POGINUO VOZAČ CISTERNE , PROSULO SE 3000 LITARA NAFTE
[ # ]

GRADIŠKA

U teškoj prometnoj nesreći koja se dogodila u Gašnici kod Gradiške poginuo je vozač cisterne Vehbija Jašarević (52) iz Srebrenika, a dio tereta nafte izlio se u potok Podgradska, a potom dospio u rijeku Savu.

Kada su vatrogasci, policija i mještani stigli na mjesto nesreće, gdje se kamion sa cisternom punom nafte survao u potok, a onda i prevrnuo, zatekli su užasan prizor. Vatrogasac Vlado Janjić kaže da je njegova jedinica odmah nakon nesreće zajedno sa policijom bila na mjestu događaja.

„Prizor je bio užasan. Iz potoka i mraka samo se nazirala olupina kamiona, a osjećao se miris nafte. Baterijama smo tragali za vozačem“, kaže Janjić. Mještani Milica i Boško Fotić, čija kuća je stotinjak metara od mjesta nesreće, kažu da je tijelo vozača bilo dijelom u vodi, a dijelom priklješteno u smrskanoj kamionskoj kabini.
„Poslije jakog udara i tupog treska istrčali smo iz kuće i videli užasan prizor. Sad strahujemo za vodu, potoke, a posebno bunare jer smo tek ujutro videli da nafta pliva na sve strane“, zabrinuti su Fotići.

Načelnik Štaba civilne zaštite iz Gradiške Boško Pucar kaže da su, zahvaljujući brzoj intervenciji, uspjeli da tokom noći iz probušene cisterne pretoče 20.000 litara eurodizela, a da je u potok koji se uliva u Savu iscurilo oko 3.000 litara. „To ne predstavlja ozbiljan ekološki problem jer smo poduzeli sve mjere da zaštitimo ovo područje“, objašnjava Pucar. Jovo Šinik, načelnik Komunalne policije u Gradiški, kaže da su o svemu obavještene nadležne službe i mještani Gašnice i okoline.

„Ribari su nam dojavili da je naftna mrlja dospjela u rijeku Savu, ali mi intenzivno pratimo stanje i uvjeren sam da se ne može govoriti o ekološkom incidentu većih razmjera“, tvrdi Šinik.S druge strane, zabrinuti mještani su cijelog dana pratili očevid na putu Gradiška - Kozarska Dubica, koji je nekoliko sati bio blokiran. „Tko može znati koliko je nafte isteklo? Nafta je cijelu noć tekla potokom“, kažu mještani.Nastradali Jašarević upravljao je kamionom „mercedes“, vlasništvo „O.S. Petrol“ iz Srebrenika, a dežurni tužitelj naredio je obdukciju. O uzrocima nesreće policija se nije izjašnjavala, dok mještani Gašnice tvrde da je na toj dionici puta često poledica, a zavoj pored šume je crna tačka. Blic

22.01.2009. ...14:17 [ Komentari (0) ] Isprintaj

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.





eXTReMe Tracker
free counters