Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/vatrenevijesti49

Marketing

U BEOGRADSKOJ TVORNICI PIVA DOŠLO DO CURENJA KLOROVODIČNE KISELINE - NEMA OZLJEĐENIH

BEOGRAD

U tvornici Beogradske industrije piva u Beogradu danas je došlo do curenja klorovodične kiseline iz jedne cisterne, ali u tom incidentu nije bilo ozljeđenih, priopćeno je iz Ministarstva unutarnjih poslova.

Kako je rečeno u MUP-u, na mjestu nesreće, u Bulevaru France D' Eperea, nalaze se beogradski vatrogasci i druge nadležne službe, a za sada nije zabilježeno povećanje opasnih materija u zraku. VIDEO

Na više mjesta su se javila dimna isparenja, a u krugu tvornice je puštena voda da bi se kiselina razblažila i da bi se smanjio njen štetni uticaj, rečeno je u "BiP-u"."Ekološki incident, koji se dogodio izlivanjem klorovodonične kiseline u pogonu tvornice, ne predstavlja opasnost za građane, osim neprijatnog mirisa koji se širi u okolini "Mostara", izjavio je direktor proizvodnje "BIP-a" Dragan Jovanović.Jovanović je rekao da je iz cisterne iscurela jedna do dvije tone i da su poduzete sve mjere predostrožnosti.

"U okviru prve mjere sanacije, vatrogasci su razblaživali kiselinu sa odgovarajućom količinom vode u cilju osiguranja maksimalne koncentracije koja može da se pusti u vodotokove", rekla je Bosiljčić.Načelnik gradskog centra za uzbunjivanje i obavještavanje Ljubiša Majstorović rekao je da je taj Centar pravovremeno obavjestio Republičku ekološku inspekciju, Republičku vodoprivrednu inspekciju, kao i VMA i Hitnu pomoć o izlivanju klorovodonične kiseline u tvornici "BIP".

Oko 17.30 sati dopremljena je auto-cisterna kojom je pretakana kiselina kako bi se premjestila iz kruga "BIP-a"."U slučaju da je boravak u tom dijelu grada neophodan, preporučuje se da se preko lica stavi šal, maramica i slično". kaže dr Nada Macura iz službe Hitne Pomoći.Lječnici upozoravaju da je kod građana, u roku od četiri do 24 sata, moguća pojava blagih iritacija dišnih putova. Ako dođe do komplikacija, peckanja, kašlja ili gušenja, savjetuje se javljanje službi Toksikologije na Vojno medicinskoj Akademiji.

Načelnica Klinike za toksikologiju Vojnomedicinske akademije (VMA) Slavica Vučinić izjavila je večeras da nije bilo ozljeđenih u izlivanju klorovodonične kiseline u Beogradu i dodala da građani nemaju razloga za zabrinutost i paniku. U izjavi agenciji Beta, Vučinić je rekla da građani koji osjete jak miris klora treba zaštiti dišne organe maramicom ili šalom i da se udalje u pravcu suprotnom od pravca puhanja vjetra. Ona je podsjetila da se radi o plinovima iz grupe nadražljivaca koji mogu izazvati određene zdravstvene probleme ukoliko se rastvore u vlažnoj sredini respiratornog trakta. Prema njenim riječima, u slučaju da netko bude izložen toj supstanci može doći do nadražaja respiratornih puteva i sluznice očiju, suvog kašlja i suženja očiju. Ona nije mogla reči koliko se klorovodonične kiseline izlilo u tvornici Beogradske industrije piva (BIP) Studio B


Post je objavljen 29.01.2009. u 21:20 sati.