POLICIJI DVA NOVA VODENA TOPA
[ # ]

ZAGREB

Na Policijskoj je akademiji jučer, 14. siječnja, održana prezentacija dvaju novih višenamjenskih policijsko-vatrogasnih vozila – vodenih topova modela CVT-6000, nabavljenih za potrebe Interventne jedinice policije Policijske uprave zagrebačke. Riječ je o suvremenim vozilima koja svojim tehničko-taktičkim karakteristikama, ugrađenom policijskom i vatrogasnom tehnikom i opremom posljednje generacije mogu unaprijediti postupanje hrvatske policije, kao i pružiti dodatnu podršku u prevenciji i gašenju požara.

Naime, Ministarstvo unutarnjih poslova dosad je raspolagalo dvama vozilima s vodenim topovima proizvedenim osamdesetih godina prošlog stoljeća. Ta vozila zbog starosti, stalnih kvarova, skupih servisa i poteškoća u uporabi već duže vrijeme nisu udovoljavala operativnim potrebama policije. Stoga se Ministarstvo unutarnjih poslova, polazeći od činjenice da interventna policija, između ostalog, aktivno i uspješno surađuje s vatrogasnim postrojbama u cijeloj Hrvatskoj radi prevencije i gašenja požara, posebice tijekom turističke sezone, obratilo za financijsku pomoć Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Na taj je način MUP dobio dva nova specijalna vatrogasna vozila, čiju je nabavu sufinancirao navedeni Fond u iznosu od 11.000,000 kuna.

U konstrukcijskom smislu, novonabavljena vozila su auto-cisterne sa spremnikom vode kapaciteta 5 700 litara, u koji je integriran i spremnik od 200 litara za univerzalno pjenilo, koje povećava učinkovitost gašenja požara uz manju količinu vode. Osim toga, vozila su opremljena i s dva manja spremnika, za suzavac i pigment boje, a na podvozju su nadograđena s dvije osovine i integralnim pogonom,
što omogućuje bolju mobilnost u urbanim sredinama i uskim prosjecima. Na krovu kabine nalaze se dva „topa“ (krovna monitora) koji ispaljuju vodu pod pritiskom, a doseg mlaza je veći od 50 metara. „Topovima“ se može upravljati pojedinačno i sinkronizirano, a svaki „top“ može ispaljivati: samo vodu, vodu sa suzavcem ili vodu s bojom. Kompletna nadogradnja vozila izvedena je glatkim zaobljenim površinama, što onemogućuje penjanje na vozilo i eventualno zadržavanje zapaljive tekućine.Opisane zaštitne sustave moguće je koristiti isključivo po odobrenju zapovjednika vozila koji sva postupanja nadzire i odobrava na kontrolnoj ploči i provodi postupak video-nadzora dvjema kamerama.

Jučerašnjoj prezentaciji novonabavljenih vozila prisustvovali su i zamjenik glavnog ravnatelja policije Dražen Vitez, načelnik Ureda ravnatelja policije Krunoslav Borovec, načelnik Uprave policije Zoran Ničeno te predstavnici Interventne jedinice policije.Vodeni topovi modela CVT-6000 mogu se upotrebljavati za gašenje požara, uspostavu javnog reda i mira uporabom mlazova vode kod potiskivanja skupine, opskrbu pitkom vodom te uklanjanje prepreka na cestama. MUP

15.01.2009. ...16:51 [ Komentari (1) ] Isprintaj

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.





eXTReMe Tracker
free counters