26

ponedjeljak

travanj

2021

Ustaška i komunistička revolucija




UHRO (Ustaša - Hrvatska revolucionarna organizacija) je organizacija koja je imala za cilj očuvanje samosvojnosti hrvatskog naroda, očuvanje hrvatskog državnog prava (suvereniteta), samostalnost Hrvatske i boljitak Hrvatske.

Revolucija je bila privremena. Prestanak revolucionarnog djelovanja je proglašeno nakon ostvarivanja nekih ciljeva za koje su se zalagali i držali revoluciju opravdanom u ostvarenju tih ciljeva. Prestanak negiranja hrvatske nacije (integralno jugoslavenstvo, troplemeni jugoslavenski narod). Prestanak potpunog negiranja hrvatskog državnog prava (to što su komunisti priznavanjem socijalističkog sabora i socijalističke republike Hrvatske svojim teorijama novog društva osporavali i državnost i naciju Hrvatima prouzročilo je otpor prema komunističkoj ideji, a ne nastavak ustaške revolucije).

Komunistička revolucija je nametana od Komunističke partije Jugoslavije (KPJ), koja je slijedila naputke Komunističke Internacionale (Kominterne). Zadaća revolucije je bila ukinuti klasne razlike u Svijetu i uvesti komunizam.
Kako je komunistička ideja otprije kritizirana kao utopijska, komunistički prvaci (Marx, Engels, Lenjin i ja) su zamislili kako revoluciju moraju provoditi profesionalni revolucionari (koji, odreda, nisu bili komunisti).
Dakle, sam početak komunističke revolucije iznjedrio je kadrove koji su bili poprilično udaljeni od cilja. Protekom vremena i trajanja revolucije ta se distanca povećavala. Današnja komunistička svita je udaljenija od cilja nego oni koji su začinjali revolucijom ostvariti komunizam.

Za razliku od ustaške revolucije, koja je trajala ograničeno i po prestanku trajanja prestali su postojati ustaše, komunistička revolucija nije postigla niti jedan svoj cilj , traje stalno (permanentno).
Ali to ne znači kako postoje komunisti, već profesionalni revolucionari koje komunizam ne zanima.

Ona država koja dozvoli takvoj hordi postojati mora prolaziti kroz pakao.

Promotrite miLanovića i pLenjkovića, izgledaju li vam oni kao osobe koje znaju što rade?

Ja sam Lenin, ma što vi dodavali na moje čelo




Oznake: UHRO, KPJ, revolucija, trajanje revolucije, nacija, državno pravo, profesionalni revolucionari

29

utorak

rujan

2020

Mentalna higijena (jednog srboljuba) nacije - bespotrebnost žrtava u Varivodama



Pojedinačno, čovjek je izložen mnogobrojnim podražajima koji u složenoj strukturi moždane građe iznjedri različiti psihološke (pa i psihičke) karaktere.



Svakodnevna izloženost srbo-jugoslavenskoj (proruskoj) agresivnim namjerama izaziva stanje pojačanog obrambenog refleksa.

Svojedobno, za vrijeme titove jUgoslavije, u ljeto sedamdeset neke, u blizini obala rijeke Krke je pronađeno dječije unakaženo tijelo. Glasine su govorile kako je divlja životinja to napravila. A prijatelj žrtve (također dijete, koje je sa zajedničkog kupanja krenulo drugim putem, tvrdilo je kako su četnici ubili dječaka). S događajem je povezan pad Jovanke (Broz) i Gojka Polovine.
U selu Kričke, osamdeset neka (taman pred rata), srbi ubijaju srbina milicajca kojem je suživot s Hrvatima bio prihvatljiv.

Sustavno su jNa, partija i četnička organizacija spremali Vlahe na bespovratan razdor u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini (Hrvatska do Drine).
Stoga je neumjesno žaliti za žrtvama za koje se ne zna počinitelj, jednokratnim navođenjem o bespotrebnosti tih žrtava poslije rata (Varivode).
Bespotrebnost se odnosi na Hrvate, ali ne i na gubitnike (jNa, partija, četničija).
Barem toliko o forenzici i motivima počinitelja zločina znamo. (četnik pLenković ne zna.)


Bespotrebnost žrtava u Varivodama, da su Hrvati počinitelji, proizlazi iz snage nacije (potrebne za ekonomsko funkcioniranje)(u kojem neprilagođeni nemaju uvjeta za opstanak u ekonomskom smislu).
Sama pomisao da su Hrvati počinitelji zločina u Varivodama podrazumijeva tešku anomaliju osporavanja hrvatske nacije i nesposobnosti društvenim sankcijama izvršiti očuvanje hrvatske nacije.
Zar je lakše Hrvatima odbijati pravo na državu i naciju, ili pravoslavnoj (vlaškoj) manjini priznati tu državu i naciju?

Da, poprilično mi je načeto mentalno stanje svakodnevnim društvenim slalomima koje izvode hrvatske četničke snage.
U Hrvatskoj ratuju hrvatski četnici, vlaški četnici i partijski ateistički mentalno poremećeni kepeci (s 4 000 partijskih glasova hoće biti premijer, razvrći vatikanske ugovore i tUđmana proglasiti zločincem - pEđa).
Vladajući (četnički okot) nameću stanje u kojem nitko ne ne štiti srbe već zloupotrebljava Vlahe (kojima ni Hrvatska ni Srbija nisu domovina).
Mentalna higijena polazi od pretpostavke kako socijalna sredina utječe na mentalno zdravlje, a zaboravlja istaknuti kako mentalno poremećeni (bolesnici) utječu negativno na socijalnu sredinu, trajno je deformirajući ka potpuno neprihvatljivom obliku postojanja.

Hrvatsku nema tko voljeti (nitko je ne brani)


Oznake: mentalna higijena, srboljub, bespotrebnost, Varivode, jna, partija, četnici, forenzika, nacija, osporavanje prava na državu, manjina, vlasi, zloupotrebljavanje Vlaha, bolesnici kreiraju društvo

08

nedjelja

srpanj

2018

Sve je spremno (za finale)



Hrvatska je povijesno uskraćivana za nacionalni razvoj. Osmanlije na granici, uvijek netko na granici i unutar granica ...
Francuski doprinos sociologiji je razvoj nacija (nacionalnih država). U vrijeme nastajanja nacija (iako su razvojno nastajale duže od historiografskog datiranja) Hrvatska je vanjskim uplivima sputavana u formiranju nacije (i nacionalne države). Politika rastakanja hrvatskog nacionalnog tkiva (upornim osporavanjem hrvatskog nacionalnog) snažno je prisutan i danas, najjače izraženog u državnim (okupirana država) institucijama (Sabor Vlada, RH, Vrhovni sud, Ustavni sud, ministarstva, ...).

Kakve veze ima nogomet, hrvatska nogometna reprezentacija i svjetsko prvenstvo u nogometu sa otimanjem teritorija, raseljavanjem i eliminacijom stanovništva, otuđenjem stanovništva, mijenjanja povijesti, nametanja promjene civilizacijske i kulturološke pripadnosti, ... ?
Nogomet neće promjeniti procese (koji su složeni i ponajčešće strogo kontrolirani raznim oblicima prisile), ali je polučio vjeru u shvaćanje društva koje svoj nacionalni, državni i egzistencijalni problem mora shvatiti ozbiljno.

Hrvatska je nakon četničko-plenkovićevo-hdzovsko podrivačke diverzije polučila nacionalni slogan: Sve je spremno (za finale)!





25

nedjelja

lipanj

2017

Zašto 25. lipnja nije Dan državnosti?



hdz je orjunaška strančica (koju su okupirali hrvatski četnici)


Poigravanje identitetom i nametanje "skraćene" povijesti model je otuđenja i rastakanja nacije (narod je nedodirljiv jer su krvne veze iznad političkih igara).
Proglašavanje saborske odluke o temelju hrvatske državnosti koju treba obilježavati Danom državnosti orjunaško-četnički komunjarsko-izdajnički je čin antihrvatske klike (koja nastoji razdruživanje (jugoslavenska integracija je protupravno i nasilno provedena) proglasiti začetkom hrvatske državnosti).





Jedan od datuma (koji je uslijed moratorija usaglašenim s EU, prolongirao do daljnjeg proces razdruživanja) stvaranja nove države nazvane Republika Hrvatska je povezan s datumom 25. lipnja 1991.g., ali hrvatska državnost nema veze s tim datum. Čak štoviše, na temelju hrvatske državnosti tog su datuma u Saboru izglasali samostalnost (Socijalistička Republika Hrvatska je bila federalna jedinica (dakle, s priznatom državnošću, jer federalne članice prenose dio državnosti na federaciju). Hrvatska je imala državu (time i državnost) davno prije Jugoslavija.
Nastojanje obilježavanja posljedice uzrokom, sustavno je zatiranje hrvatske državnosti i povijesti (koja obiluje izdajama i krivim datumima). Obiluje povijesnim falsifikatima. Ali nemjerljivo u odnosu na povijest Hrvata i Hrvatske u južnoslavenskoj zajednici.

Svi koji smatraju kako je novija povijest (srpska agresija i Domovinski rat) izvor datuma temeljnih državnih blagdana, varaju se. Povijest neće pamtiti hrvatsku naivnost i izdajničku prevrtljivost. Ali će pamtiti dolazak Hrvata na prostore od Drave do Jadrana, od Sutle do Drine, Zemun i Boku. Pamtit će one koji su se za djedovinu borili. Ali neće pamtiti one koji su tu djedovinu prepustili drugom, smišljajući državne blagdane na nigdarjevo.
Sretan vam Dan zaborava. Jugoslavija je ružna epizoda jednog naroda koji je preskočio riješiti se svojih jugoslavena. Preskočio je preuzeti odgovornost za svoju budućnost, poštujući prošlost.

Kokošari (nabijem vas na Q).

Mijo Kovačić - Kokošari

Oznake: dan državnosti, državni praznik, povijest, identitet, narod, nacija, ustavna odluka, novija povijest, srpska agresija, domovinski rat

21

nedjelja

kolovoz

2016

Krvava (narodna) politika koja se nastavlja



Kandidatura koalicije (kako bi drukčije) koja se naziva "narodnom" (kao dio naroda kojem pripadam, Hrvatskog, pitam se kojeg je naroda tako nazvana koalicija) izaziva prijepor.

Ako se mogu kandidirati Milanović, Mesić, Pusić, i sl., a da pri tome postoje i minimalni izgledi izborne pobjede tih osoba, Hrvatska je izgubila.
Ustrajavanje na narodnim obilježjima (a da pri tom ne zastupaju hrvatski narod) državno-pravna je opasna smicalica propagiranja višenarodnosti (koja je po nemarsističkim teorijama nacionalna tvorevina - u Hrvatskoj bi se nazivala hrvatskom nacijom), izostavljajući (hrvatsku) naciju kao okvir.
Zamrzavanje političkog poimanja društva na stadij višenarodnosti, bez nacije i države, upućuje na iznova sukob o pitanju suverenosti (hrvatskog naroda i prava na nacionalnu državu, priznatu u UN-u).
Postojanje tako nakaradnih (protivno međunarodnom pravu i Ustavu RH) političkih ideja ukazuje na probleme. Probleme onih koji su protukandidati takvoj (nakaradnoj) nakupini.

Zapravo (jednostavnijim rječnikom), onaj tko ima problema sa milanovićem i orjunaškom svitom ima nekih drugih problema. Tko se muči s tom nakaradnom, neradničkom, pljačkaškom, laživom, podrivačkom skupinom ima problema sa samim sobom.

Inertnost DORH-a i državnih organa (DIP, razna druga tijela za zaštitu ustavnosti i državnog poretka) zapanjuje. Branitelji (koji se kunu kako su svojedobno bili spremni za domovinu umrijeti (a sve ono za što su krvarili izborima netko poništava)), Hrvati (koji se kunu u hrvatstvo i potrebu vlastite države), profesori (ustavnog prava), liječnici, svećenici, ribari, seljaci, ...
Izgubili ste (vlastiti identitet).

Hrvatska (bez ustručavanja).
Strepimo od vlastitog kukavičluka. (SDP najavljuje nova rastakanja države i državnosti, Domovinskog rata za njih nije bilo (jer su njihovi izgubili u tom ratu).)
Tko od takvih strepi zaslužuje tu neradničku, lopovsku bandu. Narodnu bandu.

ratna razaranja Nuštra, plod jedne politike (koja se nastavlja)



Oznake: izborna kandidatura, narodna kolicija, hrvatski narodm, ostali narodi, nacija, opasno propagiranje višenarodnosti, zamrzavanje političkog poimanja, novi sukob za državnost, protu ustavna kampanja

07

utorak

lipanj

2016

Zna se!



Specijalni rat provode oni koji su se morali prvi suprotstaviti tom ratu (sigurnosne službe)



Nacija (ona jugoslavenska) je bila zaluđena ekipnim sportovima (koji su bili nepresušan izvor svakodnevnih naklapanja kako treba sastaviti reprezentacije ...).
Ako je ostao gram sluđenosti (iz tog neslavnog doba), svi bi (u slobodi) znali kako treba sastaviti Vladu RH koja bi pobijedila (na sajmu taštine i anomalija).

Prije 4-5 godina (i davno prije) svi smo znali kako SDP nije kadrovima sposoban obnašati vlast (imaju partijske podobnike), kako SDP nije ideološki sposoban obnašati vlast (okorjeli četničko-orjunaški ultranacionalisti/krvoloci, od te ideologije smo pobjegli (ratom)), kako SDP nije programski sposoban obnašati vlast (zagovaraju socijalizam, što je vidljivo nakon njihova odstupanja s vlasti; gospodarsku su krizu suzbijali stvaranjem kaosa u kojem su se zatvarala radna mjesta ...).
Ako su neprihvatljivi (što smo znali prije ludovanja), kako su obnašali vlast??
Kao i Božu Petrova (političkog nepismenjakovića), instalirale su službe (koje kontroliraju (medije, javno mnijenje (zastrašivanjem), ...) prebrojavanje glasova) i SDP i Milanovića.
Onako kako su instalirali Milanovića (kojem ne bih dao dvije ovce čuvati (u isti koš spada s Božom Petrovim)), predsjednici RH su otupili oštricu hrvatstva ...
Svi su se urotili (u ostvarenju društva bijede i licemjerja).

Danas, po ubrzanom tečaju smanjenja javnog duga, povećanja BDP-a i vraćanja nade u osnovnu zadaću društva (upravljati sobom na vlastitu korist), po počinjenim (očiglednim) greškama nezamislivo je da postoji (tajna) služba koja bi milanovića i/ili titoiste vratila na vlast.
Te službe sada moraju razmišljati o posljedicama nesmotrenosti koju su počinile prekoračenjem ovlasti, na štetu društva u cjelini.
Umjesto preslagivanja vlade ili novih izbora treba provesti smjenu sigurnosnih službi (nasilno).
Neslaganje s MOST-om je nastupilo kad je Orepić odbio smjene u ministarstvu unutarnjih poslova ...

Hrvatska s orjunašima neće ništa napraviti na Euru(2016). S Kolindom pogotovo.
HDZ je prepun orjunaških spavača (nacionalista s pameću napušene orjunaške kokoške).

Šveps (na eks) je tipičan primjer orjunaškog antipartijskog kadra koji je sve uradio kako bi partija pobijedila.
Partija ne čuva partijska mjesta za sinove, ne brine o članstvu, pragmatična je i brine samo za uspostavu vlastitih političkih interesa ...
Veliki čuvar Ustava (V. Šeks) je (u interesu partije) obranio ukidanje dvodomnosti (Sabora), izmjenu Dana državnosti, socijalističke značajke Ustava (zaštita privatnog vlasništva), produžavanje socijalističkog koncepta zdravstva, školstva, mirovinskog (zasnovanom na solidarnoj štednji). Socijalizam (bez SDP-a).
S takvim idiotima nije teško Hrvatsku utopiti.

Nelogičnosti (krize) su izbacili na površinu sigurnosne službe kao glavni izvor nastanka i produžetka kriza (kriza je nesposobnost donošenja odluka).
Vrijeme je (očiglednog) specijalnog rata. Vrijeme je za aktivno sudjelovanje u tom ratu (u obrani Hrvatske).
Vrijeme je za obračun s onima kojima nije mjesto nositi posebne ovlasti (u ime obrane hrvatske sigurnosti). Te posebne ovlasti koriste u druge svrhe ...

Zna se!


Oznake: nacija, selkcija, sluđenoist, sajam taštine i anomalija, nesposban, partijski podobnici, okorjeli ultranacionalisti/krvoloci, socijalizam, ludovanje, urota, smanjivanje javnog duga, porast BDP-a, tajne službe, preslagivanje Vlade, orjunaški spavači, orjunaški antipartijski spavači, nelogičnosti krize, specijalni rat, posebne ovlastikorištene u druge svrhe, Zna se!

14

četvrtak

travanj

2016

Sociologija ustaške gluposti



O jednoumlju


https://blog.dnevnik.hr/goto/2014/01/index.html

Sociologija razaznaje slijedeće stupnjeve društvenog razvoja: primitivna zajednica, robovlasništvo, feudalizam, kapitalizam, (komunizam/socijalizam).

Po Marksu je društvo uvijek podijeljeno u dvije suprotstavljene društvene grupe (razlikuje 4 razvojna stupnja društva i odgovarajućih društvenih odnosa).
Primitivna zajednica (primitivni komunizam) je oblik pretpovijesnoga besklasnog društva do pojave privatne imovine.
Robovlasničko društvo je satkano od robovlasnika i robova, feudalizam (feudalci i kmetovi), kapitalizam (kapitalisti i najamni radnici).



U primitivnoj zajednici nije postojalo privatno vlasništvo, u robovlasništvu se društvo temeljilo na robovskoj radnoj snazi, u feudalizmu kmetstvo (dualnost vlasništva, kmet i feudalac su bili vlasnici imetka koji je kmet obrađivao), a u kapitalizmu kapitalistički odnos (proistekao iz vlasništva nad sredstvima za proizvodnju, najamne radne snage). ("Društvena osnova ima ekonomsko obilježje ...")


Onda su došle Ustaše i mrzili Srbe, otvorili logore smrti, činili zločine i pokolje, divljali dok ih nije sutigla zalužena kazna ... ruka pravde.
Ustaše nisu htjeli državu (kao rezultat potrebe za zaštitom opstanka društva i njenih članova ...). Stoga su osnovali marionetsku tkz. NDH (koja je dozvolila teritorijalne ustupke i okupaciju (fašističko-nacističkim silama) (jer nisu mogli ponudiztti samo okupaciju kad Hrvatima nije dopušteno imati državu) koja nije htjela uspostaviti društvo na ekonomskim obilježjima. Ustaška načela u 17 točaka (dopunjena Domobranska načela u 15 točaka o Hrvatima kao samosvojnom narodu koji ima pravo na neovisnu državu) je odraz nezastupanja narodne volje i interesa hrvatskog naroda.
U isto vrijeme komunistička partija organizira revoluciju kojoj je cilj ubrzanim postupkom (uklanjanjem neprijatelja revolucije) preobraziti društvo utemeljeno na nekom od oblika privatnog vlasništva u besklasno društvo bez privatnog vlasništva (čemu su se protivi skoro svi članovi društva)(zbog čega se nekolicina proglasila avangardom i predvodnicima revolucije). Ta revolucija je bitno različita od ustaške revolucije (koja je zagovarala oružanu borbu (revoluciju) u skidanju srpske (kraljevske) vlasti i uspostavu hrvatske države (republike, ...).
Komunistička doktrina ukidanja privatnog vlasništva, osporavanja nacije i države na nacionalnoj osnovi (kao i sve komunističke postavke) izvitoperile su se u stvaranje jugoslavenske nacije i jugoslavenske države (zašto se Tito suprotstavljao Staljinu??).

Prikaz Ustaša kao nesociološki, nedržavotvorno i negospodarski nastrojenih (negirajući ideološki ustaške smjernice) izrodio je proglašavanja Ustaša zločinačkom skupinom ...
Prikrivajući totalitarnost i komunističke zločine uputno je bilo sotonizirati sve ostale, čime ste isključili mogućnost novih rasprava o (novom) sustavu (orjunaško-boljševičkom četničko-komunističkom boljševičko-titoističkom (marionetskom) nakaznom omalovažavanju razuma).
Proklamirani sukob na liniji ukidanja Jugoslavije i uspostave nezavisne hrvatske države, nasuprot ukidanju privatnog vlasništva i uspostavi antidržave (države koja odumire) jasno ukazuje na protivnike i razmjere stradanja kao posljedica revolucionarne oštrice.

"Unatrag nekoliko godina došli su ljudi koji su govorili da hrvatski narod nije sposoban sobom upravljati. Neprijateljske novine i ljudi propovijedali su da hrvatski narod treba tutora, a ja kažem: je li moguće da ti ljudi nemaju pravo, kad vele da su Hrvati nesposobni za život? Hajde da vidimo je li ti ljudi imaju pravo. Oni pišu i govore da je Hrvatska malena da bi mogla sama za se postojati, da je presiromašna da bi se mogla sama uzdržavati, da je hrvatski narod bedast da bi mogao sam sobom upravljati: Hajde da vidimo je li Hrvatska tako malena da ne bi mogla biti mala i slobodna. Pogledajmo Švicarsku, zemlju manju od Hrvatske, stisnuta među velebnim gorama između velikih naroda i država, a ipak tako dobro uređenu i bogatu, da nitko iz nje ne želi otići, jer je narod zadovoljan i pripravan svagda ju braniti i obraniti. Pa kad može biti slobodna i mala Švicarska, zašto ne bi bila slobodna i Hrvatska koja je od nje veća i prirodno bogatija?"
14. kolovoza 1927. (A. Pavelić)


A onda je došao zeko i preskočio potok ... (tema je neiscrpna u sociološkoj usporedbi dva (suprotstavljena) sustava, s aspekta nauke vjerodostojno se može dati tumačenje tog sukoba i naravi svakog sustava zasebno). Današnje (inertno) proklamiranje supremacije boljševičkih "antifašističkih" floskula nije u domeni razumno prihvatljivog ponašanja ...


Oznake: sociologija, primitivna zajednica, robovlasništvo, feudalizam, kapitalizam, komunizam, socijalizam, Marks, društvena osnova, ekonomsko obilježje, oblici društvenog života, nacija, Drava, ustaše, ustašjka načela, domobranska načela

09

ponedjeljak

studeni

2015

Hvala (za ono što nisam čuo)


Koalicija radića

U Hrvatskoj ne postoji nacionalna svijest. Postoji (arhajska, naučena u crkvi) svijest o narodu (što se pri bilo kojem političkom odlučivanju primijeti).

Niš korisna (štetočinska) SDP vladavina nije probudila nacionalni osjećaj (i ponukala na nacionalno političko okupljanje). Hrvatska nije izišla iz krize.
Kriza je stanje nesposobnosti donošenja odluke.
Izjednačenjem HDZ-a i SDP-a, s MOSTOM (dostatnim za tvorbu Vlade) stvoreni su uvjeti za postepene (možda) korake iz krize, ili nastavak krize (što je izglednije).
Složena (manjinska ili koalicijska vlast) (osobno me ne smeta takav oblik vladavine, ali ne u ovom trenutku) ukazuje na političku neorganiziranost (u modernom smislu zaštite nacionalnih interesa).
Dolazak SDP-a na vlast prije četiri godine (u jeku globalne krize) i nesposobnost savladati ili pratiti tu krizu (kako su radile i uspjele prebroditi sve zemlje zahvaćene tom krizom), neodustajanje SDP-a od vladavine, stvorio je uvjete za organiziranje na nacionalnoj razini (za spas Hrvatske). Izborni rezultati pokazuju kako Hrvatska nije politički sposobna pratiti krize i politički se organizirati kako bi prebrodila te krize.
Ili je možda manjinska, možda koalicijska vlada odgovor na našu neodgovornost (i nesposobnost biti dostatno politični kako bi zaustavili krize).
Možda u Hrvatskoj nema nitko voljan prihvatiti ogroman dug, iscrpljenost Hrvata (blokirani, dužnici u švicarcima, nezaposleni, ...).

Možda je stigla na naplatu indiferentnost na vladavinu Račana, Mesića, Josipovića, Milanovića. (Ili su čekali da branitelji ostare, jer osim branitelja nitko nije krvario za ovu državu ...)

Ustrajavanje na politici reformi a ne na izjašnjavanju o načinu rješavanja dugovanja, put je u demagoško preskakanje rješavanje problema (nitko dugove nije vratio štednjom, jer dužan čovjek kad uštedi sav iznos koji troši i dalje je dužan onoliko koliko je bio dužan prije štednje).
Složenim zahvatom povećanja prihoda i istovremenim smanjenjem rashoda (na razinu ispod prihoda) stvara višak kojim se podmiruje dugovanje. Gospodarski razvoj je jedini put (a bez ulaganja nema prihoda) ...
Niti smo spremni (za izazove), niti tko spominje način izlaska iz krize ... spominju reforme i volju naroda (s time mogu obrisati *).
Neka se nitko ne poziva na volju naroda (narod je nevoljan).



Oznake: narod, nacija, politička organiziranost, kriza, odgovor na krizu, vraćanje duga, reforme, volja naroda

31

subota

listopad

2015

O Ustašama ...

Povijest Ustaša i ustaškog pokreta (historiografski) je napisao u 4 toma hrvatski povjesničar Bogdan Krizman.
Ti spisi su povjesničarska građa (oslonjena na dokumente, i autentična svjedočenja).
Tumačenja povijesti (kao što se običavalo u vrijeme jednoumlja) jednostrano (jednoumlje, jednostrano) nije dopušteno.

Uz Krizmana, poviješću ustaškog pokreta su se bavili i drugi povjesničari (Jareb, ...).
Politološko-sociološka tumačenja (uistinu dvojbenog razdoblja, a po naravi takvih tumačenja jednako dvojbena) nisu dopuštena u političke svrhe.
(Stara) teorija izvlaštenja naroda političke moći na tvrdnjama o karakteru naroda ili nekog (narodnog) pokreta su nedopustiva.

Vratimo se historiografiji ustaškog pokreta i tumačenjima naravi tog pokreta.
Ustaški pokret je nastao kao odgovor na pučističko obespravljenje hrvatskog naroda 1918.godine. Iako pokret formalno nije nastao te godine.
Izlazak iz AU monarhije (vjerujući kako će Hrvatska zakročiti u republiku i nacionalnu državu), popratilo je prijevarno pripojenje Kraljevini Srbiji pod dinastijom Karađorđevića. Vjerujući u snagu političke (republikanske) volje hrvatskog naroda, u Kraljevini se političkim putem pokušavalo razriješiti pitanje hrvatske države. Bezuspješno. S. Radića (vođu HSS-a koja je zagovarala republikanstvo) zatvaraju, potom atentatom u beogradskoj skupštini ranjavaju, od čijih posljedica umire. Kralj (Aleksandar) proglašava diktaturu.
Kod smo kod korištenja historiografskih podataka, S. Radić je tri dana prije atentata teško vrijeđao srpski narod u svojim govorima u beogradskoj skupštini i na sam dan atentata je nagovaran od zastupnika HSS-a da ne dolazi u parlamentarnu dvoranu (jer je Račić prijetio atentatom).
Uobičajeno se krvoproliće u beogradskoj skupštini tumačilo kao sukob dva nacionalizma. Sama činjenica da S. Radića nikad nisu predstavljali kao hrvatskog nacionalistu, ukazuje na nelogičnosti. S. Radić je izazivao u skupštini, i na potvrdu o prijetnjama ipak došao u parlamentarnu dvoranu. Pucnjevi Puniše Račića nisu slučajni. S jedne strane (povjesničari navode posjete Račića kraljevskom dvoru, Račić je bio povjerljiv čovjek samoga kralja) srpski hegemonizam je težio jednom cilju (diktaturi i jugoslavenstvu), a S. Radić (uviđajući bespomoćnost parlamentarne borbe) želju za izvanrednim stanjem (vlastitom smrću u parlamentu). S. Radić je samoubojica (u suradnji s kraljem i Račićem), koji je tim činom ugasio nadu u postojanje Jugoslavije (koju je proglasio kralj po Radićevoj smrti). Za cijelo vrije trajanja hrvatsko-srpske krize Srbi su ustrajavali na liniji amuptacije Virovitica-Karlovac-Karlobag ...
Nakon proglašenja diktature (a nekoliko mjeseci kasnije proglašena je Jugoslavija pod geslom "Jedan narod, jedan kralj, jedna država") jedini način borbe za hrvatsku samostalnost i republikanstvo je ilegalni rad.
Nastajanje ustaškog pokreta vezano je za pravednu borbu hrvatskog naroda za vlastiti opstanak. (Ne) Začuđuje kasnija Titova doktrina prava naroda na oslobođenje i borbu za to oslobođenje, a sustavno negiranje ustaškog pokreta (na tim temeljima) i osporavanja njegove naravi. Jer je ustaški pokret uz pravo naroda na borbu za opstojnost, ustrajavao na nacionalnoj državi (komunisti su zagovarali internacionalizam, sukladno marksističkom tumačenja štetnosti nacije).
Historiografski, jugoslavenski komunisti (Tito) nisu ustaše proglašavali zločincima zbog kolaboracije sa fašistima (to je radio i Tito), već zbog nacionalnog karaktera tog pokreta.
(Po međunarodnom pravu, nakon kapitulacije jedne države u oružanom sukobu nisu dozvoljeni ustanci i oružana djelovanja. Pravo naroda na slobodu nije osporeno međunarodnim pravom, koje je ipak u doba 2. svjetskog rata dozvoljavalo odmazde nad civilima zbog kršenje uvjeta kapitulacije. U tim okvirima ustanak je rizičan i pokreće se u trenutku koji jamči oslobađanje od okupacije. Komunistički ustanak na samom početku okupacije to nije bio.)
Puč Vokić-Lorković (i diplomatsko) odbijanje saveznika priznati mogući ustaški ustanak (protiv Nijemaca) grubo je kršenje međunarodnog prava ...).)

Povijesno dokumentirano, ustaški pokret nije sadržavao fašističku ideologiju u svojim programima i djelovanju. Proglašen je ultranacionalističkim, a okupacijom su (razumljivo) nametnuti fašističko-nacistički zakoni (koji obilježavaju fašističku okupaciju u bilo kojoj okupiranoj državi tog razdoblja).

(Zlo)Uporaba (historiografskih) činjenica u političke svrhe (otuđenja političke moći i obespravljenja jednog naroda (zbog nacionalnog opredjeljenja)) kasnije je označeno kao komunističko jednoumlje i zabluda, a taj sustav proglašen totalitarno-zločinačkim.

Zbog nedosljednog (politikantskog) korištenja povijesnih činjenica, revolt naroda je izrazit i (skoro) svakodnevnim kršenjem administrativnih zabrana (odnosa prema tom dijelu povijesti) pokušava se iznova redefinirati zakonodavsto (nepobijena povijesna istina).
To nas iznova vraća na zakonsko predefiniranje pozdrava Za DOM Spremni! i korištenja hrvatskog grba s prvim bijelim poljem ...

(Za dom spremni (Bog i Hrvati! (Hvaljen Isus i Marija!))!)


Tko sada zabrlja, neće se oprati do kraja života


Oznake: povijest, Krizman, hss, radič, jugoslavija, diktatura, amputacijska linija, republikanstvo, Fašizam, nacizam, pravo naroda na borbu za slobodu, marksizam, nacija, kolaboracija, ustanak