Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/vatrenevijesti49

Marketing

U POSJETU DVD GOLA

GOLA

U Prekodravskom mjestu Gola Dobrovoljno vatrogasno društvo utkano je u povijest mjesta, a utemeljeno je na sastanku uglednih mještana davne 1891. godine, točnije 1. listopada.

Za prvog vojvodu izabran je Golski bankar Aleksandar Salaj, a za predsjednika Pavao Šavor Golski načelnik. O ovom povijesnom događaju svjedoči originalni zapisnik iz toga doba, koji se nalazi u prostorima DVD Gola, gdje smo razgovarali sa prvim čovjekom društva predsjednikom Stanislavom Salajem i njegovim suradnicima. Među njima i sa tajnikom s najdužim stažem u vatrogastvu Županije Ivicom Blažekovićem (tajnik je neprekidno od 1972. godine). Društvo je aktivno radilo tokom svih godina burne povijesti pa je tako poslije Prvog Svjetskog rata 1927. godine barjak društva blagoslovio velečasni Poštenik iz Varaždina. Zanimljivo da neki sakralni spomenici u Goli datiraju iz vremena prije osnutka DVD-a, a to je kapelica svetog Florijana izgrađena 1868. godine u kojoj se do nedavna služila sveta misa prilikom obilježavanja Dana Vatrogastva - Dan svetog Florijana zaštitnika vatrogastva, a sada se mise održavaju u župnoj crkvi sveta Tri Kralja u Goli.

- U našem voznom parku nalaze se dvije kompletno opremljene stare cisterne, traktorska cisterna, motorna pumpa, imamo i zadovoljavajuću osobnu vatrogasnu opremu i ostalu opremu. Nedavno smo obnovili prostore našeg doma. Ove godine na Vatrogasnim domovima u Goli i Ždali planira se izmijeniti krovišta za što je iz općinskog proračuna Općine Gola osigurano 60.000 kuna. To je jedan od prioriteta u planu rada našeg društva, istaknuo je Ivica Blažeković. Najveći problem društva je stari vozni park star više od pola stoljeća, koji bi trebali zamijeniti novim. No, to su planovi za daljnju budućnost ističu u društvu koje posebnu pažnju posvećuje operativnom radu i edukaciji članova kojih u ovom trenutku ima pedesetak. Tako je u planu rada za ovu godinu predviđeno održavanje nastave za dočasnike 1. klase, a planira se i osnivanje natjecateljske "A" ekipe koja bi predstavljala ovo društvo na brojnim vatrogasnim natjecanjima što do sada nije bio slučaj...... opširnije



Post je objavljen 17.01.2009. u 17:11 sati.