Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/vatrenevijesti49

Marketing

LETAK "4 KORAKA DO SIGURNOSTI " ZAOBIŠLI ZAGREPČANE I ZAVRŠILI NA INTERNETU

ZAGREB
Piše: Anita Končar

Zašto plaćeni leci nisu stigli na adrese svih Zagrepčana? U Uredu za upravljanje u hitnim situacijama ističu kako su još u prosincu upozorili distributere na propuste u distribuciji 305.000 letaka

Kako je i bilo najavljeno iz Ureda za upravljanje u hitnim situacijama, Zagrepčani su još u prosincu trebali na svoje adrese dobiti letke » 4 koraka do sigurnosti«. U njima su sve potrebne informacije i opisi postupaka kako građani mogu zaštititi sebe, obitelj i imovinu u slučaju poplava, požara, potresa ili izlijevanja opasnih tvari. Međutim, tiskane i plaćene letke, kako smo saznali, Zagrepčani nisu pronašli u poštanskim sandučićima.

Zašto tiskani letak nije stigao do Zagrepčana, upitali smo u nadležnom Uredu. U pisanom odgovoru ističu kako je edukativni letak tiskan u 305.000 primjeraka te da je štampanje letka koštalo 0,20 lipa po komadu. To znači da je za ukupnu tiražu Grad izdvojio 61.000 kuna. Tiskana tiraža je određena na osnovi podataka o broju kućanstava u Zagrebu iz popisa stanovništva 2001. godine. Tada je Zagreb imao 304.163 prijavljena kućanstva.

»U srpnju je kao pilot projekt podijeljeno 16.000 letaka u gradskoj četvrti Gornji grad - Medveščak, dok su u prosincu leci distribuirani po ostalim gradskim četvrtima«, kažu u Uredu za upravljanje u hitnim situacijama.No, unatoč tome što je popis adresa rađen na osnovu 304.163 stanova u stalnom korištenju, letke kako doznajemo, nisu dobili ni oni građani koji duži niz godina žive na istim adresama.U Uredu napominju kako se PDF letka još uvijek nalazi na službenim internetskim stranicama Grada www.zagreb.hr. »Zainteresirani Zagrepčani mogu i izravno od Ureda, na adresi UHS, Ilica 5 ili e-mailu, uhs@zagreb.hr zatražiti letak i rado ćemo ga dostaviti«, stoji u pisanom odgovoru Ureda.

U Uredu za upravljanje u hitnim situacijama kažu da se letak » 4 koraka do sigurnosti« distribuirao uz uplatnice GSKG-a. »Nismo bili sasvim zadovoljni s distribucijom na što smo ih i upozorili«, stoji u odgovoru Ureda. Ističu kako su o distribuciji letaka zatražili i izvješće, koje još uvijek nije stiglo.

U letku stoji kako do nesreća dolazi iznenada pa obitelji moraju unaprijed pripremiti zalihe pitke vode i hrane koja se neće pokvariti najmanje tri dana. U slučaju evakuacije oprema treba sadržavati nužne stvari - komplet odjeće i obuće za svakog člana obitelji te deku i vreću za spavanje. Među zalihama važno je imati pribor prve pomoći i propisane lijekove, baterijski radioaparat te baterijske svjetiljke, rezervne ključeve osobnog automobila, kreditne kartice te sredstva za osobnu higijenu. Svaki dom trebao bi imati detektor dima, a svi članovi obitelji trebali bi znati pružati prvu pomoć. U domu je važno znati gdje su najveći rizici te koji su prostori najsigurniji. Kako bi najmlađi članovi što bolje zapamtili savjete, njihovo znanje valjalo bi provjeriti svakih šest mjeseci. Vjesnik



Post je objavljen 20.01.2009. u 20:00 sati.