IZGORIO NAPUŠTENI PLASTENIK NA MEJAŠIMA
[ # ]

SPLIT

Nakon dojave, pripadnici Javne vatrogasne postrojbe iz Splita ugasili su napušteni plastenik na Mejašima, koji je planuo oko 17 sati i 15 minuta.

Kako su nam splitski vatrogasci kazali, u plasteniku je izgorjelo nagomilano smeće, a materijalna šteta nije velika. Vatrogasci su na požarištu dežurali do 20 sati, a uzrok požara zasad je nepoznat. DalmacijaNEWS

31.01.2009. ...21:15 [ Komentari (0) ] Isprintaj

VATROGASCI GA IZVUKLI , LJEČNICI REANIMIRALI ALI NAŽALOST DJEČAK JE UMRO
[ # ]

BUZET

Trinaestogodišnji dječak I. G. iz sela Kosorige smrtno je stradao u subotu oko 11.30 sati, prilikom oranja njive 600 metara južno od sela. Dječak je traktorom vukao, uz pomoć lanca duljine 4,5 metara, drugi traktor kojim je upravljao njegov otac (39). U jednom je trenutku otac zaustavio traktor kako bi podesio plugove, a 13-godišnjak je, iz sada neutvrđenih razloga, naglo pokrenuo traktor. Došlo je do zatezanja lanca, podizanja prednjeg dijela traktora i pada na 13-godišnjaka, koji je od zadobivenih ozljeda preminuo na mjesta događaja.

Na teren su izašli vatrogasci i Hitna medicinska pomoć, ali dječaku nije bilo spasa. - Naša ekipa stigla je ubrzo na mjesto nesreće, ali je dijete na žalost već bilo mrtvo ispod traktora. Najprije su ga vatrogasci izvlačili, a potom je buzetska Hitna pomoć pokušala reanimirati dijete, ali mu nije bilo pomoći. Bila je to doista šokantna situacija, a traktor je cijelom težinom prignječio dijete - kazala je dr. Mirta Čaleta iz buzetske hitne pomoći za 24sata.

Dječakov otac strašno je proživljavao tragediju koja je zadesila cijelu obitelj. Neki mještani nagađaju da je dječak najvjerojatnije naglo pustio kvačilo i traktor podignuo na zadnje kotače i prevrnuo.Istražna sutkinja Sena Midžić-Putinja, naložila je obdukciju tijela dječaka i vještačenje traktora.Dječakova obitelj ima još dvoje djece, a on je bio učenik 7. razreda buzetske osnovne škole Vazmoslava Gržalje. barkun

...21:06 [ Komentari (0) ] Isprintaj

PODSKJEMENU PRVA POSTAJA - DOBROVOLJCIMA DEŽURSTVA
[ # ]

ZAGREB
Piše: Anita Končar

Prema Procjeni ugroženosti i Planu zaštite od požara i tehnoloških eksplozija, za učinkovito obavljanje vatrogasne djelatnosti u Zagrebu u idućih deset godina potrebno je ustrojiti tri nove vatrogasne postaje.

Plan je podržala Skupština, a njegova izrada bila je gotova još 2007. godine i stajala je tri milijuna kuna. »Javne vatrogasne postrojbe treba pojačati tako da se do najdaljeg mjesta koje pokriva neka postaja dođe u zakonskom roku od 15 minuta«, rekao je na konferenciji za novinare pročelnik Ureda za upravljanje u hitnim situacijama Pavle Kalinić. Dodao je da treba opremiti i postojeća dobrovoljna vatrogasna društva. Nove postaje gradit će se na području Podsljemena, Sesveta i Novoga Zagreba, budući da je zadnja postaja u Zagrebu sagrađena 1986. godine.

Prva od postaja, ona u Podsljemenu, trebala bi biti gotova već sredinom ove godine. Postojeće postaje potrebno je popuniti s 20 vatrogasaca godišnje, i to u roku od pet godina. Prema riječima Pavla Kalinića, u dobrovoljnim vatrogasnim društvima »Hrašće«, »Dragonožec«, »Kupinečki Kraljevec«, »Sesvete«, »Kašina« i »Šestine« treba ustrojiti 24-satno dežurstvo sa po trojicom vatrogasaca i po jednim vozačem. Istaknuo je kako te postaje treba popuniti s najmanje 20 novih dobrovoljnih vatrogasaca, dok bi ostala društva trebala dobiti po još 10 vatrogasaca.

Kako bi komunikacija među operativnim snagama bila moguća i u otežavajućim uvjetima, Ured je potkraj prošle godine kupio satelitsku komunikacijsku opremu vrijednu 193.000 kuna. Tako će 11 satelitskih telefona i dva terminala biti dodijeljeno na korištenje Državnoj upravi za zaštitu i spašavanje Područnom uredu u Zagrebu, Javnoj vatrogasnoj postrojbi, zagrebačkoj policijskoj upravi i Ustanovi za hitnu medicinsku pomoć. Vjesnik

...10:26 [ Komentari (0) ] Isprintaj

GORIO KROV "JUGODRVA"
[ # ]

NOVI SAD

U požaru koji je nešto poslije 12 sati izbio na krovu zgrade “Jugodrva” na Bulevaru oslobođenja, nije bilo ozljeđenih, a načinjena je manja šteta. Zapalio se do krova od poliuretana i drvenih greda, a gašenje požara trajalo je oko sat vremena.Na požar su izašla četiri vozila, a intervencija se sastojala iz gašenja vatre ispod krovnih ploča. Vatrogasci su naveli da je postojala mogućnost širenja požara na cijeli krov i okolne zgrade, ali da je to spriječeno.

Dok je požar trajao iz trgovine “Maksi”, koja se nalazi ispod prostorija “Jugodrva”, izlazili su građani, a trgovina zatvorena kada je posljednja mušterija izašla. Na zgradi “Jugodrva” nalazi se plakat na kojem stoji da “investiciono održavanje salona Jugodrvo” obavlja poduzeće “Diastasi konstruction” Dnevnik online

...07:47 [ Komentari (0) ] Isprintaj

VATROGASCIMA MOSTARA NEDOSTAJU OPREMA, VOZILA I MLADI KADAR
[ # ]

MOSTAR

Oprema, vozila i cisterne profesionalne vatrogasne jedinice Mostar su stari i dotrajali, zbog čega vatrogasci upozoravaju kako će, ukoliko se ništa ne učini, predstojeće ljeto dočekati nespremni.

Vatrogasci profesionalne vatrogasne jedinice Mostar upozoravaju da je većina njihovih vozila stara preko 30 godina, te da je prosječna starost vatrogasaca oko 45 godina. "Mlaznice obnavljamo svake godine, ali cisterne nam u svakom slučaju mogu zakazati", kaže Petar Jurić, zapovjednik profesionalne vatrogasne jedinice Mostar.

„Što se tiče tehnike, situacija je ista kao i prošle godine. Ono što imamo održavamo i to je sve što možemo učiniti. Mlađe vatrogasce ne znam kada smo zaposlili, barem nismo primili nikoga od kada sam ja ovdje zaposlen. Treba dodati i to da nam svake godine obolijevaju novi ljudi, zbog težine ovoga posla, a nemamo mogućnosti primiti nove ljude „ kaže Petar Jurić.

Dodaje i to da bi vatrogasnoj jedinici Mostar trenutno od velike pomoći mogle biti i male pokretne cisterne koje koštaju oko 30 tisuća KM, prilagođene za terene, koji se nalaze oko grada Mostara, kako bi na taj način mogli bliže prići požaru, a da vatrogasci ne bi iscrpili svu svoju snagu dok prijeđu put od vozila do požara.Možda bi bilo dobro da gradske vlasti započnu razmišljati kako će osigurati 30 tisuća KM za nabavku ovih vatrogascima prijeko potrebnih vozila, s obzirom na to da se bliži ljeto, a sa ljetom i rizik od izbijanja požara. rtvmo

30.01.2009. ...20:04 [ Komentari (0) ] Isprintaj

SARAJEVSKI VATROGASCI IZVLAČILI MLADIĆE IZ SMRSKANOG VOZILA
[ # ]

SARAJEVO

U bolnici Koševo zadržani vozač Nedim Lojo (25) te suputnici Elmedin Lelo (24) i Adnan Bahtanović (26)...

U ulici Bulevar Meše Selimovića, općina Novo Sarajevo, jučer oko tri sata dogodila se prometna nesreća u kojoj je Nedim Lojo (25), vozeći automobil "reno klio" izgubio kontrolu nad vozilom i zabio se u stup ulične rasvjete.

Tom prilikom vozač Lojo je slomio desni kuk i zadržan je na Odjelu ortopedije bolnice Koševo.Putnik iz vozila Elmedin Lelo (24) sa Sokoca, nastanjen u Sarajevu, dovezen je na CUM Koševo sa, kako nam je potvrđeno, teškom politraumom. Slomljena mu je karlica, vilica te nekoliko rebara i on je u teškom stanju smješten na Odjel intenzivne njege, dok je suputnik Adnan Bahtanović (26) iz Sarajeva zadobio frakturu obje šake, karličnog pojasa, preponskih kostiju i lijeve nadlaktice, te je zadržan na Ortopediji bolnice Koševo.

Lakše tjelesne ozljede zadobio je i suputnik O. E. (26) iz Sarajeva, a lječnička pomoć mu je ukazana u Općoj bolnici "Prim. dr. Abdulah Nakaš".U nesreći je automobil u potpunosti uništen, a nakon dojave na mjesto događaja stigli su i sarajevski vatrogasci, koji su sjekli vozilo kako bi ozljeđene mladiće izvukli iz vozila. Na mjestu događaja ubrzo su se našli i djelatnici Hitne pomoći koji su, nakon što su izvučeni, ozljeđene prevezli u bolnicu Koševo.Očevid su na mjestu događaja obavili pripadnici MUP-a Kantona Sarajevo. Nakon toga, uništeni automobil prevezen je u krug policije zbog vještačenja. Dnevni avaz

...15:27 [ Komentari (0) ] Isprintaj

STEZANJE REMENA NA PLITVIČKIM JEZERIMA
[ # ]

PLITVIČKA JEZERA

Trideset rukovodećih službenika Državne uprave za zaštitu i spašavanje okupilo se jučer i danas u hotelu „Jezero“ na Plitvičkim jezerima na „proširenom“ kolegiju.

Da se radi o važnom sastanku potvrđuje lokacija – jedinstveno okruženje Nacionalnog parka Plitivička jezera i ugodno ozračje hotela Jezero u kojem su smješteni vrhovnici DUZS, pomoćnici ravnatelja, pročelnici područnih ureda i načelnici županijskih centara 112.U idiličnom zimskom pejzažu ekipa iz DUZS će u petminutnim izlaganjima iznositi svoje „prijedloge i vizije“ rada ove državne uprave u 2009. godini te zatim sjesti u službene passate i škode octavije i osnažena team buildingom na račun poreznih obveznika vratiti se u svoju radnu sredinu.

Čelništvo DUZS-a je ovim „proširenim kolegijem“, koji se ne održava u konferencijskoj dvorani u sjedištu uprave u Zagrebu ili prostorijama Vatrogasnog učilišta na Ksaveru, koje su im također na raspolaganju, pokazalo da su, usprkos teškoj gospodarskoj situaciji, u službi 112 ljudski potencijali na prvome mjestu.Ravnatelj DUZS Damir Trut tako je na sebi svojstven način komentirao poruku premijera o stezanju remena u kriznim vremenima.Bravo majstori! sdlsn

...12:00 [ Komentari (0) ] Isprintaj

U BEOGRADSKOJ TVORNICI PIVA DOŠLO DO CURENJA KLOROVODIČNE KISELINE - NEMA OZLJEĐENIH
[ # ]

BEOGRAD

U tvornici Beogradske industrije piva u Beogradu danas je došlo do curenja klorovodične kiseline iz jedne cisterne, ali u tom incidentu nije bilo ozljeđenih, priopćeno je iz Ministarstva unutarnjih poslova.

Kako je rečeno u MUP-u, na mjestu nesreće, u Bulevaru France D' Eperea, nalaze se beogradski vatrogasci i druge nadležne službe, a za sada nije zabilježeno povećanje opasnih materija u zraku. VIDEO

Na više mjesta su se javila dimna isparenja, a u krugu tvornice je puštena voda da bi se kiselina razblažila i da bi se smanjio njen štetni uticaj, rečeno je u "BiP-u"."Ekološki incident, koji se dogodio izlivanjem klorovodonične kiseline u pogonu tvornice, ne predstavlja opasnost za građane, osim neprijatnog mirisa koji se širi u okolini "Mostara", izjavio je direktor proizvodnje "BIP-a" Dragan Jovanović.Jovanović je rekao da je iz cisterne iscurela jedna do dvije tone i da su poduzete sve mjere predostrožnosti.

"U okviru prve mjere sanacije, vatrogasci su razblaživali kiselinu sa odgovarajućom količinom vode u cilju osiguranja maksimalne koncentracije koja može da se pusti u vodotokove", rekla je Bosiljčić.Načelnik gradskog centra za uzbunjivanje i obavještavanje Ljubiša Majstorović rekao je da je taj Centar pravovremeno obavjestio Republičku ekološku inspekciju, Republičku vodoprivrednu inspekciju, kao i VMA i Hitnu pomoć o izlivanju klorovodonične kiseline u tvornici "BIP".

Oko 17.30 sati dopremljena je auto-cisterna kojom je pretakana kiselina kako bi se premjestila iz kruga "BIP-a"."U slučaju da je boravak u tom dijelu grada neophodan, preporučuje se da se preko lica stavi šal, maramica i slično". kaže dr Nada Macura iz službe Hitne Pomoći.Lječnici upozoravaju da je kod građana, u roku od četiri do 24 sata, moguća pojava blagih iritacija dišnih putova. Ako dođe do komplikacija, peckanja, kašlja ili gušenja, savjetuje se javljanje službi Toksikologije na Vojno medicinskoj Akademiji.

Načelnica Klinike za toksikologiju Vojnomedicinske akademije (VMA) Slavica Vučinić izjavila je večeras da nije bilo ozljeđenih u izlivanju klorovodonične kiseline u Beogradu i dodala da građani nemaju razloga za zabrinutost i paniku. U izjavi agenciji Beta, Vučinić je rekla da građani koji osjete jak miris klora treba zaštiti dišne organe maramicom ili šalom i da se udalje u pravcu suprotnom od pravca puhanja vjetra. Ona je podsjetila da se radi o plinovima iz grupe nadražljivaca koji mogu izazvati određene zdravstvene probleme ukoliko se rastvore u vlažnoj sredini respiratornog trakta. Prema njenim riječima, u slučaju da netko bude izložen toj supstanci može doći do nadražaja respiratornih puteva i sluznice očiju, suvog kašlja i suženja očiju. Ona nije mogla reči koliko se klorovodonične kiseline izlilo u tvornici Beogradske industrije piva (BIP) Studio B

29.01.2009. ...21:20 [ Komentari (0) ] Isprintaj

NA KRADLJIVCA DRVA PALA KONSTRUKCIJA
[ # ]

JOSIPOVAC

Trinaest vatrogasaca su gotovo pola sata spašavali lopova zatrpanog drvenim gredama u napuštenoj farmi pored Josipovca nedaleko Osijeka. Vatrogasci su do nesretnog lopova, na kojega se obrušila krovna konstrukcija teška nekoliko stotina kilograma, došli uz pomoć motornih pila. Akciju je, plačući cijelo vrijeme, pratila njegova supruga. Kad su vatrogasci na kraju doprli do lopova, čuo se njegov jauk.

Dok je na zapuštenoj farmi u Josipovcu kraj Osijeka pokušao ukrasti drvenu građu kako bi se imao čime grijati, muškarac star oko 50 godina teško se ozlijedio. Naime, u 16.40 sati na njega se srušila derutna drvena konstrukcija već ogoljene farme te ga prikliještila.Zbog brze intervencije vatrogasaca muškarac je preživio, a čim je oslobođen tereta koji je bio na njemu prevezen je u Kliničku bolnicu Osijek gdje su mu dijagnosticirane teške tjelesne ozljede.

S njim je u pohodu bila i njegova supruga koja je neutješno slušala jauke svoga muža, a utješili su je vatrogasci koji su joj rekli kako je sve u redu. Intervenirala su tri vatrogasna vozila i 13 vatrosaca, a oslobodili su ga režući motornim pilama građu koja se srušila na nespretnog lopova. Večernji List

...20:04 [ Komentari (0) ] Isprintaj

STARI-NOVI UPRAVNI ODBOR DVD OPATIJA
[ # ]

OPATIJA

Svoju izbornu godišnju skupštinu vatrogasci DVD Opatija održali su u opatijskom hotelu Adriatic. Promjena što se tiče Upravnog odbora nema tako da će i u sljedeće četiri godine društvo voditi Nikica Tramontana, operativom će zapovjedati Rene Raymond dok će administrativne poslove obavljati Damir Trinajstić.Jedina promjena napravljena je u Nadzornom odboru gdje su uz Nevena Palmića još Petar Pobar te Arnaldo Malnig. Za dugogodišnji rad točnije 50 godina rada svoje priznanje primio je Ljubo Suzić, za 40 godina rada Slavko Suzić, Ivo Juretić, Rene Gulin. Zahvalnicu za posebno zalaganje i predanost radu u protekle četiri godine dobili su Marko Jurman, Dean Skocanić i Josip Peček.

...18:56 [ Komentari (0) ] Isprintaj

VJEČNI BORAC - STJEPAN MASAN
[ # ]

ZAGREB

Stjepan Masan sa 87 godina najstariji vatrogasac u županiji **** Veliki požar 1939. bio je poticaj za osnivanjem Dobrovoljnog vatrogasnog društva **** Uvijek postoji način da pomogneš prilikom intervencije **** Osnoval lovačko i pjevačko društvo

Krila života večinu ljudi odvode u različitim smjerovima stavljajući pred njih brojna iznenađenja. Dok se neki u tom letu baš i ne snalaze, drugi prkosom odgovaraju na izazove koji ih dočekaju. Time se može pohvaliti i 87-godišnji Stjepan Masan, najstariji vatrogasac na području Zagrebačke županije.Iz istog je razloga Stjepanu potkraj prošle godine ( o tome su pisale i VATRENE VIJESTI 911) gradonačelnik Milan Bandić uručio Medalju grada Zagreba.

-Sve je počelo 1939.godine kad je u susjedstvu izbio veliki požar u kojem je do temelja izgorjela štala.Sa svojim sam susjedima osnovati vatrogasno društvo - prisjeća se Stjepan početka rada Dobrovoljnog vatrogasnog društva Sesvetski Kraljevec,gdje i živi.Masan je i jedini živući osnivač društva,a posljednji ga je kolega napustio krajem prošle godine.Osim pomaganja susjedima u "vatrenim nevoljama",Stjepan i njegove kolege u svom su vatrogasnom domu priređivali fešte i plesnjake,pa je mnogima to bio i drugi dom.No,u sječanjusu ostala imanje lijepa iskustva.

- Drugi svjetski rat svima je bio neugodan,pa i nama.Jednom smo se gaseći štalu koja je gorjelanašli usred sukoba ustaša i partizana koji su pristizali iz Dugog Sela.Meci su fijukali kraj naših glava,no srećom nitko ni bil ranjen.Zamislite,čak je i blago ostalo neozljeđeno-smješka se Stjepan čije je djetinjstvo prošarano zanimljivim,ali i teškim trenucima.Tako je kao dječak u svojoj kući upoznao očevog znanca i kolegu, slavnog Stjepana Radića.

Zbog neimaštine morao je prekinuti školovanje te je radio kao poljoprivrednik.Unatoč teškoćama,energije mu nije ponestalo.- Iako sam na zadnjoj vatrogasnoj intervenciji bil 2007,još odlazim u dom.Svaki put kad vatrogasci idu na teren,jer uvijek se može nekak pomoći,makar savjetima - nesebićan je Stjepan.Prisjetio se i simpatične scene u sklopu uručivanja Medalje grada Zagreba na kojem je bilo još njegovih vršnjaka.

- Kad nam je Bandić naručil pjesmu "Pozovi me i ja ću doči"spremno sam mu odvratil neka dojde jer mi ulica još nije asfaltirana - smije se Stjepan čiji bi način života mogao inspirirati i puno mlađe od njega.

- Sve me zanima i redovito čitam knjige,novine i gledam razne emisije.Čovjek mora učiti cijeli život - kaže Stjepan koji je u Kraljevcu osnovao i lovačko i pjevačko društvo.Budući da ga zdravlje dobro služi,pravi vino koje redovito izlaže na izložbama.A koji Stjepan savjet za dug život i mnogo energije? - Ne piti, ne pušiti i malo jesti! - spremno će Stjepan.Na kraju ističe kako bi bilo dobro da Vatrogasna zajednica Grada Zagreba DVD-u Sesvetski Kraljevec osigura novu opremu. - Raspolažemo opremom starom 30-tak godina koja je prilično u lošem stanju i pod hitno nam treba nova - ističe Stjepan pozivajući i mlađe članove u društvo, koje ih sada broji dvadesetak. Metropola

...17:15 [ Komentari (0) ] Isprintaj

VATROGASAC PRIPREMAO VEČERU I ZAPALIO VATROGASNU POSTAJU
[ # ]

NAGOYA

Vatrogasna postaja u Japanu izgorjela je u požaru dok su vatrogasci bili na hitnoj intervenciji.Većina vatrogasaca bila je vani, a jedini u postaji počeo im je pripremati večeru, a onda je i on pozvan na zadatak.U žurbi je zaboravio isključiti plin, kaže Seiji Hori, dužnosnik gradskog vatrogasnog odreda u Nagoyi. Postaju je gasilo deset vatrogasnih vozila iz drugih dijelova grada.

-"Mi smo ustanova koja bi morala drugima biti primjer i jako nam je žao što se dogodio takav incident", rekao je Hori i dodao da će odsad naručivati hranu. radio Dalmacija


...16:56 [ Komentari (0) ] Isprintaj

PRILAZI KUĆAMA BLOKIRANI
[ # ]

TREBINJE

Vatrogasci su u posljednja 24 časa imali nekoliko intervencija ispumpavanja vode iz stambenih objekata...

Iako je količina ispuštanja vode iz akumulacije Gorica u općini Trebinje sa 345 smanjena na 325 metara kubnih u sekundi, voda i dalje poplavljuje podrumske prostorije kuća u naseljima uz Trebišnjicu, a prilazi kućama su blokirani.Prema informacijama iz Hidroelektrana na Trebišnjici (HET), znatno su smanjeni dotoci u akumulaciju Bileća, kao i međudotoci u Trebišnjicu, pa se očekuje da razina rijeke bude smanjen.

Vatrogasci su u posljednja 24 časa imali nekoliko intervencija ispumpavanja vode iz stambenih objekata u naseljima Bregovi i Rastoci.
Podzemne kraške vode, koje su zbog obilnih kišnih padavina prethodnih dana izbile na površinu i potopile nekoliko stambenih i privrednih objekata u bilećkom prigradskom naselju Jezerine, znatno su se povukle.Iz trebinjskog "Vodovoda" upozoravaju da se voda za piće, iz preventivnih razloga, i dalje prokuhava. Dnevni avaz

...15:27 [ Komentari (0) ] Isprintaj

KAMENA GROMADA TEŠKA 3 TONE SLETJELA PRED KUĆU
[ # ]

KRILA JESENICE
Piše: Mateo Ivić

Stijena teška tri tone zapriječila je ulaz u stambeni objekt u Krilu Jesenice kod Omiša. U odronu na magostralu kod Zatona nije bilo ozlijeđenih ljudi

Kamena gromada teška više od tri tone odronila se i udarila u stambenu zgradu u Krilu Jesenice kraj Omiša u srijedu oko 19.05 sati. Tragedija je izbjegnuta jer su stanari bili u stanovima.

- Gledao sam televiziju i odjednom čuo nekoliko manjih udaraca. Nisam ni stigao izaći iz stana, a začuo se strahoviti tresak. Cijela zgrada se zatresla, a kamena gromada stajala je ispred mojih ulaznih vrata - ispričao je stanar zgrade T.K.(28). Stijena je razbila štokove i skoro napravila rupu u zgradi, a stanarki I.S.(49) zid je napukao od vrha do dna. Na teren su odmah izašli vatrogasci i članovi Gorske službe spašavanja. Pripadnici JVP Split su u 21:15 sati polugama otklonili stijenu sa ulaznih vrata stambenog objekta i omogućili prolaz stanarima.

- Cijelo ovo područje je potencijalno opasno. Ljudi su promijenili tokove voda, a i požari utječu na ovakve odrone. Ovo je već četvrti odron samo u ovoj godini - pojasnili su iz GSS-a. Inače, na mjestu s kojeg je gromada krenula nalazi se jedan još veći kamen kojeg voda iz obližnjeg potoka kontinuirano ispire, pa stanari i dalje žive u strahu.

Kamenje se odronilo i na Magistrali nedaleko od Štikovice, na ulazu u Zaton iz smjera Dubrovnika, javlja dubrovnik.net. Služba za održavanje Hrvatskih cesta otklanja kamenje. Promet je bio obustavljen. U odronu nije bilo ozlijeđenih. 24 sata

...15:19 [ Komentari (0) ] Isprintaj

VATROGASCI SRUŠILI DIO KUĆE NAGNUTE PREMA ULICI
[ # ]

SARAJEVO

Dio izgorjele kuće je uklonjen i tako je izbjegnuta opasnost za prolaznike...

Nakon požara koji je 22. siječnja izbio u napuštenoj kući u ulici Ašikovac na broju 18, mještani su strahovali od obrušavanja zgarišta. Od Zlatka Voljevice, pomoćnika načelnika Općine Centar, saznali smo da je dio izgorjele kuće uklonjen i da je tako izbjegnuta opasnost za prolaznike.

- Kuća je i prije bila ruševna, a požar je to pogoršao. Nakon što su se mještani obratili Službi CZ Općine, djelatnici su sa načelnikom Dževadom Bećirevićem i ekipom Službe za inspekcijske poslove i prostorno uređenje izašli na teren. Nakon očevida, odlučeno je da se ukloni dio zgarišta. Služba CZ brzo je angažirala pripadnike DVD "Bjelave" koji su srušili dio nagnut prema ulici - rekao nam je Voljevica. Dnevni avaz

28.01.2009. ...21:04 [ Komentari (0) ] Isprintaj

ODRŽANA GODIŠNJA SKUPŠTINA DVD DRAGALIĆA
[ # ]

DRAGALIĆ

Delegacija DVD-a Kerestinec je u petak 23.01.2009. g. povodom održavanja 78. godišnje izborne skupštine posjetila DVD Dragalić ,prijateljsko društvo iz Brodsko-posavske županije sa kojim ih veže 10-godišnje poznanstvo.

Uz brojne predstavnike lokalnih DVD-a , predstavnike VZG-a Nova Gradiška i Slavonski Brod skupštini su prisustvovali i zapovjednik Vatrogasne zajednice Brodsko-posavske županije Stjepan Županić, tajnik Vatrogasne zajednice Brodsko-posavske županije Branko Barbarić, direktor tvrtke “Vatropromet” Nenad Radojčić te predstavnici lokalnih vlasti.

Marko Derežanin predsjednik DVD-a Dragalić predvodio je skupštinu koja je započela sa radom nakon održane pozdravne riječi gostima i članovima društva. Zatim su podnesena izvješća o radu u protekloj godini - zapovjednik društva Igor Šupica osvrnuo se na operativni dio vatrogasnog kadra u društvu. Da situacija na tom polju napreduje dokazuje 7 aktivnih članova koji su u protekloj godini pohađali osposobljavanje za zvanje Vatrogasac pri VZG-u Nova Gradiška. opširnije

...20:56 [ Komentari (0) ] Isprintaj

ŠKOLOVANJE ČLANOVA
[ # ]

VIRJE
Piše: Dražen Rendić

Dobrovoljno vatrogasno društvo Virje posvećuje posebnu pažnju posvećuje školovanja i usavršavanja svojih članova kao bi mogli obavljati sve zadatke na osnovu Zakona o vatrogastvu.

Tako za upravljanje vatrogasnim vozilima potrebna je viša kategorija od B kategorije do D kategorije. Što se tiče tog zvanja B kategoriju više manje ima svaki vatrogasac, sa C kategorijom imamo 22 vatrogasca, od toga u zvanju vatrogasac strojar–vatrogasnog vozila imamo trinaest, a u 2008. godini osposobljeno je pet novih članova, prekvalifikacijom za vozača motornih vozila putem Strukovne škole Đurđevac, te D kategoriju vozača imamo šest vatrogasaca, koji obavljaju i dio poslova prijevoza mini busa i autobusa. Pored vozača raznih kategorija u 2008. godini završili su i položili ispit za vatrogasnog časnika, rekao nam je predsjednik društva Dušan Koščić. opširnije

...19:48 [ Komentari (0) ] Isprintaj

IGOR KEZERLE PREDSJEDNIK DVD-a KRŠINCI
[ # ]

KRŠINCI

Na Godišnjoj izbornoj skupštini DVD-a Kršinci izabran je novi Upravni odbor, a za predsjednika je izabran Igor Kezerle. Dužnost tajnika povjerena je Tomislavu Kezeleu. Zapovjednik je Mirko Abramović, a njegov zamjenik Josip Štefančić. Za predsjednika Nadzornog odbora izabran je Goran Kovačević.

Skupštini su bili nazočni brojni gosti – predsjednik Vatrogasne zajednice Našice Vlatko Gašić, zapovjednik DVD-a Stipanovci Tomislav Moguš te delegati Vatrogasne zajednice Našice Tomislav Balentić, Andrija Vinić i Darko Cingel. Novoizabranom vodstvu su čestitali i poželjeli im uspješan rad i dobru suradnju. Dosadašnji rad DVD-a Kršinci te buduće planove pozdravio je i pohvalio i načelnik Općine Goran Đanić. radio Našice

...17:52 [ Komentari (0) ] Isprintaj

JOSIP JAGEC I DALJE VODI DVD SAVSKU VES
[ # ]

SAVSKA VES

Dobrovoljno vatrogasno društvo Savska Ves prošle subote godišnjom skupštinom zaključilo je još jednu godinu uspješnog djelovanja. Društvo broji 129 članova, od toga 82 odrasla, o d čega 33 žene, te 47 pripadnika vatrogasne mladeži i djece, kako je u izvješću o radu rekao Josip Jagec, predsjednik Društva.

U 2008. godini zabilježen je tek jedan požar kukuruzišta, što je znak da su mještani svjesni odgovornosti pri spaljivanju korova, a direktna je posljedica preventivnih pregleda i upoznavanja mještana s mogućim opasnostima. Uz preglede hidrantske mreže i bunara, kontrole i ophodnje uz vuzmenke i tijekom žetvene sezone, krajem godine pregledano je 294 domaćinstava u mjestu. Društvo je održalo i razvijenu natjecateljsku aktivnost, imalo je ekipe u svih devet natjecateljskih kategorija, po čemu je jedinstveno u Međimurju. Među postignutim rezultatima ističe se 4. mjesto ženske ekipe u disciplini Žene B na državnom natjecanju održanom u Splitu.

Skupština je bila izborna. I u sljedeće četiri godine predsjednik DVD-a će biti Josip Jagec, suradnici će mu biti Vladimir Lehkec, dopredsjednik, Robert Pevec, zapovjednik, Boris Vuković, dozapovjednik, Goran Žganec, tajnik, i Đurđa Gerenčir, blagajnica. Podijeljena su i priznanja zaslužnima, a najznačajnije, za 20 godina vatrogasne aktivnosti, dobio je Robert Pevec. List Međimurje

...16:29 [ Komentari (0) ] Isprintaj

VATROGASCI PRONAŠLI 25 UGLJENISANIH TIJELA
[ # ]

ANTANANARIVO
Piše: Alain Iloniaina

Dan nakon nasilnih antivladinih demonstracija u glavnom gradu Madagaskara, vatrogasci su pronašli 25 ugljenisanih tijela u jednom opustošenom tržnom centru. "Mogu potvrditi da smo pronašli 25 leševa, koji su toliko ugljenisani da će biti jako teško identificirati ih", izjavio je za Reuters lokalni funkcioner.

Desetine tisuća ljudi izašlo je jučer na ulice Antanariva da bi protestiralo protiv, kako su rekli, rastućeg autoritarizma predsjednika Marca Ravalomana.Demonstranti su zapalili kompleks državne radio-televizije, a poslije protesta počela je pljačka po madagaskarskoj prijestolnici. Gradonačelnik Antanariva Andry Rajoelina (34) kazao je da je odustao od plana da se demonstracije nastave i danas. Madagaskar je po veličini četvrti otok na svijetu, a najnoviji događaji će naškoditi pokušajima vlade da ga predstave kao turistički raj i sigurno mjesto za investiranje u rudarstvo i naftu, ocjenjuje britanska agencija. opširnije

...15:03 [ Komentari (0) ] Isprintaj

OGRADA SPASILA PUTNICE OD UTAPANJA
[ # ]

RIJEKA
Piše: Ivana Živko

Vozačica Fiata je prošla kroz crveno na semaforu i udarila u Opel Corsu. On se odbio u ogradu. Tri su žene ozlijeđene, rekli su u policiji u Rijeci

Auto je ostao visjeti na vagi, nekih metar i pol iznad Mrtvog kanala. Mi u Rijeci tako zovemo stari tok Rječine koji je na nekim mjestima dubok i nekoliko metara. U kanalu ljudi drže barke, kaže naš čitatelj Branko Stegnajić.

- Brzo su stigli vatrogasci. Budući da je auto bio na rubu, omotali su ga sajlom i zavezali za kamion. Nakon toga su ljude izvadili van. Sva sreća da nisu ispali iz auta jer bi se utopili. Odvezla ih je Hitna - rekao je Branko iz Rijeke. U Policijskoj upravi primorsko-goranskoj su naglasili da je 26-godišnja vozačica ušla u križanje dok joj je bilo upaljeno crveno svjetlo. "Pokupila" je Opel Corsu koju je vozila 67-godišnja žena. Corsa se od siline udarca odbila u zaštitnu ogradu koja ju je zaustavila da ne padne u kanal. Vozačica Fiata je lakše ozlijeđena dok su vozačica Corse i njezina 25-godišnja putnica teško ozlijeđene. Štetu policija procjenjuje na 33.000 kuna.
U srijedu je na parkiralištu kod Mrtvog kanala na vagi ostao još jedan automobil. Vozač vjerojatno nije zakočio vozilo pa je ono krenulo prema kanalu. Bio je prazan i nije bilo ozlijeđenih. 24 sata

...14:15 [ Komentari (0) ] Isprintaj

NAKON SUDARA HTIO POMOĆI I VATROGASCI MU REZALI AUTO
[ # ]

NOTTINGHAM
Piše: Željka Krmpotić/Mirror

Vidjevši sudar, Sean Carter je zaustavio svoj novi Ford Focus i ponudio unesrećenome da sjedne i pričeka liječnike. Vatrogasci su mu izrezali auto

Sean Carter (42) iz Nottinghama vozio se kući. Vozač u Citroen Saxo ispred njega izgubio je nadzor, okrenuo se i sletio s ceste. Carter je stao, nazvao Hitnu i izašao iz vozila kako bi pomogao unesrećenome. Ponudio mu je da sjedne u njegov 10 mjeseci star Ford Focus i pričeka liječnike.

Došavši, liječnici su zaključili kako je unesrećeni možda ozlijedio kralježnicu te će biti najbolje ako ga iz automobila izvuku na dasci, horizontalno kroz krov. Vatrogasci su prionuli rezati metal, a užasnuti Carter pokušavao im je očajnički objasniti da to nije potrebno. Nisu ga slušali. - Dobro djelo ponekad jednostavno nije vrijedno - zaključio je Carter. 24sata.

27.01.2009. ...20:58 [ Komentari (2) ] Isprintaj

VATROGASCI EVAKUIRALI 250 LJUDI
[ # ]

FALAMPEN

Šezdesetdevet osoba, uključujući 21 dijete, primljeno je u bolnicu zbog trovanja ugljičnim monoksidom u crkvi na sjeveru Francuske, priopćila je francuska policija.

Oko 250 osoba sinoć se okupilo u crkvi u Falampenu, u predgrađu Lila, kako bi prisustvovali koncertu dječjeg zbora. Pošto su se mnogi požalili da im je loše, pozvana je pomoć, a vatrogasci su izmjerili "vrlo visoku" razinu ugljičnog monoksida koji je izazvao neispravan sistem grijanja.

Svi posjetitelji su odmah evakuirani i ukazana im je lječnička pomoć. U evakuaciji je sudjelovalo oko 60 vatrogasaca i 20 zdravstvenih radnika.U bolnicu je primljeno 69 osoba zbog različitih simptoma - od glavobolje do povraćanja, a nitko nije bio u težem stanju. Svi su jutros pušteni iz bolnice osim jednog djeteta.Prema prvim informacijama, u crkvi je jučer popodne uključeno neispravno grijanje, a prostor, također, nije prozračivan. studio B

...18:09 [ Komentari (0) ] Isprintaj

SAMO 11 INTERVENCIJA TIJEKOM 2008. GODINE
[ # ]

TORČEC

U subotu 24. siječnja održana je 127. redovna Godišnja skupština Dobrovoljnog vatrogasnog društva Torčec, koja je ujedno bila izborna i prva skupština vatrogasaca u ovoj izbornoj godini.

Skupštinu je otvorio predsjednik DVD-a Torčec Zlatko Zvjerac, koji je pozdravio brojne prisutne goste i uzvanike, kao i veliki broj članova okupljenih u prepunoj dvorani Društvenog doma Torčec. Među gostima bio je predsjednik Županijske skupštine Koprivničko-križevačke županije Milivoj Androlić, predstavnik grada Koprivnice Darko Ledinski, županijski vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković, velečasni Branko Švogor, predstavnici Udruga, kao i nekoliko susjednih Dobrovoljnih vatrogasnih društava.

Nakon izbora Radnog predsjedništva izvještaj o radu društva u 2008. godini podnio je Zlatko Zvjerac. U izvještaju nabrojene su aktivnosti društva koje je imalo svega jedanaest intervencija. Društvo je bilo aktivno na raznim manifestacijama i natjecanjima gdje su postigli zapažene rezultate. Također sudjelovali su i na nekoliko uspješnih vježbi. Na kraju svog izvještaja predsjednik se zahvalio na pomoći Općini Drnje kao pomoći i dobroj suradnji sa Vatrogasnom zajednicom županije Javnom vatrogasnom postrojbom grada Koprivnice i njegovim zapovjednikom Slavkom Tucakovićem, svim mjesnim društvima i udrugama na uspješnoj suradnji kao i svim mještanima koji su na bilo koji način pomogli u radu.

Izvještaj o radu kao i financijski izvještaj jednoglasno je usvojen. Dana je razrješnica Upravnom i Nadzornom odboru i izbrano novo rukovodstvo. Tako je za predsjednika u četverogodišnjem mandatu ponovno izabran Zlatko Zvjerac. Dopredsjednik je Darko Kuzmić, zapovjednik Bojan Blažek, zamjenik zapovjednika Marko Barić, tajnik Mirko Kosnica, blagajnik Darko Horvat, spremištar Damir Mikulec Joja i članovi: Davor Radmanić, Nino Vuljak, Hrvoje Grotić, Mihael Kovačić, Danijel Stipanić i Marino Matijašić, a novi članovi Nadzornog odbora su Branko Maltarić, Josip Kolesar i Dario Betlehem.

Na Skupštini raspravljalo se o novo nastaloj situaciji u Vatrogasnoj zajednici općina Drnje-Peteranec. Naime, došlo je do odvajanja DVD Sigetec i osnivanja VZ općine Peteranec, tako da DVD Točez i Botovo u općini Drnje trebat će se udružiti u neku drugu Vatrogasnu zajenicu ili osnovati vlastitu što ovom prilikom nije odlučeno. Novi stari predsjednik predložio je i plan rada za ovu godinu, kao i finscijski plan u kojem je predviđeno uređenje grijanja u garaži za kombi vozilo, nabava nove opreme, obuka vatrogasaca, održavanje pokazne navalne vježbe, sudjelovanje u vježbama, natjecanjima i ostalim vidovima manifestacija i prigodnih datuma kojima se obilježavaju praznici i blagdani za Dan vatrogastva i Dan svetog Florijana, Torčanskog Ivanja i Kraleva i naravno provedba protupožarnih aktivnosti.

Radu skupštine pridružili su se i gosti koji su čestitali društvu na njegovom dosadašnjem radu i zaželjeli da i nadalje bude tako aktivno i istaknut čimbenik brojnih događanja u svom mjestu. vatrogasac.net

...17:19 [ Komentari (0) ] Isprintaj

HUMANITARNI KONCERT U GORIČANU
[ # ]

GORIČAN

U noći u kojoj se svi vesele i zabavljaju, u noći na prijelomu dviju kalendarskih godina Vlado Strahija sa svojom obitelji u Goričanu ostao je bez krova nad glavom. Plameni su jezici u strašnom požaru progutali krovište obiteljske kuće, no, brzo, brže nego igdje drugdje, obitelji Strahija smjesta su u pomoć priskočili sumještani.

DVD Goričan, čiji su vatrogasci zaustavili vatrenu stihiju prije nego što je sasvim uništila obiteljsku kuću, bio je prva karika lanca solidarnosti koji su zatim počeli nadograđivati općinski poglavari, udruge, sumještani, susjedi...Dvadesetak tisuća kuna skupljeno je - uz pomoć koju su mnogi došli pružiti osobno - odmah dan-dva nakon požara. Na kući je napravljen novi krov, a u ublažavanju posljedica požara cijeli je Goričan bio mobiliziran.
Prošle nedjelje goričanska Udruga žena Sunce pod pokroviteljstvom Općine Goričan organizirala je i humanitarni koncert na kojem su skupljani prilozi za obitelj Strahija.

Svoj su prilog koncertu dali: Mažoretkinje Goričan, Jasminka Pomper s plesnom skupinom Desert Queens, pjevači Željko Pokupec-Šero, Ivica Kolmar, Maja Mirić, Jelena Žnidarić, Gabrijela Hrženjak, Sabina Medvar, Vladimir Košir Tonka, Marijan Jurinić, Danijel Kolak, Ana Marija Grkavac te klinci i klinceze iz Dječjeg vrtića Ružica i žene HKUD-a Goričan.Prema izvješću Jasminke Hranjec, predsjednice Udruge Sunce - na koncertu koji su izravno sponzorski podržali i Tehnix, Vahta, Dom za starije Gudlin, Župni ured Goričan, cvjećarnice Kamelija i Potočnica, Pekarnica Šercer i Štefanija Horvat - prikupljeno je 9.240 kuna i 140 eura.U nemogućnosti svima pojedinačno zahvaliti na pomoći, Vlado i Larisa Strahija od srca zahvaljuju svojim sumještanima, tvrtkama i udrugama na svemu što su im pružili kada im je bilo najteže.

- Novo krovište već je napravljeno - kaže Vlado - i sad polako sređujemo kuću i pokušavamo svoj život vratiti u normalu. Ne znam kako bismo prebrodili tu situaciju da nam toliko ljudi nije nesebično priskočilo u pomoć. Hvala svima od srca!

Pomogli su...
Obitelji Strahija novcem i na druge načine u otklanjanju posljedica požara na obiteljskoj kući pomogli su Općina i DVD Goričan, HKUD i Mažoretkinje Goričan, Puhački orkestar i Cehovsko društvo Goričan, HDZ Goričan, Vodoinstalateri Čakovec, Klima-montaža Josipa Bašneca, Trio Leonardo, autoprijevoznik Zlatko Pavlic, UHDVDR-a RH Goričan, Klub 54. bojne, Klub 114, Auto-servis Ivanović, ženski i muški NK Trnava, SRD Smuđ, Udruga poljoprivrednih proizvođača, Udruga umirovljenika, Udruga za boljitak Roma, Stolnoteniski klub KLM i udruge Loka, Dvorščekov most, Bumbari i črljenke, Prijatelji, Slika, Šahisti, Caritas, Molitveni vijenac Kraljice obitelji, Župni ured Goričan, Tehnix i Vahta Donji Kraljevec, Udruga žena Sunce, Pekarnica Šercer, cvjećare Kamelija i Potočnica, Dom za starije Gudlin. List Međimurje

...16:23 [ Komentari (0) ] Isprintaj

VLAK PUN GORIVA IZLETIO S PRUGE I ZAPALIO SE
[ # ]

STEWARTON
Piše: Magdalena Mucić

Nitko nije ozlijeđen, ali su vagoni srušili toranj za struju i obližnje mjesto ostavili u mraku. Tek će početi istraga o uzrocima izlijetanja vlaka VIDEO

Vlak sa šest vagona koji je prevozio gorivo za britansku avijaciju iz Mossenda do Prestwicka u Velikoj Britaniji ispao je s tračnica i zapalio se u utorak oko šest sati ujutro kraj Stewartona. Policija je izvijestila kako nitko nije ozlijeđen, no vagoni su oštetili toranj za struju, pa je obližnje naselje ostalo bez električne energije.

Vatrogasci su se borili s buktinjom na jednom vagonu, a ured za istraživanje željezničkih nesreća pokreće istragu.Kako piše Evening Times, u svakom vagonu bilo je 10 tona goriva, pa je nevjerojatno da je vlakovođa izašao bez ozljeda. 24 sata

...15:00 [ Komentari (0) ] Isprintaj

UTOPLJENIKA IZ SAVE IZVUKLI VATROGASCI
[ # ]

ZAGREB
Piše: Helena Tkalčević

Muškarac (69) se poskliznuo i pao u rijeku. Spazila ga je žena koja je šetala psa. Ona je odmah nazvala policiju i Hitnu pomoć

Šećući uz rijeku Savu, 61-godišnji Andrija L. poskliznuo se kod Mosta slobode i pao u rijeku. Vatrogasci i policija promrzlog muškarca izvadili su iz vode nešto poslije 13 sati, a pretpostavlja se da je u rijeci bio od 7 ujutro.

Vatrogasce i policiju je pozvala njegova susjeda koja se šetala s psom. Pas je nekoliko puta dolazio do obale i lajao i tako otkrio 61-godišnjaka. Andrija L. se sada nalazi u Kliničkoj bolnici Sestara milosrdnica u Vinogradskoj. Kako doznajemo, muškarac se nalazi u stanju šoka i jedva govori.

- Muškarac je stajao uz obalu. Vjerojatno se poskliznuo i nije mogao izaći. Imali smo spreman čamac, no nije nam trebao. Uspjeli smo ga izvući pomoću užeta - rekli su nam vatrogasci. Muškarca (69) su potom stavili na nosila i prevezli u bolnicu. Kako doznajemo, nije se ozlijedio. Gudelj kaže kako se spasioci nisu mogli izvući.

- Zapeli su im auti u blatu - kaže Gudelj. Navodno je policiju zvala žena koja je šetala psa uz nasip i ugledala čovjeka u rijeci. 24 sata

26.01.2009. ...19:15 [ Komentari (1) ] Isprintaj

ODRŽANA SJEDNICA POVJERENSTVA ZA NATJECANJA HVZ
[ # ]

ČAKOVEC
Piše: mr. Mario Starčević

23. siječnja 2009. godine u prostorima Vatrogasne zajednice županije Međimurske održana je u Čakovcu 11. sjednica Povjerenstva za natjecanja Hrvatske vatrogasne zajednice, na kojoj su doneseni sljedeći zaključci:

- Osvrt na državna vatrogasna natjecanja u Makarskoj (mladež) i Splitu (odrasli)
- Vatrogasna Olimpijada u Ostravi (CZ), 19.-26.7.2009.
- Izmjene Pruručnika za vatrogasna natjecanja i provjere/seminari vatrogasnih sudaca


Osvrt na državna vatrogasna natjecanja u Makarskoj (mladež) i Splitu (odrasli)
Izražene su pohvale domaćinima Državnog natjecanja, koji su sve dogovoreno do u detalje izvršili (kako u Splitu, tako i u Makarskoj). Čak i jaka kiša (u Splitu) nije uspjela pokvariti opći utisak. Uistinu najbolja odjeljenja su se kvalificirala, a posebna pohvala je upućena vatrogasnim sucima, koji su na svečanom zatvaranju nagrađeni aplauzom. Hrvatska vatrogasna zajednica je kupila cjelokupnu natjecateljsku opremu, koja će se davati na raspolaganje za Kup-natjecanja (za prijevoz opreme će se nabaviti kontejner, kao i mjerni uređaji za vježbu VMŠ). Ubuduće će sastav sudačkih komisija i suđenje po stazama utvrđivati Povjerenstvo za natjecaja HVZ, uz potvrdu OTS-a. Također će se za bolju kontrolu članstva natjecatelja, na sljedećem Državnom natjecanju tražiti radne knjižice profesionalnih vatrogasaca.

Vatrogasna Olimpijada u Ostravi (CZ), 19.-26.7.2009.
Cijela reprezentacija je preka informacijskog sustava CTIF-a u potpunosti prijavljena CTIF-u. Vatrogasnu reprezentaciju će pratiti 7 predstavnika domaćina prethodne Vatrogasne olipijade u Varaždinu-svečano odjeljenje, koje će podizati zastavu CTIF-a. Hrvatska vatrogasna zajednica je organizirano ponudila sudjelovanje na Olimpijadi za navijače.Svečano otvaranje Vatrogasne olimpijade je 22.7.09 (18.15 h), a zatvaranje 25.7.09. (20.00 h); detaljne podatke se može dobiti pod http://www.ctif2009-ostrava.cz/

Izmjene Pruručnika za vatrogasna natjecanja i provjere/seminari vatrogasnih sudaca
Usvojen je prijedlog izmjena i dopuna Pravilnika za natjecanja vatrogasaca u RH, s kojim će biti vatrogasni suci upoznati na seminarima. Kao novost se ističe izvođenje samo jedne vježbe koja se ocjenjuje, dok će prva vježba biti trening vježba, u kojoj će vatrogasni suci uputiti natjecatelje na eventualne greške. Dodatno će se po rezultatima omogućiti još 51 natjecateljskom odjeljenju nastup na Državnom natjecanju (10 M-A, 8 M-B, 8 Ž-A, 5 Ž-B, 10 M-M, 10 M-Ž). Nakon državnog natjecanja takožer se uvode kvalifikacijska natjecanja, a u vježbi s VMŠ umjetni tepih, s tim da će se vremena mjeriti elektronskim uređajem. Čistopis izmjena i dopuna Priručnika za vatrogasna natjecanja bit će pravovremeno dostavljen u vatrogasne zajednice županija/Grada Zagreba.

Ukupno je za seminare i provjere vatrogasnih sudaca prijavljeno 537 starih i 577 novih vatrogasnih sudaca. Za organizaciju seminara i provjeru znanja vatrogasnih sudaca zadužen je Predsjednik povjerenstva HVZ Mijo Brlečić, dipl. ing., kao i jedan predstavnik Ureda HVZ (Mario Starčević ili Ivica Sikra), te po jedan predstavnik Povjerenstva za natjecanja HVZ (ovisno o području, gdje se provjera održava). HVZ

...18:25 [ Komentari (0) ] Isprintaj

ZVONKO MARTINEC NOVI ZAPOVJEDNIK DVD DONJA BATINA
[ # ]

DONJA BATINA

U subotu je održana godišnja skupština DVD-a Donja Batina, koja je ujedno bila i izborna te je došlo do nekih promjena u vodstvu. Za novog dopredsjednika izabran je Ivan Vlahek, zapovjednik je Zvonko Martinec, dozapovjednik Ivica Zastavnik, a za novu blagajnicu izabrana je Ljiljana Zastavnik.

Izvješće o radu u 2008. godini podnio je predsjednik Vlado Varga, koji i dalje ostaje na toj dužnosti. Od važnijih poslova tijekom prošle godine predsjednik je izdvojio asfaltiranje parkirališta i dovršetak centralnog grijanja u vatrogasnom domu, a upotpunjena je i oprema izolacionim odijelima. U natjecateljskom dijelu DVD Donja Batina može se pohvaliti vrlo uspješnom ženskom A ekipom, koja je sudjelovala na državnom vatrogasnom natjecanju u Splitu, gdje je u svojoj konkurenciji postigla najzapaženije rezultate među zagorskim društvima.

Aktivnosti ove godine ovisit će o financijskim mogućnostima, rekao je predsjednik, no svakako će se nastojati urediti spremište i sanirati strop u sali doma, a važno je i daljnje kompletiranje vatrogasne opreme. Uz predstavnike 10-tak susjednih društava, na skupštini batinskih vatrogasaca nazočan je bio i zlatarski gradonačelnik Marijan Đurek, te ravnateljica OŠ Zlatar Rajna Borovčak, s kojom je društvo uspostavilo dobru suradnju na uređenju okoliša područne škole, a Stjepan Martinec, Velikogoričan rodom iz Donje Batine, vatrogascima je poklonio kip sv. Florijana, prirodne veličine izrađen u bronci, koji će biti postavljen ispred vatrogasnog doma. Radio Zlatar

...17:43 [ Komentari (0) ] Isprintaj

ZAVRŠEN TEČAJ ZA VATROGASNE STROJARE
[ # ]

ĐURMANEC

Jučer je u Đurmancu polaganjem praktičnog i teoretskog dijela ispita završen tečaj za vatrogasne strojare. Polaganju je pristupilo šezdesetak polaznika s područja bivše općine Krapina. Potreba za ovom vrstom osposobljavanja bila je nužnost, jer je posljednji tečaj na ovom području održan 1982. Prilikom izvođenja nastave u 12 sati teoretskog dijela programa polaznici su upoznati sa pojedinostima vezanim uz rad i funkcioniranje motornih crpki i crpki na vatrogasnim vozilima.

U praktičnom dijelu uz obavljanje zadaće strojara, prošli su uz stručni nadzor i ostale specijalnosti značajne za gašenje požara i ostale intervencije u vatrogastvu. Organizator osposobljavanja je Vatrogasna zajednica Krapinsko-zagorske županije, a nastavu i ispite izveli su Dubravko Regović i Branko Tišljar - stručnjaci Komisije za provedbu osposobljavanja pri Vatrogasnoj školi Zagreb. RHZ

...17:20 [ Komentari (0) ] Isprintaj

PSIHIČKI BOLESNIK DVA PUTA ZAPALIO VLASTITI STAN
[ # ]

SARAJEVO

Prije tri dana su gasili šumski požar, što je čudno, jer se takvi požari događaju pretežno ljeti...

Ispostava Profesionalne vatrogasne brigade Kantona Sarajevo nalazi se i na Trgu nezavisnosti na Alipašinom Polju. U jednoj smjeni u ovoj maloj postaji rade po dva vatrogasca, a oni su u prošloj godini imali 231 intervenciju. Osim požara, najbrojnije su dojave o zaglavljivanju liftova, kojih je lani bilo čak 49.

Prema riječima Dražena Tomića, šefa ispostave, prije tri dana su gasili šumski požar u blizini benzinske pumpe "Imzit", što je čudno, jer se takvi požari događaju pretežno ljeti.

- Naša je ekipa imala više čudnih intervencija. Jedan je duševni bolesnik dva puta namjerno zapalio svoj stan. Intervenirali smo pravovremeno, ali je drugi put stradao njegov pas. Nedavno smo dobili dojavu da se jedna osoba zaglavila u liftu u ulici Semira Frašte na broju 14. Radilo se o čovjeku koji je popio malo više i pritisnuo dugme za zaustavljanje pa je mislio da se zaglavio - ističe Tomić.

U stanici se nalazi jedno manje vatrogasno vozilo, a Nermin Karić, Amir Čano i Esad Bečić rekli su nam da, kada nemaju mnogo posla, operu trg vodom da bi pomogli svojim susjedima u mjesnoj zajednici Alipašino Polje. Dnevni avaz

...16:54 [ Komentari (0) ] Isprintaj

POŽAR RESTORANA NA ELEKTROTEHNIČKOM FAKULTETU
[ # ]

MARIBOR

Na fakultetu elektrotehnike i računarstva u Mariboru došlo je do požara. Tu vijest je za 24ur potvrdio glasnogovornik PU Maribor Bartolo Lampret. Kako se saznaje došlo je do požara na elektroinstalacijama u studenskom restoranu.

Evakuacija nije bila potrebna, te kako se saznaje nitko nije bio ugrožen. Požar su pogasili mariborski vatrogasci koji su stigli sa pet vozila te 20 vatrogasaca. 24ur

...15:57 [ Komentari (0) ] Isprintaj

LETOM OD 35 METARA ZAVRŠIO U KROVU CRKVE
[ # ]

LIMBACH
Piše: Rahela Štambuk

Vozač (23) teško se ozlijedio, a iz njegove Škode Fabije vadili su ga vatrogasci. S ceste je izletio zbog prevelike brzine. Ne zna se je li bio pijan VIDEO

Dvojica njemačkih policajaca svjedočila su neobičnoj nesreći u mjestu Limbach, javlja Bild. Dok su na raskrižju čekali na pijane i nesavjesne vozače iznad glava im je 'prozujala' Škoda Fabia. Mladi vozač (23) zbog prevelike brzine izletio je iz zavoja na cesti, prešao preko željezničke pruge te završio na nasipu visine jednog metra. To mu je bila odlična 'odskočna daska', pa je letio još 35 metara i završio u krovu obližnje crkve visoke sedam metara.

Vozač se teško ozlijedio, a iz njegove Škode Fabije vadili su ga vatrogasci. Auto su iz krova 'čupali' dizalicom s kranom. Škoda je gotovo potpuno uništena. Šteta na krovu crkve još se procjenjuje. Policija procjenjuje da je mladić vozio oko 170 kilometara na sat. Nije poznato je li bio pijan. Sreća je u nesreći, kaže policija, da auto nije ispao iz krova van, jer mladiću onda ne bi bilo pomoći. 24 sata

...15:30 [ Komentari (0) ] Isprintaj

ZBOG PADAVINA UGROŽENI OBJEKTI U TREBINJU
[ # ]

TREBINJE

Kiša koja neprekidno pada četiri dana ugrozila objekte uz rijeku Trebišnjicu **** Mole se građani da prokuhavaju vodu za svaki slučaj **** Trebinjski vatrogasci spremni za interveniranje

U protekla četiri dana je kiša koja neprekidno pada prozrokovala je brojne probleme u općinama istočne Hercegovine, posebno u Bileći i Trebinju, gdje je ugrozila stambene i poslovne objekte koji se nalaze uz samo korito rijeke Trebišnjice.Generalni direktor Hidroelektrana na Trebišnjici Marko Mitrović rekao je da se poduzimaju sve neophodne mjere kako bi se situacija održala pod kontrolom, čak i u slučaju obilnijih kišnih padavina koje su prognozirane narednih dana.

Iz više stambenih objekata u toku noći trebinjski vatrogasci su crpili vodu, a i dalje su najugroženija naselja Rastoci, Dražin do, Rupe, kao i gradsko naselje Bregovi, gdje voda sve više prodire u podrume i stvara velike štete, dok je pod vodom i veći dio Popovog polja.Nadležni u trebinjskom Vodovodu danas su pozvali građana da iz preventivnih razloga prokuhavaju vodu za piće, koja se uslijed obilnih padavina znatno zamutila.U Općinskom stožeru Civilne zaštite ističu da su i njihove ekipe, kao i vatrogasne jedinice, u pripravnosti, te da situaciju drže pod kontrolom.Dnevni avaz

...12:00 [ Komentari (0) ] Isprintaj

NEVRIJEME STIGLO U PORTUGAL
[ # ]

LISABON

Nevrijeme koje je pogodilo jug Europe, zahvatilo je i Portugal, gdje su spasilačke ekipe jučer evakuirale 600 osoba koje je nevrijeme zateklo na putevima, priopčila je portugalska služba civilne zaštite.

"Od početka popodneva vatrogasci i pripadnici žandarmerije spasili su oko 600 osoba na više puteva u zemlji koji su blokirani zbog snjega ili leda", rekao je za radio TSF glasnogovornik civilne zaštite Jose Leite.On je dodao da je najteža situacija u centralnim i sjevernim djelovima zemlje, prije svega na području Vizeua, Aveira, Guarde i Vila Reala. VIDEO

Policija je priopčila da je od sinoć ukupno 14 puteva neprohodno ili je zabranjen promet na tim putnim pravcima zbog nevremena.Meteorolozi su najavili snijeg u centralnim djelovima, dok će u cjeloj zemlji padati kiša, uz pojavu tuče.U razornom nevremenu koje je u protekla tri dana zahvatilo jug Europe, poginula je ukupno 21 osoba u Španjolskoj, Francuskoj i Italiji. opširnije


...10:22 [ Komentari (0) ] Isprintaj

TALAČKA KRIZA U MARKUŠEVCU ZAVRŠILA, VATROGASCI BILI SPREMNI
[ # ]

ZAGREB
Piše: Damir Marenić

Rastreseni hrvatski branitelj zatočio je svoju obitelj u kući te im prijeti smrću **** Polio se benzinom i traži predstavnike hVIDRE i Medija **** Vatrogasci u pripremi **** Orhan se predao u pola osam i tako završila talačka kriza

U ulici Rijeznica na zagrebačkom Markuševcu kod kućnog broja 84 događala se prava drama. Naime rastrojeni hrvatski vojni invalid koji boluje od PTSP-a, Orhan Gredić (48),najvjerojatnije vlasnik objekta popeo se na krov kuće te zaprijetio da će kuću zapaliti.Kao taoce uzeo je obitelj koju je zaključao u kuću.U ruci je držao kanister pun goriva a tvrdio da je u dimnjak uliveno 20 litara goriva koje će zapaliti ukoliko mu se netko približi te tražio da dođe predsjednik HVIDRA-e Maksimir,Mladen Čmarec, čiji je član, te predstavnike Medija.Na mjestu dogaja su stigle vatrogasne ekipe iz Dubrave (510) i Centra (120) koje su u pripremi.Uz pomoć policije pomogli su izvesti obitelj na sigurno. Razlog ovakovom ponašanju zasad je nepoznanica. U 19 sati stigli predstavnici Medija. U 19:30 sati talačka kriza završila ,odveden je u KBC Rebro radi pružanja eventualne liječničke pomoći a protiv svih članova obitelji podnijet je optužni prijedlog iz područja Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji.

25.01.2009. ...18:05 [ Komentari (2) ] Isprintaj

VATROGASCI IZVUKLI OPEL VECTRU IZ VODE
[ # ]

VARAŽDIN
Piše: Igor Zovko

Dvojica lopova ukrali su Opel Vectru staru 18 godina iz dvorišta kuće u Varaždinu. Vozili su se i ostali bez goriva. Onda su se riješili automobila

Varaždinskoj policiji Varaždinac je u petak dojavio da su mu iz dvorišta obiteljske kuće ukrali Opel Vectru staru 18 godina, rekli su nam u Policijskoj upravi varaždinskoj. Dvorište nije bilo zaključano a ključ vozila je ostao u automobilu.

Iistu večer policajci su pronašli dvojicu muškaraca, starih 31 i 18 godina,koji su ukrali vozilo. Oni su se vozili Opelom Vectrom do iza ponoći. Ostali su bez goriva pa su Vectru gurnuli u derivacijski kanal rijeke Drave u Svibovcu Podravskom Ronioci interventne policije locirali su auto u vodi. Naš čitatelj Mario H. snimio je kako vatrogasci izvlače auto. Šteta je oko 10.000 kuna. Istražni je sudac pritvorio dvojicu kradljivaca. 24 sata

...16:00 [ Komentari (0) ] Isprintaj

MLADOG BARBANCA IZVUKLI VATROGASCI
[ # ]

GURAN

Noćas oko 2 sata ujutro 25-godišnji S.B. iz Barbana srećom je samo lakše ozlijeđen u prometnoj nesreći koja se dogodila na cesti Vodnjan – Divšići nedaleko mjesta Guran, kazali su nam u OKC-u PU istarske.Mladić je 'renaultom clio' pulskih registracija u oštar i nepregledan desni zavoj uletio neprilagođenom brzinom. Izgubio je nadzor nad volanom i sletio izvan kolnika nakon čega je bočnom stranom automobila udario u zemljano uzvišenje i prevrnuo se na krov.Na sreću, 25-godišnjak je zadobio samo lakše ozljede, a iz prevrnutog automobila izvukli su ga pulski vatrogasci. barkun


...15:00 [ Komentari (0) ] Isprintaj

INTERVENCIJE OTEŽANE ZBOG LOŠIH HIDRANATA
[ # ]

SARAJEVO

Nisu samo problem uske ulice, parkirani automobili ili lažne dojave.najozbiljniji problem su neispravni hidranti **** Građani koriste vodu iz hidranata za zalijevanje vrtova i pranje tepiha **** Postavili ventile zbog krađe vode **** Civilna zaštita prijavlja kvarove Vodovodu **** 50% neispravnih hidranata na području Bjelave

Sarajevski vatrogasci prilikom intervencija nailaze na mnoge prepreke, kao što su uske ulice, nepropisno parkirana vozila, lažne dojave... ali najozbiljniji problem su oštećeni i neupotrebljivi hidranti. Prema riječima Mahira Halilovića, zapovjednika Profesionalne vatrogasne brigade, često se dogodi da prilikom većih požara kada dođu na mjesto događaja hidrant ne radi, a tada je svaka minuta važna, jer u pitanju su životi i imovina.
- Nepotrebno gubimo vrijeme jer moramo stalno dopunjavati vozila vodom, kao što je bio slučaj kada smo gasili skladište na Stupu i kuću na Vratniku - rekao nam je Halilović.

Dobrovoljno vatrogasno društvo Vratnik ima ugovor sa Civilnom zaštitom Općine Stari Grad da provjeravaju ispravnost hidranata, te da kada uoče kvar, jave "Vodovodu" da ih osposobi.
- Naše društvo provjerava hidrante, mi samo utvrdimo kvar, a na "Vodovodu" je da ga otkloni. Najveći broj pokvarenih je u Starom Gradu. Građani su koristili vodu iz hidranata za zalijevanje vrtova i pranje tepiha, pa su ih radnici "Vodovoda" zatvorili. U hidrante ulazi i šljunak koji ih začepi, a preko nekih je položen asfalt, pa su neupotrebljivi - rekao je Neven Bratić, zapovjednik čete DVD Vratnik .

Iz DVD Bjelave su rekli da više od 50 posto hidranata na njihovom području nije ispravno.
- Veliki broj hidranata su radnici "Vodovoda" zaključali, pravdajući se da im netko krade vodu. Na njih su stavili specijalni šaraf koji jedino oni mogu odvrnuti - rekao je Sulejman Vranac, zapovjednik čete DVD Bjelave.

Na gradskoj vodovodnoj mreži u KS ima 7.760 hidranata, a kako je rekao Fahrudin Pilavdžić, direktor VIK-a, ovo poduzeće godišnje popravi 55 hidranata.
- Prošle godine smo ugradili 150 novih. Na pojedinim hidrantima sa kojih se krade voda postavili smo ventile za zaključavanje, a vatrogasna društva imaju ključ za njihovo otključavanje. Prilikom požara, na poziv vatrogasaca na mjesto događaja dolaze naši radnici i tako budu na raspolaganju - kazao nam je Pilavdžić. Dnevni avaz

...08:45 [ Komentari (0) ] Isprintaj

PIROMAN HARA PANČEVOM
[ # ]

PANČEVO

Samo za dva dana u Pančevu su se dogodile dvije paljevine - u jednoj je izgorio kiosk, a u drugoj su uništena tri automobila. Uzrok požara za sada nije poznat, mada se nezvanično spominje da je vatra podmetnuta.

U noći između utorka i srijede kod pančevačke "Azotare" zapaljen je jedan kiosk. Već naredne noći, oko tri sata, nekoliko stravičnih eksplozija probudilo je stanovnike ulice Marka Kulića. Preplašeni stanari rekli su da su čuli tri eksplozije, jednu za drugom, i osjetili kako se prozori tresu. Prema njihovim riječima, kad su izašli na ulicu imali su što vidjeti. Ispred kuće kod broja 26 gorjela su tri automobila.

Požar je buknuo na "renault megan",i potpuno ga uništio. Vatra se proširila i na dva automobila parkirana pored "megana", "ford eskort " i jeep "kia". Prema nezvaničnim informacijama, automobili koje je vatra zahvatila pripadaju Zoltanu Papu, vlasniku jedne od staklarskih radnji u Pančevu.

Jedna susjeda ispričala je da se plamen dizao do vrha kuće ispred koje su bila zapaljena vozila.
- Gorjeli su automobili, ali i grilje na prozorima. Upalila se i klima-uređaj na kući. Strašno sam se uplašila, jer kroz ulicu prolazi plinski razvod, a plin svi manje-više imamo. Sreća da u susjedstvu imamo vatrogasca koji je brzo intervenirao i već za petnaestak minuta požar je bio lokaliziran - rekla je ona.U pančevačkoj Policijskoj upravi nisu htjeli komentirati ova dva požara, kao ni potvrditi da su povezani. Kurir

...07:17 [ Komentari (0) ] Isprintaj

ZAPALJENO SKLADIŠTE KINESKE ROBE
[ # ]

BRČKO

Prema procjenama vlasnika Slavka Perća, pričinjena šteta od više stotina tisuća KM...

Vatrogasci Brčko distrikta, Gradačca i Šamca lokalizirali su požar u skladištu kineske robe u selu Porebrice nedaleko od gradačačke tržnice, u kome je, prema procjenama vlasnika, pričinjena šteta od više stotina tisuća KM.

U požaru nije bilo ozljeđenih, ali je izgorjela tekstilna roba, obuća i galanterija od goreteksa, vlasništvo tri kineske firme registrirane u BiH, te dva kombija.Na gašenju požara u skladištu, koje je u vlasništvu Slavka Perića iz Porebrica, angažirano je šest vatrogasnih vozila, četiri iz Brčko distrikta, te po jedno iz Gradačca i Šamca.

Vatrogasci su spriječili širenje požara na susjedni objekat, ali se vatra zbog vjetra proširila na cijelo skladište.Prema procjenama vatrogasaca požar će potpuno biti ugašen tek sutra popodne. Dnevni avaz

24.01.2009. ...19:46 [ Komentari (0) ] Isprintaj

ŠTO SE DOGODI KAD SE STISNE KRIVA PAPUČICA
[ # ]

SAMOBOR

Žena je došla Golfom V. na parkiralište iznad stadiona u Samoboru u petak oko 16 sati. Umjesto kočnice pritisnula je gas i proletila nizbrdicom na dječje igralište, rekla nam je čitateljica M.P. koja je snimila fotografiju.

- Srećom, djece nije bilo na igralištu.Žena u 50-im godinama izašla je iz automobila uznemirena. Vatrogasci i policija stigli su za pet do 10 minuta te su izvukli automobil - rekla je čitateljica. Srećom, nitko nije ozlijeđen. 24 sata


...14:15 [ Komentari (2) ] Isprintaj

MIROSLAV GOLUB NOVI ZAPOVJEDNIK JVP SISAK
[ # ]

SISAK

Dosadašnji v.d. zapovjednika Javne vatrogasne postrojbe Grada Siska Miroslav Golub imenovan je zapovjednikom JVP Grada Siska. Mandat će mu trajati četiri godine, a imenovanje je na prijedlog Upravnog vijeća JVPGS obavilo Poglavarstvo Grada Siska na sjednici održanoj 16. siječnja 2009..Na natječaj, koji je raspisan krajem studenog 2008., javila su se još dvojica zainteresiranih, ali Miroslav Golub, diplomirani inženjer sigurnosti, jedini je u potpunosti zadovoljio kriterije.Miroslav Golub na mjestu zapovjednika zamijenio je umirovljenog Branka Friganovića. radio Sisak

...09:45 [ Komentari (0) ] Isprintaj

20 POŽARA DIMNJAKA OVAJ MJESEC
[ # ]

KIKINDA

Profesionalni vatrogasni bataljon Policijske uprave u Kikindi ovog mjeseca već je imao 33 intervencije, od toga čak 20 na dimnjacima kuća u kojima se za grijanje koristi čvrsto gorivo. Vatrogasci su brzo reagirali, tako da ozljeđenih građana nije bilo. Pošto su ovog mjeseca, zbog isključenja plina, ali i njegove cijene, mnogi građani prešli na druge vrste energenata za zagrijavanje kuća i stanova, Odsjek za zaštitu i spašavanje pri Policijskoj upravi podsjetio je da se prije upotrebe grijačih tijela provjeri njihova ispravnost, kao i stanje dimnjaka. Posebno su opasne boce s propan-butan plinom, koje nemaju mogućnost priključenja na dimnjak. Vatrogasci su upozorili na to da je zabranjeno korištenje krpanih, odnosno lincovanih osigurača.

– Kod ovakvih grijačih tijela produkti sagorjevanja, kao što su ugljen-monoksid, ostaju u prostoriji i mogu izazvati gušenje ljudi. Zbog toga se ovakva grijača tijela ne smiju koristiti za zagrijavanje stambenih prostorija. Ukoliko se koriste grijača tijela na električnu energiju, treba provjeriti ispravnost električne instalacije – upozorio je Odsjek za zaštitu i spašavanje.

Građanima se savjetuje da grijalice ne ostavljaju uključene tokom noći niti da ih ostavljaju pod naponom kad nisu u stanovima. Ovo upozorenje posebno se odnosi na građane koji žive u stambenim zgradama.Inače, u suradnji s općinom Kanjiža, Policijska uprava u Kikindi tokom ove godine u Horgošu će otvoriti novo vatrogasno odjeljenje, prije svega radi intervencija na autoputu, gdje su posljednjih godina česte teške prometne nesreće u kojima je potrebna intervencija vatrogasaca. Građanski List

...09:09 [ Komentari (0) ] Isprintaj

ISTJECANJE PLINA U ROKOVOJ ULICI
[ # ]

OSIJEK

Osječane uzbunila vijest o istjecanju plina **** Brzom intervencijom HEP-a i osječkih vatrogasaca sve dovedeno u normalu **** Zbog preslabe koncetracije plina nema opasnosti od eksplozije

Građane Osijeka u petak je nešto prije 20 sati uznemirila vijest o istjecanju plina na križanju Rokove i Ilirske ulice. Onamo su stigli vatrogasci, policija i HEP plin, a nakon pola sata zaustavljeno je istjecanje plina. Plin je istjecao iz cijevi pokraj nove zgrade, no zahvaljujući brzoj intervenciji, nije bilo nikakvih posljedica.

Kako doznajemo, koncentracija plina je preslaba da dođe do eksplozije, no zbog opasnosti od zapaljenja Rokova ulica na dijelu od Ilirske i Vijenca G. Zobundžije bit će zatvorena za promet do subote ujutro.

Djelatnici HEP plina mjere koncentracije plina u zraku, no neće zatvarati plin na tom dijelu mreže. Vatrogasci i policija također će dežurati do subote ujutro.Zasad neće biti evakuacije stanovnika Rokove ulice i tog dijela Osijeka. Večernji List

...08:34 [ Komentari (0) ] Isprintaj

VATROGASCI SPASILI ŽENU I MAČKU!
[ # ]

BEOGRAD

Pokušavajući spustiti žutog mačka sa visine od 15 metara pedesetosmogodišnja Grozdana Banac popela se jučer u Splitskoj ulici na drvo. Kad se počela spuštati, grane su počele pucati pa je riješila da pričeka pomoć.

Beograđanka Grozdana Banac popela se na drvo u Splitskoj ulici na Voždovcu jučer nešto poslije 14 sati pokušavajući spustiti mačku koja se zaglavila u krošnji! U ovaj nesvakidašnji događaj umješali su se i vatrogasci koji su pomogli Grozdani da se spusti na zemlju.

Žena se popela na gotovo 15 metara visine pokušajući uhvatiti žutog mačora. Onda je uvidjela da neće uspjeti i pokušala je siči. Grane su u tom trenutku počele pucati, pa je morala ostati i pričekati da joj netko pomogne.Kako nam je rekla ova pedesetosmogodišnja žena, mačka je već nekoliko dana bila na drvetu.

- Uplašila sam se da će svrake da je pojedu, pa sam riješila da joj pomognem siči. Kada sam se popela gore, shvatila sam da se ne mogu spustiti i da ću morati čekati da netko dođe po mene - ispričala je Grozdana kroz smijeh tvrdeći da se ni malo nije uplašila.

Kako nam je ispričala, hvatanje mačke je bila njena dužnost, kao člana općinskog vijeća zaduženog za ekologiju.Grozdanu je prvu uočio Zoran Tomić kada se vraćao s posla. Ispred zgrade su se odmah skupili susjedi. Zoranova kćerka Tamara bila je među prvima ispod bora na koji se Grozdana vješto popela.

Prolaznici su pozvali policiju, a oni vatrogasce. Policajci su naložili stanarima da maknu svoja vozila, što su oni i učinili. Na mjesto neuobičajenog događaja došle su dvije vatrogasne ekipe, a na jednim od njih bio je i kran. Novi problem je nastao kada su vatrogasci pokušali dizalicom priči krošnji.

- To je bila prava akcija spašavanja! Krošnja je jako gusta, ima mnogo grana. Situaciju je dodatno otežavala i činjenica da se pored nalaze četinari, koji onemogućavaju prilaz - objasnio je jedan od vatrogasaca.Kako smo saznali, kada su vatrogasci došli do Grozdane, ona nije željela siči bez mačke.

- Prvo smo spustili gospođu, a onda smo se vratili po mačku - rekao je vatrogasac.
Ovu filmsku akciju spašavanja ugroženog mačora pratio je i veliki broj radoznalih građana. Oni su nastavili gledati u bor i prepričavati događaj satima pošto se završila uzbudljiva akcija.
- I da smo htjeli nismo mogli priči drvetu. Policija nije dozvolila. Mi smo dovikivali Grozdani da se ne boji. Mogla je pasti i toga smo se najviše plašili da se ne dogodi - uzbuđeno je ispričao umirovljenik Marko Đepić. press

...07:01 [ Komentari (0) ] Isprintaj

IZGORIO BIVŠI REPREZENTATIVNI SENĆANSKI RESTORAN
[ # ]

SENTA

Jučer ujutro oko tri sata u pomoćnom dvorišnom objektu doskorašnjeg reprezentativnog senćanskog restorana „Čerga čarda“ izbio je požar. Informativna služba Policijske uprave u Kikindi priopčila je da su vatrogasci spriječili širenje vatre na stambeni dio kuće, vlasništvo Zoltana A. iz Sente.

Priopčeno je da je do požara došlo zbog neispravnih električnih instalacija na kojima je nastao kratak spoj. U požaru je u šupi izgorjela uskladištena oprema za igraonicu: fliperi, aparati za poker, stolni nogomet i drugo, a nastala materijalna šteta procjenjena je na oko 350.000 dinara.

U požaru nije bilo ozljeđenih, jer u objektu nitko ne stanuje, a već gotovo dvije godine zatvoren je i restoran „Čerga čarda“. Osim uništene opreme za igraonicu, u požaru je izgorjela i krovna kronstrukcija terase restorana u dvorišnom dijelu objekta. Dnevnik.co

...06:22 [ Komentari (0) ] Isprintaj

SUDARILI SE KOMBI I KAMION
[ # ]

OSIJEK
Piše: Ivana Živko

Vozač D.D. je nepropisno pretjecao te je naletio na prikolicu kamiona koji se vozio po suprotnoj traci. Njegove ozljede nisu opasne po život

S jedne strane ceste, u jarku, bio je kombi, a s druge stajao tegljač. Došli su vatrogasci. Rezali su kombi kako bi vozača izvadili iz vozila. Čovjek je imao nekoliko prijeloma. Kasnije ga je odvezla Hitna, kaže naš čitatelj Igor Kalajdžić, koji je fotografiju snimio u petak oko 10 sati na obilaznici u Vukovaru.

- Nakon toga su vatrogasci zakvačili kombi i izvukli su ga na cestu. Bio je uništen - rekao je Igor. U Policijskoj upravi vukovarsko-srijemskoj kažu da je D.D. (62) nepropisno pretjecao te je kombijem udario u prikolicu kamiona koji je vozio L.V. (58). D.D. je teško ozlijeđen, no ozljede nisu opasne po život. Hitna ga je odvezla u bolnicu u Osijeku. 24 sata

23.01.2009. ...19:28 [ Komentari (0) ] Isprintaj

TROJE OZLJEĐENO KOD KISOVCA U SLOVENIJI
[ # ]

KISOVAC

Liječnici i liječničko osoblje trboljevske bolnice bore se za život troje unesrećenih koji su nastradali u prometnoj nesreći koja se dogodila oko 15 sati u blizini naselja Kisovec u općini Zagorje.

Vozač bijeloga volkswagena po svemu sudeći pretjecao vozilo te krivom procjenom udaljenosti zelenog opela iz suprotnog pravca došlo do izravnog sudara. Jačina udara dvaju vozila toliko je bila silovita da su oba vozila odbačena sa ceste.U sudaru su teško ozlijeđena oba vozača te suvozač. Jedni osobu morali su izvuči vatrogasci rezajući krov kako bi došli do unesrećenog.

Jedan od vatrogasaca koji su stigli prvi na mjesto nesreće rekao je da su svi ozlijeđeni do dolaska dežurnog liječnika bili pri svijesti ali je bilo očito da su i teško ozlijeđeni. Ispostavilo se da je vozač bijelog volkswagena imao i malu sreću jer je aparat za zavarivanje koji je bio na zadnjem sjedištu proletio pored njega.Zbog nesreće više sati je bila zatvorena cesta između Zagorja i Kisovca. Gasilci

...18:33 [ Komentari (0) ] Isprintaj

PRAVODOBNOM REAKCIJOM VLASNIKA I VATROGASACA SAMO MALA ŠTETA NA KUHINJI
[ # ]

BREG

Noćas oko 02:48 sati u naselju Breg u općini Majšperk došlo do požara kuhinje.Vatra je uništila hladnjak, štednjak te dio kuhinjskog namještaja.Požar su ugasili vatrogasci PGD Majšperk-Breg i PGD Majšperk. Na intervenciji je sudjelovalo 11 vatrogasaca PGD Majšperk te 6 vatrogasaca PGD Majšperk-Breg. Do požara je došlo pošto je vlasnik na štednjaku ostavio ulje koje se zapalilo. Prisebnošću spriječio je daljnje širenje vatre te pozvao vatrogasce koji su stigli u kratkom vremenu te ugasili požar do kraja .Vlasnik je pretrpio lakše probleme sa disanjem. Nastala je manja materijalna šteta. Gasilci

...17:08 [ Komentari (0) ] Isprintaj

OSPOSOBLJAVANJE ZA VATROGASNE STROJARE
[ # ]

GORNJE JESENJE

Danas u Gornjem Jesenju počinje tečaj za osposobljavanje vatrogasnih strojara.Za stjecanje znanja iz ove specijalnosti značajne za dobro funkcioniranje protupožarne zaštite i uspješnog djelovanja vatrogasnim intervencijama prijavilo se 60-tak polaznika iz susjednih vatrogasnih organizacija. Predavanje počinje danas u 17 sati u Vatrogasnom domu u Gornjem Jesenju. Provjera praktične osposobljenosti bit će sutra i u nedjelju u Đurmancu. Tom prigodom polaznici će pokazati svoje teoretsko i praktično poznavanje rada s motornim crpkama. Organizator je Vatrogasna zajednica Krapinsko zagorske županije. radio krapina

...16:43 [ Komentari (0) ] Isprintaj

IZGORJELA BARAKA U IZBJEGLIČKOM CENTRU
[ # ]

TASOVČIĆI

U požaru u izbjegličkom kamp-naselju u mjestu Tasovčići pored Čapljine u potpunosti je izgorjela jedna baraka, dok je druga velikim dijelom oštećena, priopćeno je iz MUP-a Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK).U požaru koji je izbio jučer niko nije stradao.Vatrogasna jedinica uspjela je lokalizirati vatrenu stihiju.Očevid su izvršili pripadnici Odjeljenja krim policije kao i protupožarni inspektor, koji su priopčili da je najvjerojatniji uzrok požara neispravne elektroinstalacije. Dnevni avaz

...15:20 [ Komentari (0) ] Isprintaj

EKSPLOZIJA PLINA U TOMISLAVOVOJ ULICI
[ # ]

PAKRAC
Piše: Duško Kliček

Jutros nešto poslije pola osam, snažna eksplozija potpuno je uništila stambenu kuću u vlasništvu pravoslavne crkve u Tomislavovoj ulici u Pakrac. U nesreći je teško stradao pravoslavni svećenik Anfilohije Živković, koji je s teškim opeklinama i prijelomom rebara odvezen u Traumatološku bolnicu u Zagreb na odjel opeklina. VIDEO

Na licu mjesta odmah su izašli djelatnici pakračke policije, pakračkog Komunalca i vatrogasci, a kako smo neslužbeno doznali, očevid će obaviti stručna policijska ekipa iz Zagreba.Budući da su se u krugu od svega 50 metara dogodile nakon rata već tri eksplozije kuća, za koje je utvrđeno da je uzrok istjecanje plina u kanalizaciju, i ovoga puta je plin neslužbeno prvi osumnjičenik za nesreću. Zdravko Vostri, direktor Komunalca, pakračkog distributera plina, kaže kako kuća u kojoj se jutros dogodila eksplozija, nije spojena na kanalizaciju na koju su spojene tri prethodne kuće, nego na drugu koja ide s dvorišne strane.

Tik uz stradalu kuću bili su u trenutku eksplozije radnici Nadcestarije Pakrac koji su ručno utovarali masu za asfaltiranje. Kažu da je eksplozija bila strašna, a njih je zaštitila drvena šupa.
Prvi su priskočili u pomoć stradalom svećeniku koji je bio pri svijesti, ali ozlijeđen, pa su ga otpremili u bolnicu.Doktor Branko Sudar, voditelj kirurškog odjela Opće županijske bolnice u Pakracu je rekao da je pacijent primljen s teškim opeklinama glave, ruku i nogu, desne strane prsnog koša, te s prijelomom rebara. Odmah je nakon obrade i pružene prve pomoći primljen za transport i upućen u Traumatološku bolnicu u Zagreb na odjel za opekline.

Da podsjetimo, u krugu od 50 metara u eksploziji plina stradale su 1992. i 2006. godine tri obiteljske kuće, jedna do druge, preskočivši voljom sreće, ili nečeg drugog samo zgradu Zavoda za zapošljavanje.Što je pravi uzrok utvrdit će istraga... Grad Pakrac

...12:45 [ Komentari (0) ] Isprintaj

U 2008. 130 INTERVENCIJA
[ # ]

PETRINJA
Piše:Ivica Mioković

Postrojba trenutno broji 30 djelatnika, za intervencije koristimo 6 vozila čija je prosječna starost od 19 do 35 godina što baš i nije zadovoljavajuće, ali još uvijek su u funkciji.“ – kazao je Ivica Šulentić, zapovjednik Vatrogasne postrojbe Grada Petrinje i o intervencijama naznačio:“U protekloj godini imali smo 130 intervencija, na površini od 380 kilometara kvadratnih koje postrojba pokriva. To nije pretjerani broj u odnosu na pretprošlu godinu, kada je bilo 56 intervencija manje, jer su povratnici u petrinjska naselja vjerojatno počeli obrađivati zemlju. Tako je došlo do manje požara na otvorenom prostoru i mislim da je to jedan od značajnijih razloga. Međutim porastao je broj tehničkih intervencija, što znači da se na cestama događa više saobraćajnih nesreća. Drugi tipovi intervencija, kao što su požari dimnjaka, gospodarskih objekata ili kuća ostao je na razini prethodnih godina. Za te intervencije, sa po tri vatrogasca u posadi, utrošeno oko 1200 radnih sati.“ Petrinjski radio

22.01.2009. ...18:15 [ Komentari (0) ] Isprintaj

JOŠ TRI NOVE VATROGASNE POSTAJE U ZAGREBU
[ # ]

ZAGREB

Planom zaštite od požara predviđena izgradnja tri nove vatrogasne postrojbe **** Ove godine očekuje se izgradnja podsljemenske postaje **** U narednih 10 godina svake godine po 20 novih vatrogasaca **** Ni dobrovoljni vatrogasci neće biti zaboravljeni


U idućih 10 godina u Zagrebu će se sagraditi tri nove vatrogasne postaje, a zaposlit će se još 200 vatrogasaca u Javnoj vatrogasnoj postrojbi grada zagreba.To je među ostalim, predviđeno u Planu zaštite od požara koji je prihvatilo Poglavarstvo.

Nove vatrogasne postrojbe kako smo i ranije pisali o tome sagradit će se u Sesvetama, Novom Zagrebu i Podsljemenu.Prva bi već ove godine trebala biti sagrađena podsljemenska.Ambicioznim planom predviđeno je u idučih deset godina zapošljavati po 20 vatrogasaca na godinu.

Planom je predviđeno mnogo novaca uložiti i u opremu brojnih zagrebačkih dobrovoljnih društava, koja njeguju vatrogastvo kao višedesetljetnu tradiciju,s mnogo korisnog rada i društvenog okupljanja,također i slikovitih prikladnih veselica. metropola

...17:13 [ Komentari (0) ] Isprintaj

IZGORJELA RADIONICA
[ # ]

KISELJAK

Uzrok požara je instalacija na automobilu koja se prilikom startanja vozila zapalila..

U požaru do kojeg je došlo jučer u ranim jutarnjim satima u naselju Mratinići kod Kreševa izgorjela je automehaničarska radionica, vlasništvo Velida Fatića iz Kreševa.

Uzrok požara je instalacija na automobilu koja se prilikom startanja vozila zapalila, odakle se vatra proširila na krov radionice. Mještani, te pripadnici vatrogasnih jedinica iz Kreševa i Kiseljaka spriječile su širenje požara na susjedne objekte. Vatra je ugašena oko tri sata.

Vlasnik nam je kazao da je vatra uništila automobil "mercedes", motokultivator, mašine i alat, kao i krov radionice. Prema prvim procjenama, pričinjena je materijalna šteta oko 20.000 KM. Dnevni avaz

...15:35 [ Komentari (0) ] Isprintaj

POGINUO VOZAČ CISTERNE , PROSULO SE 3000 LITARA NAFTE
[ # ]

GRADIŠKA

U teškoj prometnoj nesreći koja se dogodila u Gašnici kod Gradiške poginuo je vozač cisterne Vehbija Jašarević (52) iz Srebrenika, a dio tereta nafte izlio se u potok Podgradska, a potom dospio u rijeku Savu.

Kada su vatrogasci, policija i mještani stigli na mjesto nesreće, gdje se kamion sa cisternom punom nafte survao u potok, a onda i prevrnuo, zatekli su užasan prizor. Vatrogasac Vlado Janjić kaže da je njegova jedinica odmah nakon nesreće zajedno sa policijom bila na mjestu događaja.

„Prizor je bio užasan. Iz potoka i mraka samo se nazirala olupina kamiona, a osjećao se miris nafte. Baterijama smo tragali za vozačem“, kaže Janjić. Mještani Milica i Boško Fotić, čija kuća je stotinjak metara od mjesta nesreće, kažu da je tijelo vozača bilo dijelom u vodi, a dijelom priklješteno u smrskanoj kamionskoj kabini.
„Poslije jakog udara i tupog treska istrčali smo iz kuće i videli užasan prizor. Sad strahujemo za vodu, potoke, a posebno bunare jer smo tek ujutro videli da nafta pliva na sve strane“, zabrinuti su Fotići.

Načelnik Štaba civilne zaštite iz Gradiške Boško Pucar kaže da su, zahvaljujući brzoj intervenciji, uspjeli da tokom noći iz probušene cisterne pretoče 20.000 litara eurodizela, a da je u potok koji se uliva u Savu iscurilo oko 3.000 litara. „To ne predstavlja ozbiljan ekološki problem jer smo poduzeli sve mjere da zaštitimo ovo područje“, objašnjava Pucar. Jovo Šinik, načelnik Komunalne policije u Gradiški, kaže da su o svemu obavještene nadležne službe i mještani Gašnice i okoline.

„Ribari su nam dojavili da je naftna mrlja dospjela u rijeku Savu, ali mi intenzivno pratimo stanje i uvjeren sam da se ne može govoriti o ekološkom incidentu većih razmjera“, tvrdi Šinik.S druge strane, zabrinuti mještani su cijelog dana pratili očevid na putu Gradiška - Kozarska Dubica, koji je nekoliko sati bio blokiran. „Tko može znati koliko je nafte isteklo? Nafta je cijelu noć tekla potokom“, kažu mještani.Nastradali Jašarević upravljao je kamionom „mercedes“, vlasništvo „O.S. Petrol“ iz Srebrenika, a dežurni tužitelj naredio je obdukciju. O uzrocima nesreće policija se nije izjašnjavala, dok mještani Gašnice tvrde da je na toj dionici puta često poledica, a zavoj pored šume je crna tačka. Blic

...14:17 [ Komentari (0) ] Isprintaj

U BRODOGRADILIŠTU SMRTNO STRADAO RADNIK
[ # ]

PULA

Karoj Kalman (43) iz Nove Pazove u Srbiji smrtno je stradao u čevrtak u Tehnomontovom brodogradilištu na Fiželi u Puli **** Kalman je stradao oko 10.45 sati na radnoj platformi i to dok je u tanku brodske sekcije radio na elektrolučnom zavarivanju elektrodom prethodno montiranih elemenata sekcije.

Uzroci nesreće još nisu do kraja rasvjetljeni, no kako smo neslužebno saznali, uslijed zavarivanja uski prostor sekcije brzo se punio plinom, te se nesretni Kalman zbog nakupljenih plinova onesvijestio.Tako onesviještenog pronašao ga je kolega koji ga je pokušao izvući, no to nije uspio učiniti. Ubrzo su na mjesto stradavanja stigli vatrogasci i hitna medicinska pomoć no za Karoja Kalmana pomoći više nije bilo.

Karoj Kalman bio je zaposlen u tvrtki Pesting Invest d.o.o. Nova Pazova, odnosno njihove pulske podružnice koja je Tehnomontov kooperant.

– U stogodišnjoj djelatnosti našeg brodogradilišta na ovoj lokaciji ovo je prva teška nesreće na radu sa smrtnim posljedicama te smo svi zaposlenici ganuti ovim događajem. Nesreća nas je teško pogodila – stoji u priopćenju direktora Tehnomont brodogradilišta Miljenka Brnića. Karoj Kalman je iza sebe ostavio suprugu i dvoje malodobne djece. Slobodna Dalmacija

...13:08 [ Komentari (0) ] Isprintaj

U POŽARU IZGORJELA VIKENDICA , DVIJE OŠTEĆENE
[ # ]

SARVAŠ

U požaru, koji je popodne izbio u vikend naselju, na ušću Drave u Dunav, kod Aljmaša, izvijestila je večeras osječko-baranjska Policijska uprava **** Potpuno je izgorjela jedna drvena vikendica, na drugoj vikendici izgorjelo je krovište, a treća je manje oštećena. Uzrok požara je nepoznat

U požaru, koji je u srijedu popodne izbio u vikend naselju, na ušću Drave u Dunav, kraj Aljmaša, u cijelosti je izgorjela jedna vikendica, a još su dvije oštećene, izvijestila je Policijska uprava osječko-baranjska. U požaru, koji je buknuo oko 16 sati, potpuno je izgorjela jedna drvena vikendica, na drugoj vikendici izgorjelo je krovište, a treća je manje oštećena. Požar su ugasili pripadnici osječke Javne profesionalne vatrogasne postrojbe, a pri gašenju nije bilo ozlijeđenih.

U PU napominju kako zasad nema naznaka da je požar podmetnut, ali da će se očevidom, koji se očekuje u četvrtak utvrditi točan uzrok požara. 24 sata

21.01.2009. ...20:00 [ Komentari (0) ] Isprintaj

KUTINI I NOVALJI NOVA VATROGASNA VOZILA
[ # ]

RIJEKA

Hrvatski vatrogasci bogatiji su za 4 nova vozila proizvedena u tvrtki MG-Rijeka. Primopredaja je u utorak izvršena u prostorijama MG-Rijeka, a osim predstavnika vatrogasaca nazočili su i predstavnici Državne uprave za zaštitu i spašavanje, Ministarstva gospodarstva, Hrvatske gospodarske komore i Grada Rijeke.

Vatrogasna zajednica Grada Kutine preuzela je 3 kombi vozila opremljena visokotlačnom pumpom za gašenje požara vodom ili pjenom,namijenjena su kutinskim DVD-ima Banova Jaruga, Katoličke Čaire i Husain. Posebnost ovih vozila je što su, osim tehnikom za gašenje požara, opremljena i za prijevoz 9 vatrogasaca. Visokotlačni modul može ostvariti pritisak do 100 bara i pri tome protok od 40 lit vode ili pjene u minuti. Vozilo je ujedno opremljeno spremnikom vode zapremine 500 lit.

Za Dobrovoljno vatrogasno društvo Novalja isporučeno je vozilo koje udovoljava svim potrebnim karakteristikama za djelovanje na otočnom
području. Vozilo je opremljeno hidrauličnim alatima za tehničke intervencije i spašavanje, pumpom za visoki ili srednji tlak kao i CAFS sustavom, visokosofisticiranim uređajem za optimalno korištenje pjene pri gašenju čime se postižu znatne uštede vode. Vozilo je također opremljeno spremnikom od 800l vode i 100l pjenila. Maksimalni kapacitet pumpe je 1893 litre vode/min pri srednjem tlaku do 16 bara ili 227 litara vode u minuti pri visokom tlaku do 40 bara. MG Rijeka

...16:17 [ Komentari (0) ] Isprintaj

POVODOM 120 GODINA DVD PETRINJE POKLONIT ĆE SLIKE PETRINJSKIM VATROGASCIMA
[ # ]

PETRINJA
Piše: Marela Morić

Tijekom prošle godine imali smo 14 skupnih i 10 samostalnih izložbi, sudjelovali smo u 116 likovnih kolonija, izlagali smo u Hrvatskoj i inozemstvu, a za svoj rad dobili smo značajna priznanja **** Ponosni na 33 godine postojanja i djelovanja, ali i na vrijedna priznanja i nagrade koje su dobili za promicanje neprofesionalnog likovnog stvaralaštva **** Povodom 120 godina DVD Petrinja slike će darovati petrinjskim vatrogascima

Tijekom prošle godine imali smo 14 skupnih i 10 samostalnih izložbi, sudjelovali smo u 116 likovnih kolonija, izlagali smo u Hrvatskoj i inozemstvu, a za svoj rad dobili smo značajna priznanja“, rekao je podnoseći izvješće o radu za 2008. godinu Ivan Mlinarić – Sokol, predsjednik petrinjske udruge likovnih umjetnika ''Petriart'', kroz koju je tijekom svih ovih godina prošlo više od 100 članova.

Istaknuo je kako su ponosni na 33 godine postojanja i djelovanja, ali i na vrijedna priznanja i nagrade koje su dobili za promicanje neprofesionalnog likovnog stvaralaštva:“Posebno je značajna Zlatna diploma Hrvatskog sabora kulture, pa Plaketa Grada Petrinje, ali i trostruko priznanje na susretima neprofesionalnih likovnih stvaratelja Hrvatske.“ Priznanja i zahvalnice bili su izloženi i na redovitoj godišnjoj Skupštini.

Tijekom 2009. godine planiraju imati stotinjak aktivnosti, uz 10-tak samostalnih izložbi i više od 50 sudjelovanja na likovnim kolonijama diljem Hrvatske. Jedna od njih će biti i za DVD Petrinja, povodom 120. obljetnice društva. Slike koje će nastati, darovat će petrinjskim vatrogascima. petrinjski radio

...16:00 [ Komentari (0) ] Isprintaj

GRADNJA VATROGASNOG CENTRA
[ # ]

ZABOK

U zabočkoj gospodarskoj zoni do kraja ove godine trebala bi početi gradnja županijskog Vatrogasnog centra kojim će se koristiti Zagorska javna vatrogasna postrojba sa sjedištem u Zaboku, ali i ostala vatrogasna društva na području županije. Predviđena površina objekta iznosi 1.550 četvornih metara sa garažama, spremištem i servisnim radionicama, te upravnom zgradom sa svim pratećim prostorijama. Sijedi ishođenje lokacijske dozvole te raspisivanje natječaja za glavni projekt. Vrijednost investicije iznosi oko 7,5 milijuna kuna. radio Stubica

...14:47 [ Komentari (0) ] Isprintaj

16 OZLJEĐENIH U PREVRTANJU AUTOBUSA
[ # ]

BALE

Jutros oko 7 sati na cesti Bale-Sošići kod skretanja za Krmed prevrnuo se autobus danskih registracijskih oznaka sa šezdesetak učenika koji su jučer ujutro u 9 sati krenuli iz Randersa u Danskoj za Pulu. Prema prvim informacijama policije nitko nije teže ozlijeđen. VIDEO

Tijekom jutarnjih sati, šesnaestoro ozlijeđenih je primljeno u pulsku Opću bolnicu, ali je na promatranju zadržan samo jedan učenik. Preostali su bili zbrinuti u školskoj sportskoj dvorani u Balama gdje su im pomoć pružili vatrogasci, liječnik iz Bala i djelatnici Hitne pomoći. Više mladih Danaca ima obloge za led i vidljive posjekotine.Autobus je iz još neutvrđenih razloga sletio s ceste i prevrnuo se na bok. Vozač danskog autobusa kaže da mu je iz suprotnog smjera dolazio kamion te da je, kada se malo izmaknuo, zahvatio kotačima zemlju, proklizao i izletio s ceste.

- Spavali smo, probudilo nas je prevrtanje autobusa, strašno je bilo... Ne znam kako se sve dogodilo, rekao nam je jedan mladi Danac.
- Mi smo svi iz Randers ElitesportsCollegea i došli smo navijati za našu rukometnu reprezentaciju. Dobro smo prošli, srećom smo svi živi, rekao je mladić.
- Djeca su uglavnom dobro, iako su još u šoku, mnogi plaču i zovu kućama. Uglavnom su djeca od 14, 15 godina, mladi sportaši. Vatrogasci iz Bala prvi su stigli na mjesto nesreće i odmah su, uz rovinjske vatrogasce, preuzeli brigu o djeci. Čini se da se autobus prevrnuo i nastavio kliziti što mora da je bilo strašno, rekla nam je pročelnica Jedinstvenog upravnog odjela Općine Bale Zdenka Vratović.

Očevid na mjestu nesreće je dovršen nešto poslije 10 sati. O nesreći je obaviješteno Veleposlanstvo Kraljevine Danske, a po učenike kojima nije potrebna medicinska pomoć stigao je autobus koji će ih prevesti do hostela, pulskog Ferijalnog, gdje imaju rezerviran smještaj.
Prema informacijama iz Veleposlanstva Branko Herak iz konzulata u Rijeci već je stigao u Pulu a uskoro će učenike u bolnici i u hostelu posjetiti i ambasador Bo Eric Weber. U danskim medijima, koji su još uvijek bez službenih informacija, zavladala je prava panika pa je redakciju Barkuna samo do 12 sati kontaktiralo pet redakcija portala, novina i televizija raspitujući se za nesreću. U akciji su sudjelovale:
- ekipe Hitne medicinske pomoći Pula i Rovinj,
- sektorska ambulanta Bale,
- Javna vatrogasna postrojba Rovinj i Dobrovoljno vatrogasno društvo Bale,
- ekipe MUP-a Policijske uprave Istarske,
- Županijski centar 112 i Područni ured za zaštitu i spašavanje Pazin,
- Stožer Zaštite i Spašavanja Istarske županije,
- Općina Bale,
- Centar za socijalnu skrb Rovinj,
- Organizacije Crvenog križa IŽ, te gradova Pule, Pazina i Rovinja
- Istarske ceste d.d. (sanacija posljedica nesreće) barkun

...13:18 [ Komentari (0) ] Isprintaj

DONACIJA DVD-u POPOVAČA
[ # ]

POPOVAČA
Piše: Danijel Prerad

Zastupnica u Hrvatskom saboru Marijana Petir osigurala je za 116. obljetnicu DVD-a Popovača razvalni alat za prometne nezgode u vrijednosti od 150,000.00 kuna.DVD Popovača stožerni je DVD u općini Popovača a brine o spašavanju ljudi i imovine u slučaju nezgoda kao i prevenciji od požara i gašenju istih.

Obzirom da je u Popovači izlaz na autocestu a Popovačom prolazi i državna i županijska cesta, zbog velikog broja vozila počesto se događaju prometne nesreće u slučaju kojih na samo mjesto događaja uglavnom prvi dolaze upravo vatrogasci. Razvalni alat za prometne nezgode nužno im je potreban u njihovim intervencijama kada spašavaju ljudske živote pa je ova donacija tim vrednija.

Marijana Petir je navedenu opremu nabavila uz pomoć Državne uprave za zaštitu i spašavanje a predat će je predsjedniku DVD-a Popovača Vladi Dutkoviću u srijedu, 21.01.2009. godine u 10,30 sati ispred Vatrogasnog doma u Popovači.

Događaju će uz zastupnicu Marijanu Petir nazočiti i ravnatelj Državne uprave za zaštitu i spašavanje Damir Trut, glavni vatrogasni zapovijednik RH Mladen Jurin, dožupan sisačko-moslavački Željko Lenart, potpredsjednik županijske skupštine Ivan Behtanić i pročelnik za komunalnu infrastrukturu Drago Martinac. sisak.info

...13:02 [ Komentari (0) ] Isprintaj

IZ PREVRNUTOG KAMIONA ISCURILO GORIVO
[ # ]

SAMOBOR
Piše: Ivana Živko

Vozač B.S. (37) je lakše ozlijeđen. Intervenirali su i vatrogasci. Vozilo su polili pjenom da se gorivo ne bi zapalilo. Počistili su i zemlju koja se rasula

Prolazio sam kroz mjesto Domaslovec kod Samobora. Sa strane je ležao kamion. Teret se rasuo, no nisam mogao vidjeti što je točno vozio. Vatrogasci su regulirali promet, a policije još nije bilo. Vozilo su zalili pjenom koja je izgledala kao snijeg, kaže naš čitatelj M.A.M. koji je fotografiju snimio u utorak. U Javnoj vatrogasnoj postrojbi u Samoboru su rekli da se kamion prevrnuo te da je iz njega istjecalo gorivo. Da se ono ne bi zapalilo polili su vozilo pjenom. Počistili su i zemlju koja se rasula. Kamion je vozio B.S. (37). On je lakše ozlijeđen. 24 sata



20.01.2009. ...20:52 [ Komentari (3) ] Isprintaj

LETAK "4 KORAKA DO SIGURNOSTI " ZAOBIŠLI ZAGREPČANE I ZAVRŠILI NA INTERNETU
[ # ]

ZAGREB
Piše: Anita Končar

Zašto plaćeni leci nisu stigli na adrese svih Zagrepčana? U Uredu za upravljanje u hitnim situacijama ističu kako su još u prosincu upozorili distributere na propuste u distribuciji 305.000 letaka

Kako je i bilo najavljeno iz Ureda za upravljanje u hitnim situacijama, Zagrepčani su još u prosincu trebali na svoje adrese dobiti letke » 4 koraka do sigurnosti«. U njima su sve potrebne informacije i opisi postupaka kako građani mogu zaštititi sebe, obitelj i imovinu u slučaju poplava, požara, potresa ili izlijevanja opasnih tvari. Međutim, tiskane i plaćene letke, kako smo saznali, Zagrepčani nisu pronašli u poštanskim sandučićima.

Zašto tiskani letak nije stigao do Zagrepčana, upitali smo u nadležnom Uredu. U pisanom odgovoru ističu kako je edukativni letak tiskan u 305.000 primjeraka te da je štampanje letka koštalo 0,20 lipa po komadu. To znači da je za ukupnu tiražu Grad izdvojio 61.000 kuna. Tiskana tiraža je određena na osnovi podataka o broju kućanstava u Zagrebu iz popisa stanovništva 2001. godine. Tada je Zagreb imao 304.163 prijavljena kućanstva.

»U srpnju je kao pilot projekt podijeljeno 16.000 letaka u gradskoj četvrti Gornji grad - Medveščak, dok su u prosincu leci distribuirani po ostalim gradskim četvrtima«, kažu u Uredu za upravljanje u hitnim situacijama.No, unatoč tome što je popis adresa rađen na osnovu 304.163 stanova u stalnom korištenju, letke kako doznajemo, nisu dobili ni oni građani koji duži niz godina žive na istim adresama.U Uredu napominju kako se PDF letka još uvijek nalazi na službenim internetskim stranicama Grada www.zagreb.hr. »Zainteresirani Zagrepčani mogu i izravno od Ureda, na adresi UHS, Ilica 5 ili e-mailu, uhs@zagreb.hr zatražiti letak i rado ćemo ga dostaviti«, stoji u pisanom odgovoru Ureda.

U Uredu za upravljanje u hitnim situacijama kažu da se letak » 4 koraka do sigurnosti« distribuirao uz uplatnice GSKG-a. »Nismo bili sasvim zadovoljni s distribucijom na što smo ih i upozorili«, stoji u odgovoru Ureda. Ističu kako su o distribuciji letaka zatražili i izvješće, koje još uvijek nije stiglo.

U letku stoji kako do nesreća dolazi iznenada pa obitelji moraju unaprijed pripremiti zalihe pitke vode i hrane koja se neće pokvariti najmanje tri dana. U slučaju evakuacije oprema treba sadržavati nužne stvari - komplet odjeće i obuće za svakog člana obitelji te deku i vreću za spavanje. Među zalihama važno je imati pribor prve pomoći i propisane lijekove, baterijski radioaparat te baterijske svjetiljke, rezervne ključeve osobnog automobila, kreditne kartice te sredstva za osobnu higijenu. Svaki dom trebao bi imati detektor dima, a svi članovi obitelji trebali bi znati pružati prvu pomoć. U domu je važno znati gdje su najveći rizici te koji su prostori najsigurniji. Kako bi najmlađi članovi što bolje zapamtili savjete, njihovo znanje valjalo bi provjeriti svakih šest mjeseci. Vjesnik

...20:00 [ Komentari (0) ] Isprintaj

POGLAVARSTVO ODOBRILO ZAHTJEV DVD-a MAČE
[ # ]

MAČE

Mačansko poglavarstvo na ovotjednoj je sjednici prihvatilo ponudu tvrtke “IPZ UNIPROJEKT TERRA” iz Zagreba za izradu plana gospodarenja otpadom na području općine Mače. Riječ je o zakonskoj obavezi za koju će se iz općinskog proračuna izdvojiti 20.000 kuna plus PDV.

Poglavarstvo je na istoj sjednici razmotrilo zahtjev DVD-a Mače za dodjelu garažnog prostora i dvorišta na korištenje. Kako se navodi u zahtjevu, postojeći garažni prostor je premali i otežava brzi izlazak vatrogasaca na intervencije s vozilima, a i mladi vatrogasci nemaju adekvatni prostor za održavanje vježbi. Poglavarstvo je odlučilo udovoljiti mjesnom DVD-u te će uputiti općinskom vijeću na usvajanje plan korištenja općinskih nekretnina, kojime će se riješiti i zahtjev mačanskih vatrogasaca.

...16:58 [ Komentari (0) ] Isprintaj

PRIMAT DVD-u SVETA MARIJA
[ # ]

DONJI VIDOVEC
Piše: Mladen Grubić

U Donjem Vidovcu su sumirani rezultati godišnjeg bodovanja rada vatrogasaca Vatrogasne zajednice područja općina Kotoriba, Donja Dubrava, Donji Vidovec i Sveta Marija. Tijekom prijepodneva tročlano povjerenstvo u sastavu: Zlatko Orsag, predsjednik VZ-a Međimurske županije, Andreas Lisjak, predsjednik Vatrogasne zajednice spomenutih općina, i Stanislav Vugrinčić, zapovjednik, obišli su DVD- a tih sredina uključivši i DVD Donji Mihaljevec iz sastava Općine Sveta Marija.

Za rad u protekloj godini najboljima su ocijenjeni vatrogasci DVD-a Sveta Marija s 3.292 boda. Slijede vatrogasci Donje Dubrave koji su skupili 3.042, a potom Kotoripčani sa sakupljenih 2.242 boda. Slijedi DVD Donji Vidovec koji je prikupio 1.335 bodova i na kraju su tu Donjomihaljevčani kojima je pripalo 929 bodova. Lani su na tom području bili najbolji vatrogasci DVD-a Donja Dubrava koji su bili i županijski prvaci. List Međimurje

...16:00 [ Komentari (0) ] Isprintaj

POŽAR RADIONE ZA IZRADU PVC STOLARIJE
[ # ]

LJUBLJANA

U Stični je nešto iza 22 sati došlo do požara kotlovnice u radionici za izradu PVC stolarije. VIDEO Sve je počelo kada se prolilo lož ulje iz plastične cisterne a vatra došla u radionu. Brzim dolaskom vatrogasaca požar je ugašen . Nakon gašenja prišlo se čišćenju i vađenju drvenog poda te pretakanju oko 200 litara lož ulja. U požaru je potpuno izgorjela kotlovnica, dok je u radioni najviše štete napravljeno na elektro instalacijama. Srećom strojevi za izradu PVC stolarije ostali su neoštećeni. Po prvim nestručnim procjenama šteta je oko 500.000 eura. 24ur

...15:16 [ Komentari (0) ] Isprintaj

DJEVOJČICE ZAPALILE KUĆU
[ # ]

BUGOJNO

Zapaljene listove papira bacile u ormar s odjećom koji je nedugo nakon toga planuo...

U bugojanskom naselju Poljice u obiteljskoj kući Junuza Milanovića izbio je požar koji, osim materijalne štete, nije izazvao druge posljedice.Požar su izazvale dvije petogodišnje djevojčice tako što su zapaljene listove papira bacile u ormar s odjećom koji je nedugo nakon toga planuo.

Zahvaljujući brzoj intervenciji vatrogasaca i susjedima koji su pritekli u pomoć Milanovićima spriječeno je širenje vatre u druge dijelove kuće.U požaru je potpuno uništena soba u kojoj su se djevojčice igrale i dio krovne konstrukcije.
opširnije

...15:07 [ Komentari (0) ] Isprintaj

VATRA U POTPUNOSTI UNIŠTILA ČETIRI STANA
[ # ]

BRČKO

Na kući u izbjegličkom naselju Prutače kod Brčkog u jedan sat iza ponoći izbio je požar. Uprkos brzoj intervenciji Profesionalne vatrogasne jedinice Brčko Distrikta, vatra je uništila sva četiri stana.

Zahvaljujući prisebnosti Šemse Bahor, koja je na vrijeme osjetila dim i zajedno sa Smailom Toskićem, u čijem se stanu pojavio požar, razbudila susjede koji su na vrijeme napustili stanove, niko od 13 stanara nije ozljeđen.

- Osjetila sam dim i odmah probudila sina i moje ukućane, a zatim sam lupala na sva vrata i tako uspjela podići i ostale iz sna jer je bilo gluho doba noći. Svi su na vrijeme izašli. Vatra, nošena vjetrom, brzo je zahvatila cijelu zgradu u kojoj je puno lamperije, kazala nam je Šemsa Bahor, kojoj je od svega što je imala ostala samo pidžama u kojoj je uspjela izaći na ulicu.

U višesatnoj borbi s vatrom vatrogasci su uspjeli spriječiti širenje požara na zgrade koje su povezane jedna sa drugom, a stanari, prokisli i u pidžamama, čekali su tokom prijepodneva da se neko od zvaničnika lokalne vlasti i nadležnih institucija Brčko Distrikta pojavi i ponudi im bilo kakvu pomoć.

- Mi smo i bukvalno gladni jer u stanovima nije ostalo ništa, a s obzirom da smo gotovo svi socijalni slučajevi, nemamo ni novca na zalihama. Očekujemo od vlade da se pobrine za nas, da nas izbavi iz ove katastrofe i bijede u kojoj smo živjeli i bez ove tragedije, kazala je Bahor.

Očevid, koji je obavljen tokom dana, treba da utvrdi uzrok požara, a u Odjelu Vlade Brčko Distrikta za izbjeglice, raseljena lica i stambena pitanja, potvrdili su da će svim obiteljima biti osiguran novi alternativni smještaj u slobodnim stanovima istog naselja. Dnevni avaz

...14:16 [ Komentari (0) ] Isprintaj

VINKOVIĆA OPTUŽUJU ZA LAŽIRANJE VATROGASNIH DOKUMENATA
[ # ]

ĐAKOVO

Optužbama da je bivši đakovački gradonačelnik Zoran Vinković lažirao, odnosno krivotvorio službenu dokumentaciju na temelju kojih je iz programa Vlade Republike hrvatske Dobrovoljnoj vatrogasnoj udruzi Energi dodijeljeno navalno vozilo vrijedno 3,7 milijuna kuna, nastavljen je verbalni rat između aktualnih i bivših gradskih dužnosnika.

Gradonačelnik Ante Raspudić optužuje svog prethodnika da je u spornim dokumentima, odnosno upitnicima koji su poslani nadležnim državnim institucijama i tijelima i Planu gašenja za Grad Đakovo, DVU Energu naveo kao središnju vatrogasnu postrojbu, iako ona to nije po izvornim dokumentima.Gradonačelnik Raspudić tvrdi da je bivše Gradsko poglavarstvo mijenjalo i svoje odluke kako bi se pogodovalo DVU Energi, a da nikada nije potpisan najavljivani ugovor da će Energa sudjelovati u sufinanciranju nabavke vozila.

Značajnim sredstvima đakovačkih građana plaćene su privatne zabave bivšeg gradonačelnika koje se događaju na Nogometnom klubu Đakovo i u privatnim prostorijama DVU Energe, konstatirao je gradonačelnik Raspudić, a s tim u vezi dogradonačelnik Ivan Sučić iznio je i podatak da 500 tisuća kuna, koliko je bivši gradonačelnik dodijelio NK Đakovu, nije utrošeno namjenski. "Došlo je vrijeme da se razbije fama o bivšem gradoanečlniku kao poštenom koji vozi Yugo, jer je on svojim neradom, zajedno sa članovima Poglavarstva, oštetio gradski proračun za nekoliko stotina tisuća kuna. Javnost to mora znati", rekao je Sučić.

Predsjednik Gradskog vijeća Ivan Pološki odbacio je Vinkovićevo obrazloženje o utrošku sredstava za prehranu na Đakovačkim vezovima, a iznio je i nove optužbe koje, kako je rekao, svjedoče o netransparetnom trošenju, "možda i za privatne zabave koje organizira u ugostiteljskom objektu na stadionu NK Đakovo".

Prozvani bivši gradonačelnik Zoran Vinković optužbe naziva lovom na vještice kojem su čelnici gradske vlasti pribjegli u nedostatku vlastitih projekata i ideja. Tvrdi da su vatrogasna vozila nabavljena u skladu s potrebnim dokumentima i ugovorima s Vladom Republike Hrvatske. Pozvao je nadležne institucije da provjere sve dokumente, ali i da konačno počnu raditi svoj posao kada je u pitanju neplaćanje dugova prema državi od strane aktualnih vlastrodržaca u gradu.

Za Vinkovića nije sporna ni odluka o središnjoj vatrogasnoj postrojbi koju, kako je rekao, nije htio mijenjati iako smatra da mogu postojati dvije središnje vatrogasne postrojbe.Cilj ovih optužbi je prikazati bivšu gradsku vlast kriminalnom, no ništa takvo se nije dogodilo u proteklih sedam i pol godina, tvrdi Vinković.Bivši gradonačelnik odbacio je i optužbe o privatnim zabavama istaknuviši kako on svoje prijateljstvo veže uz ljude, a ne uz političke stranke, te da ga ne zanima gdje je i na čiji račun Raspudić išao na medeni mjesec.
Vinković je odbacio i optužbe o nenamjenskom trošenju sredstava doznačenih sportskim klubovima, odnosno Nogometnom klubu Đakovo. Iza tih odluka stoji Poglavarstvo, sredstva su utrošena u obnovu stadiona, a klubovi su utrošak dužni dokumentirati u svom izvješću, zaključuje Vinković. radio Đakovo

VEZANE VIJESTI
Novi sukob zbog DVU Energe

19.01.2009. ...15:00 [ Komentari (0) ] Isprintaj

GORJELA GARAŽA PROMETNE POLICIJE MARIBOR
[ # ]

MARIBOR

Jutros u 08:29 sati regionalni centar za obavještavanje dobio dojavu od OKC PU Maribor kako iz garažnih prostorija prometne policije Maribor u Ptujskoj cesti izlazi gust dim. Regionalni centar odmah je na teren poslao profesionalnu postrojbu Maribor te dobrovoljna društva Brezje i Pobrežje koji su došavši na mjesto intervencije požar i ugasili.

Požar se dogodio u garažnim prostorijama veličine 30x20 metara gdje je vatra uništila tri motora, osam ih je oštećeno te jedno osobno vozilo i motorni čamac.Djelomično je nagorena i konstrukcija objekta, uništena su četiri prozora i dvoja vrata. Materijalna šteta je neutvrđena a uzrok požara znat će se nakon očevida. Gasilci

...14:30 [ Komentari (0) ] Isprintaj

PROTIV LAŽNIH POZIVA NA 93 KAZNENIM PRIJAVAMA
[ # ]

KOPRIVNICA

Koprivnički su profesionalni vatrogasci zbrojili što su prošle godine radili te kolika je šteta nastala zbog nepažnje i elementarnih nepogoda. Na teren su izašli 219 puta, od čega najčešće, 63 puta, radi tehničkih intervencija. Vatru na otvorenom prostoru gasili su 37 puta te ugasili 15 požara koje su izazvali neispravne peći i dimnjaci. Ugasili su i 23 požara na stambenim, gospodarskim i industrijskim objektima tri požara vozila i druge poslove

Koprivnički su profesionalni vatrogasci zbrojili što su prošle godine radili te kolika je šteta nastala zbog nepažnje i elementarnih nepogoda. Na teren su izašli 219 puta, od čega najčešće, 63 puta, radi tehničkih intervencija. Vatru na otvorenom prostoru gasili su 37 puta te ugasili 15 požara koje su izazvali neispravne peći i dimnjaci. Ugasili su i 23 požara na stambenim, gospodarskim i industrijskim objektima tri požara vozila i druge poslove, kazao je prvi čovjek Javne vatrogasne postrojbe Koprivnica Slavko Tucaković i ocijenio kako je profesionalnim vatrogascima bilo lani:

- 2008. je bila godina s puno posla, godina koju je obilježilo velika vježba na području Republike Mađarske u kojoj su naši ljudi bili u središtu pozornosti i godina tijekom koje smo odradili veliki dio posla na priobalju. Isto tako, lani smo se „borili“ s rješavanjem financijskih problema, a prije svega s naplatom posla odrađenog na priobalju. U svim je intervencijama sudjelovalo 449 profesionalnih vatrogasaca i 167 članova DVD-a.

Tucaković je naglasio da je prošle godine bilo i sedam lažnih poziva na broj 93 te da je jedan od njih završio sudskim postupkom protiv dva počinitelja koji su vatrogasce nepotrebno zvali u Golu:
- Kaznena prijava je išla protiv njih i da ne idu u zatvor platili su štetu koju je pretrpjela JVP. Svaki je platio po 560 kuna i u buduće će ići prijave protiv svih koji lažno zovu broj 93, kako bi ih se sudski procesuiralo te novčano kaznilo, s time da sankcija može biti i odlazak iza rešetaka.

Požari i drugi uzročnici su lani na požarnom području Koprivnica uzrokovali 740 tisuća kuna materijalne štete, od čega na području grada više od 570 tisuća. Od lokalnih uprava najviše štete je pretrpjela općina Drnje, 66 tisuća kuna, a najmanje općina Sokolovac – šest tisuća kuna. Na požarnom području Đurđevac bilo je 333 intervencija i 540 tisuća kuna materijalne štete, a na požarnom području Križevci 121 izlazak profesionalnih vatrogasaca na teren te 136 tisuća kuna štete. radio Koprivnica

...14:00 [ Komentari (0) ] Isprintaj

URUŠAVANJE CRKVE U BRAZILU
[ # ]

SAO PAOLO

Najmanje je sedam osoba poginulo, a više od 50 ih ostalo je zatrpano nakon što se na njih u nedjelju srušio krov evangelističke crkve u Sao Paolu, izvijestili su vatrogasci. VIDEO

Uzrok urušavanja krova još uvijek je nepoznat, a neimenovani dužnosnik Reutersu je izjavio da bi potraga za unesrećenima mogla trajati danima. Jedan internetski portal objavio je izjave vatrogasnih dužnosnika koji tvrde da je u trenutku rušenja krova na bogoslužju u Crkvi ponovnog rođenja u Kristu bilo između 400 i 500 ljudi, no Crkva je taj podatak demantirala priopćenjem, u kojem tvrdi da je na bogoslužju bilo 60-ak vjernika. VIDEO

Crkva ponovnog rođenja u Kristu jedna je od najvećih među stotinama evangeličkih crkvi u Brazilu, a među njezinim sljedbenicima je i poznati brazilski nogometaš Kaka, koji se u toj crkvi i vjenčao u prosincu 2005. Crkvu je 1986. osnovao bračni par Estevam i Sonia Hernandes, koji su lani završili u zatvoru u Miamiu jer su preko granice pokušali prokrijumčariti veću svotu novca. SAD je odbila njihovo izručenje Brazilu, koji im sudi za pranje novca. Dnevnik.hr

...11:44 [ Komentari (0) ] Isprintaj

ZBOG NEISPRAVNOG DIMNJAKA DOŠLO DO POŽARA KROVIŠTA
[ # ]

GORJANSKO

U petak uveče oko 40 vatrogasaca iz Komna i Sežane gasilo krovište u plamenu u Gorjanskem kod Komna. Pretpostavlja se da je do požara došlo zbog neodržavanog dimnjaka.

Dobrovoljni vatrogasci i njihovi kolege iz profesionalne brigade Sežana su u petak ,nekoliko minuta prije 20 sati dobili obavijest kako gori kuća u Gorjanskem.Zapovjednik PGD Komen Marko Adamič kazao je da je izgorjela nadstrešnica kuće a uzrok je slabo održavanje dimnjaka koji se zapalio i prouzročio da se požar proširi.Zbog brze intervencije dobrovoljnih vatrogasaca iz Komna i profesionalnih iz Sežane spriječeno je njegovo daljnje širenje. primorske novice




...06:03 [ Komentari (0) ] Isprintaj

POŽAR DIMNJAKA U BREZJU
[ # ]

BREZJE
Piše: Damir Marenić

Nešto prije 18 sati svetonedeljski vatrogasci dobili dojavu o požaru dimnjaka u Trešnjevačkoj ulici u Brezju. Dolaskom na mjesto intervencije utvrđeno da je zbog velike količine užarene čađi te neodržavanja dimnjaka došlo do zapaljenje istog. Kolika je temperatura bila na vratašcima govori podatak da su usljed velike temperature izbačena iz ležišta .Svetonedeljski vatrogasci prigušivanjem a zatim i njegovim detaljnjim čišćenjem nakon dva sata stavili dimnjak u normalu. SLIKE

Od vlasnika kuće gospodina Paravca doznali smo da su bili iz dimnjačarske službe prije zime ali izgleda da nisu obavili svoj posao kako treba. Sreća je bila u tome što je na vrijeme uočen požar na dimnjaku jer u kući stanuje i dvoje starijih bolesnih ljudi i nećemo ni zamisliti što bi bilo da su bili sami u kući. Osim vatrogasaca DVD Sveta Nedelja na intervenciju izašli i vatrogasci JVP Samobor koji su se vratili u postaju pošto su utvrdili da je sve bilo pod kontrolom od strane DVD-a.

18.01.2009. ...21:04 [ Komentari (0) ] Isprintaj

POŽAR U DIDIČEVOJ ULICI
[ # ]

BEOGRAD

U zgradi na uglu Ulica Cvijićeve i Ljube Didića u Beogradu, izbio je požar u kome nije bilo ozljeđenih, a vatrogasne ekipe spriječile su širenje vatre.

Uzroci požara za sada nisu poznati. Kada su vatrogasci stigli, jednu sobu u stanu je već zahvatila vatra, a plamen se širio i na druge prostorije.Stan od sedamdeset kvadrata je ubrzo bio ispunjen dimom.Vatrogasci ne mogu sa sigurnošću kazati kako se zapalio stan u kojem, srećom, u trenutku požara nije bilo nikog, ali već sada postoje neke indicije.

“Još točno ne znamo, ali vidio sam da je tamo kalijeva peć. Pored nje je bio krevet, požar je uhvatio krevet na kome su bili madrac, i neke deke. Odatle je krenuo požar. Što se točno zapalilo, to ne mogu da vam kažem”, rekao je Željo Čavić, zapovjednik odjeljenja Vatrogasne brigade Zvezdara.Svjedoci kažu da su vidjeli kako se gust crni dim probija kroz terasu stana.Dim je primjećen i na vrhu zgrade, pa se mnogima učinilo da je požar zahvatio cijeli kat.

“Pošto je moj automobil parkiran tu, sišao sam da ga maknem, da bi vatrogasci mogli priči što bliže, i tada vidim dim na prvom katu, vidim dim i na drugom katu, a odakle dim na krovu, to stvarno ne znam. Vatrogasci su rekli da nema ozljeđenih”, ispričao je očevidac.Susjedi kažu da ovo nije prvi put da se zapali stan u ovoj zgradi u kojoj ne postoji centralno grijanje.U Beogradu poseban problem tokom zime su zgrade koje nisu priključene na centralno grijanje.Zbog toga, vatrogasci apeliraju na vlasnike takvih stanova na kvalitet svoji elektro instalacija, ili na plamen ukoliko se griju na čvrsto gorivo. B92

...18:36 [ Komentari (0) ] Isprintaj

I USAMLJENE DJEVOJKE ZOVU VATROGASCE
[ # ]

SARAJEVO

Stariji kojima su djeca otišla povjeravaju im svoje životne drame **** Spašavaju i kućne ljubimce**** A bogami ima poziva za izlazak

Telefonski broj 123 građani više ne pozivaju samo kako bi dojavili požar, već kako bi s nekim i popričali. Naime, ovaj "vatrogasni" broj sve češće biraju usamljene osobe koje traže nekoga da im razgovorom uljepša dan.

- Ljudi nas često pozivaju, mole da ne prekidamo vezu i da razgovaramo s njima jer su usamljeni. To su pretežno starije osobe čija su djeca otišla i koji nam povjeravaju svoje najintimnije drame. Mi ih slušamo, ali čim se pojavi neka intervencija, takve pozive prekidamo - otkriva nam Davorin Katavić, zapovjednik čete veze Profesionalne vatrogasne brigade KS, kakvi neobični pozivi postoje. Pošto su oni kolektiv sačinjen od muškaraca, povjerava nam Katavić, imaju i mnogo poziva upućenih od suprotnog spola.

- Usamljene djevojke nas zovu i mole da izađu s nekim od naših kolega - priča Katavić i kroz smijeh dodaje da ne može reći da li je takvih izlazaka i bilo, jer je to privatna stvar.Građani vatrogasce zovu i radi spašavanja kućnih ljubimaca. Osim nedavnog spašavanja psa iz Miljacke, u zadnje dvije godine imali su četiri slične intervencije. Tokom jedne od njih spašavali su mačku sa krova zgrade u ulici Maršala Tita.Na kraju, apelira građanima da ne zovu bez potrebe, jer ako je linija zauzeta, to može ometati intervencije. Dnevni avaz

...13:23 [ Komentari (0) ] Isprintaj

PREMINULA ŽRTVA NOVOGODIŠNJEG POŽARA KOJU JE IZVUKAO VATROGASACA
[ # ]

VELIKA LUDINA

Dragutin Kolouvek iz Velike Ludine preminuo je danas u Traumatološkoj bolnici u Zagrebu, tri tjedna nakon što je stradao u požaru koji je progutao njegovu trošnu kuću, javila je PU sisako-moslavačka.

Podsjetimo, ozljede opasne po život zadobio je 55-godišnjak iz Velike Ludine, koji je božićnu noć upotpunio zapalivši cigaretu u opruženom položaju na krevetu. Naime, vlasnik kuće je stradao u požaru do kojeg je došlo oko 3 sata zbog žara koji je pao na posteljinu.Iz požara ga je izvukao prolaznik na putu na posao, koji je, igrom slučaja, profesionalni vatrogasac zaposlen u susjednom mjestu.Živio je sam i bio je nezaposlen, no mještani su nakon nesreće ispričali kako im je često priskakao u pomoć, s obzirom da su mu razni zanati išli od ruke.

Vatra koja je zahvatila plahte i deke nedugo nakon toga se proširila na drugu gorivu stolariju u kući, koja je nažalost bila drvena, pa je objekat u potpunosti izgorio. S opožarenom kućom koja se pretvorila u veliki krijes borili su se pripadnici DVD-a Velika Ludina i Vedrenjak, a vatru su savladali oko 5 sati. Index


...10:18 [ Komentari (0) ] Isprintaj

U POSJETU DVD GOLA
[ # ]

GOLA

U Prekodravskom mjestu Gola Dobrovoljno vatrogasno društvo utkano je u povijest mjesta, a utemeljeno je na sastanku uglednih mještana davne 1891. godine, točnije 1. listopada.

Za prvog vojvodu izabran je Golski bankar Aleksandar Salaj, a za predsjednika Pavao Šavor Golski načelnik. O ovom povijesnom događaju svjedoči originalni zapisnik iz toga doba, koji se nalazi u prostorima DVD Gola, gdje smo razgovarali sa prvim čovjekom društva predsjednikom Stanislavom Salajem i njegovim suradnicima. Među njima i sa tajnikom s najdužim stažem u vatrogastvu Županije Ivicom Blažekovićem (tajnik je neprekidno od 1972. godine). Društvo je aktivno radilo tokom svih godina burne povijesti pa je tako poslije Prvog Svjetskog rata 1927. godine barjak društva blagoslovio velečasni Poštenik iz Varaždina. Zanimljivo da neki sakralni spomenici u Goli datiraju iz vremena prije osnutka DVD-a, a to je kapelica svetog Florijana izgrađena 1868. godine u kojoj se do nedavna služila sveta misa prilikom obilježavanja Dana Vatrogastva - Dan svetog Florijana zaštitnika vatrogastva, a sada se mise održavaju u župnoj crkvi sveta Tri Kralja u Goli.

- U našem voznom parku nalaze se dvije kompletno opremljene stare cisterne, traktorska cisterna, motorna pumpa, imamo i zadovoljavajuću osobnu vatrogasnu opremu i ostalu opremu. Nedavno smo obnovili prostore našeg doma. Ove godine na Vatrogasnim domovima u Goli i Ždali planira se izmijeniti krovišta za što je iz općinskog proračuna Općine Gola osigurano 60.000 kuna. To je jedan od prioriteta u planu rada našeg društva, istaknuo je Ivica Blažeković. Najveći problem društva je stari vozni park star više od pola stoljeća, koji bi trebali zamijeniti novim. No, to su planovi za daljnju budućnost ističu u društvu koje posebnu pažnju posvećuje operativnom radu i edukaciji članova kojih u ovom trenutku ima pedesetak. Tako je u planu rada za ovu godinu predviđeno održavanje nastave za dočasnike 1. klase, a planira se i osnivanje natjecateljske "A" ekipe koja bi predstavljala ovo društvo na brojnim vatrogasnim natjecanjima što do sada nije bio slučaj...... opširnije

17.01.2009. ...17:11 [ Komentari (0) ] Isprintaj

VELIKA MATERIJALNA ŠTETA U 2008
[ # ]

KOPRIVNICA

U 219 intervencija koliko je prošle 2008. godine imala Javna vatrogasna postrojba grada Koprivnice ukupna materijalna šteta bila je veća od 648.000 kuna, dok je postrojba imala troškove veće od 232 tisuće kuna.

Od ukupnog broja intervencija najviše otpada na tehničke intervencije ukupno 63, dok je požara na otvorenom prostoru bilo 37, ispumpavanja vode iz stambenih i inih objekata bilo je ukupno 36, te 15 požara peći i dimnjaka radi neispranosti. Zabilježeno je i 13 požara na stambenim objektima, sedam na gospodarskim, te tri na industrijskim objektima. Zapalila su se i tri vozila, te u četiri navrata i kontejneri i kante za smeće. U raznim tehničkim intervencijama djelatnici Javne vatrogasne postrojbe grada Koprivnice sudjelovali su 63 puta, a u prometnim nezgodama u četiri slučaja. Bilo je i sedam lažnih dojava.

Treba istaknuti da materijalna šteta u prošloj godini veća je od one u 2007. godini kada je ta suma bila nešto viša od 590 tisuća kuna, a troškovi postrojbe 215 tisuća kuna. - Najveća materijalna šteta zabilježena unazad osam godina bila je u 2003. godini i ona je iznosila više od 748 tisuća kuna, a naša Javna postrojba grada imale je više od 126 tisuća kuna troškova, bilo je manje intervencija, točnije samo 153, rekao nam je zapovjednik JVP Koprivnica Slavko Tucaković. opširnije

...16:06 [ Komentari (0) ] Isprintaj

ZBOG UGLJIČNOG MONOKSIDA 13 LJUDI ZAVRŠILO U BOLNICI
[ # ]

LJUBLJANA

U Ilirskoj ulici 25 je jutros oko 5 sati došlo do požara stambene zgrade. Gorjelo je u podrumu i potkrovlju. Ubrzo su stigli vatrogasci i izvukli stanare ispred zgrade.Zbog prevelike koncetracije ugljičnog monoksida trinaestero ljudi odvedeno je u Klinički centar u Ljubljani. Po zadnjem izvješću svi primljeni su van životne opasnosti. VIDEO

Požar su ugasili ljubljanski vatrogasci. Zgrada je u požaru djelomično izgorjela.Uzrok požara za sada nije poznat ,a očevid je u tijeku. Po neslužbenim izjavama okolnih stanara jedan od uzroka mogao bi biti i ulazak beskučnika u podrumske prostorije koji su se sakrili od hladnoće te tom prilikom zapalili vatru kako bi se ugrijali. 24ur

...12:00 [ Komentari (0) ] Isprintaj

VODICE DOBIVAJU JAVNU VATROGASNU POSTROJBU
[ # ]

VODICE

Velika je vjerojatnost da Grad Vodice dobije ove godine Javnu vatrogasnu postrojbu. Premda su razmišljanja na državnoj razini do sada bila da se ne ide u daljnju profesionalizaciju vatrogastva, već da se poradi na jačanju dobrovoljnih društva, u slučaju Vodica odstupilo se od tog pravila zbog specifičnosti ove lokalne jedinice i kornatske tragedije, kazao nam je glavni vatrogasni zapovjednik Mladen Jurin o vodičkom zahtjevu za osvivanjem profesionalen vatrogasne jedinice.Konačnu odluku pak donijet će do kraja siječnja Državna uprava za zaštitu i spašavanje. Slobodna Dalmacija

16.01.2009. ...21:04 [ Komentari (0) ] Isprintaj

ZAPALIO SE AUTO PARKIRAN ISPRED BOLNICE
[ # ]

OSIJEK

Dim je počeo ulaziti i u hodnik bolnice. Vatru su prvo gasili zaštitari, a kasnije i vatrogasci. Nitko nije ozlijeđen

Naš djelatnik se dovezao do porte na Traumatologiji. Izašao je iz Peugeota 307 i ušao je u zgradu. Odjednom se auto zapalio. Dim je počeo ulaziti i na hodnik bolnice, priča naša čitateljica P.P. koja je fotografije snimila u petak ispred Kliničke bolnice Osijek.

- Iz vozila se dimilo još dok je bilo u vožnji, ali je vlasnik mislio da mu je prokuhao motor. Kada se zaustavilo pred bolnicom, shvatili su da je stvar ozbiljnija jer se osjetio miris paljevine. Naši su zaštitari uzeli aparate, izašli su van i počeli su gasiti vatru, a tu se našao i kontakt-policajac koji je pozvao vatrogasce. Da reakcija nije bila brza i stručno obavljena, moglo je doći do veće materijalne štete, pogotovo da se kojim slučajem zapalilo gorivo. Tada bi plamen možda zahvatio i bolnički objekt - kaže referent osiguranja KB-a Osijek Tihomir Gotić. U Javnoj vatrogasnoj postrojbi su rekli da je riječ o manjem požaru te da je gorio predio motora. 24 sata

...20:27 [ Komentari (0) ] Isprintaj

VATROGASCI REZALI LIM DA BI IZVUKLI VOZAČA
[ # ]

BALE

U stravičnom, izravnom sudaru kamiona i automobila na cesti Bale-Sošići, danas oko 15 sati, teško je ozlijeđen vozač automobila. Prema prvim informacijama 20-godišnji vozač G. B. zadobio je ozljede opasne po život i nalazi se u pulskoj bolnici.

Vatrogasci iz Rovinja i Bala su 20-tak minuta rezali lim 'opel corse' kako bi izvukli teško ozlijeđenog vozača. Morali su izrezati cijelo vozilo: vrata, krov i sjedala kako bi došli do mladića.

- Dobili smo dojavu u 14.56 sati. Iz rovinjske vatrogasne postrojbe na mjesto nesreće krenula su dva vatrogasna vozila i četiri vatrogasca, a pridružili su nam se i vatrogasci DVD Bale. Rezali smo kompletno vozilo, vrata, krov, sjedala, da uspijemo doći do teško ozlijeđenog vozača. Njega su već u 15.25 sati hitno prevezli u bolnicu - rekao je Vinko Debeljuh, voditelj rovinjskog vatrogasnog odjeljenja. Cesta Bale-Sošići zbog nesreće je bila zatvorena za promet pa se moglo voziti zaobilaznim pravcem preko Rovinja.

Vozač tegljača 'man' 40-godišnjak iz Ročkog polja je, iz još neutvrđenih razloga, prešao na suprotnu stranu ceste i direktno se sudario s corsom koja se, doslovno, zabila pod kamion.Do sudara je došlo kod uljare u Balama a na mjestu nesreće bio je, uz policiju i vatrogasce i istražni sudac Svetislav Vujić koji je naložio vještačenje vozila. Uzrok nesreće se još uvijek utvrđuje. Prometnica Bale-Sošići je ponovno otvorena za promet. barkun

...19:24 [ Komentari (0) ] Isprintaj

PRIMOPREDAJA VATROGASNIH VOZILA
[ # ]

GAREŠNICA

Vozni park garešničke Javne vatrogasne postrojbe bogatiji je za dva vozila. Vatrogasci planiraju i skoru nabavu još dvaju vozila za potrebe postrojbe. Ove bi godine trebala biti i garažirana u novom Vatrogasnom domu za koji je potpisan ugovor o izgradnji.

Ispred zgrade garešničke Javne vatrogasne postrojbe izvršena je primopredaja dvaju vatrogasnih vozila. Jedno je u Garešnicu stiglo iz programa Vlade, na koje se čekalo dvije godine, vrijedno 3,6 milijuna kuna. Od toga je pola iznosa platio grad iz proračuna, istaknuo je gradonačelnik Milan Sužnjević. Javnosti je predstavljeno još jedno vozilo koje sadrži ljestve, a koje će osim za vatrogasne intervencije poslužiti i u druge svrhe. Za njega je grad izdvojio još 350 000 kuna.

Vozila je posvetio garešnički župnik Srećko Marić. Nakon što je preuzeo ključeve vozila, zapovjednik Marijo Paluh, izjavio je kako je time započela obnova voznog parka postrojbe, koji će uskoro biti povećan za još dva, jednu autocisternu, te tehničko vozilo za intervencije šumskog i otvorenog prostora. Sva ta vozila do jeseni bi trebala biti garažirana u novom objektu Vatrogasnog doma. Nalazit će se u dvorištu iza već postojeće zgrade. Radovi će krenuti na proljeće, potvrdio je Zoran Jakupec, direktor daruvarske tvrtke "Akustik građenje", izvođača radova.

On je s garešničkim gradonačelnikom Milanom Sužnjevićem potpisao ugovor o izgradnji nove vatrogasne zgrade u Garešnici, vrijedne milijun i 100 tisuća kuna, koje će grad otplatiti. Sve nazočne u ime Bjelovarsko-bilogorske županije pozdravio je pročelnik za gospodarstvo Milan Biljan, te županijske Vatrogasne zajednice zapovjednik Željko Jambrek i predsjednik Đuro Petrić, koji je i predsjednik garešničke VZ. Krugoval

...18:00 [ Komentari (0) ] Isprintaj

VATROGASAC S ISPITOM
[ # ]

RADOBOJ

Ove nedjelje u Radoboju završava praktična i teoretska nastava za 25 polaznika iz programa Vatrogasac s ispitom. Nakon 70-ak nastavnih sati iz praktične i teoretske nastave, budući vatrogasci pred ispitnom komisijom Vatrogasne zajednice Krapinsko - zagorske županije pokazat će stečena znanja za djelovanje u požarnim i tehničkim intervencijama. Vatrogasna društva Krapina, Radoboj, Lepajci, Petrovsko, Škarićevo i Donja Šemnica dobit će tako nove mlade osposobljene članove koji su svoje slobodno vrijeme vikendom u protekla dva mjeseca iskoristili za stjecanje znanja i zvanja potrebnog čitavoj zajednici. Na ovom tečaju najviše polaznika bilo je iz DVD Krapina. radio Krapina


...16:29 [ Komentari (0) ] Isprintaj

U GRAČANICI GORJELO POTKROVLJE
[ # ]

GRAČANICA

Što bi mogao biti uzrok požara nitko ne zna, da li dimnjak ili neispravne električne instalacije, pokazat će očevid...

U potkrovlju kuće Mustafe Šabića u gračaničkom naselju Čiriš jučer ujutro buknuo je požar. Šestorica gračaničkih vatrogasaca iz Teritorijalne vatrogasne jedinice ubrzo su sa dva vozila stigli na mjesto događaja. Prema riječima zapovjednika TVJ Gračanica Dževdeta Čamdžića, požar je ubrzo stavljen pod kontrolu, a nakon pola sata vatra je ugašena.

- Osim vatrogasaca, u gašenju vatrene stihije pomogli su pripadnici Policijske stanice Gračanica, sa kojima imamo izvrsnu suradnju. Radnici Elektrodistribucije su u rekordnom roku isključili električnu energiju, a u pomoć su pritekle i brojni susjedi, pa se vatra nije proširila na ostali dio kuće i na susjedne objekte - rekao je Čamdžić.Vatrogasci su još neko vrijeme ostali dežurati kako se iz neke iskrice ne bi pojavio novi plamen. Što bi mogao biti uzrok požara niko ne zna, da li dimnjak ili neispravne električne instalacije, pokazat će očevid. Dnevni avaz

...14:10 [ Komentari (1) ] Isprintaj

RIJEČKIM VATROGASCIMA USPRKOS NISKIM TEMPERATURAMA PUNO POSLA
[ # ]

RIJEKA

Riječki vatrogasci sinoć su bili vrlo zaposleni. Nakon što su ugasili požar koji je izbio na ribarskom brodu oko 19 sati, prebacili su se na drvenu baraku koju je vatra zahvatila usred noći.

Požar na ribarskom brodu "Nautica" izbio je u potpalublju, a Riječka vatrogasna postrojba uspjela je ugasiti vatru prije nego je došlo do veće štete. Procjenjuje se da materijalna šteta na brodu iznosi oko tisuću kuna.

Nekoliko sati kasnije vatra je zahvatila i oko pet metara drva za ogrjev i drugih predmeta ispred barake u naselju Pehlin u Rijeci. Materijalna šteta koju je pretrpio 21-godišnji vlasnik barake procijenjena je na pet tisuća kuna. Index

15.01.2009. ...17:41 [ Komentari (0) ] Isprintaj

POLICIJI DVA NOVA VODENA TOPA
[ # ]

ZAGREB

Na Policijskoj je akademiji jučer, 14. siječnja, održana prezentacija dvaju novih višenamjenskih policijsko-vatrogasnih vozila – vodenih topova modela CVT-6000, nabavljenih za potrebe Interventne jedinice policije Policijske uprave zagrebačke. Riječ je o suvremenim vozilima koja svojim tehničko-taktičkim karakteristikama, ugrađenom policijskom i vatrogasnom tehnikom i opremom posljednje generacije mogu unaprijediti postupanje hrvatske policije, kao i pružiti dodatnu podršku u prevenciji i gašenju požara.

Naime, Ministarstvo unutarnjih poslova dosad je raspolagalo dvama vozilima s vodenim topovima proizvedenim osamdesetih godina prošlog stoljeća. Ta vozila zbog starosti, stalnih kvarova, skupih servisa i poteškoća u uporabi već duže vrijeme nisu udovoljavala operativnim potrebama policije. Stoga se Ministarstvo unutarnjih poslova, polazeći od činjenice da interventna policija, između ostalog, aktivno i uspješno surađuje s vatrogasnim postrojbama u cijeloj Hrvatskoj radi prevencije i gašenja požara, posebice tijekom turističke sezone, obratilo za financijsku pomoć Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Na taj je način MUP dobio dva nova specijalna vatrogasna vozila, čiju je nabavu sufinancirao navedeni Fond u iznosu od 11.000,000 kuna.

U konstrukcijskom smislu, novonabavljena vozila su auto-cisterne sa spremnikom vode kapaciteta 5 700 litara, u koji je integriran i spremnik od 200 litara za univerzalno pjenilo, koje povećava učinkovitost gašenja požara uz manju količinu vode. Osim toga, vozila su opremljena i s dva manja spremnika, za suzavac i pigment boje, a na podvozju su nadograđena s dvije osovine i integralnim pogonom,
što omogućuje bolju mobilnost u urbanim sredinama i uskim prosjecima. Na krovu kabine nalaze se dva „topa“ (krovna monitora) koji ispaljuju vodu pod pritiskom, a doseg mlaza je veći od 50 metara. „Topovima“ se može upravljati pojedinačno i sinkronizirano, a svaki „top“ može ispaljivati: samo vodu, vodu sa suzavcem ili vodu s bojom. Kompletna nadogradnja vozila izvedena je glatkim zaobljenim površinama, što onemogućuje penjanje na vozilo i eventualno zadržavanje zapaljive tekućine.Opisane zaštitne sustave moguće je koristiti isključivo po odobrenju zapovjednika vozila koji sva postupanja nadzire i odobrava na kontrolnoj ploči i provodi postupak video-nadzora dvjema kamerama.

Jučerašnjoj prezentaciji novonabavljenih vozila prisustvovali su i zamjenik glavnog ravnatelja policije Dražen Vitez, načelnik Ureda ravnatelja policije Krunoslav Borovec, načelnik Uprave policije Zoran Ničeno te predstavnici Interventne jedinice policije.Vodeni topovi modela CVT-6000 mogu se upotrebljavati za gašenje požara, uspostavu javnog reda i mira uporabom mlazova vode kod potiskivanja skupine, opskrbu pitkom vodom te uklanjanje prepreka na cestama. MUP

...16:51 [ Komentari (1) ] Isprintaj

VATROGASCI UKLONILI OPASNU LEDENICU
[ # ]

BEOGRAD

Ledenica dugačka preko jednog metra „krasila” je krov zgrade u Ulici starine Novaka 6, dok je sinoć, po pozivu jedne od stanarki, nije uklonila vatrogasna ekipa.

U Vatrogasnoj službi kažu da su za skidanje ledenica zaduženi samo u ekstremnim situacijama, to jest kad one narastu do opasnih dimenzija.Od početka ove godine, ovo je prva intervencija ovog tipa, ali se ranijih zima događalo da vatrogasci skidaju i duže primjerke „ledenih ukrasa”.

Voda koja se sliva sa spoljnih komponenti klima uređaja najčešći je uzročnik stvaranja dugih ledenica, jer na niskim temperaturama trenutno smrzne. Ipak, uprkos tome što ledenice obično ne dočekaju da narastu do dužine vrijedne pažnje, neophodan je oprez prilikom prolaska pored zgrada jer mogu izazvati ozbiljne ozljede. Blic

...16:00 [ Komentari (0) ] Isprintaj

VATRENA KLOPKA:VATROGASCI SPASILI ŽENU U ZADNJI ČAS
[ # ]

ORIOVAC
Piše: Sanja Rapaić

U požaru koji je oko 11 sati izbio u stanu u stambenoj zgradi u mjestu Oriovac nedaleko od Slavonskog Broda umalo je izgorjela čitava trokatnica, a staricu, koja je ostala na trećem katu zgrade, zatočena vatrom i dimom, u posljednji su trenutak uspjeli spasiti vatrogasci. Požar je zahvatio i stan majke jednog od vatrogasaca koji se, zajedno sa svojim kolegama, gotovo 2 i pol sata borio s vatrenom stihijom.

U požaru koji je oko 11 sati izbio u stanu u stambenoj zgradi u mjestu Oriovac nedaleko od Slavonskog Broda umalo je izgorjela čitava trokatnica, a staricu, koja je ostala na trećem katu zgrade, zatočena vatrom i dimom, u posljednji su trenutak uspjeli spasiti vatrogasci. Požar je zahvatio i stan majke jednog od vatrogasaca koji se, zajedno sa svojim kolegama, gotovo 2 i pol sata borio s vatrenom stihijom.

"Stan u kojem sam odrastao gorio je pred mojim očima, srećom moja majka tada nije bila u stanu. Oštećen nam je hodnik i uništen dobar dio namještaja", kaže vatrogasac Vladimir Jurić, pripadnik DVD-a Oriovac. Na teren je u četiri vatrogasna vozila izašlo oko 25 vatrogasaca DVD-a Oriovac, Lužani i Brodski Stupnik, te JVP iz Slavonskog Broda. Požar koji je buknuo nešto iza 11 sati, uspjeli su ukrotiti oko 13 sati i 20 minuta. Kako neslužbeno doznajemo, požar je izbio u stanu Stjepana Aralića kojim se koristi podstanar koji je u vrijeme kada je vatra planula bio na poslu. Utvrđeno je da je požar uzrokovao kratki spoj na produžnom kabelu. Stan na drugom katu u kojem je požar planuo u potpunosti je izgorio, a materijalna šteta je ogromna.

"Požar je opasno prijetio susjednim stanovima, popucali su prozori na stanovima na trećem katu, a život starice koja je ostala zarobljena u stanu iznad stana koji je gorio, bio je ozbiljno ugrožen. Srećom vatrogasci su se uspjeli probiti do nje koristeći dišnu opremu, te su je u posljednji trenutak spasili od gušenja dimom. Bila je u šoku, nadisala se dima, ali sada je njeno stanje stabilno pa je sve na sreću prošlo bez žrtava", rekao je za Index.hr Stjepan Županić, županijski vatrogasni zapovjednik za Brodsko-posavsku županiju Index.hr

...15:55 [ Komentari (0) ] Isprintaj

IZ ZGRADE OTUĐENI VATROGASNI APARATI
[ # ]

NOVI SAD

Pri gašenju požara u višekatnici u Ulici Slobodana Jovanovića 32, gdje je izbio požar zbog pogreške radnika „Stana“ koji su brenerom htjeli odlediti vodovodne cijevi, vatrogasci su mogli da koriste i hidrante u zgradi. Ali, prema posljednjoj kontroli poduzeća nespretnih majstora, mogućnost da se posluže protupožarnom opremom stanari i vatrogasci imaju tek u svakoj 10 zgradi u gradu, pošto je u 90 posto njih ili uopće nema, ili je nepotpuna, zastarjela i godinama nije servisirana.


Većina Novosađana, iako su direktno odgovorni i za svoju sigurnost i za održavanje protupožarne opreme, misli da to nije njihova briga. Zakonske propise o zaštiti od požara, koji obavezuju stanare da održavaju instalacije i aparate za gašenje požara u ispravnom stanju, a požarna stepeništa i protupožarne puteve funkcionalnim, u većini zgrada nitko ne poštuje. Isti zakon predviđa i kazne od 5.000 do 10.000 dinara za predsjednike skupštine stanara, a za poduzeća od 50.000 do milijun dinara. U Novom Sadu, kako „Blic“ nezvanično saznaje, ovakva kazna godinama nije naplaćena.

- U stare zgrade izlazimo samo po pozivu vlasnika stanova ili predsjednika Skupštine stanara, koji ukazuju na neki problem. U takvim slučajevima inspektor zapisnikom konstatira stanje, daje prijedlog mjera i rokova da se nedostaci otklone, na osnovu kojih se donosi odgovarajuće rješenje. Kontrolnim inspekcijskim pregledom, posle pravovaljanosti rješenja, konstatira se da li je sve urađeno onako kako je naloženo i ukoliko nije slijedi prekršajna prijava - objasnio je Dušan Mišković, policijski savjetnik i načelnik odjeljenja za zaštitu i spašavanje u sastavu MUP-u Srbije.
Do požara u stambenim zgradama, prema Miškovićevim riječima, dolazi zbog neispravnih električnih instalacija ili nestručno razvedene instalacije za struju u podrumima i na tavanima.
Požari u stanovima najčešće budu izazvani korištenjem nekvalitetnih produžnih kablova, ali i neisključena ringla na štednjaku ili grijalica.

- Da bi se smanjio rizik od nastanka i širenja požara, skupštine stanara trebale bi nabaviti aparate za gašenje početnih požara i da ih servisiraju u skladu s uputstvom proizvođača, da nabave opremu koja nedostaje u hidrantskim ormarićima i ispitaju protok i pritisak vode u hidrantskoj mreži. Opremu treba tako razmjestiti da uvijek bude dostupna za upotrebu i treba naći optimalno rješenje da bude zaštićena od krađe - istakao je Mišković.

Otežan pristup vatri, u kombinaciji sa neispravnom ili nepostojećom opremom u zgradama, povećavaju rizik na maksimum. I pored toga, malobrojni Novosađani su zainteresirani da porade na sigurnosti zgrada u kojima žive.

- Ne bi mi bio problem da dam novac za nabavku protupožarnih aparata i ostale opreme, kada bi mi neko garantirao da ih već narednog dana neće ukrasti i preprodati - kaže Boris Kovačević sa Limana IV. U njegovoj osmokatnici, aparati za gašenje požara su davno pokradeni, a crijeva za vodu ispucala od starosti.

Poseban problem sa kojim se novosadski vatrogasci sreću u višekatnicama u kojima su zakrčena stepeništa, prolazi i evakuacijski putevi. U većini hodnika mogu se vidjeti komadi namještaja, žardinjere, neispravni štednjaci ili frižideri koje stanari izbace u hodnik zbog nedostatka prostora u stanu. Još gore je u zajedničkim prostorijama i podrumima, natrpanim otpadom i raznim visoko zapaljivim predmetima. Samo prošlu godinu su u dvije stambene zgrade, na Bulevaru oslobođenja i u Rumenačkoj ulici, izbili požari upravo zbog „lagerovanja“ ovakvih predmeta u podrumima. Blic

...15:22 [ Komentari (0) ] Isprintaj

ŠTEDNJA KUĆU GRADI
[ # ]

MALA SUBOTICA

Nedavno je započela rekonstrukcija vatrogasnog doma u Maloj Subotici, obiman zahvat koji podrazumijeva dogradnju prizemlja u kojem će se dobiti garaža za navalno i kombi vozilo te drugi prostori za opremu.

- Na katu ćemo urediti multifunkcionalnu dvoranu od 110 kvadratnih metara te kapaciteta 120 do 150 ljudi koju će, osim članova DVD-a, moći koristiti i članovi ostalih udruga koje djeluju na našem području. Uredit će se i sanitarni čvorovi, kao i prostorija koja će se moći koristiti kao ured, ali i kao čajna kuhinja - pojašnjava zapovjednik DVD-a Mala Subotica Miroslav Kocijan. Riječ je o dobrovoljnom vatrogasnom društvu koje spada među vodeća u našoj županiji. I godišnji prosjek izlazaka na intervencije također je vrlo visok (više od 20 intervencija godišnje). Ništa manje malosubotički vatrogasci nisu aktivni ni na natjecanjima na kojima žanju pobjede, a jedno su od rijetkih društava koja se natječu i s B desetinama (i u muškoj i u ženskoj konkurenciji).

Prošle su godine sami financirali projekte za rekonstrukciju vatrogasnog doma, znajući da će tako lakše doći do potpore i realizacije:
- Uštedjeli smo više od 80.000 kuna te ih namijenili za ovu investiciju. Nakon što je potvrđen glavni projekt, povjerenstvo, u čijem su sastavu bili naš upravni i nadzorni odbor te predstavnici Općine, odabralo je izvođača radova. Posao je povjeren Zidarsko-fasaderskom obrtu Stjepana Žulića iz Palovca, a vrijednost radova iznosi 353.230 kuna (s PDV-om).

Ove smo godine od Općine za rekonstrukciju doma dobili 100.000 kuna, a imamo obećanje i iz Županije da će nas financijski podržati - dodaje Miroslav Kocijan.Obnovljen i dograđen objekat trebao bi pod krovom biti do kraja ožujka 2009. godine, dopuste li vremenske prilike. Dio radova malosubotički vatrogasci obavljaju i volonterski, a dragocjene su i donacije (poput crijepa koji je darovan iz Metssa). List Međimurje

14.01.2009. ...19:44 [ Komentari (0) ] Isprintaj

POŽAR AUTOMOBILA U VUKOVARU
[ # ]

VUKOVAR
Piše: Igor Zovko

Troje ljudi pobjeglo je iz zapaljenjog Peugeota. U blizini je i vatrogasna postrojba pa su vatrogasci brzo došli. Izgorio je samo prednji dio karoserije.

Pred bolnicom u Vukovaru nasred ulice zapalio se Peuegeot. Ne znam što je uzrok požara, ali pretpostavljam da su krive instalacije, rekao nam je čitatelj Vladimir Dobrić. On je u srijedu snimio fotografije zapaljenog automobila.

-Troje ljudi odmah je pobjelo iz zapaljenog auta. U blizi su policijska postaja i vatrogasci. Stajali smo u koloni dok su vatrogasci gasili auto. Brzo su ga ugasili. Izgorio je prednji dio automobila. Srećom, ozlijeđenih nije bilo - rekao nam je Dobrić.Policija će uzrok požara znati nakon uviđaja. 24 sata


...19:29 [ Komentari (0) ] Isprintaj

GAREŠNIČKI VATROGASCI SPAPAŠAVALI PAUNOVE SA KROVA
[ # ]

GAREŠNICA

Mačke nisu jedine životinje koje ne znaju sići, dok se one penju na stabla i rasvjetne stupove paunovi pred snijegom bježe na krov. Spašavati ih tada moraju vatrogasci.

Garešnički vatrogasci jutros su imali neobičnu intervenciju. U Velikoj Trnovitici s krova gospodarskog objekta spasili su dva pauna, mužjaka i ženku koji su se tamo popeli zbog straha od snijega. Paunovi, inače kućni ljubimci, na krovu su proveli čak tri tjedna, nakon što ih vlasnici nisu uspjeli skinuti u pomoć su pozvali vatrogasce. Na intervenciju su izašla trojica i to prvi put u novom vozilu s autoljestvama. Nesretne životinje spustili su za desetak minuta i smjestili ih na oporavak u pomoćnu prostoriju objekta. Krugoval



...18:00 [ Komentari (0) ] Isprintaj

SVETONEDELJŠĆANI U BUKOŠEKU I VELIKOM OBREŽU
[ # ]

BUKOŠEK / VELIKI OBREŽ
Piše: Damir Marenić

Nakon Nove godine ,točnije Tri kralja započinju vatrogasne godišnje skupštine koje su ove godine i izborne te se tako kroje novi - stari Upravni odbori koji će voditi društvo u sljedećem mandatu.

Za svetonedeljske vatrogasce odlazak na godišnje skupštine započeo je europski.Naime u susjednoj Sloveniji koja je članica EU točnije u Bukošeku i Velikom Obrežu održale su se skupštine tamošnjih PGD-a. Dojmovi koje nose delegati sa tih skupština su više nego zadovoljni. Gostoljubivost slovenskih vatrogasaca te održavanje same skupštine zavrijeđuju same pohvale. U Bukošeku delegaciju DVD Sveta Nedelja sačinjavali su Dario Ratešić i Davor Fauković ,dok su u Velikom Obrežu bili Marijo Švigir i Damir Marenić.

Veliki Obrež ,lijepo slovensko mjesto koje se nalazi uz samu granicu sa Hrvatskom njeguje dugogodišnje prijateljstvo sa DVD Harmica i DVD Ključ a od prošle godine im se pridružila i DVD Sveta Nedelja. Ono što je bitno istači u radu samog prostovolnog gasilskog društva Veliki Obrež je činjenica da su mladi vatrogasci izabrani u vođenje društva kao perspektiva razvoja vatrogastva u njihovom mjestu,a
pokazatelj toga je pohvala koju je primio mladi predsjednik Frac Polovič . Ne žale se na financijska sredstva koje iznose oko 7000 eura iako da su veća ne bi škodilo ali strpljivost im je najveća vrlina.Od pet intervencija koliko su imali u prošloj godini, sve su odradili brzo i kvalitetno a dobru suradnju njeguju sa područnom školom te nije ni čudo da imaju najbolje mlade vatrogasce u GZ Brežice. Na kraju su podijeljene i zaslužne nagrade: Priznanje gasilske zveze III. stupanj dobili su Matjaž Kopinč i Vlado Josić dok su Priznanje gasilske zveze II.stupanj dobili Ivan Frigelj, Vlado Cizel, Anton Hotko, Franc Polovič.

...13:11 [ Komentari (0) ] Isprintaj

STIPI ANČIĆU NOVI MANDAT NA MJESTU ZAPOVJEDNIKA DVD SINJ
[ # ]

SINJ
Piše: Žarko Kodžoman

U Sinju je održana redovna izborna skupština Dobrovoljnoga vatrogasnog društva Sinj . Na njoj je izabrani Upravni odbor koji je za predsjednika DVD-a Sinj izabrao Nenada Sesardića, a za tajnika Ivicu Kodžomana. Spomenuti je dvojac te dužnosti obnašao i prije redovne izborne skupštine.

"Redovna izborna skupština održava se svake četiri godine. Na ovoj su sudjelovali i gradonačelnik Sinja dr. Ivan Nasić te načelnik općine Hrvace Dinko Bošnjak. Naime, Grad Sinj je osnivač DVD-a Sinj i najveći dijelom financira ovo društvo. S druge strane, DVD Sinj djeluje i na području općine Hrvace koja također financijski potpomaže naše djelovanje" rekao je tajnik DVD-a Sinj Ivica Kodžoman.Na skupštini je odlučeno da će DVD-om Sinj i dalje zapovijedati Stipe Ančić, koji tu dužnost obnaša od 1994. godine.

- Dobrovoljno vatrogasno društvo Sinj je stožerna vatrogasna brigada na području bivše općine Sinj. Ima 31 operativnog člana, a djeluje na području Grada Sinja te općina Hrvace i Otok. Prošle godine DVD Sinj je imao 340 vatrogasnih intervencija. Očekujem da 2009. godina protekne u nastavku osiguravanja osobne i skupne opreme za potrebe DVD-a - rekao je novi/stari zapovjednik DVD-a Sinj Stipe Ančić. Glas Dalmacije

...12:30 [ Komentari (0) ] Isprintaj

POŽAR U GORNJOJ VOĆI
[ # ]

GORNJA VOĆA
Piše: Josip Cingesar

Znak sirene označio je požarnu opasnost ****Požar je izbio na stambenom objektu u vlasništvu Roberta Premužić iz Gornje Voće 103 **** Opasnost od posjedovanja eksplozivnih suvenira

Pripadnici vatrogasne postrojbe DVD Donja Voća na mjesto požara stigli su za 10 minuta sa navalnim vozilom i 8 vatrogasaca. Požar je brzo lokaliziran ,a u međuvremenu im se pridružuje još 8 vatrogasaca koji su stigli kombijem. Prilikom saniranja požarišta dogodilo se nekoliko manjih eksplozija streljiva koje se nalazilo u sobi, te se na dvadesetak minuta prekida sa sanacijom. Osigurava se prostor ispred kuće da netko od civila ne strada i pozivaju se pirotehničari Policijske uprave Varaždin.

Ova intervencija još jednom je pokazala sa kakovim se sve opasnostima susrećemo na požarima-od skrivene municije, oružja, ručnih bombi, plinskih boca, raznih elektroničkih uređaja, uskladištene nafte i benzina i ostalih gorivih tvari. DVD Donja Voća

...12:22 [ Komentari (0) ] Isprintaj

VATRA UNIŠTILA SKUPE STOLARSKE STROJEVE
[ # ]

PRIJEDOR

Mile Novaković, zamjenik zapovjednika Teritorijalne vatrogasne jedinice Prijedor, potvrdio je jučer da su prijedorski vatrogasci s dva vatrogasna vozila gasili požar koji je izbio preksinoć u dijelu stolarske radionice "Ćosić", vlasništvo Milenka Ćosića, mještanina Čirkin Polja kod Prijedora.

Ćosić kaže da je požar koji je izbio u kotlovnici, koja se nalazi odmah do vrata stolarske radionice, zahvatio nekoliko skupih stolarskih strojeva, tokarski stroj, strojnu pilu, te kompresor, ali i sedam kubika ogrjevnog drveta, te dio krova.Prema procjeni vlasnika, šteta nastala požarom čiji je uzrok, prema mišljenju vatrogasaca, nehat i nepažnja, iznosi oko 10.000 maraka.
- San me je prevario, a probudili vatrogasci koje su pozvali susjedi. Reagirali su vrlo brzo i za kratko vrijeme ugasili vatru koja je prijetila da se proširi na radionicu, ali i kuću koja se nalazi u neposrednoj blizini kotlovnice, kaže Ćosić koji će štetu, jer ništa od onoga što je uništeno nije bilo osigurano, morati namiriti sam.

U cijelu priču oko požara na stolarskoj radionici jučer su se umiješale i Ćosićevi susjedi iz ulice Muharema Softića koje tvrde da je ova radionica pravo bure baruta zbog čega neki, poput Jele Ivanković, noćima ne spavaju.Ona tvrdi da Ćosić nema legalne papire za stolarsku radionicu, a pogotovo za šupu s kotlovnicom koja je u požaru gotovo izgorjela.Milenko Ćosič jučer je negirao sve optužbe koje je na njegov račun iznijela Jela Ivanković uz tvrdnju da ima sve potrebne papire.
- Ne znam zašto ova moja radionica toliko smeta susjedima, a posebno Jeli Ivanković, koja očito ima nešto protiv mene i koja bi mi , da to ikako može zabranila da radim, rekao je Milenko Ćosić.

- Stalno dežuram i držim telefon u ruci. Točno sam znala da će se ovo dogoditi, jer znamo da loži piljevinu, razno smeće, znamo da je nemaran. Obratili smo se nadležnim u lokalnoj zajednici, išli u SJB Prijedor, tražili protupožarnog inspektora, rekli su nam da idemo u Banja Luku. Nažalost nitko na naše zahtijeve i molbe ne odgovara, ne znam zašto, naglašava Ivankovićeva koja je nakon što je primijetila požar na stolarskoj radionici pozvala vatrogasce. Dnevni avaz

13.01.2009. ...17:44 [ Komentari (1) ] Isprintaj

GRADNJA ŽUPANIJSKOG VATROGASNOG CENTRA
[ # ]

KRAPINA

U zabočkoj gospodarskoj zoni do kraja ove godine trebala bi početi gradnja županijskog Vatrogasnog centra kojim će se koristiti Zagorska javna vatrogasna postrojba sa sjedištem u Zaboku, ali i ostala vatrogasna društva na području Krapinsko-zagorske županije. Predviđena površina objekta iznosi 1550 četvornih metara sa garažama, spremištem i servisnim radionicama te upravnom zgradom sa svim pratećim prostorijama. Idejni projekt već je predstavljen, a slijedi ishođenje lokacijske dozvole te raspisivanje natječaja za glavni projekt. Vrijednost investicije iznosi oko 7,5 milijuna kuna. radio KAJ


...17:13 [ Komentari (0) ] Isprintaj

U MOSKVI U POŽARU SEDMERO MRTVIH
[ # ]

MOSKVA

Sedmoro ljudi je danas izgubilo život u požaru koji je izbio u podzemnoj garaži u jugoistočnom dijelu Moskve, priopčilo je Ministarstvo za izvanredne situacije **** Vatrogasci su uspjeli ugasiti požar, čiji uzrok još nije utvrđen.

U podzemnoj garaži u Moskvi u utorak je u požaru smrtno stradalo sedam osoba, priopćilo je Ministarstvo za krizne situacije.- Sedam osoba je poginulo, a dvije su spašene - priopćila je glasnogovornica ruskog Ministarstva za krizne situacije.Na mjesto događaja ubrzo su stigli vatrogasci koji se još uvijek bore s požarom.

Zasad još uvijek nije poznat uzrok požara, a nisu poznati ni ostali detalji incidenta.Ruski lokalni mediji izvijestili su kako su žrtve požara iz Azije, koji su u Moskvu stigli zbog posla. Glasnogovornica Ministarstva za krizne situacije kaže kako tijela nisu identificirana, ali je potvrdila kako su radnici imali dopuštenje za ulazak u zgradu. opširnije

...15:23 [ Komentari (0) ] Isprintaj

VATRA UNIŠTILA POKUĆSTVO
[ # ]

GORNJI MILANOVAC

U požaru u kući Milana Radoševića (46) u Lunjevici kod Gornjeg Milanovca izgorio je kompletan namještaj i aparati. Uzrok požara koji je izbio u nedjelju je neispravna električna instalacija jer je istovremeno bilo uključeno nekoliko velikih potrošača, pa se zapalila instalacija, a zahvaljujući brzoj intervenciji vatrogasaca spriječeno je da vatra zahvati krov.Na vijest da Radoševićeva obitelj nema gdje da se smjesti, u Tvornici automobilskih dijelova, gdje je zaposlen, hitno je organizirano sakupljanje pomoći, a jučer su mu predstavnici Nezavisnog sindikata uručili pomoć od 62.000 dinara. Kurir


...14:57 [ Komentari (0) ] Isprintaj

VIJESTI IZ ZIEGLERA
[ # ]

ZAGREB

U Ziegleru Zagreb ne manjka posla. Među zadnjim vozilima koje su izradili nalaze se aerodromsko vozilo FLF 80/114-14+250 P. Nadogradnja je izrađena na podvozju Mercedes-Benz ACTROS 3358 AK 42. Nadogradnja je izvedena od ZIEGLER - aluminijskog panel sustava sa lakim strukturnim profilima ALPAS, te se sastoji od 4 prostora za opremu sa nepropusnim ZIEGLER-AZ roletama.ZIEGLER spremnik vode volumena 11.400 l i spremnik pjenila volumena 1.400 l izrađeni su od staklom pojačanog poliestera otpornoga na UV zračenje................

Nadalje isporučeno je također aerodromsko vozilo FLF 80/100-12+250 P. Nadogradnja je izrađena na podvozju Mercedes-Benz ACTROS 3358 A 42. Nadogradnja je izvedena od ZIEGLER - aluminijskog panel sustava sa lakim strukturnim profilima ALPAS, te se sastoji od 4 prostora za opremu sa nepropusnim ZIEGLER-AZ roletama.ZIEGLER spremnik vode volumena 10.000 l i spremnik pjenila volumena 1.200 l izrađeni su od staklom pojačanog poliestera otpornoga na UV zračenje. oba vozila su za potrebe EU.............

izrađena je cisterna za vodu TLF 8/60 sa nadogradnjom izgrađenom na vojnome podvozju ASTRA M 170.31 WM.Iza kabine i rezerve gume smješten je ZIEGLER-prostor pumpe načinjen od čeličnih cijevi i aluminijskoga lima koji zatvoren sa 2 aluminijske ZIEGLER-rolete nepropusne za vodu i prašinu. ZIEGLER-vatrogasna pumpa FP 8/8-1 ima protok od 1.000 l/min kod 10 bar. Iza prostora pumpe nalazi se spremnik vode volumena 6.000 l izrađen od nehrđajućeg čelika.Na stražnjoj strani vozila nalazi se ljestva za penjanje na spremnik vode.... opširnije

12.01.2009. ...21:05 [ Komentari (0) ] Isprintaj

NOVO VOZILO ZA DVD ČIGOČ
[ # ]

ČIGOČ

Cijelo selo u vatrogascima **** Dragutin Miletić preuzeo novo vozilo vrijedno 340.000 kuna **** Vozilo im znači puno jer se ne dobiva svake godine

Grad Sisak će ove godine s 15,5 milijuna kuna pratiti aktivnosti, programe i projekte vezane uz vatrogastvo koje provodi Vatrogasna postrojba i dobrovoljna vatrogasna društva okupljena u Vatrogasnoj zajednici Grada Siska. Iznos je to veći za milijun kuna nego prošle godine, istaknuo je gradonačelnik Dinko Pintarić prilikom posjeta Čigoču gdje je tamošnjem DVD-u uručeno novo kombi navalno vozilo. Gradonačelnik je u pratnji svog zamjenika Maria Marota, ključeve navalnog vozila predao predsjedniku DVD-a Čigoč Dragutinu Miletiću koji se zahvalio na vozilu koje će, osim 50-ak članova ovog dobrovoljnog društva, moći koristiti i svi ostali mještani. Kako bi vozilo služilo na čast i ponos Čigoču, blagoslovio ga je velečasni Mario Škof, a gradonačelnik se nakon toga, simboličnim puštanjem prvog mlaza vode, uvjerio da je vozilo spremno za gašenje požara.

- Ovo je prvo vozilo koje darujemo u ovoj godini, a dobiva ga DVD Čigoč. Vrijedno je 340 tisuća kuna, kompletno je nadograđeno i spremno za moguće intervencije. Tako će nadograđena biti i sva ostala vozila koja ćemo predavati DVD-ima na korištenje. Dokaz je to kako nam je osnovni cilj jačati prevenciju, a ako se dogodi požar, moći će se i kvalitetno intervenirati. Osim u opremanje i dalje ćemo investirati u uređenja postojećih i izgradnju novih vatrogasnih spremišta. Od ukupnog iznosa od 15,5 milijuna kuna, koliko je predviđeno proračunom za djelatnost zaštite od požara i protupožarnu zaštitu, 11,5 milijuna kuna ide Vatrogasnoj postrojbi Grada Siska, dok je oko 4
milijuna namijenjeno Vatrogasnoj zajednici i DVD-ima – rekao je gradonačelnik Pintarić i dodao kako nažalost potrebe za intervencijom vatrogasaca ima i u ove zimske mjesece. Naime, Pintarić je spomenuo kako unazad dva mjeseca redovito putem sms-a dobiva izvješće Vatrogasne postrojbe Grada Siska o svim intervencijama, te da unatoč hladnom vremenu ima dosta intervencija jer ljudi zbog hladnoće posežu za različitim dodatnim izvorima grijanja. Gradonačelnik je stoga pozvao građane na oprez jer nepažnjom nastaju nesreće koje se za sad, srećom i brzom intervencijom vatrogasaca, događaju bez većih posljedica.

Što im znači ovo vozilo kazao je Dragutin Miletić, predsjednik društva: „ Znači nam jako puno jer takvo vozilo se ne dobiva svake godine, odnosno prođe i desetak godina dok se tako nešto ne desi. Ovo je malo naselje u kojem je DVD osnovan već davne 1934. godine i trenutno broji 48 članova od čega je 12 djece i mladeži, što znači da samo 2-3 ljudi nisu naš članovi.“ sisak.hr

...16:36 [ Komentari (2) ] Isprintaj

POŽAR VOZILA NA BENZINSKOJ PUMPI BRZO UGAŠEN
[ # ]

MURSKA SOBOTA
Piše: Boris Cipot

U Cankarjevoj ulici u Murskoj Soboti došlo je do požara dostavnog vozila "Radenska" koje je dovezao dostavljač te ga parkirao sa strane ručne autopraonice koja je u sklopu benzinske pumpe. Kroz nekoliko trenutaka vozilo je bilo u dimu, požar u unutrašnjosti vozila bio je prejak da bi se ugasio protupožarnim aparatom. Pozvani su vatrogasci koji su stigli za nekoliko minuta te veoma brzo ukrotili plamenu prijetnju u kombiju.Uzrok ovog požara za sada je nepoznat ali izbjegnuta je veća nesreća ako se zna da se sve dogodilo blizu benzinske pumpe. Gasilci



...15:53 [ Komentari (0) ] Isprintaj

BRZOM INTERVENCIJOM UGAŠEN POŽAR NA ŠKRLJEVU
[ # ]

ŠKRLJEVO

Na Škrljevu je danas došlo do požara koji je srećom ugašen! Gorjela je trava uz željezničku prugu, na predjelu Bovan. Požar su gasila 42 vatrogasca, a na mjestu požara bilo je trinaest vatrogasnih vozila. Požar je ugašen oko 9 i 30, a izgorjelo je oko 10 hektara trave.

Vatrogasci ostali na licu mjesta dežurajući, a kuće kao ni ljudi, saznajemo od zamjenika zapovjednika Javne vatrogasne postrojbe Grada Rijeke Daria Gauša, nisu bile ugrožene.

Također je u jutarnjim satima došlo do požara dimnjaka u jednoj višekatnici u klani, no požar je lokaliziran, a vatrogasci su na mjestu događaja. R-1

...13:42 [ Komentari (0) ] Isprintaj

GORUĆA JELA PALA NA ŽENU
[ # ]

PULA

Uslijed paljenja prskalica u obiteljskoj kući u Carlijevoj ulici sinoć oko 19 sati teško je stradala 49-godišnja Srebrenka Kovačević Debeljuh iz Pule. Obitelj - supruga, suprug Davor (47) i 16-godišnji sin palili su prskalice na jeli visokoj 2,05 cm. U jednom se trenutku od iskri jela zapalila te ju je žena pokušala iznijeti iz kuće. Zbog težine božićnog drvca, žena je pala, a ono na nju te joj je vatra zahvatila odjeću, a potom i okolni namještaj.

Suprug joj je priskočio u pomoć, pokušavajući ugasiti vatru, ali je žena ubrzo zadobila teške opekline po cijelom tijelu, zbog kojih joj je ugrožen i život. Požar u kući su oko 19.30 sati ugasili pulski vatrogasci, a žena je hospitalizirana u KBC-u Rijeka na intenzivnoj njezi. Suprug je lakše ozlijeđen, a sin je, srećom, neozlijeđen. barkun

...13:39 [ Komentari (0) ] Isprintaj

PRIGNJEČILA GA PREŠA ,VATROGASCI DOŽIVJELI PROMETNU
[ # ]

KISELJAK

Nikica Bošnjak (46) iz mjesta Gromiljak kod Kiseljaka prekjučer je oko 11 sati smrtno stradao kada ga je u njegovoj stolarskoj radnji prignječila preša. Nakon što je nesretnog čovjeka, koji je radio u svojoj radionici, povukla preša, na mašini su se zapalile instalacije i vatra je zahvatila cijelu prostoriju. Požar se ubrzo proširio i na kuću, u čijem je prizemlju smještena radionica. Nikica je ostao u zapaljenoj radionici, prikliješten na preši.

Čim su zaprimili dojavu o požaru, članovi Vatrogasnog društva Kiseljak pojurili su na mjesto nesreće, ali su u vožnji doživjeli prometnu nezgodu. Vatrogasno vozilo se prevrnulo, a teže ozljede zadobio je vatrogasac Zvonko Drmać, zvani Galo. On je zadobio prijelom noge i transportiran je u bolnicu u Novoj Biloj. opširnije

...12:20 [ Komentari (0) ] Isprintaj

EKSPLOZIJA U ULICI OČAKTANUM
[ # ]

SARAJEVO

Portparol Ministarstva unutarnjih poslova (MUP) Kantona Sarajevo (KS) Dragan Mioković izjavio je da nema ozljeđenih u eksploziji, koja se danas dogodila u sarajevskoj Ulici Očaktanum, te da je požar, koji je izbio nakon eksplozije, lokaliziran.

"Operativni centar MUP-a KS je u 13.08 sati obaviješten je da je došlo do eksplozije u Ulici Očaktanum u općini Stari grad. Eksplozija se dogodila u obiteljskoj kući, u kojoj su bile dvije starije osobe, koje nisu ozljeđene", rekao je Mioković.Eksplozija se dogodila u kući obitelji Hadžišabanovića u naselju Vratnik, ali su supružnici starosti oko 80 godina prošli bez ozljeda.Policija je izvršila očevid, a vatrogasci su sanirali posljedice eksplozije, koja je pričinila ogromnu materijalnu štetu na objektu, koji je pod zaštitom države i u kojem su snimani brojni domaći filmovi.Istaknuo je da će nakon obavljenog očevida biti poznati uzroci požara, ali da je najvjerojatnije riječ o požaru, koji je uzrokovan eksplozijom plina.U Profesionalnoj vatrogasnoj brigadi (PVB) KS ranije je rečeno da je u ulici Očaktanum izbio veliki požar, te da ima ozljeđenih osoba. Dnevni avaz


11.01.2009. ...17:00 [ Komentari (1) ] Isprintaj

ZASPALA S CIGARETOM PA SE UGUŠILA U POŽARU
[ # ]

UTISKANA

Ležala je na kauču u dnevnoj sobi, ali je u jednom trenutku zaspala s upaljenom cigaretom što je rezultiralo požarom **** Došlo je do stvaranja ugljičnog monoksida uslijed kojeg se Anica ugušila **** Požar su ugasili pripadnici JVP Bjelovar

Požar je izazvala sama Anica(41) i to cigaretom. Naime, u svojoj kući u Utiskani kraj Bjelovara u subotu navečer oko 22 sata pušila je cigaretu na kauču u dnevnom boravku i zaspala je, što je uzrokovalo požar u dnevnom boravku jer je žar cigarete pao na kauč. Zbog požara koji je nastao došlo je do stvaranja ugljičnog monoksida uslijed kojeg se Anica ugušila, a njezino tijelo je pronađeno na podu dnevnog boravka. U požaru je opožarena prostorija dnevnog boravka u kojoj je u potpunosti izgorio kauč te je došlo do zacrnjenja zidova. Požar su ugasili pripadnici JVP Bjelovar.Mrtvozornik nije našao nikakve tragove nasilja na njenom tijelu. opširnije

...10:38 [ Komentari (0) ] Isprintaj

U EKSPLOZIJI PLINA TEŠKO OPEČENA
[ # ]

SARAJEVO

U eksploziji plina teško opečena jedna osoba **** 17 vatrogasaca požar stavili pod kontrolu za 10 minuta **** vatrogasci spasili pudlicu koja je neozljeđena

Ejmi Hadrović (Amy, 44) u kritičnom je stanju nakon što je teško opečena u eksploziji plina koja se jučer oko 9.40 sati desila u ulici Hasana Kaimije na broju 21, u sarajevskoj općini Stari Grad. Nesretna žena nastradala je u prizemlju porodične kuće kada je, prema prvim informacijama, pošla da skuha kavu.

Nakon što su članovi obitelji Hadrović odvezeni u bolnicu, sarajevski vatrogasci počeli su gasiti požar u prizemlju njihove kuće. Na intervenciji je bilo 17 vatrogasaca koji su za desetak minuta vatru stavili pod kontrolu, da bi oko 11 sati požar bio potpuno ugašen.

Akciju vatrogasaca, uz brojne susjede, jučer su pratili Ekremov otac i još nekoliko članova obitelji Hadrović. Još u šoku, niko od njih nije mogao razgovarati s novinarima. Od susjeda smo saznali da je Ekrem duže vrijeme živio u Čikagu, gdje se oženio Amerikankom. Prije dvije godine sa suprugom i djecom vratio se u Sarajevo.

Vatrogasci su, gaseći požar, u jednoj prostoriji ispod stola pronašli psa, koji nije bio ozljeđen. Riječ je o pudlici porodice Hadrović, koju je preuzeo njihov prvi susjed. opširnije

...09:30 [ Komentari (0) ] Isprintaj

BOSTONSKI VATROGASAC POGINUO U NESREĆI VATROGASNE AUTOLJESTVE
[ # ]

BOSTON

Na nizbrdici na Huntington avenue vatrogasne auto ljestve udarile su visokoprizemni stan jedne zgrade te je tom prilikom poginuo 52.godišnji Lt. Kevin M. Kelley,inače otac troje kćeri koji je imao 30 godina staža od toga 20 godina proveo je u Huntington Avenue firehouse u Mission Hillu.Nekoliko vatrogasac i djece tom je prilikom ozljeđeno ali sve su to lakše ozljede. Glasnogovornik bostonskih vatrogasaca Steve MacDonald rekao je da zbog velike strmine autoljestve su prošle kroz raskrižje koje nisu mogli savladati te su udarili u zgradu. VIDEO

Deseci vatrogasaca svojim skinutim šljemovima držeći ih na prsima odali su počast kolegi dok su beživotno tijelo prenosilo sa mjesta udesa u kola hitne pomoći.SLIKE Glasnogovornica bostonske bolnice Boston Emergency Medical Services kazala je da je jedan vatrogasac dopremljen sa ozbiljnim ozljedama, dok su ostala trojica prošli sa manjim ozljedama.Troje djece također su zadobila manje ozljede te su nakon pregleda puštena kućama. Uzrok ove nesreće je pod istragom.Inaće za potrebe snimanja serije Discovery Channel's "Firehouse USA koja je govorila o životu američkih vatrogasaca upravo su "ljestve 26" i sam Kelley bili glavni protagonisti dokumentarne serije. VIDEO opširnije

10.01.2009. ...12:00 [ Komentari (2) ] Isprintaj

TERMOPEĆ ZAPALILA KUĆU
[ # ]

FUTOG

Susjedi kažu da su vatrogasci došli najbrže moguće, ali i da bi sve bilo drugačije da Futog ima svoju vatrogasnu postaju.Boškov brat Novak kaže da je sve izgledalo stravično. Donji dio kuće, gdje on živi, neznatno je oštećen slivanjem vode niz zidove. Kako "odoka" ocjenjuju okupljeni susjedi, gašenje požara trajalo je preko sat vremena. Brzom intervencijom vatrogasaca spriječeno je širenje plamena na krov kuće i veća materijalna šteta.

Prema informacijama iz Novosadske vatrogasne brigade, požar je prijavljen oko 20.50, na teren su izašla tri vozila, a devet vatrogasaca učestvovalo je u gašenju vatrene stihije. U domu obitelji Milovac i pored velike tragedije vlada sreća, jer, kako priča Boško, najvažnije da niko nije ozljeđen i da su svi na okupu. opširnije

...07:52 [ Komentari (1) ] Isprintaj

VLADA NAM JE UZELA 9,5 MILIJUNA KUNA
[ # ]

ZAGREB

Sindikat profesionalnih vatrogasaca prozvao je Ministarstvo financija da ih u ovogodišnjem proračunu žele zakinuti za oko 9,5 milijuna kuna.

Kažu da sredstva koja je odobrilo Ministarstvo financija nisu dostatna za realizaciju kolektivnog ugovora što znači da novca nema dovoljno ni da vatrogascima u javnim postrojbama, koje se financiraju iz državnoga proračuna, osiguraju šestpostotno povećanje plaće u ovoj godini, a kamoli da na kraju godine isplate božićnice, osiguraju darove za djecu, jubilarne nagrade ili isplate regres.

Taj “propust” Ministarstva financija Sindikat je uočio nakon što im je ovih dana u ruke došao prijedlog proračuna prema kojem su javnim vatrogasnim postrojbama odobrena sredstva u iznosu od 342,73 milijuna kuna, odnosno od oko 9,5 milijuna manje nego što su tražili. opširnije

09.01.2009. ...21:00 [ Komentari (1) ] Isprintaj

VATROGASCI IZNENADILI KLIZAČE
[ # ]

BEOGRAD

Ljubitelji klizanja iznenađeni vatrogasnim sirenama, prekinuli su uživanje na ledu kako bi promatrali vježbu vatrogasaca sa Zvezdare.

Za posjetitelje Ledenog grada, svakodnevno se održavaju brojne manifestacije, kako su organizatori i najavljivali.Fantastična je atmosfera na klizalištu u Ledenom gradu a svi termini za klizanje su puni. Iako klizači danas nisu ni pretpostavljali, iznenađenje su im priredili vatrogasci.Na svim objektima Ledenog grada od 11 do 17 sati pet kostimiranih animatora zabavlja najmlađe posjetitelje.U Belefu kažu da će do 18.siječnja, do kada je i planirano da klizalište radi, ljubitelji klizanja moći da uživaju u raznovrsnom muzičkom programu i novim iznenađenjima.Organizatori se i dalje trude da kroz kreativne radionice, predstave, muzičke manifestacije, zabavljaju sve posetioce na Trgu Nikole Pašića i uspevaju u tome. studio B

...16:42 [ Komentari (0) ] Isprintaj

U POŽARU ŠTAGLJA IZGORIO AUTOMOBIL
[ # ]

VIROVITICA
Piše: Maja Šantoši

Požar koji je izbio u petak rano ujutro nedaleko od Virovitice uništio je automobil i štagalj Dragice Delić (68) **** Materijalna šteta je oko 100.000 kuna

Oko pet sati probudila me je nekakva buka u dvorištu. Izašla sam iz kuće i vidjela da je štagalj sa svih strana u plamenu. Pozvala sam virovitičke vatrogasce koji su stigli za dvadesetak minuta te ugasili požar. Spriječili su daljnje širenje vatre na susjedovu zgradu, ali moj automobil nisu mogli spasiti, kaže Dragica Delić (68) iz Budrovca Lukačkog nedaleko Virovitice.

Požar joj je uništio stvari u štaglju i WV Polo. Šteta je oko 100.000 kuna. Prema neslužbenim izvorima, na mjestu požara do sada nisu pronađeni ostaci eksploziva ili zapaljive tekućine pa sumnjaju da je uzrok požara kvar na elektroinstalacijama automobila. 24 sata

...14:30 [ Komentari (1) ] Isprintaj

STRADALA U POŽARU SPAŠAVAJUĆI DJECU
[ # ]

ARANĐELOVAC

Danka Lazarević (40), majka troje djece, stradala je jučer pola sata iza ponoći u požaru koji je izbio u obiteljskoj kući u Orašcu kod Aranđelovca pokušavajući iz vatre spasiti petnaestogodišnjeg sina. Njeno beživotno tijelo na podu u dnevnoj sobi pronašli su vatrogasci nakon gašenja plamena.

Pretpostavlja se da se Danka ugušila od dima nakon što je uletjela u buktinju ne znajući da je prethodno njen suprug Radmilo iz dječje sobe izvukao dvije maloljetne kćerkice i sina. U šoku, vidno potresen, hramljući na jednu nogu koju je isjekao u požaru, Radmilo priča o tragičnom događaju iz prethodne noći.

- Supruga i ja smo spavali. Iz sna me probudilo zapomaganje mog najstarijeg djeteta. Istrčao sam iz sobe i ugledao plamen koji je već zahvatio veliki dio kuće. Poslao sam sina napolje i vratio se po suprugu, ščepao je i izgurao prema ulaznim vratima. Potrčao sam po kćeri Mirjanu i Tamaru koje su spavale u drugoj sobi i kada smo izašli napolje, nisam vidio suprugu koja nije vidjela da je naš najstariji sin Obren već napolju te je utrčala u zapaljenu buktinju da ga spasi. Uhvatio sam zraka i utrčao u kuću koja je gorjela. Od dima i vatre nisam vidio ništa. Puzao sam po podu pokušavajući da napipam tijelo supruge. Potpuno sam izgubio orijentaciju. Nisam više znao ni gdje se nalazim, gdje su vrata, pa sam razbio staklo na prozoru i iskočio napolje - drhtavim glasom priča Radmilo.

Iako su vatrogasci u najkraćem roku stigli na mesto nesreće, vatra je potpuno progutala kuću Lazarevića u zaseoku Gajevi. Vatrogasci su pronašli na podu tijelo Danke koja se ugušila.Prema nezvaničnim informacijama, požar je izbio nakon što je deka pala na kvarcnu grijalicu koja je bila uključena u dječjoj sobi i zapalila se. Plamen je prvi primjetio Dankin petnaestogodišnji sin i odmah obavjestio oca. Na tijelu nesretne žene nisu nađeni tragovi nasilja. Plamen je uništio obiteljsku kuću ove obitelji.U požaru su izgoreli kompletan namještaj u dnevnoj i dječjoj sobi, instalacije, vrata i prozori na tim prostorijama, dio krovne konstrukcije, a djelimično je izgorjela tavanska konstrukcija i polupano je oko tisuću komada crijepa”, navedeno je u priopćenju. Blic

...08:33 [ Komentari (1) ] Isprintaj

VATROGASCI KISIĆ I BOŽOVIĆ I DALJE SU ŽIVOTNO UGROŽENI
[ # ]

KOSOVSKA MITROVICA

Vatrogasci Marko Kisić i Bratislav Božović koji su najteže ozljeđeni u posljednjim incidentima u Kosovskoj Mitrovici i dalje su životno ugroženi, izjavio je danas upravnik bolnice u Kosovskoj Mitrovici dr Vladimir Adžić.

"Što se tiče njihovog trenutnog zdravstvenog stanja, postoperativni tok protiče uredno. Stanje Božovića je nešto lakše u odnosu na Kisića ali može se reći da su i dalje životno ugroženi,"- rekao je Adžić.On je potvrdio da su svi vatrogasci ozljeđeni od eksplozivne naprave što, kako je rekao, dokazuju brojne ozljede i geleri po njihovim tijelima.

Šestoro vatrogasaca je ozljeđeno 2. siječnja u naselju Bošnjačka Mahala, u sjevernom dijelu Mitrovice, u eksploziji bombe, prilikom gašenja požara na jednom lokalu čiji je vlasnik kosovski Albanac.Mitrovičku bolnicu napustili su vatrogasci Dragan Vuković, Bojan Andrić, Bojan Toplicević i Darko Radojević, kao i novinarka Mirjana Nedeljković, koja je pretučena te večeri u sjevernom dijelu grada zajedno sa snimateljem Dejanom Tanasijevićem.

Zapovjednik KFOR-ovih snaga "Sjever" general Michail Jakovliev razgovarao je sa zamjenikom direktora Zdravstvenog centra u Kosovskoj Mitrovici Milanom Ivanovićem i najavio da će vatrogasci KFOR-a pod njegovim zapovjedništvom posjetiti ozljeđene srpske vatrogasce. 24sata.co

08.01.2009. ...18:05 [ Komentari (0) ] Isprintaj

GORJELA VIKENDICA I KROV OBITELJSKE KUĆE
[ # ]

RUDE / PESKOVEC

Dva požara, u kojima nije bilo ozlijeđenih osoba, izbila su na području PU zagrebačke u srijedu i četvrtak. U srijedu, oko 8 sati, zapalila se vikendica u vlasništvu 52-godišnjeg Vlade R. u Palačniku pokraj Ruda, na području Samobora. Uzrok požara zasad nije poznat, a ugasili su ga vatrogasci.

OČEVID:
U srijedu, 7. siječnja oko 8 sati na području Samobora, Rude, Palačnik, iz zasad neutvrđenog razloga došlo je do požara vikendice 52-godišnjaka. Obavljenim očevidom utvrđen je uzrok požara do kojeg je došlo zbog kvara električnih instalacija u kuhinji potkrovlja vikendice. Požar se proširio na cijelu vikendicu koja je u potpunosti izgorjela. Materijalna šteta iznosi nekoliko stotina tisuća kuna.


Iz neutvrđenog razloga zapalio se i krov kuće u Peskovecu pokraj Vrbovca. Požar je izbio oko 1.35 sati u četvrtak, a vatrogasci su ga brzom intervencijom ugasili prije nego se proširio na ostatak kuće. Inače, kuća je dvojni objekt u vlasništvu 56-godišnjeg mesara Dragutina J. i 31-godišnjeg tapetara Mire J. K. Vjesnik

OČEVID:
U četvrtak, 8. siječnja oko 1,35 sati na području Vrbovca, Peskovec, došlo je do požara krovišta obiteljske kuće. Kuća je dvojni objekt u vlasništvu 56-godišnjaka i 31-godišnjaka. Obavljenim očevidom utvrđeno je da je do požara došlo zbog lošeg održavanja dimovodnih kanala, odnosno zapaljenja taložene čađe. Nakon zapaljenja čađe vatra se proširila na drvenu konstrukciju krovišta koje je djelomično izgorjelo. Materijalna šteta iznosi nekoliko stotina tisuća kuna.

...15:42 [ Komentari (0) ] Isprintaj

DEŽI + VLAKEC=150 GODINA VATROGASTVA
[ # ]

MURSKO SREDIŠĆE

1919. godine rođen je najstariji član Društva i vjerojatno najstariji međimurski vatrogasac Željko Žilavec-Deži **** Željko i Ivan ukupno su „skupili" 150 godina vatrogasnog staža **** Gasilo se sa ručnim špricama koje su i danas u ispravnom stanju **** 1953 gorjelo 60 vagona nafte **** Deži + Vlakec= 150 godina vatrogasnog staža

DVD Murko Središće osnovano je 1922. godine, a tri godine ranije, 1919. godine rođen je najstariji član Društva i vjerojatno najstariji međimurski vatrogasac Željko Žilavec-Deži. Željko, čiji je otac bio jedan od osnivača Društva, već planira proslavu devedesetog rođendana koji će obilježiti sa svojim vatrogascima čiji je član otkada zna za sebe. Samo četiri godine mlađi Željkov je nerazdvojni kolega vatrogasac Ivan Brodar, stariji. Željko i Ivan ukupno su „skupili" 150 godina vatrogasnog staža, prepuni su uspomena i doživljaja, pa se tek mali djelić njihova života može opisati novinskim tekstom. Željko i Ivan danas su uzor mladim vatrogascima, a na pitanje bi li ponovo bili vatrogasci da mogu birati svoje životne puteve, spremno odgovaraju da je pitanje smiješno jer oni su vatrogasci i danas. U razgovoru za MEĐIMURJE Željko i Ivan prisjetili su se svojih početaka u vatrogastvu, a iz obilja materijala izdvajamo tek nekoliko „štikleca".

- Prvi veliki požar kojeg se sjećam, počeo je svoju priču Željko Žilavec-Deži, bio je kod nas doma kad sam išao u četvrti razred. Još se sjećam preseljenja u tada novoizgrađenu školu, zgradu u kojoj se sada nalazi dječji vrtić. Kad je kod nas počelo gorjeti, učiteljica me poslala doma i još danas se sjećam prizora koji sam zatekao. U štali smo držali dva bika koje su izvukli van i ja sam ih morao paziti. Tada sam prvi put vidio motornu špricu kojom su došli gasiti vatrogasci iz Lendave . Naši su imali dvije ručne šprice koje su i danas u ispravnom stanju. Od toga trenutka sam i ja postao vatrogasac, raznašao sam pozive, glancao špricu koja je uvijek morala biti čista kao nova. Satima smo je šmirglali. U to je vrijeme bilo puno manjih požara po Murskom Središću, izgorjelo je nekoliko mlinova, nešto manjih objekata, a tada sam dobio i prvo vatrogasno odijelo. Bio sam ponosan i ništa mi nije bilo teško.

Image and video hosting by TinyPic

To vatrogasno odijelo odredilo je moj životni put, bio sam na bezbroj požara. One manje ni ne pamtim, samo one veće, kao onaj prije Drugog svjetskog rata u Svetom Martinu na Muri gu kojem je gorio marof. Tu nam je vojska dala konje. Bilo je dobro dok se vjetar nije okrenuo prema nama, jedva smo se izvukli i mi i oprema. To je bio jedan od prvih požara u kojem sam umalo nastradao. U to vrijeme zbio se i veliki požar u Murskom Središću u kojem je izgorjelo 14 gazdinstava, skupa s puno naše opreme. S opremom smo se svakako snalazili. Prije samog rata, naručen je agregat iz Ljubljane, dio novca je bio uplaćen, ali agregat nikad nismo dobili. Bilo je svega. Nekada je bilo teško doći do požarišta, nije bilo puteva, bilo je i tragičnih događaja koje nismo mogli preduhitriti, kad su ljudi stradavali - sjećam se dvoje djece koja su izgorjela u požaru, mi smo ih tek noću izvukli iz požarišta...

Bio sam na svakom požaru, a sada u ovim godinama, samo bih smetao jer više nisam toliko pokretan. Sve sam radio u Društvu - bio sam i predsjednik i tajnik i skladištar, kako naš narod kaže „Katica za sve" - ali nikad nisam imo slobodnog vremena. Inače sam bio zaposlen u rudniku, jedno vrijeme kao šef u autoparku, strojovođa, šef na separaciji... Iz rudnika pamtim događaj kad smo išli spašavati potopljene pumpe. U jami na trafostanici izgorio je izolator, pa pumpe nisu mogle raditi. To je dovelo do poplavljivanja jame, a mi smo pokušali izvući pumpe, ali kad smo samo na trenutak izašli, u jami je nešto puknulo, urušio se ugljen. Da smo ostali samo malo duže, nikad nas više ne bi bilo. Da ne pričam o lokomotivama, najmanje sedam sam ih morao dizati jer su se često znale prevrtati. To je bio krvav posao.

Od 1973. godine sam u mirovini. Imam dva sina, mlađi je jedno vrijeme bio vatrogasac, ali više nemaju vremena. Bio sam i osnivač ženske vatrogasne ekipe, sada sam viši vatrogasni oficir i doživotni počasni tajnik, ispričao nam je Željko Žilavec-Deži. Doznajemo da je Željko bio i jedan od osnivača Nogometnog kluba „Rudar", ali u „Rudaru" kao da su zaboravili na to.
Dva vatrogasna druga
Ivan Brodar, stariji, rođen je 1923. godine, također je radio u rudniku u Murskom Središću, bio je strojovođa, pa ga ljudi znaju i po nadimku „Vlakec".

- Ja i Deži smo bili nerazdvojni, kamo on, tamo i ja, reko nam je Ivan Brodar. I ja sam radio u rudniku kao strojovođa, a vatrogasac sam punih 67 godina. Ako sam sa sobom u smjeni imao dobrog ložača, pa sam mogao napustiti radno mjesto, obavezno sam išao na svako požarište. U rudniku nije bilo nekih većih požara, ali u Murskom Središću još uvijek pamte jedan od najvećih požara koji se ikada dogodio u ovom kraju. 1953. godine gorjelo je šezdeset vagona nafte, a preko puta separacije ugljena nalazio se veliki rezervoar za 200 vagona nafte. Ja sam slučajno bio na Peklenic, Dok sam ja došao biciklom, Deži je već bio tu. Što smo mogli, imali smo mali agregat, ništa nismo niti gasili, hladili smo dva rezervoara puna benzina i probali spasiti drveni magazin koji još i danas postoji. Tek kad u došli vatrogasci iz Lendave i Varaždina koji su gasili pjenom, probalo se nešto učiniti. To je bio požar u kojem je plamen sukljao stotinjak metara uvis, nešto nezamislivo. Sva sreća što vjetar nije puhao prema Kolodvorskoj ulici, cijela bi izgorjela.

Od bezbroj požara pamtim onaj u Murskom Središću, kad je grom udario u banderu, zapalio slamu, a uz slamu je bila komora sa zrnjem, a gore sijeno. Popeo sam se gore da sve to skupa polijem vodom, kako se požar ne bi proširio, a kad sam se popeo ljestvama, imao sam što vidjeti. Gore su ležale tri sestre - Krista, Katarina i Marica, omamljene dimom, jedva sam ih izvukao, ali i sebe. Dolje je već bio i Deži sa špricom. Netko me pogodio mlazom vode i bacio u vatru, ali srećom, samo me malo opržilo, no zato sam ostao bez kape koja je završila u plamenu. Na tom sam požaru „zaradio" odlikovanje za hrabrost. Znaš, često je znalo biti opasno, kod Kraljićevih kad je gorjelo, razvlačio sam crijevo kad je dotrčalo dijete, ni danas ne znam tko je to bio. Sekundu nakon što sam ga uhvatio, pala je drvena koljača. Njega sam uspio maknuti, ali je pala meni na nogu...

Sve smo to pregrmjeli, često smo znali s jednog požara juriti na drugi, ali da bi bio vatrogasac, moraš to imati u sebi. Ja sam ispitani vatrogasac, jedno vrijeme sam bio tajnik Društva, a Deži mi je bio predsjednik. Bili smo nerazdvojni i puno smo toga prošli skupa. Više se ne mogu mjeriti s ovima mladima, ali moje cipele i hlače su uvijek spremne za ne daj Bože iako su i moja dva unuka vatrogasci, rekao je Ivan Brodar.

...10:02 [ Komentari (2) ] Isprintaj

LOŽEĆI VATRU STARICA IZAZAVALA POŽAR I IZGORJELA
[ # ]

CRNJELOVO

Saka Bojić (85) iz semberskog sela Crnjelovo, zaselak Lopandići, stradala je u požaru koji je oko 6 sati ujutro izbio u prostoriji u kojoj je nesretna starica spavala.

Pripadnici Profesionalne vatrogasne jedinice Bijeljina uspjeli su lokalizirati požar i spriječiti njegovo dalje širenje, a ekipa Hitne pomoći je, nažalost, mogla samo konstatirati smrt Sake Bojić jer je prostorija u kojoj je živjela potpuno izgorjela.Susjedi i rodbina tvrde da je plamen bio vrlo jak i da je kasno primijećen, tako da se ništa nije moglo učiniti do dolaska vatrogasaca.

Na mjesto događaja izašli su i pripadnici policije, a dežurni tužilac Sead Hodžić rekao je za "Dnevni avaz" da je, prema nalazima protupožarnog inspektora, Saka Bojić nastradala u požaru izazvanom otvorenim plamenom, najvjerovatnije prilikom loženja vatre.Kako se doznaje sa mjesta događaja, nastradala starica živjela je na imanju svoga bratića i nije imala užu obitelj jer se nikad nije udavala.Njeno ugljenisano tijelo prevezeno je u Gradsku mrtvačnicu, a pogreb će biti obavljen na lokalnom groblju u Crnjelovu nakon Božića. Dnevni avaz

07.01.2009. ...10:39 [ Komentari (1) ] Isprintaj

U POŽARU SMRTNO STRADAO VLASNIK
[ # ]

OSIJEK

U požaru koji je noćas nešto iza ponoći buknuo u stanu u Medulinskoj ulici u Osijeku smrtno je stradao vlasnik stana, 60-godišnji Jozo F., izvijestila je danas osječko-baranjska Policijska uprava.

Očevidna ekipa i protupožarni inspektor te Policijske uprave utvrdili su da je do požara došlo zbog nedovoljne udaljenosti upaljene električne grijalice od fotelje te da je 60-godišnjak, koji je spavao u istoj prostoriji, najvjerojatnije smrtno stradao od udisanja velike količine dima i čađi.Vatrogasci, koji su ubrzo stigli na požarište, gasili su vatru koja je sukljala kroz prozor stana na prvom katu.

- Uletjeli su u zgradu i sve nas probudili. Rekli su nam da ne otvaramo prozore ni vrata jer se dim dizao u gornji dio zgrade. Najviše je sukljalo iz stana susjeda Joze Franjića. Probili su mu vrata jer su bila zaključana, a njega nisu mogli probuditi. Stigla je Hitna, ali ubrzo i mrtvačka kola pa smo shvatili da Jozi nije bilo spasa. Navodno mu je stan zapalila električna grijalica, a dim i vatru primijetio je susjed s drugog kata koji živi iznad njega i koji ima malu bebu pa je odmah pozvao vatrogasce. Svi ostali su već spavali pa su nas sirene uspaničile - rekla je susjeda Smajić koja je, kao i svi drugi stanari, probdjela cijelu noć. Vatrogasci su požar gasili dva sata. Stradali Jozo Franjić, 60-godišnji zaposlenik gruntovnog odjela na Županijskom sudu, ugušio se u dimu.

Točan uzrok smrti znat će se nakon obdukcije, koju je naložio istražni sudac osječkoga Županijskog suda. Obdukcija će biti obavljena u Kliničkoj bolnici Osijek. U požaru, koji su oko 00,25 sati ugasili pripadnici javne profesionalne vatrogasne postrojbe grada Osijeka, vatra je oštetila namještaj u stanu, a materijalna šteta se procjenjuje na oko 10.000 kuna. barkun

...09:53 [ Komentari (0) ] Isprintaj

POŽAR RAZORIO DOM OBITELJI, SUMJEŠTANI MOLE ZA POMOĆ
[ # ]

GRADIŠTE
Piše: Paula Manitašević

Unatoč brzoj intervenciji vatrogasaca, kuća obitelji Adžamić iz Gradišta potpuno je izgorjela. Mještani su pokrenuli akciju za pomoć siromašnoj obitelji.Svijeća koja se prevrnula zapalila je u utorak poslijepodne kuću obitelji Adžamić iz Gradišta u Vukovarsko-srijemskoj županiji. Razorni požar, unatoč brzoj intervenciji vatrogasaca, potpuno je uništio skroman dom siromašne obitelji. SLIKE

Mještani Gradišta kraj Županje pokrenuli su akciju za nesretnu obitelj. Na internetskoj stranici gradiste.com objavili su fotografije izgorene kuće i pozvali sve da pomognu Amidžićima "na bilo koji način". 24 sata

...07:32 [ Komentari (0) ] Isprintaj

ELVIR TURČILO - VATROGASAC KOJI JE IZVUKAO INVALIDA IZ POŽARA
[ # ]

SARAJEVO

Vatrogasci bili na licu mjesta za 40 sekundi **** Invalida izvukao iz zapaljene kuće uz pomoć kolege Samira Holjana **** Vatrogasci prikupljaju sredstva i uskoro će Mršu posjetiti u bolnici


Požar koji se dogodio u ulici Mula Mustafe Bašeskije na broju 56 oko 21 sat ugašen je brzom intervencijom pripadnika Profesionalne vatrogasne brigade KS. U kući se nalazio i Ćazim Mršo, ratni vojni invalid, koji nije mogao napustiti kuću u plamenu. Prema riječima Elvira Turčila, vatrogasca koji se za 40 sekundi pojavio na mjestu događaja, odmah je čuo kako iz kuće netko doziva u pomoć.

- Čim sam vidio da se u kući nalazi čovjek, pokušao sam da uđem na glavni ulaz, ali to nije bilo moguće zbog visoke temperature i plamena. Uzeli smo sa našeg vozila vatrogasne ljestve te sam preko njih došao do krova i provalio u prostoriju gdje se nalazio muškarac koji je ležao, a cipele i jakna su mu gorjeli... Nakon toga sam razvalio prozor i dovukao ga. Pošto se radilo o invalidu, teško sam uspio da ga izvučem na sigurno uz pomoć kolege Samira Holjana - rekao je Turčilo.

Mrši, koji je zadobio opekotine po vratu, odmah je ukazana Hitna medicinska pomoć i nalazi se na liječenju u Kliničkom centru. Vatrogasci koji su Mrši spasili život prikupljaju sredstva kako bi mu pomogli i uskoro će ga posjetiti u bolnici. Dnevni avaz

06.01.2009. ...21:52 [ Komentari (1) ] Isprintaj

TRIDESET GODINA IM JE TEK
[ # ]

KAŠTEL GOMILICA

Najmlađe kaštelansko dobrovoljno vatrogasno društvo, DVD Kaštel Gomilica, u nazočnosti brojnih uzvanika i čestitara, koji su stigli iz brojnih hrvatskih gradova, proslavilo je 30-tu obljetnicu svojeg osnutka. Tom su prigodom u novosagrađenoj dvorani Marine „Giričić“ dodjeljene zahvalnice i priznanja zaslužnim vatrogascima.

Uz gradonačelnika Kaštela Ivana Udovičića i njegovog zamjenika Tonča Šiškova, proslavi su nazočili i čelni ljudi Hrvatske vatrogasne zajednice, predsjednik Ante Sanader i njegov zamjenik Mijo Brlečić, načelnik Željko Popović, počasni predsjednik Teodor Fricki, kao i pomoćnici Glavnog vatrogasnog zapovjednika RH Tomislav Vuko i Mladen Vinković. Delegaciju Vatrogasne zajednice Splitsko-dalmatinske županije predvodio je zapovjednik Dražen Glavina, a događaju su nazočili i predstavnici svih dalmatinskih DVD-ova, kao i prijateljskih DVD-ova Jastrebarsko i Dalj.

Među čestitarima našli su se i predstavnici drugih hrvatskih DVD-ova, ali i počasni član i veliki prijatelj iz Austrije Frantz Krope.Tijekom svečane sjednice prigodno je promovirana i monografija ovog društva, čiji su autori prof. Ante Sanader (stariji) i Zvonko Ergović, predsjednik DVD Kaštel Gomilica, a u monografiji je prezentiran niz službenih dokumenata i fotografija. U prigodnom obraćanju županijski zapovjednik Dražen Glavina je istaknuo kako je ovo društvo otišlo korak naprijed samim time što je unutar njega oformljena i ˝vatrogasna mornarica˝. Naime, DVD-u Kaštel Gomilica protekle je godine na upravljanje dodjeljen prvi vatrogasni brod. U ime nagrađenih na dodjeljenim priznanjima zahvalio je počasni predsjednik DVD-a Mladost iz Kaštel Sućurca Ivica Batina. Glas Dalmacije

...19:50 [ Komentari (2) ] Isprintaj

POŽAR KUĆE U NASELJU PODVINJE
[ # ]

SLAVONSKI BROD
Piše: zvlk

U Brodskom neselju Podvinje u ulici Janiševac 2 oko 11.00 sati izbio je požar na obiteljskoj kući bivšeg dogradonačelnika Slavonskog Broda Vladimira Jerkovića.Vatra se pojavila u hodniku u prizemlju kuće i brzo proširila na gornji kat i krov - javlja sbiportal .

Na mjesto požara odmah su upućena dva vatrogasna vozila JVP Slavonskog Broda ( navalno i autocisterna ) sa sedam vatrogasaca. Po dolasku na mjesto požara u 11.12. sati utvrđeno je da je požar u razbuktaloj fazi i da se horizontalno širi iz hodnika na dnevni boravak, te da se požar vertikalno širi na krovište iz hodniika koji je obložen drvenom lamperijom.

Netočna je informacija da se požar proširio po cijeloj kući, požar je stavljen pod kontrolu u 12.05, a potpuno je ugašen u 13.43. Požar se u nijednom trenutku nije proširio iz požarnog sektora u kojem je nastao. Uzrok nastanka požara utvrđuje Inspektorat unutarnjih poslova PU Brodsko - posavske. Faktori koji su dodatno utjecali na širenje požara su: plinska instalacija, municija za lovačko oružje ( gosp. Jerković je član lovačkog društva).Materijalna šteta je velika.

...16:33 [ Komentari (0) ] Isprintaj

U NOVAKIMA GORJELO KROVIŠTE GARAŽE I PUŠNICE
[ # ]

NOVAKI
Piše: Damir Marenić
Foto: JVP Samobor

U požaru koji se dogodio danas iza 13 sati u Novakima , I Cvjetna br.8 vlasništvo Franje Bračuna izgorjelo je krovište garaže i pušnice.Prema prvim neslužbenim informacijama do požara je došlo nepažnjom samog vlasnika. Do dolaska vatrogasaca JVP Samobor te DVD Sveta Nedelja vatra je zahvatila krovišta garaže i pušnice pa su vatrogasci brzom intervencijom zaustavili širenje vatre i spriječili još veću štetu. DVD Sveta Nedelja sudjelovala je sa dvije autocisterne: Renault Midlum te Mercedes i 6 vatrogasaca. Materijalna šteta na objektima je za sada neutvrđena a policija vrši očevid. SLIKE


05.01.2009. ...15:54 [ Komentari (2) ] Isprintaj

VATROGASCI SPASILI PSA IZ HLADNE MILJACKE
[ # ]

SARAJEVO

U pomoć članovima Udruženja SOS pristigli su vatrogasaci koji su psa uspjeli izvući na obalu na najbezbolniji način **** SOS predlaže nabavku opreme za spašavanje životinja te stvaranja odjela unutar vatrogastva koji bi se bavili time

Sarajevski vatrogasci pomogli su jučer u akciji spašavanja psa koji je iz nepoznatih razloga pao u hladnu Miljacku. Nešto iza 11.00 sati Udruženje građana za sprječavanje okrutnosti nad životinja SOS Sarajevo obaviješteno je o psu u koritu rijeke Miljacke kod Carevog mosta koji nije mogao sam da se izvuče na obalu.

U pomoć članovima Udruženja SOS pristigli su vatrogasaci koji su psa uspjeli izvući na obalu na najbezbolniji način. Pas, koji je oko vrata nosio neobilježenu ogrlicu, nakon oslobađanja se uputio u pravcu Bistrika. Iz tog udruženja navode da je ovaj slučaj ujedno i prilika za iniciranjem stvaranja odjela u Vatrogasnoj brigadi Grada Sarajeva, koja bi uz specijaliziranu opremu bila zadužena za spašavanje životinja. Dnevni avaz

...13:36 [ Komentari (0) ] Isprintaj

BESKUČNICI ZAPALILI VAGON
[ # ]

PODGORICA

Zbog požara koji su izazvali beskućnici na železničkoj stanici u Podgorici vlak koji je u subotu uvečer trebalo krenuti za Suboticu u 19 sati pošao je sa gotovo jednim satom zakašnjenja.

- Požar je izbio na sporednom, 12. kolosjeku. Beskućnici koji godinama upadaju u napuštene vagone naložili su vatru, koja je zahvatila jedan od teretnih vagona. To nije ugrozilo promet, ali se napon morao isključiti kako bi vatrogasci ugasili vatru - rekao je predsjednik Odbora direktora Željezničkog prijevoza Crne Gore Rešad Nuhodžić.

Subotički vlak se u vrijeme požara zatekao u Golubovcima, pa je zbog isključenja napona morao sačekati da vatrogasci završe svoj dio posla i da se ponovo pusti struja. Kurir

...08:55 [ Komentari (0) ] Isprintaj

BRZINA...BRZINA...BRZINA
[ # ]

SVETA NEDELJA
Piše: Damir Marenić

Brzina......brzina......brzina.To nikako da bude u podsvjesti večine vozača.Tako je i u Svetoj Nedelji nešto prije 19 sati došlo do sudara dvaju osobnih vozila. Zbog neprilagođene brzine te uvjeta koje vladaju na cestama došlo je do sudara golfa III i terenca u kojoj je nastala velika materijalna šteta. Oboje vozača odvedeni su kolima Hitne pomoći u zagrebačku bolnicu na pregled. Svetonedeljski vatrogasci pomoću rasvjetnog stupa osvjetljavali mjesto događaja dok je trajao očevid te očistili kolnik pomoću apsorbenta od ulja i antifriza koje je izašlo iz vozila.



04.01.2009. ...20:25 [ Komentari (0) ] Isprintaj

PORUŠIO POLA BENZINSKE PUMPE
[ # ]

JASTREBARSKO
Piše: M.Dejanović / I.Samaržija

BMW je sletio s ceste i udario u betonski otok. Na benzinskoj je udario u metalni stup, srušio dvije crpke i završio na krovu. Vozač (23) je odšetao.... VIDEO

Nakon divljanja po benzinskoj postaji u Čeglju kod Jastrebarskog, vozač se BMW-om prevrnuo na krov. Potpuno smrskani automobil fotografirao je i naš čitatelj u noći na nedjelju.

- Na benzinskoj su bili policajci i vatrogasci. Nisam vidio vozača automobila koji je bio potpuno uništen - kaže očevidac.
Vozač K.K. (23) vozio se Čegljem. Zbog velike brzine izgubio je nadzor nad BMW-om. Udario je u betonski otok kraj ceste i uletio na benzinsku pumpu. Automobilom je zatim naletio na metalni stup koji drži krovište. No, ni stup ga nije zaustavio već je autom prušio i dvije crpke na postaji, kažu očevici.

Od siline naleta 23-godišnjak se BMW-om prevrnuo na krov. Ispuzao je iz smrskanog vozila i pobjegao pred policijom i vatrogascima. U nedjelju ujutro, savijest mu nije dala mira, pa se sam prijavio policiji. Vatrogasci su osigurali benzinsku postaju kako ne bi došlo do zapaljenja. Ozlijeđenih u nesreći nije bilo. 24 sata

...16:10 [ Komentari (0) ] Isprintaj

VATROGASCI MU SPASILI ŽIVOT
[ # ]

SARAJEVO

Četrdesetdevetogodišnjak zadobio lakše opekotine po vratu **** Zatekli ga na prvom katu **** Vatrogaci su na mjesto događaja stigli veoma brzo **** Utvrđeno je da je požar izazvao ozljeđeni Mršo prilikom loženja drva

Ćazim Mršo (49) zadobio je lakše opekotine u požaru koji je oko 21.15 sati izbio na staroj kući u ulici Besarina čikma bb na sarajevskoj Baščaršiji. Nepokretnog Mršu iz zapaljene kuće spasili su pripadnici Profesionalne vatrogasne brigade Kantona Sarajevo. Vatrogaci su na mjesto događaja stigli veoma brzo, jer se njihova ispostava na Baščaršiji nalazi prekoputa kuće u kojoj je izbio požar. Dovodeći svoj život u opasnost, jedan od njih se uspio probiti na kat kuće gdje je zatekao nepokretnog Ćazima kojemu je vatra zahvatila cipele i košulju.

Nakon što su Mršu izvukli, pozvana je ekipa Hitne pomoći i on je odvezen u CUM Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu gdje je utvrđeno da je zadobio lakše opekotine po vratu.Sarajevski vatrogasci su požar na kući lokalizirali u 21.30 sati čime su spriječili širenje vatrene stihije. Do 23.20 sati njihove ekipe su dežurale pored objekta kako bi onemogućile ponovno izbijanje požara.
- Na ovoj intervenciji učestvovala su tri vozila i 12 vatrogasaca - rekao je Mahir Halilović, zapovjednik PVB KS, koji je zajedno sa kolegama bio na mjestu događaja.

Prvi kat kuće u Besarinoj čikmi u potpunosti je izgorio, tako da je Ćazim ostao bez krova nad glavom.Pripadnici MUP-a Kantona Sarajevo i vještak protupožarne struke obavili su očevid na njestu događaja. Utvrđeno je da je požar izazvao ozljeđeni Mršo prilikom loženja drva. Dnevni avaz

...14:04 [ Komentari (0) ] Isprintaj

VATROGASCI KISIĆ I BOŽOVIĆ I DALJE TEŠKO
[ # ]

KOSOVSKA MITROVICA

Ostali ozljeđeni u incidentu u Kosovskoj Mitrovici se oporavljaju **** Zdravstveno stanje vatrogasaca Marka Kisića i Bratislava Božovića, koji su ozljeđeni u eksploziji u naselju Bošnjačka mahala dok su gasili požar na jednom lokalu, i dalje je teško **** Vatrene Vijesti 911 žele što brži oporavak ozljeđenim kolegama

Lječnici kirurškog odjeljenja rekli su agenciji Beta da kod Kisića postoji opasnost od infekcije zbog ozbiljne ozljede crijeva, dok je stanje Božovića poslije jučerašnje operacije stabilno.Ostali ozljeđeni koji su smješteni na Odjeljenju ortopedije osjećaju se bolje, kao i novinarka Televizije Most Mirjana Nedeljković.
Vatrogasac Marko Kisić, povređen u sinoćnjoj eksploziji u Bošnjačkoj mahali, danas je operisan u bolnici u Kosovskoj Mitrovici ali je i dalje životno ugrožen.

"Njemu je na 19 mjesta probušeno tanko crijevo i, s obzirom na infekciju koja može nastupiti radi se o oteškoj ozljedi. Kisić ima gelere i u grudnom košu, ali nema oštećenja vitalnih organa", rekao je novinarima načelnik kirurškog odjeljenja bolnice Radomir Janković. Prema njegovim riječima, Kisić je bio najbliži mjestu gdje je bomba pala i "noge su mu pune gelera". Janković je istakao da će tokom popodneva operirati i drugog ozljeđenog vatrogasca Bratislava Božovića koji ima dva gelera u grudnom košu ali nema znakova ozljede srca, pluća i velikih krvnih sudova. Ostali vatrogasci ozljeđeni u eksploziji koja se dogodila dok su gasili požar u jednom kafiću u Bošnjačkoj mahali nalaze se na ortopedskom odjeljenju i oporavljaju se od ozljeda.

Predstavnici KFOR-a i Euleksa rekli su danas da su željeli posjetiti vatrogasce ozljeđene u incidentima u Kosovskoj Mitrovici, ali da za to nisu dobili dozvolu bolničkih zvaničnika. Međutim, upravnik bolnice Vladimir Adžić odbacio je te navode i rekao da posjeta stranih zvaničnika nije bila najavljena.Zapovjednik KFOR-ovih multinacionalnih taktičkih snaga "Sjever" Michail Jakovljev rekao je, kako prenosi Radio-televizija Srbije, da je sa zapovjednikom Euleks policije Rainerom Kunom u bolnicu došao "u najboljoj namjeri posjetiti ozljeđene, ali da ih nadležni u toj ustanovi nisu primili".

Jakovljev je rekao da su, poslije više od pola sata čekanja da ih primi neko od nadležnih, on, njegovi suradnici i Zapovjednik Euleks policije napustili Zdravstveni centar u Kosovskoj Mitrovici. Upravnik bolnice Vladimir Adžić izjavio je da nitko iz uprave bolnice nije bio obavješten o posjeti predstavnika KFOR-a."Nemamo ništa protiv predstavnika KFOR-a. Ja sam o njihovoj posjeti obavješten bukvalno pet minuta nakon što su stigli u bolnicu od strane državnog tajnika za Kosovo i Metohiju Olivera Ivanovića", rekao je Adžić. "Deset minuta mi je trebalo da stignem do posla. Par minuta prije mog dolaska oni su nažalost napustili bolnički krug", dodao je upravnik bolnice.

Novinarka TV Most Mirjana Nedeljković prebačena je u toku dana na kirurško odjeljenje gdje se oporavlja od potresa mozga koji je zadobila kada su je nepoznate osobe, sa fantomkama na glavi, tukle dok je pokušavala obraniti kolegu snimatelja Dejana Tanasijevića. "Naš jedini grijeh je bio što smo sa mjesta događaja pokušavali zabilježiti što se događalo", rekla je Mirjana Nedeljković i dodala "da će bolovi od batina proći, ali mnogo jače boli to što se novinarima ne dozvoljava da informiraju javnost". Kolegijum TV Most iz Zvečana najoštrije je osudio napad na ekipu te televizije i istaknuo da nije prvi put da su djelatnici te medijske kuće izloženi neprijatnostima prilikom obavljanja radnih zadataka. "Ovaj slučaj je najdrastičniji i opominjući za nadležne državne organe i službe da se jedna sredina koja gotovo desetljeće funkcionira bez vladavine prava i zakona nalazi na prekretnici - ili da nastavi nekontrolirani put koji vodi u anarhiju, ili da situaciju stavi pod kontrolu", navodi se u priopćenju. Mondo

...12:24 [ Komentari (1) ] Isprintaj

I VATRA IH SE BOJI
[ # ]

ČAKOVEC
Piše: Željka Drljić

Ivica Markač (36),Zdravko Belec, Dražen Furdi su međimurci iz sastava protupožarne eskadrile **** U sezoni požara i zrakoplovi i oni rade pod maksimalnim mogućim opterećenjem **** Kod velikih požara vatrogasci daju sve od sebe ali tad se oči i nada okreću nebu... čeka se zrakoplov

Ivica Markač (36),Zdravko Belec, Dražen Furdi su međimurci iz sastava protupožarne eskadrile. Darovali su nam simbol svog profesionalnog i životnog puta, zaustavljen u objektivu poznatog japanskog fotografa, specijaliziranog za avijaciju - Katsuhika Tokunage. Iz baze Zemunik kod Zadra zrakoplove spasa (kanadere i air tractore) podižu (i) Međimurci: bojnik Ivica Markač iz Preloga, natporučnik Zdravko Belec iz Pribislavca, natporučnik Dražen Furdi iz Čakovca, kojima se nedavno priključio i Mario Juršić iz Čakovca, a tu su i Miron Dominis, letač-tehničar na kanderu, kojemu je majka iz Preloga i satnik Tomislav Vacenovski, nastavnik letenja i pilot na air tractoru, po majci porijeklom iz Draškovca.

Donedavno je zapovjednik ove eskadrile bio bojnik Ivica Markač (36) iz Preloga, diplomirani inženjer aeronautike, kapetan, instruktor i probni pilot na kanaderu (canadair CL-415), kojeg smo predstavili prošle godine, kada je dobio najviše odličje Grčke za spašavanje ljudi i imovine u katastrofalnom požaru koji je tu zemlju pogodio 2007.Bojnik Markač od 2001. pripadnik je Protupožarne eskadrile u kojoj je, na početku, upravljao air tractorom (AT-802 F), a već sljedeće godine prešao je na kanader. Ukupno je odletio više od 2.000 sati, a vodenu "bombu" izbacio je oko 13.000 puta!
Delikatne letačke operacije (uzimanja i ispuštanja vode) piloti ponavljaju unedogled... satima usredotočeni na posao, nerijetko i na pedesetak Celzijevih stupnjeva u kabini. U jednoj sezoni požara gube 8 do 10 kilograma težine.

- Naše avione zovemo "radnim konjima". U sezoni požara i zrakoplovi i mi radimo pod maksimalnim mogućim opterećenjem. Ipak, ono što mi osobno izdvaja ovaj posao od ostalih u avijaciji jest odjek koji dobivam sa zemlje. Kad bacim vodu i nakon nekog vremena čujem uzvik "To, majstore! Spasio si nas!, ne treba mi više. Srce se ispuni zadovoljstvom. Spoznaja da si nekome pomogao satisfakcija je koja se ne može mjeriti nikakvim novcem - kaže bojnik Ivica Markač. U jednom trenutku svoje karijere u HRZ-u Ivica je mogao birati između protupožarne, lovačke ili transportne avijacije.
- Nikad nisam požalio, usprkos zahtjevnosti posla koji radimo. Imao sam nedavno mogućnost prelaska u putničku avijaciju, ali nisam mogao. I budućnost vidim u protupožarnoj eskadrili... bude li mi izdržala kralježnica - uz osmijeh dodaje bojnik Markač, s obzirom da svako slijetanje na vodu "amortizira" (i) vlastitom kičmom. Za svoj posao kaže da se nosi u krvi. S tim se imperativom čovjek, naprosto, mora roditi.

Svaki vatrogasac na zemlji koji se ikad našao usred užarenog pakla zna što znači trenutak spoznaje da se s nesagledivom moći ognja više ne može boriti. Tad se oči i nada okreću nebu... čeka se zrakoplov. Pripadnici PP eskadrile HRZ-a dobili su i priznanje struke - iskusni profesionalni piloti su im rekli da im lede krv u žilama kad se obrušavaju u srce vatre. Nisko, oštro, opasno i - znalački. Unutar struke, svijetom se pronio glas o njihovoj požrtvovnosti i vještini.
Na zemlji se povremeno susreću i s vatrogascima iz profesionalnih i dobrovoljnih postrojbi. Ivica Markač počasni je član DVD-a Gudovac. No, u rodnom kraju, niti jedno dobrovoljno vatrogasno društvo s područja Grada Preloga nije ga pozvalo u svoje redove. Nikome nije palo na pamet da je bogatstvo čuti koju riječ iz riznice iskustva ovog skromnog čovjeka.

U doba godine kad je požara manje ili ih nema, pripadnici PP eskadrile također imaju puno posla. Nastavnici letenja, među kojima je i Ivica, školuju kadrove i pripremaju ih za - vatru. Na godišnji odmor, obično, idu u prosincu, no, i tada koriste tek dio. Drugi dio godišnjeg odmora - izgori.

Među Međimurcima u Protupožarnoj eksadrili HRZ-a je i dvadesetdevetogodišnji natporučnik Dražen Furdi iz Čakovca, pilot i nastavnik letenja na air tractoru (AT - 802 F, odnosno AT - 802 A fire boss). Avijaciji se počeo približavati još kao desetogodišnjak u modelarskoj sekciji tadašnjeg aerokluba Čakovec. Sa 17 godina postao je jedriličar i poletio s livade u Pribislavcu gdje su "okrilatili" mnogi izvrsni piloti. Nakon završetka srednje zrakoplovno-tehničke škole, upisao je fakultet i stekao zvanje diplomiranog inženjera aeronautike:
- Nakon što sam diplomirao, počela me privlačiti mogućnost rada u protupožarnoj eskadrili. Tražio sam put do letenja... što je moguće više letenja, a protupožarna je upravo to nudila - priča Dražen koji je, zahvaljujući izvrsnom uspjehu na studiju, imao i mogućnost izbora. Od 2007. godine pripadnik je 855. protupožarne eskadrile i još uvijek je vrlo motiviran:
- Generacija smo koja se školovala uz rat, svoj posao obavljamo unutar vojnog sustava i kod nas je izražena potreba da državi nešto damo. Kroz posao koji radimo u mogućnosti smo ispuniti taj unutarnji zov.

Na pitanje što hrvatske pilote iz protupožarne eskadrile izdvaja i zbog čega ih je struka proglasila najboljima, kaže:
- Činjenica jest da smo u taktici gašenja jači od mnogih. Po mom mišljenju, dio zasluga je i u sustavu školovanja koji omogućava usku specijaliziranost. Većina nas smo i instruktori letenja te smo u mogućnosti odličnu taktiku koju smo naslijedili prenijeti i na generacije naših učenika. Pohvale struke nam gode, ali nas daleko više obvezuju.

Posao koji ovi ljudi obavljaju je pogibeljan i Dražen kaže da je "poanta cijele priče da na večer dođeš doma ženi i djeci":
- U zrakoplovu sam sam. Kad letim na požarište, kontaktiram putem nekoliko radioveza, "snimim" situaciju iz zraka, kombiniram je s informacijama koje dobivam sa zemlje, s ciljem da ispuštanje vode bude što je moguće učinkovitije. Pri tome, naravno, moram voditi brigu i o sigurnosti ljudi na tlu i o vlastitoj. Zato često svoj posao uspoređujem sa šahom - planirani potez podrazumijeva predviđanje i uračunavanje brojnih elemenata - kaže Dražen Furdi i dodaje:
- Kad bih došao na posao s mišlju da sam "gazda" zrakoplovu kojim trebam upravljati, bio bi to dan kad bi mi se najbolje bilo vratiti kući i ne letjeti. Često to ponavljam i svojim učenicima.

U svakom trenutku avion treba respektirati. Air tractor je zahtjevan. Ima 3 tone nosivosti na svojih 7 tona, što znači da praktično u trenutku izgubi gotovo pola težine. To je jedan od vrlo delikatnih dijelova leta. Gašenje znači da neprestano letimo na granici... i visine i brzine... To traži maksimalno iskorištavanje mogućnosti zrakoplova, ali i čovjeka koji njime upravlja - pojašnjava naš sugovornik.Dražen Furdi u air tractoru katkad provede i po 7 sati na strahovitoj vrućini i pod maksimalnom koncentracijom. No, adrenalin, kaže, čini svoje:
- Tijekom dugih i napornih gašenja ne osjećam nikakve fizičke poteškoće zbog vrućine i sl. Shvatim koliko sam umoran tek kad izađem iz aviona.

Da nije riječ o mistifikaciji, evo još malo brojeva, i to samo onih vezanih uz 2008. godinu: kanaderi su zbog požara polijetali više od 6.000 puta i u zraku proveli oko 800 sati te izbacili 38.000 tona vode (samo ove godine). Air tractori imali su 2.500 letova, u zraku su bili oko 750 sati te "istovarili" 6.000 tona vode. Ono što nikad nitko neće prebrojiti su spašeni objekti te ljudske sudbine i životi.Oni su piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, ali njihovo oružje nisu projektili - već srce.

- Gdje god bili, ponosni smo kaj smo Međimurci! - poručuju naši piloti i dodaju - sretnu i uspješnu 2009. svim vatrogascima ,članovima njihovih obitelji, kao i svim vrijednim i dobrim Međimurkama i Međimurcima kao i Listu Međimurje žele vjerni čitatelji - međimurski piloti iz PP eskadrile Zrakoplovne baze. List Međimurje

...09:33 [ Komentari (0) ] Isprintaj

IZGORJELA DRVENA KUĆA U JAŠKOVU
[ # ]

OZALJ

Od dojave požara do intervencije prošlo je petnaest minuta, ali drvenu kuću vatrogasci nisu uspjeli spasiti jer su je zatekli potpuno u plamenu

Dragi Tuškanu (74) iz Jaškova, naselju u Gradu Ozlju, u subotu ujutro izgorjela je kuća, rečeno je u karlovačkoj Javnoj vatrogasnoj postrojbi. Od dojave požara, u 9,45 sati, do intervencije prošlo je petnaest minuta, ali drvenu kuću vatrogasci nisu uspjeli spasiti jer su je zatekli potpuno u plamenu, izjavio je zapovjednik JVP Robert Hranilović. Vlasnik kuće je rekao da je požar nastao iz štednjaka te da ga je pokušao ugasiti vodom, ali je zbog jakog dima morao pobjeći iz kuće.

Dodao je da ne zna kako će dalje živjeti jer je ostao bez doma, u kojem je živio sam, uz novčanu pomoć Centra za socijalnu skrb te uz topli obrok u karlovačkoj Pučkoj kuhinji. Policija je izvijestila da je izgorjela drvena kuća dužine osam i širine četiri metra te da je započeo očevid o utvrđivanju uzroka požara. 24 sata

03.01.2009. ...13:30 [ Komentari (1) ] Isprintaj

U KOSOVSKOJ MITROVICI OZLJEĐENO 6 VATROGASACA
[ # ]

KOSOVSKA MITROVICA

Dvije eksplozije potresle, prošle noći, sjeverni dio Kosovske Mitrovice **** Ozljeđeno šest vatrogasaca, od kojih dvojica teže i u životnoj su opasnosti **** Napadnuti novinarka i snimatelj TV Most **** Zapaljen jedan lokal **** Oštećeno nekoliko automobila ****U Kosovskoj Mitrovici jutros je mirno **** Incident i u Gnjilanu VIDEO

Etnički podijeljeni grad na sjeveru Kosova, protekle je noći bio poprište eksplozija i nereda u kojima je ozlijeđeno nekoliko osoba.Među ozlijeđenima se našlo šest vatrogasaca od kojih dvojica teže i u životnoj su opasnosti, te novinarka i snimatelj lokalne TV-postaje TV Most.Incidenti su započeli kada je oko 23 sata bačena ručna bomba na lokal "Viva" u sjevernom dijelu grada, u kojemu većinu čine Srbi. Tom prilikom je oštećeno nekoliko automobila. Grupa građana srpske nacionalnosti se potom okupila na ulici, a nešto iza ponoći je zaprimljena dojava da je u naselju Bošnjačka Mahala na sjeveru grada zapaljen lokal čiji je vlasnik Albanac.

Dok su vatrogasne ekipe gasile vatru, odjeknula je još jedna eksplozija u kojoj je ozljeđeno šest vatrogasaca, koji su zadobili ozljede ekstremiteta i grudnog koša. Vatrogasci su zbrinuti na kirurškom odjeljenju bolnice u Kosovskoj Mitrovici.Prema riječima kirurga Radomira Jankovića dvoje vatrogasaca zadobili su ozljede od gelera i u životnoj su opasnosti. Jedan od ozljeđenih vatrogasaca rekao je da su oko 15 minuta nakon ponoći dobili poziv da gori vatra u lokalu čiji je vlasnik Albanac, a da čim su stigli i razvukli crijeva za gašenje, bili pogođeni eksplozijom. Zdravstveno stanje vatrogasca Marka Kisića još uvek je teško.Kisić je operiran jer je zadobio ozljede unutarnjih organa, nalazi se na Odeljenju intenzivne njege i još je vitalno ugrožen.

Direktor Zdravstvenog centra u sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice Milan Ivanović kaže za B92 da je zdravstveno stanje ostalih ozljeđenih trenutno stabilno. "U intenzivnoj jedinici su smještena dva ozljeđena vatrogasca i Mirjana Nedeljković. Još troje vatrogasaca je na ortopedskom odeljenju", kazao je Ivanović.

Tijekom noći su red na ulicama nastojali održati isključivo pripadnici Kosovske policijske službe (KPS), ali je njen glasnogovornik Besim Hoti izjavio da će se, u slučaju potrebe, u pomoć pozvati postrojbe KFOR-a. Kosovska policija je potvrdila da je u noći između petka i subote u sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice u dvije eksplozije oštećeno nekoliko vozila, kao i da su zapaljena dva lokala u Bošnjačkoj mahali i da je tokom intervencije vatrogasaca eksplodirala ručna bomba.

Predsednik Kosova Fatmir Sejdiu pozvao je građane da izbegavaju provokacije i da pomognu organima reda na očuvanju mira i stabilnosti na Kosovu, a sigurnosne snage da pronađu odgovorne za dva incidenta u Mitrovici.Sejdiu je poželio brzi oporavak vatrogascima i ozljeđenim građanima, navedeno je priopćenju.

Ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović je najoštrije osudio vinovnike najnovijeg incidenta u Kosovskoj Mitrovici, istakavši da policija mora učiniti sve kako bi odgovorne za bombaški napad na vatrogace koji su radili svoj posao privela pravdi.-"Ovakovi događaji su rezultat pravnog i sigurnosnog vakuuma koji vlada u Kosovskoj Mitorvici, međunarodna zajednica mora učiniti sve kako bi osigurala sigurno okruženje za sve građane Mitrovice", rekao je Bogdanović. RTS

...11:16 [ Komentari (0) ] Isprintaj

EKSPLOZIJA PLINA U OBITELJSKOJ KUĆI
[ # ]

VIRJE

U eksploziji plina jedna osoba teško ozljeđena **** Požar ugasili pripadnici JVP Đurđevac i DVD Virje **** Materijalna šteta oko 60.000 kuna


U eksploziji prirodnog plina u obiteljskoj kući u Virju, teško je ozljeđen vlasnik kuće R. Lj. (1981.), izvijestila je danas Policijska uprava koprivničko-križevačka.Do eksplozije je došlo sinoć oko 22,30 sati uslijed stvaranja eksplozivne smjese zraka i plina, koji je istjecao iz dograđene plinske instalacije u nedovršenoj prostoriji kuće, a eksplozivna smjesa aktivirana je otvorenim plamenom.Teško ozlijeđeni vlasnik kuće R. Lj. prevezen je u koprivničku Opću bolnicu, a požar su ugasili djelatnici javne vatrogasne postrojbe (JVP) Đurđevac i dobrovoljnog vatrogasnog društva (DVD) Virje.

Materijalna šteta procjenjuje se na oko 60.000 kuna.Prilikom eksplozije došlo je i do oštećenja prozorskih stakala susjedne obiteljske kuće u vlasništvu S. P. (1966.).Očevid na mjestu događaja izvršili su djelatnici Policijske postaje Đurđevac i Policijske uprave koprivničko-križevačka, uz nazočnost Inspektora zaštite od požara i djelatnika Centra za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja "Ivan Vučetić" iz Zagreba.O događaju slijedi izvješće Općinskom državnom odvjetništvu u Koprivnici. Total Portal

02.01.2009. ...16:45 [ Komentari (0) ] Isprintaj

KOPRIVNIČKI I MAĐARSKI VATROGASCI PROSLAVILI NOVU GODINU
[ # ]

KOPRIVNICA

Tradicionalna novogodišnja čestitka hrvatskih i mađarskih vatrogasaca **** Prošle godine održanazajednička vježba na Balatonu **** Suradnja se nastavlja 16. nogometnom utakmicom vatrogasaca Koprivnice i Nagyatata

Zapovjednici javnih vatrogasnih postrojbi Koprivnice i Nagyatat Slavko Tucaković i Vilmos Szabo tradicionalno su, treću godinu za redom, čestitali novu godinu na crti ulaska u Europsku uniju. Točno u podne podigli su se vatrogasnim ljestvama iznad granične crte kod prijelaza Gola-Berzence, izvijestio je jedan od njih, Slavko Tucaković:
- U zraku smo na dvadesetak metara otvorili šampanjce i nazdravili građanima Republike Hrvatske i Republike Mađarske.

Zdravica je posebno bila upućena hrvatskim i mađarskim vatrogascima, te svima onima koji su i Novu godinu proveli na svojim radnim mjestima – policajcima, zdravstvenom osoblju, carinicima, novinarima. Suradnja koprivničkih i mađarskih vatrogasaca proteklih je godina uvelike nadmašila puko novogodišnje čestitanje. Na Balatonu je lani održana združena vatrogasna vježba uz sudjelovanje kanadera i helikoptera, podsjetio je zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Koprivnica Slavko Tucaković.

- Suradnja se nastavlja već 16. siječnja, kada će biti održan nogometni susret vatrogasnih postrojbi Nagyatata i Koprivnice – najavio je Tucaković.S vatrogasnih ljestava dvadesetak metara iznad zemlje čestitku je s hrvatsko-mađarskim vatrogascima uputio i domaćin susreta, načelnik Općine Gola i saborski zastupnik Stjepan Milinković. Radio Koprivnica

...16:38 [ Komentari (0) ] Isprintaj

ŽAR IZ PEĆI PAO NA TEPIH , VATRA PROGUTALA SOBU
[ # ]

PETROVCI
Piše: Ivana Samaržija

Vatra se sa tepiha proširila na drveni namještaj, a ubrzo je cijela soba bila u plamenu. Ozlijeđenih nije bilo, a šteta je procijenjena na 15.000 kuna

Susjed mi je utrčao u kuću panično vičući da mu kuća gori. Otišli smo s njim pogledati što se događa, no gotovo cijela prostorija već je bila u plamenu. Odmah smo pozvali vatrogasce, ispričao nam je Vlado koji je u petak oko 12 sati fotografirao vatrogasce dok su gasili požar u Petrovcima nedaleko Vukovara.
U PU vukovarsko-srijemskoj kažu kako je žar ispao na tepih i zapalio ga. Vatra se s njega proširila na namještaj, a ubrzo je cijela soba gorila. Ozlijeđenih nije bilo, a šteta je 15.000 kuna. 24 sata





...16:30 [ Komentari (0) ] Isprintaj

VATROMET ZAPALIO ZGRADU
[ # ]

LUDWIGSHAFEN
Piše: Ivana Samaržija

Oko ponoći dio rakete pao je na krovište i zapalio ga. Velikom brzinom vatra se proširila duž cijele zgrade. Vatrogasci su čak pet sati gasili požar

Stanari zgrade u njemačkom gradu Ludwigshafenu Novu godinu dočekali su na ulici. Oko ponoći buknuo je požar na krovištu stambene zgrade. Zgradu je zapalila raketa koja se srušila na krov. Velikom brzinom vatra se proširila duž cijele zgrade. Gusti oblaci dima i plamen visok nekoliko metara šikljali su u zrak. Čak 17 vatrogasnih vozila bilo je na požarištu, a vatrogasci su se pet sati borili s vatrom. Oko 60 ljudi ostalo je bez doma. Materijalna šteta procjenjuje se na 11 milijuna kuna. Čitatelj njemačkog internetskog portala bil.de fotografirao je akciju gašenja zgrade. 24 sata





...13:30 [ Komentari (0) ] Isprintaj

...11:20 [ Komentari (24) ] Isprintaj

VATRENI DOČEK NOVE GODINE
[ # ]

BANGKOK

U požaru koji je u novogodišnjoj noći izbio u noćnom klubu u Bangkoku, poginulo je gotovo 60 ljudi, među njima i državljanin Singapura, a 223 je ozlijeđeno, među kojima ima Francuza, Švicaraca i Japanaca, u noći na četvrtak u Bangkoku, u požaru koji je izbio u noćnom klubu gdje se slavio doček Nove godine, prema izvorima. VIDEO

U požaru je izgorio klub Santika u okrugu Ekkamai, četvrti za zabavu koju posjećuju Tajlanđani i stranci, rekao je Vallop Janthorn, čelnik za koordinaciju vatrogasne službe u tajlandskoj prijestolnici. Načelnik policije Sutin Sapmuang izjavio je da je potvrđena smrt 58 osoba. "Provodimo istragu kako bismo utvrdili uzrok požara", dodao je.

U požaru je izgubio život državljanin Singapura, rekao je policijski časnik Viboon Thinwattanakul, koji nije mogao reći je li riječ o muškarcu ili o ženi. Prema voditelju spasilačkih ekipa, 223 ozlijeđene osobe su smještene u 19 bolnica. "Dosad smo zabilježili 223 ozlijeđene osobe, među kojima je 29 stranaca, Francuza, Australaca, Švicaraca, Japanaca i Finaca", rekao je.

"Čini se da je požar izbio na podiju na kojemu je svirala skupina glazbenika, zbog uporabe pirotehničkih sredstava", rekao je načelnik policije Prawit Kantwol. "Većina žrtava se ugušila u požaru, ali su neki pregaženi u stampedu do kojega je došlo kada su gosti pojurili prema izlazu", dodao je taj dužnosnik.

Klub koji je inače smješten na dva kata, posjećuje elita u Bangkoku, a može primiti do 1.000 ljudi. Zasad se ne zna koliko je posjetitelja bilo u klubu u času kada je izbio požar. Policijski časnik na mjestu događaja koji nije htio otkriti identitet, kazao je, nekoliko sati nakon požara, da iz prostorija kluba još nije izvučeno 30 trupala. barkun

01.01.2009. ...11:25 [ Komentari (0) ] Isprintaj

POŽAR DIMNJAKA U KERESTINCU
[ # ]

KERESTINEC
Piše : Damir Marenić

Ni kerestinečki vatrogasci nisu imali mirnu noć. Naime oko 22 i 49 dobili su dojavu o požaru na objektu u Kerestincu, Kerestinečka cesta 1 koji je u vlasništvu Zvonimira Miholića.Stigavši na mjesto intervencije ustanovili su da se radi o požaru dimnjaka ali su iskre već opasno počele prijetiti krovu. Zajedno sa kolegama iz JVP Samobor intervencija je završila nešto prije ponoći.

...10:00 [ Komentari (0) ] Isprintaj

ONI NAS ČUVAJU............. 2.dio
[ # ]

RIJEKA
Piše: Danica Juričić

Vatrogasci ne mogu kalkulirati sa brzinom odlaska na intervenciju **** Riječkim su vatrogascima najteže intervencije na brodovima **** Brodovi tvore čeličnu rešetku u kojoj radioveza ne funkcionira **** Riječki vatrogasci naslijedili su talijansku školu vatrogastva **** Riječani su bratimljeni s vatrogasnim postajama iz Trsta, Belluna i Verone **** Riječki vatrogasci svake godine organiziraju Memorijal riječke vatre **** Sječanje na Edu Surinu

Postaja u središtu grada u smjeni ima 31 vatrogasca i največa je vatrogasna postrojba u primorsko -goranskoj županiji:pokriva Rijeku i okolicu, a po potrebi odlaze na ispomoć po cijeloj županiji, pa i šire."Policajcu se možda i ne žuri previše na intervenciju pri pucnjavi,ali vatrogascu se uvijek žuri spašavati ljudske živote i imovinu." - kaže Igor Hrelja (43),zapovjednik smjene Javne vatrogasne postrojbe grada Rijeke, u jedno i županijskog vatrogasnog središta.

"Za sve ih se zove u pomoć - jednostavno, nema druge službe koja tog trenutka izlazi na intervencije:"Mi na to gledamo ovako:vi ste građani i trebate nekoga da vam pomogne. I mi dolazimo u pomoć. Vatrogasci su i usvijetu jedna od izuzetno interventnih organizacija" - kažu uglas i zapovjednik smjene Igor Hrelja i voditelj smjene Boris Kauzlarić (34).

Riječki vatrogasci imaju veliki broj intervencija na otvorenome (posebno na području Grobnika), ali i u priobalju, lukama, skladišnim prostorima i na brodovima u lučkom akvatoriju. U riječkoj je okolici i Inina rafinerija, termoelektrana, zračna luka na Krku, naftovod, Petrokemija.....puno zapaljivoga na malom prostoru. Novi su problemi i izazovi za riječke vatrogasce brojni dugački tuneli. Već za iduću turističku sezonu Rijeka će u svom središtu imati najduži tunel, kroz koji če teći i opasni teretni promet iz Luke.

Riječkim su vatrogascima najteže intervencije na brodovima. A upravo su po iskustvu i znanju u gašenju požara na brodovima najpoznatiji: ta je postaja gasila največi broj požara na brodovima i u vrijeme ex Jugoslavije. Vatrogasni zapovjednik Hrelja objašnjava zbog čegaje teško gasiti požar na brodu. "Kod stanova otprilike znamo raspored prostora, ali brod..... svaki je drugačiji. Brodski pogon, instalacije, pa teret goriva za strojarnicu.... Putnički brod ili trajekt za prijevoz automobila ima više garažnog prostora, stambene prostore u višim djelovima broda.Tankeri su posve druga priča. Za samo kretanje po brodu potrebna je vještina:svugdje su uski prolazi, strme stepenice, otvori". Vatrogasci ulijeću u nepoznati prostor u punoj opremi s aparatom za zaštitu dišnih putova.

Brodovi tvore čeličnu rešetku u kojoj radioveza ne funkcionira. Uz nemogučnost komuniciranja, slaba je vidljivost zbog dima. "Pipate i grebete po uskim prolazima i tako se snalazite u požaru. Na brodu je teško odmah locirati gdje je žarište požara. Sve eskalira, požar se širi, osječate visoku temperaturu u blizini, ali žarište može biti i nekoliko katova ispod vas. Cijela grupa vatrogasaca tada ide zajedno. Ne možemo brod iz Brodogradilišta Viktor Lenac izvesti van, potopiti ga i tako ugasiti požar, nego ga moramo ugasiti u brodogradilištu""- objašnjava Hrelja tešku i zahtjevnu akciju.

Riječki vatrogasci naslijedili su talijansku školu vatrogastva, a napose u radu na visokim objektima. Takvih u Rijeci ima oko 140, a intervencije na njima su eoma zahtjevne. Za vrijeme požara, spremište u visokim neboderima poprima funkciju dimnjaka "Ne koriste se liftovi, pa moramo pješke s puno opreme na tko zna koji kata, najvažnije je je brzo skloniti ljude sa stepeništa, jer tri udaha dima mogu biti smrtonosna.Što se tiče psiholoških momenata, nagledate se u prometnim nesrećama raskomadanih tijela, ali o tome dok spašavate ljude ne razmišljate. Jer ,nakon svake intervencije uvijek se osjeti jak pozitivan naboj. Kada nekome spasite život, to vas uzdigne i drži sretnim danima" kaže Kauzlarić.

Riječani su bratimljeni s vatrogasnim postajama iz Trsta, Belluna i Verone.Vjerojatno će se i slovenski vatrogasci iz Ljubljane uključiti u to bratstvo. Vatrogasci ne poznaju granice. Voditelju smjene Borisu kauzlariću u sječanju se usjekla priča o starčiću koji je zaspao dok mu se u kuhinji kuhao ručak - i izbio je požar . "Ušli smo mu u punoj opremi kroz prozor u sobu u kojoj je spavao. Naravno starčić se jako prestrašio. Poslije nam se ,iz zahvalnosti htio nekako odužiti ali nama je zahvalnost što možemo nekome spasiti život ili imovinu.To nam je posao" s ponosom naglašava Kauzlarić.

I ovdje su dečki jako povezani, zajedno žive, brinu se jedni o drugima. Svima je još u sječanju posljednja Kauzlarićeva nezgoda. Gasili su požar na krovištu, a na ulici su se kao i uvijek okupili prolaznici koji su sa sigurnosne daljine pratili gašenje požara. Boris je na krovu čekao rezervnu bocu s kisikom; skinuo je masku i učinio jedan pogrešan korak u stranu. Propao je pred svima kroz krov na stubište zgrade. Iza njega je kroz krovište suknuo plamen u kojemu je nestao vatrogasac. No Kauzlarić se javio da je živ i neozljeđen iako je pao sa visine od dva i po metra.

A one koji su stradali kolege ne zaboravljaju.Riječki vatrogasci svake godine organiziraju Memorijal riječke vatre, natjecanje u vatrogasnim vještinama za koje se prijavi do 23 ekipa u spomen na poginulog kolegu EDU SURINU . Reader`s Digest

...09:39 [ Komentari (0) ] Isprintaj

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.





eXTReMe Tracker
free counters