Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/vatrenevijesti49

Marketing

INTERVENCIJE OTEŽANE ZBOG LOŠIH HIDRANATA

SARAJEVO

Nisu samo problem uske ulice, parkirani automobili ili lažne dojave.najozbiljniji problem su neispravni hidranti **** Građani koriste vodu iz hidranata za zalijevanje vrtova i pranje tepiha **** Postavili ventile zbog krađe vode **** Civilna zaštita prijavlja kvarove Vodovodu **** 50% neispravnih hidranata na području Bjelave

Sarajevski vatrogasci prilikom intervencija nailaze na mnoge prepreke, kao što su uske ulice, nepropisno parkirana vozila, lažne dojave... ali najozbiljniji problem su oštećeni i neupotrebljivi hidranti. Prema riječima Mahira Halilovića, zapovjednika Profesionalne vatrogasne brigade, često se dogodi da prilikom većih požara kada dođu na mjesto događaja hidrant ne radi, a tada je svaka minuta važna, jer u pitanju su životi i imovina.
- Nepotrebno gubimo vrijeme jer moramo stalno dopunjavati vozila vodom, kao što je bio slučaj kada smo gasili skladište na Stupu i kuću na Vratniku - rekao nam je Halilović.

Dobrovoljno vatrogasno društvo Vratnik ima ugovor sa Civilnom zaštitom Općine Stari Grad da provjeravaju ispravnost hidranata, te da kada uoče kvar, jave "Vodovodu" da ih osposobi.
- Naše društvo provjerava hidrante, mi samo utvrdimo kvar, a na "Vodovodu" je da ga otkloni. Najveći broj pokvarenih je u Starom Gradu. Građani su koristili vodu iz hidranata za zalijevanje vrtova i pranje tepiha, pa su ih radnici "Vodovoda" zatvorili. U hidrante ulazi i šljunak koji ih začepi, a preko nekih je položen asfalt, pa su neupotrebljivi - rekao je Neven Bratić, zapovjednik čete DVD Vratnik .

Iz DVD Bjelave su rekli da više od 50 posto hidranata na njihovom području nije ispravno.
- Veliki broj hidranata su radnici "Vodovoda" zaključali, pravdajući se da im netko krade vodu. Na njih su stavili specijalni šaraf koji jedino oni mogu odvrnuti - rekao je Sulejman Vranac, zapovjednik čete DVD Bjelave.

Na gradskoj vodovodnoj mreži u KS ima 7.760 hidranata, a kako je rekao Fahrudin Pilavdžić, direktor VIK-a, ovo poduzeće godišnje popravi 55 hidranata.
- Prošle godine smo ugradili 150 novih. Na pojedinim hidrantima sa kojih se krade voda postavili smo ventile za zaključavanje, a vatrogasna društva imaju ključ za njihovo otključavanje. Prilikom požara, na poziv vatrogasaca na mjesto događaja dolaze naši radnici i tako budu na raspolaganju - kazao nam je Pilavdžić. Dnevni avaz


Post je objavljen 25.01.2009. u 08:45 sati.