24

srijeda

kolovoz

2022

Je li hrvatski jezik hrvatski?




Povijest standardnog jezika je povijest jednog društva.




Kad u Hrvatskoj netko zagovara korijenski pravopis, pod udarom je (koga? zašto? - prdež novojezika) osporavanja.
Kad se koristi današnja inačica (fonetsko pismo, pravopis novojezika, ipak je to samo (loš) odabir), srBi se izjašnjavaju o inačici srpskog jezika (smatrajući taj izričaj podvarijantom (srpskog) jezika).

Zašto smo i kako došli u stanje u kojem, je moguće poistovjećivati jezik jednog naroda s jezikom drugog naroda (kao da to nigdje u svijetu već nije postojalo)?
Jer se pravimo blesavi, iako nismo pametni.
Lakše nam je slušati srpsko-ruske poltrone na vlasti koji nas namještaju na srpstvo-jugoslavenstvo nego biti svoji.
Manja nam je opasnost govoriti latinski (jer su stari Latini izumrli) nego se "blesati" pričama o hrvatskom jeziku, jer tobože nijedan drugi ne poznajemo.
Povijest standardizacije hrvatskog jezika je povijest jugoslavenizacije hrvatskog jezika, a ne stvaranje osobenog identiteta jedne nacije (koja želi biti bitno različita od jugoslavenske).
Svi pokušaji uspostave osobenosti "standardnog" jezika bivaju okarakterizirani kao ustašizacija društva.

Za Dom sposobni!



Oznake: standardni jezik, društvo, korijenski pravopis, latinski jezik, ustašizacija, osobenost jezika, Za dom sposobni

14

nedjelja

kolovoz

2022

Kako? (djeluje njihovo/naše zdravstvo)




Rat pri raspadu jUgoslavije proizveo je nekoliko zabluda.
Najveća zabluda je držati raspad jUgoslavije raspadamo komunizma/socijalizma (zapravo marionetske uloge jUgoslavije koju je uspostavio sssR).

jUgoslavija se raspala (ratom), ali (zbog rata)(i međunarodnog ratnog prava (po kojem su u ratu revolucije i velike reforme zabranjene)) nije provedena reforma društva zbog kojeg smo htjeli (Hrvati) izići iz jUgoslavije.
Zdravstvo, mirovinski sustav, prosvjeta, ... su ostali jugoslavensko/socijalističko/rusko-sovjetski modelirani, samo su upravni kadrovi zarotirani (otpadni jugoslavenski kadar i od službi pripremani kadrovi preko koji su prikrili ostanak proruskog modela/sustava).

(Gdje rUsi uhvate korijen, samo se slika (Potemkinova sela) mijenja, sve ostalo o(p)staje isto.)

Evo nas na današnjem problemu (prekasne) smrti nekog za koga je većina (možda ni sada) saznala da je novinar.

Otklon: Zašto prekasna? Zbog nebrige o vlastitom zdravlju, iscrpljivanja vlastitog organizma (obzirom na beznačajnost vlastitog rada) nije medicinski bilo moguće poduzeti mjere za produženje života. Sami medicinski zahvati djelomično produžavaju život, ali samo u određenim slučajevima. Medicinska struka nema sposobnost neograničenog produžavanja života.
U odnosu na rusko-sovjetski model potpune odgovornosti društva za zdravlje pojedinca, u slučaju nOvinara matanića je primijenjen model odgovornosti pojedinca za vlastito zdravlje i trošenje resursa (zdravstvenog osiguranja) sukladno uvjetima osiguranja.

Nije klika ustala jer je netko umro zbog nebrige zdravstvenog sustava, već zbog nerazumijevanja zdravstvenog sustava.


Ili zbog razumijevanja osnova zdravstvenog sustava, ali želje povratka na stari sustav potpune odgovornosti društva za zdravlje pojedinca.
Iako je (skoro) zdravstveni sustav naslijeđen iz jUgoslavije, s reformama po kojima je pojedinac korisnik usluge zdravstvenog osiguranja u kojoj sudjeluje kao potrošač (s vlastitom odgovornošću i ograničenom mogućnošću korištenja usluga (samo plaćeno)), klika se uskomešala zbog preuzimanja sustava koji polagano izmiče sovjetsko-ruskom nadzoru.

Zapravo, dva su štetna čina te klike, obmanjivanje javnosti i zdravstvenih osiguranika.
U slučaju zdravstvenih osiguranika je kazneno kažnjivo obmanjivati osiguranike koji se navode na krivo ponašanje u slučaju liječenja.
A šteta zbog obmanjivanja javnosti je dovela do pada socijalizma i jUgoslavije (ruska marionetska tvorevina), produžavanje takve retorike samo nas učvršćuje u spoznaji o potrebi otklona od rusko-srpske okupacije.

(Zaprepasti nesposobnost Hrvatske iznjedriti ozbiljnu političku struju koja bi preuzela Hrvatsku i osigurala reforme i otklon od srpsko-ruskog zagrljaja koji nas je upropaštavao - ekonomski, teritorijalno, demografski, ...)




Oznake: raspad Jugoslavije, raspad socijalizma, rusi, zdravstveni sustav, odgovornost za zdravlje, klika, reforme