Tijesto
400 g glatkog brašna
1 čajna žlica soli
pola čajne žlice šećera
1 suhi kvasac
2 žlice ulja
100 g (smrznutog) potpuno usitnjenog špinata (ili blitve)
mlaka voda
Nadjev
3 žlice ulja
oko 200 g sitnijih rajčica (crvenih i žutih)
origano
Svi sastojci za tijesto i nadjev trebaju biti sobne temperature.
Odmrznite smrznuti špinat ili blitvu.
Najbolje je upotrijebiti smrznuti kupovni špinat koji izgleda kao «ledeni blok», budući da je potpuno usitnjen, u potpunosti se poveže s ostalim sastojcima kad se priprema tijesto.
Ili možete sami blanširtai špinat ili blitvu pa ih ocijediti i "samljeti"..
Od brašna, ulja, soli, šećera, kvasca, špinata/blitve i mlake vode zamijesite tijesto za pizzu (kao što i inače radite tijesto).
Količina potrebne vode ovisi o tome koliko vode sadrži špinat.
Tijesto oblikujte u kuglu, pokrijte ga vlažnom krpom i ostavite na toplom da se digne.
Ako za nadjev upotrebljavate sitne rajčice možete ih samo prepoloviti, a ako imate veće rajčice, narežite ih na okrugle ploške debljine oko pola centimetra (takve rajčice poslažite na papirnate ubruse i ostavite ih da stoje tako 10ak min.)
Lim za pečenje obložite papirom za pečenje.
Dignuto tijesto premijesite i razvaljajte u krug ili pravokutnik debljine oko 1 cm (ili oblikujte više manjih okruglih, četvrtastih, ovalnih… pizza).
Tijesto stavite na lim pa na njemu lagano napravite udubine vrhovima prstiju i premažite ga s tri žlice ulja. Zatim na njega utisnite rajčice i posipajte origanom.
Pitu odmah stavite u pećnicu zagrijnau na 200 stupnjeva i pecite oko pola sata.
|