Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/vatrenevijesti49

Marketing

VJEČNI BORAC - STJEPAN MASAN

ZAGREB

Stjepan Masan sa 87 godina najstariji vatrogasac u županiji **** Veliki požar 1939. bio je poticaj za osnivanjem Dobrovoljnog vatrogasnog društva **** Uvijek postoji način da pomogneš prilikom intervencije **** Osnoval lovačko i pjevačko društvo

Krila života večinu ljudi odvode u različitim smjerovima stavljajući pred njih brojna iznenađenja. Dok se neki u tom letu baš i ne snalaze, drugi prkosom odgovaraju na izazove koji ih dočekaju. Time se može pohvaliti i 87-godišnji Stjepan Masan, najstariji vatrogasac na području Zagrebačke županije.Iz istog je razloga Stjepanu potkraj prošle godine ( o tome su pisale i VATRENE VIJESTI 911) gradonačelnik Milan Bandić uručio Medalju grada Zagreba.

-Sve je počelo 1939.godine kad je u susjedstvu izbio veliki požar u kojem je do temelja izgorjela štala.Sa svojim sam susjedima osnovati vatrogasno društvo - prisjeća se Stjepan početka rada Dobrovoljnog vatrogasnog društva Sesvetski Kraljevec,gdje i živi.Masan je i jedini živući osnivač društva,a posljednji ga je kolega napustio krajem prošle godine.Osim pomaganja susjedima u "vatrenim nevoljama",Stjepan i njegove kolege u svom su vatrogasnom domu priređivali fešte i plesnjake,pa je mnogima to bio i drugi dom.No,u sječanjusu ostala imanje lijepa iskustva.

- Drugi svjetski rat svima je bio neugodan,pa i nama.Jednom smo se gaseći štalu koja je gorjelanašli usred sukoba ustaša i partizana koji su pristizali iz Dugog Sela.Meci su fijukali kraj naših glava,no srećom nitko ni bil ranjen.Zamislite,čak je i blago ostalo neozljeđeno-smješka se Stjepan čije je djetinjstvo prošarano zanimljivim,ali i teškim trenucima.Tako je kao dječak u svojoj kući upoznao očevog znanca i kolegu, slavnog Stjepana Radića.

Zbog neimaštine morao je prekinuti školovanje te je radio kao poljoprivrednik.Unatoč teškoćama,energije mu nije ponestalo.- Iako sam na zadnjoj vatrogasnoj intervenciji bil 2007,još odlazim u dom.Svaki put kad vatrogasci idu na teren,jer uvijek se može nekak pomoći,makar savjetima - nesebićan je Stjepan.Prisjetio se i simpatične scene u sklopu uručivanja Medalje grada Zagreba na kojem je bilo još njegovih vršnjaka.

- Kad nam je Bandić naručil pjesmu "Pozovi me i ja ću doči"spremno sam mu odvratil neka dojde jer mi ulica još nije asfaltirana - smije se Stjepan čiji bi način života mogao inspirirati i puno mlađe od njega.

- Sve me zanima i redovito čitam knjige,novine i gledam razne emisije.Čovjek mora učiti cijeli život - kaže Stjepan koji je u Kraljevcu osnovao i lovačko i pjevačko društvo.Budući da ga zdravlje dobro služi,pravi vino koje redovito izlaže na izložbama.A koji Stjepan savjet za dug život i mnogo energije? - Ne piti, ne pušiti i malo jesti! - spremno će Stjepan.Na kraju ističe kako bi bilo dobro da Vatrogasna zajednica Grada Zagreba DVD-u Sesvetski Kraljevec osigura novu opremu. - Raspolažemo opremom starom 30-tak godina koja je prilično u lošem stanju i pod hitno nam treba nova - ističe Stjepan pozivajući i mlađe članove u društvo, koje ih sada broji dvadesetak. Metropola


Post je objavljen 29.01.2009. u 17:15 sati.