29

petak

prosinac

2023

St - Op (tHe War)




Tko kome, tko koga, tko što? (jedan upitnik)

Zapravo, upit će biti postavljen odgovorom.

U Splitu (grad se hvali 1700 i nekom godinom postojanja) novinarstvo postoji i prije sLobodne Dalmacije, ali ne postoji poslije.

Novinarstvo su Splitu ima svoju (zatomljenu) povjeSt.













Ovo su dva i pol primjera (od pregršti) (zanijekanog) splitskog novinarstva, kojeg je bilo u izobilju, ali nakon komunjara niti spomen (ploča) na njih ... samo 80 godina pojate (i crne rupe).

Normalno je SD (prali su nam mozak krvnikom titom, peru nam mozak i danas ako nas dograbe ...) držati nakaradnim bastardom krvavog režima i zaboraviti da postoji.

Ali nije normalno: grad ima trg, građani Splita nemaju trg, jer trgom upravlja grad(ska vlast) kojem građani (Splita) ne pripadaju. (Jer bi turistički grad unovčio ljepotu i (sada nepostojeće) sadržaje trga.)







Oznake: Split, Novinarstvo, trg, grad

10

nedjelja

prosinac

2023

Ftuđman




Godišnjica smrti Franje Tuđmana povod je još jednoj rekapitulaciji njegova životnog puta posvećenog vojsci, politici, znanosti.

Uobičajeni su prikazi njegovih zasluga za dobre ili loše događaje.
S tog gledišta, javnost se dijeli na pobornike, protivnike ili neutralne.

Ali.

Ftuđman nije kreator povijesnih zbivanja (skromnost je vrlina najvećih).
Povijest označava prošlu zbilju, historija je humanistička nauka koja proučava tu zbilju.

Sudjelovanje u događajima koji imaju osobinu pamćenja (pamtljivi događaji), ne znači nužno i povijesnost osobe koja je sudjelovala u tim događajima.
Složenost (povijesnih) događaja ukazuje na važnost i treba voditi obzira o svim aspektima i značenjima tih procesa.
Slom komunizma, prestanak hladnog rata je prouzročio i poremećaje oblika koji su postojali kao posljedica procesa proizišlih iz uspostave komunizma, Hladnog rata.

Samim tim Ftuđman nije bio povijesna ličnost (jer smo svi sudjelovali u tim procesima). (Jednostavnijim jezikom, nametnut nam je komunizam, jugoslavija i Hladni rat.)


Ftuđman je osoba u kojoj su se objedinili svi obuhvaćeni tim (prisilnim) procesima, i kao kroz prizmu razasuli u spektru (svoji gledišta)(oslobađajući se prisile ili ostajući vojnicima tih nametanja).
Hrvatska se podijelila oko Ftuđmana jer je bila podijeljena prije, Ftuđman je samo povod javnom iskazivanju podjele.

Kako bi se inače mogli pozivati na tuđmana i pLenković i branitelji?

Ftuđmana treba gledati kao prizmu kroz koju se prelamaju naša stajališta i postaju razvidna, upravo po našoj želji.
Dakle, Ftuđman nije postojao.





Oznake: Ftuđman, povijest, historija, slom komunizma, prizma

04

ponedjeljak

prosinac

2023

HOS (izdaleka i izbliza)







Hrvatske obrambene snage (kratica HOS, ponekad zvane i Hrvatske oružane snage[1]) bile su među prvim organiziranim vojnim postrojbama koje su djelovale u Domovinskom ratu, te su uz Hrvatsko vijeće obrane (HVO), i Teritorijalnu obranu BiH (TO BiH), činile okosnicu otpora velikosrpskim snagama u Bosni i Hercegovini.
(https://hr.wikipedia.org/wiki/Hrvatske_obrambene_snage)

IZBLIZA

Hrvatska nije bila naoružana, nije imala novčanih sredstava, nije imala kadrova, nije imal onih koji vjeruju u nastanak i opstanak Hrvatske.
Oni koji su bili bliže informacijama i sredstvima (HDZ jer je obnašao vlast nakon prvih demokratskih parlamentarnih izbora (još uvijek u sastavu jUngoslavije)), formirali su (jake) snage MUP-a, Zbor narodne garde (ZNG) prije osamostaljenja i priznanja kada nastupaju Oružane snage Republike Hrvatske (Hrvatska vojska).
ni snage MUP-a, ni ZNG nisu bile razvijene ni opremljene za obranu teritorijalnog integriteta Republike Hrvatske i sigurnosti stanovništva na tom teritoriju.
Sada nastupa ono važno: financijski, organizacijski i kadrovski HOS sudjeluje u stvaranju i obrani RH od prvog trenutka.
jer
Svi nezaštićeni su morali pristupiti samoorganiziranju obrane i nabavke oružja. A nezaštićenih je bila većina.
Nisu MUP i ZNG bili sposobni oduprijeti se jna-četničko-velikosrpskoj agresiji.

(Pokvarena) Vlast u Zagrebu (nagodbenjački) žrtvuje ("prodaje") teritorij i nebranjeno stanovništvo (u zamjenu za vlastiti opstanak (a nevlast kupovinu vremena)).
HOS je prirodno stvarni nositelj osamostaljenja Hrvatske, jer je bezrezervno (iako bez oružja, finacija, kadra, proizvodnje) zastupao obranu cjelokupnog teritorija i stanovništva na tom teritoriju. (Po definiciji države i institucija koje su sastavni dio države ... narod vlada)).
Ostaviti (veći) dio stanovništva nebranjen je istočni grijeh (jugo-komunističkih) kadrova koji su upravljali HDZ-om u samim počecima rata.
Nagurali su i mupovske i zng, a kasnije i gardijsko-domobranske povlastice svojima (iako nisu svi u tim sastavima bili hdzovci ili orjunaši)(samo kontrolni paket (zapovjedno upravljačka struktura)).
Pamte očevi 91, i nemogućnost dobivanja ugovora (mup, zng, gardijske brigade) osim za prvu crtu.
Pamte i razdiobu oružja (samo nekima).
Pamte i nasrtaje jugo-četnika, paljevine i pokolje, progone.
HOS je stvoren od sinova tih ljudi. U tim okolnostima.
Srpska strana je sve hrvatske oružane snage nazivala ustašama (vjerujući u uspjeh prije "denacifikacije" Ukrajine).
Slabo naoružani i svjesni napuštenosti, ti Hrvati su prihvatili vlastiti izričaj (nikakav ideološki) i etablirali svoje znakovlje kao živuće, uprkos "službenom" Zagrebu, a pogotovo uprkos današnjoj političkoj kamarili (za koju su znali da će izgmizati kada rat završi).
Službeni Zagreb je računao kako će postojanje HOSa (po informacijama se to i događalo dok brigu o HV nisu preuzeli nepolitičari) omogućiti nagodbenjačku pregovaračku poziciju (opstanak jednih, a eliminacija drugih), te je svjesno provodio selektivnu organizaciju obrane (s ciljem žrtvovanja neželjenih struktura).

Pokvareno je sada (ako je već onda bio proglašen neželjenim, ipak je bio sastavljen od napuštenih) proglašavati HOS neželjenim.

Privilegije su odnijeli oni koji su se nadali srpskom uspjehu (račan, mesić, kosor, jUsipović, miLanović, pLenković).


IZDALEKA

Hrvatski razdor i međusobni rat bi (planirano) potpomogao srpsku agresiju.
Zadano stanje (pokvarenu politiku jugo-namještene osovine tuđman-šeks-manolić-mesić) je trebalo neutralizirati i objediniti ekonomsko-diplomatsko-vojne potencijale u interesu RH.
Izbjeći (dogovorenu) amputaciju Hrvatske.
Model sinergije jednih i drugih u cilju obrane od agresije, zanemarujući isplaniranost unutar hrvatskog sukoba i razjedinjenosti; zanemarujući "pokvarenost" jedne strane, zanemarujući loš međunarodni položaj druge strane doveo je do ujedinjenja finacijsko-diplomatsko-vojnog potencijala Hrvatske koja je proizvela međunardno priznanje, obranu i uspostavu mira.

Oružje protiv Hrvatske i Hrvata se pretvorilo u pobjedničko oružje.


HOS je svjedočanstvo o jednoj gubitničkoj politici (jugoslavenstva, orjunaštva, komunizma - sve u jednom), promašenosti planiranja tih kadrova, služinske i nagodbenjačke pozicije. I zlotvorno nenarodne krvoločne vlasti. Koja se smrću Prvog predsjednika pretvorila u aždaju (teror, ali bez srpskih žandara i srpskih oficira).
Proganjanje HOS-a je obračun sa svojm nečistom savješću. (Koja mene ne tangira.)
Njihova savjest mi ništa ne znači. Njihova nedjela su s teškim posljedicama i meni je posve razvidno kako treba s njima postupati.

Kradete povijest. Kradete živote.

Vidimo se u sljedećem miru!






Oznake: HOS, ostali

02

subota

prosinac

2023

U zgoj



Uzgajivači odustaju od uzgoja svinja.

Svinje započele s uzgojem ljudi.

(Svaki rat započinje specijalnim ratom, uništenjem proizvodnje hrane. Imamo vlast koja nas gura u rat kao gubitnike.)



Oznake: svinje u zgoj

01

petak

prosinac

2023

Božić




Obavijest (iz centra za zbunjivanje):

Ove će godine Božić trajati samo jedan dan.

Oznake: Božić, jedan dan