******************** Blog možete pretraživati pomoću tzv. Googleove tražilice (nemojte očekivati preglednost i točnost - ipak je to samo jedna najobičnija Googleova tražilica); ali uz to možete pregledavati Arhivu bloga po mjesecima i dolje navedeni Abecedni popis recepata.
Ako tražite recepte za zdravu prehranu, na pogrešnoj ste adresi: ovaj blog krcat je receptima za nezdravu prehranu. Osim toga, ovaj blog nije posvećen fotografiranju hrane (ja par puta okinem mobitelom, tek toliko, da imam kakvu takvu fotografiju), zato - nemojte očekivati "umjetničke fotografije".
* * *
Nadalje, na blogu se ne nalaze samo recepti za jela koja ja volim; ima tu puno toga što ja ne volim, ali «igrom slučaja» našlo se na blogu. Smatram da imam pravo napisati da se meni nešto ne sviđa, pa neka Vas ne šokira kad se negativno očitujem o nekom receptu.
* * *
Što se tematike tiče, ovaj blog spada među hrvatske food-blogove. Po toj logici očito i ja spadam među food-blogere, no, prema vlastitoj želji ne sudjelujem u «akcijama» koje pokreću neki hrvatski food-blogeri. Dakle, svojevoljno nisam sudjelovala u «pritužbama» na HRT-ovu emisiju, nemam nikakve veze s novinskim člankom u Vjesniku, itd.
Na blogu već imam recept za kolač Rolada usred kolača, koji sam radila u četvrtastom limu (jer nisam imala dugi, uski kalup) - pa sam roladu rezala na dva dijela . Prije par mjeseci kupila sam dugi, uski kalup za pečenje – u kakvom bi zapravo trebalo peći ovaj kolač – pa sam odlučila probati i taj oblik .
Roladu sam radila kao i prije (po receptu sa stranice Chefkoch.de), no, smeđu smjesu ovaj put sam radila prema receptu s Coolinarike. Ti recepti baš i nisu različiti, najveća razlika je u količini lješnjaka, u ovom receptu potrebno je 100 g, a u onom 180 g.
Ne mogu reći da je jedan od ta dva recepta bolji, meni je to sve isto . Nisam ljubitelj takvih biskvitnih kolača, meni u tome fali krema.
Za roladu
3 jaja
75 g šećera u prahu
75 g oštrog brašna
+
pekmez
Za biskvitnu smjesu
5 jaja
8 žlica šećera
1 vanilin šećer
180 g mekanog maslaca/margarina
1 žlica ruma
5 žlica oštrog brašna
pola paketića praška za pecivo (oko 6 g)
3 žlice kakaa
100 g mljevenih lješnjaka
Čokoladna glazura (koja nije rađena po nekom određenom receptu, nego je sklepana u trenutku inspiracije)
100 g čokolade za kuhanje
50 g margarina/maslaca
1 žlica šećera u prahu
1 žlica ulja
1 žlica vode
Za roladu, jaja miksajte oko 2 min. dodajte im šećer pa sve miksajte još 2 min. Zatim na smjesu prosijajte brašno i lagano promiješajte.
Lim (oko 38 cm x 32 cm; o veličini rolade ovisi u kakvom ćete kalupu peći kompletni kolač) obložite papirom za pečenje (papir namastite i pobrašnite) i po njemu ravnomjerno rasporedite smjesu.
Stavite ju u pećnicu zagrijanu na 180-200 stupnjeva i pecite oko 8 min. Pečenu koru istresite na krpu (ili papir za pečenje) posipanu šećerom kristalom. Odlijepite papir na kojem se kora pekla i koru narolajte dok je vruća (koru možete narolati ili s duže ili s kraće strane, ju sam ju rolala s duže strane).
Narolanu koru ostavite da se ohladi.
Ohlađenu koru razrolajte, tanko ju namažite pekmezom i ponovno čvrsto zarolajte.
Za biskvitnu smjesu, odvojite žumanjke od bjelanjaka. Od malo posoljenih bjelanjaka izmiksajte snijeg.
U drugoj posudi kremasto izmiksajte mekani margarin. Zatim mu postupno dodavajte šećer, žumanjke, vanilin šećer, prstohvat soli i rum - stalno miksajući.
Na kraju lagano umiješajte brašno pomiješano s kakaom i praškom, mljevene lješnjake i snijeg od bjelanjaka.
Dugi, uski kalup za pečenje (oko 35 x 11 x 7 cm; ovisno o veličini rolade) obložite papirom za pečenje, papir namastite i pobrašnite.
Na dno posude ravnomjerno rasporedite oko 1/3 smjese, na nju položite roladu (po potrebi, odrežite krajeve rolade); pa odozgo i sa strane rasporedite ostatak smjese.
Kolač stavite u pećnicu zagrijanu na 170 stupnjeva i pecite oko 40 min. (provjerite čačkalicom/drevenim štapićem je li pečen).
Pečeni kolač ostavite da se 10ak min. hladi u kalupu, a onda ga istresite, odlijepite papir za pečenje i ostavite da se potpuno ohladi.
Po želji, ohlađeni kolač prelijte čokoladnom glazurom (kakvom god želite). Ja sam ovaj put sklepala nekakvu «svoju» čokoladnu glazuru: na pari otopite sve sastojke i glazuru prelijte po kolaču.
Namjeravala sam napraviti kruh s češnjakom po ovom receptu, no onda sam krenula smanjivati količine sastojaka, pa se na kraju više nisam ni držala dotičnog recepta nego sam radila po svojem .
Sastojci
500 g glatkog brašna
1 suhi kvasac (7 g)
1 čajna žlica soli
2 žlice ulja
200-250 ml mlake vode
Nadjev
100 g mekanog margarina
oko 5 punih žlica svježeg sitno nasjeckanog začinskog bilja po želji (bosiljak, ružmarin, vlasac, timijan, peršinovo lišće,…)
6 očišćenih češnjeva češnjaka
čili papričice po želji
sol, papar
Za premazivanje
1 bjelanjak (dovoljno je i pola bjelanjka)
1 žlica mlake vode
na vrhu noža soli
Za tijesto, u posudu stavite brašno, kvasac sol i ulje pa dodavajte vodu da zamijesite glatko tijesto. Kratko ga premijesite, oblikujte u kuglu, pokrijte vlažnom krpom i ostavite na toplom da se digne.
Za nadjev štapnim mikserom (ili u mini sjeckalici) «sameljite» sve sastojke da dobijete mazivu zelenu smjesu. Potrebna količina začinskog bilja, češnjaka, čili papričica, soli i papra ovisi o vašem ukusu.
Možete upotrijebiti kupovni maslac sa začinskim biljem.
Dignuto tijesto premijesite pa ga razvaljajte u pravokutnik (na debljinu od oko 5 mm). Po tijestu ravnomjerno razmažite nadjev te sve zarolajte, slijepite krajeve. Dobivenu štrucu stavite na lim obložen papirom za pečenje (mjesto spoja okrenite prema dolje). Ja ovo pečem u četvrtastom, uskom, visokom kalupu (35 cm x 11cm x 7 cm), ali možete i u nekom drugom limu.
Štrucu pokrijte vlažnom krpom i ostavite oko pola sata na toplom da se diže.
Bjelanjak umutite s vodom i solju pa time premažite tijesto. Štrucu na nekoliko mjesta do dna zarežite pobrašnjenim nožem.
Stavite ju u pećnicu zagrijanu na 190 stupnjeva i pecite oko 35 min.
Recept za ove kuglice potječe s ove internetske stranice. U originalu, to su «švedske čokoladne kuglice». Često imam dojam da se pridjev «čokoladni» preslobodno upotrebljava u nazivima recepata/jela. Točno je da u smjesu za ove kuglice idu 2 čajne žlice kakaa – ali zar su zbog toga ovo čokoladne kuglice?
Kod mene su to «kuglice od pahuljica», jer ne mogu reći da su meni te kuglice «čokoladne». Da bi to meni bilo čokoladno, trebali bi staviti puno više kakaa.
Sastojci
120 g maslaca/margarina sobne temperature
200 g šećera
1 vanilin šećer
2 čajne žlice kakaa u prahu
oko 250 g zobenih pahuljica
1 čajna žlica kuhane hladne kave (može i instant kava)
U posudi miksajte mekani maslac/margarin, šećer i kakao da se povežu u glatku smjesu.
Zatim dodajte pahuljice i kavu pa sve dobro promiješajte kuhačom.
Smjesa ne bi smjela biti previše ljepljiva, a ne smije biti ni previše suha (jer će se kuglice hlađenjem stvrdnuti i osušiti, tj. pahuljice će upiti vlagu – pa ako je masa već u startu jako suha, kuglice bi kasnije mogle pucati i/ili drobiti se).
No, ne možete pogriješiti, ako je smjesa previše gnjecava dodajte još pahuljica, a ako je previše suha, dodajte hladnu kavu.
Od smjese odmah oblikujte kuglice veličine oraha.
Stavite ih u hladnjak na, otprilike, 2 sata, da se stvrdnu.
Ovo nije kolač kakve volim (jer ne volim orahe, a oni su ovdje dominantni), pa ga niti ne jedem, ali radim ga jer se u mojoj obitelji štuje sve što sadrži orahe.
Biskvit
3 jaja
70 g mekanog margarina
150 g šećera
90 g oštrog brašna
Krema
150 g mljevenih oraha
150 g šećera
100 g čokolade za kuhanje
100 g margarina
2 žlice vode
2 žlice ruma
Za biskvit, odvojite žumanjke od bjelanjaka. Od malo posoljenih bjelanjaka izmiksajte čvrsti snijeg.
U drugoj posudi dobro izmiksajte mekani margarin sa žumanjcima i šećerom. Dodajte brašno, a na kraju lagano umiješajte snijeg od bjelanjaka.
Lim (34 cm x 22 cm) obložite papirom za pečenje, papir namastite i pobrašnite pa ravnomjerno rasporedite smjesu.
Smjesu stavite u pećnicu zagrijanu na 180 stupnjeva i pecite oko 12 min.
Za kremu, u lonac stavite sve sastojke i zagrijavajte ih na laganoj vatri miješajući da se šećer, čokolada i margarin otope i povežu s ostalim sastojcima, kad zakuha, maknite s vatre. Vruću kremu ravnomjerno rasporedite na topli biskvit, odozgo zagladite.
Kolač ostavite da se hladi na sobnoj temperaturi, a onda ga stavite u hladnjak da se krema potpuno stvrdne.
Ohlađeni kolač režite, po želji, na štangice, kockice,…