******************** Blog možete pretraživati pomoću tzv. Googleove tražilice (nemojte očekivati preglednost i točnost - ipak je to samo jedna najobičnija Googleova tražilica); ali uz to možete pregledavati Arhivu bloga po mjesecima i dolje navedeni Abecedni popis recepata.
Ako tražite recepte za zdravu prehranu, na pogrešnoj ste adresi: ovaj blog krcat je receptima za nezdravu prehranu. Osim toga, ovaj blog nije posvećen fotografiranju hrane (ja par puta okinem mobitelom, tek toliko, da imam kakvu takvu fotografiju), zato - nemojte očekivati "umjetničke fotografije".
* * *
Nadalje, na blogu se ne nalaze samo recepti za jela koja ja volim; ima tu puno toga što ja ne volim, ali «igrom slučaja» našlo se na blogu. Smatram da imam pravo napisati da se meni nešto ne sviđa, pa neka Vas ne šokira kad se negativno očitujem o nekom receptu.
* * *
Što se tematike tiče, ovaj blog spada među hrvatske food-blogove. Po toj logici očito i ja spadam među food-blogere, no, prema vlastitoj želji ne sudjelujem u «akcijama» koje pokreću neki hrvatski food-blogeri. Dakle, svojevoljno nisam sudjelovala u «pritužbama» na HRT-ovu emisiju, nemam nikakve veze s novinskim člankom u Vjesniku, itd.
Po Internetu ima raznih recepata za Ledene kocke , sigurno ste i ovaj mogli negdje vidjeti . Ali ja ga nisam preuzela s neta, nego iz mamine bilježnice .
Biskvit
10 bjelanjaka
10 žlica šećera
10 žlica brašna
+
za preljev:
100 ml vode
200 ml mlijeka
Svijetla krema
450 ml mlijeka
5 žumanjaka
5 žlica šećera
1 prašak za puding od vanilije
1 žlica brašna
125 g mekanog margarina/maslaca
Tamna krema
450 ml mlijeka
5 žumanjaka
5 žlica šećera
1 prašak za puding od čokolade
1 žlica brašna
125 g mekanog margarina/maslaca
Premaz
200-250 ml vrhnja za šlag ili 2 šlag pjene iz vrećice
Za biskvit, od malo posoljenih bjelanjaka izmiksajte snijeg. Postupno dodajte šećer i sve dobro izmiksajte: da se šećer rastopi, te da smjesa bude glatka i sjajna.
Lim (oko 36 cm x 24 cm) namastite i pobrašnite pa rasporedite smjesu. Stavite ju u pećnicu zagrijanu na 180 stupnjeva i pecite 15ak min., provjerite čačkalicom je li pečeno.
Pečeni biskvit ostavite da se ohladi.
Mlijeko zakuhajte s vodom i vrućom tekućinom prelijte ohlađeni biskvit. Prije premazivanja kremom, ostavite ga oko pola sata da odstoji, kako bi upio tekućinu.
Za svijetlu kremu, pjenjačom umutite žumanjke i šećer s mlijekom pa dodajte prašak za puding i brašno. Smjesu ulijte u lonac i zagrijavajte ju često miješajući pjenjačom. Kad zakuha, kratko ju prokuhajte stalno miješajući, kao puding.
Kuhanu smjesu prebacite u posudu za miksanje i ostavite da se ohladi, povremeno promiješajte. Možete ju staviti u sudoper napunjen hladnom vodom, brže će se ohladiti.
Kremasto izmiksajte 125 g mekanog margarina pa ga umiksajte u ohlađenu svijetlu smjesu.
Na isti način napravite i tamnu kremu.
Kada biskvit upije tekućinu, prvo ga premažite jednom kremom pa onda po njoj pažljivo razmažite drugu kremu (svejedno je, stavite li prije svijetlu ili tamnu). Ako je krema jako gnjecava, prije premazivanja drugom kremom, kolač možete staviti u hladnjak.
Izmiksajte šlag i nazmažite ga odozgo. Ako je krema premekana da bi se šlag mogao razmazati po njoj, kolač stavite u hladnjak da se sve malo stvrdne, pa naknadno odozgo namažite šlag.
Po želji, kolač posipajte čokoladnim mrvicama ili nasjeckanom čokoladom.
Stavite ga u hladnjak na par sati da se dobro rashladi.
Sastojci za 4 osobe
1 kg mahuna
2 češnja češnjaka
40 g margarina/maslaca
pola čajne žlice kumina
na vrhu noža slatke mljevene crvene paprike i curryja u prahu (može i bez toga)
oko 100 g kiselog vrhnja
oko 70 g naribanog parmezana
sol, papar
svježe peršinovo lišće
Mahune operite, očistite, narežite na komade.
Češnjak oljuštite i sitno nasjeckajte.
U loncu rastopite margarin pa dodajte češnjak, kumin i mahune te sve kratko popržite. Zatim dodajte malo soli i papra, curry i papriku pa sve zalijte s oko 1l vode. Kuhajte mahune da omekšaju (vrijeme kuhanja ovisi o vrsti mahuna, po potrebi možete dodati još vode).
Kuhane mahune ocijedite, tekućinu sačuvajte.
Mahune sameljite u multipraktiku/blenderu zajedno s kiselim vrhnjem. Dodajte tekućinu koju ste sačuvali – sve ili samo dio, ovisno o tome koliko gustu juhu želite (ja radim sasvim gustu); ako smatrate da je pregusto, možete nalijati još i čistu vodu).
Sve vratite u lonac i ostavite da jednom zakuha. Umiješajte parmezan, pa po potrebi, začinite solju i paprom. Poslužite odmah, posipano peršinovim lišćem.
Prije par mjeseci radila sam Kolač s pekmezom iz Tennesseeja. Nisam ljubitelj takvih kolača , ali pogodni su za nosanje u posjet rodbini itd. Prekapanjem po spremljenim receptima otkrila sam sličan, ali ipak različit recept za Kuglof s pekmezom, pa me zanimalo kakav je. Kad sam ga isprobala, zaključila sam da mi se Kolač s pekmezom iz Tennesseeja ipak više sviđa , Kuglof s pekmezom je u redu, nije suh, mekan je i sočan zbog pekmeza i vrhnja u smjesi, ali meni je biskvit Kolača s pekmezom iz Tennesseeja jednostavno ukusniji . Taj kolač je i puno «bogatiji», zbog nasjeckane čokolade (ili orašastih plodova), moglo bi se nešto dodati i u Kuglof s pekmezom, ali onima koji vole takve biskvitne kolače, sviđa se i ovakav kakav jest…
Ja upotrebljavam isključivo kupovne, industrijske pekmeze, jer nimalo nisam oduševljena pekmezima iz kućne radinosti, a vi kako hoćete…
Kuglof s pekmezom
Sastojci
250 g margarina/maslaca sobne temperature
200 g šećera
4 jaja
400 g brašna
2 žlice kakaa
pola čajne žlice cimeta
1 čajna žlica sode
prstohvat soli
180 ml kiselog vrhnja
250 ml kupovnog pekmeza (okus po želji)
1-2 čajne žlice ekstrakta vanilije (ili 1-2 vanilin šećera)
Glazura
šećer u prahu
pekmez (okus po želji)
voda
Kremasto izmiksajte margarin sa šećerom. Dodavajte jedno po jedno jaje i nakon dodavanja svakog jajeta dobro izmiksajte smjesu.
Zatim naizmjence dodavajte kiselo vrhnje i brašno pomiješano s kakaom, cimetom, solju i sodom. Na kraju umiksajte i pekemz te aromu vanilije.
Kalup za kuglof namastite i pobrašnite pa ulijte smjesu, odozgo ju zagladite.
Smjesu stavite u pećnicu zagrijanu na 150 stupnjeva i pecite oko 15 min. Zatim pojačajte temperaturu na 180 stupnjeva i pecite kuglof 40-50 min. Čačkalicom provjerite jeli kuglof pečen.
Pečeni kuglof ostavite da se 10ak min. hladi u kalupu, a onda ga istresite na tanjur i ostavite da se posve ohladi.
Ohlađeni kolač možete posipati šećerom u prahu ili ga prelijati šećernom ili čokoladnom glazurom.
Ja sam ovaj put na kuglof stavila šećernu glazuru s pekmezom, a na Kolač iz Tennesseeja stavila sam bijelu glazuru od šećera i mlijeka (može i voda).
Glazura od šećera i mlijeka/vode se osuši i stvrdne, nije mekana, zato je pogodna ako kolač namjeravate nositi nekamo.
Ova glazura od šećera i pekmeza se ne stvrdne, ona ostane mekana i ljepljiva pa nije najpogodnija za kolače koje treba transportirati nekamo (ali meni se sviđa baš zato što je «kremasta».
Recept za varijantu glazure sa šećerom i mlijekom (vodom) je u receptu za Kolač iz Tennesseeja, a ovdje je recept za varijantu s pekmezom.
Potrebna količina pekmeza ovisi o tome koliko je pekmez gust ili rijedak.
U posudu stavite oko 100 g šećera u prahu, oko pola čajne žlice vode i stalno miješajući žlicom dodavajte toliko pekmeza, koliko je potrebno da dobijete gustu pastu. Po potrebi možete dodati još vode.
Ne možete pogriješiti: ako je smjesa pregnjecava, dodajte još šećera, a ako je suha/čvrsta dodajte još pekmeza i vode.
Kad smjesu stavite na kolač ne smije «curiti», treba se lagani «širiti» i rasporediti po kolaču.
Pričekajte oko 1 sat prije nego narežete kolač – da se glazura malko posuši na sobnoj temperaturi (iako će ostati mekana i ljepljiva).
Ovaj «kuglof» jednom sam radila u kalupu za tortu, pa onda nije bio kuglof . Glazuru od pekmeza napravila sam na opisani način, i još sam odozgo posipala nasjeckanu čokoladu.
Kad sam već krenula s kolačima od pekmeza, evo još jednog recepta i to s Interneta . Pisala sam već da me takvi kolači ne oduševljavaju, pa ni ovaj nije izuzetak. To je sve stvar ukusa: moja mama je oduševljena ovom pitom .
Pita s pekmezom
Sastojci
4 jaja
250 g šećera
250 ml ulja
200 g kupovnog pekmeza (okus po želji)
500 g jogurta
400 g brašna
2 čajne žlice sode (ukupno 10 g)
Preljev
200-250 ml slatkog vrhnja
200 g kupovnog pekmeza (okus po želji)
Jaja dobro izmiksajte sa šećerom (da se šećer rastopi) pa dodajte ulje, pekmez i jogurt te sve miksajte još 2 min.
Dodajte brašno pomiješano sa sodom pa sasvim lagano promiješajte.
Lim za pečenje (otprilike 35 cm x 25 cm) namastite i pobrašnite pa ulijte smjesu.
Smjesu stavite u pećnicu zagrijanu na 220 stupnjeva i pecite ju 15 min. Zatim smanjite temperaturu na 200 stupnjeva i kolač pecite 10 min. Nakon toga smanjite temperaturu na 180 stupnjeva i kolač pecite još oko 10 min. ili onoliko koliko je potrebno bude pečen – provjerite čačkalicom.
Pečeni kolač ostavite da se potpuno ohladi.
U lonac stavite neizmiksano vrhnje i pekmez pa sve zagrijavajte na laganoj vatri miješajući pjenjačom da nastane glatka tekućina. Kad zakuha, maknite s vatre i vruću tekućinu odmah prelijte po hladnom kolaču.
Ostavite kolač da upije tekućinu.
Za biskvitni obruč - Svijetli biskvit
2 jaja
2 žlice šećera
2 žlice brašna
na vrhu noža praška za pecivo - Tamni biskvit
2 jaja
2 žlice šećera
2 žlice brašna
1 žlica kakaa
1 žlica mlijeka
na vrhu noža praška za pecivo
+
pekmez po želji
Biskvit koji se reže na 3 kore
3 jaja
5 žlica šećera
100 ml ulja
200 ml mlijeka
10 žlica brašna
1 prašak za pecivo
2 žlice kakaa
Krema
600 ml mlijeka
3 vrećice praška za puding od čokolade
8 žlica šećera
1 žlice kakaa
150 g čokolade za kuhanje
170 g mekanog margarina/maslaca
Za svijetli biskvit, u posudu stavite jaja pa ih miksajte 1 minutu na najvećoj brzini. Zatim nastavite miksati smjesu i polako dodavajte šećer; smjesu miksajte ukupno 2 minute na najvećoj brzini.
Suhe sastojke prosijajte (kroz gusto cjedilo) na smjesu od jaja i sve kratko promiksajte na najmanjoj brzini.
Lim (34 cm x 21 cm) obložite papirom za pečenje, papir namastite i pobrašnite pa ravnomjerno rasporedite smjesu. Stavite ju u pećnicu zagrijanu na 180 stupnjeva i pecite oko 6 min.
Pečeni biskvit istresite na krpu (ili papir za pečenje) posipanu šećerom kristalom (odlijepite papir na kojem se pekao), ostavite da se ohladi.
Na isti način napravite i tamni biskvit.
Sada slijedi opis izrade torte promjera 24 cm, sa stranicama biskvita visokim oko 7 cm. Ovisno o tome koliko visoku tortu želite, možete slagati/rezati/sklapati biskvite na drugi način. Dakle, daljnji tekst ne trebate shvatiti kao čvrsta pravila (kojih se trebate držati kao «pijan plota»), nego kao svojevrsne «smjernice».
Na pladanj (na kojem ćete poslužiti tortu) stavite obruč promjera 24 cm (podložak koji služi kao dno obruča nije potreban, tortu možete raditi na pladnju da ju kasnije ne trebate seliti s podloška na pladanj).
Obruč iznutra obložite papirom za pečenje.
Kad se biskviti ohlade, stisnu se, moji su tada bili dimenzija, otprilike, 32 cm x 18 cm.
U nekim receptima za ovakve šarlote navodi se da biskvit treba narezati na komade, pa ih složiti jedan do drugog na pladanj – i staviti ih u zamrzivač na koji sat da se zamrznu, a onda ih premazivati pekmezom i slagati jedan na drugi. Kad se pekmez razmazuje po smrznutim biskvitima: oni se ne mrve, lakše je njima baratati; ali ja nemam običaj zamrzavati ih prije mazanja pekmezom.
Oba biskvita prerežite okomito na pola (s duže strane: 32 cm) da dobijete komade veličine 16 cm x 18 cm).
Jedan od tih biskvitnih komada (svejedno koje boje) odozgo sasvim tanko premažite pekmezom i na njega stavite biskvitni komad druge boje.
Taj gornji komad sasvim tanko premažite pekmezom i na njega stavite komad druge boje.
Taj biskvit premažite pekmezom i poklopite preostalim komadom biskvita (vodite računa o tome da se boje pravilno izmjenjuju, npr. svijetlo-tamno-svijetlo-tamno).
Gornji biskvitni komad tanko premažite pekmezom.
Tako složene biskvite stavite u hladnjak ili zamrzivač na koji sat.
I kod ovog dijela postupka neki recepti navode da je ovako naslagane i pekmezom slijepljene biskvite najbolje opet staviti u zamrzivač na koji sat – da se smrznu i onda se tako zamrznuti režu: budući da su smrznuti ne drobe se i ne mrve, lakše ih je rezati na tanke šnite.
Ja ne običavam to zamrzavati, ali ovaj put jesam, jer sam bila u stisci s vremenom.
Nakon što se rashladi/namrzne, biskvit za biskvitni obruč izvadite iz hladnjaka/zamrzivača i okomito ih prerežite na pola po sredini (na sredini kraće strane: 16 cm) - da dobijete dva jednaka komada dimenzija 8 cm x 18 cm.
Svaki od ta dva komada režite okomito, na ploške debljine oko 1 cm – režite ih na užoj strani (ona strana koja je široka oko 8 cm).
Svakoj odrezanoj ploški sa strane možete pažljivo odrezati par milimetara da biste izravnali obje strane – da budu glatke i ravne.
Tako odrezane ploške slažite okomito uz rub kalupa pazite da se boje pravilno izmjenjuju (tamna, svijetla, tamna, itd.).
Za biskvit (koji se reže na tri kore), jaja pjenasto izmiksajte sa šećerom pa dodajte ulje i mlijeko i lagano izmiksajte. Zatim dodajte brašno pomiješano s praškom i kakaom.
Smjesu ulijte u namašteni i pobrašnjeni lim (promjera 24 cm).
Stavite u pećnicu zagrijanu na 180 stupnjeva i pecite oko 25 min.
Čačkalicom provjerite jeli biskvit pečen (zapiknite čačkalicu, ako je čačkalica čista i suha, biskvit je pečen).
Pečeni biskvit ostavite da se ohladi.
Ohlađeni biskvit prerežite 2 puta vodoravno da dobijete 3 biskvitne kore.
Za kremu, u lonac stavite 400 ml mlijeka i 8 žlica šećera, zakuhajte na laganoj vatri, miješajte da se šećer rastopi.
200 ml mlijeka pomiješajte s praškom za puding i kakaom. Dodajte kipućem mlijeku i skuhajte kao puding.
Smjesu ostavite da se hladi oko 5 min., pa dodajte nasjeckanu čokoladu, miješajte da se čokolada rastopi.
Ostavite smjesu da se ohladi.
Mekani margarin/maslac kremasto izmiksajte pa mu, žlicu po žlicu, dodavajte ohlađenu smjesu, miksajte da se sve poveže u glatku kremu.
Na dno pladnja, unutar «biskvitnog obruča» stavite jednu okruglu koru.
Iako se biskvit «smanjio» kad se ohladio, moj biskvit bio je «preširok» da bi stao unutar biskvitnog obruča – pa sam svaku koru još malo smanjila, uokolo sam nožem odrezala oko 5 mm. No to ovisi i o tome kakvim obručem raspolažete, ako imate podesivi obruč, namjestite ga prema potrebi i ne morate «smanjivati» biskvite.
Biskvit natopite mlijekom (pomiješanim s malo ruma) i premažite ga trećinom kreme.
Na to stavite drugu biskvitnu koru i lagano ju utisnite u kremu. Pazite da kremu razmažete do «biskvitnog obruča», a kad utisnete biskvit u nju, «višak» kreme bi se trebao rasporediti sa strane: između biskvita i «biskvitnog obruča» – kako bi se kasnije taj «obruč» držao za tortu. Zatim tu biskvitnu koru također prelijte kojom žlicom mlijeka te premažite trećinom kreme.
Sve poklopite trećom korom, koju lagano utisnite u kremu. Nakapajte ju s malo mlijeka i odozgo rasporedite ostatak kreme.
Tortu ukrasite po želji.
Ja sam tortu posipala nasjeckanom čokoladom i na nju sam poslagala čokoladne napolitanke i Jaffa kakse.
Tijesto
1 suhi kvasac (7 g)
sol, šećer
2 jaja
200 ml jogurta
300 ml toplog mlijeka
3 žlice ulja
oko 800 g glatkog brašna
Ostalo
200 g hladnog margarina
+
žumanjak ili jaje za premazivanje
Svi sastojci za tijesto trebaju biti sobne temperature.
U posudu stavite oko 700 g brašna pa dodajte jaja, jogurt, mlijeko, ulje, kvasac, malo soli i šećera te zamijesite glatko tijesto po potrebi dodavajući ostatak brašna. Količinu šećera i soli odredite sami, ovisno o tome želite li slanu, slatku ili neutralnu varijantu (ja radim slanu: stavim pola čajne žlice šećera i jednu čajnu žlicu soli).
Zamiješeni tijesto oblikujte u kuglu, stavite ga u zdjelu, pokrijte vlažnom krpom i ostavite na toplom da se digne.
Dignuto tijesto premijesite i razvaljajte u pravokutnik debljine oko 1 cm. Na polovicu tijesta naribajte (ili narežite) 100 g hladnog margarina pa preko njega preklopite drugi kraj tijesta.
Tijesto okrenite za 90 stupnjeva.
Ponovno ga razvaljajte u pravokutnik debljine oko 1 cm. Na polovicu tijesta opet naribajte ostatak hladnog margarina pa preko njega preklopite drugi kraj tijesta.
Sada tijesto okrenite za 90 stupnjeva i razvaljajte u pravokutnik debljine oko 7 mm i narežite ga na trake širine oko 5 cm.
Svaku traku motajte oko njene vlastite osi, otprilike kao kad žmičete rublje, ili da izgleda kao «rolani konopac».
Jednu namotanu traku smotajte kao puža i stavite ju na sredinu posude za pečenje (promjera oko 35 cm; namaštene ili obložene papirom za pečenje).
Oko te smotane trake motajte sve ostale smotane trake.
Uključite pećnicu da se zagrije na 220 stupnjeva. Za to vrijeme ostavite pogaču na sobnoj temperaturi, premažite ju žumanjkom umućenim s malo mlijeka (ili cijelim jajetom, ili bjelanjkom).
Pogaču stavite u zagrijanu pećnicu i pecite ju 20ak min. - kada odozgo dobije boju, pokrijte ju aluminijskom folijom i smanjite temperaturu na 200 stupnjeva, pecite ju još 15ak min.