Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/vatrenevijesti49

Marketing

20 POŽARA DIMNJAKA OVAJ MJESEC

KIKINDA

Profesionalni vatrogasni bataljon Policijske uprave u Kikindi ovog mjeseca već je imao 33 intervencije, od toga čak 20 na dimnjacima kuća u kojima se za grijanje koristi čvrsto gorivo. Vatrogasci su brzo reagirali, tako da ozljeđenih građana nije bilo. Pošto su ovog mjeseca, zbog isključenja plina, ali i njegove cijene, mnogi građani prešli na druge vrste energenata za zagrijavanje kuća i stanova, Odsjek za zaštitu i spašavanje pri Policijskoj upravi podsjetio je da se prije upotrebe grijačih tijela provjeri njihova ispravnost, kao i stanje dimnjaka. Posebno su opasne boce s propan-butan plinom, koje nemaju mogućnost priključenja na dimnjak. Vatrogasci su upozorili na to da je zabranjeno korištenje krpanih, odnosno lincovanih osigurača.

– Kod ovakvih grijačih tijela produkti sagorjevanja, kao što su ugljen-monoksid, ostaju u prostoriji i mogu izazvati gušenje ljudi. Zbog toga se ovakva grijača tijela ne smiju koristiti za zagrijavanje stambenih prostorija. Ukoliko se koriste grijača tijela na električnu energiju, treba provjeriti ispravnost električne instalacije – upozorio je Odsjek za zaštitu i spašavanje.

Građanima se savjetuje da grijalice ne ostavljaju uključene tokom noći niti da ih ostavljaju pod naponom kad nisu u stanovima. Ovo upozorenje posebno se odnosi na građane koji žive u stambenim zgradama.Inače, u suradnji s općinom Kanjiža, Policijska uprava u Kikindi tokom ove godine u Horgošu će otvoriti novo vatrogasno odjeljenje, prije svega radi intervencija na autoputu, gdje su posljednjih godina česte teške prometne nesreće u kojima je potrebna intervencija vatrogasaca. Građanski List


Post je objavljen 24.01.2009. u 09:09 sati.