Prije par mjeseci radila sam Kolač s pekmezom iz Tennesseeja. Nisam ljubitelj takvih kolača , ali pogodni su za nosanje u posjet rodbini itd. Prekapanjem po spremljenim receptima otkrila sam sličan, ali ipak različit recept za Kuglof s pekmezom, pa me zanimalo kakav je. Kad sam ga isprobala, zaključila sam da mi se Kolač s pekmezom iz Tennesseeja ipak više sviđa , Kuglof s pekmezom je u redu, nije suh, mekan je i sočan zbog pekmeza i vrhnja u smjesi, ali meni je biskvit Kolača s pekmezom iz Tennesseeja jednostavno ukusniji . Taj kolač je i puno «bogatiji», zbog nasjeckane čokolade (ili orašastih plodova), moglo bi se nešto dodati i u Kuglof s pekmezom, ali onima koji vole takve biskvitne kolače, sviđa se i ovakav kakav jest…
Ja upotrebljavam isključivo kupovne, industrijske pekmeze, jer nimalo nisam oduševljena pekmezima iz kućne radinosti, a vi kako hoćete…
Kuglof s pekmezom
Sastojci
250 g margarina/maslaca sobne temperature
200 g šećera
4 jaja
400 g brašna
2 žlice kakaa
pola čajne žlice cimeta
1 čajna žlica sode
prstohvat soli
180 ml kiselog vrhnja
250 ml kupovnog pekmeza (okus po želji)
1-2 čajne žlice ekstrakta vanilije (ili 1-2 vanilin šećera)
Glazura
šećer u prahu
pekmez (okus po želji)
voda
Kremasto izmiksajte margarin sa šećerom. Dodavajte jedno po jedno jaje i nakon dodavanja svakog jajeta dobro izmiksajte smjesu.
Zatim naizmjence dodavajte kiselo vrhnje i brašno pomiješano s kakaom, cimetom, solju i sodom. Na kraju umiksajte i pekemz te aromu vanilije.
Kalup za kuglof namastite i pobrašnite pa ulijte smjesu, odozgo ju zagladite.
Smjesu stavite u pećnicu zagrijanu na 150 stupnjeva i pecite oko 15 min. Zatim pojačajte temperaturu na 180 stupnjeva i pecite kuglof 40-50 min. Čačkalicom provjerite jeli kuglof pečen.
Pečeni kuglof ostavite da se 10ak min. hladi u kalupu, a onda ga istresite na tanjur i ostavite da se posve ohladi.
Ohlađeni kolač možete posipati šećerom u prahu ili ga prelijati šećernom ili čokoladnom glazurom.
Ja sam ovaj put na kuglof stavila šećernu glazuru s pekmezom, a na Kolač iz Tennesseeja stavila sam bijelu glazuru od šećera i mlijeka (može i voda).
Glazura od šećera i mlijeka/vode se osuši i stvrdne, nije mekana, zato je pogodna ako kolač namjeravate nositi nekamo.
Ova glazura od šećera i pekmeza se ne stvrdne, ona ostane mekana i ljepljiva pa nije najpogodnija za kolače koje treba transportirati nekamo (ali meni se sviđa baš zato što je «kremasta».
Recept za varijantu glazure sa šećerom i mlijekom (vodom) je u receptu za Kolač iz Tennesseeja, a ovdje je recept za varijantu s pekmezom.
Potrebna količina pekmeza ovisi o tome koliko je pekmez gust ili rijedak.
U posudu stavite oko 100 g šećera u prahu, oko pola čajne žlice vode i stalno miješajući žlicom dodavajte toliko pekmeza, koliko je potrebno da dobijete gustu pastu. Po potrebi možete dodati još vode.
Ne možete pogriješiti: ako je smjesa pregnjecava, dodajte još šećera, a ako je suha/čvrsta dodajte još pekmeza i vode.
Kad smjesu stavite na kolač ne smije «curiti», treba se lagani «širiti» i rasporediti po kolaču.
Pričekajte oko 1 sat prije nego narežete kolač – da se glazura malko posuši na sobnoj temperaturi (iako će ostati mekana i ljepljiva).
Ovaj «kuglof» jednom sam radila u kalupu za tortu, pa onda nije bio kuglof . Glazuru od pekmeza napravila sam na opisani način, i još sam odozgo posipala nasjeckanu čokoladu.
Kad sam već krenula s kolačima od pekmeza, evo još jednog recepta i to s Interneta . Pisala sam već da me takvi kolači ne oduševljavaju, pa ni ovaj nije izuzetak. To je sve stvar ukusa: moja mama je oduševljena ovom pitom .
Pita s pekmezom
Sastojci
4 jaja
250 g šećera
250 ml ulja
200 g kupovnog pekmeza (okus po želji)
500 g jogurta
400 g brašna
2 čajne žlice sode (ukupno 10 g)
Preljev
200-250 ml slatkog vrhnja
200 g kupovnog pekmeza (okus po želji)
Jaja dobro izmiksajte sa šećerom (da se šećer rastopi) pa dodajte ulje, pekmez i jogurt te sve miksajte još 2 min.
Dodajte brašno pomiješano sa sodom pa sasvim lagano promiješajte.
Lim za pečenje (otprilike 35 cm x 25 cm) namastite i pobrašnite pa ulijte smjesu.
Smjesu stavite u pećnicu zagrijanu na 220 stupnjeva i pecite ju 15 min. Zatim smanjite temperaturu na 200 stupnjeva i kolač pecite 10 min. Nakon toga smanjite temperaturu na 180 stupnjeva i kolač pecite još oko 10 min. ili onoliko koliko je potrebno bude pečen – provjerite čačkalicom.
Pečeni kolač ostavite da se potpuno ohladi.
U lonac stavite neizmiksano vrhnje i pekmez pa sve zagrijavajte na laganoj vatri miješajući pjenjačom da nastane glatka tekućina. Kad zakuha, maknite s vatre i vruću tekućinu odmah prelijte po hladnom kolaču.
Ostavite kolač da upije tekućinu.
Po želji, posipajte ga mljevenim orasima.
Post je objavljen 17.03.2011. u 08:07 sati.