IZ ZGRADE OTUĐENI VATROGASNI APARATI
[ # ]

NOVI SAD

Pri gašenju požara u višekatnici u Ulici Slobodana Jovanovića 32, gdje je izbio požar zbog pogreške radnika „Stana“ koji su brenerom htjeli odlediti vodovodne cijevi, vatrogasci su mogli da koriste i hidrante u zgradi. Ali, prema posljednjoj kontroli poduzeća nespretnih majstora, mogućnost da se posluže protupožarnom opremom stanari i vatrogasci imaju tek u svakoj 10 zgradi u gradu, pošto je u 90 posto njih ili uopće nema, ili je nepotpuna, zastarjela i godinama nije servisirana.


Većina Novosađana, iako su direktno odgovorni i za svoju sigurnost i za održavanje protupožarne opreme, misli da to nije njihova briga. Zakonske propise o zaštiti od požara, koji obavezuju stanare da održavaju instalacije i aparate za gašenje požara u ispravnom stanju, a požarna stepeništa i protupožarne puteve funkcionalnim, u većini zgrada nitko ne poštuje. Isti zakon predviđa i kazne od 5.000 do 10.000 dinara za predsjednike skupštine stanara, a za poduzeća od 50.000 do milijun dinara. U Novom Sadu, kako „Blic“ nezvanično saznaje, ovakva kazna godinama nije naplaćena.

- U stare zgrade izlazimo samo po pozivu vlasnika stanova ili predsjednika Skupštine stanara, koji ukazuju na neki problem. U takvim slučajevima inspektor zapisnikom konstatira stanje, daje prijedlog mjera i rokova da se nedostaci otklone, na osnovu kojih se donosi odgovarajuće rješenje. Kontrolnim inspekcijskim pregledom, posle pravovaljanosti rješenja, konstatira se da li je sve urađeno onako kako je naloženo i ukoliko nije slijedi prekršajna prijava - objasnio je Dušan Mišković, policijski savjetnik i načelnik odjeljenja za zaštitu i spašavanje u sastavu MUP-u Srbije.
Do požara u stambenim zgradama, prema Miškovićevim riječima, dolazi zbog neispravnih električnih instalacija ili nestručno razvedene instalacije za struju u podrumima i na tavanima.
Požari u stanovima najčešće budu izazvani korištenjem nekvalitetnih produžnih kablova, ali i neisključena ringla na štednjaku ili grijalica.

- Da bi se smanjio rizik od nastanka i širenja požara, skupštine stanara trebale bi nabaviti aparate za gašenje početnih požara i da ih servisiraju u skladu s uputstvom proizvođača, da nabave opremu koja nedostaje u hidrantskim ormarićima i ispitaju protok i pritisak vode u hidrantskoj mreži. Opremu treba tako razmjestiti da uvijek bude dostupna za upotrebu i treba naći optimalno rješenje da bude zaštićena od krađe - istakao je Mišković.

Otežan pristup vatri, u kombinaciji sa neispravnom ili nepostojećom opremom u zgradama, povećavaju rizik na maksimum. I pored toga, malobrojni Novosađani su zainteresirani da porade na sigurnosti zgrada u kojima žive.

- Ne bi mi bio problem da dam novac za nabavku protupožarnih aparata i ostale opreme, kada bi mi neko garantirao da ih već narednog dana neće ukrasti i preprodati - kaže Boris Kovačević sa Limana IV. U njegovoj osmokatnici, aparati za gašenje požara su davno pokradeni, a crijeva za vodu ispucala od starosti.

Poseban problem sa kojim se novosadski vatrogasci sreću u višekatnicama u kojima su zakrčena stepeništa, prolazi i evakuacijski putevi. U većini hodnika mogu se vidjeti komadi namještaja, žardinjere, neispravni štednjaci ili frižideri koje stanari izbace u hodnik zbog nedostatka prostora u stanu. Još gore je u zajedničkim prostorijama i podrumima, natrpanim otpadom i raznim visoko zapaljivim predmetima. Samo prošlu godinu su u dvije stambene zgrade, na Bulevaru oslobođenja i u Rumenačkoj ulici, izbili požari upravo zbog „lagerovanja“ ovakvih predmeta u podrumima. Blic

15.01.2009. ...15:22 [ Komentari (0) ] Isprintaj

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.





eXTReMe Tracker
free counters