Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/vatrenevijesti49

Marketing

PODSKJEMENU PRVA POSTAJA - DOBROVOLJCIMA DEŽURSTVA

ZAGREB
Piše: Anita Končar

Prema Procjeni ugroženosti i Planu zaštite od požara i tehnoloških eksplozija, za učinkovito obavljanje vatrogasne djelatnosti u Zagrebu u idućih deset godina potrebno je ustrojiti tri nove vatrogasne postaje.

Plan je podržala Skupština, a njegova izrada bila je gotova još 2007. godine i stajala je tri milijuna kuna. »Javne vatrogasne postrojbe treba pojačati tako da se do najdaljeg mjesta koje pokriva neka postaja dođe u zakonskom roku od 15 minuta«, rekao je na konferenciji za novinare pročelnik Ureda za upravljanje u hitnim situacijama Pavle Kalinić. Dodao je da treba opremiti i postojeća dobrovoljna vatrogasna društva. Nove postaje gradit će se na području Podsljemena, Sesveta i Novoga Zagreba, budući da je zadnja postaja u Zagrebu sagrađena 1986. godine.

Prva od postaja, ona u Podsljemenu, trebala bi biti gotova već sredinom ove godine. Postojeće postaje potrebno je popuniti s 20 vatrogasaca godišnje, i to u roku od pet godina. Prema riječima Pavla Kalinića, u dobrovoljnim vatrogasnim društvima »Hrašće«, »Dragonožec«, »Kupinečki Kraljevec«, »Sesvete«, »Kašina« i »Šestine« treba ustrojiti 24-satno dežurstvo sa po trojicom vatrogasaca i po jednim vozačem. Istaknuo je kako te postaje treba popuniti s najmanje 20 novih dobrovoljnih vatrogasaca, dok bi ostala društva trebala dobiti po još 10 vatrogasaca.

Kako bi komunikacija među operativnim snagama bila moguća i u otežavajućim uvjetima, Ured je potkraj prošle godine kupio satelitsku komunikacijsku opremu vrijednu 193.000 kuna. Tako će 11 satelitskih telefona i dva terminala biti dodijeljeno na korištenje Državnoj upravi za zaštitu i spašavanje Područnom uredu u Zagrebu, Javnoj vatrogasnoj postrojbi, zagrebačkoj policijskoj upravi i Ustanovi za hitnu medicinsku pomoć. Vjesnik


Post je objavljen 31.01.2009. u 10:26 sati.