"TRANSFORMERS" U TUGONICI: URAL NEXT 6×6, VOZILO RUSKOG PODRIJETLA KOJE DO SADA NIJE VIĐENO KAO VATROGASNO VOZILO, ZAHVALJUJUĆI MALOM PODUZEĆU ”PREMETAL KLEMAR” IZ TUGONICE, DOBILO JE SJAJNE VATROGASNE OBRISE
[ # ]

TUGONICA

Obroncima Jahorine vozit će vatrogasno vozilo složeno u 300-tinjak kvadrata velikoj hali u Tugonici, rukama vrijednih, većinom mladih mještana


Mještani Tugonice u općini Marija Bistrica ovih su dana mogli primijetiti pomalo neobično vatrogasno vozilo, izvještava Radio Marija Bistrica. Naime, na probnu je vožnju krenuo Ural Next 6×6, vozilo ruskog podrijetla, koje do sada nije viđeno kao vatrogasno vozilo. No, zahvaljujući maloj tvrtki ”Premetal Klemar” iz Tugonice, upravo je ovaj Ural dobio sjajne vatrogasne obrise. Naime, naručitelj iz Sarajeva došao je na ideju da baš na ovakvo vozilo da ugraditi vatrogasnu opremu, a kako se ugled ovog malog poduzeća brzo širi, tako je izbor pao na njih.

Vatrogasna nadogradnja

Vatrogasna nadogradnja obuhvatila je spremnik vode od 7000 litara, pjenilo 500 litara, grijane prostore za opremu, grijače vode u spremniku, pumpu protoka 3000 litara po minuti, visoki i srednji tlak, vitlo za brzu navalu te ostala pripadajuća oprema (cijevi, mlaznice, međumješalice…) Vozilo je opremljeno svjetlosnom i zvučnom signalizacijom prema standardima. Vozilo izgleda impozantno, a naručitelj će ga koristiti na obroncima Jahorine. Tako će planinom proslavljenom Zimskim olimpijskim igrama 1984. godine, voziti vatrogasno vozilo složeno u 300-tinjak kvadrata velikoj hali u Tugonici, rukama vrijednih većinom mladih mještana Tugonice i članova lokalnog DVD-a Tugonica – Podgrađe.

Šestero zaposlenih

Inače, tvrtka ”Premetal Klemar” osnovana je 2015. godine s jednom zaposlenom osobom, no vrlo se brzo razvijala, pa osnivač i vlasnik Ivan Klemar danas ima šestero zaposlenika. Glavne djelatnosti poduzeća su izrada vatrogasnih nadogradnji, servisiranje postojećih nadogradnji, opremanje i izrada specijalnih vozila. U ovih niti pet godina, tvrtka je isporučila 20-ak vozila, a servisirano je mnogostruko više. – Danas imamo proizvodni dio hale na oko 300 četvornih metara, ali već sljedeće godine planiramo proširenje na 600 četvornih metara – kaže Ivan Klemar te dodaje da je sve financirano vlastitim sredstvima.…. zagorje-international

15.12.2019. ...12:00 [ Komentari (0) ] Isprintaj

VODIČKI VATROGASCI BOGATIJI ZA NOVO VOZILO
[ # ]

VODICE

U petak 13. prosinca 2019. godine u Vodice je stiglo novo vatrogasno vozilo. Riječ je o novoj višenamjenskoj autocisterni za vodu, zapremine spremnika 7000 litara. Vozilo je opremljeno opremom za početno gašenje požara, te služi i za prijevoz pitke vode.

Vozilo je dodijeljeno Gradu Vodicama odlukom Vlade R.H., Ministarstva gospodarstva, Ravnateljstva za robne zalihe na korištenje na 4 godine, s mogućnošću produljenja korištenja. Nakon iskazane potrebe od strane vatrogasaca, Grad Vodice je više godina za redom upućivao zahtjeve u Ministarstvo gospodarstva za potrebom za ovakvim vozilom, zbog sve većeg broja požara, te zbog prijevoza pitke vode domaćinstvima koji nemaju mogućnost spajanja na vodovodnu mrežu. Vatrogasci zahvaljuju gradonačelnici sa suradnicima i službama Grada koji su odmah reagirali te upućivali zahtjeve za dodjelom cisterne i lobirali da cisterna dođe u Vodice.

osebna zahvala ide saborskoj zastupnici Branki Juričev – Martinčev, koja je o potrebi za takvim vozilom upoznala ministra gospodarstva, poduzetništva i obrta Darka Horvata, koji se osobno i aktivno uključio u proces informirajući se o potrebama na terenu, te je uvidio da je zahtjev grada opravdan. Na taj način i saborska zastupnica i ministar su pokazali veliku brigu za vatrogasce, građane i goste Grada Vodica. Vozilo će koristiti članovi dobrovoljnog vatrogasnog društva Vodice, kojima želimo da vozilo što manje koriste na intervencijama.…. info vodice

...11:06 [ Komentari (0) ] Isprintaj

POSJET ZAMJENIKA ŽUPANA VATROGASCIMA OPĆINE MALI BUKOVAC
[ # ]

MALI BUKOVAC

U sklopu obilaska vatrogasnih društava i zajednica na području Varaždinske županije zamjenik župana Tomislav Paljak razgovarao je i s vatrogascima u općini Mali Bukovec. Općinski načelnik Darko Marković tom je prigodom rekao kako podržava ideju Županije da objedini tekuća poslovanja i održavanja u stožernim dobrovoljnim vatrogasnim društvima općina i gradova u Varaždinskoj županiji, što će zasigurno donijeti uštede i vatrogascima iz Općine Mali Bukovec. – Kao načelnik, ali i kao predsjednik Nadzornog odbora Vatrogasne zajednice Varaždinske županije podržavam ovu ideju. Mislim da će je i drugi načelnici i gradonačelnici podržati, a posebno vatrogasci kojima će se pojednostaviti tekuće poslovanje i održavanje, uz istovremeno pojeftinjenje – rekao je načelnik Općine Mali Bukovec. Marković je podsjetio i na svoj prijedlog iznesen na dvjema sjednicama Županijske skupštine.


– Apeliram da Varaždinska županija sa županijskom Vatrogasnom zajednicom izradi projekt obnavljanja vatrogasnih vozila, posebno specijalnih i navalnih vozila po stožernim dobrovoljnim vatrogasnim društvima općina i gradova. Prosjek starosti naših vozila namijenjenih vatrozaštiti je više od 20 godina. Predloženi projekt moramo čim prije pokrenuti i apeliram na župana da se iznađu sredstva i iz državnog proračuna, primjerice iz naknade za korištenje općekorisnih funkcija šuma, obzirom da naša Županija ima jako puno šumskih predjela, kao i Općina Mali Bukovec – rekao je Marković te predložio da se dio naknade iz OKFŠ-a vrati Varaždinskoj županiji čime bi se mogao sufinancirati projekt obnavljanja vatrogasnih vozila, dio može sufinancirati Županija, dok bi preostali iznos nadomjestile općine i gradovi.

Zamjenik župana Varaždinske županije Tomislav Paljak rekao je kako se u sklopu operativnijeg i interaktivnijeg odnosa s vatrogasnim zajednicama i društvima na području županije želi dobiti cjelovita slika te uvid u njihove potrebe i način rada, kao i aktivnosti koje provode na terenu. – Mi smo sad već pri kraju ispunjenja tog hodograma koji smo si zacrtali i pretpostavka je da će o rezultatima i daljnjim planovima biti riječi na kolegiju načelnika i gradonačelnika, kad ga župan opet sazove – rekao je zamjenik Paljak te istaknuo kako postoje određene točke o kojim se može raspravljati kako bi se olakšalo djelovanje vatrogasnih zajednica i društava. Spomenuo je mogućnost postojanja centraliziranih sustava na bazi računovodstva, osiguranja, zdravstvenih pregleda, atestiranja opreme (na prijedlog domaćina) i slično. Paljak je naglasio kako su reakcije ljudi u operativi dobre te da su zapovjednici i predsjednici, ali i čelnici općina zadovoljni sastancima i konkretnošću onoga o čemu se govori. Vatrogasna zajednica Općine Mali Bukovec trenutno okuplja četiri dobrovoljna vatrogasna društava – Mali Bukovec, Lunjkovec, Novo Selo Podravsko i Županec.…. sjever.hr

14.12.2019. ...17:00 [ Komentari (0) ] Isprintaj

"POMOZIMO KOLEGI" Međimurski vatrogasci pozivaju na pomoć obitelji Colarić
[ # ]

NOVO SELO ROK

- Pomognimo donacijom ovoj mladoj obitelji u teškim trenucima - pozivaju međimurski vatrogasci

U kasnim večernjim satima 10. prosinca obitelji Colarić iz Novog Sela Rok izgorio je tavanski dio kuće. Svoju ušteđevinu nedavno su uložili u preuređenje sada potpuno izgorjele dječje i spavaće sobe. Za pomoć su se odmah organizirali građani, a danas je najavljen i humanitarni koncert koji će se održati u ponedjeljak u Mačkovcu. Kuća je u vlasništvu Jurice Colarića koji je vatrogasac, pa je tako akciju prikupljanja donacija pokrenula i Vatrogasna zajednica Međimurske županije. - U utorak, 10. prosinca oko 22:20 sati u Novom Selu Rok izbio je požar u potkrovlju obiteljske kuće u Ulici maršala Tita, uslijed tehničkog kvara na rasvjetnom tijelu. Požar se proširio na inventar sobe, a potom i na ostale prostorije na katu. Požar je uspješno ugašen, zahvaljujući JVP Čakovec i DVD-u Novo Selo Rok, međutim, izgorio je sav inventar, stolarija te dio krovišta.


Materijalna šteta procjenjuje se na nekoliko stotina tisuća kuna. Kuća je u vlasništvu kolege vatrogasca Jurice Colarića koji je sa suprugom Marjanom nedavno opremio ovo potkrovlje, kako bi njegovo dvoje djece s posebnim potrebama dobilo vlastite sobe. Nažalost, višegodišnji trud nestao je u roku od 30 minuta. Vatrogasna zajednica Međimurske županije poziva vas da svojom donacijom pomognete ovoj mladoj obitelji u teškim trenucima te im uljepšate nadolazeće blagdane. Novčanu donaciju možete uplatiti na račun Marjane Colarić, HR9124020063200713501 - stoji u zamolbi koju potpisuje predsjednik VZ Međimurske županije Mario Medved.…. e-međimurje

...15:10 [ Komentari (0) ] Isprintaj

RASPRAVA U SABORU: Bulj" Novi zakon o vatrogastvu je lex Ante Sanader"
[ # ]

ZAGREB

Prijedlog novog zakona o vatrogastvu prema kojem Hrvatska vatrogasna zajednica (HVZ) od 2020. postaje središnji državni ured za vatrogastvo naišao je u srijedu na oštru kritiku SDP-ovaca, a Mostov Miro Bulj taj zakon nazvao je "lex Ante Sanader"


"Ovo je tužan dan za hrvatsko vatrogastvo, nevjerojatno je da je Hrvatska vatrogasna zajednica u 144 godine postojanja uspjela odoliti svim izazovima ali nije uspjela odoliti HDZ-u, HDZ je uspio uništiti i HVZ i to je ruganje svim vatrogascima koji djeluju kroz taj sustav", ocijenio je Saša Đujić (SDP) izrazivši žaljenje što se gasi HVZ kao krovna organizacija dobrovoljnih vatrogasnih društava. Upozorio je i da se HVZ kao udruga može ugasiti jedino tročetvrtinskom odlukom Skupštine koja, tvrdi, nije sazvana. Đujiću je, među ostalim, neprihvatljiva i odredba prema kojoj je za glavnoga vatrogasnog zapovjednika potrebna samo viša stručna sprema, dok svi ostali vatrogasni zapovjednici na nižim razinama moraju imati visoku stručnu spremu. "To smo već vidjeli u HDZ-u kod 'lex Mikulić', ovo je ista priča", kazao je Đujić istaknuvši kao se zakonom ništa ne rješava već rade veći problemi i veća nepravda, od financiranja do utvrđivanja vatrogasne mreže.

Državni tajnik u Ministarstvu unutarnjih poslova Žarko Katić pojasnio je da HVZ od 1. siječnja 2020. ne prestaje s radom već postaje središnje državno tijelo za sveukupno vatrogastvo u Hrvatskoj a ne samo za dobrovoljno kao dosad. Naglasio je i da se položaj dobrovoljnih vatrogasnih društava neće mijenjati već unaprijediti i to u pogledu osposobljavanja, opremljenosti, zdravstvenog osiguranja, psihološke pomoći i dr. SDP-ovci su prigovorili i zbog skraćene javne rasprave te hitne saborske procedure te zatražili da se zakon raspravi kroz dva čitanja. Na prijedlog je stiglo više od 700 primjedbi i to uglavnom dobrovoljnih vatrogasaca, rekao je Marko Vešligaj (SDP) i tvrdi zakon nije usuglašen s vatrogasnim zajednicama i lokalnim jedinicama. Državni tajnik Katić to odbacuje i ističe kako je provedena široka javna rasprava o zakonu, te sve primjedbe razmotrene a dio i uvažen.

Povlačenje zakona ili dva saborska čitanja zahtijeva i Miro Bulj (Most) koji je ocijenio kako je riječ o centralizaciji sustava vatrogastva u Hrvatskoj . "Možemo ga nazvati po predsjedniku HVZ-a Anti Sanaderu, skrojen je po njegovim mjerilima", ustvrdio je Bulj. HDZ-ov Ante Sanader, inače predsjednik Hrvatske vatrogasne zajednice, kazao je kako je Skupština HVZ-a dala suglasnost za transformaciju a to što se to pokušava pokazati kao gašenje, nazvao manipulacijom . Sanader uvjerava da dizanjem na razinu središnjeg državnog ureda, HVZ biti djelotvorniji i organiziraniji. Zakonom o vatrogastvu ispravljaju se manjkavosti postojećeg zakona koji je donesen 1999. godine, uklanja paralelna nadležnost za vatrogastvo na državnoj razini, uvodi konzistentan sustav zapovijedanja, ujednačavaju uvjeti za obavljanje vatrogasne djelatnosti, izvijestio je Katić predstavljajući zakon. "Držimo da će se ovim unaprijediti ukupni vatrogasni sustav i omogućiti djelotvorniju provedbu vatrogasne djelatnosti u RH", zaključio je. Klub zastupnika IDS-a, PGS-a i RI-a podržao je novi zakon o vatrogastvu smatrajući da će omogućiti veću operativnost i efikasnost u obavljaju vatrogasne djelatnosti.…. t-portal.hr

13.12.2019. ...15:00 [ Komentari (0) ] Isprintaj

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.
eXTReMe Tracker
free counters