Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/vatrenevijesti49

Marketing

U KOSOVSKOJ MITROVICI OZLJEĐENO 6 VATROGASACA

KOSOVSKA MITROVICA

Dvije eksplozije potresle, prošle noći, sjeverni dio Kosovske Mitrovice **** Ozljeđeno šest vatrogasaca, od kojih dvojica teže i u životnoj su opasnosti **** Napadnuti novinarka i snimatelj TV Most **** Zapaljen jedan lokal **** Oštećeno nekoliko automobila ****U Kosovskoj Mitrovici jutros je mirno **** Incident i u Gnjilanu VIDEO

Etnički podijeljeni grad na sjeveru Kosova, protekle je noći bio poprište eksplozija i nereda u kojima je ozlijeđeno nekoliko osoba.Među ozlijeđenima se našlo šest vatrogasaca od kojih dvojica teže i u životnoj su opasnosti, te novinarka i snimatelj lokalne TV-postaje TV Most.Incidenti su započeli kada je oko 23 sata bačena ručna bomba na lokal "Viva" u sjevernom dijelu grada, u kojemu većinu čine Srbi. Tom prilikom je oštećeno nekoliko automobila. Grupa građana srpske nacionalnosti se potom okupila na ulici, a nešto iza ponoći je zaprimljena dojava da je u naselju Bošnjačka Mahala na sjeveru grada zapaljen lokal čiji je vlasnik Albanac.

Dok su vatrogasne ekipe gasile vatru, odjeknula je još jedna eksplozija u kojoj je ozljeđeno šest vatrogasaca, koji su zadobili ozljede ekstremiteta i grudnog koša. Vatrogasci su zbrinuti na kirurškom odjeljenju bolnice u Kosovskoj Mitrovici.Prema riječima kirurga Radomira Jankovića dvoje vatrogasaca zadobili su ozljede od gelera i u životnoj su opasnosti. Jedan od ozljeđenih vatrogasaca rekao je da su oko 15 minuta nakon ponoći dobili poziv da gori vatra u lokalu čiji je vlasnik Albanac, a da čim su stigli i razvukli crijeva za gašenje, bili pogođeni eksplozijom. Zdravstveno stanje vatrogasca Marka Kisića još uvek je teško.Kisić je operiran jer je zadobio ozljede unutarnjih organa, nalazi se na Odeljenju intenzivne njege i još je vitalno ugrožen.

Direktor Zdravstvenog centra u sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice Milan Ivanović kaže za B92 da je zdravstveno stanje ostalih ozljeđenih trenutno stabilno. "U intenzivnoj jedinici su smještena dva ozljeđena vatrogasca i Mirjana Nedeljković. Još troje vatrogasaca je na ortopedskom odeljenju", kazao je Ivanović.

Tijekom noći su red na ulicama nastojali održati isključivo pripadnici Kosovske policijske službe (KPS), ali je njen glasnogovornik Besim Hoti izjavio da će se, u slučaju potrebe, u pomoć pozvati postrojbe KFOR-a. Kosovska policija je potvrdila da je u noći između petka i subote u sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice u dvije eksplozije oštećeno nekoliko vozila, kao i da su zapaljena dva lokala u Bošnjačkoj mahali i da je tokom intervencije vatrogasaca eksplodirala ručna bomba.

Predsednik Kosova Fatmir Sejdiu pozvao je građane da izbegavaju provokacije i da pomognu organima reda na očuvanju mira i stabilnosti na Kosovu, a sigurnosne snage da pronađu odgovorne za dva incidenta u Mitrovici.Sejdiu je poželio brzi oporavak vatrogascima i ozljeđenim građanima, navedeno je priopćenju.

Ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović je najoštrije osudio vinovnike najnovijeg incidenta u Kosovskoj Mitrovici, istakavši da policija mora učiniti sve kako bi odgovorne za bombaški napad na vatrogace koji su radili svoj posao privela pravdi.-"Ovakovi događaji su rezultat pravnog i sigurnosnog vakuuma koji vlada u Kosovskoj Mitorvici, međunarodna zajednica mora učiniti sve kako bi osigurala sigurno okruženje za sve građane Mitrovice", rekao je Bogdanović. RTS


Post je objavljen 03.01.2009. u 11:16 sati.