******************** Blog možete pretraživati pomoću tzv. Googleove tražilice (nemojte očekivati preglednost i točnost - ipak je to samo jedna najobičnija Googleova tražilica); ali uz to možete pregledavati Arhivu bloga po mjesecima i dolje navedeni Abecedni popis recepata.
Ako tražite recepte za zdravu prehranu, na pogrešnoj ste adresi: ovaj blog krcat je receptima za nezdravu prehranu. Osim toga, ovaj blog nije posvećen fotografiranju hrane (ja par puta okinem mobitelom, tek toliko, da imam kakvu takvu fotografiju), zato - nemojte očekivati "umjetničke fotografije".
* * *
Nadalje, na blogu se ne nalaze samo recepti za jela koja ja volim; ima tu puno toga što ja ne volim, ali «igrom slučaja» našlo se na blogu. Smatram da imam pravo napisati da se meni nešto ne sviđa, pa neka Vas ne šokira kad se negativno očitujem o nekom receptu.
* * *
Što se tematike tiče, ovaj blog spada među hrvatske food-blogove. Po toj logici očito i ja spadam među food-blogere, no, prema vlastitoj želji ne sudjelujem u «akcijama» koje pokreću neki hrvatski food-blogeri. Dakle, svojevoljno nisam sudjelovala u «pritužbama» na HRT-ovu emisiju, nemam nikakve veze s novinskim člankom u Vjesniku, itd.
Rolada
4 jaja
5 žlica šećera
4 žlice brašna
+
2 žlice soka od limuna
3 žlice vode
+
pekmez
Krema od pudinga
1 l kupovnog soka od crvenog grejpa
2 praška za puding od vanilije
8 žlica šećera
2 paketića želatine u prahu
Krema od grejpa
2 crvena grejpa
200 ml biljnog šlaga ili slatkog vrhnja
100 ml kupovnog soka od crvenog grejpa (sobne temperature)
5-6 žlica šećera
1 paketić želatine u prahu
Ukrašavanje
šarene šećerne mrvice
Za biskvit, odvojite žumanjke od bjelanjaka. Od posoljenih bjelanjaka izmiksajte snijeg, postupno dodavajte šećer. Zatim dodajte jedan po jedan žumanjak i brašno, dobro ozmiksajte.
Smjesu ulijte u namašten i pobrašnjen kalup promjera 24 cm.
Pecite u pećnici zagrijanoj na 200 stupnjeva, 10ak min.
Pečeni biskvit ostavite da se ohladi.
Za roladu, odvojite žumanjke od bjelanjaka. Od posoljenih bjelanjaka izmiksajte snijeg.
Žumanjke miksajte sa šećerom 2 min. Naizmjence dodajte snijeg i brašno, miksajući na sporoj brzini.
Lim od pećnice obložite papirom za pečenje, papir namastite i pobrašnite. Po papiru ravnomjerno razmažite smjesu.
Pecite u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva, oko 15 min.
Vrući biskvit istresite na vlažnu kuhinjsku krpu koju ste posipali šećerom kristalom.
Biskvit nakapajte vodom pomiješanom s limunovim sokom i odmah narolajte.Kad se ohladi, premažite ga pekmezom i ponovno zarolajte.
Za kremu od pudinga, želatinu prelijte hladnom vodom i ostavite da nabubri.
100 ml soka pomiješajte s praškom za puding i šećerom. Ostatak soka zakuhajte i dodajte mu pripremljenu smjesu. Miješajte na laganoj vatri da zakuha. Kad zakuha, kuhajte oko 1 min pa maknite s vatre. U vruće umiješajte nabubrenu želatinu i miješajte da se posve rastopi.
Ostavite kremu da se malo ohladi.
Kalup promjera 24 cm obložite papirom za pečenje. Na dno stavite ohlađeni biskvit.
Roladu narežite na tanke ploške.
Uz rub kalupa postavite ploške rolade, jednu do druge, pazeći da su stabilne i da se ne prevrnu.
Na tako pripremljeni biskvit i šnite rolade ulijte polovicu kreme od pudinga. Ako je jako tekuća, stavite ju nakratko u hladnjak.
Kad se kremu malo stvrdnula po njoj posložite ostatak šnita rolade i prelijte ih ostatkom kreme.
Stavite u hladnjak da se krema potpuno ohladi i stvrdne.
Za kremu od grejpa, grejp debelo ogulite i filetirajte – uklonite sve prozirne i bijele kožice i bijele končiće; ne trebate pazite da kriške ostanu cijele jer će se ionako zdrobiti dok ćete miksati kremu.
Grejp filetirajte nad posudom da sačuvate sok koji će se iscijediti prilikom filetiranja.
Izmiksajte biljni šlag. Odvojite 2 žlice šlaga za ukrašavanje.
Ostatku šlaga dodajte filetirani grejp, sačuvani sok, 100 ml kupovnog soka i šećer pa izmiksajte da se šećer rastopi. Ako je krema previše gorka ili kisela, dodajte još šećera, a možete dodati i med.
(Ako želite da u kremi budu cijele šnite grejpa, nemojte ih dodavati kad i ostale sastojke. Šnite grejpa dodajte tek nakon što ste u kremu umiksali želatinu. Nemojte kremu više miksati, nego grejp umiješajte drvenom kuhačom.)
Želatinu prelijte hladnom vodom i ostavite ju da nabubri. Kad je nabubrila, rastopite ju na laganoj vatri, pazite da ne zakuha. Mijšajući kremu, u tankom mlazu ulijevajte rastopljenu želatinu. Kremu stavite u hladnjak da se malo stvrdne.
Zatim kremu rasporedite po stvrdnutoj kremi od pudinga i odozgo zagladite. Stavite u hladnjak na 2 sata.
Izvadite tortu iz kalupa, odlijepite papir.
Na torti napravite puslice od šlaga koji ste sačuvali i posipajte tortu šećernim mrvicama.
*Tortu možete raditi i s crvenim narrančama, ali i s običnim narančama.
Tijesto
400 g brašna
pola praška za pecivo
150 g hladnog margarina
oko 4 žlice kiselog vrhnja
prstohvat soli
80 g šećera
1 žlica rakije
Nadjev
500-600 g naribanih dunja
oko 5 žlica šećera
2 žlice limunovog soka
1 čajna žlica cimeta
3-4 žlice pekmeza
Od svih sastojaka zamijesite tijesto, kiselo vrhnje dodavajte po potrebi (možete staviti i 2 žumanjka ili 1 cijelo jaje, ali nije obavezno).
Tijesto zamotajte u foliju i stavite u hladnjak na 1 sat.
Naribane dunje prelijte limunovim sokom. Dodajte šećer, cimet i pekmez pa dobro promiješajte. Potrebna količina šećera ovisi o tom koliko su dunje kisele tj. slatke.
Tijesto podijelite na 2 dijela.
Jedan dio tijesta razvaljajte i stavite u lim (38 cm x 30ak cm) obložen papirom za pečenje. Tijesto nabockajte vilicom.
Stavite u pećnicu zagrijanu na 180 stupnjeva i pecite 15ak min.
Izvadite tijesto iz pećnice i po njemu ravnomjerno rasporedite nadjev od dunja. Razvaljajte drugi dio tijesta i stavite ga na nadjev. Nabockajte ga vilicom.
Stavite u pećnicu i pecite još 30 – 35 min.
Pečeni kolač ostavite da se ohladi.
Ohlađeni kolač, po želji, posipajte šećerom u prahu.
*Recept je iz kuharice Voćni kolači, voćne torte i slastice, Zdravka Chytil-Đurić, Zagreb, Gospodarski list, 2000.
Nadjev od dunja
300 g naribanih dunja
1 prašak za puding od vanilije ili slatkog vrhnja
1 žlica gustina
5 žlica šećera
pola čajne žlice cimeta
2 žlice limunovog soka
150 ml vode
Nadjev od višanja
1 staklenka kompota od višanja (ili 400 g svježih višanja)
1 prašak za puding od vanilije (ili maline, ili slatkog vrhnja…)
pola čajne žlice cimeta
150 ml vode (ili soka iz tetrapaka ili iz kompota)
3-4 žlice šećera
Nadjev od bresaka
1 konzerva kompota od bresaka (ili 4-5 svježih breskvi)
150 ml vode ili soka iz tetrapaka ili iz kompota
1 prašak za puding od vanilije ili slatkog vrhnja
2-3 žlice šećera
Tijesto
500 g brašna
1 čaša jogurta ili vrhnja
1 i pol paketić Dr Oetker Garant kvasca ili pola paketića suhog kvasca
pola praška za pecivo
1 jaje
prstohvat soli
pola čaše (od jogurta) ulja
pola čaše mlijeka
Za nadjev od dunja, naribane dunje stavite u lonac zajedno sa 100 ml vode, limunovim sokom, cimetom i 3 žlice šećera (količina šećera ovisi o tome koliko su dinje kisele).
Kad zakuha, smanjite temparaturu i kuhajte 5-10 min (ovisno o tome jesu li dunje zelene ili zrele).
50 ml vode pomiješajte s 2 žlice šećera, gustinom i praškom za puding. Dobivenu smjesu dodajte dunjama, miješajte da zakuha, kad zakuha, kuhajte par sekundi pa maknite s vatre i ostavite da se ohladi.
Za nadjev od višanja, višnje iz kompota ocijedite.
Ako koristite svježe višnje, operite ih i izvadite im koštice.
50 ml vode ili soka pomiješajte s praškom za puding, cimetom i šećerom.
U lonac stavite 150 ml vode i voće i ostavite da zakipi.
Ako koristite svježe voće, kad zakipi kuhajte ga 2 min na slaboj vatri pa tek onda umiješajte puding.
Ako koristite voće iz kompota, puding dodajte odmah kad smjesa vode i voća zakipi.
Kad smjesa ponovno zakuha, kuhajte par sekundi minutu i maknite s vatre. Ostavite da se ohladi.
Za nadjev od bresaka, ako koristite breskve iz kompota, ocijedite ih i narežite na kockice.
Ako koristite svježe breskve, ogulite ih, odstranite im koštice, narežite ih na kockice.
50 ml vode ili soka pomiješajte s praškom za puding, cimetom i šećerom.
U lonac stavite 150 ml vode i voće i ostavite da zakipi.
Ako koristite svježe voće, kad zakipi kuhajte ga 2 min na slaboj vatri pa tek onda umiješajte puding.
Ako koristite voće iz kompota, puding dodajte odmah kad smjesa vode i voća zakipi.
Kad smjesa ponovno zakuha, prokuhajte i maknite s vatre. Ostavite da se ohladi.
Ako koristite suhi kvasac , od svih sastojaka zamijesite dizano tijesto i ostavite ga na toplom da se digne. Kad se tijesto digne podijelite ga na dva dijela, razvaljajte... kako je dolje opisano.
Ako koristite Garant kvasac, u posudu stavite brašno, jogurt, prašak, kvasac, jaje, sol, ulje i hladno mlijeko. Miksajte svrdlastim nastavcima za dizana tijesta 2 min na najvećoj brzini.
Tijesto odmah podijelite na dva dijela i jedan dio razvaljajte u pravokutnik.
Zamislite da se taj pravokutnik sastoji od 3 jednake «trećine».
Na onu «trećinu» koja se nalazi u sredini stavite nadjeve uz rub te "trećine", sredinu ostavite praznu: uz jedan rub stavite polovicu nadjeva od dunja, a uz drugi polovicu nadjev od bresaka.
Jedan kraj tijesta, odnosno jednu «trećinu» prebacite preko oba nadjeva.
Drškom kuhače pritisnite u sredini tijesto tik uz oba nadjeva da između njih možete staviti polovicu nadjeva od višanja.
Preostalu «trećinu» tijesta prebacite preko svega.
Pritisnite dinji i gornji kraj da nadjev ne bi iscurio.
Gibanicu stavite u namašteni lim i premažite ju uljem. Nabockajte ju štapićem.
Na isti način napravite drugu gibanicu.
Pecite u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva da porumeni, 30-40 min.
Pečenu gibanicu premažite uljem i pokrijte kuhinjskom krpom, ostavite da se ohladi.
Nadjev od jabuka
300 g naribanih jabuka
1 prašak za puding od vanilije ili slatkog vrhnja
1 žlica gustina
5 žlica šećera
pola čajne žlice cimeta
2 žlice limunovog soka
150 ml vode
Nadjev od rogača
180 g rogača
4-5 žlica šećera
1 čajna žlica cimeta
220 ml vrućeg mlijeka
1 žlica ruma
Nadjev od bobičastog voća
400-450 g smrznutog bobičastog voća (kupine, maline, ribizli, jagode…)
1 prašak za puding od vanilije ili slatkog vrhnja
1 žlica gustina
3 žlice šećera
150 ml vode ili soka iz tetrapaka ili iz kompota
Tijesto
500 g brašna
1 čaša jogurta ili vrhnja
1 i pol paketić Dr Oetker Garant kvasca ili pola paketića suhog kvasca
pola praška za pecivo
1 jaje
prstohvat soli
pola čaše (od jogurta) ulja
pola čaše mlijeka
Za nadjev od jabuka, naribane jabuke stavite u lonac zajedno sa 100 ml vode, limunovim sokom, cimetom i 3 žlice šećera (količina šećera ovisi o tome jesu li jabuke kisele).
Kad zakuha, smanjite temparaturu i kuhajte 2 min.
50 ml vode pomiješajte s 2 žlice šećera, gustinom i praškom za puding. Dobivenu smjesu dodajte jabukama, miješajte da zakuha, kad zakuha, kuhajte par sekundi pa maknite s vatre i ostavite da se ohladi.
Za nadjev od rogača, zakuhajte mlijeko. Kipuće mlijeko prelijte preko rogača pomiješanog sa šećerom i rumom. Dobro promiješajte i ostavite da se ohladi.
Za nadjev od bobičastog voća, smrznuto voće stavite u lonac zajedno s 150 ml vode i 2 žlice šećera. Kad zakipi prokuhajte oko 2 min.
50 ml vode ili soka pomiješajte s gustinom, praškom za puding i 1 žlicom šećera. Dobivenu smjesu primiješajte voću. (Po želji, možete dodati više šećera.)
Kad smjesa ponovno zakuha, prokuhajte i maknite s vatre. Ostavite da se ohladi.
Ako koristite suhi kvasac, od svih sastojaka zamijesite dizano tijesto i ostavite ga na toplom da se digne. Kad se tijesto digne podijelite ga na dva dijela, razvaljajte... kako je dolje opisano.
Ako koristite Garant kvasac, u posudu stavite brašno, jogurt, prašak, kvasac, jaje, sol, ulje i hladno mlijeko. Miksajte svrdlastim nastavcima za dizana tijesta 2 min na najvećoj brzini.
Tijesto odmah podijelite na dva dijela i jedan dio razvaljajte u pravokutnik.
Zamislite da se taj pravokutnik sastoji od 3 jednake «trećine».
Na onu «trećinu» koja se nalazi u sredini stavite nadjeve uz rub te "trećine", sredinu ostavite praznu: uz jedan rub stavite polovicu nadjeva od jabuka, a uz drugi polovicu nadjev od voća.
Jedan kraj tijesta, odnosno jednu «trećinu» prebacite preko oba nadjeva.
Drškom kuhače pritisnite u sredini tijesto tik uz oba nadjeva da između njih možete staviti polovicu nadjeva od rogača.
Preostalu «trećinu» tijesta prebacite preko svega.
Pritisnite dinji i gornji kraj da nadjev ne bi iscurio.
Gibanicu stavite u namašteni lim i premažite ju uljem. Nabockajte ju štapićem.
Na isti način napravite drugu gibanicu.
Pecite u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva da porumeni, 30-40 min.
Pečenu gibanicu premažite uljem i pokrijte kuhinjskom krpom, ostavite da se ohladi.
Nadjev od dunja
300 g naribanih dunja
1 prašak za puding od vanilije ili slatkog vrhnja
1 žlica gustina
5 žlica šećera
pola čajne žlice cimeta
2 žlice limunovog soka
150 ml vode
Nadjev od oraha
200 g oraha
oko 80 ml mlijeka
2-3 žlice šećera
1 žlica ruma
Nadjev od kupina
400-450 g smrznutih kupina
1 prašak za puding od vanilije ili slatkog vrhnja
1 žlica gustina
3 žlice šećera
150 ml vode ili soka iz tetrapaka ili iz kompota
Tijesto
500 g brašna
1 čaša jogurta ili vrhnja
1 i pol paketić Dr Oetker Garant kvasca ili pola paketića suhog kvasca
pola praška za pecivo
1 jaje
prstohvat soli
pola čaše (od jogurta) ulja
pola čaše mlijeka
Za nadjev od dunja, naribane dunje stavite u lonac zajedno sa 100 ml vode, limunovim sokom, cimetom i 3 žlice šećera (količina šećera ovisi o tome koliko su dinje kisele).
Kad zakuha, smanjite temparaturu i kuhajte 5-10 min (ovisno o tome jesu li dunje zelene ili zrele).
50 ml vode pomiješajte s 2 žlice šećera, gustinom i praškom za puding. Dobivenu smjesu dodajte dunjama, miješajte da zakuha, kad zakuha, prokuhajte pa maknite s vatre i ostavite da se ohladi.
Za nadjev od oraha, zakuhajte mlijeko. Kipuće mlijeko prelijte preko oraha pomiješanih sa šećerom i rumom. Dobro promiješajte i ostavite da se ohladi.
Za nadjev od kupina, smrznute kupine stavite u lonac zajedno s 150 ml vode i 2 žlice šećera. Kad zakipi prokuhajte oko 2 min.
50 ml vode ili soka pomiješajte s praškom za puding, gustinom i 1 žlicom šećera. Dobivenu smjesu primiješajte kupinama. (Po želji, možete dodati više šećera.)
Kad smjesa ponovno zakuha, prokuhajte i maknite s vatre. Ostavite da se ohladi.
Ako koristite suhi kvasac od svih sastojaka zamijesite dizano tijesto i ostavite ga na toplom da se digne. Kad se tijesto digne podijelite ga na dva dijela, razvaljajte... kako je dolje opisano.
Ako koristite Garant kvasac, u posudu stavite brašno, jogurt, prašak, kvasac, jaje, sol, ulje i hladno mlijeko. Miksajte svrdlastim nastavcima za dizana tijesta 2 min na najvećoj brzini.
Tijesto odmah podijelite na dva dijela i jedan dio razvaljajte u pravokutnik.
Zamislite da se taj pravokutnik sastoji od 3 jednake «trećine».
Na onu «trećinu» koja se nalazi u sredini stavite nadjeve uz rub te "trećine", sredinu ostavite praznu: uz jedan rub stavite polovicu nadjeva od dunja, a uz drugi polovicu nadjev od kupina.
Jedan kraj tijesta, odnosno jednu «trećinu» prebacite preko oba nadjeva.
Drškom kuhače pritisnite u sredini tijesto tik uz oba nadjeva da između njih možete staviti polovicu nadjeva od oraha.
Preostalu «trećinu» tijesta prebacite preko svega.
Pritisnite dinji i gornji kraj da nadjev ne bi iscurio.
Gibanicu stavite u namašteni lim i premažite ju uljem. Nabockajte ju štapićem.
Na isti način napravite drugu gibanicu.
Pecite u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva da porumeni, 30-40 min.
Pečenu gibanicu premažite uljem i pokrijte kuhinjskom krpom, ostavite da se ohladi.
oko 800 g krumpira
2 češnja češnjaka
1-2 grančice ružmarina
2-3 grančice peršinovog lišća
1 čajna žlica šećera
sol, papar
pola čajne žlice kurkume
4-5 žlica maslinovog ulja
Krumpire ogulite i ovisno o veličini, prerežite ih na pola, ili ih narežite na četvrtine ili na deblje šnite…
Krumpir posipajte šećerom i kurkumom i dobro promiješajte, najbolje rukama.
Natrgajte iglice ružmarina pa ga sasvim sitno nasjeckajte. Peršinovo lišće također sitno nasjeckajte.
I češnjak također sitno nasjeckajte.
Pomiješajte nasjeckano bilje, češnjak, sol, papar i ulje.
(Ili možete sve zajedno usitniti/samljeti u multipraktiku, ili štapnim mikserom…)
Lim za pečenje obložite papirom za pečenje, papir posipajte solju.
Na papir složite krumpire. Pomoću žlice po njima prelijte pripremljeni preljev (ili krumpire pomoću kista premažite preljevom).
Ovisno o veličini krumpira, pecite 40ak min u pećnici zagrijanoj na 180 - 200 stupnjeva.
400 g riže (okruglog zrna)
500 g cikle
1 l vode + 2 povrtne kocke za juhu
2 ljutike ili jedan srednji crveni luk
2 žlice ulja
1 žlica hrena
bosiljak
sol, papar
Luk ogulite i sitno nasjeckajte. Popržite ga na zagrijanom ulju. Dodajte rižu i popržite da bude staklasta, onda dodajte pola litre vode i izmrvljene kocke. Kuhajte na laganoj vatri, miješajući i podlijevajući vodom.
Ciklu skuhajte i ogulite. Naribajte ju na ribež za jabuke.
Vrijeme kuhanja riže ovisi o vrsti riže, a isto tako i količina potrebne vode za podlijevanje (moguće je da će vam trebati više od 1 l).
Ciklu dodajte u napola skuhanu rižu, kuhajte na laganoj vatri da riža omekša, pred sam kraj dodajte naribani hren.
U kuhani rižoto umiješajte nasjeckani bosiljak te sol i papar.
Odmah poslužite.
*Recept se temelji na receptu iz časopisa Dobar tek, listopad – studeni, 2006.
2 klipa kukuruza
40 g maslaca
2 žlice kečapa/pirea od rajčice
1 čajna žlica origana
1/2 čajne žlice čilija
sol
kiselo vrhnje
Klipovima kukuruza po potrebi odrezati vrhove na kojima nema zrna, očistiti «vlasi» koje vire između zrna. Svaki klip prerezati po dužini na 2-3 komada.
Zakuhati vodu s prstohvatom šećera. Kad zakuha dodati klipiće. Kuhati 15-25 min – ovisno o veličini klipića. Kuhane klipiće ocijediti. Sa svake strane u klipić možete zapiknuti čačkalice da bi bilo lakše držati i jesti klipić.
Pomiješati maslac sobne temperature s kečapom, čilijem, soli i origanom. Svaki klipić premazati pripremljenom smjesom (ili ju poslužiti uz klipiće). Uz klipiće poslužiti i kiselo vrhnje.
Tijesto
350 g pšenične krupice (griza)
50 g brašna
4 jaja
150 g šećera
120 ml ulja
100 ml narančinog i limunovog soka
naribana narančina kora ili 1 paketić Orangebacka (sušena narančina kora, proizvođač: Schwartau)
1 vrećica suhog kvasca
+
pekmez
dinja, lubenica ili neko drugo voće
Sirup
100 ml soka od naranče i lumuna
100 g šećera
Brašno i kvasac prosijte u posudu, dodajte krupicu žumanjke, šećer ulje, narančin i limunov sok, te narančinu koru. Izmiksajte mikserom u glatko tijesto.
Od posoljenih bjelanjaka izmiksajte snijeg. Lagano ga umiješajte u gornju smjesu.
Kalup za tortu (22-24 cm) obložite papirom za pečenje, papir namastite i u njega ulijte pripremljenu smjesu.
Pecite oko 45 min u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva.
Za sirup, u lonac stavite šećer i sok, zagrijavajte miješajući drvenom žlicom na laganoj vatri da se šećer rastopi. Kad zakuha, kuhajte 2 minute pa maknite s vatre i ostavite da se ohladi.
Pečeno tijesto ostavite da se ohladi.
Ohlađeno tijesto ostavite u kalupu obloženom papirom. Tijesto nabockajte vilicom i prelijte hladnim sirupom. Pričekajte da se sirup upije.
Odozgo premažite pekmezom i poslažite narezano voće po želji.
Skinite obruč i tortu premjestite na poslužavnik, i poslužite.
*Recept se temelji na receptu iz časopisa Gospodarski list, 15. 9. 2002.
Tijesto
500 g brašna
125 g hladnog margarina
180 g šećera
1 jaje
prstohvat soli
pola čajne žlice sode
Krema
200 g karamela (bombona – mliječnih karamela, karamela s lješnjakom…)
12 žlica biljnog šlaga ili slatkog vrhnja
500 ml mlijeka
4 žlice brašna
50 g margarina sobne temperature
Preljev
200 ml vode
100 g šećera
50 g kakaa
200 g čokolade za kuhanje
Za tijesto, od navedenih sastojaka zamijesite tijesto, po potrebni dodajte malo kiselog vrhnja.
Tijesto oblikujte u kuglu i stavite na hladno, oko pola sata.
Tijesto podijelite na tri jednaka dijela.
Razvaljajte jedan dio u pravokutnik (otprilike 34 cm x 26 cm).
Lim za pečenje okrenite naopako i pobrašnite ga. Pomoću valjka za tijesto na njega premjestite razvaljano tijesto, nabockajte ga vilicom.
Pecite u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva 10-12 min (kad rubovi lagano požute, tijesto je pečeno; kora mora ostati bijela).
Ostavite pečenu koru da se oko 5 min hladi na limu, a onda ju možete premjestiti na pladanj ili drugi lim.
Na isti način pripremite i ispecite i ostale dvije kore.
Kore ostavite da se potpuno ohlade.
Za kremu, u lonac stavite neizmiksano slatko vrhnje ili biljni šlag i karamele. Zagrijavajte na laganoj vatri, miješajući, da se karamele otope i povežu sa šlagom/vrhnjem.
U neku posudu stavite brašno i polako ulijevajte mlijeko, miješajući pjenjačom da se na naprave grudice.
Ulijte mlijeko s brašnom u vruće, otopljene karamele i kuhajte na laganoj vatri da smjesa zakuha. Kad zakuha, prokuhajte oko 1 minutu i maknite s vatre.
Ostavite smjesu da se ohladi.
U mlačnu smjesu umiksajte izmiksani margarin sobne temperature. Slatkoća kupovnih karamela se razlikuje od proizvođača do proizvođača. Ako krema nije dovoljno slatka, dodajte šećer u prahu i dobro izmiksajte.
Na dno lima ili pladnja stavite jednu hladnu koru, premažite ju polovicom kreme, poklopite drugom korom, premažite ostatkom kreme i poklopite trećom korom. Lagano pritisnite.
Za preljev, u lonac stavite vodu i šećer, miješajte pjenjačom na srednjoj vatri da se šećer rastopi. Pojačajte vatru da tekućina zakuha i umiješajte kakao. Maknite s vatre i dodajte nasjeckanu čokoladu. Miješajte da se čokolada potpuno rastopi. Prelijte smjesu u posudu za miksanje i ostavite da se hladi oko 1 sat na sobnoj temperaturi.
Ovisno o kvaliteti čokolade odozgo se prilikom hlađenja smjese može stvoriti korica, ako se to dogodi, pjenjačom ju umiješajte u smjesu.
(Nemojte pretjerati s kakaaom jer će preljev biti gorak. Ako se to dogodi dodajte malo šećera u prahu.)
Nakon 1 sata, prelijte preljev po kolaču.
Ostavite kolač da stoji na sobnoj temperaturi oko 1 dan.
Umjesto karamel bombona, možete upotrijebiti šećer i napraviti klasični karamel.
Ispržite 1 čašu šećera i zalijte mlijekom pomiješanim s brašnom. Dalje je postupak isti kao što je gore navedeno.
2 kg (mladog) graha
2 kg paprike
2 kg rajčica
(može i 200 ml kuhanog soka od rajčica, tj. koncentrata od rajčice iz domaće radinosti, a može i kupovni koncentrat iz tube ili tetrapaka)
400 ml octa
100 ml vode
400 ml ulja
4-5 žlica soli
6 žlica šećera
2 feferona
100 ml nasjeckanog peršinovog lišća
100 ml sitno nasjeckanog češnjaka
Grah skuhajte u vodi i ocijedite ga.
Papriku operite, očistite i narežite na kriške.
Rajčice operite i narežite na kriške.
Feferonima odstranite sjemenke i nasjeckajte ih (ako ne želite, ne morate ih staviti).
U lonac stavite ulje, ocat i vodu pa ostavite da zakuha. Kad zakuha dodajte šećer i sol. Neka kuha da se šećer i sol rastope. Dodajte papriku, feferone i rajčicu. Po želji, možete dodati i kuhani sok od rajčice ili kupovni koncentrat, ali nije obavezno.
Kuhajte 15 min pa zatim dodajte nasjeckano peršinovo lišće i nasjeckani češnjak. Kuhajte 5 min pa dodajte ocijeđeni skuhani grah. Sve zajedno kuhajte još 5-10 min.
Vrućim povrćem punite staklenke i odmah ih zatvorite poklopcem.
Staklenke pasterizirajte:
Pripremite dovoljno visoku posudu za kuhanje (posudu koja nije viša, od staklenki).
Na dno posude stavite kuhinjsku krpu. Na krpu složite zatvorene staklenke napunjene grah-salatom dok su još vruće i zato napunite posudu za kuhanje toplom vodom (posuda ne smije biti napunjena vodom do vrha, nego razina vode treba dopirati otprilike 5 cm od ruba posude).
Staklenke odozgo prekrijte mokrom kuhinjskom krpom.
Stavite posudu sa staklenkama na štednjak i ostavite da zakuha. Kad zakuha, kuhajte 2 min i onda ugasite štednjak i ostavite staklenke da se ohlade u vodi u kojoj su se kuhale.
Kad se staklenke, tj. grah-salata potpuno ohladi, spremite staklenke u smočnicu, ili neko drugo hladno mjesto.
Složenac
2 paprike
1 žlica ulja
2 jaja
100 g tvrdog sira
110 ml mlijeka
280 g kukuruza iz limenke
120 g instant kukuruzne palente
50 g margarina
pola čajne žlice praška za pecivo
1 čajna žlica šećera
sol, papar
čili papričice
Za umak
1 kg rajčica
sol, papar
šećer
peršinovo lišće
Za složenac, paprike operite, osušite, očistite od sjemenki i narežite na rezance.
Zagrijte ulje i na njemu popržite papriku oko 5 min. Ostavite da se malo ohladi.
Umutite jaja i dodajte im mlijeko i ocijeđeni kukuruz.
Rastopite 50 g margarina i malo ga ohladite. Pomiješajte ga s palentom, šećerom i solju. Dodajte prašak, sol i papar. Dodajte umućena jaja s mlijekom i kukuruzom i ohlađene paprike. Po želji možete dodati i narezanu čili papriku. Dobro promiješajte.
Na kraju umiješajte naribani sir.
Keramičku posudu namastite i u nju rasporedite smjesu, zagladite odozgo.
Pecite u pećnici zagrijanoj na 200 stupnjeva oko 30 min.
Za umak, rajčice operite, osušite i zarežite ih ukriž. Prelijte ih kipućom vodom i ogulite.
Stavite ih u lonac i malo zagrijte, pazite da ne zakuhaju. Maknite ih sa štednjaka i usitnite ih u multipraktiku (ili štapnim mikserom). Začinite solju, paprom i po potrebi šećerom.
Dodajte nasjeckano peršinovo lišće.
750 ml soka od rajčica iz tetrapaka (sobne temperature)
3 žlice (ljutog) kečapa
sok 1 limuna
1 čajna žlica Worcester umaka
kajenski papar
sol
po želji, začini poput bosiljka, oregana…
2 paketića bijele želatine
Želatinu prelijte vodom i ostavite da nabubri.
Odvojite 4 žlice soka.
Ostatak soka pomiješajte s kečapom i dodajte limunov sok, umak, sol, kajenski papar i po želji, svježe ili suho, sitno nasjeckano začinsko bilje. Dobro promješajte.
Nabubrenu želatinu rastopite u 4 žlice soka, lagano zagrijavajući, pazite da ne zakuha.
Ulijte u pripremljenu smjesu i dobro promiješajte.
Smjesu ulijte u kalup za kuglof ili malene kalupe za kuglof ili puding.
Stavite u hladnjak na otprilike 3 sata.
Tankom oštricom noža pri vrhu odvojite žele od kalupa.
Kalupe uronite u posudu s vrućom vodom na 10ak sekundi, pazite da se žele ne zalije.
Izvadite kalup iz vode, na njega stavite tanjur i sve zajedno preokrenite i lagano protresite da žele sklizne na tanjur.
Ako žele na izlazi, ponovite postupak s uranjanjem kalupa u vruću vodu.
Ali nemojte kalupe ostaviti predugo uronjene u vodu jer će se žele otopiti. Ako se to dogodi, vratite ih u hladnjak.
Po želji, žele ukrasite povrćem, kuhanim jajima, ribanim sirom…
Žele poslužite uz hladne nareske ili kao prilog glavnom jelu.
250 g kus-kusa ili bulgura
350 ml vode + pola kocke za juhu
2 crvena luka
2 žlice maslaca
sol, papar
3 jaja
200 g vrhnja za kuhanje
2 žlice nasjeckanog peršinovog lišća
oko 1 kg manjih rajčica
Za umak
300 g jogurta
2 žlice limunovog soka
1 žlica nasjeckanog peršinovog lišća ili lišća korijandera
sol, papar
Očistite luk i sitno ga nasjeckajte.
Zagrijte maslac pa na njemu popržite luk.
(Po želji možete dodati na male komade narezanu četvrtinu celera, 1 narezani peršin i 2 žlice grožđica i popržiti još par minuta.)
Dodajte vodu i kocku te kus-kus ili bulgur. Začinite solju i paprom pa maknite s vatre. Poklopite i ostavite da stoji 10ak min.
Oko polovicu rajčica operite, zarežite ukriž i prelijte kipućom vodom pa ih ogulite. Uklonite im sjemenke i vodenasti dio pa preostali dio narežite na kockice.
Dodajte ih u kus-kus ili bulgur zajedno s peršinovim lišćem.
Odvojite žumanjke od bjelanjaka.
Žumanjke pomiješajte s vrhnjem.
Od posoljenih bjelanjaka izmiksajte snijeg.
I jedno i drugo dodajte u kus-kus ili bulgur i lagano promiješajte. Po potrebi dodajte još soli i papra.
Smjesu stavite u namaštenu vatrostalnu ili keramičku posudu.
Preostale rajčice operite i narežite ih na tanke okrugle ploške. Ploške rajčica složite odozgo.
Pecite oko 45 min u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva.
Poslužite uz umak od jogurta.
Za umak, pomiješajte jogurt s limunovim sokom i nasjeckanim lišćem pa začinite solju i paprom.
*Recept je iz časopisa Lisa - Čarolija okusa, br. 8, 17. 7. 2003.
Tijesto
400 g glatkog brašna
1 čajna žlica soli
pola čajne žlice šećera
1 suhi kvasac
2 žlice ulja
100 g (smrznutog) potpuno usitnjenog špinata (ili blitve)
mlaka voda
Nadjev
3 žlice ulja
oko 200 g sitnijih rajčica (crvenih i žutih)
origano
Svi sastojci za tijesto i nadjev trebaju biti sobne temperature.
Odmrznite smrznuti špinat ili blitvu. Najbolje je upotrijebiti smrznuti kupovni špinat koji izgleda kao «ledeni blok», budući da je potpuno usitnjen, u potpunosti se poveže s ostalim sastojcima kad se priprema tijesto.
Ili možete sami blanširtai špinat ili blitvu pa ih ocijediti i "samljeti"..
Od brašna, ulja, soli, šećera, kvasca, špinata/blitve i mlake vode zamijesite tijesto za pizzu (kao što i inače radite tijesto). Količina potrebne vode ovisi o tome koliko vode sadrži špinat.
Tijesto oblikujte u kuglu, pokrijte ga vlažnom krpom i ostavite na toplom da se digne.
Ako za nadjev upotrebljavate sitne rajčice možete ih samo prepoloviti, a ako imate veće rajčice, narežite ih na okrugle ploške debljine oko pola centimetra (takve rajčice poslažite na papirnate ubruse i ostavite ih da stoje tako 10ak min.)
Lim za pečenje obložite papirom za pečenje.
Dignuto tijesto premijesite i razvaljajte u krug ili pravokutnik debljine oko 1 cm (ili oblikujte više manjih okruglih, četvrtastih, ovalnih… pizza).
Tijesto stavite na lim pa na njemu lagano napravite udubine vrhovima prstiju i premažite ga s tri žlice ulja. Zatim na njega utisnite rajčice i posipajte origanom.
Pitu odmah stavite u pećnicu zagrijnau na 200 stupnjeva i pecite oko pola sata.
Nadjev od oraha
200 g oraha
oko 80 ml mlijeka
2-3 žlice šećera
1 žlica ruma
Nadjev od rogača
180 g rogača
4-5 žlica šećera
1 čajna žlica cimeta
220 ml vrućeg mlijeka
1 žlica ruma
Nadjev od pekmeza
450 g pekmeza
1 prašak za puding od vanilije ili slatkog vrhnja
4 žlice vode
1 žlica ruma
Tijesto
500 g brašna
1 čaša jogurta ili vrhnja
1 i pol paketić Dr Oetker Garant kvasca ili pola paketića suhog kvasca
pola praška za pecivo
1 jaje
prstohvat soli
pola čaše (od jogurta) ulja
pola čaše mlijeka
Za nadjev od oraha, zakuhajte mlijeko i prelijte po orasima pomiješanim sa svim ostalim sastojcima. Ostavite da se ohladi.
Za nadjev od rogača, zakuhajte mlijeko i prelijte po rogaču pomiješanom sa svim ostalim sastojcima. Ostavite da se ohladi.
Za nadjev od pekmeza, 3 žlice vode pomiješajte s praškom za puding. Ispasirajte pekmez i stavite ga u lonac s 1 žlicom vode i 1 žlicom ruma. Miješajte na laganoj vatri da zakuha. Kad zakuha umiješajte razmućeni puding. Kuhajte miješajući da smjesa zakuha, prokuhajte i minutu pa maknite s vatre i ostavite da se ohladi.
Ako koristite suhi kvasac od svih sastojaka zamijesite dizano tijesto i ostavite ga na toplom da se digne. Kad se tijesto digne podijelite ga na dva dijela, razvaljajte... kako je dolje opisano.
Ako koristite Garant kvasac, u posudu stavite brašno, jogurt, prašak, kvasac, jaje, sol, ulje i hladno mlijeko. Miksajte svrdlastim nastavcima za dizana tijesta 2 min na najvećoj brzini.
Tijesto odmah podijelite na dva dijela i jedan dio razvaljajte u pravokutnik.
Zamislite da se taj pravokutnik sastoji od 3 jednake «trećine».
Na onu «trećinu» koja se nalazi u sredini stavite nadjeve uz rub te "trećine", sredinu ostavite praznu: uz jedan rub stavite polovicu nadjeva od oraha, a uz drugi polovicu nadjev od rogača.
Jedan kraj tijesta, odnosno jednu «trećinu» prebacite preko oba nadjeva.
Drškom kuhače pritisnite u sredini tijesto tik uz oba nadjeva da između njih možete staviti polovicu nadjeva od pekmeza.
Preostalu «trećinu» tijesta prebacite preko svega.
Pritisnite dinji i gornji kraj da nadjev ne bi iscurio.
Gibanicu stavite u namašteni lim i premažite ju uljem. Nabockajte ju štapićem.
Na isti način napravite drugu gibanicu.
Pecite u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva da porumeni, 30-40 min.
Pečenu gibanicu premažite uljem i pokrijte kuhinjskom krpom, ostavite da se ohladi.
Nadjev od kokosa
170 g kokosa
2-3 žlice šećera
80ak ml mlijeka
1 žlica ruma
1-2 žlice griza
50 g bijele čokolade za kuhanje
Nadjev od oraha
200 g oraha
oko 80 ml mlijeka
2-3 žlice šećera
1 žlica ruma
Nadjev od višanja
400 g višanja (može i 1 staklenka komopta)
1 prašak za puding od vanilije (ili maline, ili slatkog vrhnja…)
pola čajne žlice cimeta
150 ml vode (ili soka iz tetrapaka ili iz kompota)
3-4 žlice šećera
Tijesto
500 g brašna
1 čaša jogurta ili vrhnja
1 i pol paketić Dr Oetker Garant kvasca ili pola paketića suhog kvasca
pola praška za pecivo
1 jaje
prstohvat soli
pola čaše (od jogurta) ulja
pola čaše mlijeka
Za nadjev od kokosa, zakuhajte mlijeko i prelijte po kokosu pomiješanom sa svim ostalim sastojcima. Ako je zbog šećera smjesa previše gnjecava, umiješajte griz. Ostavite da se ohladi. U hladno umiješajte nasjeckanu čokoladu.
Za nadjev od oraha, zakuhajte mlijeko i prelijte po orasima pomiješanim sa svim ostalim sastojcima. Ostavite da se ohladi.
Za nadjev od višanja, višnje operite i izvadite im koštice. Ako koristite višnje iz komopta, ocijedite ih.
50 ml vode ili soka pomiješajte s praškom za puding, cimetom i šećerom.
U lonac stavite 150 ml vode i voće i ostavite da zakipi.
Ako koristite svježe voće, kad zakipi kuhajte ga 2 min na slaboj vatri pa tek onda umiješajte puding.
Ako koristite voće iz kompota, puding dodajte odmah kad smjesa vode i voća zakipi.
Kad smjesa ponovno zakuha, kuhajte 1 minutu i maknite s vatre. Ostavite da se ohladi.
Ako koristite suhi kvasac od svih sastojaka zamijesite dizano tijesto i ostavite ga na toplom da se digne. Kad se tijesto digne podijelite ga na dva dijela, razvaljajte... kako je dolje opisano.
Ako koristite Garant kvasac, u posudu stavite brašno, jogurt, prašak, kvasac, jaje, sol, ulje i hladno mlijeko. Miksajte svrdlastim nastavcima za dizana tijesta 2 min na najvećoj brzini.
Tijesto odmah podijelite na dva dijela i jedan dio razvaljajte u pravokutnik.
Zamislite da se taj pravokutnik sastoji od 3 jednake «trećine».
Na onu «trećinu» koja se nalazi u sredini stavite nadjeve uz rub te "trećine", sredinu ostavite praznu: uz jedan rub stavite polovicu nadjeva od kokosa, a uz drugi polovicu nadjev od oraha.
Jedan kraj tijesta, odnosno jednu «trećinu» prebacite preko oba nadjeva.
Drškom kuhače pritisnite u sredini tijesto tik uz oba nadjeva da između njih možete staviti polovicu nadjeva od višanja.
Preostalu «trećinu» tijesta prebacite preko svega.
Pritisnite dinji i gornji kraj da nadjev ne bi iscurio.
Gibanicu stavite u namašteni lim i premažite ju uljem. Nabockajte ju štapićem.
Na isti način napravite drugu gibanicu.
Pecite u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva da porumeni, 30-40 min.
Pečenu gibanicu premažite uljem i pokrijte kuhinjskom krpom, ostavite da se ohladi.
Nadjev od sira
350 g svježeg kravljeg sira
1 jaje
2 žlice kiselog vrhnja
2-3 žlice krušnih mrvica ili griza
sol, papar
Nadjev od blitve
1200 g blitve
2-3 češnja češnjaka
1 jaje
2 žlice kiselog vrhnja
2-3 žlice krušnih mrvica ili griza
sol, papar
Nadjev od jaja
14 manjih jaja
sol, papar
Tijesto
500 g brašna
1 čaša jogurta ili vrhnja
1 i pol paketić Dr Oetker Garant kvasca ili pola paketića suhog kvasca
pola praška za pecivo
1 jaje
prstohvat soli
pola čaše (od jogurta) ulja
pola čaše mlijeka
Za nadjev od sira, pomiješajte sve sastojke, začinite prema ukusu. Dodajte griza ili krušnih mrvica koliko je potrebno da smjesa ne bude previše gnjecava (ovisno o tome koliko je dobro sir ocijeđen).
Za nadjev od blitve, trokutasto odrežite bijeli dio blitve (bijeli dio blitve ne upotrebljava se u ovom receptu). Zeleni dio blitve blanširajte 2 min u kipućoj vodi, odmah ga prelijte hladnom vodom i rukom istisnite što više tekućine pa nasjeckajte nožem. Dodajte jaje, kiselo vrhnje, nasjeckani češnjak, začinite prema ukusu i dodajte malo griza (ovisno o tome koliko ste dobro ocijedili blitvu).
Skuhajte jaja, prelijte ih hladnom vodom. Ohlađena jaja oljuštite.
Ako koristite suhi kvasac od svih sastojaka zamijesite dizano tijesto i ostavite ga na toplom da se digne. Kad se tijesto digne podijelite ga na dva dijela, razvaljajte... kako je dolje opisano.
Ako koristite Garant kvasac, u posudu stavite brašno, jogurt, prašak, kvasac, jaje, sol, ulje i hladno mlijeko. Miksajte svrdlastim nastavcima za dizana tijesta 2 min na najvećoj brzini.
Tijesto odmah podijelite na dva dijela i jedan dio razvaljajte u pravokutnik.
Zamislite da se taj pravokutnik sastoji od 3 jednake «trećine».
Na onu «trećinu» koja se nalazi u sredini stavite nadjeve uz rub te "trećine", sredinu ostavite praznu: uz jedan rub stavite polovicu nadjeva od sira, a uz drugi polovicu nadjeva od blitve.
Jedan kraj tijesta, odnosno jednu «trećinu» prebacite preko oba nadjeva. Drškom kuhače pritisnite u sredini tijesto tik uz oba nadjeva da možete staviti treći nadjev: 7 kuhanih jaja, odozgo ih posolite i popaprite.
Preostalu «trećinu» tijesta prebacite preko svega.
Pritisnite donji i gornji kraj da nadjev ne bi iscurio.
Gibanicu stavite u namašteni lim i premažite ju uljem. Nabockajte ju štapićem.
Na isti način napravite drugu savijaču.
Pecite u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva da porumeni.
Pečenu gibanicu premažite uljem i pokrijte kuhinjskom krpom, ostavite da se ohladi.
Varijanta s blitvom i sirom
Tijesto razvaljajte u pravokutnik. Na jednu polovicu razmažite nadjev od sira, a na drugu nadjev od blitve.
Zarolajte tijesto sa svake strane prema sredini, poduprite tijesto stolnjakom da se ne razmota.
Pritisnite krajeve da nadjev ne bi izlazio.
Isti postupak ponovite i s drugim dijelom tijesta i dalje je sve isto kao što je gore opisano.
Nadjev od rogača
180 g rogača
4-5 žlica šećera
pola čajne žlice cimeta
220 ml vrućeg mlijeka
1 žlica ruma
Nadjev od maka
180 g maka
4-5 žlica šećera
pola čajne žlice cimeta
130 ml vrućeg mlijeka
1 žlica ruma
Nadjev od jabuka
4-5 većih jabuka
1 čajna žlica cimeta
šećer po želji, ovisno o kiselosti jabuka
Tijesto
500 g brašna
1 čaša jogurta ili vrhnja
1 i pol paketić Dr Oetker Garant kvasca ili pola paketića suhog kvasca
pola praška za pecivo
1 jaje
prstohvat soli
pola čaše (od jogurta) ulja
pola čaše mlijeka
Za nadjev od rogača, zakuhajte mlijeko i njime prelijte rogač pomiješan sa svim ostalim sastojcima. Promiješajte i ostavite da se oihladi.
Za nadjev od maka, zakuhajte mlijeko i njime prelijte mak pomiješan sa svim ostalim sastojcima. Promiješajte i ostavite da se oihladi.
Za nadjev od jabuka, jabuke ogulite i naribajte na ribež.
Ako koristite suhi kvasac od svih sastojaka zamijesite dizano tijesto i ostavite ga na toplom da se digne. Kad se tijesto digne podijelite ga na dva dijela, razvaljajte... kako je dolje opisano.
Ako koristite Garant kvasac, u posudu stavite brašno, jogurt, prašak, kvasac, jaje, sol, ulje i hladno mlijeko. Miksajte svrdlastim nastavcima za dizana tijesta 2 min na najvećoj brzini.
Tijesto odmah podijelite na dva dijela i jedan dio razvaljajte u pravokutnik.
Zamislite da se taj pravokutnik sastoji od 3 jednake «trećine».
Na onu «trećinu» koja se nalazi u sredini stavite nadjeve uz rub te "trećine", sredinu ostavite praznu: uz jedan rub stavite polovicu nadjeva od maka, a uz drugi polovicu nadjeva od rogača.
Jedan kraj tijesta, odnosno jednu «trećinu» prebacite preko oba nadjeva.
Drškom kuhače pritisnite u sredini tijesto tik uz oba nadjeva da između njih možete staviti polovicu nadjev od jabuka, posipajte ih polovicom šećera i cimeta.
Preostalu «trećinu» tijesta prebacite preko svega.
Pritisnite donji i gornji kraj da nadjev ne bi iscurio.
Gibanicu stavite u namašteni lim i premažite ju uljem. Nabockajte ju štapićem.
Na isti način napravite drugu gibanicu.
Pecite u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva da porumeni, 30-40 min.
Pečenu gibanicu premažite uljem i pokrijte kuhinjskom krpom, ostavite da se ohladi.
Nadjev od jabuka
1 kg jabuka
2 žlice krušnih mrvica
2 čajne žlice cimeta
šećer po želji, ovisno o kiselosti jabuka
Tijesto
500 g brašna
1 čaša jogurta ili vrhnja
1 i pol paketić Dr Oetker Garant kvasca ili pola paketića suhog kvasca
pola praška za pecivo
1 jaje
prstohvat soli
pola čaše (od jogurta) ulja
pola čaše mlijeka
Jabuke ogulite i naribajte na ribež.
Ako koristite suhi kvasac od svih sastojaka zamijesite dizano tijesto i ostavite ga na toplom da se digne. Kad se tijesto digne podijelite ga na dva dijela, razvaljajte... kako je dolje opisano.
Ako koristite Garant kvasac, u posudu stavite brašno, jogurt, prašak, kvasac, jaje, sol, ulje i hladno mlijeko. Miksajte svrdlastim nastavcima za dizana tijesta 2 min na najvećoj brzini.
Tijesto odmah podijelite na dva dijela. Jedan dio tijesta razvaljajte i posipajte ga polovicom krušnih mrvica, šećera, jabuka i cimeta. (Po želji, možete posipati i grožđicama, nasjeckanim orasima...)
Čvrsto narolajte, pritisnite krajeve da nadjev ne bi izlazio.
Stavite u namašteni lim.
Na isti način pripremite i drugi dio tijesta.
Gibanice premažite uljem i nabockajte drvenim štapićem.
Pecite u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva oko pola sata.
Pečenu gibanicu premažite uljem, pokrijte kuhinjskom krpom i ostavite da se ohladi.
Nadjev od pudinga
1 i pol prašak za puding od čokolade
600 ml mlijeka
5 žlice šećera
oko 150 g mljevenih keksa (s maslacem ili zobenih, ili čajnih kolutića…)
100 g čokolade za kuhanje
Tijesto
500 g brašna
1 jogurt ili vrhnje
1 i pol paketić Dr Oetker Garant kvasca ili pola paketića suhog kvasca
pola praška za pecivo
1 jaje
prstohvat soli
pola čaše (od jogurta) ulja
pola čaše mlijeka
U 100 ml mlijeka razmutite prašak za puding i šećer. Ostatak mlijeka zakuhajte i u njemu skuhajte puding. Ostavite puding da se ohladi.
U ohlađeni puding umiješajte nasjeckanu čokoladu i mljevene kekse da dobijete gustu, glatku smjesu.
Ako koristite suhi kvasac od svih sastojaka zamijesite dizano tijesto i ostavite ga na toplom da se digne. Kad se tijesto digne podijelite ga na dva dijela, razvaljajte... kako je dolje opisano.
Ako koristite Garant kvasac, u posudu stavite brašno, jogurt, prašak, kvasac, jaje, sol, ulje i hladno mlijeko. Miksajte svrdlastim nastavcima za dizana tijesta 2 min na najvećoj brzini.
Tijesto odmah podijelite na dva dijela. Jedan dio tijesta razvaljajte i premažite ga polovicom nadjeva.
Čvrsto narolajte, pritisnite krajeve da nadjev ne bi izlazio.
Stavite u namašteni lim.
Na isti način pripremite i drugi dio tijesta.
Gibanice premažite uljem i nabockajte drvenim štapićem.
Pecite u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva oko pola sata.
Pečenu gibanicu premažite uljem, pokrijte kuhinjskom krpom i ostavite da se ohladi.
Nadjev od višanja, šljiva itd.
400 g višanja ili šljiva… (može i voće iz kompota, npr. 1 staklenka kompota od višanja)
2 čajne žlice cimeta
3-4 žlice šećera (ovisno o slatkoći voća, za npr. višnje, stavite više šećera, za šljive manje…)
2 žlice krušnih mrvica
Tijesto
500 g brašna
1 čaša jogurta ili vrhnja
1 i pol paketić Dr Oetker Garant kvasca ili pola paketića suhog kvasca
pola praška za pecivo
1 jaje
prstohvat soli
pola čaše (od jogurta) ulja
pola čaše mlijeka
Višnje ili šljive ili neko drugo voće operite, izvadite koštice. Po potrebi voće narežite na manje komade.
Ako koristite voće iz kompota, ocijedite ga.
Ako koristite suhi kvasac od svih sastojaka zamijesite dizano tijesto i ostavite ga na toplom da se digne. Kad se tijesto digne podijelite ga na dva dijela, razvaljajte... kako je dolje opisano.
Ako koristite Garant kvasac, u posudu stavite brašno, jogurt, prašak, kvasac, jaje, sol, ulje i hladno mlijeko. Miksajte svrdlastim nastavcima za dizana tijesta 2 min na najvećoj brzini.
Tijesto odmah podijelite na dva dijela. Jedan dio tijesta razvaljajte i posipajte ga 1 žlicom mrvica, polovicom cimeta i šećera i polovicom voća. Čvrsto narolajte, pritisnite krajeve da nadjev ne bi izlazio.
Stavite u namašteni lim.
Na isti način pripremite i drugi dio tijesta.
Gibanice premažite uljem i nabockajte drvenim štapićem.
Pecite u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva oko pola sata.
Pečenu gibanicu premažite uljem, pokrijte kuhinjskom krpom i ostavite da se ohladi.
Malo bogatiji nadjev:
Nadjev od višanja ili šljiva…
400 g višanja ili šljiva… (može i voće iz kompota, npr. 1 staklenka kompota od višanja)
1 prašak za puding od vanilije (ili maline, ili slatkog vrhnja…)
pola čajne žlice cimeta
150 ml vode (ili soka iz tetrapaka ili iz kompota)
3-4 žlice šećera (ovisno o slatkoći voća, za npr. višnje, stavite više šećera, za šljive manje…)
Ako koristite svježe voće operite ga i izvadite koštice (npr. šljive, narežite na manje komade).
Ako koristite voće iz kompota, ocijedite ga.
50 ml vode ili soka pomiješajte s praškom za puding, cimetom i šećerom.
U lonac stavite 150 ml vode i voće i pustite da zakipi.
Ako koristite svježe voće, kad zakipi, kuhajte ga 2 min prije dodavanja pudinga na slaboj vatri.
A ako koristite voće iz kompota, kad zakipi, odmah umiješajte puding. Kuhajte miješajući na umjerenoj vatri.
Kad zakipi, kuhajte 1 minutu i maknite s vatre. Ostavite da se ohladi.
Ohlađenim nadjevom premažite tijesto, napravite 2 gibanice... dalje je postupak isti kao što je gore opisano.
Za gljive
2 uske, duže tikvice
4 rajčice
+
oko 150 g tvrdog sira
Nadjev
300 g tjestenine
300 ml pasirane rajčice iz tetrapaka/konzerve
pola čajne žlice suhog bosiljka
1 čajna žlica suhog kumina
2 čajne žlice suhog origana
slatka paprika, čili
sol, papar, šećer
4 manje rajčice
Za gljive, tikvice narežite po dužini na 6 podjednako velikih komada (valjaka). Nožem s oštrom dugom oštricom izdubite sredinu, ali ne do kraja. Odozdo mora ostati dno da sir ne bi iscurio za vrijeme pečenja. Tu izdubljenu smjesu sitno nasjeckajte. Sir naribajte i nagurajte ga u «valjke».
Rajčice prerežite na pola i izdubite ih čajnom žlicom.
Za nadjev, tjesteninu skuhajte u posoljenoj vodi i ocijedite ju.
Tjesteninu pomiješajte s onim što ste izdubili iz tikvica. Dodajte 300 ml rajčice iz tetrapaka, bosiljak, kumin, origano, šećer, sol i čili (možete staviti i kupovnu mješavinu začina za pizzu).
4 manje rajčice narežite na malene kockice.
Na kockice narežite i ono što ste izdubili iz rajčica koje ćete koristiti za klobuke.
Vatrostalnu ili keramičku posudu namastite i posipajte krušnim mrvicama pa u nju složite tjesteninu.
Po tjestenini složite svu narezanu rajčicu.
Žlicom napravite udubine među nadjevom od tjestenine i u njih okomito postavite sirom napunjene valjke od tikvica.
Odozgo pokrijte aluminijskom folijom i pecite u pećnici zagrijanoj na 200 stupnjeva oko 30 min.
Zatim izvadite iz pećnice, skinite foliju i na tikvice postavite klobuke od izdubljenih rajčica. Pecite još 10 min. (bez folije).
Pečeno jelo ostavite da se malo ohladi, poslužite toplo.
Nadjev
80 g karamela (bombona, tj. karamele od lješnjaka ili mlijeka ili kakaa ili toffe karamele)
5 žlica biljnog šlaga ili slatkog vrhnja
3 velike kruške
limunov sok
Tijesto
500 g brašna
1 i pol paketić Dr Oetker Garant kvasca (ili 1 suhi kvasac)
250 ml mlijeka
60 g šećera
prstohvat soli
1 čajna žlica limunove kore
80 g margarina sobne temperature
Premaz
1 bjelanjak
Za nadjev, u lonac stavite neizmiksani biljni šlag (ili slatko vrhnje) i karamele. Zagrijavajte na laganoj vatri miješajući da se karamele otope i da se sve poveže u glatku smjesu. Maknite s vatre i prelijte u metalnu posudu, ostavite da se karamel hladi 5 min, povremeno promiješajte.
Kruške ogulite, narežite na male kockice i nakapajte limunovim sokom.
Ako koristite Dr Oetker Garant kvasac, u posudu stavite brašno, kvasac, hladno mlijeko, šećer, sol, listiće margarina sobne temparature i limunovu koru. Miksajte svrdlastim nastavcima za dizana tijesta 2 min na najvećoj brzini.
Tijesto odmah premijesite na pobrašnjenoj podlozi.
Tijesto razvaljajte i izrežite kvadrate. Na svaki kvadrat stavite nekoliko kocki kruške i prelijte ih oko 1 čajnom žlicom karamela. Po želji možete staviti i par listići nasjeckanih badema koje ste prije toga popržili u suhoj tavi.
Skupite krajeve kvadrata preko nadjeva pazeći da karamel na curi i oblikujte kuglu.
Posudu za pečenje obložite papirom za pečenje, papir nauljite. Kugle slažite u posudu jednu do druge. Ostavite da stoje 15 min na sobnoj temperaturi.
Buhtle premažite umućenim bjelanjkom.
Pecite ih u pećnici zagrijanoj na 175 stupnjeva oko 45 min.
Buhtle ostavite da se ohlade.
Ohlađene buhtle posipajte šećerom u prahu i poslužite.
Ako koristite svježi kvasac, u posudu stavite brašno, u sredini napravite udubinu i u nju razmrvite kvasac i pomiješajte ga s mlakim mlijekom i 1 žlicom šećera.
Posipajte s malo okolnog brašna i ostavite na toplom mjestu 20-30 min.
Dodajte sve ostale sastojke i zamijesite glatko tijesto.
Ostavite pokriveno na toplom oko pola sata. Kad se tijesto digne, razvaljajte ga i izrežite kako je gore opisano… (dalje je postupak isti)
Umjesto da upotrijebite karamel bombone, možete sami napraviti karamel.
U loncu na laganoj temperaturi rastopite 25 g margarina i 100 g šećera. Kuhajte miješajući na laganoj vatri da nastane smeđkasti karamel. Polako ulijte 75 ml slatkog vrhnja i kuhajte da se sve rastopi i poveže u glatku smjesu. Ostavite da se hladi.
1 kg mahuna
3 srednje rajčice
1 veliki crveni luk
3 češnja češnjaka
200 ml kiselog vrhnja
10-12 šnita kruha
2 jaja
300 ml mlijeka
sol, papar
Mahune očistite, narežite na manje komade i skuhajte u posoljenoj vodi. Kuhane mahune ocijedite i ostavite da se hlade. Dobro ih posolite i popaprite.
Crveni luk sitno nasjeckajte i popržite ga na vrućem ulju. Ostavite luk da se ohladi.
Češnjak sitno nasjeckajte.
Rajčice operite i narežite na kockice.
Jaja umutite s mlijekom pa dodajte sol i papar.
Šnite kruha umačite u pripremljenu mješavinu, malo ih ocijedite i složite ih na dno namaštene vatrostalne ili keramičke posude.
Kruh posipajte polovicom poprženog luka i polovicom nasjeckanog češnjaka.
Na to stavite sve mahune. Po njima rasporedite ostatak obje vrste luka. Prelijte kiselim vrhnjem i po njemu složite kockice rajčica.
Preostale šnite kruha namočite u mješavinu, malo ih ocijedite i složite na rajčice.
Pecite u pećnici zagrijanoj na 200 stupnjeva 40ak min.
Za palentu
400 ml vode
400 ml mlijeka
100 ml kiselog vrhnja
1 čajna žlica Vegete ili pola kocke za juhu
175 g instant kukuruzne palente
75 g parmezana
2 žlice nasjeckanog peršinovog lišća
1 čili
Nadjev
1 veći crveni luk
1 češanj češnjaka
1 poriluk
2 paprike
1 čajna žlica slatke crvene paprike
1 čajna žlica suhog ili svježeg mažurana (ili peršinovog lišća, ili bosiljka…)
sol, papar
+
1 kg malih rajčica
3 žlice krušnih mrvica
Za nadjev, luk i češnjak očistite i sitno nasjeckajte.
Poriluk prerežite na pola po dužini pa ga dobro operite. Narežite ga na rezance.
Paprike operite, očistite i narežite na tanke rezance.
U loncu zagrijte 1 žlicu ulja. Dodajte narezano povrće i pržite na laganoj vatri da malo omekša, povremeno promiješajte. Zatim začinite crvenom paprikom i mažuranom pa pirjajte još 10 min. Začinite solju i paprom.
Ostavite da se malo ohladi.
Za palentu, u lonac ulijte vodu, mlijeko i kiselo vrhnje, promiješajte pjenjačom pa dodajte kocku ili Vegetu. Zakuhajte i kad zakuha polako dodajte palentu stalno miješajući pjenjačom. Kuhajte na slaboj vatri 2 min stalno miješajući. Maknite s vatre i umiješajte ribani parmezan, nasjeckani čili i peršinovo lišće, te sol i papar.
Keramičku posudu namastite pa u nju odmah rasporedite palentu, odozgo zagladite. Na nju složite prodinstano povrće. Posipajte s 2 žlice krušnih mrvica.
Rajčice operite, osušite i narežite na tanke okrugle ploške.
Ploške rajčica dekorativno složite po nadjevu. Posipajte s 1 žlicom krušnih mrvica.
Pecite u pećnici zagrijanoj na 200 stupnjeva oko pola sata.
Tijesto (za 40-ak komadića)
75 g margarina
prstohvat soli
2 velike žlice šećera
1 vanilin šećer
150 g brašna od pira ili glatkog brašna
4 jaja
2 velike žlice suncokretovih sjemenki
2 kruške
ulje za prženje
Preljev
2-3 velike žlice tekućeg meda
2 čajne žlice cimeta
Zakuhajte margarin, šećer, vanilin šećer, sol i vodu. Nasipajte brašno i miješajte da se napravi kugla i na dnu lonca se stvori bijeli sloj.
Maknite lonac sa štednjaka i umiksajte jedno jaje. Dodajte ostala jaja, dobro izmiksajte smjesu nakon dodavanja svakog jaja.
Suncokretove sjemenke popržite u suhoj tavi. Izvadite ih iz tave i ostavite da se malo ohlade.
Kruške ogulite i očistite te ih naribajte. Ako puste puno soka, malko ih istisnite rukom.
Sjemenke i kruške kuhačom umiješajte u tijesto.
Zagrijte ulje. Čajnom žličicom grabite male hrpice i stavljajte ih u vruće ulje, okrenite ih kad jedna strana pečena. Pržite ih 8-10 min. Tijesto izvana jako brzo može dobiti boju, a iznutra ostati sirovo, zato krafne pržite na jako niskoj temperaturi, i stavljajte što manje hrpice. Nemojte ih stavljati puno odjednom, kako bi mogle slobodno plivati u ulju.
Pečene krafne vadite rupičastom žlicom i stavljajte ih na papirnati ubrus.
Pomiješajte med i cimet i nakapajte preljev po krafnama.
Servirajte toplo.
*Recept je iz njemačkog časopisa «Brigitte», 1/2006.
Umjesto krušaka možete staviti i drugo voće.