu kompota od ananasa 10 dag brašna 12 dag mljevenih badema 5 jaja ušečereno voće Uputstva Istucite žumanca sa šečerom i 3 kašike mlake vode. U gustu, pjenušavu smjesu dodajte bademe, brašno i snjeg. Namastite i pobrašnite kalup, ulijte tjesto i ispecite ga na umjerenoj vatri. Ispečeno tjesto zalijte sokom od kompota od ananasa. Dok se tjesto hladi, sakupljajte otekli sok i opet ga mečite na tortu. Jedan kolut od ananasa ostavite čitav, četiri prepolovite a ostale sitno isjeckajte. Istucite slatku pavlaku sa šečerom u prahu. Manji dio pomješajte sa nasjeckanim ananasom i time premažite tortu odgore. U sredinu stavite kolut ananasa i na njega naslonite polovine koluta. Preostalu tučenu pavlaku ukrasno stavite na tortu i ukrasite je ušečerenim voćem |
fino
Sastojci
1 janjeca prsa 1 jaje vegeta, mazuran, sol muskatni orascic 5 zlica ulja papar nadjev; persin 1 zemicka 3 zlice ulja 1 manja gl luka 200 gr mlj, piletine Uputstva Izvadite rebra iz janjecih prsa i po potrebi odstranite dio masnog sloja. Pospite vegetom meso po citavoj povrsini i premazite pripremljenim nadjevom. Zatim prsa savijte u roladu, povezite koncem, malo posolite, natrljajte mazuranom i stavite na vruce ulje da se pece. Pecite u pecnici oko 75 minuta, cesto polijevajuci meso i postepeno dolijevajuci malo tople vode. Pecenoj roladi odstranite konac, malo ohladite, razrezite na ploske i posluzite uz peceni krompir. NADJEV: Zemicku izrezite i namocite u mljeko. Na ulju proprzite kosani luk i mljevenu piletinu. Zatim dodajte vegetu, ribani muskatni orascic, papar, kosani persin, jaja i iscjedzenu zemicku. Sve dobro imjesajte. SAVJET: Za nadjev mozete upotrebiti jetrice ili neko drugo meso, a izvanredno mogu posluziti i ostatci nekog kuhanog ili pecenog jela. Vrijeme pripreme oko dva sata. |
antun i ivan
mi smo zakon ko ovdje sijedi baš je zakon
|
lili
ovdje sijede najbolja dva ucenika a to su pisonja i zuga.
|
| ožujak, 2006 | ||||||
| P | U | S | Č | P | S | N |
| 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
| 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 |
| 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 |
| 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 |
| 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | ||
Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv